Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leväluhdan tutkimus saa jatkoa, mutta ratkeaako vesikalmiston arvoitus? Martti Arkkola uskoo, ettei kaikkia luita ole vielä löydetty

Isonkyrön Leväluhdan 1500 vuotta vanhojen ihmisluiden arvoituksen selvittäminen jatkuu tulevinakin vuosina jatkorahoituksen turvin.

Pekka Juntin kolumni: Soinen maa ei elättänyt kaikkia

Ehkä syrjäkylien tyhjentyminen on vain paluuta normaaliin, kirjoittaa Pekka Juntti

Levänluhdan arvoitus raottuu hieman: Haudattujen DNA lähellä nykysaamelaisia

Kansainvälisestikin poikkeuksellista Levänluhtaa epäillään uhrilehdoksi. Viimeisimmät tutkimukset viittaavat saamelaisiin, mutta moni kysymys on vielä vastausta vailla.

Meitä on nyt 5,5 miljoonaa – katso monesko olit

Suomen väkiluku on ensi kertaa lähempänä kuutta kuin viittä miljoonaa. Laskurimme kertoo, monesko Suomen asukas olit syntyessäsi.

Quebec muuttaa 11 paikannimeä, koska niissä on n-sana

Osa nimistä on englanninkielisiä ja osa ranskankielisiä. Provinssin nimikomitean mukaan nimet ovat nykyään halventavia.

Kuusamon geenitutkimus vauhtiin

Kuusamossa tehtävä kansainvälinen geenitutkimus käynnistyy käytännössä ylihuomenna, jolloin reilut sata vapaaehtoista kuusamolaista aloittaa verinäytteiden luovutuksen. Kenttätyö Kuusamossa jatkuu kesäkuun alkuun saakka.

Kuusamolaisten geenit tutkitaan

Kuusamolaiset pääsevät mukaan kansainväliseen geenitutkimukseen. Tuloksia voidaan käyttää hyväksi muun muassa kansantautien tutkimuksessa. Puhdasgeeniset kuusamolaiset ovat tiedemiehille ihanteellinen tutkimuskohde.

Historiaa voi todellistaa

Tiistaina 15.1 tuli kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisestä Suomessa pelatusta jääkiekko-ottelusta. Aamu-tv:ssä oli YLE Urheilun tekemä haastattelu yhdestä tuon ottelun pelaajasta, Valter Tuomesta. Hänestä sen vuoksi, ettei muita ottelun pelaajia ole enää olemassa tuota historiaa elävänä todentamassa tai todellistamassa. Voisikohan tästä ottaa oppia?

Akateemikko Eino Jutikkala kuollut

Akateemikko, historiantutkija Eino Jutikkala on kuollut. Hän oli kuollessaan 99-vuotias.

Akateemikko Eino Jutikkala kuollut

Akateemikko Eino Jutikkala on kuollut. Hän oli kuollessaan 99-vuotias. Suomen historian emeritusprofessori Jutikkala erikoistui tutkimuksissaan sosiaali- ja väestöhistoriaan. Hänen kahdeksalle vuosikymmenelle ulottuva kirjallinen tuotantonsa on poikkeuksellisen laaja ja merkittävä.

Saamelaisten maaoikeuskiista vailla ratkaisua

Oikeusministeriön tilaama selvitys saamelaisten maanomistusoikeuksista ei edelleenkään ratkaise Lapinmaiden omistajaa.

Saamelaisten maaoikeuskiistaan ei ratkaisua

Oulun ja Lapin yliopistojen lähes neljä vuotta kestänyt tutkimus saamelaisten maaoikeuksista on valmistunut. Tutkimus ei kuitenkaan tuo selvää ratkaisua lapinmaiden omistukseen.

Saamelaisten maaoikeuskiistaan ei ratkaisua

Oulun ja Lapin yliopistojen lähes neljä vuotta kestänyt tutkimus saamelaisten maaoikeuksista on valmistunut. Tutkimus ei kuitenkaan tuo selvää ratkaisua lapinmaiden omistukseen.