Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Check out Finland's winter birds on WWF's 'Wildlive' cam

Environmental group WWF is livestreaming endangered birds feeding in a Finnish forest.

Kamera kuvaa nyt suorana uhanalaisten lintujen talviruokintaa – WWF laajentaa Luontolive-palveluaan

Lähetyksessä voi nähdä muun muassa hömötiaisia, valkoselkätikkoja ja töyhtötiaisia

Kevätmuutto täyttää lintuharrastajien havaintovihkot, mutta lajikato näkyy jo linnustossa – "Peltosirkku on Lapista kuollut sukupuuttoon"

Lintujen kevätmuutto on Lapissa jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäisiin suliin saapuneiden vesilintujen lisäksi Lapissa on nähty jo muun muassa kuoveja, töyhtöhyyppiä sekä taivaanvuohia. Keväisessä maisemassa kuuluvat jo rastaiden laulut sekä kurkiaurojen törähdykset.

Näiden kuuden lajin suojeleminen voisi estää Suomen luonnon köyhtymisen – "Ei luonnon monimuotoisuuden pelastaminen ole vaikeaa"

Juha Kauppisen kirja maalaa synkän kuvan luontomme köyhtymisestä. Hänen lapsuutensa metsässä näkyy koko nykyluontomme tarina.

Pekka Juntin kolumni: Komeinta feminismissä on sen todistusvoima: maailma voi muuttua

Mahdoton on muuttunut mahdolliseksi pelkällä akkojen yhteisellä perkelöitymisellä. Nyt on tehtävä sama suhteessamme luontoon, pohtii Pekka Juntti.

Merikotkia runsaasti Vanajanselällä

Parhaimmillaan alueella on pyörinyt 30 yksilöä.

Suomen luonto jatkaa köyhtymistään – Kainuussakin useita uhanalaisia lajeja

Lähes 12 prosenttia Suomen eläin- ja kasvilajistosta on uhanalaisia.

Bongaa Yle Luonnon livekamerasta lintulaudan juhlijat!

Seuraa lintulaudan elämää livenä.

Runsas tiaissyksy huomattiin myös Varsinais-Suomessa

Kesän lämpimät säät suosivat tiaisten pesintöjä.

Tinttikanta nousussa viime talven notkahduksesta

Yleisimpien tiaisten määrä on ruokintapaikoilla selvästi suurempi kuin viime talvena. Havaintojen mukaan myös muilla talvilinnuilla on nyt hyvä vuosi.

Merilappilaiset aktiivisia pihabongareita – juhlavuoden tavoitteena sata pihaa

Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi Meri-Lapin lintuharrastajat ovat asettaneet tavoitteekseen saada mukaan pihabongaukseen tasan sata joukkuetta.

Toista sataa sinisorsaa – Suntin lauma on vähitelleen paisunut Kokkolassa

Kokkolan kaupunginsalmi Suntissa viettää talveaan jopa toista sataa sorsaa. Hyvä pesintä voi kasvattaa lauman jopa 300–400 yksilöön.

Sodankylässä vanhuksia ilahdutetaan linnunpöntöillä

Pöntöistä iloa niille, jotka eivät pääse luonnon keskelle.

Kuka lintulaudallani ruokailee: Hömötiainen

Peloton hömötiainen elää havu- ja sekametsissä.

Kuka pöntössäni asuu: Hömötiainen

Viheltävä laulu ”tjyy-tjyy-tiyy-tiyy”.

Sääsket inisevät jo – Luvassa vaihteleva hyttyskesä 2016

Varhaisen kevään vuoksi verenhimoiset kesähyttyset ovat jo liikkeellä. Hyttysten määrä vaihtelee alkavana kesänä suuresti alueittain.

Talousmetsää talkoilla takaisin suoksi Toivakassa

Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys on useamman vuoden etsinyt sopivaa suoaluetta ennallistettavaksi, nyt sellainen on löytynyt Metsähallituksen mailta Vuorilammen korvilta.

Suomalaisten kunnianhimoinen suunnitelma: Rakennamme miljoona linnunpönttöä

Suomen linnunpöntöt lasketaan ja pannaan kartalle. Samalla polkaistaan käyntiin maan mittavimmat pönttötalkoot. Esimerkiksi hömötiaisilla on kova pula pesäkoloista. Myös presidenttipari osallistuu kampanjaan vasaroimalla pöntöt siivekkäille.

Lintututkija: Ilmastonmuutos tuonut vesilinnut talvehtimaan pohjoiseen

Myös kaupunkilinnusto on runsastunut. Metsälinnustolla menee sen sijaan heikosti: hömötiainen ja töyhtötiainen ovat jo harvinaisia Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Uusi tutkimus lintujen muuttoliikkeistä – 30 vuodessa 37 kilometriä pohjoiseen

Helsingin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan lintujen siirtymisessä lämpeneville alueille on suuria eroja. Tutkimuksessa seurattiin 128 lintulajin pesintää suhteessa lämpötilaoloihin. Se perustuu lintuharrastajien 1970-luvulta lähtien keräämään aineistoon.

Sinunkin talipallotarjoilusi saattavat muokata linnustoa – "tulevaisuudessa lintulajeja on vähemmän"

Jos ympäristön muutos jatkuu, tulevaisuudessa lintujalajeja on nykyistä vähemmän, arvioivat asiantuntijat. Ihminen on muokannut luontoa ja samalla lintukantoja. Monet lajit taantuvat ja siitä pitää olla huolissaan, sanoo eläintieteen professori Markku Orell.

Lentoon lähtevä hömötiainen ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla juhlittiin Tanskan kuningattaren Margareetan syntymäpäiviä, muisteltiin punakhmerien hirmuvaltaa ja ihasteltiin lentoon lähtevää hömötiaista. Yle Uutiset keräsi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Luontokuvaaja valmisteli viisi vuotta kuvaa lentoon lähtevästä hömötiaisesta

Hyvän luontokuvan nappaaminen ei ole useinkaan tuurista kiinni. Luontokuvaaja Anna-Liisa Pirhonen suunnitteli vuosia palkittua lintukuvaa.

Pöllöherran parempi talvi – pönttö puolillaan jääkaappitavaraa

Varpuspöllöherraa ei näy missään. Asunnon katto on paikaltaan ja pesään kurkistaessa näkyy, että paltamolaispöllöllä on lihavat oltavat: jääkaappina ja kotina toimivassa pöntössä pötköttää pohjalla melkoinen ruokavarasto.

Tuomiston pihamaalla piipahti mustarastas ja monta muuta lintua

Seinäjokelaisen Hannu Tuomiston tavoin tuhannet lintuharrastajat laskevat jälleen tänä viikonloppuna omissa pihapiireissään liikkuvat lintulajit. Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan lintuhavainnointitapahtumalla on jo merkitystä myös lintututkimuksen näkökulmasta. Talitiainen on todennäköisesti tämänkin talven pihabongauksen yleisin lintuhavainto, mutta harvinaisempiakin lintuja voi nähdä.

Miljoonan luontokuvan mies osaa jo istua metsässä ottamatta yhtään kuvaa

Legendaarinen luontokuvaaja Hannu Hautala yllättyy luonnosta edelleen päivittäin. Miehen uran yllättävin luontoarvoitus on edelleen ratkaisematta.

Draamaa lintulaudalla: "Sinitiaiset tappelevat kuin kollit keväisin"

50 vuotta lintuja ruokkinut Sirkka-Liisa Vaalivirta kertoo, että lintulaudalla käy hyvin erilaisia persoonallisuuksia. Sinitiaiset voivat jopa kynsiä toisiaan ja hömötiaiset puolestaan ovat jopa liian rohkeita ja hakevat pähkinöitä ruokkijan taskusta.

Hirvikärpäsihottuma leviää

Syksyn varma merkki ovat hirvikärpäset, joita löytyy taas eri puolilta maata. Hirvikärpäset vähentävät ihmisten halua mennä metsään ja yhä useampi saa kärpäsistä myös allergisia oireita. Laajassa hirvikärpäsprojektissa näitä asioita ei kuitenkaan tutkita.

Nunnatasku bongattiin Kokkolassa

Kokkolan Rummelössä on bongattu maanantaina ja tiistaina Suomessa harvinainen nunnatasku. Havainto linnusta oli ensimmäinen Keski-Pohjanmaalla. Nunnatasku kuuluu varpuslintuihin, ja sen pääasiallinen esiintymisalue on Keski-Aasiassa.

Harvinaiset viitatiaiset vaelsivat Suomeen

Suomessa on havaittu viimeisen puolentoista viikon aikana yli 50 viitatiaista. Määrä on suurempi kuin Suomessa tähän mennessä havaittujen viitatiaisten määrä yhteensä.

Viitatiaisen laulu kuulostaa pizzatilaukselta

Maassamme melko harvoin tavattavia viitatiaisia on tänä syksynä havaittu poikkeuksellisen runsaasti. Koko maassa on tehty viimeisen puolentoista viikon aikana yli 50 viitatiaishavaintoa. Määrä on suurempi kuin maassamme tähän mennessä havaittujen viitatiaisten määrä yhteensä.

Viitatiaishavainto Etelä-Karjalassa

Harvinainen Viitatianen on nähty Etelä-Karjalassa. Lintu muistuttaa suuresti meillä yleisenä pesivää hömötiaista ja Suomessa on havaittu viimeisen puolentoista viikon aikana yli 50 viitatiaista ympäri Suomea.

Lintuharrastajat näkivät harvinaisuuden taivaalla

Tiaisten syysvaellukset ovat nyt vilkkaimmillaan. Suositulla lintujen tarkkailupaikalla Asikkalan Pulkkilanharjulla on viime päivinä osunut lintuharrastajien kiikareihin esimerkiksi Suomessa harvinaisia viitatiaisia. Linnut ovat tänä syksynä vaeltaneet poikkeuksellisen runsain joukoin muun muassa ravinnon perässä.

Peipot ja sepelkyyhkyt muuttokuumeessa

Lintujen syysmuutto jatkuu vilkkaana. Runsaimmin Uudellamaalla parveilevat nyt peipot ja sepelkyyhkyt. Viime yönä maakunnan yli on lentänyt satoja kurkia.

Myös etelän linnut tarvitsevat jo talviruokaa

Lintujärjestö BirdLife kehottaa aloittamaan talviruokinnan jo Etelä-Suomessakin. Talvisen sään myötä lintujen ravinnonsaanti luonnosta hankaloituu.

Jollakseen laaja luonnonsuojelualue

Sijainniltaan syrjäinen ja suojainen metsäpainanne on yksi kaupungin rauhallisimmista luonnonympäristöistä. Alueella kasvaa useita uhanalaisia kasveja ja pesii vaarantuneita metsälintulajeja.

Lintujen talviruokinta-aika käsillä

Lintuharrastajien järjestö BirdLife Suomi kehottaa aloittamaan lintujen talviruokinnan myös Etelä-Suomessa. Järjestö muistuttaa, että talviruokinta on tärkeä ravintolisä monille linnuille, sillä sään muuttuessa talviseksi ravinnonsaanti vaikeutuu.

Pakkasten tultua on hyvä aloittaa lintujen talviruokinta

Koko Suomi on saanut lumipeitteen ja pakkasta on välillä ollut reilustikin. Lintujärjestö Birdlife Suomi muistuttaa, että nyt on hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta.