Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Juha Rouhikoski leikki lapsena värikkäällä taskulampulla ja tutkii nyt pimeyttä: "Ensin sammutetaan valot ja sitten lähdetään tekemään"

Hämeenlinnalainen Juha Rouhikoski rohkaisee ihmisiä ryhtymään oman elämänsä valotaiteilijaksi.

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Mitä oli ennen universumin alkua, miten tyhjyys voi pamahtaa? Tutkija vastaa lukijoiden jatkokysymyksiin alkuräjähdyksestä ja pimeästä aineesta

Tommi Tenkasen mielestä kaikki kosmista inflaatiota tai sen loppuhetkiä kuvaavat uskottavat mallit johtavat päätelmään multiversumin olemassaolosta.

"Alkuräjähdys ei ollut alku eikä räjähdys" – suomalaistutkijan mukaan pimeää ainetta oli jo ennen alkuräjähdystä

Tutkijat pitävät todistettuna, että valtaosa maailmankaikkeuden aineesta on tieteelle vielä tuntematonta pimeää ainetta. Siitäkään ei ole varmuutta, koostuuko se hiukkasista vai jostain ihan muusta.

Outoja reikiä Linnunradan tähtivirrassa – Yhdestä pääepäillystä ei ole edes havaintoja

Jokin iso ja tiivis on puhkonut reikiä Linnunradan suurimpaan tähtivirtaan. Voiko kyse olla pimeästä aineesta?

Tutkijat etsivät merkkejä naapuriuniversumeista – Onko "pimeä virtaus" sellainen?

Galakseja näyttää virtaavan suurin joukoin kohti yhtä ja samaa aluetta maailmankaikkeudessamme.

Viikko tieteessä: Universumin arvoitus ratkeamassa, mullistavia syöpätutkimuksia

Vilkas tiedeviikko on tarjonnut tietoa maan ja taivaan väliltä. Suuri tieteen Millenium-palkinto annettiin suunnatun evoluution kehittäjälle Frances Arnoldille. Syöpätutkimus tuottaa jatkuvasti uusia tuloksia.

Universumin suuri arvoitus ratkeamassa? – Nasalta uusi ehdokas pimeän aineen alkuperäksi

Pimeän aineen arvoitukseen on etsitty vastausta mustista aukoista, jotka syntyivät alkuräjähdystä seuranneen sekunnin ensimmäisten tuhannesosien aikana.

Gravitaatioaalloista viimein suora havainto – suurempi läpimurto kuin Higgsin hiukkanen

Ajatus painovoima-aalloista on peräisin Albert Einsteinin sata vuotta sitten julkaisemasta yleisestä suhteellisuusteoriasta. Kosmologi Syksy Räsäsen mukaan nyt tehty havainto on tärkeämpi tiedeuutinen kuin Higgsin hiukkasen löytyminen pari vuotta sitten.

Tiedemaailma jännittää: Tänään selviää, löytyivätkö gravitaatioaallot

Gravitaatio- eli painovoima-aaltojen löytyminen olisi monien mielestä vuosikymmenen tiedeuutinen. Löytö avaisi uusia tutkimuskulmia maailmankaikkeuteen.

Pimeä aine pyörittää maailmaa

80 vuoden ajan on tiedetty, että suurin osa maailmankaikkeudesta on ainetta, jota ei havaita. Vieläkään ei tiedetä mitä tuo pimeä aine on.

Pimeä aine ei ehkä olekaan niin pimeää

Pimeän aineen on ensimmäistä kertaa havaittu mahdollisesti vuorovaikuttavan muun pimeän aineen kanssa muutenkin kuin painovoiman välityksellä.

Tähtitieteilijät havaitsivat salaperäisen signaalin kaukaa avaruudesta

Röntgensäteily voi olla peräisin hiukkasista, jotka muodostavat salaperäistä pimeää ainetta, uskovat tutkijat.

Pimeää energiaa tutkivan satelliitin rakentaminen alkaa Euroopassa

Vuonna 2020 laukaistavan satelliitin tuottaman aineiston avulla pyritään ratkaisemaan suuri mysteeri siitä, miksi maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Tämän hetken tärkeimpänä pidetyssä kosmologia-hankkeessa on mukana 14 maata, myös Suomi.

Pimeän aineen salaisuus saattaa ratketa lähikuukausina

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tallentamasta kosmisesta säteilystä havaittiin jälkiä, jotka saattavat olla peräisin pimeän aineen partikkelien yhteentörmäyksestä. Pimeän aineen tunnistaminen mahdollistaisi rinnakkaisten maailmankaikkeuksien mahdollisuuden selvittämisen.

Suomalaiskeksintö selventää maailmankaikkeuden ikää

Tänään julkaistun alkuräjähdyskuvan perusteella maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha. Euroopan avaruusjärjestön tuoreiden havaintojen mukaan universumi laajenee hitaammin kuin aiemmin arvioitiin.

Eurooppalainen jättiteleskooppi etsii maan kaltaista elämää

Chileen rakennettava laitos tutkii myös pimeää ainetta ja pimeää energiaa

Esan satelliitti lähtee jahtaamaan pimeää energiaa ja luotain kurkkimaan Aurinkoa

Euroopan avaruusjärjestö on hyväksynyt kaksi kunnianhimoista tutkimussuunnitelmaa. Toisessa kartoitetaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa, toisessa tutkitaan avaruustuulia niiden syntysijoilla.

Turkulaislaite lähtee pyydystämään pimeää ainetta

Yhdysvallat laukaisee viikon päästä perjantaina sukkulan, jossa on mukana myös turkulaisosaamista. Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on ollut mukana kehittämässä laitetta, joka pyrkii löytämään avaruudesta mm. pimeää ainetta ja antimateriaa.

Tutkijat uskovat löytäneensä pimeää ainetta

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat havainneensa pimeää ainetta. Tutkimusryhmän mittalaitteet ovat havainneet kaksi energiapurkausta, joiden taustalla uskotaan johtuvan wimp-hiukkasten törmäyksistä. Wimp (weakly interacting massive particle) on yksi suosituimmista ehdokkaista pimeän aineen olomuodoksi.

Maailmankaikkeudessa on reikä

Tutkijat ovat löytäneet maailmankaikkeudesta jättiläismäisen tyhjän kohdan.