Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansainvälisen rippikoulun leiriläinen Helena Syyrakki esittelee rukoushelmiä.

Rippileiri on suomalainen erikoisuus, jonka haluaa kokea myös moni ulkomailla asuva nuori – Helena Syyrakki tuli riparille Belgiasta

Kansainvälisistä rippileireistä on tullut ulkosuomalaisten nuorten keskuudessa niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön futuurit ennustavat sähkön hintojen nousevan lähes 50 senttiin kilowattitunnilta (sisältäen verot) talven aikana.

Sunnuntai 7.8.2022

Sähkö halpenee keväällä. Inflaatio pelottaa nuoria. Ihmiset vuokraavat isoja asuntoja. Ott Tänak voitti Suomen MM-rallin. Sää on poutainen.

Lompakko keittiön pöydällä.

Hintojen nousu huolettaa nuoria nyt enemmän kuin sota tai ilmastonmuutos

Somesta tuttu psykoterapeutti neuvoo mitä tehdä, kun hintojen nousu ahdistaa.

Rock Camp -viikonloppuvalmennuksen opettajia. Taustalla rummut ja vihreä liitutaulu.

Rock Camp -leirillä nuoret pääsevät ammattimuusikoiden valmennukseen – opetuksessa esimerkiksi örinälaulua

Rock Campissa luodaan musiikin avulla yhteisöllisyyttä. Viikonlopun mittaisella leirillä nuoret pääsevät opettelemaan uusia taitoja, kuten eri instrumenttien soittoa.

Aatu Puisto katselee yläviistoon. Taustalla on maalauksia.

Aatu Puisto, 20, tähtää politiikkaan konservatiivisilla arvoilla ja sanoo sen ääneen: "Tosiasia on, että kaikkia ei voi miellyttää"

Vaasalainen Aatu Puisto ihailee Donald Trumpia ja tämän tapaa toimia. Huhtikuussa Puisto koki ensimmäisen somekohunsa ja sen seuraukset. Hän haaveilee, että voisi joskus itsekin istua Arkadianmäellä.

Keinukaruselli Särkänniemessä.

Ahdistelevat ja aggressiiviset aikuiset kesätyöntekijöiden riesana – Särkänniemessä nuorille auotaan päätä etenkin pituusrajoista

Huvipuisto antaa monenlaista tukea ja koulutusta nuorille hankalien asiakkaiden varalta, selvisi Ylen suorassa lähetyksessä.

Suurleirin parasta antia ovat toisten kohtaaminen, vertaistuki ja yhdessä tekeminen

Huonokuuloiset ja kuurot nuoret tapaavat suurleirillä – kuulovamman kanssa eläminen yhdistää, vaikka ei oltaisi kavereita

Usean eri järjestön yhteistyönä syntynyt leiri kokoaa yhteen noin 40 nuorta ympäri Suomea. Sen lisäksi paikalla on lukuisa joukko tulkkeja ja ohjaajia.

Kolme nuorta seisoo pesäpallokentällä ja katsoo kameraan

Eurooppalaiset nuoret hämmästelevät Kainuun puhdasta luontoa – kuuntele, mitä he haluaisivat viedä Suomesta mukanaan kotimaahan

Nuorisovaihto on osa Lions-klubien toimintaa. Nuoret ovat asuneet kahden viikon ajan suomalaisissa perheissä ja nyt kolmannen viikon he viettävät leirillä Kajaanissa.

Lapsia veneessä kalastamassa.

Kun perimätieto ei kulje, nuoret hakevat entistä ahkerammin kalastusoppeja leireiltä: "Toivottavasti saisimme saaliiksi isoja haukia"

Nuorille suunnatut erä- ja luontokerhot sekä leirit ovat kasvattaneet suosiotaan. Yksi syy on, että kalastuskärpäsen puraisemat nuoret eivät saa enää perehdytystä vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan.

Kaisa-Riikka Mustonen

"Maailma ei ole enää hyvä paikka asua" – sota ja pandemia mullistivat maailmankuvamme, ja eniten se näkyy nuorissa naisissa

Ylen teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimuksen reilusta 2000 vastaajasta 53 prosenttia kertoi maailmankuvansa muuttuneen erittäin tai melko paljon viimeisen kahden vuoden aikana.

Eeli Kujanpää puttaa Ruuhikosken golfkentällä.

Golfin tulevaisuuden tähdet pelaavat maailmanmestaruuksista Seinäjoella 2024 – 21-vuotias Eeli Kujanpää on yksi Suomen golftoivoista

Opiskelijoiden MM-golf Seinäjoella on ensimmäinen MM-tason golfkilpailu Suomessa. Yhdysvalloissa opiskeleva Eeli Kujanpää, 21, toivoo yliopistogolfin tasoittavan tietä ammattilaiseksi.

8 minuuttia: Elääkö unelma pitkästä vakaasta työsuhteesta?

Neljä asiaa, joita uransa alkuvaiheessa olevat nyt työelämältä haluavat – unelma vakaasta työsuhteesta elää edelleen

Satu Lappalainen valmistui juristiksi ja luuli tietävänsä, mitä työelämältä haluaa. Sitten hän havahtui ja tajusi elävänsä vääränlaista työarkea. Nyt hän auttaa nuoria ammattilaisia sanallistamaan sen, mitä he työelämältä haluavat.

Väittelijä Tiina Maria Miettinen, Tampereen yliopisto.

Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla – perheiden on vaikea saada oikeanlaista apua

Nuoren itsetuhoisuus voi ilmetä syömättömyytenä tai rajuna päihteiden käyttönä. Merkit voivat jäädä myös piiloon.

Kahden nuoren naisen jalat.

Kaikkein tyytymättömin elämäänsä on alle 30-vuotias nainen – se kertoo siitä, että nuorilla paineet ovat suuremmat, arvelee Miina Ghezelbash

Jopa joka viides suomalainen on tyytymätön elämäänsä. Kaikkein tyytymättömimpiä ovat alle 30-vuotiaat naiset, ilmenee Ylen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Nuorille ja nuorille aikuisille järjestettiin Savonlinnassa tapahtuneen kuolonkolarin takia kohtaamispaikka Sääminkitalolle. Kuvassa koulunuorisotyöntekijä Jaana Luostarinen (vasemmalla) ja Riina Rauhamäki (oikealla) Sääminkitalon nuorisotilan sisällä.

Nuorille ja nuorille aikuisille järjestetään kohtaamispaikka Savonlinnan kuolonkolarin takia: "surulle pitää antaa aikaa ja tunteiden pitää antaa tulla"

Nuoria kohtaamassa ovat nuorisotoimi, ohjaamo, seurakunta, kriisikeskus ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri.

En polis lossar en registerskylt från en moped.

"Tuntuu, että nuoret ovat kadonneet kokonaan", sanoo rikosylikonstaapeli – poliisin ankkuriryhmät kertovat nuorten kesälomanvieton sujuneen rauhallisesti

Kesällä poliisin ennaltaehkäisevä ryhmä on Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa joutunut puuttumaan eniten nuorten mopoilusta aiheutuvaan häiriöön.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Nuoria on turha syyttää työelämätaitojen puutteesta jos työnantajat eivät hoida hommiaan

Nykynuorten työelämätaitoja moititaan säännöllisesti. Väitän, että kyse ei kuitenkaan ole työelämätaitojen, vaan työnantajataitojen puutteesta, kirjoittaa Omaheimo.

Kesäinen järven ranta ja taustalla silta.

Pappilanniemen uimarannalla annetaan isosorsimolle kyytiä - vieraslajin kitkeminen on kovaa työtä

Vanajavesikeskuksen ehdotuksesta nuoret osallistuvat uimarannan kunnostamiseen talkoilla. Iso työ tulee olemaan vesikasvillisuuden poistaminen.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Top Gun: Maverickin ihailtava propaganda kertoo, miksi Yhdysvallat voitti kylmän sodan

Fiktio onnistuu, kun se on riittävän samaistuttavaa mutta samalla arkea parempaa, kirjoittaa Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kaksi nuorta naista istuu kannettavat tietokoneet sylissä ja katsoo toisiaan nauraen.

Yhteiskunta patistaa nuoria välttämään välivuosia – joensuulaisopiskelijoiden viesti on, ettei menestys ole muutamasta vuodesta kiinni

Yli 60 prosenttia ylioppilaista viettää välivuoden. Tänä kesänä välivuotta suunnitteleville nuorille on avattu tueksi oma verkkosivusto ja chat-palvelu.

Lähikuva Hartolan betonisista skeittirampeista. Harmaita suuria betonirakennelmia. Rakentajat istuvat tauolla ramppirakennelmien päällä.

Hartolan uusi skeittiparkki avautui

Nuoret olivat mukana parkin suunnittelussa.

Pinja Eskola katsoo suoraan kameraan.

Pinja Eskolan, 27, lomareissua varjosti henkilökunnan törkeä käytös – tällaista syrjintää vammaiset kohtaavat: "Ihan kuin olisin näkymätön"

Eskolan mukaan risteilyhenkilökunta puhui hänen ohitseen ja pyrki hoitamaan kommunikaation suoraan mukana olleen avustajan kautta. Eskola pitää ongelmaa yleisenä myös Suomessa.

Opiskelija laskemassa matematiikkaa tunnilla

Vaihto-oppilaille etsitään isäntäperheitä – Suomen luonto kiinnostaa, mutta maailmantilanne huolestuttaa

Vaihto-oppilasjärjestö Youth for Understanding YFU:ssa iloitaan, että vaihto-oppilaat voivat jälleen tulla Suomeen.

Pohjolakodin sisäänkäynti Muhoksella

Syyttäjä jatkaa Muhoksen koulukodin rikosepäilyjen arviointia – tähän mennessä syytteitä ei ole nostettu

Syyttäjällä on arvioitavana useita tutkintakokonaisuuksia Pohjolakodin toimintaan liittyen. Tällä kertaa syyteharkinta koski epäiltyä virka-aseman väärinkäyttöä, pahoinpitelyä ja vapaudenriistoa.

Belgiassa on tänä kesänä keskusteltu erityisesti nuorten juomisesta

Arkea maailmalta: Belgiassa olutta ja viiniä saa juoda jo 16-vuotiaana – mutta sallivilla juomatavoilla on myös kääntöpuolensa

Ovatko liberaalit juomatavat tie tasapainoisempaan alkoholikulttuuriin? Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu pohtii belgialaisten ja suomalaisten juomatapojen eroja ja yhtäläisyyksiä.

Kuopiolainen Mikko Ylihärsilä kilpailee purjelennon nuorten MM-kilpailussa Tsekissä.

Kuopiolainen Mikko Ylihärsilä kilpailee purjelennon nuorten MM-kisoissa Tšekissä

Kisat järjestetään Tšekin Taborissa. Mikko Ylihärsilän kesän lennot ovat sujuneet hyvin, ja mitalikaappia koristaa aiemmin tänä vuonna saatu SM-hopea.

Kaisla Tiitinen kannattelee kasvojensa edessä kangasta, johon on painettu hänen suunnittelemansa kuosi. Kankaassa on valkoisella pohjalla mustia pitkävartisia kasveja.

Kaisla Tiitinen, 23, opiskeli muotoilijaksi, koska rakastaa käsillä tekemistä – työt kuitenkin löytyisivät näppäimistön äärestä

Digitaalisen muotoilun tarve on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta nuori suunnittelija haluaisi tehdä konkreettisia esineitä. Oman kuosin saaminen Finlaysonin mallistoon oli hänelle iso juttu.

jalkoja ringissä

Nuorisovaltuusto herättelee Tampereen päättäjiä: Lisää panostuksia nuorten asioihin

Tampereella asuu noin 86 000 alle 29-vuotiasta lasta ja nuorta.

Mansikoita myynnissä toripöydällä, taustalla näkyy markkina-alue

Huutelua, haistattelua ja arvostelua – oletko sinä kohdannut kesätöissä epäasiallista käytöstä asiakkaalta?

Tilanteista avaudutaan monesti sosiaalisessa mediassa, mutta asiaa ei asiantuntijan mukaan kannata jättää siihen.

Juulia Laitila soittaa rumpuja.

Kemin bändileirillä soittaa ja laulaa ennätysmäärä osallistujia: 42 nuorelle viikon rautaisannos musiikkia

Meri-Lapin bändileirillä soitetaan, lauletaan, tehdään uusia biisejä. Leirin satoa voi kuulla päättökonsertissa perjantai-iltapäivänä Kemin Meripuistossa.

Aidan edustalla on sinivalkoinen kyltti, jossa lukee "Folkhälsan Simskola". Taustalla näkyy rantaa ja laituri.

Uimakoulujen osallistujamäärä on kasvussa: Folkhälsanin uimakoulussa on lähes täyttä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toimintapäällikön mukaan lasten ja nuorten uimataito on heikentynyt koronarajoitusten takia.

Olli Alanen vieraili 8 minuuttia -keskusteluohjelmassa.

Nuorten usko omaan tulevaisuuteen on vahvistunut mutta maailmaan heikentynyt – näin huolenaiheet kannattaa ottaa puheeksi lasten kanssa

Alle puolet nuorista uskoo ihmiskunnalla olevan edes kykyä tai halua ratkaista globaaleja ongelmia. Tulos on hätkähdyttävä, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Poliisiauto Imatran poliisiaseman pihalla.

Poliisi tutkii tapon yritystä Turussa – uhrina oli 17-vuotias nuorukainen

Poliisi on ottanut kiinni teosta epäiltynä alaikäisen nuorukaisen.

Kolme ihmistä seisoo ulkona skeittiparkilla, edessään skeittilautoja ja kypäriä. Launeen skeittiparkki kesäkuussa Lahdessa.

Lahden skeittarit haluavat olosuhteet kuntoon: "Tarkoitus on nostaa Lahti Suomen skeittipääkaupungiksi"

Rullalautailuyhdistys haluaa tiivistää yhteistyötä kaupungin kanssa. Tavoitteena on saada harrastajille muun muassa sisähalli ja olympiatason skeittipuisto.

Elisa Mattila kuvassa.

Elisa Mattila suunnisti nuorten MM-kultaa sprintissä – metsäpalovaara muutti kisaohjelmaa

Neljänneksi sijoittunut Hanne Hilo jäi mitalista vain neljä sekuntia. Touko Seppä oli miesten kisassa parhaana suomalaisena kahdeksas.

protuleiri, leiriohjaaja, protukoru, leiri, aikuistuminen, prometheus-leiri

Nuorten protuleirit alkoivat Porin Anttoorassa – suurin osa leiriläisistä tulee Satakunnan ulkopuolelta

Prometheus-leiri on nuorelle poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton vaihtoehto rippileirille.

Vaaleatukkainen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.

Kuntapäätöksissä kuuluu Varsinais-Suomessa myös nuorten ääni – nuorisovaltuutetuilla on kokouksissa yleisesti puhe- ja aloiteoikeus

Varsinais-Suomen kunnista vain Pyhärannasta puuttuu nuorisovaltuusto. Kuntaan ollaan kuitenkin suunnittelemassa nuorten vaikuttajaryhmän perustamista.

Någon ligger ned i en fåtölj och visar sina telefon. På skärmen står "social" och där finns personens sociala medier-appar.

Nuorten empatiakyvyn puute huolestuttaa nuorisotyöntekijöitä Pohjanmaalla: "Väkivallalla uhkailun kynnys on ehkä madaltunut"

Pohjanmaan nuorisotyöntekijät eivät ole huolissaan nuorten radikalisoitumisesta yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan nuorten raaka kielenkäyttö huolestuttaa lähes kaikkia.

Heidi Puomisto ystävänsä Ave Tikkasen kanssa ravintolassa.

Heidi Puomisto, 24, ottaa Instagram-kuviaan äitinsä vanhalla kameralla – filmirullat revitään nyt valokuvausliikkeiden hyllyistä

Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi kuin muilla kameroilla otetut kuvat.

Nuori mies seisoo kaupassa kylmähyllyn edessä

Inflaatio kurittaa nuoria rankasti: Roni Muurikainen, 21, karsii ruokaostoksista voidakseen tankata auton töitä varten

Nuorilla ja opiskelijoilla erityisesti kesäaika voi olla taloudellisesti vaikea, kun esimerkiksi opintotuet ovat tauolla.

Kuhmon ilmailukerhon Timo Hyvösen lentokone.

Kuhmossa alkoi ilmailuleiri: tarkoituksena on sytyttää nuorissa lentämisen kipinä

Leiri pidetään Kuhmon lentokentällä, jossa lauantaina pidettävään Fly In -tapahtumaan odotetaan useita kymmeniä lentokoneita ympäri maan.

Autokoulun oppilas ajotunnilla.

Keski-Suomen kansanedustajat antaisivat 17-vuotiaille ajokortin huoltajan luvalla – esitykseen liittyvät rajoitukset jakavat mielipiteitä

Suurin osa Keski-Suomen kansanedutajista pitää hyvänä hallituksen esitystä, jonka mukaan 17-vuotiaat eivät enää tarvitsisi ajokorttiin poikkeuslupaa, mutta ajamista yöaikana ja matkustajien määrää rajoitettaisiin.

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen istuu portailla puutarhassa.

Kajaanissa eilen alkanut Runoviikko tavoittelee nuoria mukaan

Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen korostaa, että runot puhuttelevat kaikenikäisiä omalla tavallaan.

Nainen seisoo vastaanottotiskin takana ja hymyilee asiakaspariskunnalle.

Kenen tehtävä on perehdyttää nuoret työelämään? – Asiantuntijan mielestä työnantajan: "Siltä tasolta lähdetään, miltä täytyy"

Kysyimme Työturvallisuuskeskuksesta, matkailualan opettajalta, kesäduunarineuvojalta ja nuorilta itseltään, kenen kuuluu kertoa pelisäännöistä.

Mopeder som står parkerade.

Nuori pakotettiin haistelemaan mopon pakokaasua Imatralla – tapahtumat käsiteltiin sovittelutoimistossa ja sopu syntyi

Asian poliisitutkinta on päättynyt. Syyttäjä on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä.

Poika seisoo pihalla polkupyörän takana. Polkupyörässä on kiinni kärry, jonka kyydissä on ruoholeikkuri.

Antti Koivumetsällä, 14, on työtä enemmän kuin käytettävissä olevia tunteja – nuorten omia 4H-yrityksiä toimii maassa ennätyksellisen paljon

Viime vuonna Suomessa toimi peräti 2000 nuorten omaa 4H-yritystä. Määrän uskotaan ylittyvän vielä tänä vuonna.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle