Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Torsansalon Pirunkirkko, pimeä luola kalliossa.

Hurja luola toi tehot tietäjä Pohu-Matin taikajuomiin – tutkijan mukaan paikka oli otollinen aikansa lääkkeiden valmistukseen

Rautjärven metsässä on erikoinen Pirunkirkko – itse asiassa suuri luola, jonka äärellä kansanparantaja ja noita Pohu-Matti Hinkkanen haki opastusta hengiltä ja vainajilta.

Pekka Honkakoski, Juksáhkká

Kalliomaalauksista saatiin uutta tietoa Nasan käyttämällä tekniikalla – voiko kallioon kuvattu hahmo olla saamelaisjumalattaren esiäiti?

Alempana jutussa olevista kuvista pääset katsomaan, miten selvästi tuhansia vuosia vanhat hahmot paljastuvat kalliosta.

Yksityiskohta rumpukuviosta.

Emeritusprofessori: "Saamelainen noita on myönteinen käsite" – kertoo kohdanneensa noitaperinteen jatkajia

Saamelaisten noitien historiaa on tukahdutettu, mutta jotain on selvinnyt nykypäiväänkin. Emeritusprofessori Juha Pentikäinen julkaisee ensi vuonna kirjan saamelaisten mytologiasta.

Kerttu Vuolab

Kerttu Vuolabin Bárbmoáirras-romaani julkaistaan suomeksi

Kerttu Vuolabin romaani Bárbmoáirras - Valon airut julkaistaan suomeksi ensi vuonna. Kirja on alunperin julkaistu 2008 ja kirjoitettu pohjois-saameksi. Se on käännetty myös ruotsin kielelle ja oli Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Studeantaiskkus 1.10.2014

Tällainen oli ylioppilaskirjoitusten pohjoissaamen äidinkielen koe

Tässä ovat syksyn ylioppilaskirjoitusten pohjoissaamen äidinkielen kokeen aiheet. Miltä aiheet vaikuttavat? Mistä aiheesta olisit itse kirjoittanut? Kerro meille!

Ministeriöltä venezuelalainen porokuva Arktiselle keskukselle

Ulkoministeriö tekee taidelahjoituksen Arktiselle keskukselle ja sen yhteyteen tavoiteltavalle EU:n arktiselle informaatiokeskukselle. Kyseessä on venezuelalaisen valokuvaajan Antonio Bricenon teos 520 Renos (520 poroa).

Lars Levi Laestadius (1800 - 1861)

Laestadius oli myös tiedemies

Lestadiolaisen herätysliikkeen keulahahmona tunnettu ruotsalainen pappi Lars Levi Laestadius tunnettiin aikanaan myös tiedemiehenä. Hänet palkittiin muun muassa Ranskan kunnialegioonan ritarimerkillä ansioistaan.