Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Orphic-ryhmä esiintyy.

Japanilainen ja korealainen pop poikivat Suomessa tanssitapahtumia ja hardcore-klubeja, joista ei väriä ja vauhtia puutu

Korealaista ja japanilaista popkulttuuria harrastetaan Suomessa muillakin tavoin kuin coneissa tai cosplay-tapahtumissa. Korealaisia tanssitapahtumia järjestetään säännöllisesti, ja myös japanilaiselle hardcore-tanssimusiikille on syntynyt oma klubinsa.

Laulaja-lauluntekijä Eereka eli Eerika Hänninen.

Musiikilla on voimaannuttava vaikutus, sanoo Eereka, joka teki ylistyslaulun heinäkuulle

Oululainen laulaja-lauluntekijä Eerika Hänninen huomasi, että laulujen tekeminen antaa voimaa ja energiaa.

Puolangan pessimistit hiovat musikaalitaitojaan

Puolangan pessimismit valmistautuvat tuottamaan pettymyksiä musikaalissa

Puolangalla koetetaan löytää parhaillaan torjuntakeinoja pessimismin pesää uhkaavaan positiivisuuden puuskaan. Apuun on tulossa Pessimies, Puolangan oma supersankari.

Valaistut kasvihuoneet Joensuussa Botanian puutarhoilla.

Botania on jatkossa taidepuutarha – tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn taiteen tekijöille

Botanialle rakennetaan myös myöhemmin taiteilijaresidenssejä kansainvälisille taiteilijoille.

Pauliina Turakka Purhosen teos.

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa makaabereja kangasveistoksia ja surullisia jukebokseja

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa tänä vuonna etenkin äänen ja musiikin ympärille kietoutuvia teoksia. Mukana on myös installaatio, joka tarkastelee vessapaperin käyttöä länsimaisessa kulttuurissa.

Ihmisiä vanhan talon edustalla Kittilän Kaukosessa.

Hiljaisuus-festivaali Kittilän Kaukosessa alkaa tänään – tarjolla seitsemän kantaesitystä ja 30 eri tapahtumaa

Festivaali järjestetään jo 12. kertaa Kittilän Kaukosessa. Torstain avajaistapahtumaan on vapaa pääsy.

Kaksi eri ideasuunnitelmaa Jyväskylän Lutakonaukiolle suunnitellusta taideteoksesta. Asvaltille maalattu tukinuittoa kuvastavia valkoisia viivoja. Eri vaihtoehdot rinnakkain.

Tuleeko tummaan asvalttiiin tukin uitosta muistuttava kuvio? Päättäjät äänestävät Lutakonaukion kahdesta pintavaihtoehdosta

Jyväskylässä suurten tapahtumien näyttämönä toimivan Lutakonaukion on tarkoitus saada uusi pinta syksyllä, kun kesätapahtumat on saatu pidettyä.

Kolme naista seisoo avonaisen matkalaukun vieressä.

Suomen Outsider-konferenssi saa juhlapuhujaksi kulttuuritoimittaja Nataliya Teramaen Ukrainasta

Eurooppalaisessa verkostotapaamisessa keskustellaan avoimesti Outsider-taiteesta ja sen tekijöistä. Nelipäiväisen tapahtuman teemana ovat outsider-taiteilijoiden elämäntarinat.

Balettitanssija Matleena Lundelin.

Keskiviikko 1.6.2022 (tv)

Inflaatio. Baletti. Muuttolinnut. Sää.

Teatterin lavalla kaksi miestä kättelevät. He ovat pukeutuneena teatteriasuihin. Toisella miehistä on yllään puku toppahattuineen ja kävelykeppeineen. Toinen on pukeutunut kulkuriksi.

Valtava muutos tapahtui, kun kehitysvammaiset saivat ilmaista itseään: "Se, joka seisoi verhoissa käsi ohjaajan kädessä, saattoi juosta lopuksi yksin pihalla"

Ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa järjestetty kehitysvammaisten näyttämötaiteen festivaali tuo isolle lavalle esitysten kirjon. Hyppy-festivaalin perustaja Katriina Honkanen korostaa nähdyksi tulemisen tärkeyttä.

Mies hymyilee punaisen sirkusteltan edessä.

Aarni Pahajoki, 28, perusti sirkuksen – oma laji löytyi kuolemanpyörästä

Pahajoki perusti Sirkus Saarnin kaksi vuotta sitten. Sirkusteltta löytyi Tsekeistä, ja sitten piti hommata vielä oma rekka.

Kesämökki ja terassia.

Tiistai 10.5.2022 (tv)

Mökkeily. Asfalttityöt. EU. Euroviisut. Sää.

Turun vaakuna.

Turun taidekilpailun voittaja valittu – Lausteelle yhteisöllinen dinosaurus-veistos

Turun kaupunki järjesti maaliskuussa ja huhtikuussa taidekilpailun, jossa etsittiin yhteisöllistä taideteosta Lausteen kaupunginosaan.

Carlo Giuseppe Testore. 300-vuotta vanha sello.

Kaustisen kamarimusiikkiviikon kevätkonsertit keräsivät kiitettävästi kuuntelijoita

Tänä vuonna perinteinen kamarimusiikkiviikko on jaettu kolmeen ajankohtaan. Syksyllä luvassa on taidenäyttelykin.

Kaarlo Haapiainen ja Varaslähtö esiintymässä vanhassa luokkatilassa hämyisessä valossa.

Jättömaa sai Kouvolan kulttuuripalkinnon – palkintotyöryhmän mukaan tapahtuma on aidosti avoin uudelle kulttuurille ja kaiken ikäisille kävijöille

Vuodesta 2010 saakka Kouvolassa järjestetty kulttuurifestivaali järjestetään tänä vuonna Taidekeskus Antareksen ympäristössä Sippolassa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.

Kodinkone muuttuu robotiksi ja pinnan alla kuohuu: Oudon äärellä -näyttely tarjoaa nuorten ja ammattilaisten tekemää mediataidetta

Helsingin Annantalolla ja Kaapelitehtaalla on avautunut Oudon äärellä -näyttely, jonka teemana on outouden lisäksi mediataide. Poikkeuksellista näyttelyssä on se, että ammattitaiteilijoiden sekä lasten ja nuorten tekemää taidetta on esillä tasavertaisesti samoissa tiloissa.

Kuoro laulaa Porin kirkossa.

Konserttien kevät tulossa Kanta-Hämeeseen

Maakunnassa kuorot harjoittelevat ohjelmistoa moniin eri konsertteihin. Tulossa on esimerkiksi yhteisvastuukonsertteja, kevätkonsertteja ja äitienpäiväkonsertteja.

Useita nuoria harjoittelemassa erilaisia kuvausasentoja.

Pieni Teatterikoulu vastaa lasten ja nuorten innostukseen perustamalla uuden opetusryhmän

Forssassa ja Tammelassa toimivan Pienen Teatterikoulun oppilaat ovat 7–17 vuotiaita. Teatteritaidetta opetetaan perusopetusryhmien lisäksi myös opetusta jatkavissa ryhmissä.

Anna-Mari Kähärä löytää luomisrauhan siirtolapuutarhamökistään

Anna-Mari Kähärä sävelsi hoitajien ahdingon lauluiksi dokumenttiin: "Armotonta menoa -elokuva luo ymmärrystä hoitajalakon syihin"

Anna-Mari Kähärä sävelsi vanhustenhoidon ammattilaisten nimettömistä kirjeistä kumpuavan ahdingon lauluiksi palkittuun dokumenttielokuvaan. Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja saa teatteriensi-iltansa perjantaina.

lappeenrannan kaupunginteatterin aula

Lappeenrannan kaupunginkirjaston kulttuurikortilla pääsee kevään aikana ilmaiseksi teatteriin ja kaupunginorkesterin konserttiin

Lappeenrannan kaupunginkirjaston aikuistenosaston palvelutiskiltä lainattavia kulttuurin kausikortteja on molempia viisi kappaletta. Asiakas voi lainata kevään aina kummankin kortin vain kertaalleen teatteria ja orkesterin konserttia varten.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.

Millaista on pitää sylissä itkevää, digitaalista vauvaa? Tampereella on esillä taidetta, joka kulkee nykyteknologian jalanjäljissä

Tampereen taidemuseon tämän kevään suurpanostus eli Illuusio-näyttely esittelee kotimaisen interaktiivisen ja immersiivisen taiteen klassikoita ja tuoreita teoksia.

Chisu.

Chisu päätti jäädyttää soolouransa, ja nyt hän kertoo Ylelle, mitä se käytännössä tarkoittaa: "Enemmän jumalaa, vähemmän säätöä"

Chisu sanoo Ylelle, ettei enää tiedä, mitä tekisi Chisu-nimiselle poptähdelle. Tällä hetkellä hän on kiinnostuneempi muotinäytöksistä kuin artistien keikoista.

Turun kaupungin vaakunalippu

Turku haluaa Lausteelle yhteisöllisen taideteoksen – ideakilpailu avautuu ensi viikolla

Teos toteutetaan Lausteen kaupunginosaan ensi kesänä. Se rahoitetaan Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuoden 2021 tuotolla.

balettskor

Yrkesakademin i Österbotten ryhtyy tarjoamaan tanssikoulutusta

Tavoitteena on, että tanssikoulutuksen haku avautuu vuoden 2023 alussa. Koulutus järjestetään Pietarsaaren Campus Allegrossa.

Kapellimestari Valeri Gergijev

Mikkelin musiikkijuhlien pitkäaikainen taiteellinen johtaja Valeri Gergijev sai lähtöpassit – oli aiemmin vaadittu tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa

Mikkelin musiikkijuhlat oli aiemmin vaatinut pitkäaikaista taiteellista johtajaansa Valeri Gergijeviä tuomitsemaan Ukrainan sodan. Nyt musiikkijuhlien tukiyhdistyksen hallitus on päättänyt erottaa kapellimestarin taiteellisen johtajan tehtävästä.

Harmaaseen huppariin pukeutunut mies seisoo sisällä oven edessä ja katsoo kohti.

Kun mieli tai sydän särkyy, musiikki voi auttaa – kajaanilainen Mika Lukkari tuo sanoituksissa esille omia kokemuksia tukeakseen muita

Ääni särkyneille on kajaanilaisen Mika Lukkarin ja helsinkiläisen Kare Poutasen yhtye, joka tekee musiikkia tsempatakseen muita ihmisiä jatkamaan eteenpäin.

Valeri Gergijev vuonna 2013 Suomessa.

Mikkelin musiikkijuhlat muokkaa ohjelmistoaan Ukrainan tapahtumien vuoksi

Musiikkijuhlien järjestäjätaho kokoontui eilen ylimääräiseen kokoukseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Jesse Haaja kuvattuna Mikkelissä kauppakeskus Stellassa.

Jesse Haaja lopetti ohjaajauransa – viimeiseksi ohjaustyöksi jäi The Rasmuksen UMK-biisin video

Jesse Haaja jätti elokuvat ja musiikkivideot ja keskittyy nyt mainostoimiston pyörittämiseen Mikkelissä. Perhe-elämällekin on nyt enemmän aikaa. Ei silti ole ihan täysin poissuljettua, etteikö Haaja vielä ohjaisi joskus jotain.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Varkauden teatteri peruu kaikki viikonlopun esitykset

Esitykset perutaan sairaustapausten vuoksi.

Arkistokuva. Työväen näyttämöpäivien lippu Mikkelin teatterin edustalla.

Työväen Näyttämöpäivät aiotaan toteuttaa myös ensi vuonna – Taiken rahoituspäätöksestä jätetään oikaisuvaatimus

Taiteen edistämiskeskus tuki usean vuoden Työväen Näyttömöpäiviä, mutta lopetti rahoituksen koronapandemian aikana. Päätöstä on perusteltu sillä, että Taike mieltää Näyttämöpäivät harrastustoiminnaksi. Järjestäjätaho on kritisoinut päätöstä.

Lappeenrannan teatteri, havainnekuva

Lappeenrannan kaupunginteatteri lykkää Kenttä-näytelmän ensi-iltaa kuukaudella – asiakaspalvelukeskus Winkki hoitaa lippumuutokset

Tämän viikon lauantain Kenttä-näytelmän ensi-ilta siirtyy Lappeenrannan kaupunginteatterissa keskiviikolle 16. maaliskuuta.

Joe Rogan ja parransänki.

Joe Roganin podcast aiheutti protestivyöryn – näin hänestä tuli niin vaikutusvaltainen, että Spotify antaa nyt suurtenkin artistien mennä

Joe Roganin podcast on aiheuttanut skandaaleja ennenkin: esimerkiksi pilveä haastattelussa polttanut miljardööri Elon Musk ylitti uutiskynnyksen ympäri maailmaa.

Vaasan kaupunginteatterin teatterijohtaja Seppo Välinen istuu ikkunasyvennyksessä.

Vaasan kaupunki hyödyntää sopimuksen optiovuodet – Seppo Välinen jatkaa Vaasan kaupunginteatterin teatterinjohtajana

Välinen on johtanut Vaasan kaupunginteatteria suurimman osan sopimuskaudestaan koronapandemian rajoitusten alaisuudessa. Osapuolet toivovat normaalia tomintaa teatterille.

Laululava Kemin Meripuistossa talvella.

Kemissä selvitetään Meripuiston laululavan palauttamista alkuperäiseen muotoon – lavan lisäosa on ränsistynyt ja haittaa akustiikkaa

Lavaan on tehty jatko-osia vuonna 1997, kun alueella oli lumilinna. Jatko-osat ovat osin lahonneita.

Tampereen ylioppilasteatterin ohjaaja ja jäsen Maria Koivukari.

Suomen ylioppilasteatterit ovat ajautumassa kriisiin – Tampereella kamppaillaan olemassaolosta poikkeuksellisin keinoin

Ylioppilasteatterit ovat kärsineet koronan tuomista rajoituksista jopa enemmän kuin ammattiteatterit. Nyt moni Suomen ylioppilasteatteri taistelee olemassaolostaan.

Mikkelin taidemuseoon lahjoitetut taulut Eero Järnefeltiltä ja Juho Rissaselta. Keskellä kuvia katsoo Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen

Mikkelin taidemuseolle lahjoitettiin suomalaisen kultakauden taiteilijoiden Eero Järnefeltin ja Juho Rissasen teoksia

Taidemuseossa pidetään lahjoituksia harvinaisina ja tärkeinä esimerkiksi näyttely- ja tutkimustoiminnan kannalta.

Tampereen Työväen Teatteri ulkoa.

Tampereen Työväen Teatteri peruu kaikki esitykset 20. helmikuuta asti – kuusi kevään ensi-iltaa siirretään myöhemmäksi

Teattereiden koronakurimus jatkuu. Tampereen suuret teatterit ovat nyt kertoneet kevätkauden esitysten peruutuksista sekä ensi-iltojen siirrosta syksyyn.

Meat Loaf esiintymässä.

Amerikkalainen laulaja-näyttelijä Meat Loaf kuollut

Rock-oopperoistaan ja elämää suuremmista hiteistään tunnettu taiteilija on menehtynyt 74-vuotiaana.

Porin Teatterin kyltti.

Porin ja Rauman teatterit avaavat kevätkauden vasta maaliskuussa

Teatterit ennakoivat, että kokoontumisrajoituksia tullaan jatkamaan vielä helmikuussa.

Kuva Vilho Lammen maalauksesta Omakuva vuodelta 1933.

Oulun taidemuseon Vilho Lampi -kokoelma täydentyi palkitulla Omakuva-teoksella

Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi hankki maalauksen Suomen taiteilijaseuralta 35 000 eurolla. Taustalla on halu varmistaa palkitun maalauksen pysyvä sijainti ja omistajuus paikallisessa kokoelmassa.

Puussa on harmonikkoja, joiden sisällä välähtää valo.

Perjantai 7.1.2022 (tv)

Puoluekannatus. Aluevaalit. Lux Helsinki. Sää.

ilotulitus

Perjantai 31.12.2021 (radio)

Koronatartuntoja ennätyspaljon. Marin koronarokotuksista. Ilotulitteet. Sää.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulussa uutta vuotta juhlistetaan kaupungin nettilähetyksellä – illan ohjelmassa muun muassa Oulun oma Tiktok-tanssi ja taikuutta

Oulun kaupungin uudenvuoden juhlalähetys on nähtävissä kaupungin Youtube-kanavalla perjantaina 31. joulukuuta kello 18 alkaen.

lappeenrannan kaupunginteatterin aula

Lappeenrannan kaupunginteatteri selvittää asiakastyytyväisyyttä ja ideoita kehittämiseen – kysely on avoinna vielä vajaan kuukauden ajan

Lappeenrannan kaupunginteatterin asiakastyytyväisyyskyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella tammikuun 17. päivään saakka.

Tanssin talon julkisivua hallitsee teräksinen levy. Talon sivustalla tulevat vastaan pyöreät paljetit, jotka symboloivat rytmiä. Havainnekuva.

Torstai 16.12.2021 (tv)

Metsät. Lasten kunto. Tanssin talo. Sää.

Meeri Koutaniemi opetteli keramiikan aikuisena: "Kauheaa, mutta onnistuminen palkitsee"

Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa löivät kätensä saveen – valokuvaaja ja muusikko opettelivat keramiikan yhdessä

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi löysi uuden ilmaisumuodon keramiikasta. Myös basisti-miehensä Sami Yaffa luo taidetta savesta. "Uuden keksiminen toisen seurassa on parasta," iloitsee Koutaniemi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle