Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valotaideteos Hämenlinnan Anhvenistolla vuoden 2020 Sibelius-fantasiassa.

Juha Rouhikoski leikki lapsena värikkäällä taskulampulla ja tutkii nyt pimeyttä: "Ensin sammutetaan valot ja sitten lähdetään tekemään"

Hämeenlinnalainen Juha Rouhikoski rohkaisee ihmisiä ryhtymään oman elämänsä valotaiteilijaksi.

Tunnetun maailmankaikkeuden säde 45mrd valovuotta

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Galaxy Cluster Abell 1689 ja Tommi Tenkanen

Mitä oli ennen universumin alkua, miten tyhjyys voi pamahtaa? Tutkija vastaa lukijoiden jatkokysymyksiin alkuräjähdyksestä ja pimeästä aineesta

Tommi Tenkasen mielestä kaikki kosmista inflaatiota tai sen loppuhetkiä kuvaavat uskottavat mallit johtavat päätelmään multiversumin olemassaolosta.

Johns Hopkins Universityn Physiikan ja astronomian laitoksen tutkijaprofessori Tommi Tenkanen esittelee kehittämäänsä kaavaa Helsingin Yliopiston Physicumissa 2019 elokuussa

"Alkuräjähdys ei ollut alku eikä räjähdys" – suomalaistutkijan mukaan pimeää ainetta oli jo ennen alkuräjähdystä

Tutkijat pitävät todistettuna, että valtaosa maailmankaikkeuden aineesta on tieteelle vielä tuntematonta pimeää ainetta. Siitäkään ei ole varmuutta, koostuuko se hiukkasista vai jostain ihan muusta.

linnunrata

Outoja reikiä Linnunradan tähtivirrassa – Yhdestä pääepäillystä ei ole edes havaintoja

Jokin iso ja tiivis on puhkonut reikiä Linnunradan suurimpaan tähtivirtaan. Voiko kyse olla pimeästä aineesta?

Uutisvideot: Multiuniversumi

Tutkijat etsivät merkkejä naapuriuniversumeista – Onko "pimeä virtaus" sellainen?

Galakseja näyttää virtaavan suurin joukoin kohti yhtä ja samaa aluetta maailmankaikkeudessamme.

Grafiikka

Viikko tieteessä: Universumin arvoitus ratkeamassa, mullistavia syöpätutkimuksia

Vilkas tiedeviikko on tarjonnut tietoa maan ja taivaan väliltä. Suuri tieteen Millenium-palkinto annettiin suunnatun evoluution kehittäjälle Frances Arnoldille. Syöpätutkimus tuottaa jatkuvasti uusia tuloksia.

tähtitaivas

Universumin suuri arvoitus ratkeamassa? – Nasalta uusi ehdokas pimeän aineen alkuperäksi

Pimeän aineen arvoitukseen on etsitty vastausta mustista aukoista, jotka syntyivät alkuräjähdystä seuranneen sekunnin ensimmäisten tuhannesosien aikana.

Kuva kahdesta mustasta aukosta.

Gravitaatioaalloista viimein suora havainto – suurempi läpimurto kuin Higgsin hiukkanen

Ajatus painovoima-aalloista on peräisin Albert Einsteinin sata vuotta sitten julkaisemasta yleisestä suhteellisuusteoriasta. Kosmologi Syksy Räsäsen mukaan nyt tehty havainto on tärkeämpi tiedeuutinen kuin Higgsin hiukkasen löytyminen pari vuotta sitten.

Tietokonevisualisointi

Tiedemaailma jännittää: Tänään selviää, löytyivätkö gravitaatioaallot

Gravitaatio- eli painovoima-aaltojen löytyminen olisi monien mielestä vuosikymmenen tiedeuutinen. Löytö avaisi uusia tutkimuskulmia maailmankaikkeuteen.

Yle Areena logo.

Pimeä aine pyörittää maailmaa

80 vuoden ajan on tiedetty, että suurin osa maailmankaikkeudesta on ainetta, jota ei havaita. Vieläkään ei tiedetä mitä tuo pimeä aine on.

Hubble-avaruusteleskoopin kuva Abell 3827-galaksista.

Pimeä aine ei ehkä olekaan niin pimeää

Pimeän aineen on ensimmäistä kertaa havaittu mahdollisesti vuorovaikuttavan muun pimeän aineen kanssa muutenkin kuin painovoiman välityksellä.

CERNin CMS-koeasema avattuna

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin LHC-kiihdyttimen käynnistys siirtyy ensi viikkoon

LHC-kiihdyttimen käynnistys siirtyy ensi viikkoon. Ennen H-hetkeä insinöörit korjaavat vielä eräässä magneettipiirissä olevan maadoituskytkennän. Kiihdyttimen kahdeksasta sektorista seitsemän on jo testattu käyttövalmiiksi, ja ennen käynnistystä jäljellä olevan viimeisenkin sektorin magneetit täytyy vielä treenata kestämään riittävää sähkövirtaa, jotta protoneita voidaan lähteä kiihdyttämään tavoiteltuun 6.5 TeV:n energiaan. Tämä saataneen tehtyä tällä viikolla. Kuuluisa Higgsin hiukkanen löytyi CERNin kokeissa vuonna 2012. Kiihdytinkokeiden uusia tuloksia odotetaan nyt jännityksellä, koska kiihdyttimen energiannosto saattaa tuoda esiin supersymmetrisiä hiukkasia, pimeän aineen hiukkasia, lisää Higgsin hiukkasia, minikokoisia mustia aukkoja ja kenties jopa viidennen avaruusulottuvuuden.

Kaksinkertaisesti kiinnostava supernova

Tähtitieteilijät ovat nyt innoissaan, sillä taivaalta on löytynyt hyvin erikoislaatuinen gravitaatiolinssi-ilmiö.

Mystinen signaali avaruudesta – lähettääkö pimeä aine viestejä maapallolle?

Tähtitieteilijät havaitsivat salaperäisen signaalin kaukaa avaruudesta, kirjoittaa Yle Uutiset. Tutkijat uskovat, että röntgensäteily voi olla peräisin hiukkasista, jotka muodostavat pimeää ainetta.

Galaksi.

Tähtitieteilijät havaitsivat salaperäisen signaalin kaukaa avaruudesta

Röntgensäteily voi olla peräisin hiukkasista, jotka muodostavat salaperäistä pimeää ainetta, uskovat tutkijat.

Pimeää energiaa tutkivan satelliitin rakentaminen alkaa Euroopassa

Vuonna 2020 laukaistavan satelliitin tuottaman aineiston avulla pyritään ratkaisemaan suuri mysteeri siitä, miksi maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Tämän hetken tärkeimpänä pidetyssä kosmologia-hankkeessa on mukana 14 maata, myös Suomi.

Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu.

Pimeän aineen salaisuus saattaa ratketa lähikuukausina

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tallentamasta kosmisesta säteilystä havaittiin jälkiä, jotka saattavat olla peräisin pimeän aineen partikkelien yhteentörmäyksestä. Pimeän aineen tunnistaminen mahdollistaisi rinnakkaisten maailmankaikkeuksien mahdollisuuden selvittämisen.

Suomalaiskeksintö selventää maailmankaikkeuden ikää

Tänään julkaistun alkuräjähdyskuvan perusteella maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha. Euroopan avaruusjärjestön tuoreiden havaintojen mukaan universumi laajenee hitaammin kuin aiemmin arvioitiin.

Havainnekuva jättiteleskoopista.

Eurooppalainen jättiteleskooppi etsii maan kaltaista elämää

Chileen rakennettava laitos tutkii myös pimeää ainetta ja pimeää energiaa

Euclid

Esan satelliitti lähtee jahtaamaan pimeää energiaa ja luotain kurkkimaan Aurinkoa

Euroopan avaruusjärjestö on hyväksynyt kaksi kunnianhimoista tutkimussuunnitelmaa. Toisessa kartoitetaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa, toisessa tutkitaan avaruustuulia niiden syntysijoilla.

Tieteen verkkovinkit - Jättikokoinen dinosauruksen muna löytyi Venäjältä... ehkä?

Onko maailman suurin dinosauruksenmuna sittenkään muna, mitä jos pimeää ainetta ei olekaan ja minne ihmeeseen katosi Envisat-satelliitti? Mysteerien lisäksi verkkovinkeissä seurataan Discovery-sukkulan viimeistä lentoa.

Kaukaisimpia galakseja

Turkulaislaite lähtee pyydystämään pimeää ainetta

Yhdysvallat laukaisee viikon päästä perjantaina sukkulan, jossa on mukana myös turkulaisosaamista. Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on ollut mukana kehittämässä laitetta, joka pyrkii löytämään avaruudesta mm. pimeää ainetta ja antimateriaa.

Tutkijat uskovat löytäneensä pimeää ainetta

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat havainneensa pimeää ainetta. Tutkimusryhmän mittalaitteet ovat havainneet kaksi energiapurkausta, joiden taustalla uskotaan johtuvan wimp-hiukkasten törmäyksistä. Wimp (weakly interacting massive particle) on yksi suosituimmista ehdokkaista pimeän aineen olomuodoksi.

Maailmankaikkeudessa on reikä

Tutkijat ovat löytäneet maailmankaikkeudesta jättiläismäisen tyhjän kohdan.