Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Auli Viitalan kolumni: Rakastan rahaa

Jos olet kateellinen siitä, että jotkut saavat rahaa tekemättä mitään, niin kokeile ihmeessä toimeentulotukea, kirjoittaa Auli Viitala.

Lastenvalvojaa on vaikea tavoittaa – iittiläisäiti pommittanut ajanvarauspuhelinta marraskuun alusta asti

Tulosyksikön päällikkö: Tiedostamme ongelman ja teemme muutoksia

Perheoikeudelliset yksiköt Kanta-Hämeessä yhteen

Vuoden alusta toimintansa aloittava uusi yksikkö käsittelee muun muassa lapsen huoltoa, tapaamista ja elatusta koskevia asioita.

Lastenvalvojalle pääsee kohta myös ilman ajanvarausta Tampereella

Lastenvalvojan luona voi neuvotella muun muassa lasten elatus- ja tapaamissopimuksista sekä saada ohjausta erotilanteessa.

Onko elatusapu liian pieni tai suuri? Yle kerää kokemuksia

Elatusapusopimuksia tehtiin viime vuonna yli 53 000 kappaletta. Teemme juttua siitä, miten ihmiset kokevat elatusavun suuruuden.

Perheoikeudellinen yksikkö Kanta-Hämeeseen vuoden alusta

Yksiköstä saa palveluja niin Hämeenlinnassa, Forssassa kuin Riihimäellä.

Oulun kärjäoikeus sai Oikeusteko-palkinnon riitojen sovittelusta

Sovittelulla voidaan ratkaista esimerkiksi lasten huoltajuus- ja elatuskiistoja sekä työsuhderiitoja ja perinnönjakoon liittyviä erimielisyyksiä.

Jyväskylä avittaa Wiitaunionin kuntia rekrytointiogelmissa

Pihtipudas ja Viitasaari saavat Jyväskylästä jatkossa apua huoltajuus- ja isyysasioiden käsittelyyn

Saksan ex-liittokansleri Schröder oikeuden eteen Etelä-Koreassa – Petetty aviomies vaatii korvauksia

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on pysynyt otsikoissa poliitikkouransa jälkeenkin. Nyt 74-vuotiaan saksalaisen viides avioliitto puhuttaa Etelä-Koreassa asti.

Moraalinen paheksunta aiempaa kovempaa, kun isä hylkää lapsensa – "Juridisesti lasta ei pysty jättämään heitteille kuin kissanpentua"

Nykyajan isiltä odotetaan tutkijan mukaan osallistumista lapsen arkeen. Oikeuteen päätyy erittäin harvoin tapauksia, joiden motiivina on lapsen hylkääminen.

Suomi korostaa naisten ja tyttöjen hätää Syyrian sodassa

Seksuaalinen väkivalta ja pakkoavioliitot ovat yleistyneet Syyrian kaltaisissa konflikteissa, muistuttaa suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola ulkoministeriöstä.

Mies surmasi ventovieraan perheenäidin raa'asti – Oikeus: syyntakeeton, ei rangaistusta

Oikeuden mukaan 34-vuotias mies murhasi 48-vuotiaan naisen erityisen raa’alla ja julmalla tavalla viime marraskuussa. Mies surmasi naisen ainakin 41 puukoniskulla, joista 15 oli osunut sydämeen.

"Veronmaksajat hoitavat perheen elatuksen" – Suurperheistä ja lapsettomista vilkas keskustelu

Lasten lukumäärä ei tunnu olevan yksityisasia. Ihmiset kommentoivat hyvin röyhkeästi sekä lapsettoman että monilapsisen perheen kokoa. Myös suurperheiden talous päätyi suurennuslasin alle Ylen nettikeskustelussa. Lapsettomatkin avasivat tuntojaan.

Jyväskylä tilille terveystoimen säästöistä

Jyväskylän säästöt neuvoloista ja kouluterveyshuollosta ovat toistamiseen joutuneet selvitysten kohteeksi. Aluehallintovirasto antoi viime keväänä kaupungille huomautuksen muun muassa terveystarkastusten puuttumisesta. Nyt perätään lisäselvityksiä siitä, onko mitään tehty.

Romaniaktivisti Driton Berisha Kosovosta: "Jos yksi voi muuttua, voivat miljoonat muuttua"

Kun lähdin, mielikuvani Euroopan romaniongelmasta oli kahtalainen. Mannerheimintiellä istuva, anovakatseinen romaninainen tai pulloja keräävä teini-ikäinen romanipoika. Toinen mielikuva palauttaa minut Romanian Transilvaniaan, missä romaneja potkittiin ja pilkattiin. Näin kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Satu Miettinen, joka tapasi Kosovossa romaniaktivisti Driton Berishan.

Kansanedustajat: Lapsille ei elatusvastuuta lain nojalla

Aamu-tv:ssa vierailleet kansanedustajat kaipasivat työelämältä joustoa, jotta lapset pääsevät auttamaan iäkkäitä vanhempiaan.

Ministeri Huovinen torjuu lasten elatusvastuun vanhemmistaan

Peruspalveluministeri pitää oleellisena sitä, että kaikilla pitäisi olla oikeus palveluihin varallisuudesta riippumatta.

Professori: Suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään omat vanhempansa   

Suomessa vanhemmat on velvoitettu pitämään huolta alaikäisistä lapsista ja avioliitossakin on pidettävä huolta puolisosta. Oikeustieteen professorin mukaan myös velvollisuus auttaa köyhiä vanhempia voitaisiin kirjata lakiin.

A2 Ero-ilta esittää uutta vanhemmuussopimusta

Uusi vanhemmuussopimus pitäisi tehdä samoin kuin avioehto siinä vaiheessa, kun rakkaus vielä kukoistaa. Silloin on hyvä aika sopia vanhemmuuden jatkumisesta eron jälkeen.

Poika menetti isänsä rattijuopon uhrina – käräjäoikeus hylkäsi kärsimyskorvauksen

Rattijuopon kyytiin lähteneen ja auton ulosajon seurauksena kuolleen isän alaikäisen pojan kärsimyskorvaus hylättiin käräjäoikeudessa. Syynä oli se, että uhri oli oikeuden mukaan tietoinen kuskiksi asettuneen miehen päihtymyksestä.

Elatusvelvolliset yhä useammin maksukyvyttömiä

Vahvistettujen elatusapusopimusten määrä oli jopa lievässä laskussa 2000-luvun puolivälin tienoilla. Sopimusten määrä lähti kuitenkin kasvuun vuoden 2008 jälkeen.

Tavoitteena lapsen edun mukainen sovinto

Vanhempien välisten lapsiriitojen ratkomisesta on saatu hyviä kokemuksia käräjäoikeuksissa käynnissä olevassa kokeilussa. Oulussa käräjätuomarin työparina on perheneuvolan asiantuntija. Hänen tärkein roolinsa on tuoda esille lapsen näkökulma.

Kunnat unohtivat hakea sijaislasten elatusrahoja

Useissa kunnissa selvitetään parasta aikaa onko huostaan otetuille lapsille kerrytetty riittävästi niin sanottuja itsenäistymisvaroja. Kuntien pitäisi kerryttää kaikille huostaan otetuille lapsille varoja sitä päivää ajatellen, kun lapset aikuistuvat. Nyt näyttää siltä, että useissa kunnissa itsenäistymisvaroja ei ole kerrytetty riittävästi.

Joensuulainen Hilja palkitaan äitienpäivänä

Hilja Salme Nikkosella on kuusi lasta, joiden kasvatuksesta hän on vastannut yksin.

Arhinmäki rukkaisi opintotuen tulorajasääntöjä

Kulttuuri- ja urheiluministeri, presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki (vas.) haluaa poistaa vanhempien tulorajat alle 20-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden opintotuesta. Hallitusohjelmassa luvataan korjata toisen asteen opiskelijoiden opintotukeen liittyvät epäkohdat.

Nettikeskustelijat purkivat elatushuoliaan

Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liiton mukaan miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä. Nettikeskustelijat ovat tuoneet esille molempien osapuolten vaikeudet erotilanteissa. Kommentoijat toivovat apua lainsäädännöstä.

Järjestö: Elatusavun raju nousu ajaa isiä b-luokan kansalaisiksi

Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liitto moittii, että miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä, koska vanhoilliset tuomioistuimet lähtevät jopa siitä että lasten henkinen koti on äidin luona.

Sadat bakteerilajit muhivat ihmisessä

Ihmisiä on sanottu bakteerien käveleviksi elatusalustoiksi, mikä pitää bakteeriopin professorin mukaan hyvin paikkansa. Aineenvaihdunnallisesti bakteerit ovat ihmisen elimistön aktiivisin osa. Bakteereja on kaikkialla: esimerkiksi paha maku suussa aamuisin kertoo bakteerien lisääntyneen siellä yön aikana.

Kalevan murhasta elinkautinen

Tampereen Kalevassa helmikuun alussa entisen vaimonsa surmannut mies on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii petolliselle äidille rangaistusta lapsenruokoista

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa rangaistusta törkeästä petoksesta Lahdessa asuvalle naiselle. Nainen maksatti synnyttämästään lapsesta elatusmaksuja aviopuolisollaan vaikka tiesi, ettei tämä ole lapsen oikea isä.

Toimeentulotukihakemuksen lyhyt oppimäärä

Talonkirjaote, elatussopimus, asuntolainasta pankin todistus, verotodistus, tiliotteet pankkitileistä... Toimeentuloa hakeva saa varautua melkoiseen paperirumbaan.

Eurajoki mukaan Keski-Satakunnan terveydenhuoltokuntayhtymään

Eurajoen liitos Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän jäseneksi etenee. Neuvottelijat saivat keskiviikkona valmiiksi ehdotuksen uudeksi perussopimukseksi.

Lastenpalveluja kaavaillaan seudulliseksi Lopella ja Hausjärvellä

Loppi ja Hausjärvi suunnittelevat liittymistä seudulliseen lakisääteisiä lastenpalveluja tuottavaan yksikköön. Seudullisessa yksikössä ovat tällä hetkellä mukana Riihimäki, Hyvinkää ja Nurmijärvi.

Elatusapusopimusten määrä nousi

Sosiaalilautakunnat vahvistivat viime vuonna lähes 4 000 elatussopimusta enemmän kuin edellisenä vuonna. Nousua kertyi yli kymmenen prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Elatusapusopimuksia vahvistettiin vuonna 2009 yhteensä lähes yli 39 500.

Ruotsin prinsessahäät maksavat ainakin 2 miljoonaa

Ruotsin prinsessa Victorian häät tulevat maksamaan ainakin 20 miljoonaa kruunua eli kaksi miljoonaa euroa, kertoo Svenska Dagbladet. Hovin talousjohtajan Jan Lindemanin mukaan Ruotsin valtio osallistuu hääkuluihin miljoonalla eurolla, loput kuluista maksaa morsiamen isä, Kaarle XVI Kustaa.

Riitojen sovittelua tuomioistuimen ulkopuolella halutaan helpottaa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa tuomioistuimen ulkopuoliselle riitojen sovittelulle nykyistä vahvempaa asemaa. Ehdotuksen mukaan käräjäoikeus voisi vahvistaa ulkopuolisessa sovittelussa tehdyn sovinnon täytäntöönpanokelpoiseksi. Näin esimerkiksi sovittu korvaus voitaisiin periä tarvittaessa ulosotolla.

9.2.1940: Uusi venäläisjoukko motitetaan Laatokan Karjalassa

Suomalaiset saartavat puna-armeijan rykmentin Kitelän suurmotista itään sijaitsevassa Vorojenkivessä. Näin syntyy niin sanottu Rykmenttimontti Laatokan pohjoispuolella. Nimi johtuu siitä, että mottiin on jäänyt kokonainen venäläisrykmentti JR 203.

Elatusapua voi saada heikon kielitaidon perusteella

Heikko kielitaito ja koulutuksen puute riittävät perusteiksi elatusavun maksamiseen eron jälkeen. Korkein oikeus (KKO) on määrännyt helsinkiläisen miehen maksamaan elatusapua thaimaalaissyntyiselle ex-puolisolleen kolme vuotta eron jälkeen.

Kauhajoen aseoikeudenkäynti siirtyy

Käräjäoikeus on peruuttanut viime hetkellä koulusurmien pääkäsittelyn. Vuoden takaisten koulusurmien aseenkäyttöön liittyvä oikeudenkäynti oli tarkoitus aloittaa tiistaina Kauhajoen käräjäoikeudessa.

Kirjailija Seppo Jääskeläinen: Sota-ajan lapsikin jättää jalanjälkensä ympäristöön

YLE Lahden kolumnisarjassa päijäthämäläiset ja varsinaissuomalaiset kirjoittajat pohtivat millaisia kestäviä tai kestämättömiä valintoja arjessa tehdään. Omista ponnistuksistaan kertovat mm. Mila Teräs, Wilson Kirwa, Roope Lipasti ja Riku Korhonen. Lahtelainen kirjailija Seppo Jääskeläinen paljastaa oman ympäristösyntinsä: kesämökin ostamisen.

Perheasiat omaan yksikköön Riihimäellä

Uusi yksikkö helpottaa kuntien sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa. Sama yksikkö palvelee Riihimäen lisäksi Hyvinkäätä ja Nurmijärveä.

Erolapsen elatus harvoin kunnan kontolla

Keskipohjalaiskunnat joutuvat maksamaan eroperheen lapsen elatustukea vähiten koko maassa. Silti esimerkiksi Kokkolan perittävänä on isoja elatusapuvelkoja.

Elatustukea saavien lasten määrä vähenee hiljalleen

Elatustukea maksettiin viime vuoden lopussa lähes 94 000 lapselle. Elatustukea saavien lasten määrä on vähentynyt jatkuvasti vuodesta 2000 alkaen.

Toimeentulohakemusten käsittelyaika lyhentynyt Kuopiossa

Toimeentulotukihakemusten käsittelyaika Kuopiossa on lyhentynyt. Se on nyt 13 arkipäivää kevään 18 päivän sijaan. Lain mukaan toimeentulotukipäätös tulisi saada seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen tekemisestä.

Toimeentulotukea saa aiempaa nopeammin

Toimeentulohakemusten käsittelyaika Kuopiossa on lyhentynyt. Se on nyt 13 arkipäivää kevään 18 päivän sijaan.

Työnantajat: Rahat loppu, uudistuksille stoppi

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä haaveilut uusista perusturvaparannuksista on syytä lopettaa. EK:n mukaan rahat eivät riitä enää kuin korkeintaan asumistukien selkiyttämiseen.

Kyllikki Wahlströmille tunnustus äitiydestä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi korkean tunnustuksen äitiydestä yhteensä 37 kasvattajana ansioituneelle äidille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle