Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen istuu sohvalla, nojaa kasvojaan käteensä ja katsoo hymyillen kameraan.

Jännittäjäryhmät auttavat nuoria aikuisia onnistumaan – Kainuussa kohderyhmiä on ollut haastava tavoittaa

Jännittäjäryhmät auttavat nuoria aikuisia kohtaamaan jännitystä ja siten onnistumaan elämässä. Taustalla voi olla myös vakavia kokemuksia, kuten esimerkiksi koulukiusaamista.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Siat-näyttelyn synnyttämässä kohussa unohdettiin nuoret, kritisoi nuorisovaltuutettu – "Olisin toivonut keskustelua edes pikkasen"

Kurikka keskeytti 8.-luokkalaisten taidetestaajien vierailut ruokateollisuutta kritisoivaan näyttelyyn kuukausi sitten. Paikallisen nuorisovaltuuston jäsen Vadelma Ala-Mietoa harmittaa, että tämä on monelle asia, joska kotikaupunki muistetaan.

Poika ja koira leikkii.

Suomessa on huostaanotettuja lapsia, joiden sijoituspaikka vaihtuu kymmeniä kertoja – Lauri, 12: "Toivon, että seuraavassa mulle ollaan kilttejä"

Huostaanoton tarkoituksena on tarjota lapselle vakaa kasvuympäristö. Mutta miksi osa lapsista siirretään laitoksesta toiseen pahimmillaan monta kertaa vuodessa?

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Suomessa valmistaudutaan päättämään 5–11-vuotiaiden koronarokotuksista – rokotteiden toimitukset saattavat alkaa jo jouluviikolla

Koronarokotusten ulottaminen nuorempaan ikäryhmään tuli ajankohtaiseksi, kun Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyi Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotteen käyttämisen myös nuoremmilla lapsilla. 

lapsia ja aikuisia istuu sohvalla

Uskontoa brändätään nyt yritysmaailman keinoin myös Suomessa – startup-seurakunta Loft markkinoi somessa evankeliumia nuorille

Startup-yritysten lailla tavoitteellisia ja kokeilunhaluisia seurakuntia on perustettu useita eri puolille Suomea. Niitä syntyy, koska ihmiset hakeutuvat kaltaistensa pariin. Toisaalta nuoret haluavat erilaista toimintaa kuin ikääntyneet seurakuntalaiset.

Toni Viljanmaa studiossa tumman taustan edessä.

Toni Viljanmaan kolumni: Boomerit, millenniaalit ja x-sukupolven edustajat tappelevat siitä, kuka saa olla uhri Suomessa

Nuoret marmattavat kovista paineista, eläkeläiset tulonjaosta ja keski-ikäiset siitä, ettei heitä kuulla tarpeeksi. Sukupolvien välinen kuilu irvistää ikävästi, kirjoittaa Viljanmaa. 

Mustavalkoinen kuva Virgil Ablohista

Visionääri Kanye Westin ja Louis Vuittonin takana, DJ ja aktivisti – tällaisen jäljen edesmennyt Virgil Abloh jätti muotimaailmaan

Virgil Abloh tunnettiin muun muassa perustamastaan Off-White-vaatemerkistä. Vaikka Abloh oli merkittävä muotimaailman vaikuttaja, hänellä ei ollut koulutusta alalle vaan oppi ompelemisen taidon äidiltään.

Kansikuva Perjantai-dokkarista: Tyttö, joka lopetti puhumisen

Saana Uusitalo, 15, lopetti puhumisen jo päiväkodissa – hän etsii tietä ulos yksinäisyydestä, jotta muutkin kuin linnut ymmärtäisivät häntä

Saana Uusitalolla on diagnosoitu selektiivinen mutismi, eli valikoiva puhumattomuus. Saana toivoo löytävänsä edes yhden ystävän, joka ymmärtää häntä.

Blue Tomaton myyjä Eeva Saarnio

Työ vaatekaupassa ei houkuta nuoria, mutta Eeva Saarniolle, 21, ala on täysi kymppi – nyt hän kertoo, miksi

Halpavaateketjuissa on pulaa nuorista työntekijöistä kehnon maineen ja myyntityön arvostuksen vuoksi. Asiantuntijan mukaan moni harkitsee alanvaihtoa.

Tuomas Toivainen seisoo käytävällä ja hymyilee

Lukiolaispojan hullu animaatiohitti tavoitti miljoonayleisön – nyt Tuomas Toivainen, 23, katsoi vanhan jaksonsa ja kertoo miksi onnistui

Rovaniemeläinen Tuomas Toivainen loi 16-vuotiaana Hullu - hullumpi - yläaste -sarjan. Nyt sitä on tehty jo viisi tuotantokautta ja tekijä on urallaan tienristeyksessä.

Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten kaikkia harrastuksia

Soul-mies Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten ja nuorten harrastuksia lajista riippumatta

Niko Ahvonen liikkui kouluiässä epämääräisessä seurassa. Musiikki vei hänet kuitenkin kadulta treenikämpälle. Nyt hän toivoo, että nuorille tarjottaisiin mielekästä tekemistä yhdessä.

Muonion yhtenäiskoulu

Muonio sai THL:n kunniamaininnan ansiokkaasta työstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi – kiitosta tuli etenkin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä

THL:n kunnimaininnan sai kaksi kuntaa. Toinen oli metropolialueella sijaitseva 273 000 asukkaan Espoo, toinen piskuinen lappilainen 2 300 asukkaan Muonio.

Ylioppilaskokelas oli peittänyt vieraskieliset sanat hupparistaan teipillä.

Nuorten koulutustaso laskenut huipulta teollisuusmaiden keskikastiin

Suomalaisten nuorten koulutustaso on heikentynyt melko nopeasti. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, nuoret aikuiset eivät välttämättä ole koulutetumpia kuin eläkkeelle siirtyvät ikäluokat. Ammattijärjestön mukaan yksi lääke koulutustason nostoon voisi olla korkeakoulupaikkojen lisäämisen ohella oppivelvollisuuden pidentäminen.

Avosyli-konsernin koulutusjohtaja Jukka Sihlman pitää käsissään virtuaalitodellisuuslaseja.

Lastensuojelun työntekijät näkevät, mitä lapsen kaltoinkohtelu voi olla – uusi virtuaalitekniikka tuo lapsen kokemukset aikuisten silmille

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Erilaiset digiratkaisut voivat madaltaa myös avun hakemista. 

Taysin nuorisopsykiatrian apulaisylilääkäri Timo Hölttinen.

Nuorisopsykiatrian osastolla on kolme nuorta patjamajoituksessa, sillä sänkyjä ei ole – apulaisylilääkäri: "yhä useampi puhuu itsensä tappamisesta"

Tampereen yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osasto on jatkuvasti ylikuormittunut. Ongelmat eivät ole ratkenneet aluehallintoviraston huomautuksesta huolimatta, sillä työntekijöitä ei ole riittävästi.

Turun vaakuna.

Turun nuorisovaltuuston vaalitulos selvillä – sähköisestä äänestyksestä huolimatta äänestysaktiivisuus laski

Turun nuorisovaltuuston vaalit käydään kahden vuoden välein. Nyt vaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti.

Hintan koulusta löydettiin kuollut oppilas 24.11.2021. Kynttilät palavat koulun pihalla.

Kriisin keskellä aikuisen on oltava lapsen tukena ja silloin pitää jaksaa puhua ja kuunnella

Kriisipsykologi korostaa koulun lisäksi aikuisten merkitystä lasten kokeman kriisin tukena. Oulun Hintan koulusta löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta.

Neljä nuorta naista seisoo koulun käytävällä ja pitää Nuori.Nuku-julisteita edessään. Yhdellä on maski.

Puhelin ja Netflix valvottavat koulupäivinäkin yöhön asti – katso vinkit siihen, miten pääset unirytmiin ja aivot saavat tarpeeksi palautumisaikaa

Hämeenlinnalaisten nuorten kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä. Myös mielialaoireilut ovat lisääntyneet. Lyseolaiset kertovat, miksi on vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan.

Intialainen kuusihenkinen perhe istuu sohvilla. Kuvassa on kaksi miestä ja neljä naista. Vanhemmalla miehellä on päässään punainen turbaani.

Keskiviikko 24.11.2021 (tv)

Lasten ja nuorten koronatartunnat. Intialaiset osaajat. Esteetön ulkoilureitti. Sääennuste.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo seisoo käytävällä taulun vieressä ja katsoo kameraan.

Oulun terveysjohtaja: Lasten ja nuorten koronatartunnat eivät anna aihetta pelkoon

Sairaalahoidossa on muutamia koronatatunnan saaneita lapsia. Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo huomauttaa, että lasten ja nuorten koronaoireet ovat pääsääntöisesti lieviä.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Luovuin unelmistani, ja tulin onnelliseksi

Kun seuraa unelmien sijaan kutsumusta, elämä on onnellisempaa ja työn tulokset parempia, kirjoittaa Rönkä.

Nuorten takkeja naulakossa Kulosaaren yhteiskoululla helmikuussa.

Espoo pyörtämässä päätöksensä: Tyttöjen Talon toiminta näyttää jatkuvan sittenkin

Tyttöjen Talon toiminta on ollut vaakalaudalla, koska Espoo aikoi lopettaa sen rahoittamisen. Kaupunginvaltuuston neuvottelutoimikunnassa ajatuksesta on kuitenkin luovuttu, ja toiminta jatkunee ainakin ensi vuoden.

Rullalautailija seisoo skeittilaudan päällä savonlinnalaisessa parkkihallissa.

"Ei mulla odotukset ole kovin korkealla", sanoo Joona Immonen Savonlinnan skeittihallista – nuorisovaltuusto on ajanut hallia tuloksetta jo vuosia

Ensi vuoden lopulla tyhjilleen jäävää paloasemaa on kaavailtu monitoimihalliksi. Jos sen rahoitus järjestyy, saattaa myös nuorten pitkäaikainen toive skeittihallista toteutua.

Lukion oppilas Veeti Koski istuu opetusautossa kuljettajan penkillä.

Pikkukunnat käyvät kovaa kilpailua nuorista, ja siksi Veeti Koski, 17, saa Ähtärin lukiosta ajokortin lähes maksutta

Lähes kaikki lukion opiskelijat suorittavat turvallisen liikennekulttuurin kurssin ja saavat samalla lähes maksuttoman ajokortin. Ajokortin lisäksi eteläpohjalaislukio houkuttelee opiskelijoita frisbeegolfilla.

Mikkelin nuorisovaltuuston jäsenet Noora Rauhala ja Onni Puhto poseeraavat Mikkelin Stellassa.

Mikkelin nuorisovaltuusto täytti 20v – puheenjohtaja: "On tärkeää, että voimme tehdä kaupungista meidän näköisen"

Mikkelin nuorisovaltuusto täytti 20 vuotta. Nuorisovaltuutetut toivovat lisää yhteydenottoja kuntapäättäjiltä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pori sai tunnustusta nuorten osallisuuden eteen tehdystä työstä

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto myönsi Porille Nuorisovaltuustomyönteinen kunta –sertifikaatin.

Emma Kari ja Krista Mikkonen

Perjantai 19.11.2021 (radio)

Itävallan koronarokotuspakko. Vihreiden ministerit. Nuorten asuminen. Ulkoluistelukausi. Sää.

Pelaaja pelaamassa Gyostage -lähiverkkotapahtumassa

Imatralla Mansikkalan koulukeskus muuttuu viikonlopuksi virtuaalisen Imatranajon ja lanien näyttämöksi – virallisen kisakatsomon lisäksi tapahtumia voi seurata verkossa

Imatralla Mansikkalan koulukeskuksessa järjestetään viikonloppuna peliviikonloppu, jossa on mukana muun muassa virtuaalinen Imatranajo.

Person använder Instagram på mobilen

Yhdysvalloissa aletaan tutkia Instagramin markkinointia lapsille – "Aidosti uhkaavat fyysistä ja henkistä terveyttä"

Facebookista nimensä Metaksi vaihtaneelle yhtiölle mainekriisiä pidetään yhtenä sen historian vakavimmista.

Vuokraturva Oy:n vuokranvälittjä Taru Voipalin esittelee asuntoa mahdolliselle vuokralaiselle Tampereen Kalevassa

Hypo: Nuoret muuttavat omaan kotiin aiemmin kuin koskaan

Suomalaiset nuoret asuvat itsenäisesti nuorempina kuin koskaan aiemmin. Korona-aika näyttää jopa vauhdittaneen nuorten itsenäistymistä.

Kasvomaskiin ja vaaleansiniseen työpaitaan pukeutunut McDonald'sin esimiesharjoittelija Janita Koskenheimo.

McDonald's tarvitsee 80 työntekijää, vasta 50 on saatu – työ pikaruokaketjuissa ei ole enää nuorista niin houkutteleva: "Niihin liittyy stigma"

Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla ei löydy tekijöitä ketjujen kymmeniin avoimiin työpaikkoihin. Pikaruokaketjuista saa työkokemusta, mutta kytkintä nostetaan heti, kun uusi työpaikka löytyy. Hesburger-kohu ei alaa auttanut.

kenkiä pinossa ovella

Soitessa on nyt lastensuojeluyksikkö Saraste lyhytaikaista sijaishuoltoa varten

Lastensuojeluyksikkö Sarasteessa on seitsemän paikkaa.

Sanni Mujunen kurkistaa pylvään takaa teatterilavasteissa.

Sanni Mujunen sairastui 9-vuotiaana syöpään ja ajatteli, että kuolenko minä nyt

Potilasyhdistys Sylva ry:n mukaan syöpään sairastuneiden nuorten ja lasten on vaikea saada psykososiaalista tukea. Ahdistus iskee nuoriin usein viipeellä syöpähoitojen jälkeen.

Ajo-opetusta Lappeenrannan keskustassa

Lakiehdotus 17-vuotiaiden laajasta ajo-oikeudesta keräsi kritiikkiä – "Muutos huonontaisi liikenneturvallisuutta"

Poliisilla ei riittäisi aikaa valvoa 17-vuotiaiden viikonloppuöiden ajokieltoa. Pyöräliitto pelkää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden joutuvan entistä suurempaan vaaraan liikenteessä.

En reflektion av unga personer i asfalten. Personernas skor syns på bilden.

Nuoren kuntoutusraha suututtaa, ministeriö ja Kela puolustavat 800 euron etuutta: "Yhä useampi nuori jatkaa opiskelua ja pyrkii työmarkkinoille"

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuussa. Valtaosa käyttää nuoren kuntoutusrahan oikein, ja se onkin vähentänyt työkyvyttömyyseläkkeiden tarvetta. Nyt ministeriön ja Kelan edustajat vastaavat yhdeksään kysymykseen etuudesta.

Ylöjärven yhteinäiskoulun oppilaat Unna Aalto, Aliisa Mäkinen ja Salla Laakkonen tilausbussin edessä lähdössä taidetestaajien matkalle.

Kaikki Suomen kasiluokkalaiset altistetaan taiteelle ja kulttuurille – 68 000 taidetestaajaa antaa palautetta ja sitä kuullaan

Teini-ikäiset putoavat tarjonnassa usein lastenkulttuurin ja niin sanotun aikuisten kulttuurin välimaastoon. Taidelaitosten ohjelmapalveluilla madalletaan nuorten halua tarttua kulttuuriin.

Seinäjoen skeittiparkki

Seinäjoen skeittiparkki on nyt valmis, avajaisia vietetään ensi kesänä

Skeittiparkin kerrotaan olevan harrastajien, No Trouble ry:n ja Seinäjoen kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden yhteinen voimannäyte.

Päivi Kankaanmäki, Terhi Mäkinen ja Päivi Korhonen kannattelevat nuoren männyn runkoa metsässä Hämeenlinnan Evolla.

Metsää omistavat naiset perustivat Facebook-ryhmän, koska "miesten puheista ei saanut tolkkua" – naisiin suhtaudutaan alentuvasti metsänomistajina

Melkein puolet metsänomistajista on naisia. Silti naiset kokevat, että heidät sivuutetaan metsää koskevissa keskusteluissa.  Naismetsänomistajien someryhmä syntyi tarpeesta verkostoitua ja jakaa tietoa.

Imatran kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotto koululaisille.

Koululaisten itsenäisyysjuhla Imatran kaupungintalolla peruttiin pahenevan koronatilanteen takia

Kuudesluokkalaisille tarkoitettu itsenäisyysjuhla järjestetään nahdollisesti kevättalvella.

Nainen makaa lattialla tyynyjen varassa lukien pokkaria.

Lasten ja nuorten lukutaito on eriytynyt – eroja yritetään kaventaa uudella strategialla

Osa lapsista lukee sujuvasti pitkiä tekstejä jo alakoulussa, kun joillekin lukeminen tuottaa vaikeuksia vielä yläkoulussa. Uudessa lukutaitostrategiassa painotetaan monipuolista lukutaitoa. Päämääränä on puuttua eriytymiskehitykseen.

Diamant Salihu

Näin sai alkunsa Tukholman pahin jengisota – toimittaja selvitti verisen konfliktin taustat ja toteaa Suomen kehityksessä näkyvän varoitusmerkkejä

Ruotsin yleisradion SVT:n tutkiva rikos- ja oikeustoimittaja Diamant Salihu kirjoitti jengiläisten näkökulmaa avaavan kirjan Tukholman Rinkebyn alueen väkivaltaisuuksista.

Nuori mies katsoo kohti.

Kajaanissa sparrataan alle 30-vuotiaita ja kaikkia vieraskielisiä kohti opiskelua ja työelämää

Tavoitteena on vahvistaa osallistujien työ- ja toimintakykyä. Kajaanin Hakan vetämässä kaksivuotisessa hankkeessa osallistujille järjestetään myös liikunta- ja hyvinvointipalveluja.

Erilaisia naamareita pilailukaupan hyllyillä.

Nuoret miehet villiintyivät ostamaan naamiaisasuja – tv-sarjojen hahmoista tuli uusi hitti alan kauppoihin

Koronarajoitusten jälkeiset teemasynttärit, polttarit ja halloween ovat vilkastuttaneet naamiaisasukaupan ennätyslukemiin.

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous 15.11.2021.

Terapiatakuu, lisää lukiopaikkoja ja koulujen korjauksia: Tampereen valtuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion

Tampereen lainamäärä nousee yhteensä yli miljardiin euroon ensi vuonna. Asukasta kohden laina kasvaa 4 363 euroon.

Kotkalainen Iida Stenius Nuorten Matalan toimipisteen ulkopuolella.

Nuorten Matala alensi nuorten kynnystä hakea apua mieltä painaviin pulmiin – nyt hyvin alkanutta palvelua uhkaa rahapulassa lakkautus

Kymsoten säästösuunnitelmat uhkaavat katkaista yhden luukun periaatteella mielenterveys- ja päihdepalveluita tarjoavan Nuorten Matalan toiminnan. Suunnitelma on herättänyt kritiikkiä, koska sen arvellaan kostautuvan kalliisti tulevaisuudessa.

Kolmen nuoren jalat asfaltilla. Kaikilla on nauhakengät jalassaan. Keskimmäisellä on maalin tahrimat housut.

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuntoutusrahaa kuussa – nyt opettajat arvostelevat etuutta, joka pahimmillaan menee päihteisiin

Kela maksaa nuoren kuntoutusrahaa vuosittain yli 12 000 henkilölle. Osa nuorten kanssa toimivista ammattilaisista arvostelee tukimuotoa ja pitää sitä jopa passivoivana.

Riku Siivonen

Riku Siivosen kolumni: Tulevaisuutemme on loistava, mutta sitä ei saa sanoa ääneen

Vaikka elintasomme laskisi, se ei tarkoita, etteivätkö ihmiset olisi onnellisia, kirjoittaa Siivonen.

Työntekijät kantavat tuoleja lavalta ilmastokokouksen päätyttyä.

Ilmastosovun vesittyminen harmittaa nuorisopoliitikkoja – Perussuomalainen nuoriso katsoo Suomen tekevän jo liikaa ilmaston hyväksi

Poliittisista nuorisojärjestöistä arvioidaan ilmastosovun kertovan yhteisestä tahtotilasta, mutta kunnianhimon puuttuvan. Nykyisiltä päättäjiltä nuoret penäävät rohkeita ilmastotekoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle