Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sveitsi hyväksyi "burkakiellon" – kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla kielletään

Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa.

Myyjä ei suostunut palvelemaan niqabiin pukeutunutta naista – hovioikeus vahvisti syrjintätuomion

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden aiemmin antaman sakkotuomion.

Tanskassa sakotettiin ensi kertaa kasvot peittävän huivin käytöstä

Nainen repi toiselta huivia kauppakeskuksessa, poliisi sakotti uhria.

"Miksi puolueet päättävät siitä miten pukeudumme?" Tanskalainen Lene lähtee pian ulos sakon uhalla

Satojen nuorten naisten arki muuttuu kun Tanska ja Norja rajoittavat uskonnollisten huivien käyttöä.

Norja kieltää kasvot peittävien huivien käytön opetustilanteissa

Huivikielto on ollut valmisteilla Norjassa pitkään. Myös Tanska on päättänyt huivikiellosta tänä keväänä.

Tanska kieltää musliminaisten burkat – naamioitumiskielto voi koskea myös tekopartoja

Kiellon rikkomisesta voi saada tuhannen kruunun sakon. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Tanskaan puuhataan "burkakieltoa" – kasvot peittävä vaatetus toisi sakot

Huivien käyttäminen kylmällä säällä ja joulupukin parrat olisivat edelleen sallittuja.

"Katsokaa, tuolta saapuu ISIS" – opiskelijoiden sosiaalinen koe kuumensi tunteita kaduilla

Naiskolmikko pukeutui kasvot peittävään niqabiin ja lähti vaatteisiin ujutetun kameran kanssa kuvaamaan ihmisten reaktioita eri puolilla Oulun keskustaa.

Marokko kielsi burkien valmistuksen ja myynnin

Kieltoa on perusteltu turvallisuussyistä. Toistaiseksi on epäselvää, koskeeko kielto myös silmät esiin jättäviä niqabeja.

Analyysi: Merkelin puolue taipuu vaalipaineessa oikealle

Angela Merkel valittiin tiistaina jälleen CDU-puolueensa johtoon selvin numeroin. Liittokanslerin puhe burkakiellosta sai kokousväen innostumaan, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Muslimitytöille ei vapautusta koulun uintiopetuksesta Saksassa

Saksan korkein oikeus hylkäsi ääri-islamilaisen 11-vuotiaan tytön perheen valituksen, jonka mukaan islam kieltää sekauimisen myös koko vartalon peittämässä burkinissa.

Hollannin parlamentti kieltäisi burkat ja niqabit julkisilla paikoilla

Musliminaisten kasvot peittämät asut kiellettäisiin hallintorakennuksissa, julkisessa liikenteessä, kouluissa ja sairaaloissa.

Norja aikoo kieltää kasvot peittävien huntujen käytön opetustiloissa

Norjan opetusministerin mukaan kielto koskisi vain koko kasvot peittäviä huntuja. Eri puolilla Eurooppaa huntujen käytöstä on jo säädetty erilaisia rajoituksia.

Bulgaria hyväksyi huntukiellon

Myös Bulgaria on päättänyt kieltää kasvot peittävien vaatteiden käytön. Lakiesitys meni läpi maan parlamentissa.

Feministipuolue haluaa sekä bikinin että burkinin – arvokonservatiiveille se sanoo ei kiitos

Feministien tavoitteena on – paitsi romuttaa isäntävalta eli patriarkaatti – saada aikaan Suomeen samanlainen "F-efekti" kuin Ruotsissa, jonka jälkeen lähes kaikki puolueet julistautuivat yksi kerrallaan feministisiksi. Tyttärelleen puheenjohtaja Warda Ahmed toivoo aitoa valinnanvapautta. Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka viikonloppu ajankohtaiseen teemaan liittyvä henkilö.

Cannesin rannoilta kielletään musliminaisten burkini-uikkarit

Rannoilla saa oleskella ainoastaan uima-asuissa, jotka "kunnioittavat sekularismia", on Cannesin pormestari määrännyt.

Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

"Ruotsidemokraatit puhuvat paskaa Ruotsista" – Mainoskampanja kuohuttaa taas

Puolue on aiemmin ilmoittanut, että se käyttää kampanjaan noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Valta vaihtumassa Kanadassa? – Pääministeri Harperin hyökkäykset muslimeja vastaan käänsivät kanadalaiset

Vaalien tulos selviää aikaisintaan kello 4.30 Suomen aikaa, kun suurimmat osavaltiot Ontario ja Quebec ovat sulkeneet vaalihuoneistonsa.

Mies pyrki Australian parlamenttitaloon Ku Klux Klanin hupussa – "musliminaisten erivapaus seksismiä"

Miehen seurassa oli kaksi muuta miestä, joista toinen oli sonnustautunut musliminaisten niqab-huntuun ja toinen moottoripyöräkypärään. Kasvonsa peittänyttä kolmikkoa ei päästetty eteenpäin.

Norjalaispoliitikot pohtivat huntukiellon mahdollisuutta

Nuoret Norjassa asuvat musliminaiset uhkaavat muuttaa Norjasta, jos maahan tulee huntukielto.

Ihmisoikeustuomioistuin ei puuttunut Ranskan huntukieltoon

Musliminaisten burka- ja niqab-huntujen käyttö julkisella paikalla kiellettiin vuonna 2011. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valittaneen ranskalaisnaisen mukaan kielto rikkoi hänen uskonnonvapauttaan.

Islam-ilta: Miksi Suomesta lähdetään pyhään sotaan?

Ajankohtaisen kakkosen Islam-illan ensimmäisellä tunnilla pohdittiin syitä siihen, miksi Suomesta ja muista Euroopan maista lähdetään muun muassa Syyriaan sotimaan. Keskustelu jatkuu kello 23.15 saakka TV2:ssa ja verkossa.

Näkökulma: Apua, kaverini kääntyi muslimiksi – osa 3

Huomenna se vihdoin on, islam-ilta. Päähän on tarttunut paljon uutta tietoa, mutta islamista on edelleen ristiriitaiset fiilikset. Huiviin pukeutuminen ei helpota olotilaa.

Sanna Ukkola: Kuka pelkää huntunaista?

Islamofobia on uusi musta. Kankaanpalasta tulee mieleen terrorismi ja murhanhimoinen uskonnollinen vakaumus.

Finns Party MP wants fines for covering up

Opposition Finns Party MP Vesa-Matti Saarakkala has for the second time called for a ban on wearing veils that conceal the face. On Friday, Saarakkala tabled a bill calling for those appearing in public wearing a niqab or burkha to be subject to a fine. The ban would affect only a few dozen women in Finland.

Kansanedustaja sakottaisi burkista ja niqabeista - Suomessa käyttäjiä vain muutamia kymmeniä

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on jo toistamiseen kieltämässä kasvot peittävät hunnut. Perjantaina jättämässään lakialoitteessa Saarakkala vaatii kieltoa yleisellä paikalla hunnutettuna esiintymisestä sakon uhalla. Perusteena on huoli sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jota hunnut Saarakkalan mielestä edustavat.

Ruben Stiller: Välinpitämättömästi keskellä päivää

Musliminainen kävelee vastaani niqabissa. Mitä se minulle kuuluu? kyselee Ruben Stiller blogissaan.

Ranskalainen oikeusistuin langetti ensimmäiset rangaistukset hunnuista

Ranskalaisessa oikeusistuimessa on annettu ensimmäinen rangaistus huntukiellon rikkomisesta. Oikeusistuin määräsi sakkoja kahdelle naiselle, jotka saivat keväällä syytteen pukeutumisesta islamilaiseen täyskaapuun eli niqabiin.

Burkhat kielletään Belgiassa

Belgiassa tulee ensi viikolla voimaan kasvohunnut kieltävä laki. Belgiasta tulee näin Ranskan jälkeen toinen EU-maa, joka kieltää kasvot kokonaan peittävien huntujen käytön. Parlamentti hyväksyi lain huhtikuussa.

Ranskassa annettu ensimmäinen huntusakko

Ranskan poliisi on ryhtynyt sakottamaan kasvot täysin peittävän hunnun käytöstä julkisilla paikoilla. Poliisi kertoi tiistaina, että ensimmäisen 150 euron sakon sai maanantai-iltana nuori nainen Pariisin luoteisessa esikaupungissa.

Naiset uhmaavat huntukieltoa Ranskassa

Kasvot peittävän hunnun käytön puolesta taistelevat aktivistit aikoivat kokoontua maanantaina Pariisissa protestoidakseen huntukieltoa. Jo iltapäivällä kerrottiin ensimmäisistä pidätyksistä. Protesteja tukeva liikemies on ilmoittanut huutokauppaavansa kahden miljoonan euron arvoista kiinteistöään kerätäkseen varoja hunnun käytöstä määrättäviin sakkoihin.

Ranskassa pidätyksiä huntukiellon voimaanastuttua

Poliisi on Pariisissa pidättänyt kaksi hunnutettua naista sekä joukon muita protestoijia, jotka osoittivat mieltään maanantaina voimaan astunutta, kokonaan kasvot peittävää huntua vastaan. Mielenosoittajat olivat kokoonetuneet Notre Damen katedraalille.

Ranskan perustuslakioikeus hyväksyi täyshuntukiellon

Viimeinen este Ranskan täyshuntukieltolain hyväksymiselle kaatui, kun maan perustuslakituomioistuin hyväksyi sen perustuslain mukaisena. Laki tulee siten voimaan ensi vuoden alussa.

Ranskan senaatti hyväksyi burkhakiellon

Ranskan parlamentin ylähuone hyväksyi tiistaina selvin luvuin lakiesityksen, joka kieltää kasvot peittävän hunnun käyttämisen julkisilla paikoilla. Niin sanotun burkhakiellon rikkomisesta voi seurata 150 euron sakot.

Ranskan senaatti äänestää burkhakiellosta

Ranskan parlamentin ylähuoneen ennakoidaan hyväksyvän tiistaina lakiesityksen, joka kieltäisi kasvojen peittämisen julkisilla paikoilla. Burkhakiellon rikkomisesta uhkaa 150 euron sakot.

Ruotsin opetusministeri kannattaa koulujen huntukieltoa

Ruotsin opetusministeri Jan Björklund haluaa parantaa opetusviranomaisten mahdollisuuksia kieltää kasvot peittävien huntujen käyttö oppilaitoksissa. Ruotsin radiolle antamassaan haastattelussa Björklund toteaa, että opettajien on nähtävä oppilaiden kasvot, jotta opetus sujuisi.

Ärsyttäviä päähineitä - hatut, myssyt ja burkhat

Erääseen YK-istuntoon osallistuu joka vuosi kaveri, jolla on aina päässään lerppareunainen kalastajanlakki. Se on aina ärsyttänyt minua. Lakki tuntuu provokaatiolta ja ylimieliseltä itsensä korostamiselta. Asiasta ei tietenkään ole koskaan puhuttu.

Syyria kieltää kasvohunnut yliopistoilla

Syyria kieltää kasvot peittävien huntujen käytön maan yliopistoilla, kertoo BBC. Syyrian korkeakoulutuksesta vastaavan ministerin mukaan huntujen käyttö on vastoin Syyrian yliopistojen akateemisia arvoja ja perinteitä.

Ranskan poliisi jakoi sakkoja hunnutetuille kuskeille

Ranskassa musliminaisten käyttämä täyshuntu on herättänyt jälleen julkista keskustelua. Ranskan poliisi on lyhyen ajan sisällä sakottanut kahta huntua käyttänyttä autoiljaa, sillä heidän ajonsa oli ollut nykivää rajatun näkökentän takia.

Belgian päätös burkhakiellosta lykkääntyy

Belgian parlamentin äänestys burkhakiellosta lykkääntyy maan hallituksen hajoamisen takia. Jos Belgia hyväksyisi lakiesityksen, maasta tulisi ensimmäinen burkhakiellon määrännyt maa Euroopassa. Kiellon rikkomisesta seuraisi sakkoja tai jopa vankeutta.

Huivikielto etenemässä Ranskassa

Ranskan hallitus kaavailee musliminaisten kasvot peittävän huivin kieltämistä julkisilla paikoilla. Presidentti Nicolas Sarkozyn edustaja ilmoitti keskiviikkona, että hallitus antaa asiasta lakiesityksen toukokuun puolivälissä.

Burkha-kielto etenee Belgiassa

Belgian parlamentissa etenee lakiesitys muslimien päästä varpaisiin peittävän burkhan käytön kieltämisestä julkisilla paikoilla. Parlamentin sisäasiain valiokunta äänesti keskiviikkona kiellon puolesta ja parlamentti äänestänee lakiesityksestä huhtikuun lopulla.

Thors ei kannata uskonnollisten tunnusten kieltämistä

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ei kannata uskonnollisten tunnusten kieltämistä Suomessa. Ministeri puhui tänään Etnisten suhteiden foorumissa Helsingissä.

Tanska rajoittamassa muslimihuntujen käyttöä

Tanskan hallitus aikoo rajoittaa musliminaisten kasvot peittävien huntujen käyttöä. Pääministeri Lars Løkke Rasmussenin mukaan Tanskassa ei ole sijaa burkhalle ja niqabille.

Kanadan maltilliset muslimit vastustavat burkhaa

Kanadassa maltilliset muslimit vaativat burkhan käyttökieltoa. Laajassa konferenssissa todettiin hunnun ja löysän vaatetuksen marginalisoivan naisia.