Uusimmat artikkelit
Karsikon suosittu frisbeegolf-rata puretaan
Joensuun Karsikossa muut virkistysalueella liikkuvat ovat hankauksessa frisbeegolf-kansan kanssa. Myös harjumaasto on kulunut ja roskaaminen ollut ongelma. Uutta paikkaa kentälle etsitään ensi kesäksi.
Punkaharjulla sijaitseva luonnonsuojelualue laajentumassa nykyisestä – valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan esityksen
Tavoitteena on, että laki Punkaharjun luonnonsuojelualueen rajauksen muuttamisesta tulisi voimaan vuoden 2022 alussa.
Nelostien remontti nosti maan alta runsaasti muinaishistoriaa: video näyttää, mitä kivikautisia esineitä arkeologit ovat löytäneet
Kaivauksia tehdään kahdessa pääkohteessa Nelostien uudella osuudella. Tutkittavat alueet ovat olleet esihistoriallisia kulkemisen solmukohtia. Uusi nelostien linjaus ja perusparannus valmistuu syksyyn 2023 mennessä.
Metsässä kävi valtava kone, joka jätti luontoon vuosikymmeniksi syvät jäljet – vauriota ei tarvitse kenenkään korjata
Metsästä puita hakevat ajokoneet jättävät metsiin niin syviä jälkiä, että puun juuret menevät rikki ja jopa veden virtaus muuttuu. Ennallistajaa on vaikea löytää.

Kansallispuistobuumista huolimatta yksi Suomen vanhimmista puistoista kärsii kävijäpulasta – Rokua kosii retkeilijöitä laajentumalla
Rokuan kansallispuistoon liitetään 500 hehtaaria Metsähallituksen hallinnassa olevia valtion maita.
Riittääkö Suomessa hiekka? Ehtyvälle hiekalle haetaan nyt korvaajaa konehiekasta ja mahdollisesti merihiekasta
Hiekan loppuminen pääkaupunkiseudulla on johtanut siihen, että hiekkarallin matkat ovat pidempiä ja santaa korvataan kalliomurskeella.

Kalevankankaan luontopolku uudistettiin – 3 kilometrin ympyräreitille rakennettu pitkospuita ja uusia opastauluja
Polku on siirretty lähemmäs Hanhilammen rantaa.

Kangasala valmistelee lausuntoa tekopohjaveden tuotantolaitosta vastaan
Tekopohjaveden tuottaminen vaatisi imeytystä harjun läpi monenlaisine laitteineen. Kangasalla kuten naapurikunta Pälkäneelläkin pelätään vahinkoa harjulle ja luonnon pohjavedelle.

Ilomantsin Valkeajärvelle luonnonsuojelualue
Metsäyhtiö Tornatorin omistuksessa olevalla alueella on muun muassa erämaalampia ja sokkeloisia puroja.
Vesi huuhtoi, jää muokkasi – näin syntyi Suomi
Maamme syntyhistoria näkyy kivissä ja kerrostumissa

Vuoden retkikohde on elävä geologian oppikirja: Suomen korkein dyyni ja kirkkaat vedet tekevät Rokuasta ainutlaatuisen
Vuoden 2018 retkikohteeksi valitulla Rokuanvaaralla voi nähdä edellisen jääkauden vetäytymisvaiheen merkit.

Mitä ihmettä? Sorakuoppa rauhoitettiin Hausjärvellä luonnonsuojelualueeksi
Vanhan sorakuopan luontoarvot Etelä-Hämeessä, Hausjärven Ryttylässä ovat niin suuret, että alue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Avoimeksi kaivetulla alueella elää harvinaista paahdealueiden lajistoa, joka umpeenkasvun vuoksi on muualla hätää kärsimässä.

Niinistö ja Putin kohtaavat Topeliuksen huvipuistossa – Kokoushotellilla pitkä keisarillinen historia
Presidentit kohtaavat Punkaharjun maisemissa, joita Sakari Topelius kuvaili Maamme-kirjassa huvipuistoksi. Presidenttien kahdenväliset keskustelut käydään hotellissa, joka rakennettiin alun perin Venäjän keisarin käskystä metsänvartijan taloksi.

Punkaharju äänestettiin vuoden retkikohteeksi
Eteläsavolainen kansallismaisema keräsi noin neljänneksen annetuista yleisöäänistä.

Matalan radonin alueilla mitataan liian vähän
Kattavampi mittaus voisi värittää radonkartan uusiksi.

Uhanalainen harjujen kaunokainen vaarassa – istutuskokeilussa pyritään pelastamaan kasviharvinaisuus
Uhanalaista Kanta-Hämeen maakuntakasvia hämeenkylmänkukkaa pyritään pelastamaan istutuksin. Luonnosta kerättyjä siemeniä on kasvatettu savolaisella taimitarhalla ja nyt niistä kasvaneita taimia istutetaan takaisin luontoon vahvistamaan rauhoitetun lajin esiintymiä.

Meriarkelologit tutkivat suolammista jopa 2 500 vuotta vanhoja muinaisjäännöksiä
Museoviraston meriarkeologit ovat saapuneet pienten suolampien rannalle Tohmajärvelle tutkimaan, lepääkö matalissa lammissa harvinaisia muinaisjäännöksiä.
Kulotusta, maastopyöräilyä ja suunnistusta Pyynikille – kuuntele luonnonsuojelijoiden vinkit kansallismaiseman uudistamiseen
Luontoyhdistys Villi Vyöhyke toivoo Pyynikin harjunäkymien avaamista ja kaupunkilaisille lisää mahdollisuuksia osallistua harjuluonnon hoitamiseen. Varjosuunnitelmassa ehdotetaan jopa maastopyöräilyn ja kilpasuunnistuksen sallimista.

Luonnontieteilijä pääsi Helvettiin - Heikki Setälä rakastaa ötököitä, lintuja ja luolia
Lahtelainen professori Heikki Setälä hurmioituu metsistä. Tutkija koluaakin luonnossa kiikarit kaulassa myös vapaa-aikana. Työssään hän selvittää puhdistavatko kaupunkien puistot puineen ja pensaineen oikeasti ilmaa ilmansaasteista, kuten usein väitetään.

Mielenosoittajat ovat pysäyttäneet kiistellyt Ärjänsaaren hakkuut
Greenpeace moittii UPM:ää harjuluonnon pilaamisesta herkällä Oulujärven Natura-suojeluverkostoon kuuluvalla Ärjänsaarella.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Taivalkosken Kalaharjun alueelle myönnetyn maa-ainesten ottoluvan
Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Taivalkosken Kalaharjun alueelle annetun maa-ainesten ottoluvan. Luvasta oli valittanut Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Tampere myy Ylioppilastalon ja entisen Nykytaiteen museon
Tampereen kaupunki kauppaa kaksi omistamaansa arvorakennusta. Tarjousten perusteella myydään Pyynikinharjun kupeessa sijaitseva Haapasen huvila sekä nykyään Musiikkiteatteri Palatsille vuokrattu vanha Yo-talo.

Ahnaasti leviävä lupiini uhkaa Salpausselän harvinaisia kasveja
Salpausselän ketokukat ovat vaarassa jäädä lupiinin jalkoihin. Jos tilanteeseen ei puututa pian, ongelmalaji syrjäyttää harjun alkuperäiset kasvit ja voi jopa vähentää pölyttäjähyönteisten määrää, varoittavat asiantuntijat.

Huhtasieni haastaa helppoudellaan korvasienen – herkku voi piilotella omassa pihassa
Korvasienien kanssa saa olla tarkkana, mutta tämä aika vuodesta tarjoaa helpompaakin sieniherkkua. Huhtasieni on myrkytön eikä vaadi keittämistä. Harrastajat toivovat ihmisten löytävän tämän hetkellisen ilon.

Apurahoilla kohennetaan kulttuuria, tehdään taidetta ja ajetaan Pillurallia
Kulttuuriapuraha mahdollistaa täysipäiväisen taiteen tekemisen, sanoo suomussalmelainen keraamikko Ulla Harju. Harju oli yksi 24 kainuulaisesta Kulttuurirahaston apurahan saajista.

Tampereen tornivillitys leviää Pyynikin rinteille?
Tamperelainen arkkitehtiryhmä visioi tornitaloja Pyynikille Rollikkahallin ympärille. Vanhaan sorakuoppaan tulisi 4–5 asuintornia, joista olisi näkymät sekä Näsijärvelle että Pyhäjärvelle.

Selvitys: Soraa ei saa enää ottaa arvokkailta harjuilta
Soran ja hiekan ottoon sopivia harjualueita on Pirkanmaalla enää vähän. Asia käy ilmi mm. ELY-keskuksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan uusia ottolupia ei arvokkaille harjualueille enää pitäisi myöntää.

Ahveniston Olympiapuistoon seikkailupuisto – mitä mieltä olet?
Yläilmoissa puiden välille kiinnitettyjä heiluvia polkuja, liaanihyppyjä, keinuja ja vaijeriliukuja. Sopiiko seikkailupuisto Hämeenlinnan Ahveniston perinteikkääseen Olympiapuistoon?

Kuusi saa antaa tilaa tammelle ja saarnille kaupunkien metsissä
Tamperelaiselle tulee kaupungin metsistä helposti mieleen rehevä kuusikko tai harjulla kasvavat männyt. Muutaman vuosikymmenen tai vuosisadan kuluttua tämä kuva voi olla pahasti vanhentunut. Ilmaston lämpeneminen ja ihmisen rehevöittävä toiminta tuovat tilalle lehtimetsää ja Keski-Euroopalle tyypillisiä puulajeja.

Ratapenkka voi pelastaa uhanalaisia lajeja
Ihmisen muokkaamasta ympäristöstä on tullut monelle uhanalaiselle lajille tärkeä selviytymispaikka. Esimerkiksi Liperissä on havaittu vilkkaasti liikennöidyn radan penkka-alueen olevan usealle kasvi- ja hyönteislajille elinkelpoinen asuinpaikka. Nyt ratapenkkoja raivataan erityisellä huolella.

Harjun puita kaadetaan tänään
Jyväskylän harjulta kaadetaan tänään huonokuntoisia puita. Tiensä päähän on tullut kymmenkunta Harjun koivua ja yksi sembramänty. Harjun portaat ovat puunkaatotöiden ajan suljettuina.
Puita nurin Harjulta
Kymmenisen Jyväskylän Harjun koivua ja yksi sembramänty ovat tulleet päiviensä päähän ja kaadetaan pois huomenna. Samalla kertaa alueelta poistetaan myös kokonaan kuolleita puita.

Mustapääkerttu on Untulanharjun tähtisolisti
Osa mustapääkertuista laulaa jo Untulanharjulla, osa tekee vielä muuttomatkaa Afrikasta. Mustapääkerttu on Hämeenlinnassa Lammilla yksi Untulanharjun kevään tähtiesiintyjistä muiden laulajien, valkovuokkokenttien ja pähkinäpensasmetsän ohella.

Kalliiseen kupariin kapaloitu terveysasema kuumentaa tunteita
Tampereen Pyynikin uuden sosiaali- ja terveysaseman poikkeuksellinen ulkomuoto aiheuttaa keskustelua. Kuparipinnasta olisi tullut vieläkin kalliimpi, jos arkkitehtien alkuperäinen ajatus olisi toteutettu.

Kansallismaisema näkyviin Punkaharjulla
Punkaharjun kansallismaisema tulee entistä paremmin saavutettavaksi ja nähtäväksi. Etelä-Savon ELY -keskus on myöntänyt hankkeeseen vajaat 230 000 euroa työllistämisvaroja. Tänään aloitettiin näkymien avartaminen poistamalla valikoituja puita. Harjualueelle rakennetaan myös kestäviä polkuja.

Retkiluistelijat liukuvat jo jäälle
Retkiluistelukausi on pääsemässä vauhtiin. Runsas lumi, ohuet jäät ja avoin syväväylä rajoittavat vielä reittejä, mutta luistelemaan on jo pääsyt ainakin Rantasalmen Järvisydämessä. Myös reitti Oravista Linnasaareen on tarkoitus avata viikonlopuksi. Punkaharjulla avataan ensimmäinen reitti perjantaina.

Vedensaantia turvataan Lahdessa
Lahti Aqua turvaa lahtelaisten vedensaantia rakentamalla varavesiputkea. Lahdessa Salpausselän harjun ulkoilureiteillä on ollut kesästä lähtien useita kaivantoja, joissa on uusittu putkia.

Riihimäki kokeilee kylmänkukan selviytymistä viheralueilla
Uhanalainen hämeenkylmänkukka on pitkäikäinen kasvi, mutta huono leviämään. Riihimäen kaupunki ja UPM Metsä kokeilevat kylmänkukan taimien istuttamista Metsäkorven viheralueille. Uudella Metsäkorven asuinalueella on sopivan paahteisia kasvupaikkoja.

Rokuan vesiongelmia ratkotaan tieteellisen mallin avulla
Rokuan harjualueen järvien vedenpinta on viime vuosina vaihdellut rajusti. Soiden ojittaminen ja säiden vaihtelut ovat osatekijöitä, mutta niiden keskinäistä merkitystä halutaan vielä tarkentaa.

Ahvenisto on täynnä mahdollisuuksia
Maauimalan kunnostus on Hämeenlinnan suurin satsaus Ahveniston alueelle. Luonnonhoitotöissä tarkoitus on raivata pienpuustoa ja avata harjulta näkymiä ympäristöön. Vaikka eri harrastusmuotojen käyttäjämäärät ovat lisääntyneet, Ahvenisto pysyy kaiken kansan ulkoilualueena.

Etelä-Karjala yritetään saada Unescon Geopark-alueeksi
Etelä-Karjalalla olisi edellytyksiä Geoparkiksi, koska alueella on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen geologinen historia ja kymmeniä sopivia geologisia kohteita. Hanke ei edellyttäisi alueiden lisäsuojelua. Alueen nimeksi tulisi Saimaa Geopark.

Juhliva Seitseminen pestaa piikoja ja renkejä
30-vuotiaan Seitsemisen kansallispuiston palvelurakennetta parannetaan pitkin kesää ennen heinä-elokuulle sijoittuvaa juhlaviikkoa. Töitä tehdään myös vanhassa Koveron kruununmetsätorpassa, jonka arkeen pääsee osallistumaan parin päivän mittaisessa pestissä.

Oulun seudun pohjavesialueet laitetaan järjestykseen
Oulun ympäristökuntien sekä Muhoksen ja Pudasjärven harjualueet tutkitaan pohjavesien varjelemiseksi. Tutkimusprojektissa alueet määritellään kolmeen tärkeysluokkaan.

Harjujen vesiensuojeluun tähtäävät tutkimukset käyntiin
Geologian tutkimuskeskus on aloittanut muun muassa kuntien maankäytön suunnittelua avustavat maastotutkimukset neljällä paikkakunnalla Keski-Pohjanmaalla. GTK on yhteydessä alueen maanomistajiin tutkimusten johdosta.

Pyynikinharju muuttui satumetsäksi
Valoviikkojen kuviot sammuvat loppiaisiltana kymmenen jälkeen. Uudistuneilla Tampereen valoviikoilla on tänä vuonna nähty Valonauha-teosten sarja. Esimerkiksi Takon tehdasalue, Hämeenpuisto ja Pyynikin näkötorni ovat saaneet uuden valaistuksen.

Kaukolanharjun kasveja uhkaa kuusettuminen
Tuore kasvitutkimus Tammelan Kaukolanharjulla paljasti uusia kasvilajeja, joita ei kasvanut harjulla edellisen, 1950-luvulla tehdyn tutkimuksen aikaan. Tänä vuonna tehdyssä selvityksessä löytyi 35 uutta lajia, mutta kymmenen lajia oli kadonnut vuosikymmenten saatossa. Kasvitutkimuksen aineisto on koottu Kaukolanharjun kasvit -kirjaksi.

Ahvenistovisio niputtaa kehityssuunnat - liikuntaa, harjuluontoa ja palveluja
Vasta valmistunut Ahveniston alueen kehittämisvisio sovittaa yhteen harjuluonnon erityispiirteet ja olemassa olevat palvelut. Ahveniston alue on yksi Hämeenlinnan suosituimmista virkistys- ja harrastusalueista. Alueella on laskettu jopa yli miljoona käyntikertaa vuodessa.

Rokuan vesien vajoaminen ihmisen aiheuttamaa
Veden pinnan vajoaminen Rokuan suppajärvistä on osoittautumassa ihmisen aiheuttamaksi. Erityisesti metsätaloudelliset suo-ojitukset näyttävät vaikuttavan pohjaveden alenemiseen Geoparkin herkillä harjualueilla.
Vuosikymmenien perhoskesä takana
Lämmin ja sopivan kostea sää on suosinut perhosia tänä kesänä. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti arvioi, että perhoskesästä tulee paras muutamaan vuosikymmeneen.
Tykistöprikaati marssii roskat pois metsästä
Tykistöprikaati marssii 1 500 hehtaaria ympäristöä roskattomaksi. Tykistöprikaati siivoaa kaksipäiväisellä metsämarssilla ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona Niinisalossa Hämeenkankaan harjoitusalueita. Tykistöprikaati osallistuu metsämarssilla valtakunnalliseen Suomi puhtaaksi - päivässä! -kampanjaan.