Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Elinsiirtoa odottava potilas voi tulevaisuudessa saada avun 3D-tulostetusta siirteestä

Munuaisen tulostaminen elinsiirtopotilalle voisi olla todellisuutta jo tällä vuosikymmenellä.

Jenni Hannula, 32, lahjoitti munuaisen lapsuudenystävälleen, koska se on nyt mahdollista: "Kärsimystä oli vaikea seurata kädet levällään"

Annika Pehkonen oli joka päivä tunteja hoitolaitteessa. Silti ystävä joutui ylipuhumaan hänet leikkaukseen.

5-vuotias Elvi Sihvonen on kotieristyksessä koronan takia – elinsiirtopotilaalle tartunta voi olla kohtalokas

Siirtomunuaisen saaneen Elvin perheelle eristyksessä eläminen on tuttua vauva-ajalta, mutta silti tilanne tuntuu uudelta.

Record number of organ transplants in Finland last year

Donated organs saved 450 people's lives, but another 570 or so are awaiting their turn.

Tiistai 5.11.2019 (tv)

Opetusministeri vieraili Varissuon koululla Turussa. Liukkaan kelin ajoa harjoitellaan nykyään usein simulaattorilla. Suomessa on tehty ensimmäinen munuaisensiirto ystävien kesken. Säätiedot.

Lauantai 2.11.2019 (radio)

Lasten psykiatriset ongelmat lisääntyvät. EU-maissa mielenosoituksia Turkkia vastaan. Munuaisen luovuttaminen helpottui. Lauantaina vietetään pyhäinpäivää.

Lähes joka kymmenes elinsiirtoa odottava kuolee – tahto elinluovutukseen jää monelta kertomatta

Elinluovutustahtonsa voi ilmoittaa esimerkiksi Omakanta-palvelussa, mobiilisovelluksella tai elinluovutuskortilla. Läheiselle kertominenkin riittää.

Vanhemmiksi liian varhain

Piritta Setälän työvuoroa sävyttää liikenneonnettomuudet.

Rika Jylhä menetti kaksikymppisenä jalkansa, vauvansa ja unelman isosta perheestä – nyt mielessä polttelee opiskelu ja juoksemaan pääsy

Kokkolalainen Rika Jylhä meni tutkimukseen nähdäkseen, onko hänen tuleva lapsensa terve. Kotiin hän palasi kahdeksan kuukautta myöhemmin ilman jalkoja, vauvaa ja mahdollisuutta saada enää lapsia.

Jesper sai 1-vuotiaana munuaisen äidiltään ja on nyt reipas eskarilainen – moni ei ole yhtä onnekas, sillä omaisluovutuksia tehdään vähän

Moni munuaissairas joutuu odottamaan elinsiirtoa vuosia. Valtaosa munuaisista tulee aivokuolleilta luovuttajilta, mutta myös elävien munuaisia tarvittaisiin.

Jamaikalle vihdoin MM-kisojen ensimmäinen kultamitali – McLeod omisti voittonsa Usain Boltille

Omar McLeod voitti miesten 110 aitajuoksun maailmanmestaruuden maanantai-iltana.

Harvinainen sairaus oli päättää ME-miehen uran – illalla hän taistelee MM-kullasta: "Kysyy hurjaa motivaatiota"

Entisen pika-aiturin Mikael Ylöstalon mukaan Aries Merrittin lisäksi 110 metrin aitojen suosikkeja ovat Omar McLeod, Garfield Darien ja Sergei Shubenkov.

3D -tekniikka avaa huikeita mahdollisuuksia – suomalaistutkijat kehittävät printattavaa munuaista

Suomalaistutkijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on tulostaa tulevaisuudessa ihmiselle siirrettävä munuainen 3D-printterilla. FutuRena -tutkimustiimi on jo saavuttanut lupaavia tuloksia hiirien munuaisten tulostamisen tutkimuksessa.

“Horton on yks kovimmista kivuista mitä ihminen joutuu kokemaan”

Elossa24h 2. jaksossa päänsärkyä ja keskosvauvoja

Ministeri liikuttui – intialaiset twiittaajat tarjoutuvat luovuttamaan munuaisensa

Munuaisvaivoista kärsivä ulkoministeri Sushma Swaraj kertoo olevansa sanaton kiitollisuudesta niille, jotka ovat tarjoutuneet luovuttajiksi.

Jokainen on elinluovuttaja, ellei sitä erikseen kiellä

Lain mukaan jokainen ihminen on elintenluovuttaja, jollei ole vastustanut luovutusta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa kuitenkin elinluovutuskortin allekirjoittamisen tärkeydestä. Suomessa elinsiirtoa odottaa tänä päivänä noin 450 henkilöä.

Uutta elintä odottaa yli 400 ihmistä – varsinkin siirrettävistä sydämistä on pulaa

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätykselliset 391 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on silti edelleen pulaa, potilasjärjestö muistuttaa.

Munuaissiirrosta toipuva olympiavoittaja palasi kilparadalle - "Ajan mittaan kipu lakkaa"

Omar McLeod juoksi pika-aitojen kauden kärkiajan Iowassa. Aries Merritt oli paluukilpailussaan viides.

Record number of kidney transplants in Finland last year

The number of kidney transplants in Finland has soared by 40 percent in recent years – thanks to a law that allows organ harvesting from nearly any deceased person.

Ennätysmäärä ihmisiä sai uuden munuaisen viime vuonna – lisää luovuttajia tarvitaan

Suomessa tehtiin viime vuonna 245 munuaisensiirtoa. Määrä on kasvanut muutamassa vuodessa kymmenillä. Elävältä henkilöltä toiselle elävälle munuainen siirtyy edelleen harvoin.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Pika-aitojen mestari: "Yritän olla välittämättä Venäjän skandaaleista"

Kaksinkertainen EM-voittaja Sergei Shubenkov kruunattiin pika-aitojen maailmanmestariksi Pekingissä. Shobenkov yllättyi voitostaan.

Munuaissiirtoon valmistautuva pika-aitojen pronssimitalisti Merritt: "Olen optimistinen parantumisesta, haluan kilpailla Riossa"

Pika-aituri Aries Merritt ylsi Pekingin MM-finaalissa urotekoon. Yhdysvaltalainen menee ensi tiistaina munuaissiirtoon.

Lääkäri kielsi kilpailemasta – olympiavoittajalle munuaissiirto heti MM-kisojen jälkeen

Pika-aituri Aries Merritt voitti oman alkueränsä MM-kisoissa vaivattomasti. Lääkärin mukaan Merrittin ei pitäisi edes kilpailla Pekingissä.

Dozens of people die each year waiting for organ donations

Every year about 40 people die in Finland while waiting in line for an organ transplant. Although almost every resident is a potential organ donor, doctors still feel it is important that a deceased person has signed an organ donor card and told their loved ones about their intentions in order to be considered a viable candidate. Jussi Laakkonen is waiting for a kidney donation for the third time. He encourages people who may be willing to serve as a donor to talk openly about it with their next of kin.

Näkökulma: 2,5 vuotta munuaisjonossa – "Alkaa tuntua, että elämä menee hukkaan"

Olen yksi 400 suomalaisesta, joka jonottaa uutta elintä. Minun jonotukseni on kestänyt 2,5 vuotta. Enää en jaksa odottaa puhelinsoittoa, joka kertoisi ilouutisia. Elinsiirto pitäisi saada nopeammin, kirjoittaa Yle Pohjois-Karjalan toimittaja Esa Pietarinen.

Elinsiirtojonoon kuolee vuosittain 40 ihmistä – Jussi Laakkonen odottaa munuaista kolmatta kertaa

Joka vuosi 40 ihmistä kuolee elinsiirtojonoon. Vaikka lähes jokainen suomalainen on potentiaalinen luovuttaja, lääkärit pitävät edelleen tärkeänä, että vainaja on allekirjoittanut elintenluvutuskortin ja kertonut tahdostaan läheisilleen. Munuaista kolmatta kertaa odottava Jussi Laakkonen kannustaa puhumaan asiasta läheisille.

Akuutissa maanantaina: Elintapamuutokseen riittää yksi asia

Akuutin tulevan lähetyksen aiheet.

Munuainen isältä tyttärelle

Isä luovutti munuaisen tyttärelleen.

Elinluovuttajia on edelleen liian vähän

Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos ei ole odotuksista huolimatta helpottanut elinluovutuksen jonoja. Vuodessa tehdään vajaa 300 elinsiirtoa, mutta jonossa on noin 400 ihmistä.

Suomessa kymmeniä myrkkysieniä, mutta kaksi on ylitse muiden

Myrkytystietokeskuksen sienitietokannan mukaan Suomessa kasvaa useita kymmeniä sellaisia sieniä, jotka aiheuttavat, tai voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki ovat Manner-Suomessa niistä kaikkein hengenvaarallisimpia. Sienimyrkytysoireisiin kuoleminen on kuitenkin harvinaista Suomessa.

Laajasta kemikaalivuodosta syytetty yritys hakee konkurssia Yhdysvalloissa

Teollisuuskemikaaleja tuottava Freedom Industries jätti konkurssihakemuksen perjantaina.

Tutkijat kasvattivat keinomunuaisen "bioreaktorilla"

Laboratoriot kilpailevat keksiäkseen tehokkaimman tavan tehdä tekomunuaisia. Tähän mennessä niitä on onnistettu kasvattamaan rotille jo kahdella eri reseptillä.

Suomessa elinsiirtoennätys: Siirtoelimet eivät enää huku organisaation syövereihin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, jossa kaikki Suomen elinsiirrot tehdään, tehosti mahdollisten elinluovuttajien metsästystä ja elinsiirtojen määrä nousi viime vuonna ennätyslukemiin. Vaikka elinsiirtojen määrä kasvoi, on siirtoelinten tarve edelleen huomattavasti niiden tarjontaa suurempi.

Kolmannes jää vuosittain ilman elinsiirtoa

Elinsiirtoa odottavien määrä lisääntyy jatkuvasti ja odotusajat pitenevät. Tällä hetkellä elinsiirtoa odottaa lähes 400 suomalaista. Vuosittain kuitenkin vain 270 saa uuden elimen.

Kuolenko vai selviänkö hengissä?

Kuolenko myrkytykseen? Pääsenkö ikinä luovutukseen? Miksi juuri minä? Synkät ajatukset vetivät pohjamutiin, kun diabetes tuhosi kokkolalaisen Sirpa Läspän munuaiset. Tänään Sirpa voi hyvin ja haluaa kannustaa muitakin näkemään valon tunnelin päässä.

Munuaissiirtoihin mallia naapurimaista

Suomessa ollaan liiankin pidättyväisiä munuaissiiroissa, linjaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan munuaisosaston ylilääkäri Stefan Anderson. Suomessa tehdään munuaissiirtoja pääosin vain kuolleita luovuttajilta - vuosittain 200:sta munuaissiirrosta vain noin 20 saadaan elävältä sukulaiselta. Ruotsi ja Norja ovat asiassa selvästi Suomea liberaalimpia.

Miten munuaissiirtoja lisättäisiin?

Munuaislääkärit toivovat, että munuaissiirtoja tehtäisiin aiempaa enemmän myös eläviltä luovuttajilta. Työryhmä ehdottaa, että lääkärit alkaisivat kelpuuttaa luovuttajaksi myös potilaan avio- tai avopuolison. Miten munuaisiirtoja voitaisiin lisätä?

Munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta halutaan lisätä

Munuaislääkärit haluavat, että tulevaisuudessa munuaisensiirtoja tehtäisiin aiempaa enemmän myös eläviltä luovuttajilta. Asiaa pohtiva työryhmä ehdottaa, että lääkärit alkaisivat kelpuuttaa luovuttajaksi myös potilaan avio- tai avopuolison.

Munuaissiirtoja tehtailtiin vuosia Pristinan keskustassa

Klinikalla Itä-Euroopasta ja Keski-Aasiasta houkutelluilta luovuttajilta poistettiin sisäelimiä 2000-luvulla. Elinkauppa on osa jatkuvasti kasvavaa ja tuottoisaa ihmisten salakuljetusteollisuutta.

Aamun lehdet: Terveydenhuollossa paljon parannettavaa

Maanantain lehdet ovat huolissaan niin elinsiirtojonoista, vanhustenhoidosta kuin työterveyshuollostakin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle