Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pysähtyneitä autoja risteyksessä odottamassa liikennevalon muuttumista vihreäksi.

Tutkimus: Ilmansaasteet lisäävät autististen lasten riskiä joutua sairaalaan

Tuore tutkimus osoittaa, että jo lyhytaikainen altistus ilmansaasteille lisää autististen lasten riskiä joutua sairaalaan. Vaarassa ovat etenkin pojat.

Tuli palaa takassa.

Kallista sähköä korvataan klapeilla – terveyshaitat kasvavat, jos kuumille markkinoille tuodaan heikkolaatuista puuta

Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten lähde Suomessa. THL on aiemmin arvioinut sen aiheuttavan noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Kasvavan puulämmityksen terveysvaikutuksia aiotaan nyt seurata.

Kaisa Rissanen Helsingin yliopistolta tekee hiilivety mittauksia koivun lehdistä  Helsingin Alppipuistossa

Stressaantunut puu voi jopa lisätä saasteita, ja siksi näitä puita nyt pussitetaan – yliopisto koettaa selvittää parhaat lajit kaupunkiin

Kaupunkipuiden hiilivetypäästöt kiinnostavat tutkijoita. Pahimmillaan kaupunkipuut saattavat jopa lisätä ilmansaasteita reagoidessaan ilmakehän epäpuhtauksien kanssa. Metsässä tällaista ongelmaa ei ole.

Koivusta tehty saunavasta roikkuu saunan ulkopuolella.

Oikein lämmitetty sauna on palvelus ilmanlaadulle – lue vinkit juhannussaunan lämmittämiseen

Tuore tutkimus osoittaa, että puunpoltto voi aiheuttaa merkittäviä päästöjä. Juhannussaunan lämmittäjän kannattaa tarkistaa, että lämmittää saunan oikein.

Tuli palaa takassa, luukut auki.

Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti tutkimuksen talvikaudella pientaloalueella Kuopiossa. Pahimmat päästöt tulevat kylmällä ja tuulettomalla säällä.

Nuori nainen nojaa käsillään puunrunkoon metsässä.

Metsästä valittiin tarkkaan puut, joiden jäkälät kelpasivat ilmanlaatututkimukseen – 10 vuoden kuluttua hämmästys oli suuri, kun ne olikin hakattu pois

Ilmanlaatua tutkitaan jäkälien avulla Etelä-Karjalassa. Jäkälät reagoivat herkästi ilman epäpuhtauksiin ja ovat siksi sopivia ilmanlaadun mittareita.

Itäväylän liikennettä.

Kokonaispäästöt laskussa pohjalaismaakunnissa – ainoastaan maatalouden päästöt kasvaneet

Suomen ympäristökeskus SYKE on laskenut ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille vuosille 2005–2020.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ilmastopäästöjä mitattu Pohjois-Pohjanmaalla entistä vähemmän – vuonna 2020 laskua lähes 8 prosenttia edellisvuodesta

Suomen ympäristökeskuksen mittauksessa kuntien päästöt vähenivät varsinkin sähkön kulutuksen ja sähkölämmityksen osalta. Maataloudessa päästöt olivat lähes samat kuin edellisvuonna.

Katupöly siivous

Helsinki selvitti uutta tapaa mitata katupölyn heikentämää ilmanlaatua – 157 kaupunkilaista kantoi sensoria mukanaan ja vaihtoi tarvittaessa reittiä

Katupölykausi kestää tänä keväänä tavallista pidempään. Helsingissä kokeiltiin, voisiko mukana kannettava automaattinen sensori tuoda apua reittivalintoihin katupölyn vaivatessa.

Jalkakäytävillä liukkaudentorjunnassa käytetään hiekoitushiekkaa.

Katupölyä runsaasti ilmassa: Ilmanlaatu heikkeni Raumalla eilen erittäin huonoksi

Hiukkaspitoisuuksien ylitys oli Raumalla tämän kevään ensimmäinen. Porissa ilmanlaatu on ollut erittäin huono useana päivänä.

Kuvassa on hengityssuojainta käyttävä nainen.

Tehokkaat kasvomaskit voivat suojata myös katupölyltä – niillä voi vähentää altistusta haitallisille hiukkasille

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Se voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa.

Jalkakäytävillä liukkaudentorjunnassa käytetään hiekoitushiekkaa.

Katupölyä runsaasti ilmassa Porissa

Porin Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin maanantaina korkeita hiukkaspitoisuuksia. Sääennuste enteilee korkeita pitoisuuksia myös tuleville päiville.

Työkone lakaisee katua pölypilvi perässään

Kokkolan ilmanlaatu oli viime vuonna hyvä – selkeää parannusta viime vuosikymmenien aikana

Raja-arvot eivät ylittyneet lainkaan viime vuonna hengitettävien hiukkasten osalta. Rikin ja typen pitoisuudet ovat kaukana raja-arvoista.

Turun kauppatorin pintaa uusitaan

Työmaapöly heikentää Turun kauppatorin ilmanlaatua – maanantaina ilmanlaatu oli erityisen huono

Muilla kaupungin mittausasemilla ilmanlaatu on hyvä tai tyydyttävä.

Autoja

EU-tutkimuksen mukaan koronasulkujen myötä ilmanlaatu parani ja 800 ihmishenkeä säästyi

Eniten sulkutoimet vaikuttivat liikenteen typpidioksidipäästöihin, jotka vähenivät monissa kaupungeissa puoleen aiemmasta.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Ilmansaasteet piinaavat Suomenkin kaupunkeja – WHO kiristi suosituksiaan terveyden suojelemiseksi

Uuden tutkimustiedon valossa ilmansaasteet ovat aiemmin arvioitua vaarallisempia terveydelle. Suomessa esimerkiksi Helsingin keskustan vilkkaimmilla kaduilla pakokaasupäästöjen vuosipitoisuudet ovat noin kolminkertaisia uuteen ohjearvoon verrattuna.

Kävelijöitä suojatiellä.

Ilmanlaatu Lahden seudulla on pääosin hyvä tai tyydyttävä

Eniten ilman epäpuhtauksia syntyy liikenteen ja energiantuotannon päästöistä.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Seuranta paljasti omakotitalojen piipuista tupruavan haitallista yhdistettä – oikea polttotapa estää myös lämmön menemisen harakoille

Lahti kokosi tiedot Launeella omakotitaloalueella ja Hollolassa Salpakankaan kuntakeskuksessa tehdyistä mittauksista. Puunpoltto huonontaa selvästi ilmanlaatua pientaloalueella.

Saasteet sulkivat koulut Delhissä toistaiseksi

Delhissä koulut ehtivät juuri avautua koronan jäljiltä – nyt ne suljetaan toistaiseksi ilmansaasteiden takia

Ihmisiä kehotetaan etätöihin, rakennustyömaat on suljettu ja rekkojen pääsyä kaupunkiin on rajoitettu. Intian korkein oikeus käsittelee jopa "saastesulkutilan" asettamista.

Sankka savusumu peitti Intian Delhin

Intian Delhissä ilmansaasteet vaarallisen korkealla tasolla – ihmisiä kehotetaan pysymään kotona, koulut suljetaan ensi viikolla

Intian pohjoisosissa sijaitsevassa Delhissä ilmansaasteiden tilanne on katastrofaalinen.

Kanpurin asukas kärsii hengitysvaikeuksista saasteiden vuoksi

Delhi ja Peking peittyivät savusumuun – näkyvyys paikoin vain 200 metriä

New Delhissä mitattiin huonoin ilmanlaatu tänä vuonna. Pekingissä jouduttiin sulkemaan moottoriteitä ja kouluja. 

Kiinalainen tehdas.

Suomen ja EU:n ilmastopäästöt ovat vähentyneet ja matkalla alaspäin – kulutusta mittaamalla päästöt ovat kuitenkin jopa nousseet

Suomalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöjä ei ole saatu kunnolla laskuun. Ulkomailta tulevat päästöt ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta ovat edelleen samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Hiilivoimalan piiput ja patsas.

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei – kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Kiina ratsaa yunchengilaisia saastuttajia. Kaupungin puhdistus on jo vähentänyt saastesumua, mutta hiilineutraalius on päästöiltään maailman suurimmassa maassa vasta kaukainen unelma.

Japanilainen Kento seisoo kosken vieressä Kuusamossa.

Suomen puhdas ilma on elämys ja matkailuvaltti, joka houkutti japanilaisturistin Kuusamoon: "Kuin olisin kulkenut haltiametsässä"

Puhdas luonto on suomalaisille itsestäänselvyys, mutta ulkomaalaiset matkustavat sitä varten maailman ympäri. Japanilainen Kento matkusti Suomeen luonnon perässä ja yllättyi, kuinka puhdasta kaikki on.

Yleisradion kameramiehet  Linnanmäellä 1958. Mieskolmikko TV-kameran ympärillä.

Torstai 9.9.2021 (radio)

Hallitus on päässyt sopuun budjetista ja ilmastopäästöistä. Vauvaperheiden uupumus. Kansalaisaloite vedestä. Yle on nyt 95-vuotias.

Lähes tyyni Pielisen pinta, puolipilvinen taivas ja taustalla vaaroja.

Kaupunkien ilmanlaatu parani 2010-luvulla

Häkä on käynyt kaupunki-ilmassa sen verran harvinaiseksi, että sen seuranta on siirretty maan pinnalta satelliittimittauksiin.

Salutorget (Åbo)

Turun ilmanlaatu oli pääosin hyvä vuonna 2020 – parantuneiden tulosten taustalla mittauspaikan vaihtuminen

Turun ilmanlaadun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla ja Ruissalossa.

Polttoainepistooli.

Vihreät ja keskusta taistelevat ilmastopäästöistä – mitä ovat lämmityspolttoainevero, pellonraivausmaksu ja liikenteen päästökauppa?

Hallituksen budjettineuvottelut näyttävät jälleen kilpistyvän ilmastopäätöksiin, joita vihreät kannattaa ja keskusta vastustaa.

Delhi oli vuonna 2020 maailman saastunein pääkaupunki

Tutkimus: Ilmansaasteet leikkaavat jopa vajaat kymmenen vuotta satojen miljoonien intialaisten odotetusta eliniästä

Delhi oli yhä maailman saastunein pääkaupunki vuonna 2020, arvioi sveitsiläisyritys. Intia yrittää vähentää ilmansaasteita esimerkiksi leikkaamalla teollisuuden ja liikenteen päästöjä sekä sääntelemällä biomassan polttamista.

Boliden Harjavalla tehtaanpiippu

Rikkidioksidipitoisuuden raja-arvo ylittyi Harjavallassa tiistaina

Kohonnut pitoisuus johtui prosessiteknisestä ongelmasta Boliden Harjavallan tehtailla. Sen vaikutus ulottui Harjavallan keskustan alueelle runsaan tunnin ajan.

Yhdysvalloissa riehuu valtava maastopalo

Sammutustyöt jatkuvat Yhdysvaltain länsiosissa, maastopalojen savu tunkee jo itärannikon kaupunkeihin asti

Yhdysvaltoja kurittavat maastopalot saivat alkunsa kesäkuussa poikkeuksellisen kuuman lämpöaallon seurauksena. Paloista suurimman savu näkyy jo avaruudessa asti.

En grov tall med grov sköldbark fotad underifrån.

Pohjois-Karjalassa hengitetään Suomen puhtainta ilmaa

Asia selviää ely-keskuksen seurantatutkimuksessa, jossa tutkittiin maakunnan ilmanlaatua seuraamalla männyn runkojäkäliä ja sammalten alkuainepitoisuuksia. Viimeisen 15 vuoden aikana tehtyjen seurantatutkimusten vertailussa Pohjois-Karjalan jäkälävauriot olivat pienimpiä ja ilmanpuhtausindeksi kaikkein suurin.

Tytti Tuppurainen

Mitä EU:n ilmastopaketista tiedetään nyt? Ainakin, että siinä on Suomelle kolme isoa ongelmaa

Suomi on joutumassa pian EU-komission kanssa napit vastakkain siitä, kuuluvatko metsänhoitoasiat EU:n toimivaltaan vai eivät. "EU:n ei tule ottaa toimivaltaa asiassa, joka ei sille kuulu", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo.

Metsässä savua, metsä palaa.

Venäjän metsäpalot savuttavat Etelä-Karjalassa – ilmanlaatu on hyvä suurimmassa osassa maakuntaa

Etelä-Karjalan pelastuslaitos seuraa Venäjän metsäpalojen tilannetta.

upm kaukas metsäteollisuus tukkinippu saha

Kaukaan jätevedenpuhdistamolta pöllähti hajuja aamuyöllä – ilmanlaatu oli Tirilässä huono kolmen tunnin ajan

Hajuhaitan vähentämiseksi UPM Kaukaan tehtaalla on aloitettu hapettavien kemikaalien syöttö altaaseen.

Oikaisu TV-uutisiin 28.6. klo 20.30

Päästökauppaa ja liikennettä koskeneessa jutussa oli virhe.

Henkilö tankkaa autoa.

Sähköautot viedään käsistä, mutta liikenteen päästöt junnaavat paikallaan – nyt EU haluaa liikenteelle oman päästökaupan

Sähköautojen myynti kaksinkertaistuu joka vuosi, mutta se ei vielä riitä. Suomen pitäisi puolittaa tieliikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä, mutta keinot uupuvat vielä.

Aamuruuhka, Etelä-Haaga, Vihdintie, autojen valot, ruuhka, syksy, talvi, sade

Raportti: Suomen päästöt laskivat ennätyksellisen alas viime vuonna, mutta vuoden 2035 tavoitteisiin niillä ei silti ylletä

Päästökaupan piirissä olevat päästöt vähenivät noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Sen ulkopuolella, kuten liikenteessä, maataloudessa ja lämmityksessä, päästöt vähenivät maltillisemmin.

Tuulivoimala

Climate panel: Clean electricity could cut Finland's emission levels to zero

The group noted that Finland would need to more than double the number of wind power plants to achieve its climate goals.

Tammerkoski ha patosilta

Tampere has second cleanest air in European city ranking

Efforts to fight climate change have improved overall air quality over the past 30 years, but many cities still do not meet European standards.

Tammerkoski ha patosilta

Tamperelaiset hengittävät Euroopan toiseksi puhtainta ilmaa – EU syynäsi yli 300 kaupungin ilmanlaadun

Ilmastotoimilla on merkitystä: Eurooppalaisten kaupunkien ilmanlaatu on keskimäärin parantunut 30 vuodessa. Silti maanosasta löytyy vieläkin kaupunkeja, joiden saasteet ovat asukkaille terveysriski.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020

Ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan: Vantaalle suunnitellaan metaanilaitosta, joka tuottaisi vihreämpää polttoainetta maakaasun tilalle

Avain onnistumiseen Vantaan Energian ja Wärtsilä Avaimen suunnitelmassa on otollinen sijainti ja suurin kysymys julkinen tuki. Laitos maksaisi noin 50 miljoonaa euroa ja kustannuksista yli puolet pitäisi saada kuitattua julkisella tuella.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopiston ja THL:n yhteinen tutkimushanke Parkinsonin tautiin liittyen on saanut merkittävän kansainvälisen rahoituksen

Michael J. Fox -säätiö on myöntänyt vajaan 330 000 euron rahoituksen ilmansaasteiden ja Parkinsonin taudin yhteyttä selvittävälle tutkimukselle. Tutkimuksen toteuttavat Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hiekoitussepeliä Kotkan keskustassa.

Koronapandemia vaikutti positiivisesti Kotkan ilmanlaatuun viime vuonna – vähentynyt liikenne näkyi katupölyn määrässä

Ilmanlaatua tarkkailtiin vuonna 2020 kolmella mittausasemalla Kotkansaarella, Rauhalassa ja Metsäkulmassa. Ilmanlaatu oli suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä.

autoja syksyisessä maisemassa

Finland sees 9% emissions reduction in 2020

Carbon dioxide emissions dropped as Finland's shutdown closed borders and scaled back commutes.

UPM:n Kaukaan tehtaat järveltä kuvattuna.

Kaukaan vesialtaiden ruoppauksen jälkihöyryt haisevat Lappeenrannassa – tehtaalla ongelmaan etsitään ratkaisua

UPM Kaukaan tehdasalueella sijaitsevista vesialtaista ruopattiin maalis-huhtikuussa altaiden pohjalle kertynyttä kiintoainetta. Ilmaan nousee vieläkin pahalle haisevia rikkiyhdisteitä.

Auringonlasku Kotkan Santalahdessa.

Sateet sammuttavat Venäjän metsäpaloja, joiden vaikutukset kantautuvat Suomeen asti – savut värjäsivät taivaan punaiseksi

Venäjän metsäpaloalueilla on nyt sade- ja ukkoskuuroja. Ei ole odotettavissa, että metsäpalosavuja kulkeutuisi enää Suomeen.

Padelin pelaajia Hernesaaren rannassa aurinkoisena ja lämpimänä kevätsunnuntaina Helsingissä 18. huhtikuuta.

Sää pysyy vielä hetken upean aurinkoisena, mutta torstaina tulevat sateet

Sateet tuovat helpotusta ilmanlaatuun ja kastelevat kuivaa luontoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle