Uusimmat artikkelit
Nyt maistuu halpa ja terveellinen papupata! Tästä reseptistä tykkäävät myös nyrpistelijät
Viisi vinkkiä papujen käyttöön ruoanlaitossa.
Jos pidät happamasta, kokeile romanialaista sitruunalla maustettua papukeittoa – ciorba de fasole on sekä edullista että herkullista
Selleri ja sitruuna antavat pavuille makua.
Testaa paras sesonkiruoka – suppilovahveroita papujen, herneiden ja parmesaanin kera
Palkokasvit ovat hyvä pohja maukkaalle sieniruoalle.
Nopeatekoinen ja ruokaisa salaatti pikkurahalla – kokeile haaleaa papusalaattia kipakalla punaviinivinegretillä
Salaatti sopii joko kevyeksi lounaaksi tai lisukkeeksi.

Pienpaahtimo voi jopa hyötyä kahvin hinnan noususta – suomalaiset etsivät vaihtelua erikoiskahveista, joita maistellaan kuin viinejä
Helsinki Coffee Festival veti noin kymmenentuhatta ihmistä Kaapelitehtaalle. Tänä keväänä vaaleapaahtoiset ja hedelmäiset maut ovat nousussa, mutta myös tumma paahto on yhä suomalaisten suosiossa.
Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet
Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.
Nyt kokataan värikästä ja trendikästä kulhoruokaa – unohdamme eksoottiset ainekset ja teemme pohjoismaisen version
Ravitsevaa ja kuvauksellista silmänruokaa kulhomuodossa.
Muhkeat papuquesadillat – yllättävän helppoa ja maukasta
Valmista vartissa.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin
Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Maistaisitko härkäpapujäätelöä? "Pyrimme tekemään tuotteen, jonka voi syödä kevyellä omallatunnolla"
Seitsemän yliopisto-opiskelijaa innovoi härkäpavuista jäätelön. Erikoisruokavaliot ja ympäristötietoisuus lisäävät uudenlaisten elintarvikkeiden kysyntää.
Haukivuorella Kalliolan luomutilalla tutkitaan, miten härkäpavut kaalimaan keskellä vaikuttavat tuholaisiin
Kalliolan tilalla vieraili tiistaina kansainvälinen tutkimusryhmä tutustumassa tilan peltokokeisiin.

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"
Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

23-vuotias kyllästyi pahaan kahviin ja perusti kotiinsa laboratorion, jossa uuttaa kahvinsa käsin – näillä vinkeillä sinäkin onnistut
Kahvin voi keittää nappia painamalla, mutta uskollisimmilta harrastajilta kahvikupillisen valmistaminen vie useita päiviä.

Miten valmistaa täydellinen vegaaninen burgerpihvi? Voiko kasvissyöjä noudattaa FODMAP-ruokavaliota? 12 kysymystä ja vastausta kasvisruuasta
Etsimme vastaukset yleisön kysymyksiin kasvisruokavaliosta.

Etelä-Karjalan viljasato jäämässä alle puoleen tavanomaisesta
Etelä-Karjalan viljasato on kärsinyt pahasti kuivasta kesästä.
Kikhernesalaatti ja sitruunapavut
Palkokasvit ovat hyvä vaihtoehto lihalle.
Opi pitämään helposti viljeltävistä, ilmavaivoja aiheuttavista ja trendikkäistä pavuista
Pavut ja kikherneet ovat kuitupitoisia ja täyttäviä.
Näin kasvatat ravinteikkaat idut itse – siemeniä on helppo idättää ja vaihtoehtoja on paljon
Idut sopivat vaikkapa leivän päälle tai keiton kera.
Rakkaat pavut
Pavuista soveltuu moneen
Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta
Luo runsautta, kuvioita ja korkeutta puutarhaasi.
Arvoja ja normeja naisten hyödyksi
Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä
Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan
Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

Näin maatalous muuttuu: härkäpapua viljellään jo enemmän kuin perunaa
Valkuaispitoinen suosikkikasvi härkäpapu maistuu niin ihmisille kuin tuotantoeläimille.

Kotimaisen härkäpavun viljely on lisääntynyt – vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille
Härkäpapu tulee kaupassa vastaan lähinnä kasviproteiinivalmisteena. Valtaosa kotimaisesta härkäpavusta käytetään kuitenkin eläinten ravinnoksi.

Tämä pieni kahvipaahtimo on nyt Suomen paras – nyt hifistellään papuja, kohta tuottajamaita
Kahvihifistelijät siirtyivät jauhetusta kahvista ostamaan kokonaisia papuja.

Härkäpavun viljelyala kaksinkertaistuu Suomessa
Tällä hetkellä härkäpapua käytetään etupäässä rehuksi. Viljelijöitä kiinnostaisi elintarvikepuolelta mahdollisesti saatava parempi hinta.

Valmistaja nyhtökaurasta: "Ei mikään kokkiharjoitus vaan innovaatio"
Nyhtökauran tuotantoa on jopa nelinkertaistettu viime keväästä, jolloin tuote tuli markkinoille. Tästä huolimatta kysyntä ohittaa tarjonnan edelleen.

Arno Kasvi: Puutarhakasvit suojaan hallalta – viltti auttaa papuja ja kurpitsaa
Kirkkaina öinä kotipuutarhurin kannattaa laittaa sadetus päälle tai harsot kasvien suojaksi.

7 vinkkiä nautinnolliseen kahvihetkeen – "Kokeile suolaa ja pese välineet päivittäin"
Suomalainen juo 12 kiloa raakakahvia vuodessa. Barista ja Marttojen kotitalousasiantuntija vinkkaavat millä konsteilla kahvikissa pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Kivi kahvipapujen seassa – kuka korvaa, kun kahvikone menee rikki?
Kahvipapuja kuivataan levittämällä ne maahan. Papujen joukkoon joutuu toisinaan kiviä. Kahvikoneeseen joutuessaan myllystä tulee entinen. Kahvinpaahtajat muistuttavat, että koska kahvi on luonnontuote, voi seassa olla kaikenlaista.

Mungpavuissa mahdollisesti salmonellaa – vedetään pois markkinoilta
Papuja on ollut myynnissä päivittäistavara- ja luontaistuotekaupoissa eri puolilla maata maaliskuusta 2016 alkaen.

Slummien asukkaat ihmettelivät Rion avajaisia – ”Huomenna minulla ei ole varaa ostaa papuja”
Brasilia on investoinut Rion olympiakisoihin 12 miljardia dollaria, mutta se ei ole auttanut maan köyhää väestöä.

Tutkimus todistaa: Kahvipavut kannattaa jäädyttää ainakin -200 asteeseen
Suomessa ja muuallakin on tähän asti neuvottu, ettei kahvipapuja pidä laittaa pakastimeen. Tutkimuksen mukaan asia onkin päinvastoin.

Vegaanisesta ruuasta tuli kauppojen myyntihitti: pienen porukan puuhastelusta massojen trendiksi
Kasvisruoka kiinnostaa yhä useampia. Kaurakermat, soijavalmisteet, tofut, pavut, hedelmät ja vihannekset ovat nyt ruokakauppojen kuumimpia kasvutarinoita. Sekasyöjätkin ovat kiinnostuneita kasvisruuasta.

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?
Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Afrikkalainen kahvi kiinnostaa suomalaisia – "Rahoittajat pelkäävät lähteä kahvibisnekseen"
Suomalaiset pientuottajat ovat innostuneet tuomaan kahvia Afrikasta. Kaupan hyllyille pääseminen on vaikeaa, mutta yrittäjistä ei ole pulaa.
Uunilammasta, inkivääripäärynöitä ja kananmunaa – kata pöytään keveämpi pääsiäinen!
Akuutin pääsiäisreseptit sopivat myös terveystietoiselle

Kahvilaiva Herakles toi mukanaan toivon tulevasta
Oli sotien jälkeinen pula-aika ja kahvi oli loppunut maasta. Kun rahtilaiva Herakles sai taitettua matkansa Brasiliasta Turkuun, oli sitä vastassa valtava väkijoukko. Kahvilaivan saapuminen loi valoa tulevaisuuteen tasan 70 vuotta sitten.

Forget pulled pork, Helsinki firm looks to export 'pulled oats'
A Finnish firm has developed a form of environmentally-friendly protein that’s made from oats, broad beans and peas. It looks like pulled pork and in blind tastings has fooled testers into thinking it’s actually meat.

Kenelle kelpaa enää nyhtöpossu? Uutuusruoka nyhtökaura voi olla Suomen seuraava vientihitti
Suomessa on kehitelty kauran, härkäpapujen ja herneiden hierre, jota voi käyttää ruuanlaitossa jauhelihan ja broilerin tapaan. Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Mitä syöt, sitä olet? Vegekin voi olla lihaksikas, laiha tai lihava
Kasvissyöjät ovat laihoja ja terveitä. Väärin. Myös vegetaristi voi syödä epäterveellisesti ja lihoa, tai yksipuolisesti ja sairastua. Vege on ruipelo kukkakeppi. Väärin. Kuvan lihakset on hankittu täysin eläimettömällä vegaaniravinnolla ja salitreenillä. Taikasanana on monipuolisuus.

Pitopalvelu palkkasi lisävoimia ja kauppa hankki uusia mausteita – turvapaikanhakijat tuovat monelle tuloja
Turvapaikanhakijoiden määrän runsastuminen on tuonut lisätuloja moneen kassaan Tornion alueella. Tulijoille on tarvittu ruokaa sekä kyytejä eri puolille Suomea. Rajalla sijaitsevaan K-citymarkettiin on tilattu lisää papuja, riisejä ja mausteita.

Kumppanuusviljely haastaa ruoan tehotuotannon
Juurikas JKL on kolmatta kesää Jyväskylässä toimiva viljelijäyhteisö. Kaikille avoimessa yhteisössä viljellään juureksia, lehtivihanneksia ja yrttejä.

Tuontivalkuaista korvataan kotimaisella tuotannolla – härkäpapu ja herne viehättävät yhä useampaa viljelijää
Herneen sato on yli kaksinkertaistunut Kaakkois-Suomessa muutaman vuoden aikana. Härkäpavun ja herneen valkuaista käytetään eläinten rehussa.

Mansikka myöhässä, härkäpapu ja kevätvehnä pulassa ilman lämmintä säätä
Kymenlaaksossa kasvukausi on jäljessä jopa kolmisen viikkoa tavanomaisesta. Ilman lämmintä säätä sadonkorjuukausi saattaa venyä pitkälle syksyyn, mikä lisää sadon laatuongelmia.

Kylmä kevät laittaa maanviljelijän suunnitelmat uusiksi
Kevätkylvöt ovat kärsineet sateista ja viileydestä. Mikäli sateiset säät jatkuvat kuten ennusteet lupaavat, toukotöihin tulee tuntuva myöhästyminen. Moni viljelijä joutuu vaihtamaan suunnitelmiaan kylmän sään pitkittyessä.

Keskiviikko 15.4.2015
Nokian yritysosto on Suomen historian suurin. Vanha eduskunta lopetti työnsä. Syyttäjä haluaa Jari Aarnion neljäksi vuodeksi vankilaan. Kahvi säilyy parhaiten papuina.

Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
Joitko aamulla kahvia? Herättelit itsesi uuteen päivään ihanalla, vastakeitetyn kahvin tuoksulla? Ikävä kyllä kahvisi oli hyvin todennäköisesti jo menettänyt parhaat arominsa, koska säilytät sitä väärin.

Herrasmiesten juoma, vaimoväen valmistama – Kahvin historiaa esillä Vaasassa
Kahvin tullessa Suomeen, sitä joivat herrasmiehet kahviloissa, joihin naisilla ei ollut asiaa. Kun kahvi levisi tavallisen kansan keskuuteen, naisetkin pääsivät kahvin makuun. Säästäväiset suomalaiset keittivät sumppia niin kauan, että pavuista ei enää tullut väriä. Kahvia, kiitos! -näyttely esittelee kahvin historiaa Tikanojan taidekodissa Vaasassa.

Katso, kuinka tofua valmistetaan perinteisin menetelmin Japanin Kiotossa
Okutan Kiyomizun pikkuruinen, kellarissa sijaitseva tofutehdas on ainoa paikka koko Japanissa, jossa vielä tehdään tofua ikivanhalla tavalla.