Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Markku Sotisaari kävelemässä laiturille päin, taustalla on banneri, jossa on hänen kannanosoitus kalastajien hyljeongelmaan.

"Munaton valtio" – ammattikalastaja purki vihansa varaston seinään, kun hylkeet veivät hänen pyydyksensä ja kalansa kerta toisensa perään

Ammattikalastajat kaikkoavat rannikoilta hylkeiden vuoksi. Luonnonvarakeskuksen uusi vastaus ongelmaan on meressä liikkuva hyljekarkotin. Markku Sotisaaren ratkaisu olisi tehokkaampi metsästys.

Hylje luodolla.

Harmaahylkeen aiheuttamat haitat kalastukselle lisääntyvät, koska metsästyskiintiöt eivät täyty – lihalle ja nahalle etsitään käyttöä ja käyttäjiä

Harmaahyljekanta kasvaa vuosittain useita prosentteja. Uusi hanke pyrkii kasvattamaan Suomessa ja Ruotsissa kiinnostusta hylkeenmetsästystä kohtaan, sekä välittämään tietoa hylkeennahan ja -lihan käyttämisestä.

Seppo Salmi, Marko Asell ja Anna Patajoki istuvat nurmella talon edessä

"Tankar, tuulta viisitoista metriä sekunnissa" – radion merisäästä tutun majakkasaaren rakennukset käyvät läpi täysremontin

Valtion omistaman Tankarin saaren kulttuurihistoriallinen ympäristö saa suojelukaavan ja hoitosuunnitelman.

Roy Siljamäki metsästämässä.

Luodolla lepäävä kuutti oli jo tähtäimessä, mutta Roy Siljamäki jätti ampumatta – harva tietää, että Helsingin edustalla metsästetään harmaahylkeitä

Hylkeiden ampuminen on pienen piirin harrastus. Se on vaikeaa ja vaatii paljon erikoisvälineistöä. Söpöjen eläinten tappaminen herättää myös voimakasta vastustusta.

Tankar fyr

Tankarin majakkasaaren historialliset rakennukset ehostuvat Kokkolan edustalla

Valtio omistaa viisi 1800-luvun lopulla rakennettua rakennusta Tankarin majakkasaarella. Tänä kesänä ne kunnostetaan ja niistä yritetään poistaa aiemmin tehtyjen jopa haitallisten korjausten jäljet. Työt tehdään touko-elokuussa.

Hylkeenpyytäjän ase ja ajopuu.

Kaksi miestä loukkaantui vahingonlaukauksesta hylkeenpyynnissä Kalajoella

Vahingonlaukaus tuli veneen sisältä. Luoti lävisti veneen kokan ja osui ulkona jäällä olleisiin metsästäjiin.

Punainen tupa mäen päällä hankien keskellä Vähä-Huiturin saaressa Perämeren kansallispuistossa. Etualalla mäntyjä ja taustalla auringonlasku.

Metsähallitus valmistelee Perämeren kansallispuiston laajentamista – kalastajilla huoli elinkeinosta ja hylkeenpyynnin loppumisesta

Metsähallitus haluaisi, että Huiturin vesialue liitettäisiin osaksi kansallispuistoa ja säädöksiä muutettaisiin niin, että Metsähallitus voisi säädellä kalastusta ja metsästystä alueella. Perusteena on meritaimenen ja -harjuksen suojelu.

Hylje Merenkurkun saaristossa.

Vakava traanimyrkytys ja kuutti keskellä ajotietä – hylkeenpoikaset ovat työllistäneet tänä keväänä poikkeuksellisen paljon villieläinhoitajaa

Muutama viikko sitten sattunut hylkeenpoikasen puraisu aiheutti niin vakavan infektion, että villieläinhoitaja Markku Harju joutui viikon sairaalareissulle ja pitkälle lääkekuurille.

Harmaahylje.

Harmaahylkeitä metsästetään murto-osa sallitusta: hylje on kalastajan riesa, mutta saaliina vaikea ja lähes hyödytön

Harmaahylkeen eli hallin metsästysmäärä jää vuosittain noin 20 prosenttiin annetusta kiintiöstä. Perämeren kalastajat haluaisivat purkaa kauppakiellon, jonka takia saalista ei voi hyödyntää.

Jari-Vähkyrä-ja-Laura-Ohenoja-onkivat Kierikin rannassa iijoella kivikautisissa varusteissa.

Nuijaa heiluttavia raakalaisia ja öykkäreitä? Ei suinkaan, kivikauden ihmiset olivat monessa asiassa jopa meitä fiksumpia

Monille kivikauden opeille olisi käyttöä nyky-Suomessakin. Tutkijoiden mielestä opittavaa löytyisi erityisesti tasapainoisesta luontosuhteesta.

Suomas vuvdojuvvon njuorjjonáhkit bohtet Ruonáetnamis. EU-gávppegielddus eastá Suopmelaš njuorjjonáhki ávkkástallama.

Suomessa saa myydä vain grönlantilaista hylkeennahkaa – Suomalainen hylkeenpyytäjä: "Taitaa painua unholaan koko ikivanha kulttuuri"

Lämpimät hylkeennahkatuotteet käyvät pohjoisen pakkasissa hyvin kaupaksi. Suomessa olisi materiaalia omastakin takaa, mutta EU:n kauppakiellon vuoksi ainoastaan grönlantilaisen hylkeennahan myynti on sallittua.

hylkeenluita

Muinainen sormenjälki oli vasta alkua – nyt Haminasta löytyi kivikautinen hylkeenpyytäjien leiri

Haminan arkeologisissa kaivauksissa löytyneet luut ovat paljastuneet suurelta osin hylkeiden luiksi.

Harmaahylje

Harmaahylkeitä metsästettiin jälleen reilusti alle kiintiön

Suomen riistakeskus kertoo, että päättyneen harmaahylkeiden metsästyskauden kiintiö oli 1050, mutta saaliiksi niitä saatiin 195. Itämeren kokonaiskanta on 40 000–50 000 harmaahyljettä.

Merenkurkun maailmanperintöalueen maisemaa

Merenkurkku kätkee tuhansia tarinoita – kerro omasi

Merenkurkun maailmanperintöalueen 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tänä kesänä on kerätty tarinoita ainutlaatuiselta alueelta. Kirjoituskilpailuun ehtii osallistua vielä ensi maanantaihin asti.

Hylkeenpyytäjä Sauli Kehus Perämerellä.

Kuvareportaasi: Näin hylkeitä pyydetään kevätjäillä

Kevätauringossa kylpevä jäälakeus on piirtynyt lähtemättömästi hylkeenpyytäjien, entisten kalastajien mieleen. Sydäntalven he ovat sinnitelleet tuvassa, kevätjäille päästään huhtikuun puolivälissä hylkeenpyynnin alkaessa.

Hylkeenpyytäjän ase lepää ajopuulla.

Video: Metsästäjät pääsivät pyytämään norppaa kevätjäiltä 30 vuoden tauon jälkeen

Merialueella on päästy norpanpyyntiin tänä keväänä vuosikymmenten tauon jälkeen. Norppakannan verottamiseen on myönnetty 100 lupaa, mutta hylkeenpyytäjille pyynnin avautuminen on ylipäätään tärkeä signaali.

Harmaahylje eli halli.

Hylkeenmetsästystä haluttaisiin helpottaa kalastuksen turvaamiseksi

Kalastajien mukaan kasvaneet hyljekannat vaikeuttavat kalastusta merkittävästi Perämerellä. Harmaahylkeen metsästykseen myönnettyjä kiintiöitä ei ole saatu alueella käytettyä täysimääräisesti useaan vuoteen, sillä hylkeenmetsästys on hankalaa ja metsästäjiä on yhä harvemmassa.

Harmaahylje.

Hylkeiden syyspyynti on sujunut maltillisesti – Kevät merkittävämpi jahtiaika

Syyskuussa alkaneessa hylkeenpyynnissä on Perämerellä saatu yhdeksän  norppaa ja kaksi harmaahyljettä. Pyyntikiintiöt kuitenkin mahdollistaisivat Perämeren alueella yli 700 hylkeen ampumisen.

Halleja vedessä

Suomen Luonnonsuojeluliitto pelkää: Tuhat kaadettua harmaahyljettä olisi liikaa

Harmaahylkeen metsästys muuttui elokuun alussa kiintiömetsästykseksi. Koko maan kiintiöksi on asetettu 1 050 hyljettä.

Suvinuottavene Merimuseossa Kotkassa.

Venevanhukset sadan vuoden takaa esillä Kotkassa - aikansa huippukäsityötä

Puuvenekeskuksessa Kotkassa on esillä käsityönä 100 vuotta sitten tehtyjä veneitä ympäri Suomea. Veneillä kuljetettiin aikanaan muun muassa postia Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä.

Aktivisteja osoittamassa mieltä.

WTO siunasi EU:n hyljetuotekiellon: Eläintensuojelu on tärkeämpää kuin kauppa

Norja ja Kanada yrittivät kumota Euroopan unionin vuonna 2009 asettaman kiellon hylkeistä tehtyjen tuotteiden tuonnille.

hylkeenpyynti

Hylkeenpyynti tänä vuonna poikkeuksellisen haastavaa

Tänä keväänä hallien metsästyksestä saattaa tulla tavallistakin vaativampaa, koska jäitä on vähän ja metsästysmatkat ovat pitkät. Harmaanhylkeen eli hallin pyyntilupia on tälle kaudelle myönnetty yhteensä koko maahan 831.

Harmaahylje eli halli.

Luonnonsuojelijat vastustavat hylkeenpyynnin lisäämistä

Pohjoismaiset luonnonsuojeluliitot muistuttavat, että hylkeitä uhkaavat myös ympäristömyrkyt. Liitot eivät hyväksy hylkeenpyynnin kasvattamista.

jätinkirkko

Massive Neolithic structure discovered on Pielinen island

A Neolithic stone complex has been found on an island of Lake Pielinen in Northern Karelia. Similar sites have previously only been found in Ostrobothnian coastal areas. This is the first of its kind in inland Finland.

jätinkirkko

Pieliseltä löydettiin jätinkirkko - yhteys hylkeisiin entistä varmempi

Sisä-Suomesta on löytynyt ensimmäistä kertaa jätinkirkko. Uusi löytö myös vahvistaa teoriaa, jonka mukaan astronomisesti suunnatuilla suurilla kivikehillä on ollut yhteys hylkeenpyyntiin.

Harmaahylje

Ministry blocks ringed seal hunting

The Ministry of Agriculture and Forestry is permiitting up to 1,050 grey seals to be taken by hunters this season, but has put a ban on the hunting of the less common Baltic ringed seal.

Mikko Mattila ja harmaahylje Ajoksessa

"Luonnonsuojelijoilla menee norpat sekaisin"

Suomen hylkeenpyytäjiin kuuluva kemiläinen Jouni Heinikoski sanoo, että uhanalaisen saimaannorpan lajitoveri itämerennorppa elää ja voi hyvin Suomessa. Heinikoski on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön esitykseen lisätä itämerennorpan pyyntiä.

Majakan sulkeminen ei rajoita Tankarin saaren käyttöä

Suomen majakoiden turvallisuus on otettu luupin alle. Liikennevirasto on jo päättänyt sulkea Kokkolan Tankarin majakan kävijöiltä. Itse majakassa on tähänkin asti käynyt vain pieni osa saarimatkaajista eikä sen sulkemisen uskota vaikuttavan turistivirtoihin.

Lapin yliopiston arktisen politiikan professori Lassi Heininen

Tutkija: Arktinen neuvosto vahvistui

Arktinen neuvosto hyväksyi Kiinan ja joukon muita Aasian maita tarkkailijajäseniksi Kiirunan kokouksessaan, mutta jätti Euroopan unionin vielä odottelemaan. Arktisen politiikan professori Lassi Heinisen mielestä erityisesti Aasian maiden tulo tarkkailijoiksi vahvistaa Arktista neuvostoa.

Vanha valokuva Luodon kotiseutuarkistosta.

Elämä arkistoon kuvina ja tarinoina

Kotiseutuarkisto voi paljastaa, millaisin korvamerkein lehmät lähetettiin kesäkaudella saariin laitumelle tai millaisia kirjeitä ihmiset lähettivät sodasta kotiin. Ainakin tällaisia tarinoita löytyy pohjalaisen Luodon arkistoista, jonne on säilötty yli 70 metriä paikallista historiaa.

Näkymä kivieltä alas.

Ilveskivi sai uudet rappuset

Suomen suurimman siirtolohkareen huipulle johtaa 75 askelmaa. Yli-Purmossa Pedersöressä sijaitsevalle luonnonnähtävyydelle pääsee pian vaeltamaan myös kunnostettua Saukonreittiä pitkin.

Hylkeitä Cape Crossissa Namibian rannikolla.

Namibiassa aiotaan tappaa kymmeniä tuhansia hylkeitä

Tänään sunnuntaina alkavan metsästyskauden tavoitteena on 80 000 kuutin ja 6 000 uroshylkeen tappaminen. Viranomaisten mukaan metsästyksellä estetään kalakantojen romahtaminen, mutta eläintensuojelijoiden mukaan tarkoituksena on käydä kauppaa hyljetuotteilla.

Hylkeiden ja ihmisten vuorovaikutusta tutkitaan

Itämeren hylkeiden kannat palautumassa. Samalla hylkeiden aiheuttamat vahingot kalastukselle ovat lisääntyneet.

Harmaahylje.

EU:n hylkeensietokoulutussarja päättyi Iihin

Iihin kokoontuu noin 80 ammattikalastajaa saamaan EU:n määräämää hyljekoulutusta. Osallistujat ovat Tornion ja Kokkolan väliseltä alueelta. Kalastajien on osallistuttava koulutukseen saadakseen korvauksia hylkeiden aiheuttamista tappioista

Kanada nosti hylkeenpyyntikiintiötään

Kanadan hallitus on nostanut hylkeenpyyntikiintiötä 20 prosentilla viimevuotisesta. Ennen tuottoisaa hylkeenpyyntiä on rokottanut muun muassa EU:n päätös kieltää hyljetuotteiden kauppa, mutta Kanadan hallitus toivoo helpotusta alalle Kiinan kanssa solmitusta sopimuksesta.

Eduskunta hyväksyi Selkämeren kansallispuiston

Esitys Selkämeren kansallispuiston perustamisesta on hyväksytty eduskunnassa. Esitys meni läpi tiistain täysistunnossa ilman äänestystä.

Valkohäntäkauris

Suuret sarvet suunnitelmissa

Uusia tuulia metsästykseen odottaa Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mikko Toivola. Esimerkiksi peurakanta on maakunnassa kovin pienisarvista, ja Toivolan mukaan sitä voisi kehittää suurisarvisemmaksi.

hylkeenpyynti

Hylkeenpyytäjät ovat harvassa

Perämeren hyljekannan verottaminen on nykyistä helpompaa, jos tekeillä olevat lakimuutokset hyväksytään. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan metsästyslain muutos saattaisi mahdollistaa hylkeenpyynnin tulevaisuudessa kiintiön perusteella aivan kuten karhujahdissa. Luonnonsuojelulakiin kaavailtu muutos voisi puolestaan sallia hylkeenpyynnin Perämeren kansallispuistoissa poikkeuslupien turvin.

Espoossa roihusi varastorakennus

Espoon Suomenojalla paloi yön aikana suuri varastorakennus. Hylkeenpyytäjäntiellä sijaitseva peltikuorinen varasto roihusi täydessä tulessa pelastuslaitoksen saapuessa paikalle puoli viiden aikaan aamulla.

Kai Raumolin sai tämän hylkeen pyydettyä kesällä 2009.

Harmaahylkeen pyynti onnistui

Hylkeenmetsästys onnistui erinomaisesti Uudenkaupungin merialueella tänä pyyntikautena. Kokonaissaalis oli 27, kun lupa oli myönnetty 30:lle hylkeelle. Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mikko Toivolan mukaan seurojen yhteistyö selittää hyvän tuloksen.

Harmaahylje

Harmaahylkeestä löytyi trikiiniä

Pohjanlahdella metsästetystä harmaahylkeestä eli hallista on löytynyt trikiini- eli trikinellatartunta. Suomen ensimmäinen hallista löytynyt tartunta todettiin Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) mukaan keväällä 2010.

Hylkeitä nähty jo Ylä-Tenolla

Kirjohylkeitä on nähty nyt jo Utsjoen Ylä-Tenolla asti. Utsjoen riistanhoitoyhdistyksen mukaan Aittijoella 60 kilometriä Utsjoen kirkonkylältä Karigasniemen suuntaan nähtiin keskiviikon vastaisena yönä kirjohylje.

Teno River Residents Want Seals Shot

Locals in far-northern Lapland, along the Teno River, want permission to shoot the growing numbers of harbour seals appearing in the river. They say the animal is not native to the river, and is wreaking havoc on local fish populations -- a claim supported by the Ministry of Agriculture and Forestry.

Hylkeennahkoilla lastattu alus St. Lawrencen lahdella vuonna 2009.

Kanadassa harkitaan hylkeiden massalahtausta

Kanadan viranomaiset harkitsevat harmaahylkeiden massalahtausta Sable Islandilla, Nova Scotian ulkopuolella. Seudun kalastajat haluavat lupaa 220 000 harmaahyölkeen metsästämiseen kalakantojen elvyttämiseksi.

Hylkeenpyynti on helppoa jäälautoilla.

Hylkeenmetsästys alkanut erinomaisesti

Uudenkaupungin lähistöllä on metsästetty jo 18 hyljettä huhtikuussa alkaneen metsästyskauden aikana. Ulkosaaristossa oli pitkään jäälauttoja, joille hylkeet oli helppo ampua. Tämä helpotti pyyntiä. Hylkeenpyyntilupia on lisätty ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen.

Hyljesaalis jäänyt pieneksi

Jäätilanne on hidastanut hyljejahdin käynnistymistä. Pyyntikausi alkoi huhtikuun puolivälissä, mutta toistaiseksi Perämeren eteläosissa ja Merenkurkussa on pyydetty vasta muutama harmaahylje.

Harmaahylje

Hylkeenmetsästys kiinnostaa Uudellamaalla

Uudenmaan riistanhoitopiiri antaa Tammisaaressa perjantaina ja lauantaina hylkeidenpyyntikoulutusta. Kurssille on ilmoittautunut 60 harmaahylkeenmetsästyksestä kiinnostunutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle