Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Brad Pittin tähdittämän Ad Astran foley-äänet syntyivät Suomessa – erityisen haastavaa on luoda ääniä asioille, joita ei vielä ole

Ad Astra on ollut lukuisia kansainvälisiä elokuvia tehneen foley-taiteilija Heikki Kossin suurimpia urakoita.

Foley-artisti Heikki Kossille elokuvataiteen valtionpalkinto – Kokkola paistattelee palkinnon loisteessa toista vuotta peräkkäin

Elokuvataiteen valtionpalkinnolla palkittiin perjantaina maan johtava foley-artisti, Heikki Kossi Kokkolasta. Viime vuonna valtionpalkinnon saivat Hymyilevä mies -elokuvan tekijät.

Peeping Tom tuo äitiyden pimeän puolen näyttämölle – tanssiteatterin kuuma nimi ensi kertaa Suomessa

Helsingin juhlaviikot toi Peeping Tom -ryhmän Suomeen. Ensin tanssiteatteri käsitteli isän ja nyt on äidin vuoro.

Kun Nicole Kidman kävelee valkokankaalla, askelten ääni kuuluu teollisuusalueelta Kokkolasta

Tähden karisma auttaa ääninäyttelijääkin tavoittamaan nyanssit ja tunnetilat.

Palkittu ohjaaja Juho Kuosmanen teki Suomen ensimmäisen elokuvan uudelleen

Uusi versio ensimmäisestä suomalaisesta näytelmäelokuvasta saa tänään sunnuntaina maailmanensi-iltansa Tampereella.

Suomalainen tekee tehosteet Costnerin ja Malkovichin leffoihin – näin syntyy nyrkiniskun ääni

Joensuulainen foley-artisti Tapio Liukkonen näyttää kuinka luodaan tappelua ja autokolaria jäljittelevät tehosteet elokuvaan.

Nyrkkeily vaihtui pontikkaan – Juho Kuosmasen elokuvassa pulputtaa nyt viinapannu

Mainetta ja kunniaa niittäneen Hymyilevä mies -elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Juho Kuosmanen herättää henkiin ensimmäisen suomalaisen elokuvan, Salaviinanpolttajat.

Nämä suomalaisäänet kiinnostivat Hollywoodissa asti – tehostevelho Heikki Kossi esitteli Aamu-tv:ssä, mitä roskisromuista irtoaa

Kossi on tehnyt tehosteäänet suuren luokan kansainväliseen animaatioelokuvaan Pikku prinssiin. Kossi tekee vuosittain äänet kymmeniin suomalaisiin elokuviin, mutta ulkomaisia töitä on koko ajan enemmän.

Pikku Prinssi ensi-iltaan Suomessa – suomalainen foley-artisti teki elokuvaa Oscar-voittajien kanssa

Klassikkokirjasta tehty elokuva Pikku Prinssi saa Suomen ensi-iltansa tänään perjantaina. Isossa kansainvälisessä yhteistuotannossa oli mukana suomalainen foley-taiteilija Heikki Kossi. Hänen mukaansa kyseessä on tunteellinen elokuva, joka ei ole perinteinen koko perheen animaatio.

Työ suomalaisen foley-artistin kanssa kiinnostaa Brasiliasta Intiaan – haasteena Suomeen houkuttelu

Elokuvien ääniä luova Heikki Kossi on sekä taiteilija että työnantaja. Harvinaiselle alalle löytyy kiinnostusta ympäri maailmaa. Yhteydenottoja tulee yhä enemmän somen kautta, mutta tekijöiden saaminen Kossin sudiolle Suomeen on hankalaa.

E.T.-elokuvasta Michael Jacksonin tanssiin – katso video, kuinka alansa huippu John Roesch luo ääniä

Foley-artisti John Roeschin uurastus kuuluu monessa menestyselokuvassa. Listaan mahtuvat muun muassa E.T. , Paluu tulevaisuuteen, Schindlerin lista, Inception, Matrix, Batman ja Transformers. Hänen studiollaan ovat syntyneet esimerkiksi askeleet, sateen ropinat, lyönnit ja ovien narinat.

Pikku Prinssi -animaation ääniä tehdään Suomessa – ääninäyttelijöinä Oscar-voittajia

Kokkolalainen Heikki Kossi tekee foley-äänet klassikkokirja Pikku Prinssistä tehtävään suuren budjetin animaatioelokuvaan. Ääninäyttelijöinä elokuvaa tähdittävät muun muassa Jeff Bridges ja Benicio del Toro.

Harvinaista herkkua Pietarissa: suomalainen mykkäelokuva

Ohjaaja Juho Kuosmasen mykkäelokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen esitetään tänään Pietarissa. Elokuvalle olisi kysyntää laajemmin muun muassa Roomassa, mutta turneeta hankaloittaa esityksen kalleus. Kuluja nostaa esitystä säestävä elävä, 4-hengen orkesteri. Jopa puolet esityspyynnöistä onkin jouduttu hylkäämään, koska järjestäjätahoilla ei ole siihen varaa.

Brittielokuva saa äänitehosteensa Suomesta

Kun piakkoin valmistuvan brittielokuvan Filthin päähenkilö pahoinpidellään brutaalisti, iskujen, potkujen ja muiden taistelun tiimellyksen äänien alkuperä on Suomessa, Kokkolan suurteollisuusalueella. Siellä toimii Heikki Kossin H5 Film Sound -studio.

Elävät äänet herättävät mykkäelokuvan henkiin

Romu-Mattila ja kaunis nainen on Cannes-palkitun Juho Kuosmasen uusin lyhytelokuva. Kokkolan Ykspihlajassa 26.5. ensi-iltansa saavaa mykkäelokuvaa säestää elävä orkesteri. Myös elokuvan äänimaailma luodaan elävänä paikan päällä.

Uusi tekniikka vaatii yhä enemmän elokuvien ääni-ilmaisulta

Elokuvantekijät panostavat yhä enemmän elokuvan ääni-ilmaisuun. Suurimpana syynä tähän on elokuvateattereiden ja kotikatsomoiden äänentoiston merkittävä paraneminen. Suomessa lähes kaikki pitkien elokuvien hiljaiset tehosteäänet ovat yhden ääniammattilaisen, Heikki Kossin käsialaa.

Oscar-tason äänioppia Yhdysvalloista

Amerikkalainen Oscar-voittaja, elokuvien äänimiksaaja Dominick Tavella vierailee parhaillaan Kokkolassa, paikallisen äänitehosteisiin erikoistuneen H5 Film Sound Oy:n vieraana. Tavellan odotetaan tuovan uutta tietoa erityisesti musiikaalielokuvan äänitehosteiden tekemiseen.