Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tyhjä luokkahuone.

Opettajajärjestö vaatii lopettamaan koulutuksen ”halpuuttamisen” rapautuneiden Pisa-tulosten takia

Koulutusstrategia, jonka tähtäimessä on palauttaa opiskelutulokset entiselle tasolleen, luvutetaan opetusministeriölle lähipäivinä.

Ihmisjoukko torilla pitelee kylttejä käsissään.

OAJ osoittaa mieltään Helsingissä – ”Yhteiskunta ei pyöri ilman koulutettuja opettajia”

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Katarina Murto sanoo, etteivät opettajat hyväksy niin sanottua vientivetoista työmarkkinamallia.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

OAJ: Opettajilla mielenilmaus kahden viikon päästä Helsingissä

Naisvaltaisille aloille ei käy se, että vientiteollisuus määrittelisi palkankorotusten katon. Tämä vaikeuttaisi naisten ja miesten palkkaerojen kaventamista.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

OAJ päätti yksimielisesti painostustoimiin etenemisestä, kertoo toimista myöhemmin

OAJ ei hyväksy hallituksen työmarkkinamallin kirjaamista lakiin. Murron mukaan yksi riski on, että teollisuuden palkkoihin sidottu malli jumahduttaisi naisvaltaisten julkisten alojen palkkakehityksen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo istuu penkillä pianon edustalla.

”Mielipidettä voi kysyä lapselta, mutta rajojen asettaminen kuuluu aikuiselle”, toteaa OAJ:n asiantuntija itsekkäiksi oppineista lapsista

Niin sanottu kaverivanhemmuus voi aiheuttaa lapsille haasteita koulussa, kertoo opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö.

Carita Seppälä ja Krista Leinonen istuvat tuoleilla ja katsovat kameraan. Takana valvomon monitoreja.

Krista Leinonen ja Carita Seppälä saivat alavalintaansa apua nivelvaiheen opolta: ”Ville sanoi, että pärjään missä vaan”

Oppivelvollisuuden pidentyessä kunnat saivat oppilaanohjaukseen lisärahaa. Tarvetta olisi resurssia enemmän, ja esimerkiksi Vaasassa peruskoulun päättävien nivelopo jouduttiin rahoittamaan omin keinoin.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n lakkovahdin selkään on painettu järjestön pyöreä logo.

Jyväskylässä heräsi huoli lukioihin suunnitelluista leikkauksista – kaupungissa osoitetaan mieltä opetuksen säästösuunnitelmia vastaan

Ammattijärjestön mukaan lukiotuen leikkaamisesta seuraisi ryhmäkokojen kasvu, opintokurssivaihtoehtojen karsiminen ja opintojen siirtämistä verkkoon.

 OAJ:n paikallispuheenjohtaja Johanna Kämäräinen lakkotapahtumassa Jyväskylän paraatiaukiolla.

”Katastrofaalista”, sanoo opettajien edunvalvoja Jyväskylän säästösuunnitelmista – päättäjiin vedotaan mielenosoituksella

OAJ:n paikallisosaston mielenosoitus vastustaa esitettyjä säästöjä. Niiden pelätään kasvattavan ryhmäkokoja ja uuvuttavan työntekijöitä.

Kuvitus, jossa näkyy opettaja kädet nostettuna ohimoilleen, etualalla luokkahuone ja kaksi tummaa hahmoa, taustalla tiiliseinä ja koulun kello.

Opettaja piilotettiin Wilma-viestistä raivostuneelta isältä – yli 180 opettajaa kertoo, kuinka vaativat vanhemmat ajavat heitä nurkkaan

Yle kysyi opettajilta, miten vanhempien huono käytös näkyy heidän työssään. Yli 180 opettajaa kertoi kohdanneensa sitä. Moni harkitsee jo alanvaihtoa ja osa oli tehnyt niin.

Koripallo ja koulukirjoja luokkahuoneen hyllyllä.

Oletko kohdannut huonoa käytöstä vaativilta vanhemmilta? Opettaja, kerro kokemuksistasi Ylelle

Yle tekee juttua siitä, millaista kohtelua opettajat saavat työssään vanhemmilta. Opettaja, kerro kokemuksistasi jutun lopusta löytyvällä kyselyllä.

Lumi ja Pasi Takula

Alakoululaisten kouluviikot ovat pian pidentymässä jopa kolmella tunnilla: tässä syy

Uudistuksella hallitus haluaa katkaista oppimistulosten heikentymisen, joka on ollut poikkeuksellisen nopeaa.

Kukkpaitainen opettaja luokan edessä. Oppilailla läppärit edessään.

Opettaja tuntee riittämättömyyttä, opiskelija keskittyy paremmin – tällainen on 42 hengen luokka

Lukioiden opetusryhmät voivat kasvaa jopa yli 40 opiskelijan joukoksi. Opiskelijat kaipaavat yksilöllisempää opetusta, opettajilla työtunnit paukkuvat suurryhmien arvointitehtävien kanssa.

Säynätsalon kolmasluokkalaiset askartelemassa etikettejä teepaketteihin.

Henkilöstöjärjestöt järkyttyivät Jyväskylän säästösuunnitelmista: "Tulevat johtamaan katastrofaaliseen tilanteeseen"

Henkilöstöjärjestöt korostavat, että kaupungin säästöt heikentävät myös kuntalaisten palveluita. OAJ:n mukaan koulujen ryhmät ovat jo nyt liian suuria Jyväskylän perusopetuksessa.

Tunnistamaton oppilas istuu lattialla kirjastossa.

Hallitus haluaa kitkeä kouluväkivaltaa ottamalla Etelä-Karjalan esimerkiksi: alle 15-vuotiaan lainvastaisesta teosta aina rikosilmoitus

Etelä-Karjalassa alle 15-vuotiaiden tekemät, selvästi lainvastaiset teot on muutaman vuoden ajan siirretty suoraan esimerkiksi poliisin ja sosiaaliviranomaisten käsiteltäviksi.

Tunnistamaton oppilas istuu sohvalla koulun kirjastossa käyttämässä puhelinta.

Opetusalan ammattijärjestö kannattaa tiukempaa linjaa puhelinten käyttöön Kaakkois-Suomen kouluissa

Esimerkiksi Lappeenranta on tiukentamassa linjaansa puhelimenkäytön suhteen kouluissa. Kaupunki kysyy parhaillaan huoltajien näkemyksiä asiasta.

opettaja-aviopari Hanna-Mari ja  Sauli Karell seisovat vieretysten koulun käytävällä

Opettajapariskunta odottaa jo innokkaana koulun alkua: ”Tämä on minun kutsumusammattini”

Opettajakoulutuksesta työelämään siirtyviä opettajia painaa vastuu opetuksesta ja oppilaista. Hiljattain valmistuneet opettajat Hanna-Mari ja Sauli Karell arvostavat muiden työkavereiden tukea.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

Opettajat haluavat stopin ”hankehumpalle” – OAJ antaa hallitusohjelmalle niin ruusuja kuin risujakin

Opetusalan Ammattijärjestön puheenjohtaja Katarina Murto haluaa kahta asiaa: Vähemmän lyhytaikaisia hankkeita ja enemmän resursseja, jotta opettajat voisivat keskittyä työhönsä.

Koululainen oppitunnilla, opettaja.

Kajaani suunnittelee palkanmaksua sijaisopettajille myös kesäajalta

Kesäkuukausien palkanmaksun toivottaisiin lisäävän Kajaanin vetovoimaisuutta sijaisopettajien rekrytoinnissa.

Tyhjä luokkahuone.

Onko 27 oppilaan ekaluokka sopiva? Ei, sanovat vanhemmat Keuruulla ja OAJ

Vanhemmat vaativat ensi syksyn luokkakokoihin muutoksia Keuruulla. Samanlaisia vääntöjä käydään monessa muussakin säästöpaineiden kanssa kamppailevassa kunnassa, arvioi Opetusalan ammattijärjestö.

Autio päiväkotirakennus ja leikkipiha aurinkoisena päivänä.

Hämeenkyröläinen Sasin päiväkoti on vuoden päiväkoti

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on valinnut Pirkanmaalla sijaitsevan Sasin päiväkodin vuoden päiväkodiksi. Perustelujen mukaan päiväkodissa on aikaa lasten kohtaamiseen ja lämpimään vuorovaikutukseen.

Päiväkodin seinälle ripustettuja aakkostauluja joissa on eläinten kuvia.

Varhaiskasvatuksen opettajille jopa yli 200 euroa lisää kuukausipalkkaan – Saarijärvi keräsi kolikot kasaan

Saarijärven kaupunki korottaa varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkkoja. Ylimääräistä rahaa kaupungilla ei ole, vaan palkkojen nosto kustannetaan työehtosopimuksiin kuuluvilla paikallisilla korotuksilla.

koulunkäynnin ohjaaja opettaa oppilasta

Kun opettaja sairastuu, koulunkäynninohjaajasta voi tulla sijainen jopa viikoiksi – se vain siirtää ongelmaa, tietävät koulut ja OAJ

Kouluissa tiedetään, että on aina jostain pois, jos koulunkäynninohjaaja toimii luokanopettajan sijaisena. Lisäksi palvelusuhteen ehdot ovat erilaiset muistuttaa OAJ.

Mari Moilanen

Opettaja Mari Moilanen otti loparit, koska ei ehtinyt tehdä työtään kunnolla – jos mitään ei tehdä, opetusala on seuraava hoitoala

Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisista on pulaa, he uupuvat työssään ja tulokset heikkenevät. Tässä jutussa uran eri vaiheessa olevat opettajat kertovat, mitä pitäisi tehdä.

Anonyymi kuva koululaisesta tehtävien parissa.

Opettajapulasta kärsivässä Suomessa ei tiedetä edes pätevien opettajien määrää – ministeriö kiirehtii uutta rekisteriä

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan koko maan kattava opettajarekisteri antaisi ajantasaisen ja luotettavan tiedon esimerkiksi pätevien opettajien määrästä ja tulevien vuosien opettajatarpeesta.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

OAJ pyytää oikeuskansleria tutkimaan Helsingin palkanmaksutilanteen

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat jatkuneet jo yli puoli vuotta, eikä tilanteen odoteta normalisoituvan vielä toviin.

Koulureppu tuolin selällä luokkahuoneessa.

Uutissuomalainen: Suuria luokkia aiempaa vähemmän alakouluissa

OAJ:n suositus on, että luokan tai ryhmän koko olisi enimmillään 20 oppilasta. Peruskoulujen yläluokilla ryhmäkoko vaihtelee oppiaineittain.

Kolmasluokkalainen tyttö maalaamassa vesiväreillä. Kuvassa on sateenkaari jonka alla kaksi flamingoa seisovat pilvien päällä.

OAJ: Rauman opettajankoulutuksen alasajo pahentaisi opettajapulaa

Turun yliopisto ilmoitti viime viikolla aloittavansa muutosneuvottelut osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Yliopistolla on etäkampus Raumalla.

Kuvia mielialakorteista: Pelko ja ilo. Korteissa pelokas ja iloinen naama. Käsi pitelee kortteja.

Erityisopetuksen järjestäminen on mahdotonta juuri nyt, kertovat opettajat – OAJ:n kyselyn mukaan resurssit eivät riitä

Aineenopettajista reilu viidennes kertoo, että oppilaiden tuki toteutuu huonosti tai erittäin huonosti.

kuvassa: Maria Löfgren, toiminnanjohtaja JUKO Jari Jokinen, toiminnanjohtaja TEK Tekniikan alan akateemiset

Akavan puheenjohtajakisasta ennakoidaan tiukkaa – "Kisa on täysin auki", arvioi liittojohtaja

Eduskuntaan pyrkivälle Sture Fjäderille valitaan seuraaja marraskuussa. Ehdolla ovat Maria Löfgren ja Jari Jokinen. Videolta voit katsoa, miten he muuttaisivat Akavaa valituksi tullessaan.

Nora Sefrani

Päiväkotien opettajapulaan keksittiin ratkaisu, mutta nyt se uhkaa loppua kuin seinään – Nora Sefranin kaltaiset olisivat kunnille lottovoitto

Lastenhoitajat haluaisivat opiskella varhaiskasvatuksen opettajiksi, mutta Helsingin yliopisto joutuu rahoituksen puutteessa lopettamaan satojen opettajien ylimääräisen koulutuksen.

koulu

Noin 130 ukrainalaista aloittaa Pohjois-Karjalassa koulun

Valtaosa oppilaista aloittaa perusopetuksessa ja pääosin valmistavassa opetuksessa.

Mari Laakso-Suutari istuu kotitalonsa terassilla.

Kahden kuukauden kesäloma ei enää riitä opettajien palautumiseen – kun humalainen vaati lapselleen kiitettävää arvosanaa, Mari Laakso-Suutarille riitti

Moni opettaja ei palaudu lukuvuoden rasituksesta kesälomansa aikana. Työasiat pyörivät lomalla mielessä, ja uuden lukuvuoden alkua stressataan jo viikkoja etukäteen.

Tomt klassrum med musikinstrument.

Opettajapula aiempaa suurempi pohjalaiskouluissa ja päiväkodeissa

Eniten on pulaa erityisopettajista ja varhaiskasvatuksen opettajista. Määräaikaisia tehtäviä on myös vaikea täyttää. Ammatillisesta koulutuksesta opettajat karkaavat takaisin oman alansa töihin.

Kuvassa on Maunulan ala-asteen koulun vielä tyhjiä tiloja elokuussa 2020.

Ypäjä haluaa parantaa määräaikaisten opettajien asemaa – kunta maksaa määräaikaisille opettajille kesäajan palkan

Ypäjä on tiettävästi ainoa kunta, joka maksaa sijaiselle myös silloin, kun viranhaltija palaa perhevapaalta kesäksi töihin, kertoo varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja.

Liitutaululle kirjoitetaan kertolaskuja.

Vain osa työnantajista maksaa määräaikaisille opettajille kesäajan palkkaa – opettajapula muuttamassa tilannetta

Suurin osa työnantajista lopettaa edelleen määräaikaisen opettajan palkanmaksun, kun suvivirsi on kouluissa laulettu. Kunnissa on jo huomattu, että koko lukuvuoden palkka helpottaa rekrytointia.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen – puheenjohtaja: "Ehdotus oli täysi pettymys"

Sivistystyönantajat pettyi OAJ:n päätökseen hylätä sovittelijan esitys.

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla, opettajana lehtori Katariina Pekuri, Riihikallion koulu, Tuusula, 15.1.2019.

Opettaja heitti oppilaalle vitsin "välilevyjen pullahtelusta", ja siitä syntyi oikeusjuttu – koulujen kurinpito johtaa yhä useammin rikosilmoituksiin

Suomalaisissa kouluissa on päivittäin tapauksia, joissa oppilaat tai opiskelijat uhkailevat opettajaa. Osa tapauksista viedään jopa oikeuteen asti, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Hoitajat vaativat suurempia palkankorotuksia

Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, muu kunta-ala hyväksyi – Tehy ja Super valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin

Hoitajat ovat aloittaneet joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Muu kunta-ala hyväksyi esityksen, joka toisi 2,5 prosentin korotuksen tänä vuonna ja 5-vuotisen palkkaohjelman. Pattitilanne siirtyy työministeri Tuula Haataisen ratkaistavaksi.

Ukrainan lipun väriset valot euroviisulavalla.

Tiistai 10.5.2022 (radio)

Kunta-alan sovintoesitys. Nato. OAJ. Mielenterveys. Euroviisut. Sää.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.

OAJ:n vastavalittu puheenjohtaja Katarina Murto: Opettajien työkuorma ja koulujen ryhmäkoot pienemmiksi

Murron valinta selvisi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella OAJ:n valtuuston kokouksessa Helsingissä. Hän sai selvän enemmistön äänistä.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen piti tiedotustilaisuuden.

Kunta-alalle esitetään 5-vuotista palkkaohjelmaa – palkat nousisivat yhteensä reilut 5 prosenttia muita aloja enemmän

Laajoihin työtaisteluihin johtanut työriita yritetään ratkaista. Kunta-alalle ehdotetaan viisivuotista palkkaohjelmaa, joka nostaisi palkkoja noin prosentin vuosittain yli yleiskorotusten.

OAJ:n puheenjohtajaehdokkaat Matti Helimo, Antti Korhonen, Katarina Murto, Kari Nieminen, Leena Pöntynen ja Tuomo Suihkonen 9. toukokuuta.

Opettajien ammattiliiton johtoon pyrkii edunvalvojia, pormestari ja otsikoihin noussut opettaja – kaikki moittivat opettajien työmäärää

Valta vaihtuu tiistaina OAJ:ssä, kun opettajat valitsevat seuraajan ammattijärjestöä yli kymmenen vuotta johtaneelle Olli Luukkaiselle.

Olli Luukkanen puhumassa yleisölle mielenilmauksessa.

OAJ:n väistyvä puheenjohtaja Luukkainen: Opetusalalle tarvitaan vähintään viisivuotinen palkkaohjelma

Tänään on tällä erää viimeinen kunta-alan lakkopäivä, huomenna odotetaan sovintoesitystä.

Tyhjä luokkahuone.

Huutava työvoimapula ja paikallaan junnaava palkka – tämän takia kunta-ala lakkoilee nyt

Kunta-alan ammattiliitot tavoittelevat palkankorotuksia etenkin pienipalkkaisimmille työntekijöille. Palkkoihin halutaan myös lisää joustoa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kunta-alan lakko siirtyy kahdella viikolla pääkaupunkiseudulla – opettajajärjestö: "Syynä koulujen auki pitäminen"

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakon uusi ajankohta on 3.–9. toukokuuta, ellei kunta-alan työehtosopimuskiistaan löydy ratkaisua ennen sitä.

Luokkahuone Pellervon koulussa.

OAJ:n lakkorajoissa epäselvyyttä Tampereella

Neuvottelujärjestö Jukon kaksipäiväinen lakko alkaa Tampereella ja Kuopiossa huomenna tiistaina.

Lapsi teroittaa värikynää

Jukon lakko sulkee koulut ja 15 päiväkotia Tampereella kahdeksi päiväksi, listasimme ensi viikon työtaistelun vaikutukset

Varhaiskasvatuksen opettajan mielestä lakkoon on jo korkea aika ryhtyä, sillä ongelmat ovat muhineet vuosikausia. Edellinen lakko oli vuonna 1984.

Ilmapalloja ja kyltti, jossa lukee Palkalla on tultava toimeen!

Kunta-alan lakkoilevat työntekijät kokoontuvat Turussa mielenosoitukseen – viesti kentältä: "Meidät on huomioitava"

Ammattiliittojen Jukon, JHL:n ja Jytyn kunta-alan lakko koskettaa laajasti Turun kaupungin palveluita jo toista päivää. Torstaina lakkoilevat palkansaajat kokoontuvat Turun tuomiokirkkotorille.

demonstration i Åbo

Yle seuraa Jukon työtaistelua: Sadat kokoontuivat mielenilmaukseen Turussa | Tuhannet lakossa, koulut ja useat päiväkodit kiinni

Tänään lakkoja on Jyväskylässä, Rovaniemellä, Oulussa ja Turussa. Lakossa on monia kuntien työntekijöitä, muun muassa opettajia, varhaiskasvattajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Suojakäsineisiin puetut kädet ottamassa pinaattilettuvuokaa telineestä.

Oulussa on tavoitteena pitää koulut auki ja järjestää myös ruokahuolto ensi viikon lakon toteutuessa – kaupunki kiistää kyselleensä lakkoaikeita

Oulussa valmistautumista koulutyön jatkumisen turvaamiseksi on tehty monella tavoin. Mikäli opetusta ei voida turvallisuus ja terveys huomioiden järjestää, voi olla mahdollista, että opetusta ei järjestetä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle