Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valmissalaattirasioita kulkee tehtaan linjastolla.

Pietarsaarelainen Snellmanin perheyritys keräsi miljoonatulot salaattifirma Fresh Servantin yrityskaupalla

Pohjanmaan tuloverokärjessä on useita lihatalon perheyrityksen jäseniä yrityskaupan ansiosta.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Lihanjalostusyhtiö Snellman joutunut tietomurron kohteeksi – jopa tuhansien sopimustuottajien henkilötietoja voinut päätyä vääriin käsiin

Snellmanin IT-päällikön John Aspnäsin mukaan tietovuodon kohteeksi on voinut joutua 4 000 henkilöä. Hän arvioi lokitietojen perusteella kuitenkin, että vuoto on ollut vähäinen.

Ilmakuva Pietarsaaren Snellmanin tehtaasta.

Työntekijän sormesta irtosi palanen – Snellmanin Lihajalostuksen esimiehille sakkorangaistus työsuojelurikoksesta

Silloinen yhtiö, jossa laiminlyönti tapahtui, tuomittiin maksamaan 10 000 euroa sakkoa. Tuomio hylättiin, sillä kyseistä yhtiötä ei enää fuusioitumisen jälkeen ole.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman ylsi jälleen huipputulokseen – kasvua avittavat taas eläinten ruokien ja valmisruuan myynnin nousu

Lihatalo investoi lähivuosina kymmeniä miljoonia, jotta kasvu saadaan pidettyä noususuunnassa.

Tuhannet ihmiset jonottivat Ukrainan ja Puolan välisellä Punkt Shehynin rajavyöhykkeellä.

Rahaa, tarvikkeita, kuljetuksia – yritysten auttamishalu heräsi, ja käynnissä on jo operaatioita työntekijöiden perheenjäsenten saamiseksi Suomeen

Ensimmäiset suomalaisyritysten työntekijöiden omaiset pääsevät Suomeen jo tällä viikolla. Yritykset toimittavat apua myös Ukrainaan. Avun perillemenoa koordinoi Keskuskauppakamari.

Oulun leipomossa Pulla-Pirtin työntekijä pakkaa Pitkis-leipiä laatikoihin

Laajat sairaspoissaolot voisivat tuoda aukkoja leipä- tai pihvilaareihin, mutta ruoka ei lopu – "Työläitä tuotteita hetkeksi jäähylle, jos tarpeen"

Tarvittaessa tuotannosta leikattaisiin ensimmäisenä työvoimavaltaisimpia rönsyjä. Myös yhteistyötä kilpailijoiden kanssa on opeteltu tekemään, sillä raaka-aineet on saatava jalostettua.

satamanosturi kuljettamassa konttia,taustalla synkät sadepilvet

Kontit, komponentit ja raaka-aineet vähissä – pohjalaisyrityksillä haasteita vastata kysyntään

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtajan mukaan näköpiirissä ei ole nopeaa helpotusta raaka-aineiden, komponenttien tai konttien saatavuuteen.

Lihanleikkaajia Snellmanilla.

Koronaepidemia tulee kalliiksi Snellmanille

Lihatalo on joutunut turvautumaan useisiin erityisjärjestelyihin. Elintarviketehtaalla on ollut poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Covid outbreak hampers production at meat processing plant

Snellmann plans to distribute the meat product that it is unable to process to a competitor.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Lihatalo Snellmanilla koronatartuntojen rypäs – leikkaamon 20 työntekijää saanut koronan, vaikutuksia myös tuotantoon

Yhtiöltä lähtee myös pieni erä eläimiä teurastettavaksi ja lihaa leikattavaksi muille lihataloille eli Atrialle tai HK-Scanille.

Pekka Karhu katselee lihanleikkaajia lasin takaa.

Centria selvitti: lyhyet sairauspoissaolot kasaantuvat talvikuukausille ja niihin on monta syytä – Snellmanilla työhyvinvointiin satsaaminen on jo arkipäivää

Lihatalo Snellman on onnistunut vähentämään lyhyitä sairauspoissaoloja panostamalla monin tavoin työhyvinvointiin. Yrityksellä on esimerkiksi oma personal trainer ja keskusteluapua tarjoavia resurssihenkilöitä. Centriassa käytiin läpi 40 000 lyhyen sairauspoissaolon syyt.

Makkaraa grillataan

Meat industry gears up for hot sausage demand on Midsummer holiday weekend

Sausage makers are preparing for tripled demand this Midsummer, with plant-based options still lagging behind in popularity.

Makkaraa grillataan

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman vastaa valmisruokien kysynnän kasvuun 11 miljoonan tehdasinvestoinnilla

Uusi tehdas tuottaisi puolivalmisteita esimerkiksi suurtalouskeittiöiden tarpeisiin sekä valmisruokia.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Pietarsaarelainen lihatalo Snellman siirtyy kokonaan uusiutuvaan energiaan

Yhtiö on siirtynyt huhtikuussa käyttämään pelkästään biokaasua sekä tuulivoimaa ja luopunut fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Nedskärningslinjerna vid Snellman Ab i Jakobstad

Elintarvikeyhtiöillä runsaat varastot kasvosuojaimia – tehokas hygienia vähentänyt poissaoloja

Esimerkiksi Atrialla palataan hiljalleen normaaleihin hygieniakäytäntöihin, mutta toimia voidaan kiristää nopeasti.

Pienet porsaat uteliaana ristijärveläisessä sikalassa.

Liha-alalla vaaditaan tuottajille parempaa oikeusturvaa – MTK:n Marttila: "Siellä on kirveelle töitä ja uskon, että myös lainsäätäjän apua tässä tarvitaan"

Vaatimusten taustalla on Snellman Lihanjalostuksen ja eteläpohjalaisen sikafarmarin tuotantosopimuksen irtisanomiskohu.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman rakentaa 4 miljoonan pakkasvaraston Pietarsaareen: investointi nelinkertaistaa varastotilan

Yhtiön mukaan kuljetusralli ympäri Suomen vähenee merkittävästi investoinnin myötä.

etäyhteys  johannes kaski kahvi hetki

Korona on muuttanut tutkijan mukaan tapaamme puhua työtovereille – “Etäviestinnässä näkyy ylimääräinen ystävällisyyden kerros”

Kuuntelemisen ja oman vuoron odottamisen merkitys kasvaa, kun palaveri tai kahvitauko pidetään etänä.

Mies kyykyssä nautakarjan edessä.

“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista

Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.

Työntekijöitä Snellmanin makkaratehtaalla.

Snellman-konsernin liikevaihto kasvoi – etenkin valmisruokien menekki lisääntyi

Liikevaihtoa kertyi 307 miljoonaa euroa, loppuvuosi oli lihatalolle vahva.

Tässä valmistuu porkkanalättyjä Atrian tehtaalla Seinäjoella – niitäkin suositumpia ovat pinaattilätyt

Lihatalot kilpailevat nyt myös kasviksilla – Ruokatalojen tulos tulee silti perinteisistä lihaa sisältävistä tuotteista

Liha- ja ruokatalot haluavat myydä enemmän ruokaa myös kasvissyöjille. Vegaanit ovat vielä marginaalissa.

Läheltä

Snellman aikoo aloittaa lihajalosteiden myynnin Japaniin

Vienti alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Leipätehtaalla

Trumpin pakotteet ajoivat suomalaisyritykset Iranista – Paikallisiin raaka-aineisiin luottava kolmioleipätehdas sinnittelee sijoillaan

Iranin markkinoiden avautuminen ehti houkutella maahan parissa vuodessa yli 70 suomalaisyritystä. Yhdysvaltojen uusien talouspakotteiden iskettyä jäljellä on enää parikymmentä.

Sianruhoja roikkumassa Snellmanin uuden teurastamon kylmähuoneessa.

Lihatalo Snellman tuomittiin työsuojelurikoksesta 25 000 yhteisösakkoon

Työntekijä menetti työtapaturmassa kaksi sormeaan.

Snellmannilta vaaditaan korvauksia

Työntekijä menetti kaksi sormeaan työtapaturmassa.

Snellman syytteessä työsuojelurikoksesta

Syyttäjä vaatii Snellmannin lihanjalostamoa maksamaan vähintään 25 000 euron korvauksen työsuojelurikoksesta

Uudenkaarlepyyn turkistarhoilla häiriköinyt susi kaadettiin

Pohjanmaalla on tehty tänä vuonna useita ilmoituksia susista asutuksen läheisyydessä.

Pelastuslaitoksen autoja Snellmanin tehtaalla Pietarsaaressa.

Snellmanin lihatalolla tulipalo Pietarsaaressa – osa tuotannosta keskeytyi pariksi tunniksi

Vakuumipumppu syttyi tuleen aamulla ja levitti savua viereisiin tiloihin. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen.

Alkon uusi toimitusjohtaja tulee makkaroistaan tunnetusta yrityksestä

Snellman Groupin konsernijohtajana työskennellyt Leena Laitinen kertoo juoman ja ruuan olevan hänelle rakkaita teemoja.

Mats ja Pauliina Holmqvist Hereford-karjan parissa.

Löytyisikö Ruotsista apu maatalouden ahdinkoon? Tuottajat, teollisuus ja kauppa saman pöydän ääreen

Tuottajien, teollisuuden ja kaupan alan olisi aika yhdessä pohtia ratkaisuja suomalaisen ruuan arvostuksen lisäämiseksi. Yhteistyön malli löytyy naapurista, sanoo Snellmanin Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Juha Sarkkinen.

Kastikkeiden pakkaamista

Perhemeijeri tuplaa kastiketuotantonsa – raaka-aine uhkaa loppua Suomesta

Suomalaisille kastikkeille on kova kysyntä Euroopassa.

Snellmanin lihanjalostamo Pietarsaaressa.

Yrityksiltä 800 miljoonaa energiatehokkuuteen – lihatalo Snellman säästää puoli miljoonaa vuodessa

Pietarsaarelainen Snellman alkoi investoida energiatehokkaampaan tekniikkaan toden teolla alle kymmenen vuotta sitten. Öljyn vaihto biokaasuun, hukkalämmön talteenotto ja työtapojen muutokset ovat vähentäneet energiankulutusta ja rahanmenoa merkittävästi. Suomalaisyritykset ovatkin satsanneet viime vuodet energiatehokkuuteen satoja miljoonia euroja.

Einesruoka

Snellman investoi valmisruokaan – Keravalle 10,5 miljoonan euron laajennus

Ruokatalo Snellman aikoo lisätä merkittävästi valmisruuan tuotantoaan. Konsernijohtaja Leena Laitinen ei kerro tarkkoja kasvutavoitteita, mutta konserni laajentaa Keravan Kokkikartanon tehdastiloja 2 000 neliöllä. Uudisosaan tulee kaksi tuotantolinjaa.

Kuvassa valmistetaan koirien ja kissojen raakaruokaa tehtaassa.

Koirien raakaruokamarkkinoilla entistä ahtaampaa – Mush hakee kasvua ulkomailta

Lemmikkien raakaruokaa valmistava Mush aikoo vahvistaa asemiaan kansainvälisillä markkinoilla. Snellman-konserniin kuuluva pietarsaarelaisyritys hakee parempaa jalansijaa Ruotsista ja Saksasta. Kotimaassa viime vuosien kovaa kasvuvauhtia hillitsee lisääntynyt kilpailu.

Makkaroita nuotiolla

Viileä alkukesä hillitsi grillaamista – juhannus on silti sesonki

Suomalainen grillikansa on hytissyt alkukesästä sen verran kylmissään, ettei grillituotteita ole kulunut tavanomaiseen tahtiin. Vaikka elohopea ei juhannuksena hellelukemiin kipua, käsillä on koko kesän kuumin grillausrupeama. Satoi tai paistoi, suomalaiseen juhannukseen kuuluu grillaus.

Evira: Snellmanilla menivät sekaisin makkarat ja jauhelihat

Snellmanin Kokkikartano vetää myynnistä erän väärin pakattua makkarapastaa.

Snellmanin tehtaan katto.

Snellman hakee energiaa auringosta – paneeleilla viidennes tehtaan sähköstä?

Lihatalo Snellman selvittää parhaillaan mahdollisuutta tuottaa sähköä katolleen asennetuilla aurinkopaneeleilla. Yhtiö hyötyisi paneeleista erityisesti kesällä, jolloin tilat täytyy jäähdyttää.

Kanamunia laitetaan kennoon.

Lähiruoka tulee nyt parkkipaikoille – tarjonta ja tilaukset hoituvat Facebookissa

Jo 8 000 kuluttajaa on liittynyt REKO-lähiruokapiiriin. Ruokapiirejä on jo parikymmentä. Pienessä Pietarsaaren kaupungissakin voi 4 000 kananmunaa vaihtaa omistajaa yhdessä illassa parkkipaikalla. Kustannukset pysyvät kurissa, kun tuottajat ilmoittavat tarjonnastaan ryhmäläisille Facebookissa.

Markku Virtanen

Tutkimusjohtaja: Julkista tukea tarvitaan yrityksissä muuhunkin kuin teknologian kehittämiseen

Tutkimusjohtaja Markku Virtanen Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksesta Mikkelistä peräänkuuluttaa julkista tukea pk-yritysten liiketoimintasuunnitelmien ja markkinoinnin hiomiseen.

Biokaasukontteja Snellmanin pihalla.

Teurasjätteistä lämpöä ja höyryä – Snellman vaihtoi öljyn biokaasuun

Snellmanin lihanjalostustehdas Pietarsaaressa on ensimmäinen biokaasua käyttävä elintarviketehdas Suomessa. Biokaasu korvaa vuosittain tehtaalla käytetyt miljoona kiloa polttoöljyä. Kaasu tuotetaan tehtaalla syntyvästä lietteestä Jepuan biokaasulaitoksella.

Sian ruhoja käsitellään Snellmanilla Pietarsaaressa.

Snellmanin yhteisösakko pysyi hovissa – taustalla viisi samantyyppistä työtapaturmaa

Snellmanin Lihanjalostus Oy:n 80 000 euron yhteisösakko ei muuttunut hovioikeudessa. Sakon syynä olivat työturvallisuusrikokset. Yhtiössä sattui kolmen vuoden aikana viisi samankaltaista työtapaturmaa.

Sianruhoja roikkumassa Snellmanin uuden teurastamon kylmähuoneessa.

Lihanjalostaja tähyää Kiinaan epävarman Venäjän sijasta

Elintarvikekonserni Snellman etsii lihajalosteilleen ostajia Kiinasta. Uudella aluevaltauksella pyritään kompensoimaan lovea, joka Venäjän-kaupan tökkimisestä on syntynyt. Sianlihan vienti Venäjälle pysähtyi jo viime talvena. Nyt EU:n ja USA:n Venäjä-boikotit tekevät elintarvikkeiden viennin Venäjälle aiempaakin epävarmemmaksi.

Kanoja

Kotimaiset maatiaiskanat pelastettiin viime tipassa sukupuutolta

Suomalaisten maatiaiskanojen uskottiin jo hävinneen kokonaan. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus etsi jäljelle jääneet kanat ja aloitti säilytysohjelman. Kanaloissa nokkii nyt jo liki 5 000 maatiaiskanaa.

Sianruhoja roikkumassa Snellmanin uuden teurastamon kylmähuoneessa.

Lihan hinnan lasku haukkasi Snellmanin tuloksen puoliksi

Pietarsaarelaisen lihatalo Snellmanin viime vuoden tulos puolittui toissavuotisesta. Syynä on yhtiön mukaan lihan markkinahinnan lasku. Yhtiö ei pidä tuloskehitystä tyydyttävänä ja on ryhtynyt korjaaviin toimiin.

Atrian Nurmon tehtailla valmistuu makkaraa päivittäin noin 200 000 kiloa.

Sianlihaa sisältävien tuotteiden vienti avattiin jälleen Venäjälle

Euroopan komissio on päässyt sopimukseen Venäjän viranomaisten kanssa, ja sianlihaa sisältäviä tuotteita saa jälleen viedä Venäjälle. Sianlihan tai siitä valmistettujen raakalihavalmisteiden vienti on yhä kiellettyä.

Sikoja karsinassa makaamassa

Venäjä helpotti sianlihaboikottiaan – koskee vain murto-osaa tuotteista

Sianlihaa sisältävien valmisteiden vienti Venäjälle käynnistyy uudelleen. Viennin vapautuminen koskee kuitenkin vain pientä osaa tuotteista – raakavalmisteet ovat edelleen pannassa.

Kuvassa Leena Laitinen

Elintarviketalo Snellman siirtyi naisjohtajan aikakauteen

Kauppatieteiden maisteri Leena Laitinen on ensimmäinen nainen pietarsaarelaisen Snellman-konsernin johdossa. Elintarviketieteitä opiskellut Laitinen on työskennellyt parikymmentä vuotta kaupan alalla, S-ryhmän johtotehtävissä. Haaveena on pitkään ollut työ elintarvikealalla. Nyt sellainen löytyi elintarviketalon konsernijohtajana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle