Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Gott av baljväxter

Testaa paras sesonkiruoka – suppilovahveroita papujen, herneiden ja parmesaanin kera

Palkokasvit ovat hyvä pohja maukkaalle sieniruoalle.

Kaffa Roasteryn markkinointipäällikkö Pauliina Marjanen ja toimitusjohtaja Svante Hampf Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa.

Pienpaahtimo voi jopa hyötyä kahvin hinnan noususta – suomalaiset etsivät vaihtelua erikoiskahveista, joita maistellaan kuin viinejä

Helsinki Coffee Festival veti noin kymmenentuhatta ihmistä Kaapelitehtaalle. Tänä keväänä vaaleapaahtoiset ja hedelmäiset maut ovat nousussa, mutta myös tumma paahto on yhä suomalaisten suosiossa.

Härkäpapuja säkissä.

Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet

Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.

Härkäpapupelto.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin

Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Hilma Koskinen Yksi Härtelön keksijöistä Lipasu Oy

Maistaisitko härkäpapujäätelöä? "Pyrimme tekemään tuotteen, jonka voi syödä kevyellä omallatunnolla"

Seitsemän yliopisto-opiskelijaa innovoi härkäpavuista jäätelön. Erikoisruokavaliot ja ympäristötietoisuus lisäävät uudenlaisten elintarvikkeiden kysyntää.

Tutkijoita pellolla tilan isännän kanssa tutustumassa kaali- ja härkäpapuviljelmiin.

Haukivuorella Kalliolan luomutilalla tutkitaan, miten härkäpavut kaalimaan keskellä vaikuttavat tuholaisiin

Kalliolan tilalla vieraili tiistaina kansainvälinen tutkimusryhmä tutustumassa tilan peltokokeisiin.

Papuja kulhossa

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"

Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

Linus Tuomenvirta uuttaa kotonaan kahvia

23-vuotias kyllästyi pahaan kahviin ja perusti kotiinsa laboratorion, jossa uuttaa kahvinsa käsin – näillä vinkeillä sinäkin onnistut

Kahvin voi keittää nappia painamalla, mutta uskollisimmilta harrastajilta kahvikupillisen valmistaminen vie useita päiviä.

Etelä-Karjalan viljasato jäämässä alle puoleen tavanomaisesta

Etelä-Karjalan viljasato on kärsinyt pahasti kuivasta kesästä.

Vihreä lautanen missä on papuja ja risiä

Kikhernesalaatti ja sitruunapavut

Palkokasvit ovat hyvä vaihtoehto lihalle.

Kulhollinen tuoreita papuja

Rakkaat pavut

Pavuista soveltuu moneen

Strömsön ranskalainen puutarha

Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta

Luo runsautta, kuvioita ja korkeutta puutarhaasi.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

Ville Haapasalo tutustuu nigerialaiseen keittiöön.

Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

Maanviljelijä Jouko Laukkanen.

Näin maatalous muuttuu: härkäpapua viljellään jo enemmän kuin perunaa

Valkuaispitoinen suosikkikasvi härkäpapu maistuu niin ihmisille kuin tuotantoeläimille.

Härkäpapu

Kotimaisen härkäpavun viljely on lisääntynyt – vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille

Härkäpapu tulee kaupassa vastaan lähinnä kasviproteiinivalmisteena. Valtaosa kotimaisesta härkäpavusta käytetään kuitenkin eläinten ravinnoksi.

Visa Tuovinen (vas) ja Arttu Muukkonen

Tämä pieni kahvipaahtimo on nyt Suomen paras – nyt hifistellään papuja, kohta tuottajamaita

Kahvihifistelijät siirtyivät jauhetusta kahvista ostamaan kokonaisia papuja.

Härkäpapuja pensaassa

Härkäpavun viljelyala kaksinkertaistuu Suomessa

Tällä hetkellä härkäpapua käytetään etupäässä rehuksi. Viljelijöitä kiinnostaisi elintarvikepuolelta mahdollisesti saatava parempi hinta.

Nyhtökauraa pannulla.

Valmistaja nyhtökaurasta: "Ei mikään kokkiharjoitus vaan innovaatio"

Nyhtökauran tuotantoa on jopa nelinkertaistettu viime keväästä, jolloin tuote tuli markkinoille. Tästä huolimatta kysyntä ohittaa tarjonnan edelleen.

Tomaatteja pihan kasvihuoneessa.

Arno Kasvi: Puutarhakasvit suojaan hallalta – viltti auttaa papuja ja kurpitsaa

Kirkkaina öinä kotipuutarhurin kannattaa laittaa sadetus päälle tai harsot kasvien suojaksi.

Kahvifestivaali indonesiassa.

7 vinkkiä nautinnolliseen kahvihetkeen – "Kokeile suolaa ja pese välineet päivittäin"

Suomalainen juo 12 kiloa raakakahvia vuodessa. Barista ja Marttojen kotitalousasiantuntija vinkkaavat millä konsteilla kahvikissa pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Kahvimylly jossa papuja

Kivi kahvipapujen seassa – kuka korvaa, kun kahvikone menee rikki?

Kahvipapuja kuivataan levittämällä ne maahan. Papujen joukkoon joutuu toisinaan kiviä. Kahvikoneeseen joutuessaan myllystä tulee entinen. Kahvinpaahtajat muistuttavat, että koska kahvi on luonnontuote, voi seassa olla kaikenlaista.

Mung-papu -pusseja

Mungpavuissa mahdollisesti salmonellaa – vedetään pois markkinoilta

Papuja on ollut myynnissä päivittäistavara- ja luontaistuotekaupoissa eri puolilla maata maaliskuusta 2016 alkaen.

Ilotulitusta

Slummien asukkaat ihmettelivät Rion avajaisia – ”Huomenna minulla ei ole varaa ostaa papuja”

Brasilia on investoinut Rion olympiakisoihin 12 miljardia dollaria, mutta se ei ole auttanut maan köyhää väestöä.

Kahvifestivaali indonesiassa.

Tutkimus todistaa: Kahvipavut kannattaa jäädyttää ainakin -200 asteeseen

Suomessa ja muuallakin on tähän asti neuvottu, ettei kahvipapuja pidä laittaa pakastimeen. Tutkimuksen mukaan asia onkin päinvastoin.

Vegaanisia juustokkeita kaupan hyllyssä

Vegaanisesta ruuasta tuli kauppojen myyntihitti: pienen porukan puuhastelusta massojen trendiksi

Kasvisruoka kiinnostaa yhä useampia. Kaurakermat, soijavalmisteet, tofut, pavut, hedelmät ja vihannekset ovat nyt ruokakauppojen kuumimpia kasvutarinoita. Sekasyöjätkin ovat kiinnostuneita kasvisruuasta.

jauhomato sirkka ötökkä ruoka

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?

Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Kahvipapuja miehen käsissä

Afrikkalainen kahvi kiinnostaa suomalaisia – "Rahoittajat pelkäävät lähteä kahvibisnekseen"

Suomalaiset pientuottajat ovat innostuneet tuomaan kahvia Afrikasta. Kaupan hyllyille pääseminen on vaikeaa, mutta yrittäjistä ei ole pulaa.

kananmuna

Uunilammasta, inkivääripäärynöitä ja kananmunaa – kata pöytään keveämpi pääsiäinen!

Akuutin pääsiäisreseptit sopivat myös terveystietoiselle

Herakles-laivan pienoismalli

Kahvilaiva Herakles toi mukanaan toivon tulevasta

Oli sotien jälkeinen pula-aika ja kahvi oli loppunut maasta. Kun rahtilaiva Herakles sai taitettua matkansa Brasiliasta Turkuun, oli sitä vastassa valtava väkijoukko. Kahvilaivan saapuminen loi valoa tulevaisuuteen tasan 70 vuotta sitten.

Kaurapelto

Forget pulled pork, Helsinki firm looks to export 'pulled oats'

A Finnish firm has developed a form of environmentally-friendly protein that’s made from oats, broad beans and peas. It looks like pulled pork and in blind tastings has fooled testers into thinking it’s actually meat.

nyhtökauraa kulhossa ja lusikka

Kenelle kelpaa enää nyhtöpossu? Uutuusruoka nyhtökaura voi olla Suomen seuraava vientihitti

Suomessa on kehitelty kauran, härkäpapujen ja herneiden hierre, jota voi käyttää ruuanlaitossa jauhelihan ja broilerin tapaan. Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Tatuoitu mies poseeraa, kuvassa  näkyy hauista, vartalon yläosaa.

Mitä syöt, sitä olet? Vegekin voi olla lihaksikas, laiha tai lihava

Kasvissyöjät ovat laihoja ja terveitä. Väärin. Myös vegetaristi voi syödä epäterveellisesti ja lihoa, tai yksipuolisesti ja sairastua. Vege on ruipelo kukkakeppi. Väärin. Kuvan lihakset on hankittu täysin eläimettömällä vegaaniravinnolla ja salitreenillä. Taikasanana on monipuolisuus.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Tornion järjestelykeskukseen tiistaina.

Pitopalvelu palkkasi lisävoimia ja kauppa hankki uusia mausteita – turvapaikanhakijat tuovat monelle tuloja

Turvapaikanhakijoiden määrän runsastuminen on tuonut lisätuloja moneen kassaan Tornion alueella. Tulijoille on tarvittu ruokaa sekä kyytejä eri puolille Suomea. Rajalla sijaitsevaan K-citymarkettiin on tilattu lisää papuja, riisejä ja mausteita.

Kumppanuusviljelijät pellolla.

Kumppanuusviljely haastaa ruoan tehotuotannon

Juurikas JKL on kolmatta kesää Jyväskylässä toimiva viljelijäyhteisö. Kaikille avoimessa yhteisössä viljellään juureksia, lehtivihanneksia ja yrttejä.

Härkäpapu

Tuontivalkuaista korvataan kotimaisella tuotannolla – härkäpapu ja herne viehättävät yhä useampaa viljelijää

Herneen sato on yli kaksinkertaistunut Kaakkois-Suomessa muutaman vuoden aikana. Härkäpavun ja herneen valkuaista käytetään eläinten rehussa.

Mansikan raakileita.

Mansikka myöhässä, härkäpapu ja kevätvehnä pulassa ilman lämmintä säätä

Kymenlaaksossa kasvukausi on jäljessä jopa kolmisen viikkoa tavanomaisesta. Ilman lämmintä säätä sadonkorjuukausi saattaa venyä pitkälle syksyyn, mikä lisää sadon laatuongelmia.

Aapo Ylä-Sulkava pellollaan Kärkölässä

Kylmä kevät laittaa maanviljelijän suunnitelmat uusiksi

Kevätkylvöt ovat kärsineet sateista ja viileydestä. Mikäli sateiset säät jatkuvat kuten ennusteet lupaavat, toukotöihin tulee tuntuva myöhästyminen. Moni viljelijä joutuu vaihtamaan suunnitelmiaan kylmän sään pitkittyessä.

Kaksi Kahvipurkkia.

Keskiviikko 15.4.2015

Nokian yritysosto on Suomen historian suurin. Vanha eduskunta lopetti työnsä. Syyttäjä haluaa Jari Aarnion neljäksi vuodeksi vankilaan. Kahvi säilyy parhaiten papuina.

Kaksi Kahvipurkkia.

Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin

Joitko aamulla kahvia? Herättelit itsesi uuteen päivään ihanalla, vastakeitetyn kahvin tuoksulla? Ikävä kyllä kahvisi oli hyvin todennäköisesti jo menettänyt parhaat arominsa, koska säilytät sitä väärin.

Vanhoja kahvipaketteja esillä Kahvia, kiitos! -näyttelyssä Tikanojan taidekodissa Vaasassa.

Herrasmiesten juoma, vaimoväen valmistama – Kahvin historiaa esillä Vaasassa

Kahvin tullessa Suomeen, sitä joivat herrasmiehet kahviloissa, joihin naisilla ei ollut asiaa. Kun kahvi levisi tavallisen kansan keskuuteen, naisetkin pääsivät kahvin makuun. Säästäväiset suomalaiset keittivät sumppia niin kauan, että pavuista ei enää tullut väriä. Kahvia, kiitos! -näyttely esittelee kahvin historiaa Tikanojan taidekodissa Vaasassa.

Tofun valmistusta Japanissa.

Katso, kuinka tofua valmistetaan perinteisin menetelmin Japanin Kiotossa

Okutan Kiyomizun pikkuruinen, kellarissa sijaitseva tofutehdas on ainoa paikka koko Japanissa, jossa vielä tehdään tofua ikivanhalla tavalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle