Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lustossa juhlistetaan tänä kesänä pörriäisiä – kartanokimalainen on kesän sankari

Metsämuseo Lustossa juhlistetaan tänä kesänä pörriäisiä, joiden määrä on romahtanut koko maailman laajuisesti. Juhlinta on jo aloitettu kun Luston ympäristöön on toteutettu kimalaisen äänipolku ja valtava maataideteos.

Koronaviruksen varjostama vuosi heikensi metsämuseo Luston kävijätulosta

Pudotusta vuoden 2019 kävijämäärään oli jopa 40 prosenttia.

Mitä metsä merkitsee suomalaisille? Lapsuuden pelottava paikka tuo turvaa aikuisena, elannon lähde muuttui virkistäväksi ympäristöksi

Suomen Metsämuseo Lusto kerää kokemuksia suomalaisten metsäsuhteesta esimerkiksi liikuteltavan klinikan avulla.

Metsämuseo Lustossa viime vuonna 2000-luvun suurin kävijämäärä

Punkaharjulla Lustossa vieraili viime vuonna 42 000 ihmistä.

Metsämuseo Lusto uudistaa konseptiaan

Museo osallistuu tulevaisuudessa nykyistä enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Pelastuspukuinen presidentti kömpi norppien pesillä – "Kahdessa asui kuutti emoineen"

Presidentti Sauli Niinistö osallistui saimaannorpan pesälaskentoihin Savonlinnassa. Niinistö ilmaisi huolensa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta luontoon.

Presidentti Niinistö lähtee laskemaan norppia

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu norppalaskentaan pääsiäisen jälkeisenä torstaina Savonlinnassa.

Metsäkeskustelu asettaa luontoaktivistin ja ammattilaisen usein vastakkain – tutkijat selvittävät nyt suomalaisten metsäsuhdetta

Keskustelu metsien käytöstä käy kuumana hakkuumäärien kasvaessa. Nyt arvomaailmojen välistä kuilua kurotaan umpeen tutkimalla suomalaisten tunteita metsää kohtaan.

Musiikin aika sai merkittävän apurahan – mahdollistaa nuorille taiteilijoille tietä kansainvälisyyteen

Viitasaaren kesäakatemian Musiikin aika -festivaali on saanut merkittävän apurahan Suomen Kulttuurirahastolta. Apurahan suuruus on 180 000 euroa. Avustusta myönnettiin yhteensä neljälle laajamittaista taiteellista tuotantoa uudistavalle hankkeelle, jotka myös pyrkivät laajentamaan taiteen yleisöpohjaa.

Maaseutu ja sen ihmiset pääosassa harvinaisessa valokuvanäyttelyssä

Maaseudun Tulevaisuus –sanomalehti juhlii tänä vuonna satavuotista taivaltaan. Merkkipaalua juhlistetaan Sata vuotta, sata kuvaa –valokuvanäyttelyllä, jolla halutaan kunnioittaa maaseudun ihmisiä ja maaseudun elämän tallentajia, valokuvaajia. Lehtikuvien lisäksi näyttelyssä nähdään myös muiden maan parhaiden valokuvaajien kuvia eri vuosikymmeniltä.

Metsämuseo Lusto tuottaa mainetta ja mammonaa

Metsämuseo Lusto Punkaharjulla tuo merkittävästi rahaa paikkakunnalle. Museoiden taloudellinen merkitys selviää Vaasan yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa Lusto - Suomen Metsämuseo oli mukana. Lusto on aloittamassa 20-vuotisjuhlavuottaan hyvissä merkeissä.

Otsot esillä Lustossa

Karhuihin voi tutustua muun muassa valokuvien ja täytettyjen yksilöiden avulla.

Lustolle ja Retretille iso tuki Punkaharjulla

Suomen metsämuseo Lusto on saamassa 50 000 euron toiminta-avustuksen kunnalta. Punkaharjun kunnanhallitus käsittelee tiistaina kaikkiaan reilun 75 000 euron avustuspotin jakamista.

Museot keräävät luontokokemuksia

Museot kaipaavat suomalaisilta tarinoita luonnossa liikkumisen ja työskentelyn muutoksesta. Kainuun Museo sekä muun muassa Suomen Metsämuseo Lusto haluavat kansalaisilta kirjoituksia siitä, onko heidän luontosuhteensa muuttunut aiempaa teknisemmäksi ja välineellisemmäksi.

Metsähallituksen historia kuvina Torniossa

Metsähallituksen historiaa esittelevä näyttely Tornionlaakson maakuntamuseossa näyttää kohtauksia metsästä. Niin liikkuvan kuvan kuin valokuvienkin avulla esitellään 150-vuotista taivalta laitoksen perustamisen ajoista tähän päivään.

Lusto ympäristösuojeluhistorian tallentajana

Punkaharjulla toimiva Suomen Metsämuseo Lusto aloittaa luonnon- ja ympäristösuojelun historian keräyshankkeen. Tarkoitus on arkistoida museoiden kokoelmiin luonnon- ja ympäristönsuojelutoiminnasta kertovia valokuvia, esineitä, asiakirjoja tai muistitietoa.

Ympäristönsuojelu on sekä historiaa että nykypäivää

Ympäristönsuojelu on jo niin vanha käsite, että siitä on käynnistetty historiaa keräävä hanke. Työväenmuseo Werstas ja Suomen Metsämuseo Lusto alkavat arkistoida luonnon- sekä ympäristönsuojelutoimintaan liittyviä valokuvia, asiakirjoja ja muita tavaroita. Pelkät tarinatkin ovat tärkeitä tulevaa näyttelyä varten.

Ympäristöliikkeen historia kootaan talteen

Työväenmuseo Werstas ja Suomen Metsämuseo Lusto keräävät talteen Suomen ympäristöliikkeen historiasta kertovia aineistoja. Museoita kiinnostavat sekä ympäristöjärjestöjen ja kansanliikkeiden että niissä toimineiden yksityishenkilöiden aineistot.

Puu puhuttelee Käsityön museossa

Suomen Käsityön museon näyttely Parasta puusta esittelee valitsijoilleen merkittäviä puuesineitä. Näyttelyssä on mukana niin uniikkeja käsityötaidonnäytteitä, kansanomaisia puuesineitä kuin teollisesti valmistettuja tuotteitakin.

Sarka kohosi valtakunnalliseksi

Neljä vuotta toiminut maatalousmuseo Sarka on päässyt valtakunnalliseksi erikoismuseoksi vuoden alusta. Opetusministeriön mukaan maatalous on yhteiskunnan osa-alue, joka tarvitsee erikoisaseman museokentässä.

Metsähallituksen juhlanäyttely Arktikumissa

Metsähallituksen 150-vuotisjuhlanäyttely "Kohtauksia metsästä" avataan keskiviikkona Rovaniemellä Lapin Maakuntamuseossa. Arktikumin näyttely pohjautuu juhlavuoden historiantutkimukseen sekä Metsähallituksen ja Punkaharjulla sijaitsevan Suomen metsämuseo Luston vuosien 1999-2009 keräämään aineistoon.

Tietokanta tutustuttaa metsä- ja kulttuurihistoriaan

Metsähallituksen ja Suomen metsämuseo Luston kulttuurihistoriallinen hanke on saatu päätökseen. Metsähallituksen historiaan liittyviin esineisiin ja valokuviin voi tutustua Luston Kantapuu-tietokannassa.

Lustoa ja Sarkaa esitetään erikoismuseoiksi

Suomen metsämuseota Lustoa ja Suomen maatalousmuseota Sarkaa esitetään valtakunnallisiksi erikoismuseoiksi. Museoiden rahoitus siirrettäisiin maa- ja metsätalousministeriöltä opetusministeriölle vuoden 2011 alusta.