Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etualalla kirjaston palvelutiksi, jonka takana kaksi kirjastovirkailijaa. Käytävällä asiakkaita tutustumassa kirjastoon.

Oulun pääkirjaston tilat kauppakortteli Pekurissa on nyt avattu

Pääkirjaston palvelut siirtyivät Oulun torinrannasta keskustan ytimeen väistötiloihin remontin vuoksi.

Veikko Törmänen muraalinsa edessä Oulun rautatieasemalla.

Rajakylän muraalin tekijäksi valittiin brittitaiteilija Eloise Gillow satojen hakijoiden joukosta

Taiteilijaksi valittu brittiläinen kuvataiteilija Eloise Gillow on tehnyt vastaavia töitä viime vuosina muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Henkilö kokeilee virtuaalilaseja Nemuno7-taidelaivassa.

It’s Kaunastic! Euroopan kulttuuripääkaupunki löytyy nyt suomalaisille yllättävän läheltä – tällainen on Espoon kokoinen Liettuan Kaunas

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on usein jäänyt pääkaupunki Vilnan varjoon. Nyt sen kulttuuriin satsataan kymmeniä miljoonia euroja.

Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen ja ravintoloitsija Jussi Kurkela

Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 kohti mennään lähiruuan voimalla – juhlavuoden ruokaprojekti jo käynnissä

Pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on jo aloittanut toimintansa, ja siihen on saatu kolmisenkymmentä yhteistyökumppania mukaan.

Tony Sjömanin muraali Oulun Raatin stadionin muurissa.

Ouluun tulee viisi uutta muraalia – kaupunkilaiset saavat ehdottaa ja ideoida teoksia

Muraalit ovat osa Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -ohjelmaa.

Pohjolan rengastien kyltti Oulun Nallikarissa

Oulun matkailuun odotetaan kasvua tällekin vuodelle, vaikka kilpailu matkailijoista kiristyy entisestään koronarajoitusten purkamisen myötä

Matkailun kasvua halutaan kiihdyttää kohti tulevia vuosia, sillä siellä on vastassa useita isoja tapahtumia, Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 yhtenä.

Toripolliisi-patsas Oulun kauppatorilla

Valtio on lähdössä rahoittamaan Oulun vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihanketta 20 miljoonalla eurolla

Valtioneuvosto teki rahoituksesta periaatepäätöksen, eduskunta päättää lopulta rahoituksen toteutumisesta.

Oulu pääsi jatkoon kisassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Valtio rahoittaa Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta 20 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on mukana runsaasti alueellisia, seudullisia ja paikallisia toimijoita, jotka osallistuvat hankkeeseen myös omin resurssein. Valtion tuen tulee hyödyttää kaikkia ohjelmassa mukana olevia 33 kuntaa.

Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen

Sari Kaasinen ei saa enää lisää virkavapautta

Joensuun kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta on päättänyt yksimielisesti, että kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle ei myönnetä enää virkavapautta ensi vuoden puolella.

Oulun kaupungin uusi bränditunnus.

Oulun kaupunki sai uuden brändin: pohjoinen, inhimillinen ja älykäs

Ulkoisessa ilmeessä Oulun o-kirjain säilyy. Pinkin rinnalle tulee liukuvärejä sekä meren- ja taivaansinisyyttä. Brändi julkaistaan 19. marraskuuta, jolloin Ouluhallin katto valaistaan uuden ilmeen mukaisesti.

Kulttuurikellarin nimikyltti paikan sisäänkäynnin yläpuolella.

Savonlinnassa järjestetään ensimmäinen kulttuurifoorumi – Sari Kaasinen: "Itäsuomalaisella taiteella ja kulttuurilla on paljon merkitystä ja annettavaa"

Savonlinnan ensimmäisessä kulttuurifoorumissa pyritään sementoimaan Saimaa-ilmiön pariaateajatus yhdessätekemisen merkityksestä ja mahdollisuuksista.

Kärkkäri on oululainen perinnemakkara

Kärkkäri täyttää 65 vuotta – makkaralla on oma asiakaskuntansa: "Oulun alueella kärkkärihulluus on voimissaan"

Kärkkärin valmistus uhattiin lopettaa 2003. Oululaiset keräsivät adressin kärkkärin valmistamisen jatkamiseksi. Nyt makkaralle pohditaan roolia osana Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

Savonlinnan luovien alojen yhteisön vaatesuunnittelija Kaisa Turtiainen ja muotoilija Pirjo Hämäläinen

Kulttuuripääkaupungin titteliä ei tullut, mutta Savonlinnaan syntyi luovien alojen yhteisö – oopperakaupungin kitulias kulttuuribudjetti syö uskottavuutta

Savonlinnalle ei jäänyt pelkkä luu käteen, vaikka Euroopan kulttuuripääkaupunkititteli vuodelle 2026 meni Oululle. Saimaa-ilmiön jatkosuunnitelmat kaipaavat kuitenkin vielä rahoitusta.

Oulu pääsi jatkoon kisassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Oulu hyväksyi 20 miljoonan euron sijoittamisen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi rahoituksen kokouksessaan maanantaina vuosille 2021–2027. Kaikkiaan Ouluun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen arvioidaan kuluvan 50 miljoonaa euroa rahaa. Valtion arvioidaan sijoittavan juhlavuoteen ja sen valmisteluihin myös 20 miljoonaa euroa.

Oululaiset juhlivat kaupunginkirjaston edessä kulttuuripääkaupunki Oulua

Kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen esitetään 20 miljoonaa euroa Oulun kaupungin rahoista

Kokonaiskustannukset ovat 50 miljoona euroa. Valtiolta odotetaan avustusta toiset 20 miljoona euroa ja kymmenen miljoonaa euroa olisi tulossa muun muassa EU-hankerahoituksesta ja yritysyhteistyön kautta.

Kotiin palaava euroviisuedustajamme Blind Channel järjesti tiedotustilaisuuden lentoasemalla iltapäivällä Suomeen palattuaan.

Oulun Varjo Piknikissä tarkat varotoimet koronan vuoksi: yleisöä vain tietty määrä alueelle, maskin käyttöä suositellaan vahvasti

Ilmaistapahtuman yleisömäärä saa olla korkeintaan 10 000 henkilöä kerrallaan. Rajan täyttyessä portteja suljetaan. Elokuun 8. päivän juhlitaan, koska Oulu on 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki ja oululaislähtöinen Blind Channel on menestynyt Euroviisuissa.

Pohjolan rengastien kyltti Oulun Nallikarissa

Pohjolan rengastie avattiin sen lähtöpisteenä toimivassa Nallikarissa

Lähes 900 kilometrin mittainen reitti yhdeksän matkailualuetta ja kymmeniä yrityksiä. Ulkomaisia turisteja reitille odotetaan muun muassa Oulun voittaman Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin myötä.

Esikoululaiset tutustuvat taidenäyttelyyn.

Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki ja se näkyy myös Lapissa: luoville aloille on tiedossa töitä

Oulun kulttuuripääkaupunkivalinnalla uskotaan olevan merkittävä vaikutus koko pohjoisen alueen matkailuun, aluetalouteen sekä kaupunki- ja aluekehitykseen. Lapista ainakin Kemi ja Tornio ovat mukana yhteistyössä.

Oulun Toripolliisi edestä päin kuvattuna.

Ensin Blind Channel menestyi, sitten tuli valinta kulttuuripääkaupungiksi – Oululla menee nyt hyvin, ja titteli on monen mielestä ansaittu

Viiden vuoden kuluttua Euroopan kulttuurin harrastajien katseet ovat pohjoisen kaupungissa, Oulussa. Kysyimme paikallisilta taiteen tekijöiltä, onko Oulu osoittanut olevansa uuden arvonimensä veroinen.

Päivi Laajala ja Samu Forsblom

Keskiviikko 2.6.2021 (radio)

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen. Ennakkoäänestys on ollut vilkasta. Korona on lisännyt köyhyyttä. Oulu valittiin kulttuuripääkaupungiksi.

Oululaiset juhlivat kaupunginkirjaston edessä kulttuuripääkaupunki Oulua

Oululaisten kulttuurintekijöiden terveiset kulttuuripääkaupungille 2026: "Edessä on vaikeiden koronavuosien jälkeen valoisaa tulevaisuutta"

Kulttuurintekijät toivovat Oulun kulttuuripääkaupunkitittelin tuovan rahoitusta projekteille, enemmän näkyvyyttä ja arvostusta sekä kansainvälistä mielenkiintoa.

Nainen soittaa viulua

Kainuu hyötyy Oulun valinnasta vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi, Kuhmo ja Suomussalmi tuovat esille rajakuntien kulttuuria

Euroopan kulttuuripääkaupungin status on himoittu tavoite. Se tuo muun muassa kansainvälistä näkyvyyttä, investointeja ja turisteja. Pääkaupunkihanke on tarkoittanut Kainuun kuntien mukanaoloa yhtenä rintamana. Esimerkiksi Kuhmon ja Suomussalmen tehtävä on tuoda rajakuntien kulttuuria esille Euroopassa.

Oulun Toripolliisi edestä päin kuvattuna.

Oulu named 2026 European Capital of Culture

The west coast city beat off competition from Tampere and Savonlinna to become Finland's third capital of culture.

Kannustuskatsomo Saimaa-ilmö -hankkeelle Savonlinnassa 2.6.2021.

Savonlinna sai kiitosta hakemuksestaan, mutta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on tulossa Oulu

Kansainvälinen asiantuntijaraati on julkistanut valinnan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Savonlinna oli koko Itä-Suomen suurimpien kaupunkien ehdokas, mutta raati päätyi valinnassa Ouluun.

Oulun kaupungin edustajat juhlivat tietoa kulttuuripääkaupungista tuoreeltaan.

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Oulu valittiin hetki sitten päättyneessä tilaisuudessa Helsingin Musiikkitalossa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Oululaiset riemuitsevat voittoa

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Oulu voitti kulttuuripääkaupunkikisan, jossa mukana olivat myös Tampere ja Savonlinna. Valinnan teki kansainvälinen asiantuntijaraati.

Tiedotustilaisuuden järjestyspaikka Oulussa.

Ylen kansanedustajakysely: Moni vaalipiirin kansanedustaja piti Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta myönteisenä asiana

Oulun vaalipiirin kansanedustajista seitsemän piti Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta hyödyllisenä asiana maakunnan kannalta. Neljä edustajaa ei hakemukselle lämmennyt. Seitsemän edustajaa ei vastannut Ylen kyselyyn.

Olavinlinna Savonlinnassa, Toripoliisi Oulussa ja Tammerkosken tehdasrakennuksia Tampereella.

Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan tänään

Euroopan kulttuuripääkaupungin valintaprosessi on loppusuoralla. Voittaja julkistetaan tänään. Suomen aiemmat kulttuuripääkaupungit ovat Helsinki ja Turku. Yle näyttää tilaisuuden suorana kello 11.20 alkaen.

Olavinlinna

Kulttuurikaupunkiraati vierailee perjantaina Savonlinnassa – luvassa muun muassa höyrylaivakyyti

Euroopan kulttuurikaupungin tittelistä kisaavat Savonlinnan lisäksi Tampere ja Oulu. Raatilaisista viisi on tällä viikolla tutustunut jokaiseen kaupunkiin. Savonlinnalla on kuusi tuntia aikaa vakuuttaa raati.

Kansainvälisen kuluuripääkaupunkiraadin jäsenet menossa Oulun kulttuurikeskus Valveeseen.

Kansainvälinen valintaraati hyppäsi polkupyörän selkään Oulussa – Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan viikon kuluttua

Oulua esiteltiin torstaina valintaraadille, joka päättää mikä suomalaiskaupunki valitaan vuoden 2026 eurooppalaiseksi kulttuuripääkaupungiksi. Kisassa ovat Oulun lisäksi mukana myös Tampere ja Savonlinna.

Tampereen kulttuuripääkaupunkikierroksen aikataulu viivästyi – syynä pyörtyminen

Haku kulttuuripääkaupungiksi 2026 on loppusuoralla – raati vierailee tänään Tampereella

Tampere kuudessa tunnissa: Finlayson, Pispala ja Kauppahalli. Sirkusta, romanilaulua, animaatiota, pumpulin tyttö ja Uros Live. Näillä eväillä Tampere tavoittelee vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin titteliä.

Risteilyalus Olavinlinnan edustalla

Euroopan kulttuuripääkaupungin valitseva raati tutustuu Savonlinnaan perjantaina

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan keskiviikkona 2. kesäkuuta. Loppukilpailuvaiheessa ovat mukana Savonlinna, Tampere ja Oulu.

Blind channel euroviisujen avajaisseremoniassa Rotterdamissa

Blind Channel esiintyy 8. elokuuta Varjo Piknikissä – tilaisuus on Oulun osoittama kiitosjuhla yhtyeen menestyksestä

Oulu on järjestämässä kansanjuhlaa Blind Channelin menestyksen kunniaksi. Yhtye on vahvistanut tulevansa esiintymään elokuussa järjestettävään tapahtumaan. Tilaisuudessa juhlitaan myös Oulun kulttuuripääkaupunki -projektia.

Gif-animaatio Tampereen raatihuone, Savonlinnan Olavinlinna, Oulun toripolliisi

Rauhankone, höyrylaiva ja itikantappajat – muun muassa näihin asioihin vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi pyrkivät luottavat hakemuksissaan

Euroopan kulttuuripääkaupungin status tuo kansainvälistä näkyvyyttä, investointeja, valtion ja kuntien rahaa sekä EU-tukea.

Oulun kulttuuripääkaupunkihakemusta lähdettiin viemään Helsinkiin kirjastoauto Onnelin kyydissä

Oulu vie kulttuuripääkaupunkihakemuksen perille Helsinkiin kirjastoautolla – Onneli starttasi keskiviikkoaamuna kohti pääkaupunkiseutua

Hakemuksen sisältöä valotetaan enemmän torstaina. Kaikki kolme hakijaa Suomesta kertovat tuolloin suunnitelmistaan.

Tammerkoski kuvattuna

Tamperetta neuvonut konsultti istuu kahdella pallilla Euroopan kulttuuripääkaupungin kisassa – avustajabisnes koko instituution liepeillä närkästyttää

Konsulteilla on merkittävä rooli kulttuuripääkaupunkistatuksen saamisessa, sanoo Taideyliopiston asiantuntija. Arvokasta titteliä hakevat Tampereen lisäksi Oulu ja Savonlinna.

Xamkin Savonlinnan kampus

Itä-Suomen oppilaitokset mukaan Saimaa-ilmiöön – hankejohtaja: "Elämme hyvin hektisiä hetkiä"

Hankejohtaja toivoo hankkeelle paljon laajaa yhteistyötä ympäri Itä-Suomen.

Läheltä

Pieksämäki ei lähde mukaan Saimaa-ilmiöön

Kaupunginhallituksessa oltiin sitä mieltä, ettei Saimaa ilmiö olisi antanut kaupungille paljoakaan

Puumalan kyltti ja Roope-Saimaa-huoltoalus satamassa.

Puumalakin lähtee mukaan Saimaa-ilmiöön

Puumala haluaa olla mukana Savonlinnan kulttuuripääkaupunki-hankkeessa.

Saimaa Lempukan uimarannan suunnasta

Imatra lähdössä mukaan Saimaa-ilmiöön – hanketta rahoitetaan vähintään kolmella eurolla asukasta kohden

Saimaa-ilmiö on Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihanke, jossa ovat mukana Itä-Suomen keskuskaupungit.

Oulu pääsi jatkoon kisassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Kisa Euroopan kulttuuripääkaupungista kiristyy kevään aikana – asiantuntijaraatia odotetaan Ouluun toukokuussa

Vierailulla on tärkeä merkitys, kun kansainvälinen raati valitsee suomalaista kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026.

Olavinlinna

Saimaa-ilmiön avuksi taiteellinen tiimi

Saimaa-ilmiön tavoitteena on saada Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Läheltä

Tampere ryhtyy kulttuuripääkaupungiksi, jos valinta osuu kohdalle - valtuusto päätti varata tarvittavat rahat

Tampere ja muut Pirkanmaan kunnat tavoittelevat yhteisesti vuoden 2026 eurooppalaisen kulttuuripääkaupungin asemaa.

Ihmisiä Tampereen keskustassa.

Tampere varaa lähes 19 miljoonaa kulttuuripääkaupungin hankkeeseen

Muilta Pirkanmaan kunnilta koottaisiin runsaat 6 miljoonaa euroa. Vuoden 2026 eurooppalainen kulttuuripääkaupunki saadaan tietää ensi vuonna.

Marika Vapaavuori Tampereen virastotalon katolla.

"Olen se luova hullu tai totaalinen realisti" – Marika Vapaavuori ja Pauli Sivonen täydentävät Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun johtoryhmää

Tampereen ja Pirkanmaan hakua vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi luotsaa nyt kolmen hengen taiteellinen johtoryhmä.

Kolme taiteilijaa, Sauli Iso-Lähteenmäki, Silja Merikallio ja Matti Kuronen Nansotalon yhteistilassa.

Tampere menettää taiteilijoitaan naapurikuntiin, koska sillä ei ole tarjota heille työtiloja – moni on jo lähtenyt, eikä palaa hevin takaisin

Kulttuuripääkaupungin asemaa tavoitteleva Tampere on alkanut selvitellä tilojen tarvetta ja lupaa etsiä ratkaisuja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle