Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yleistenkin sorsalajien metsästykseen toivotaan malttia alkavalla kaudella – Haapanasta tehtävä tänäkin syksynä saalisilmoitus

Pohjalaisista Riistakeskuksista toivotaan, että metsästäjät keskittyisivät kaudella sinisorsajahtiin.

Lämmin kesä suosi sinisorsaa, jolla on ollut erinomainen poikastuotto

Vesilintujen poikaset ovat hyötyneet lämpimästä kesästä. Tärkeimmällä riistalinnulla sinisorsalla poikastuotto on poikkeuksellisen hyvä. Sen sijaan haapanan ampumista kehotetaan sorsastuksessa välttämään, että taantuneen lajin kanta vahvistuisi.

Vesilintujahti alkanut paikoin tavallista niukemmalla saalismäärällä

Perämeren rannikkoa kesäkuussa koetelleiden myrskyjen arvioidaan vaikuttavan tavanomaista niukempaan lintu- ja saalismäärään. 

Sorsastuskausi alkaa – saaliit pienentyneet viime vuosina

Sorsastuskauden tärkein lintu on sini- eli heinäsorsa.

Metsästäjäliitto ja Birdlife Suomi: suositeltavia metsästyslajeja heinäsorsa, tavi ja telkkä – Sorsastuskausi alkaa kello 12

Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys sekä haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty

Riistasorsien poikastuotto on edelleen heikolla tasolla – "Haapanan metsästyksen rajoittamista voisi harkita."

Sorsastuskausi alkaa ensi tiistaina. Parhaiten metsästystä kestää sinisorsa.

Syksyn metsästyskausi alkoi kyyhkysjahdilla

Kyyhkysen metsästys käynnisti viime viikonloppuna syksyn metsästyskauden.

Puolisukeltajat: Tavi

Tavi on kooltaan vain puolet sinisorsasta.

Puolisukeltajat: Heinätavi

Heinätavi on pieni sorsa, vain vähän tavia suurempi.

Duck and bear hunting seasons open

The duck hunting season opens across Finland at noon today, Saturday. Also, close to 200 permits to cull the bear population have come into force.

Sinisorsa ja tavi runsastuivat

Merkittävimmistä riistasorsista sinisorsan pesimäkanta runsastui 13 prosenttia ja tavin 11 prosenttia viime vuodesta.

Kesärannan linnut: Tavi

Tavi on kooltaan vain puolet sinisorsasta.

Kurkiparvet saapuivat – bongarit parveilevat lintutorneilla

Pääsiäispyhien lämpöaalto toi rytinällä uusia muuttolintulajeja Keski-Suomeen. Myös jo aiemmin tulleiden määrät runsastuivat moninkertaiseksi. Töyhtöhyyppien ja kottaraisten määrät lisääntyivät ja uusina lajeina maakuntaan saapuivat esimerkiksi haapana, tavi ja kurki.

Viileä alkukesä hyydytti siivekkäiden rengastustyöt Raasion lintuasemalla

Siilinjärven Yaran kaivosalue tunnetaan hyvänä sirrien bongauspaikkana.

Vesilintujen kannat vähentyneet pitkään ja voimakkaasti – Mistä se johtuu?

Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimuksessa päädyttiin lohduttomaan tulokseen, vesilintukannat taantuvat. Erityisen heikosti menee rehevien kosteikkojen lajeilla. Tärkein selittävä tekijä tutkimuksen mukaan on vesistöjen rehevöityminen. Rehevöityvissä kosteikoissa ruoka käy vähiin.

Kesäkuun kylmyys tappoi linnunpoikasia – heinäkuun helteillä kakkospoikueet onnistuivat

Vaihtelevat kesäsäät koettelivat linnustoa. Etenkin metsäkanalinnut kärsivät kylmästä kesäkuusta. Moni tiaispari onnistui paikkaamaan alkukesän poikastappioita kakkospoikueella, jolle riitti hyvin ruokaa heinäkuun lämmössä.

Kosteikko on ison miehen oma Puuhamaa

Sinisorsa ja tavi voivat tänä vuonna hyvin, mutta muiden vesilintujen kannat ovat taantuneet entisestään. Kannonkoskelainen Kimmo Leppänen tarttui kolme vuotta sitten toimeen ja päätti järjestää vesilinnuille paremmat pesintä-olosuhteet entiselle turvesuolle.

Sorsastus alkaa tänään puoliltapäivin

Lapissa metsästetään yleisimmin sini- eli heinäsorsia ja jonkin verran taveja. Tänään alkaa myös karhun metsästys.

Sorsastajilta kaivataan malttia ja lajituntemusta – "Jokaisella painalluksella pitää tietää, mitä ampuu"

BirdLife ja metsästäjäliitto muistuttavat sorsastuksen alla hyvistä metsästystavoista. Ne myös kehottavat valitsemaan kohteeksi lajeja, jotka kestävät metsästyksen hyvin. Lintuharrastajien mukaan osa metsästäjistä erottaa lajit toisistaan kuitenkin kehnosti.

Metsästäjät saivat viime vuonna hyvät saaliit

Vuonna 2013 metsästäjät saivat hyvin sekä metsäkanalintuja että vesilintuja. Ainoastaan riekkosaaliit ovat yhä hyvin pieniä.

Viileä sää on myrkkyä metsäkanalintujen pesinnälle

Lintuharrastajat ovat huolissaan pesinnän onnistumisesta ja nuorten poikasten selviämisestä. Poikaset joutuvat lämmittelemään kylmällä emojen alla, eikä aikaa jää tarpeeksi ravinnonhankintaan.

Katso video: Avuton linnunpoikanen maassa – älä tee mitään vaikka mieli tekisi

Luonnossa on tällä hetkellä ennätysrunsas linnunpoikasten maastoaika. Pieniä epävarmoja linnunpoikasia koikkelehtii puskissa, osa on pudonnut pöntöistä. Ihminen haluaisi auttaa, asiantuntijat sanovat ei, mutta pönttöön saa nostaa.

Kylmät ilmat eivät säikäyttäneet isoja muuttolintuja

Vaikka viime viikkojen kylmät ilmat ovat hieman hidastaneet varhaista lintujen kevätmuuttoa, käy esimerkiksi Liminganlahden sulissa paikoissa kova kuhina. Erityisen vilkasta on pelloilla, joilla levähtää valtavia hanhiparvia.

Suomen sorsat pääosin välttyneet ikävältä loistartunnalta

Vain harvoissa sorsissa on havaittu lihasrakkuloita aiheuttavia Sarcocyris-loisia. Sorsat ovat loisen väli-isäntiä.

Vartiolaivat Telkkä ja Tiira myydään Norjaan

Rajavartiolaitos myy kaksi vartiolaivaa Norjaan. Kaupan arvo on 2,5 miljoonaa euroa.

Evira kartoittaa lintuloista sorsista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa metsästäjät mukaan keräämään tietoa sorsalintujen lihasloisen esiintymisestä. Sorsien Sarcocystis-alkueläinloisen tarkempaa elämänkiertoa ja pääisäntälajia Suomen luonnossa ei vielä tunneta.

Tavi ja telkkä tykkäävät kosteikkotöistä

Vesilintukosteikkojen kunnostustyöt tuovat uusia elinalueita siivekkäille. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella on viiden vuoden aikana tehty yli sata hehtaaria uutta vesilintualuetta.

Muuttolintujen tulo myöhässä

Paksu lumipeite ja yöpakkaset ovat hidastaneet muuttolintujen tuloa parilla viikolla.

Pirkanmaalla puoli kuuta kesään?

Eri puolilla Pirkanmaata on jo helmikuussa havaittu peipposia. On kuitenkin hätiköityä vetää kesän saapumisvauhdista johtopäätöksiä vanhan lorun perusteella, sillä lintulaudoilta bongatut peipot ovat todennäköisesti talvehtijoita.

Sorsastus alkoi

Vesilintujen metsästys alkoi puoliltapäivän. Hämeessä vesilinnut ovat suhteellisen pieni saalislaji, vaikka liikuttaakin isoja metsästäjäjoukkoja.

Tarvitaanko metsästystä?

Sorsastus alkaa 20.8 keskipäivällä tasan kello 12. Myös karhun kaatoon pääsee maanantaina. Onko metsästys riistakannan hoitoa vai huvia?

Tuhannet vesilinnut päätyvät metsämiesten pöytiin

Vesilinnuilla alkavat tiukat paikat maanantaina puoliltapäivin kun sorsastuskausi pyörähtää käyntiin. Pohjois-Hämeen riistanhoitopiirin alueella jahtiin arvioidaan lähtevän jopa 4 000 metsästäjää.

Vesilintujen metsästys alkaa - metsähanhen ei

Metsähanhen metsästys alkaa syyskuussa. BirdLife-järjestö muistuttaa tunnistamisen tärkeydestä.

Vesilinnut evakossa pesimäpaikoiltaan

Luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat nyt poikkeuksellisen korkealla. Useiden vesilintulajien suosimat pesäpaikat ovat veden vallassa.

Vuoden lintu on mustakurkku-uikku

Suomessa arvioidaan pesivän 1 200 - 1 700 paria mustakurkku-uikkuja. Pesivien lintujen määrä on pienentynyt alle puoleen parissakymmenessä vuodessa, BirdLife Suomi kertoo.

Tavikanta vahvistui pohjoisessa

Muualla Suomessa tavikanta taantui. Haapanakannan pitkä alamäki sen sijaan jatkui ja saavutti uuden pohjanoteerauksen, vaikka poikastuotto parantui.

Sorsastukseen lähdössä suuri joukko metsästäjiä

Sorsanmetsästys alkaa huomenna, lauantaina. Pohjalaismaakunnissa sorsastamaan lähtee perinteisesti 10 000 - 13 000 metsästäjää eli reilu puolet alueen metsästäjistä. Tänä vuonna lauantaille ajoittuvan aloituksen odotetaan tosin saavan liikkeelle metsästäjiä tavallista runsaammin.

Kosteikkojen lintutilannetta kartoitetaan Pohjois-Savossa

Kosteikkojen lintutilannetta kartoitetaan Pohjois-Savossa. Kevään ja kesän aikana perustettaviin kosteikkoihin pyritään houkuttelemaan muun muassa uutta riistalintukantaa, kuten haapanoita, taveja ja sinisorsia sekä erilaisia kahlaajia ja laululintuja.

Kevätmuutto kaipaa myötätuulta

Lintujen kevätmuutto on aiempien keväiden vauhdissa; nyt päämuuttoaan aloittelevat sorsalinnut. Pääsiäisen sää oli muuttajille liiankin kaunis ja tyyni. Ennakoitu viileneminen taas voi pysäyttää muuttoa ja jopa ajaa lintuja takaisinpäin.

Lintujen syysmuutto käynnissä

Lintujen syysmuutto on täydessä vauhdissa. Aikaisimmat muuttajat, kuten naaraskuovit, ovat lähteneet jo kesäkuun lopulla. Hyönteisiä syövien pikkulintujen päämuutto on jo pian ohitse.

Myös metsästäjät hyötyisivät rauhoitusalueista

Vesilintujen metsästyskausi alkoi perjantaina. Etelä-Savossa metsästettävistä lajeista suosituin on sinisorsa, joita ammutaan kauden aikana 10 000 -15 000 yksilöä.

Sorsan metsästys alkaa

Sorsastus alkaa perjantaina kello 12. Metsästäjäin keskusjärjestön mukaan Suomen yli 300 000 metsästäjästä lähes 200 000 osallistuu sorsastukseen.

Sorsasaaliista ennakoidaan jopa erinomaista

Pohjanmaan riistanhoitopiirin alueella sorsajahtiin säntää perjantaina reilu kymmenentuhatta metsästäjää. Yleisimmät saaliit ovat muun muassa tavit, heinäsorsat ja telkät.

Sinisorsa ja tavi ovat tavoitelluimpia

Vain kolmannes metsästäjistä jättäytyy pois sorsajahdista. Sinisorsa ja tavi ovat viikonvaihteessa käynnistyneen vesilintujahdin halutuinta saalista. Metsähanhea saa saalistaa vasta syyskuun kymmenentenä.

Sorsasaaliista odotetaan hyvää

Pohjois-Savossa voidaan odottaa hyvää sorsasaalista perjantaina käynnistyvältä metsästyskaudelta. Sinisorsien poikueet ovat onnistuneet hyvin ja niiden määrä on viimevuotisella tasolla.

Sinisorsa on runsastunut

Sinisorsa on runsastunut Pohjois-Suomessa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on tänä vuonna pesiviä sinisorsapareja lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

RKTL: Vesilintujen kesän poikastuotto vaihteleva

Vesilinnut ovat lisääntyneet hyvin vaihtelevasti tänä kesänä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan tärkeimmistä riistalajeista sinisorsalla poikastuotto oli Pohjois-Karjalan korkeuksilla samaa luokkaa kuin viime vuonna.

Ähtärin eläinpuiston lintutalossa asutaan jo

Aulangon lainajoutsenet Aino ja Janne töräyttelevät jo trumpettejaan Ähtärin eläinpuiston lintutalossa. Kihlaparin seurana on myös poikajoutsen Lotta.

Luonto, ystävyys ja vaistot ajavat metsälle

Metsästys ei perustu saalisvarmuuteen vaan luonnon sekä eläinten tarkkailuun ja oppimiseen. Sorsametsällä tärkeässä roolissa on aseiden ja pillin lisäksi koira.

Malttia metsästykseen

Vesilintujen metsästysaikaan pauke kuuluu myös läntisen Uudenmaan vesialueilla. Kaikilla vesialueilla metsästetään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle