Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalainen kirjakauppa

Kirjakauppojen pokkarimyynti on jyrkässä alamäessä – matkailun elpymisen odotetaan kohentavan pokkarikauppaa

Kirjakauppojen pokkarimyynti putosi viime vuonna yli viidenneksen. Kirjakaupoista arvioidaan, että pokkarit ovat monella vaihtuneet äänikirjoihin. Pokkareita ostetaan yhä enemmän myös marketeista.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020

Suomalaiskirjailijan trilleri hätyyttelee Yhdysvaltain pokkarilistan kärkikymmenikköä

Kirjailija Max Seeckin dekkari Uskollinen lukija menestyy Yhdysvalloissa. Teoksesta on tekeillä myös tv-sarja.

Avonainen kirja ulkopöydällä ja limonadilasi.

Dekkarit, antiikin filosofia ja idiootit vetivät kesällä – kirjojen myynti sujui hyvin

Kirja-alan mukaan myynnin pohja on saavutettu ja siitä on käännytty ylöspäin. Kuukausiveloitteiset lukuaikapalvelut kasvattavat suosiotaan.

Kaikki Suomessa julkaistut e-kirjat eivät päädy kirjastoon.

Sähköiset kirjat kasvavat pokkareiden kustannuksella – "Se on harmi, koska formaatti on älyttömän kätevä" sanoo kustantaja

Kustantajien taskukirjojen myynti on laskenut usean vuoden ajan. Sähköisten julkaisujen osuus on muutamassa vuodessa liki kaksinkertaistunut. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Kirjapino.

Moni ostaa taas lahjaksi kirjan – tiedätkö tarkistamatta, mikä ero on nidotulla ja sidotulla?

Joulun alla kirjakauppa-ala tekee valtaosan vuoden tuloksesta. Kirjoja ostetaan paljon lahjoiksi, ja silloin valitaan sidottu. Se kun on useimmiten kovakantinen.

Kirjapuoti marketissa.

Kirjakaupan kylmä kausi kääntymässä – marketit myyvät kirjoja kuin leipää

Kirjan myynnin synkät vuodet saattavat olla takanapäin. Suomalaisten lukuinnon yllättäväksi pelastajaksi ovat ilmoittautuneet hypermarketit. Niiden kirjaosastojen myyntiluvut ovat nousseet raketin lailla, eikä ostoskoreihin sujahda pelkkiä uutuuspokkareita.

Kirjastokorttina käytettävä viivakoodi matkapuhelimen näytöllä.

Unohtuiko kirjastokortti? Uusi mobiilisovellus helpottaa asioimista kirjastossa

Uuden tulemisen tehnyt mobiilisovellus Taskukirjasto tekee kirjastopalveluiden käyttämisestä entistä helpompaa, tarjoten samalla uusia ominaisuuksia.

Aikuisten värityskirja

Onko buumi ohi? Aikuisten naisten värityskirjahuuma laimeni yllättäen

Värityskirjoja on myyty kuluvan vuoden aikana satojatuhansia kappaleita Suomessa. Ostajina on pääasiassa kirjakauppojen uskollisin asiakaskunta, naiset.

Heinolan kaupunginkirjastoa on vartioinut muun muassa Heikki Kietäväinen

Vartija rauhoitti kirjaston – ovet avoinna, vaikka henkilökunta ei ole paikalla

Heinolan kirjasto on jatkossa avoinna vuoden jokaisena päivänä – myös silloin, kun henkilöstö ei ole paikalla. Samaan kirjastoon palkattiin keväällä vartija, kun nuorten hulinointi kirjastossa kävi henkilökunnalle mahdottomaksi hallita.

Kirjailija Tuomas Kyrö vieraili MM-rallin reitillä toukokuussa.

Kyrö kirjoitti rallipainoksen Mielensäpahoittajasta

Kirjailija Tuomas Kyrön luoma, suosittu Mielensäpahoittaja-hahmo eksyy Keski-Suomen rallipoluille Kyrön päivitetyssä pokkarissa. Heinäkuun alussa julkaistu Mielensäpahoittaja – Sorateiden erikoispainos  tarjoaa klassikkoteoksen lisäksi uuden tarinan. Siinä jääräpäinen eläkeläismies ja karvalakki päätyvät keskelle kansainvälistä soratierallia.

Antikvariaatti Lukulaarin tarjontaa

Kirja on suomalaisen kesäkaveri – tamperelaisten suosikkeja ovat Seppo Jokisen dekkarit

Kirjakaupoista, antikvariaateista ja kirjastoista etsitään nyt lomalukemista. Perinteisesti kesällä luetaan dekkareita, mielellään nimenomaan pokkareina. Tampereen kaupunginkirjastossa selkeästi suosituin kirjailija on komisario Koskisen luoja Seppo Jokinen.

Kesällä voi rentoutua lukemalla

Laaksosen Lähtisiks föli ja Mäen Tulivuori kesäkirjalistojen kärjessä

Dekkareita, lintukirjoja tai se perinteinen Reijo Mäki? Vai Heli Laaksonen? TV-sarjat ja elokuvat siivittävät kesäkirjojen myyntiä.

Fifty shades of grey -trilogian kolmas osa Vapautettu Kemin kaupunginkirjaston hyllyssä.

Kotiäitierotiikassa on vielä hivenen vetoa – kirjastoissa

Eroottiset trilogiat tekivät kauppansa vielä viime kesän kirjamyynnissä kuin makkara markkinoilla. Nyt ne ovat jo siirtyneet tyrkkytiskeistä alelaareihin, mutta kirjastoissa pokkarisarjoilla on vielä kysyntää.

Intia sensuroi Fifty Shades of Grey -elokuvan

Fifty Shades of Grey on brittiläisen E.L Jamesin vuonna 2011 julkaistu eroottinen romaani. Romaani on Britannian kaikkien aikojen nopeimmin myyty taskukirja.

Aku Ankan Taskukirjoja kirjakaupan hyllyllä.

45-vuotias Aku Ankan taskukirja voi hyvin levikinlaskusta huolimatta

Aku Ankan taskukirjojen myyntimäärät ovat kymmenessä vuodessa puolittuneet. Silti tämä vuodesta lähtien 1970 julkaistu sarjakuvakirja voi päätoimittajan mukaan hyvin.

Kuvassa muovittamattomia pokkareita.

Kirjasto säästää pikkuniksillä rahaa, aikaa ja luontoa

Kokkolan kaupunginkirjasto lopetti toista vuotta sitten pehmeäkantisten kirjojen päällystämisen. Säästöä on kertynyt niin rahassa kuin ympäristövaikutuksisssa mitattuna. Sen sijaan pokkareiden elinkaareen muutoksella ei ole vaikutusta. Sivut alkavat irtoilla viimeistään 20 lainauksen jälkeen.

Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn

Lihatalon pomo tunnustautuu himolukijaksi

Elintarvikekonserni Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhnin arki kuluu raporttien, katsauksien ja hektisen työtahdin rytmittämänä. Vapaa-ajalla pörssiyhtiön johtaja tarttuu kirjaan ja työmatkoilla matkalaukkuun sujahtaa aina pokkari.

Kirja ja kahvikuppi pöydällä.

Mitä luet lomalla – lähetä kuva!

Luetko kevyttä, vakavaa vai jotakin aivan muuta? Millainen kirjallisuus sopii sinun lomaasi? Ota meille kuva lomakirjastasi juuri nyt, kokoamme kuvista jutun!

Heikki Ranta on seinäjokinen antikvariaattiyrittäjä.

Mustanaamio ja taskari-Akut käyvät kaupaksi antikvariaatista

Takavuosina sarjakuvaharrastajien aarreaittoja olivat antikvariaatit, joiden kautta luettavaa ja keräiltävää hankittiin ja kierrätettiin. Erinäiset nettipalstat ovat tuoneet harrastajien yhteydenpitoon ja kaupankäyntiin uusia kanavia, mutta antikvariaateistakin löytyy vielä sarjakuvahyllyjä.

Kirjastokorttina käytettävä viivakoodi matkapuhelimen näytöllä.

Kännykkä käy kirjastokortista pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen mobiilisovellus laajenee. Jatkossa Taskukirjasto-sovellus toimii myös kirjastokorttina.

Jari Vesa ja Heidi Hannukainen Kemin venesatamassa mittailemassa

Löytyikö Perämerestä harvinainen kumiankka-populaatio?

Yle Perämeren omat tutkijat kävivät testaamassa, kestääkö vesitiivis pokkarikamera sukelluksen Perämeren kristallinkirkkaaseen veteen? Lisäksi toiveissa oli saada vedenalaista kuvaa erittäin harvinaisesta Perämeren kumiankka-populaatiosta. Tämän tieteellisen kokeen tärkeimmiksi apuvälineiksi osoittautuivat onkivapa, "jeesusteippi" ja sakset.

Vanhoja kirjoja hyllyssä ja pinoissa

Kesä ravistaa pölyt antikvariaatin kirjoista

Nettikauppa ja kirpputorit ovat syöneet loven antikvariaattien myyntiin. Kesä on kuitenkin antikvariaattien kovin sesonki, jolloin kiertoon lähtevät pokkarit, sarjakuvat ja viihdekirjat.

Kasa Lapin kaskukirjoja

Lapin kaskukirja kuuluu monen kesälukemistoon

Valtakunnallisesti Suomalaisen kirjakaupan myyntitilastojen kärkipaikkoja hallitsevat ulkomaalaiset tekijät, mutta pohjoisessa myy hyvin lappilaista huumoria tarjoava teos.

vastavalo

Kesäjuhlat tulossa? - Muista nämä vinkit kuvatessa

Hyvän kuvan saantiin tarvitaan hyvä kamera, pari nokkelaa kuvausvinkkiä ja paljon valoa. Näillä neuvoilla saat kesäkuvistakin ammattimaisia.

Nainen lukee kirjaa.

Kesä vaikuttaa suomalaisten lukemiseen - Minkälainen lukija itse olet?

Dekkari pokkarina, klassikoita vuodesta toiseen vai jotain kevyempää? Kuten tavaksi on tullut, myös tänä kesänä suuri osa suomalaisista pakkaa dekkareita mökille mukaan.

Nainen lukee kirjaa.

Mitä sinä luet kesällä?

Kesä vaikuttaa suomalaisten lukemiseen. Tänä kesänä myyntilistojen kärjessä keikkuu dekkareiden lisäksi myös tietokirjallisuutta ja eroottista kirjallisuutta. Mitä sinä tykkäät lukea kesällä?

Peperinkeäysastia

Liian pieni silppu ei kelpaa paperinkeräykseen

Kaikki mikä kolahtaa postiluukusta ei kelpaa kierrätykseen sellaisenaan. Myös silppuvimmaisen kannattaa olla tarkkana kierrätysastiaa valitessa.

Aku Ankkojen keräilijä, Jari-Pekka Mikkonen

Akkari-keräilijä jättää sarjakuvansa lukematta

Lappeenrantalainen Jari-Pekka Mikkonen kauppaa netissä tuhansien Aku Ankkojen kokoelmaa. Rahoilla hän vie äidin hemmottelumatkalle.

Tomi Hirvinen esittelee Kölnin karttaa.

Pokkarikameralla pääsee pian nettiin

Sekä pokkarit että järjestelmäkamerat kehittyvät koko ajan vastaamaan kuluttajan tarpeita. Videokamerat ovat hiljalleen jäämässä pois harrastajien markkinoilta, kun taas pokkareista on tulossa monitoimilaitteita. Valokuvalla myös koristellaan kaikkea mukeista puhelimiin.

Naisen kasvot ja sana seksi

A-studio: Stream - Petikikkoja perheenäideille

Fanifiktiosta alkunsa saanut eroottinen kirja kertoo alistuvan nuoren naisen ja sadistisen miljonäärin suhteesta. Se pursuaa masokistista, tarkkaan kuvailtua seksiä. Miksi "mommy porn" myy?

Katso mitä tänä kesänä luetaan

Suomalaiset ahmivat tänäkin kesänä dekkareita ja jännäreitä. Kotimaisesta kaunokirjallisuudesta suosituinta mökkilukemista on ollut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjat. Moni nappaa mukaansa myös lintukirjan. Jalkapallotähden elämästä kertova kirja on ollut myös jymymenestys.

Miehen käsi pitää matkapuhelinta ottaakseen valokuvan Helsingin Tuomiokirkosta.

Ajatuskupla: Nyt kuvataan, mutta millä

Tekniikka tuo meille parempia ja tehokkaampia välineitä. Lassi Lähteenmäki kummastelee, miksi silti tyydymme aina vain huonompaan laatuun.

Kirjoja

Kirja kovissa vai pehmeissä kansissa?

Aiemmin pehmeäkantisiksi pokkarikirjoiksi miellettiin lähinnä kioskeissa myytävät harlekiiniromaanit. Nykyään lähes kaikki teokset, genreen katsomatta, julkaistaan paitsi kovakantisina myös pokkariversioina. Sekä pehmeä- että kovakantisille kirjoille löytyy lukijansa ja käyttötarkoituksensa.

Kirjapainolinjasto

Kirjapaino pyristelee digiajan vaatimuksissa

Kirjapainoala taistelee digitaalisen median puristuksessa. Keuruulla Otavan kirjapaino on ottanut aseekseen investoinnit. Tuorein hankinta on pokkareiden tuotantoa nopeuttava nidontalinja, jolta syntyy jopa 8000 kirjaa tunnissa.

Iisalmen kirjastoauto Pokkari

Uusi kirjastoauto liikkeelle Iisalmessa

Kirjastoauton palveluista pääsevät osallisiksi nyt esimerkiksi liikuntaesteiset, jotka voidaan nostaa autoon invahissillä. Autoon mahtuu vähemmän kirjoja kuin vanhaan kirjastoautoon, mutta kokoelmien vaihto on helpompaa siirrettävien hyllyjen ansiosta.

Korkein oikeus ratkaisi pitkän tekijänoikeuskiistan

Korkein oikeus on antanut päätöksensä tekijänoikeusriidasta kääntäjän sekä WSOY:n ja Taskukirja Loiston välillä. Riita koskee käännöskirjan julkaisemista Loisto-pokkarina ilman kääntäjän lupaa. Korkein oikeus ratkaisi tekijänoikeuskiistan kääntäjän eduksi. Riitaa on puitu jo vuodesta 2006.

Kirjoja kirjaston hyllyssä.

Kommentoi lukutottumuksiasi

Millainen lukija olet? Onko elämä tyhjää ilman kirjoja vai luetko muutaman kirjan silloin tällöin? Oletko siirtynyt lukemaan sähköisiä kirjoja vai ostatko kauppareissulla pokkareita?

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen: Kannatan vanhaa kustannusajattelua

Viime vuosien myydyin suomalaiskirjailija ulkomailla, Sofi Oksanen ja Juoppohullun päiväkirjalla tunnetuksi tulleen kirjailija Juha Vuorisen uusi yhteinen pokkarikustantamo haluaa kustantaa kirjallisuutta, johon sisältyy riski. Kaiken kiireen keskellä Sofi Oksanen kirjoittaa uutta romaania.

Juha Vuorinen ja Sofi Oksanen.

Sofi Oksanen ja Juha Vuorinen pokkariyhteistyöhön

Kirjailijat Sofi Oksanen ja Juha Vuorinen ovat löytäneet toisensa pokkarimarkkinoilla. Kaikki alkoi puhelinkeskustelusta, kun Vuorinen tarvitsi tietoa kirjojen ulkomaanmyynnistä ja Oksanen Suomen pokkarimarkkinoista.

Oksanen harjoittelee pokkareiden kustantamista omilla kirjoillaan

Kirjailija Sofi Oksasen Silberfelt Oy kustantaa toistaiseksi vain Oksasen omia kirjoja. Kustantamo sai alkunsa siitä, että Oksanen alkoi miettiä sopivaa yritystä oman kirjailijantyönsä organisoimiseksi.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen perusti oman kustantamon

Kirjailija Sofi Oksanen on perustanut oman yrityksen, Silberfeldt Oy:n, jonka yhtenä toimialana on kustantaminen. Silberfeldt Oy aloittaa toimintansa julkaisemalla Oksasen romaanista Baby Jane taskukirjapainoksen.

Kommentoi kirjankansi -kysymystä ja lue kommentteja

Joidenkin mielestä kovakantinen kirja on arvokkaampi kuin pehmeäkantinen. Pehmeäkantinen saattaa tosin olla halvempi ostaa. Jonkun mielestä kovakantista on helpompi lukea sängyssä.

Potterit julkaistaan pokkareina

J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi aloittaa Potter-porkkarien sarjan. Loisto-pokkarit julkaisee pehmeäkantisena kaikki Potter-kirjat.

Dan Brownin uusin myy yhä ennätysvauhtia Britanniassa

Amerikkalaiskirjailija Dan Brownin uusin romaani kiinnostaa yhä brittilukijoita. Viime vuonna ilmestyneen Kadonneen symbolin pokkariversiota on myyty julkaisuviikolla ennätykselliset 140 000 kappaletta, kertoo BBC.

Kolme tyttöä lukee rannalla

Kirjojen lainaaminen lisääntyy kesällä

Kirjastoissa on kesällä hiljaista, mutta kesä on silti lainakirjojen kulta-aikaa. Kesäkirjat noudetaan kirjastoautosta tai haetaan etukäteen mukaan lomalle. Etenkin uutuuskirjat varataan Internetissä jo hyvissä ajoin.

Näyttelijä Jarkko Pajunen.

Juoppohulluudella huumeita vastaan

Juha Vuorisen suosittu pokkari Juoppohullun päiväkirja kääntyy tänä kesänä näytelmäksi. Aboa Vetus & Ars Nova -museon pihalla esitettävän näytelmän tekijänoikeuspalkkiot kirjailija aikoo lahjoittaa huumeidenvastaiseen työhön.

kuvaaja: Sami Tammi

Uno, dos, tres

Arvaa kuinka monta? Miten pitkä, kuinka vanha? Tietyssä iässä lapset ovat hulluna numeroihin. Satu Aaltonen kasvattaa kotonaan numerotiedustelijaa.

Stieg Larssonin Miehet jotka vihaavat naisia -kirjan kovakantisen ja pokkariversion kannet

Kirjoja kaupataan usein elokuvakansien avulla

Kirjakauppojen hyllyjä koristavat yhä useammin elokuvien tähdet. Esimerkiksi Stieg Larssonin dekkari Miehet jotka vihaavat naisia sai pokkarina uudet kannet, kun kirjasta tehty elokuva tuli teattereihin. Joskus taas elokuvakäsikirjoituksista muokataan jälkikäteen kirja.

Tammen Kirjallisuus-yksikön johtajaksi Outi Mäkinen

Kustannusosakeyhtiö Tammen Kirjallisuus-yksikön johtajaksi on valittu Outi Mäkinen. Mäkinen aloittaa tehtävässä elokuun alkupuolella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle