Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mennyt vuosi saattoi kutistaa 150 hengen tuttavapiiriäsi, mutta lähimmät ystävyydet ovat voineet jopa lujittua – "Eihän se haittaa, ettei olla nähty vuoteen"

Ystävyyssuhteet voivat kestää läpi tyrskyjen ja pandemioiden, mutta asiantuntijat uskovat poikkeusvuoden kurittaneen löyhempiä tuttavuussuhteita. Poikkeusolot saivat suomalaiset vähentämään kontakteja jopa neljäsosaan tavallisesta.

Laura Hallamaan kolumni: Koronarajoitukset loivat meille introverteille paratiisin, mutta nyt alkaa jo riittää

Moni meistä on ymmärtänyt jo ennen koronaa, että kaikkiin kissanristiäisiin ei tarvitse mennä oman jaksamisensa kustannuksella. Mutta omissa oloissaan viihtyväkin odottaa nyt koronarajoitusten purkamista, kirjoittaa Hallamaa.

Miksi toinen riemuitsee ja toinen ahdistuu koronarajoitusten purkamisesta? Kaksi luonteenpiirrettä auttaa nyt selviämään, molempia voi opetella

Koronarajoitusten purkaminen voi ahdistaa osaa suomalaisista enemmän kuin rajoitusten aloittaminen, asiantuntijat kertovat.

Kun Teija Hakalin erosi, hän sai vihdoin olla yksin – nyt hän jakaa yöpostia ja nauttii korona-ajasta

Persoonallisuuspiirteet voivat vaikuttaa siihen, miten ihminen kokee korona-ajan.

Miksi toinen leipoo ja toinen lamaantuu karanteenissa? Temperamentti selittää, miten reagoimme – kriisin selviytyjä voi yllättää silti

Eristyksissä oleminen tuntuu sopivan paremmin introverteille kuin ekstroverteille. Näin voi luulla, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

Erakot olivat omaehtoisen karanteenin edelläkävijöitä – vapaaehtoiselle eristäytymiselle löytyy monia syitä

Uusi erakkosukupolvi haastaa paitsi sosiaalisen median, myös vanhat käsitykset ulkopuolelle vetäytyvistä.

Uutta tietoa johtamisesta: Hyvä pomo antaa palautetta muustakin kuin työn tuotoksista – ”Sinä olet se liima, joka pitää tiimin yhdessä”

Alaisia on helpompi motivoida, kun tietää mistä narusta kutakin pitää vetää, sanoo johtamisen tutkija Pia Lappalainen.

Laura Hallamaan kolumni: On aika myöntää, että introvertti pärjää työelämässä

Työelämä hehkuttaa nyt introvertteja, mutta käsittää persoonallisuustyypin edelleen liian yksioikoisesti, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Introvertti pomo osaa antaa tilaa ja tekee päätökset harkiten – Sosiaalisia taitoja korostetaan liikaa työnhaussa, sanoo rekrytointiasiantuntija

Itsenäiset asiantuntijat eivät kaipaa touhottavaa ekstroverttiä esimiehekseen, sanoo Psyconin tutkimusjohtaja Mikael Nederström.

Heli Vaarasen kolumni: Oletko parisuhteessa hiljaisen kanssa, tässä kymmenen kullanarvoista neuvoa

Sellaista vuorovaikutuksen tapaa, joka ei toimi, ei kannata jatkaa. Pyri muutokseen, ja aloita itsestäsi, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Mies, joka jäi matojunan alle – Ville Sariola varttui tivolissa ja kasvattaa nyt omaa poikaansa karusellien keskellä

Ville Sariola on tivolin johtaja viidennessä polvessa. Päätös 130-vuotisen sukuperinteen jatkamisesta syntyi kauppakorkeakoulussa, kun viittä vaille valmis maisteri päätti palata kotiin.

Oletko hengitystä pidättelevä selkäänpuukottaja? Tuskin, jos olet nuori – "Se on ikäpolvijuttu"

Selkäänpuukottaja on passiivis-aggressiivinen tyyppi, joka pelkää ristiriitoja mutta taitaa monimutkaiset sosiaaliset pelit.

Suomalaiset voi jakaa kuuteen ryhmään: Oletko hyväntahtoinen hengellinen vai turvallisuushakuinen patriootti?

Alueelliset erot näkyvät suomalaisten arvoissa ja asenteissa. Pääkaupunkiseudulla elää kokeilunhaluisia individualisteja, mutta yhteiskunnan luokkajako on jo historiaa.

Herätys: Kansanedustajat aloittavat remontoidussa eduskuntatalossa, Irma-hurrikaani voimistuu, Suomessa melko lämmin päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Oletko jyrä vai hissukka vanhempi? Itsetuntemus auttaa murrosikäisen kasvattamisessa

Kun elämä murrosikäisen kanssa on yhtä meuhkaamista tai mököttämistä, kannattaa katsoa peiliin.

Kysymykseen “mitä kuuluu” ei tule vastata rehellisesti

Karoliina Korhonen Finnish Nightmares

YK erotti rauhanturvaajien komentajan Etelä-Sudanissa – epäonnistui estämään siviilien raiskauksen

UNMISS-joukot epäonnistuivat perusteellisesti suojelemaan siviilejä Etelä-Sudanin hallituksen sotilaiden väkivallalta viime heinäkuussa. YK-raportin mukaan syynä oli johtajuuden puute.

Sara-Maria Forsberg on jatkuvasti esillä – vaikka on äärimmäisen introvertti

Suomessa käymässä oleva Forsberg on näyttelijä, ääninäyttelijä, juontaja, muusikko, säveltäjä ja Youtube-tähti. Pohjimmiltaan hän viihtyy kuitenkin yksin kotona.

Professorilta rajua kritiikkiä soveltuvuustesteistä: "Monet tuottavat aivan vääriä tuloksia"

Soveltuvuustesti voi ratkaista, saako hakija haluamansa työpaikan. Se voi myös nostaa tien pystyyn hyvinkin pätevältä hakijalta. Professori Vesa Routamaa näkee puutteita jopa 95 prosentissa testeistä. Pahimmillaan ne tuottavat aivan vääriä tuloksia.

"Ette te kaipaa ulkomaalaisia neuvomaan teitä" – suomalaistunut investointineuvoja pitää paikallisia pätevinä

Isosta-Britanniasta vuosia sitten Kajaaniin muuttanut Carl Wideman on juurtunut Kainuuseen. Hänen mielestään suomalaisten väitetty huono itsetunto on väärinkäsitys ja toivoo, että paikalliset luottaisivat omaan asiantuntemukseensa.

Syrjäytymisen taustalla voi olla sosiaalisten tilanteiden jännittäminen: "Yritetään, ettei mitään näkyisi ulospäin"

Psykologin mukaan suomalaisessa kulttuurissa jännitystä pyritään kaikin keinoin peittämään, vaikka omat ja toisten tunteet pitäisi todellisuudessa ottaa paremmin huomioon. Sosiaalisten tilanteiden jännitykseen auttaa parhaiten myötätuntoisempi suhtautuminen itseensä.

Suomesta parempi paikka: Yhdet kehottavat olemaan ihmisiksi, toiset sulkisivat rajat

Sadat suomalaiset ovat tehneet ehdotuksensa Suomi-teoksi. Monien mielestä Suomesta tulisi parempi paikka jo sillä, että hymyilisimme useammin. Eniten suomalaiset löytävät korjattavaa pakolaisiin liittyvissä asioissa. Ehdotukset tulivat Ylen Suomi-tekoja - ideakyselyyn. Tee sinäkin oma ehdotuksesi!

Tutkimus: Kiinalaisilla Ming-huonekaluilla yhteys suomalaiseen designiin

Kahden erilaisen ja eri aikakaudella vaikuttaneen kulttuurin muotokielestä löytyy samankaltaisuuksia. Wu Enqin selittää tätä vaitöksessään muun muassa suomalaisen ja kiinalaisen kulttuurin yhtäläisyyksillä.

Kesäteatteriaktiivi: Päätöstä lähteä näyttämölle ei ole tarvinnut katua

Sakari Soikkeli esittää tänä kesänä Kontiolahden Kanavateatterin Tukkijoella -näytelmässä Rättäriä. Soikkelin tie näyttämölle on käynyt kansalaisopiston kautta. Mies myöntää, että harrastus vie aikaa, mutta se on myös vaivan arvoista.

"Nyt minä uskallan!" – Suomi on kesäteatterin pieni suurvalta

Kesäteatterin lavalla nähdään harvoin uutta ilmaisua etsiviä taidepaukkuja. Kunnianhimoa tekemisestä ei kuitenkaan puutu.

Näkökulma: Ylivilkas lapsi vai ahtaiden normien uhri?

Pitääkö vanhempien huolestua, kun lapsi piirtää neuvolassa pallerot väärälle puolelle rastia? Kysymystä pohtii Yle Keski-Suomen toimittaja Titta Puurunen.

Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Introvertti vai ekstrovertti - vastaa kysymyksiin

Introvertit puurtajat kunniaan – Hiljaiset tekijät ovat usein työelämän vaikuttajia

Työmarkkinoilla on totuttu arvostamaan itsevarmoja ja seurallisia ihmisiä, jotka vielä brändäävät itsensä monella tapaa. Työpaikoilla hiljaiset ja syrjäänvetäytyvät introvertit leimataan helposti epäsosiaalisiksi. Ruotsalainen henkilöstökouluttaja Linus Jonkman nostaa kirjassaan nämä introvertit työelämän vaikuttajiksi.

Erakon talvinen ihmiskoe onnistui: "Jään tänne loppuiäksi"

Biologi Rainer Rajakallio kertoi alun perin viettävänsä talven hökkelissä Jämijärven Vihun kylässä. Tarkoituksena oli testata, miten vähillä resursseilla ihminen selviää talven yli. Pettymyksiltäkään hän ei välttynyt.

Puhelimeen ei enää vastata – sosiaalinen media on varmempi tapa tavoittaa

Ihmiset saavat nykyisin niin paljon sähköposteja, etteivät he ehdi vastata niihin. Ihmisiä on muutenkin yhä vaikeampi tavoittaa, sillä osa viestinnästä koetaan turhana hälynä.

Teksasilaismiehen musiikissa vaelletaan lappilaisessa mielenmaisemassa

Avarat lappilaismaisemat toivat amerikkalaismuusikon mielenvaellukselle Lappiin.

Nettikeskustelijoiden resepti riidattomaan kesälomaan: Pariskuntakin voi viettää vapaita erillään

Perheenjäsenet eivät osaa tai halua ottaa toisiaan huomioon, ja siksi hermot kiristyvät lomalla, pohtivat nettikeskustelijat. Moni ongelma ratkeaisi puhumalla, mutta omista toiveista on vaikea kertoa, jos ne eroavat kumppanin suunnitelmista. Kysyimme nettikommentoijilta, miksi riidat kärjistyvät juuri loma-aikana.

Tutkimus: Kissaihmiset koiraihmisiä älykkäämpiä

Koiraihmiset ovat tutkimuksen mukaan eloisampia ja ulospäin suuntautuneita, kissaihmiset puolestaan sisäänpäin kääntyneempiä ja herkempiä – ja saavat paremmat pisteet älykkyystesteissä.

Seinäjoelle muutetaan suvun ja ystävien perässä, Vaasaan houkuttelevat työ ja ura

Seinäjoelle ja Vaasaan muuttajat ovat monesti paluumuuttajia. Eroja muuttajien välillä on kuitenkin niin paljon, että muuttovirtoja tavoittelevat kaupungit voisivat Siirtolaisuusinstituutin tutkijan mukaan yhdistää voimansa markkinoinnissa. Vaasa ja Seinäjoki vetävät erilaisia ihmisiä eri syistä.

Chick lit on nuoren naisen ääni

Paljettien ompelu takahuoneessa vaihtui kirjoittamiseen, kun entisestä show-tanssijasta tuli kirjailija. Laura Paloheimo kuvailee itseään klovnipukuiseksi introvertiksi, joka kirjoittaa tarinoita tuntemastaan maailmasta.

As many as 30,000 "invisible" unemployed in Finland

Every month tens of thousands of jobseekers give up the search for work this year, frustrated at their prospects of ever finding gainful employment. According to Statistics Finland the reasons the "invisible" unemployed have given up the job hunt include aging out of their professions or even being too bashful.

Persoonallisuus saattaa vaikuttaa elinikään

Tuoreessa tutkimuksessa riski menehtyä kuuden vuoden seurannan aikana oli suurentunut osallistujilla, joilla oli huono itsekontrolli, taipumus laiminlyödä asioiden suunnittelu ja muita vähäiseen tunnollisuuteen liittyviä piirteitä.

Ylä-Kotola: Yliopistot eri asemassa

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola kritisoi suomalaista yliopistouudistusta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisia yliopistoja pidettiin takapajuisina, vanhanaikaisina, sisäänpäinkääntyneinä ja köyhinä valtion tilivirastoina.

Tieteen verkkovinkit - Introvertit hallitsevat maailmaa ja ydinpommi voi pelastaa sen

Suulaiden ektroverttien aika on auttamattomasti ohi.

Moni suomalainen kärsii mokakammosta

Tänään vietettävä Kansallinen epäonnistumisen päivä muistuttaa, etteivät pienet erheet ja mokat kaada maailmaa. Psykologi Antti Suvanto tietää hyvin, että monet suomalaiset pelkäävät epäonnistumisia. Suvannon mukaan asialle löytyy selityksiä sekä historiasta että ihmisten luonteenpiirteistä.

Uusi kilpailija Kajaanin kiinteistönvälitykseen

Kilpailu Kajaanin kiinteistönvälityksessä kiristyy entisestään. Open Market -niminen yhtiö hakee parhaillaan asuntomyyjiä Kajaaniin perustettavaan toimipisteeseensä. Yhtiön mukaan Kajaanissa on vielä tilaa uusille välittäjille, vaikka kilpailu onkin kovaa.

Sibelius-viulukilpailussa jännitys tiivistyy

Kymmenes kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on edennyt välierävaiheeseen. Välierässä kuullaan 20 soittajaa. Suomalaisviulisteista mukana ovat Sini Simonen ja Petteri Iivonen.

"Kouvola ei yritä, se vain on"

Nuoret suomalaiset valokuvaajat halusivat tehdä rehellisen muotokuvan Kouvolasta. Näyttelyn Kouvola on kaupunki, jossa ei ole mitään erityistä. Kouvola on esillä Kotkan valokuvakeskuksessa.

Musiikkimaulla yhteys luonteenpiirteisiin - tarkista omasi

Musiikkimaulla on tutkimuksen mukaan läheinen yhteys persoonallisuuden piirteisiin, kirjoittaa Britannian yleisradio BBC nettisivuillaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle