Uusimmat artikkelit
Ruotsissa gangsta rapista on tullut jengielämästä kertovaa valtavirtaa – musiikki ei ole yksistään väkivallan syy, sanovat tutkijat
Panostus lasten ja nuorten hyvinvointiin voi estää väkivaltaisen jengikulttuurin juurtumisen Suomeen.
Susinukke Kosola on anarkistinen runoilija jonka runot eivät mahdu pelkästään kirjojen sivuille
Mistä kirjoittaa, kun kaikki on mahdollista ja maailma auki? Susinukke Kosola haluaa innostaa nuoria kirjoittajia vapautumaan runouteen liittyvistä ennakkokäsityksistä Ylen WORD!-runoushankkeessa.
Nuorisojoukko vei kahdelta pojalta rahaa ja vaatteita Espoossa
Poliisi kertoo keskittäneensä valvontaa Haukilahteen levottomuuksien vuoksi.
500 euroa tennareista? Kuopiolaiset nuoret ostavat kalliita kenkiä kuuluakseen porukkaan sekä nostattaakseen itsetuntoa ja statusta
Moni yläkoulu- ja lukioikäinen hakee muotikengillä hyväksyntää. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa useiden satasten kenkiin.
Ruotsin poliisi alkaa saada lisätukea puolustusvoimilta jengirikollisuuden torjuntaan
Pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan puolustusvoimat voivat avustaa esimerkiksi antamalla helikoptereita ja torjumalla kyberrikollisuutta.
Sofia ja Toivo, 19, pelkäävät, ettei työyhteisö hyväksy heitä koskaan – tuettuja työpaikkoja ei löydy kaikille
Sofia ja Toivo ovat parhaita ystäviä. Sofialla on ADHD, Toivolla lisäksi autismikirjon häiriö ja Tourette. Sopeutuminen työelämään tuntuu kaukaiselta ajatukselta, vaikka Sofia sai juuri ensimmäisen tuetun työpaikkansa.
Tampereella tiedettä kaikenikäisille: lapsille Laikussa, vanhemmille pubissa Hämeenkadun varrella
Eurooppalainen Tutkijoiden yö tarjoaa asiaa tieteestä vähemmän vakavassa paketissa perjantaina ja lauantaina.
Antti Röngän kolumni: Kerron itsestäni tarinaa, johon en jaksa enää uskoa
Kirjoitan itsestäni tarinaa, johon uskon liian sokeasti. Voisiko opitusta roolistaan joskus vapautua, pohtii Rönkä.
Yhteiskoulun ylijäämäruoka maistuu nuopparin nuorille Kauhajoella – ”Sitä osataan jo odottaa”
Nuorisotila Räimiskällä keksittiin muutama vuosi sitten oiva keino hyödyntää koulun hävikkiruokaa. Nälkäiset lapset saavat vatsansa täyteen kouluruokaa pari kertaa viikossa.
Kajaanin nuorisopalveluiden visuaalisen ilmeen voittaja on selvillä
Uusi graafinen ilme valittiin kaikille avoimen äänestyksen perusteella kahdesta vaihtoehdosta ja se otetaan käyttöön loppuvuoden aikana.
Oppilas joutui välitunnilla väkivallan uhriksi ja vietiin ambulanssilla sairaalaan – kunta: ”Olemme syvästi pahoillamme”
Askolan kunta tiedotti tänään tapahtumista. Tiedotteen mukaan tiistaina sattuneessa väkivallanteossa oli osallisina kolme koulun oppilasta.
Koulujen seksuaalikasvatus joutui äärijärjestöjen hampaisiin Belgiassa – selvitimme protesteihin ja tuhopolttoihin johtaneen kiistan taustat
Pieni mutta äänekäs vähemmistö vastustaa seksuaalikasvatuksen ulottamista kaikkiin Belgian kouluihin. Kasvatuksen sisällöstä liikkuu paljon virheellistä tietoa ja valeuutisia.
Vaasalaisnuorille tarjottiin tänä kesänä uudenlaista tukea työllistymiseen
Vaasan kaupunki järjesti tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaksi viikkoa kestäviä leirejä nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea työllistymiseen.
Ilmastoasioista voisi puhua koulussa enemmänkin, toteavat kasiluokkalaiset lapionvarressa suolla
Ilmastonmuutoksesta ja lajikadosta on opetettu kouluissa jo pitkään. Nyt puheen painopiste on kääntynyt ilmastoahdistuksesta toivoon ja kestävyyskasvatukseen. Kurikan yhteiskoululaiset rakensivat suolle patoa.
Helsingin vankilassa on paikka, joita on vain muutama Suomessa: täällä alaikäiset vangit käyvät koulua
Suomen vankiloissa on vuosittain noin 40 alaikäistä vankia. Osa lapsivangeista käy vankilan uumenissa peruskoulua.
Tavaratalo teki rikosilmoituksen nuorten mopomiitistä Seinäjoella – ”Aidasta oli heitetty läpi jopa sähköskuutti”
Nuoriso on kokoontunut mopomiitteihin Minimanin parkkipaikalla Seinäjoella jo vuosia. Perjantaina tapahtumat eskaloituivat paikkojen rikkomiseen niin, että myymälä teki rikosilmoituksen tapahtumista.
Toimittajalta: Katsoin satoja nuorten kuvaamia väkivaltavideoita ja turruin – miten käy niiden, joiden some on täynnä hakkaamista?
Asiantuntijan mukaan jatkuva väkivaltamateriaalin katsominen voi normalisoida väkivallan nuorten ajatuksissa. Osa siirtyy ajatuksista tekoihin.
Päijät-Häme puuttuu koulupoissaoloihin ennaltaehkäisyllä
Tarkoitus on korostaa turvallisen koulun ja luokan merkitystä. Poissaoloihin halutaan puuttua varhain ja tarjota myös yksilöllistä tukea.
Yliopistovaltaukset levisivät turkulaislukioon – rehtori kehuu opiskelijoita aktiivisuudesta: ”Passiivisuus on nykyajan suurin ongelma”
Rehtori Jouko Kauppisen mukaan valtauksen takana on pieni joukko aktiivisia opiskelijoita, jotka haluavat ottaa kantaa hallituksen leikkauksiin.
Nuoret sopivat ”vape-treffejä” tahallaan koulun sisätiloihin Porissa – rehtorin mukaan sähkötupakkatuotteita takavarikoidaan päivittäin
Meri-Porin yhtenäiskoulun rehtori lähestyi oppilaiden vanhempia viestillä hiljattain.
Lähes 24 000 euron opintolaina ahdistaa, mutta se on ollut pakko ottaa, sanoo Lauri Niemelä
Opiskelijat ottavat lainaa ja käyvät töissä, vaikka niillä on myös haittavaikutuksia. Asiantuntijan mielestä tukien pitäisi olla suurempia, jotta opiskelijat voisivat keskittyä opiskeluun.
Tällainen on Telegram-ryhmä, jonne nuoret jakavat hakkaamisvideoita: päähän potkimista, tappouhkauksia ja rasismia
Yle perehtyi Telegram-kanavaan, jonne nuoret jakavat väkivaltaisia videoita. Tässä jutussa avaamme, mistä suositussa ja nöyryyttävässä väkivaltailmiössä on kyse.
Ruotsalaislähiössä kasvanut räppäri Jami Faltin on nähnyt jengiytymisen ja kokenut syrjintää romanina – ”En ole gangsta vaan jonneäijä”
22-vuotias Jami Faltin kuvailee kappaleissaan rankkaa lähiöelämää. Kulttuurivieras on noussut Suomen Spotifyn listojen kärkeen musiikilla, jossa yhdistyvät räp ja iskelmä.
Berliini vai Bukarest? Testaa, missä Euroopan kaupungeissa sinulla olisi varaa asua
Asuntokriisi on jättämässä arvet kokonaiseen eurooppalaisnuorten sukupolveen. Tässä jutussa voit kokeilla, minkälaisia vuokria joutuisit maksamaan eri maissa.
Parikymppisten suomalaisten maalausfirma palkittiin Euroopan toiseksi parhaana työpaikkana
LummeCon toinen sija on suomalaisyrityksen paras sija tässä kilpailussa viiteen vuoteen.
”Asioita lakaistaan maton alle” – äiti luki vasta lehdestä poikansa kokemasta kouluväkivallasta ja pettyi koulun asenteeseen
Kaksi Tampereella kouluväkivallan uhriksi joutuneen lapsen perhettä ihmettelee, miksi koulut viivyttelivät tapaturmailmoituksen tekemisessä. Kysyimme asiaa kouluista.
Tamperelaisesta kerrostalosta myydään nyt koko sisusta vessanpönttöjä ja sähkökiukaita myöten
Isot tuotteet, kuten erilaiset kodinkoneet myydään 30 eurolla. Keittiökaapit ja muu pienempi irtaimisto lähtee vain seitsemällä eurolla. Tavoite on kerätä rahaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.
Nikotiinin käyttö vaikeuttaa jo opetusta – koulutuspäällikkö: ”Nuorilla ei kerta kaikkiaan keskittyminen riitä”
Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Kalle Ojanen kertoo, että roskistsekkausten perusteella nikotiinituotteita käytetään oppilaitoksen alueella paljon.
THL:n kouluterveyskysely: tyytyväisyys kouluruokaan on laskenut Kainuussa selvästi
Kyselyn mukaan etenkin 8. ja 9. luokkalaiset kokevat, ettei ruokaa ole riittävästi. Lisäksi koululounaan laatu ja maku koetaan nyt huonompana kuin vielä kaksi vuotta sitten.
Lapset ja nuoret kertovat nyt itse sen, mitä aikuisten pitäisi ymmärtää koulukiusaamisesta
Koulukiusaamisesta on keskusteltu kuluneina viikkoina laajasti. Mediassa aikuisten ääni määrittää keskustelua voimakkaasti. Kysyimme suoraan lapsilta ja nuorilta, mitä he kiusaamisesta ajattelevat.
Joonas Konstigin kolumni: Nuorilta miehiltä ei vaadita liikaa – heiltä ei vaadita mitään, ja siitä he vasta kärsivätkin
Nuoret miehet kaipaavat aikuisia, jotka opettavat heitä elämään ja jotka vaativat heiltä. Vaatimisen viesti on: Pystyt parempaan, kirjoittaa Konstig.
Tornio avaa nuorille työllisyyspalvelu Ohjaamon
Palvelupisteen tarkoitus on työllisyyspalvelujen ohella antaa neuvontaa kaikenlaisissa elämäntilanteissa.
Pohjoissavolaiset nuoret tyytyväisimpiä työelämään
Oikotien tuoreessa Vastuullinen kesäduuni-tutkimuksessa todettiin esimerkiksi, että Pohjois-Savossa nuoret kokevat muita maakuntia useammin, että heidät otetaan osaksi työyhteisöä.
Pohjoiskarjalaisia nuoria kuunnellaan hyvin työpaikoilla
Erityisesti nuoret pääsevät Pohjois-Karjalassa vaikuttamaan omaan työhönsä ja heidän mielipiteitään kuunnellaan työpaikoilla. Näin kertoo vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimus.
Kärkölä huolestui lasten ja nuorten ilkivalta-aallosta
Viime keväänä ja kesänä paikkojen sotkemista sekä hajottamista ja luvattomia tunkeutumisia havaittiin muun muassa Vuokkoharjun koululla. Tapaukset on jo selvitetty.
Ammattiin opiskelevat viihtyvät koulussa muita nuoria paremmin: ”Ei tarvitse aina istua koulun penkillä”
Tytöt kokivat terveydentilansa heikommaksi kuin pojat. Tytöillä oli myös kiusaamisen kokemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin kouluterveyskyselyn historiassa.
Lappilaiset lapset ja nuoret vaativat yhä enemmän hoitoa psyykkisiin sairauksiin – potilaiden määrä on moninkertaistunut koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna
Koronapandemian aikana lasten ja nuorten mielenterveysongelmat pääsivät usein kriisiytymään. Tilanne on kuitenkin yhä huonontunut, vaikka pahin pandemia on jo jäänyt taakse.
Tutkimus: kainuulaisnuoret ovat maan toiseksi tyytyväisimpiä työelämään
Kainuussa nuoret kokivat työtehtävänsä mielekkäinä ja tunnetta vahvisti se, että nuoret kokivat saaneensa käyttää omaa osaamistaan työssä.
Kymenlaakson nuoret ovat Suomen toiseksi tyytymättömämpiä työelämään: tasapuolisuus ei toteudu eivätkä työtehtävät ole miellyttäviä
Työnvälityspalvelu Oikotien kyselyyn vastasi reilut 400 kymenlaaksolaista nuorta.
Nuoret kertovat jyrkistä saarnoista ja ahdistavista kokoontumisista – vanhoillinen uskonliike houkuttelee nuorisoa kulttuurin varjolla
Vanhoillinen uskonliike houkuttelee suomalaisnuoria korealaisen kulttuurin varjolla. Nuoret kertovat MOT:lle uskonnollisesta painostuksesta ja ahdistavista ryhmätehtävistä.
Kolme punkkaria kertoo, miten toisen erilaisuutta kunnioitetaan: ”Jokainen ihminen saa olla turvassa meidän kanssa”
Reea Rapala, Patrik Kaila ja Jimi Tiainen kohtaavat usein ennakkoluuloja erilaisuutensa takia. Nyt he kertovat, mitä arvostavat ystävyydessä ja kuinka ketään ei syrjitä.
Jopa aivan lapsi voi joutua vankilaan Euroopassa – alaikäisten tekemät vakavat rikokset herättivät kysymyksen nuorten rangaistuksista Suomessa
Katso minkä ikäinen lapsi tai nuori voidaan tuomita rikoksista Euroopan eri maissa.
14-vuotias hakattiin koulussa kahdesti samana päivänä – oikeus tuomitsi kolme nuorta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin
Tapahtumista levisi myös videoita, koska useampi oppilas kuvasi tapahtumia puhelimeensa. Yhden vastaajan syytteet hylättiin.
Kuhmon nuorisovaltuusto valitaan pian, ilmoittautuminen päättyy tänään
Nuorisovaltuustossa on 10 varsinaista ja kahdeksan varajäsentä.
Päihtyneet ja kannabista käyttäneet nuoret työllistivät poliisia Haminassa
Poliisi teki viikonloppuna lukuisia lastensuojeluilmoituksia Valojen yön -tapahtuman jäljiltä.
Sadat tai tuhannet nuoret juhlivat säkkipimeässä Kaivopuistossa seitsemättä perjantaita putkeen: ”Sanon äidilleni meneväni kaverille yöksi”
Nuorten jättijuhlat ovat jatkuneet Helsingissä jo kolme syksyä. Muutama viikko sitten juhlijoita oli 3 000.
Kuristamista ja seksuaalista väkivaltaa – jos rikokset kouluissa tapahtuisivat aikuisille, seuraukset olisivat vakavia, sanoo asiantuntija
Kävimme asiantuntijan kanssa läpi Länsi-Uudenmaan poliisille päätyneitä koulukiusaus- ja väkivaltatapauksia. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuotiaana. Vahingonkorvausvelvollisuus koskee kuitenkin myös alle 15-vuotiaita.
Biologia vaikuttaa lapsen pahuuteen enemmän kuin uskallamme ajatella, sanoo psykiatri
Nuorten rajut kiusaamis- ja väkivaltatapaukset vain jatkuvat. Asiantuntijat kertovat, millaisia kiusaajat ovat, ja mikä ajaa lapsen pahoihin tekoihin.
Vanhemmat kertovat lastensa epätasa-arvoisesta kohtelusta joukkuelajeissa – ”sisäpiirin” omat lapset saavat enemmän peliaikaa
Moni vanhempi pelkää keskustella ongelmista valmentajan kanssa, sillä sen uskotaan kostautuvan lapselle.
”Onneksi pääsin kaveriporukkaan, jossa oli kaksimetrinen äijä” – entiset koulukiusatut kertovat, miten piina loppui
Tutkijan mielestä lakiin tarvitaan selkeä määräaika, miten nopeasti toimiin on koulussa ryhdyttävä. Kiusattujen kertomukset osoittavat, että rääkki loppuu liian usein vasta peruskoulun päättymiseen.