Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Niklas Törn ja Teemu Artukka musta-violetit TPS-logolla varustetut kansitakit päällä portaikon edessä.

Ikoninen takki avasi jopa yökerhojen ovia 90-luvulla – TPS toi kahisevan kansitakin takaisin seuran satavuotisjuhlan kunniaksi

TPS-logolla varustettu kansitakki oli kiekkoseuran 90-luvun kulta-aikoina paljon enemmän kuin pelkkä takki. Takki tuli takaisin tuotantoon, ja valmistuksesta vastaa sama yritys kuin 30 vuotta sitten.

Nuori mies kuuntelee keskustelua. Taustalla televisiosarjan kuvausrekvisiittaa.

Aikuiset-sarjan Arttua esittävä Elias Salonen teki muodonmuutoksen palkkamurhaaja Ilpo Larhaksi – ohjaaja: "Hän on aika näköispatsas"

Hämeenlinnan vankilamuseo on tällä viikolla ollut TV-sarjan kulissina. Piiritys-sarja kertoo murhasta tuomitun Ilpo Larhan tarinaan. Larhaa tarinassa näyttelee Aikuiset-sarjasta tuttu Elias Salonen.

Lily James and Sebastian Stan Pamina ja Tommyna aurinkolaseissaan.

Suuttunut remonttimies varasti kassakaapin ja löysi Pamela Andersonin ja Tommy Leen seksivideon – uusi sarja 90-luvun jättiskandaalista jakaa mielipiteet

Uusi sarja käsittelee muun muassa sitä, miten paljon pahempi seksivideokohu oli Pamela Andersonille kuin Tommy Leelle. Anderson ei olisi toivonut tapahtumista draamasarjaa.

Ahti Hirvonen Mauno Saaren kirjoittaman Rahat ja Henki - Ahti Hirvosen elämäntase -kirjan julkistamistilaisuudessa lokakuussa 2007.

Suomen Yhdyspankin pääjohtajana toiminut Ahti Hirvonen on kuollut

Hirvonen kuoli perjantaina 90-vuotiaana. Hänen kautensa Yhdyspankin pääjohtajana osui keskelle 1990-luvun alun pahinta lamaa ja pankkikriisiä.

Sport 2000 -rata-autoiluluokan menoa Vetelin radalla kesällä 1998.

Risto Laine kehitti Sport 2000 -luokasta niin suositun, etteivät kaikki autot mahtuneet kisoihin – rakettimaista nousua seurasi yhtä nopea tuho

Risto Laine loi Suomeen 1990-luvulla Sport 2000 -luokan, joka nousi kotimaan suosituimmaksi rataluokaksi. Laine muisteli Tomin Nuoteista -podcastissa luokan nopeaa nousua ja tuhoa.

Kaksi tyttöä turkisliikkeen näyteikkunaa katsomassa vuonna 1990.

21 kuvaa, joiden kautta jokainen 1990-luvulla kasvanut muistaa miltä lama näytti – laman lapsissa näkyy edelleen viisi erilaista haavaa

Kansallisesta traumasta pitäisi puhua aiempaa monipuolisemmin, sanoo Laman lapsista kirjoittanut Sanna Kajander-Ruuth.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Suomi rojahti lamaan tasan 30 vuotta sitten – Osaavatko poliitikot ja pankkiirit hoitaa uusinta talouskriisiä yhtään paremmin?

Koronan aiheuttamaa talouskriisiä on pehmennetty valtion velkaantumisella. Se on ollut viisasta, mutta velkalääkkeen käytöllä on rajansa, sanovat laman nähneet talousasiantuntijat.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Halusin elää 90-luvulla, mutta tulin järkiini 

Nostalgiaan hukkuminen on millenniaalien kirous, jonka voi myös kääntää voimavaraksi, kirjoittaa Rönkä.

Anti-Taliban sotilas.

Afganistanissa "Viiden leijonan laakso" sinnittelee Talibania vastaan – johdossa on kuuluisan sotapäällikön poika

Vastarinnan johtoon on ilmoittautunut Ahmad Massoud, jolla on valttinaan isänsä legendaarinen maine. Joukot hyötyvät Panjshirin laakson vahvoista puolustusasemista. Taliban on kuitenkin saartanut laakson, ja vastarintajoukoilta puuttuu vielä ulkomaiden tuki.

Lasta nostetaan muurin yli.

“Amerikan aika on loppu” – professori Martti Koskenniemi arvioi, että lännen ylimielisyys vei Afganistan-operaation karille

Kansainvälisen oikeuden professorin mukaan Afganistan näytti karulla tavalla, että emme elä maailmassa, jossa kaikki haluavat perustuslaillista demokratiaa ja ihmisoikeuksia samalla tavalla.

Neuvostoliittolainen panssaroitu miehistönkuljetusvaunu ohittaa väkijoukon Viron tv-tornin luona Tallinnassa elokuun 20. päivänä 1991.

Viro vapautui 30 vuotta sitten telaketjujen kalistessa – "Ajassa oli ikkuna, joka oli auki vain hetken verran," sanoo Helena Lotman, 30

Viron kohtalon päivinä Andres Anvelt vartioi parlamenttitaloa. Hän nukkui työpaikalla rynnäkkökivääri vierellään. Elokuussa 1991 syntynyt Helena Lotman seurasi sittemmin aitiopaikalta, miten tasavaltaa jälleenrakennettiin lasnamäkeläisessä keittiössä.

Nokia 3210 puhelin.

Ylen dokumentti: Nokian myyminen Ericssonille peruuntui puheluun 1991 – Björn Wahlroos: "Suomen taloushistoria olisi kirjoitettu uusiksi"

Nokian pääomistajana olleet pankit olivat sopineet jo kaupasta, mutta lopulta Ericsson ei halunnut ostaa Nokian tappiollisia televisiotehtaita Saksasta. Kansallis-Osake-Pankki perääntyi kaupasta, ja fuusioitiin myöhemmin Yhdyspankkiin.

Elektroniikan ja kodinkoneiden korjaaminen on yhä vaikeampaa - korjaaja: "Laadulla ei ole väliä"

Korjaaja tuskailee viihdelaitteita, joiden korjaaminen on lähes mahdotonta – toisin on yli 40-vuotiaan Tandbergin kanssa: "Huollossa ei ikinä tule ongelmia"

Kodinkoneita ja elektroniikkaa on nykyään yhä vaikeampi korjata. Valmistajien epäillään jopa tahallisesti vaikeuttavan koneiden korjausta. EU pyrkii nyt lainsäädännöllä velvoittamaan laitevalmistajat tekemään kestäviä ja korjattavia laitteita.

Heli Rantanen heittää Atlantan olympiakisoissa.

Suomalaisen urheilun kuuluisa ihme nähtiin tasan 25 vuotta sitten – Heli Rantanen kertoo, mikä jäi harmittamaan olympiavoiton jälkeen

Heli Rantanen otti keihäänheiton olympiakultaa tasan 25 vuotta sitten 27. heinäkuuta vuonna 1996. Rantanen avaa Yle Urheilulle, millä tavalla kultaa tuli ja kertoo myös legendaarisista kultajuhlista hampurilaisravintolassa.

kaksi Lumonin työntekijää käsittelee parvekelaseja Kouvolan tehtaalla

Kinnuset nostivat lasifirmansa hurjaan nousukiitoon – nyt sillä on yli 1 400 työntekijää ja kasvu jatkuu: "Ei oma sankaritarina, vaan työyhteisön ponnistus"

Tapani Kinnusen perustamasta Lumonista on kasvanut parvekelasimarkkinoiden johtaja Suomessa. Yhtiön kansainvälinen kauppa muun muassa Etelä-Euroopassa on kasvanut entisestään, ja edessä on nyt ennätysvuosi.

Lampaat laiduntavat perinnemaisemassa.

Perinnemaisemia kartoitetaan Pohjois-Karjalassa

Ely-keskus aloitti nelisen vuotta sitten urakan, jossa täydennetään 1990-luvulla toteutettua valtakunnallista perinnemaisemainventointia

Kuulantyöntäjä Ryan Crouser.

Kommentti: Mitä ajattelit ensimmäisenä, kun Ryan Crouser murskasi 31 vuotta vanhan kuulantyönnön maailmanennätyksen?

Ryan Crouserin työntämä tulos 23,37 on yksi yleisurheilun kovimmista maailmanennätyksistä. Sen sijaan itse ME:n riistäminen lähenteli antiuutista, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Mies seisoo rappukäytävässä ja kurkottaa avautuvaan ulko-oveen.

Pölyn kirous – kulttidokkari Pölynimurikauppiaat tuunattiin digiaikaan

Kulttidokkari Pölynimurikauppiaat restauroitiin 4K-laatuun.

Markku Hyvärinen

Savon Sanomat: KuPS-legenda Markku Hyvärinen on kuollut

Markku Hyvärinen saavutti pelaajana Suomen mestaruuden. Hän myös voitti SM-sarjan maalipörssin kaudella 1966.

Kiljuhanhia pellolla Pohjois-Pohjanmaalla.

Tutkijat selvittävät, pesiikö äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi taas Suomessa – vesistöistä otetaan DNA-näytteitä

Suomessa kiljuhanhelle otollisin pesintäalue on Tunturi-Lapissa. Viimeksi laji on pesinyt maassamme 1990-luvulla, mutta nyt kasvaneen kannan vuoksi Suomeenkin pesimään jääviä kiljuhanhia voisi olla.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Myytti kotihoidon tuesta ja syntyvyydestä

Kotihoidon tuki auttoi pitämään yllä korkeaa syntyvyyttä laman aikana, kun samalla sai työttömyyspäivärahaa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Nuori makaa sängyssä.

Viisi asiaa, jotka korona muutti pitkäksi aikaa nuorten elämässä – Suomessa on nyt uusia “laman lapsia”

Kokosimme muutamia keskeisiä asioita, jotka voivat näyttää hyvinkin erilaiselta nuorten tulevaisuudessa.

Stephen Hendry

Snookerin kuninkaan odotettu paluu lähes yhdeksän vuoden tauon jälkeen – Stephen Hendryn vastustaja: "Olen yhtä suosittu kuin mies, joka ampui Bambin äidin"

Seitsemän kertaa snookerin maailmanmestaruuden voittanut Stephen Hendry palaa lajin parrasvaloihin 52-vuotiaana.

Frasier-ohjelman veljekset Frasier ja Niles Crane.

Yksi Yhdysvaltain historian suosituimmista tv-sarjoista, Suomessakin esitetty Frasier palaa ruutuihin uusilla jaksoilla

Näyttelijöistä ainakin pääosaa esittänyt Kelsey Grammer palaa entiseen rooliinsa.

nainen kirjoittaa tietokoneella pöydän ääressä

Ylen entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marja Manninen avaa, miksi Venäjä on lähellä kaaosta – syyt 1990-luvulla

Moskovassa viisi vuotta Ylen kirjeenvaihtajana toiminut Marja Manninen kertoo taustoista, jotka ovat johtaneet Venäjän nykytilanteeseen.

Yan Bingtao voitti Mastersin historian kolmanneksi nuorimpana pelaajana vain 20 vuoden iässä.

Kommentti: 20-vuotias kiinalainen Yan Bingtao on parasta, mitä snookerille on tapahtunut vuosikausiin – finaalivoitosta puuttui olennainen asia, josta vaiettiin täysin

Masters-turnauksen ensi yrittämällään voittanut Yan Bingtao liikutti ammattilaissnookerin mannerlaattoja ennennäkemättömällä tavalla, kirjoittaa Atte Husu.

MF Doom metallinhohtoisessa naamiossa.

Metallinhohtoisen naamion takaa riimejä laukonut yhdysvaltalaisräppäri MF Doom on kuollut 49-vuotiaana

Salaperäisestä artistista ja tuottajasta muodostui uransa aikana supertähti erityisesti valtavirtapiirien ulkopuolella.

Suojeluskuntalaisia Hämeenkadun raunioilla vuonna 2018 ja koronanäytteenottoa vuonna 2020.

Korona on vielä pientä, kun vertaa siihen mitä Suomi on aiemmin kokenut – Ylen erikoisjuttu vie sinut kuuden ison kriisin tapahtumiin, kuviin ja opetuksiin

Itsenäinen Suomi on kokenut nipun kriisejä. Kaikilla on ollut pysyviä taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia, mutta yksi on muita pahempi.

Hiukan Stadion luonnos

Hiukassa pelataan pesäpalloa katetun katsomon alla vuonna 2022

Uuden katsomon teko voidaan aloittaa ensi kauden jälkeen.

Janne Väätäinen

Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentaja on hyvän ruuan suuri ystävä – helpottui aktiiviuransa päättymisen jälkeen: "Syötiin paljon heinää, eikä sekään meinannut riittää"

Janne Väätäisellä on mielenkiintoinen ristiriita: Kulinaristi on kisannut ja valmentanut korkealla tasolla lajissa, jossa tiukka painontarkkailu on arkipäivää.

FIA:n rallipomo Jarmo Mahonen haluaa viedä MM-rallisarjan uusien yleisömassojen eteen.

Suomalainen rallijohtaja Jarmo Mahonen paljastaa Tomin nuoteista -podcastissa: kaksi isoa valmistajaa kiinnostuneita MM-ralliin liittymisestä

Tomin nuoteista -podcastin uusimmassa jaksossa Jarmo Mahonen muistelee myös Jyväskylän MM-rallin ikäviä vuosia 1995 ja 1996.

Pitkäaikaistyötön Jaana Saikkonen askartelee joulukortteja kotonaan Pukinmäessä Helsingissä.

"Aluksi luulin, että olen huono", sanoo neljässä vuodessa 183 työhakemusta lähettänyt Jaana Saikkonen – työttömyys pitkittyy taas monilla, mutta 90-luvusta on opittu

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Tutkijoiden mukaan elvytys estää kuitenkin työttömyyden pitkittymistä toisin kuin 1990-luvulla.

Petr Kotlar elokuvassa Kirjava lintu - The Painted Bird.

Kohuttu tšekkiläinen holokaustielokuva Kirjava lintu saa ensi-iltansa Suomessa – ohjaaja kertoo, miten 1990-luvulla tehty ryyppyreissu toi Hollywood-tähdet mukaan elokuvaan

Sotilasuran jälkeen elokuvaohjaajaksi ryhtyneen Vacláv Marhoulin mukaan hänen elokuvansa kertoo ihmisen pahuudesta ja mahdollisuudesta hyvään.

Cryptic Hatred, death metal

Eemil Lajoma, 17, harjoitteli örinälaulua "ihan vitsinä" – ukkoontuneelle alalle syntyi nuorten bändi, joka niittää kiitosta Youtubessa

Viime vuonna perustettu Cryptic Hatred tekee lauluja zombeista ja haluaa nostaa pinnalla 1990-luvun kuolonmetallia.

Mies kävelee talon raunioissa

Vuoristo-Karabah sanoo, että jopa puolet sen väestöstä on paennut taisteluja

Armenian ja Azerbaidžanin välillä syyskuun lopulla puhjenneet taistelut ovat kiivaimmat neljännesvuosisataan.

Siittiöitä työnnetään neulassa munasoluun laboratoriossa.

Hollannissa jälleen koeputkikohu – hedelmöityslääkäri käytti salaa omaa spermaansa ainakin 17 lapsen siittämiseen

Nyt jo kuollut gynekologi työskenteli hollantilaisella hedelmöitysklinikalla 1980- ja 1990-luvuilla.

Kuvassa on ihmisiä liukuportaissa Helsingissä elokuussa 2020.

Huomasitko? Työaika lyheni jo: Suomalainen uhraa elämästään työlle nyt selvästi pienemmän osuuden kuin 90-luvulla

Nelipäiväinen työviikko olisi mahdollinen, jos työuraa venytettäisiin kuudella vuodella, laskee Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Kehä I-IV

Short Ring IV road planned to help relieve Helsinki region traffic congestion

A proposed fourth orbital road has been discussed since the 1990s.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle