Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rajkumar Sabanadesanin kolumni:  Lappi on täynnä huikeita elämyksiä, mutta suomalainen haikailee Phuketiin eikä Pallakselle

Ei ole mikään ihme, että suomalaiset eivät matkusta kauniissa kotimaassaan. Siitä on tehty liian vaikeaa, kirjoittaa Rajkumar Sabanadesan.

Perjantai 18.9.2020 (radio)

Koronatartuntojen määrä kasvaa Suomessa. Koronavirus on vaikuttanut Suomen talouteen. Viro kieltää alkoholin myynnin yöllä koronan takia. Lapin ruskamatkat ovat alkaneet. Aila-myrskyn vahinkoja korjataan edelleen. Sää on viikonloppuna kaunis.

Ruskaveteraanien sijaan tunturikeskuksissa on nyt paljon Riku Oksasen kaltaisia ensikertalaisia: "Pikku suklaaherkku ja lapset jaksavat taas kävellä"

Ruskamatkailijoita on Lapin tunturikeskuksissa nyt vähintään niin paljon kuin viime vuonna, mutta asiakaskunta on muuttunut.

Ylen aamu tänään: Matkailuala odottaa kuumeisesti hallituksen päätöksiä – saadaanko alan ahdinkoon vihdoin helpotusta? Katso lähetys tästä

Biodiversiteetti on elintärkeää ruoantuotannolle. Ruskan värit houkuttelevat kuvaamaan. Vieraana ex-kiekkoilija Hannes Hyvönen.

Koivuruoste haittaa syksyn ruskaa Lapissa

Tauti saa puut pudottamaan lehtensä tavallista aikaisemmin.

Briitta Santalahdelle matka Norjaan olisi ollut odotettu tauko arkeen, nyt se jää väliin matkustusrajoitusten vuoksi: "Tämä oli suuri pettymys"

Norjan matkailu eli kesällä nousubuumia. Uudet matkustussuositukset pistävät monen pohjoiseen matkaavan reittisuunnitelmat uusiksi.

Ruskan väriloisto on tänä syksynä komeampi kuin vuosiin – katso yleisön kuvat

Kirkkaan ruskan taustalla on lämmin ja aurinkoinen kesä.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs päättää pestinsä kiitollisena ja rauhoittelee uuden hallinnon pelättyjä vaikutuksia

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs päättää pestinsä maan vallanvaihdon myötä. Charles C. Adams aikoo vierailla Suomessa usein myös tulevaisuudessa.

Freukkari-Pekkaa harmittaa, kun ei pääse tänä kesänä Lappiin

Freukkareiden laulaja Pekka Myllykoski harmittelee, kun joutuu tänä kesänä jättämään väliin perinteisen Lapinvaelluksensa. Laulaja toipuu syöpäsairaudestaan ja keskittyy siihen. Pekka elättelee toivoa, josko kuitenkin syksyllä voisi poiketa ruskaretkellä Lapissa. Värikäs Lappi on häneltä vielä näkemättä.

Jukka Kuoppamäki virkisti virsiä uusilla sävelillä

Joutukaa sielut ja monet muutkin vanhat virret ovat saanut Jukka Kuoppamäeltä uuden sävelen. Hän toivoo, että näin virsien hienot sanat nousisivat paremmin esille. Kuoppamäen virsisävellyksiä kuullaan ruskakiertueella Lapissa sekä kahdella uudella levyllä.

Ylä-Lappiin saadaan komea ruska

Etelä- ja Keski-Lapin ruska on jäämässä vaisuksi koivuja vaivaavien sienitautien takia. Sen sijaan Ylä-Lapissa ruskasta on tulossa komea. Ylä-Lapissa maaruska on jo alkanut, Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

Ruoste syö Lapin ruskaa

Kostea kesä on levittänyt koivuihin ruostetautia, joka näivettää komeimmat ruskan värit. Koivunlehtien kellastuminen alkoi Lapissa paikoin jo heinäkuun lopussa. Pohjois-Lapissa ruoste ei ole ruskalle yhtä suuri riesa.

Kuivuus ja taudit ennenaikaisen ruskan syynä Lapissa

Hyvä ja lämmin kesä on syynä koivikoitten ennenaikaiseen ruskaan Lapissa. Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkijan Risto Jalkasen mukaan koivut ovat aloittaneet ruskan ennenaikaisesti lähinnä sienitautien ja kuivuuden vuoksi. Taudit vaivaavat lähinnä Etelä-Lapin koivuja ja kuivuus pohjoisimman Lapin koivikoita.

Taudit vaivaavat Lapin koivuja

Sateinen heinäkuu ja loppukuun sienitaudit rokottavat syksyn ruskaa Lapissa. Nyt näkyvissä olevat ruskanvärit ovat sienitaudin tekosia, esimerkiksi koivunruostesieni on kellastanut lehtipuita, sanoo Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija Risto Jalkanen.

Rovaniemi julkaisi kulttuuriavustusten saajat

Rovaniemen kaupunki on julkistanut kaikki kulttuuriavustusten saajat. Rovaniemen kulttuurilautakunta jakoi tiistaina 101 000 euroa yhteensä 70 hakijalle.