Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anna Tuori luki 14-vuotiaana eroottisen romaanin Lolitan, samastui keski-ikäiseen mieheen ja pitää sitä hyvänä asiana

Kulttuurivieras, taidemaalari Anna Tuori tietää, mihin taidetta tarvitaan ja miksi poliittinen korrektius on vaarallista.

Pyöräilyn maailmanmestari kypsyi eristykseen – karanteenimääräysten julkista rikkomista seurasi someraivo

Rohan Dennis julisti someviestissään, ettei hän piittaa enää viruksesta eikä viranomaisten määräyksistä.

Mökkiläiset kertovat, miksi he pakenivat Uudeltamaalta: "Ihmisten pitäisi olla iloisia, että tulimme"

Uudeltamaalta kotoisin olevat mökkiläiset eivät ymmärrä heihin kohdistuvaa arvostelua sosiaalisessa mediassa.

Tutkija: Some-raivo on uusi väkivallan muoto – Milloin ihmiset unohtivat, miten toisia kohtaan käyttäydytään?

Sosiaalinen media voi vaientaa ihmiset. Moni tutkija kieltäytyi tämänkin jutun haastatteluista seurausten pelossa.

Tuukka Tervosen kolumni: Elämme hevonpaskan aikakautta

Hevonpaskaa valuu korviimme ja silmiimme jokaisesta mahdollisesta mediasta ja mikä pahinta, me tykkäämme siitä, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Janne Saarikiven kolumni: Joulun lapset

Lähi-idän ja Suomen politiikan tapahtumista tulee mieleen kahden tuhannen vuoden aikaisia tapahtumia.

Tavaroita annetaan ilmaiseksi, mutta niiden pyytäminen saattaa herättää someraivon – “On tärkeää, että pyytäjä tajuaa asemansa eikä ole ylimielinen”

Suomalainen auttaa helposti hädässä olevaa. Pummaajakin saa ehkä kolikon, mutta kalliit lahjatoiveet ärsyttävät. Aiheesta voi keskustella artikkelissa.

Roope Lipastin kolumni: Asiat ovat liian hyvin  

Euroopan pitäisi ottaa vastuu omista asioistaan, kirjoittaa Roope Lipasti.

Mopoilijoista tuli asukkaiden silmätikkuja Oulunsalossa – rälläämistä ei lopeteta, vaikka aikuisten raivo ymmärretään: “Lähteehän niistä iso ääni”

Mopoilla ajelleet nuoret ovat joutuneet Oulunsalossa tylyn somearvostelun kohteeksi. Lähdimme illaksi mopoilijoiden matkaan.

Lihaviha! Lehmägate! Medialla on vaikeuksia somekohujen kanssa – "löyhäpäistä journalismia"

Miksi median on vaikea raportoida somekohuista niiden kontekstissa? Journalismilla ja populismilla on samankaltainen logiikka, siksi ne ruokkivat toisiaan, sanoo Ylioppilaslehden Pekka Torvinen. 

Aivotutkija Katri Saarikivi: "Empatiataitoaan voi kehittää lukemalla kaunokirjallisuutta ja heikentää epäinhimillistämällä muita"

Tutkija näytti Puoli seitsemän -ohjelmassa, miten aivokäyrät saa näkyville vaikka juontajalta suorassa lähetyksessä.

Tuukka Tervosen kolumni: Suomi-Twitter on kuin aikuisten oma riita siitä, kenen kanssa Harry Potterin pitäisi seurustella

Suomalainen somekeskustelu on kuin lemmenkipeiden Harry Potter -fanien nahistelua hahmojen parisuhteista, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

”Mitä mieltä olet someraivosta, jonka olet aiheuttanut?" – Toimittajan kysymys pudotti vastakruunatun Miss Suomen maan pinnalle

Alina Voronkova, Sara Chafak ja Lola Odusoga tietävät, mitä rasismi on. He tekevät kaikki työtä ehkäistäkseen sitä.

Maltalaisella parvekkeella asuu puuma – ympäristöministeriön mukaan kaikki on kunnossa

Puuman kimakka aamuhuuto herättää naapuruston koirat.

Saksalaiskaupunki takavarikoi mopsin velkojen vuoksi ja kaupitteli sen netissä – nyt ostaja haluaa rahansa kaupungilta takaisin

Edda-mopsin tapaus on herättänyt raivoa. Paikallisen ministerin mukaan koira voidaan ulosmitata, mutta yleensä lemmikkejä ei viedä.

Koulu joutui myrskyyn, kun somessa levisi väärä väite turvapaikanhakijoiden vierailusta – rehtori: "Minulle toivottiin kylmää kyytiä"

Oulun kaupungissa turvapaikanhakijoiden vierailut päiväkoteihin ja kouluihin on tällä hetkellä kielletty.

Someraivo on nykyajan noitarovio: Oulussa nousi polttopisteeseen piispan uusi asu ja siihen kirjailtu Pietarin risti

Somekansa pahoitti mielensä vanhasta kristillisestä symbolista, jossa nähtiin saatananpalvontaa. Oulun uuden piispan asun suunnitellut kuvataiteilija Moosa Myllykangas aavisteli somen kuhisevan ennemminkin orjantappurakruunusta ja samanismista.

Pohjoisen noidat taikoivat itselleen tietokirjojen Kanava-palkinnon – Mirkka Lappalaisen teos kertoo, kuinka huhupuheet käynnistivät noitahysterian 1600-luvulla Pohjoismaissa

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustama 10 000 euron Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle kotimaiselle tietokirjalle.

Reetta Rädyn kolumni: Päättäjä, tule someen vaikka kuuntelemaan – ruutuajan moralisointi ei ole tätä päivää

Somea syytetään samanmielisten kaikukammioksi. Mutta voiko kuplia vältellä sulkeutumalla kuplaan, josta käsin paheksuu somekeskustelua tai moralisoi ruutuaikaa, kysyy Reetta Räty.

Noitavainot alkoivat 1600-luvun valeuutisista ja johtivat nopeasti aikansa someraivoon – Pohjoisessa hysteria ei ollut lähtöisin kirkosta vaan kansasta

Ruotsissa noitia tuomittiin virallisen oikeuslaitoksen ulkopuolisissa noituuskomissioissa. Niistä useita johtivat suomalaiset aatelismiehet.

Podcast: Kiinalainen kyytipalvelu lupaili kuskin ja asiakkaan välille romanttisia hetkiä, mutta pian kaksi naista murhattiin – Jenny Matikainen, uskaltaako Kiinassa hypätä taksiin?

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo, kuinka kohu sosiaalisessa mediassa sai kyytipalveluyrityksen polvilleen Kiinassa.

Poliisi jatkaa vakavan koulukiusaamisepäilyn selvittelyä viikonloppuna: "Ensi viikolla katsotaan, onko syytä epäillä rikosta"

Iltalehden uutisen mukaan yhdeksäsluokkalainen poika olisi pakotettu syömään myrkyllisiä hevoskastanjoita ja hänen suuhunsa olisi laitettu vuotavia paristoja.

Kotkalainen nuori neuvoo aikuisia: Älkää raivotko somessa, vaikka koulukiusaamista epäillään

Nuorisovaltuutetun mielestä aikuisilta puuttuu suodatin, vaikka heidän pitäisi olla malliksi nuorille.

Marko Kilven kolumni: Ennen kuin laitat somen laulamaan, kysy mitä minä tästä asiasta ihan oikeasti tiedän

Sosiaalisessa mediassa korostuu tahallinen väärinymmärtäminen. Ketään ei näytä kiinnostavan oikea totuus. Väärä tuntuu helposti niin paljon kiinnostavammalta, että sen on oltava totta, kirjoittaa itsekin somekohun keskiössä ollut Marko Kilpi.

Asta Lepän kolumni: Palvo itseäsi tai ole pelkkä luuseri

On vaikea myöntää, että joku toinen on oikeassa ja minä väärässä. Väärässä oloa on mahdotonta kestää, koska some-aikana se tapahtuu julkisesti, ja seurauksena on julkinen häpeä, kirjoittaa Asta Leppä.

Psykologi: Jättimäisestä mokasta voi selvitä, vaikka se sattuisi Mestarien liigan finaalissa

Ison epäonnistumisen jälkeen on tärkeää, että joku pysyy rinnalla, sanoo urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen.

Männyn ympärillä oli tynnyri yli 50 vuotta – nyt tynnyri on poistettu ja Porin Kyläsaari kuohuu: "Ei tätä kyllä luonnonsuojelulla voi perustella"

Porin Kyläsaaressa on mänty, jonka ympärille pikkupojat laittoivat lähes 60 vuotta sitten tynnyrin seuratakseen puun kasvua. Nyt tynnyrin on joku poistanut, ja Kyläsaaressa ihmetellään tekoa.

Somekohut vähemmistöjen ympärillä noudattavat usein samaa kaavaa – Aggressiivinen keskustelukulttuuri lietsoo vihapuheen leviämistä

Vähemmistöjen kohtaama vihapuhe noudattaa tuttua kaavaa: asiallinen kritiikki, kohu ja muutama muu muuttuja. Vihapuheen lietsojat ajavat usein omia intressejään tai trollaavat.

KuPSin tuore hankinta aiheutti someraivon – egyptiläiset ottivat Veikkausliigaseuran ja maamiehensä hampaisiinsa

Uutinen Kuopion Palloseuran ja Egyptin maajoukkuemies Abdalla El Saidin sopimuksesta on saanut egyptiläiset futisfanit liikkeelle Facebookissa.

Ukkola: Anastasia Steelen ja Mr. Greyn kielletty rakkaus

Sosiaaliseen mediaan on pesiytynyt uusi papisto, joka määrittelee hyvän maun rajat ja sanelee, mille saa nauraa, mistä saa tehdä taidetta.

Kokkolalta lopullinen niitti: Kahvila Saha ei saa toimia kesällä 2018

Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätös Kahvila Sahan poikkeusluvan hylkäämisestä ensi kesälle pysyy. Kaupungilla ei ole juridisia keinoja ottaa lupaa uudelleen käsittelyyn. Kahvila Saha ei siis saa toimia kesällä, mutta sen pihapiirissä voi kuitenkin järjestää Kulttuuriviikon tapahtumia, kesäteatteriesityksiä ja saunavuoroja.

Kari Enqvistin kolumni: Perustetaan Ajattelun Päivä, jolloin kukaan ei kommentoi mitään

Sosiaalisen median reaktioaika on silmänräpäys. Kuinka joku muka ehtii siinä välissä muodostaa pohditun mielipiteen, ihmettelee Kari Enqvist.

Kirjailija Anneli Kanto halusi lukea kirjan 1918 punaisten naiskaartista – hän joutui kirjoittamaan sen itse

Kulttuurivieras, kirjailija Anneli Kanto, on järkyttynyt kahtiajaon paluusta. Eriarvoinen Suomi synnyttää vihapuhetta ja luo levottomuutta.

Tuija Siltamäen kolumni: Bloggaaja teki jotain, joku suuttui, media soitti jne. – Mutta oli viikon somekohussa jotain kiinnostavaakin

Brittitubettajan saama vihapalaute osoittaa, ettei bloggaamista edelleenkään pidetä rahanarvoisena työnä ja että markkinointi on edelleen jotenkin likaista, kirjoittaa Ylen kolumnisti Tuija Siltamäki.

"Someraivoa pelätään" – Faktantarkistus on saanut poliitikot varpailleen, sanoo kampanjapuheita tutkinut toimittaja

Faktantarkistaja Petra Piitulainen-Ramsay vieraili Ylen Aamu-tv:ssä. Tutkija haluaa tarkistuksen rinnalle syvällistä analyysiä.

Huippujohtajien henkivartija puolustaa nyt koulukiusattuja: ”Kiusaajalta täytyy viedä motiivi kiusaamiseen"

Koulukiusaaminen muistuttaa lähisuhdeväkivaltaa. Myös ratkaisukeinot ovat samankaltaisia, sanoo henkilöturvallisuuden asiantuntija Tommi Nyström.

Sisäilmaongelmasta kärsivän koulun irtaimisto kirpputorilla – Vastuu on ostajalla, mutta myös myyjällä

Suomessa on viime vuosina suljettu lukuisia kouluja sisäilmaongelmien takia. Koulujen tavaroiden myyminen on ristiriitaista.

Jasmin Ryynänen ehti riemastua opiskelupaikasta Joensuussa – 71 hakijaa sai väärän tiedon yliopistolta

Itä-Suomen yliopisto hyväksyi vahingossa luokanopettajaopiskelijoiksi kymmeniä ylimääräisiä ihmisiä. Yksi riemastuneista mutta nopeasti pettyneistä on Jasmin Ryynänen.

Virginian ampuja purki republikaanivihaansa ensin somessa

Republikaanisenaattori Steve Scalisea haavoittanut ampuja arvosteli presidentti Donald Trumpia kitkerästi Facebook-tilillään.

Keski-ikäinen on pahin somessa riehuja – nuoret ottavat Facebookista vinkit ja häipyvät

Someraivo on keski-ikäisten erikoistumisalaa. Somessa ei ole tarkoitus olla oikeassa, vaan löytää uusia näkökulmia ja oppia toisiltaan, opastavat lukiolaisnuoret.

Kulttuurivieras Yona: "Rakastun joka päivä, vaikka kaupan kassaan"

Laulaja-lauluntekijä Yona pelkää some-raivoa ja katuu syvästi yhtä postaustaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Afganistaniin palautuslento sujui asiallisesti, vain tulkki puuttui

Tulkin puute aiheutti ajoittain ymmärtämisvaikeuksia Afganistaniin palautettujen ihmisten ja palauttamisesta vastanneen poliisin välillä, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Sanna Ukkola: Kuoliaiksi kiusatut?

Somessa julkaistu ilkeä kirjoitus voi olla juuri se ratkaiseva, viimeinen oljenkorsi, joka murtaa herkän ihmisen, pohtii Sanna Ukkola blogissaan.

"Ihan kamala 2016!" – Miksi some täyttyy vuodenvaihteessa tilityksistä?

Moni tiivistää kuluneen vuoden yhteen intiimiin päivitykseen sosiaalisessa mediassa. Someguru uskoo, että tilinpäätöksistä voisi tulla uusi joulukirjeen kaltainen perinne.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja: Guggenheim törmäsi myrskyisään someraivoon

Ritva Viljanen kertoo, että moni päättäjä sai Guggenheimin myötä tappouhkauksia ja jopa heidän perhettään saatettiin uhata.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle