Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saksa kieltää kehojen salakuvaamisen lailla

Vastaava laki on jo käytössä Englannissa.

Analyysi: Anteeksi, saisinko kuolla ilman, että minua kuvataan? Pitäisikö Suomessakin onnettomuuspaikkojen kännykkäkuvaajille antaa sakot?

Ennen kenelläkään ei käynyt mielessä kuvata loukkaantunutta. Nykyään monella ei käy mielessäkään jättää kuvaamatta, kirjoittaa toimittaja Marcus Ziemann.

Hirvi liukasteli jäisellä tiellä Norjassa: katso video

Hirven tienylitys tallentui kameralle Oslon lähellä.

Osallistu! Yle Uutisluokka julkaisee oppilaiden kuvia ja videoita Suomi 100 -juhlan kunniaksi

Mikä on sinulle kotikuntasi tärkein paikka? Yle julkaisee oppilaiden kuvia ja videoita Suomi 100 -teemalla.

Kännykässä jo sata surkeaa kuvaa lemmikistä? Näillä vinkeillä seuraava onnistuu

Lemmikin luonne on hyvä saada näkyviin kuvassa. Joskus se vaatii muutaman kikan.

Ammattikuvaaja antaa 5 helppoa vinkkiä: Näin otat aiempaa parempia kuvia kännykälläsi

Kännyköiden kameroilla pystyy ottamaan hyvätasoisia kuvia, jos malttaa muistaa muutaman seikan.

Opettaja: näillä ohjeilla teet hyvän videon – katso Yle Uutisluokan opetusvideot

Videon tekeminen helpottuu, kun ottaa välineet ja ilmaisun haltuun. Katsoja on armoton – hän haluaa viihtyä hyvien kuvien parissa. Mielenkiinto herpaantuu, jos ääni ei kuulu. Sanoma menee perille, kun käyttää videossa tekstejä. Yle Uutisluokan Mikko Laine koosti tärkeimmät ohjeet viiteen videoon.

Kolme vinkkiä: näin otat söpön poikaskuvan eläimiä kiusaamatta

Suomalaisessa luontokuvassa on perinteisesti vältetty pesäkuvia, jotta eläimiä ei häirittäisi. Somen söpöt poikaskuvat ovat muuttaneet pelisääntöjä. Suomen luonnon asiantuntija opastaa, miten vältät kuvaamisen sudenkuopat.

Kännykän jälkeen perinteinen kiinnostaa – kamera tallentaa luonnon lumoa

Harrastajat ovat palaamassa kännykkäkuvaamisen kautta digikameroiden käyttäjiksi. Kuusamossa kymmenille kuvauskursseille kertyy jopa jonoja.

Valokuvaaminen filmille hurmasi harrastajan: "Digikuvaus usein este kokemukselle"

Filmikuvaus on tekemässä hidasta paluuta valokuvaharrastajien keskuudessa. Porilainen Karipekka Aronen on hurahtanut filmikuvaukseen niin paljon, että pystytti oman pimiön.

Pikakurssi kännykuvaajalle – eroon summittaisesta räpsimisestä

Sekä arkea että juhlaa ikuistetaan entistä enemmän kännykkäkameroilla. Moni oppii kuvaamisen saloja kantapään kautta. Ammattilaisten vinkeillä vältät pahimmat kännykkäkuvaamisen karikot.

Karhu säikäytti koulupojan Joensuussa – jännittävä tilanne taltioitui kännykkävideolle

Joensuun Hammaslahdessa asuvan Mikael Tahvanaisen matka koulupysäkille katkesi, kun karhu tallusteli kodin liepeillä. Poika sai taltioitua jännittävän kohtaamisen kännykällään.

"Mieti, jos olisit itse kuvassa" – julkisella paikalla kuvaamiseen tarvitaan hienotunteisuutta ja ohjeita

Suomessa saa melko vapaasti kuvata yleisillä paikoilla. Lainsäädäntöä ei aiheesta juuri ole, joten käytännön pelisäännöille on kysyntää.

Valoa, valoa, valoa – näillä ohjeilla otat onnistuneen kännykkäkuvan

Monella on puhelin täynnä enemmän tai vähemmän tärähtäneitä tai suttuisia loma- tai maisemakuvia. Valokuvaaja Tomi Parkkonen muistuttaa, että vähäisilläkin pikseleillä saa hyviä kuvia, jos valotus on kohdallaan.

Oletko käyttänyt selfie-keppiä?

Selfie-keppien käyttö esimerkiksi yökerhoissa yleistyy ja niitä on myös takavarikoitu baareissa turvallisuusriskin vuoksi. Oletko sinä kokeillut selfie-keppiä?

Intialaissiskokset kyllästyivät bussiahdistelijoihin – mieskolmikko sai nyrkeistä ja vyöstä

Tapauksesta kuvattu kännykkävideo on nostattanut keskustelun siitä, mikseivät muut matkustajat puuttuneet ahdisteluun. Siskosten toimintaa on kehuttu ja viranomaiset ovat luvanneet naisille rahapalkkion.

Myös kännykkäkuva voi olla taidetta

Helsingin Lasipalatsin näyttelytilan seinät täyttyvät tällä viikolla kymmenistä kännykkävalokuvista. Suomen valokuvataiteen museon nuorten Photofuss-ryhmän kokoama näyttely haluaa tuoda älypuhelimella napatut kuvat samalle tasolle muun valokuvataiteen kanssa.

Näin kuvaat syksyn ruskan ja usvan kuin ammattilainen, mutta kännykkäkameralla

Ammattivalokuvaajien mukaan kännykkäkameralla voi tallentaa ruskan väriloiston ja sumuiset aamut yhtä upeasti kuin ammattilaisvälineilläkin. Aamu-unista harrastajakuvaajaa syksy ei kuitenkaan suosi, sillä näyttävien kuvien saamiseksi on usein oltava liikkeellä jo kukonlaulun aikaan.

Auto ylösalaisin jokeen Salt Lake Cityssä – onnistunut pelastusoperaatio tallentui kännykkävideolle

Sivulliset pelastivat kolme nuorukaista, joiden auto syöksyi jokeen ja päätyi katolleen.

Julkinen taide innostaa – kertovatko kuvat somessa onnistuneesta teoksesta?

Mitä tekee nykyihminen, kun kokee miellyttävän elämyksen? Jos se on kuvattavissa, niin kamera käy ja sosiaalinen media näkee. Hyvä kokemus, kiva kuva.

Kännykkäkuvaajilta puuttuu maltti onnettomuustilanteissa

Pelastustoimia ei pidä häiritä tai estää, muistuttaa pelastusylijohtaja Pentti Partanen. Hän toivoo ihmisiltä tilannetajua.

Auerin oikeudenkäynnistä hämmentäviä asiakirjoja julki

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden julkiseksi määräämät asiakirjat Anneli Auerin ja tämän entisen miesystävän rikosoikeudenkäynnistä herättävät hämmennystä. Käräjäoikeus määräsi julkiseksi mm. Ulvilan surman syyttäjien korkeimmalle oikeudelle lähettämän muutoksenhakukirjelmän, joka on liitetty jostain syystä myös Aueria koskevan toisen oikeusjutun asiakirjoihin. Lisäksi julkistettiin kaksi valokuvaa matkapuhelimesta.

Tiibetissä kännykän väärä soittoäänikin voi viedä vankilaan

Aseistetut miehet valvovat munkkeja luostareissa. Dalai-laman kännykkäkuvan lataaminen on tavalliselle tiibetiläiselle iso riski. Eurooppalaiset vaateliikkeet ovat valloittaneet katukuvan, turistien liikkumista tiibetiläisalueilla rajoitetaan. Kaikesta huomaa, että Kiina on tiukentanut otteitaan Tiibetissä kesän 2008 Pekingin olympialaisten jälkeen, kertoo paikalla lokakuussa ollut YLE Uutisten toimittaja.

Kännykällä otettu kasvokuva vie yksityisyyden

Mahdollisuus pysyä täysin tunnistamattomana on käymässä mahdottomaksi. Ruotsalaisyhtiön kehittämä Recognizr -kasvojentunnistusohjelma mahdollistaa nyt yksityistietojen kaivelun pelkän kännykkäkuvan avulla. Esimerkiksi ravintolassa otetusta valokuvasta voi saada selville, kuka vaikkapa baaritiskiin nojaileva kaunokainen on.

Naukuvat oravat hämmentävät

Omituisesti ääntelevät oravat ovat herättäneet hämmennystä eri puolilla Suomea. Nyt luonnonoikku on taltioitu tiettävästi ensimmäisen kerran videolle.

Lasten kännykkäkiusaaminen yleistä

Lapset ja nuoret lähettävät usein tekstiviestejä ja kännykkäkuvia toisiaan kiusatakseen, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön tutkimus. Viestit voivat olla varsin aggressiivisia. Niissä saatetaan huoritella, homotella, käyttää rasistista kieltä tai uhkailla hakkaamisella.