Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Evon tiedekansallispuistoa valmisteleva työryhmä täydentyi kahdella jäsenellä

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, että työryhmästä puuttuu paikallisten maanomistajien edustus.

Kansanedustaja Hilkka Kempiltä kirjallinen kysymys Evon kansallispuistohankkeesta

Kempin mukaan on tärkeää, että esimerkiksi laadukas metsätalous ja sen koulutustoiminta, metsästys, matkailu ja alueen leirikäyttö turvataan Evolla jatkossakin.

Uhanalaiset kovakuoriaiset saavat suojelualueen Evon Tuohikarpionharjulle

Alue suojellaan osana Beetles LIFE-hanketta, jota koordinoi Metsähallitus.

Helsingin yliopiston varadekaani Atte Korhola: "Evon tiedekansallispuisto voisi nostaa Suomi-kuvaa maailmalla"

Ympäristöministeriö ja Helsingin yliopisto ovat sopineet, että yliopisto alkaa kokoamaan Evon tiedekansallispuiston alueellista työryhmää Atte Korholan vetämänä.

Majavalive: Seuraa majavaperheen puuhastelua talvisella lammella

Yle Luonnon Majavalive seuraa majavien talvea Evolla

Metsästäjäliitto: Paikallisia toimijoita ei kuultu Hämeenlinnan Evon kansallispuistohankkeessa

Metsästysseurat ovat huolissaan hankkeen vaikutuksista alueen luontoon ja perinteisiin. Esitys on jo luovutettu ympäristöministeriöön.

Maatalouden muutokset tekivät lantakuoriaisista uhanalaisia – ilman niitä maapallon metaanipäästöt olisivat paljon suuremmat

Lantakuoriaiset ovat tärkeitä ravinteiden kierrättäjiä. Ne myös vähentävät ilmastopäästöjä.

Pitkään palvelleen Evon säähavaintoaseman toiminta päättyi Lammilla

Evon asemalla ehdittiin mitata vuosien varrella huikeita lämpö- sekä pakkasasteita.

Hämeenlinnan Evolle kaavailtu tiedekansallispuisto on nytkähtänyt eteenpäin – "Vastaavaa puistoa ei ole missään muualla maailmassa"

Tutkijoiden, luonnonsuojelujärjestöjen ja retkeilijöiden allekirjoittama esitys on luovutettu ympäristöministeriöön.

Biologit jakavat videot kevään etenemisestä myös yleisölle: touhukkaasta majavasta somejulkkis

Kentällä-palvelun somevideot ovat keränneet muutamassa kuukaudessa tuhansia tykkääjiä. Verkostoon tulee myös uusia videoita tutkijoilta ulkomaita myöten.

Paimenpesti kiinnostaa taas monia – Metsähallitus sai Evolle peräti 1700 hakemusta

Metsähallituksen kohteisiin tuli koko Suomessa 15 638 hakemusta.

Suomalaistutkijat yllättyivät: humusjärvien bakteerit ja levät hajottavat muovia ja tekevät siitä hyödyllisiä rasvahappoja

Jyväskylän yliopiston tutkimus tuo yllättävää tietoa luonnon mikrobien kyvystä käsitellä vesiin päätynyttä mikromuovia.

Taruksen metsänhakkuut tulivat Padasjoelle yllätyksenä – Hämeenlinna kerää vihreää kultaansa Padasjoen mailta

Greenpeace ja Etelä-Hämeen luonnonsuojelelupiiri virittelevät tahoillaan Evolle Taruksen tuntumaan kansallispuiston perustamista.

Evon retkeilyaluetta kehitetään yhteistyössä matkailuyrittäjien kanssa – ensin selvitetään minkälaisia palveluita alueelle tarvitaan

Tavoitteena on muun muassa kehittää retkeilyaluetta luontomatkailuelinkeinojen näkökulmasta.

Ensi vuoden metsätuvat varattavissa

Suurin osa tuvista on varattavissa Erälupien verkkokaupan kautta tai palvelunumerosta.

Kuvauskopterit lennähtivät metsäammattilaisten työkaluiksi: "Maailma ja metsä näyttävät ihan erilaisilta, kun saadaan silmät 150 metriin"

Pienet kuvauskopterit tekevät vahvaa tuloaan myös metsätalouteen. Lammin Evolla on koulutettu jo kolmisenkymmentä metsäalan opiskelijaa droonilennättäjiksi.

Metsähallituksen Paimenviikoille odotetaan jälleen tunkua

Viime vuonna lammas- tai lehmipaimeneksi tuli noin 8 500 hakemusta.

Metsä vetoaa kaupunkilaisiin – Pääkaupunkiseudun partiolippukuntiin jonotetaan jopa vuosia

Partiotoiminta kasvattaa suosiotaan, mutta ryhmien vetäjistä on etenkin pääkaupunkiseudulla huutava pula. Ohjaaksi voi ryhtyä, vaikkei olisi partiotaustaa.

Opiskelijat mittelevät moottorisahoilla Euroopan mestaruudesta: "Metsureille on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa"

Metsuriopiskelijat lähtevät Eurooppaan edustamaan Suomea. Kisa vaatii osallistujilta tarkkuutta, nopeutta ja ketteryyttä.

Evon retkeilyalueelle uusi suurtapahtuma – yhdistää urheilua, luonnossa liikkumista ja bisnestä

Kolmipäiväisen tapahtuman odotetaan tuovan Evolle noin tuhat osallistujaa. Metsähallitus on tyytyväinen retkeilyalueen uudesta tapahtumasta.

Luontokohteet vetävät kävijöitä, mutta retkeilijät kaipaavat korpeen parempia palveluita: "Vesivessalle olisi kysyntää"

Innostus liikkua luonnossa näkyy kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla käyntimäärien kasvuna. Kiireisiin ihmisiin vetoavat puhdas, turvallinen ja rauhallinen luonto ja kiinnostus omaan hyvinvointiin.

Metsojen kevät ei ollut päivääkään myöhässä – video näyttää, kuinka lemmenkutsuja läheteltiin räntäsateessa

Kevät tuli kuukauden myöhässä, mutta se ei ollut esteenä metsojen soidinmenoille. Metsot ovat siirtyneet korpimetsistä harvennettuihin talousmetsiin.

Legandaarinen Aulanko laitetaan vihdoin kuntoon: "Jatkossa tämä lienee Etelä-Suomen suurin rantahuvila"

Vanhoja rakennuksia kunnostetaan ja rantaan rakennetaan kaksi tai kolme suurta huvilaa. Yrittäjä aikoo käyttää alueen remonttiin 800 000 euroa.

Roihu-leiri loppuu: Paluuliikenteen sadat bussit ruuhkauttavat liikennettä

Partion suurleiri Roihu Lammin Evolla päättyy tänään torstaina. Tuhansien leiriläisten tekemän paluuliikenteen vuoksi tiellä numero 53 Evon alueelta Tuuloksen suuntaan on tänään ruuhkaa.

Finnjamboree brings together 17,000 international scouts and guides

Organised by the Scouts and Guides of Finland, the seventh annual Finnjamboree is utilising social media and smartphone apps at the Evo campsite near Hämeenlinna for the outdoor event, which wraps up on July 28.

Lammin vastaanottokeskuksen majoituspaikkoja vähennetään

Maahanmuuttovirasto vähentää Hämeenlinnasta SPR:n Lammin vastaanottokeskuksesta 100 paikkaa. Lisäksi Evolla sijaitseva 30-paikkainen alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksikkö lakkautetaan.

Kevään uusi lämpöennätys: Lammilla +26,4 astetta

Helleraja on rikottu tänään seitsemällä paikkakunnalla. Vielä keskiviikkona voidaan yltää hellelukemiin, mutta torstaina sää viilenee myös etelässä.

Evon retkeilyalueen palvelut monipuolistuvat Lammilla

Evon retkeilyalueen palvelut paranevat Niemisjärvellä. Niemisjärven kahvilassa toimii jatkossa myös Evo-info, josta saa retkeilyneuvontaa ja opastusta.

Evon leirialueesta halutaan entistäkin monipuolisempi retkeilyalue

Suomen Partiolaiset ja Hämeenlinnan kaupunki sekä Linnan Kehitys Oy ovat allekirjoittaneet monivuotisen sopimuksen Evon leirialueen kehittämisestä. Yhteistyön tavoitteena on edistää muun muassa Evon alueen käyttöä ja elinvoimaisuutta.

Metsähallitus vastaa luontoväelle: Evon luontoon ei kohdistu uusia uhkia

Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen tyrmää pelot, että metsähallituslain uudistuksen myötä retkeilyalueisiin kohdistuu kasvavia hakkuupaineita. Hän ei myöskään usko, että Metsähallituksen luontopalvelut heikkenevät niin, että nykytasosta pitää tinkiä. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kehottaa laittamaan jäitä hattuun kuumenneessa keskustelussa.

Lähteen silmä on veden ja maan kohtauspaikka – ja kurkistus myytteihin

Lähde on outo talvinen retkikohde. Vaikka tammikuun pakkanen paukkuisi 20 asteen vaiheilla, lähteen vesi lirisee iloisena ja virtaa menojaan lumiseen maisemaan. Lähde on ollut taika- ja uhrauspaikka, jääkaappi ja juomapaikka. Lähde on edelleen luonnossa pieni helmi ja aarre.

Loimijoen peltojen ja Hämeen Evon metsämaisemien arvo nousussa

Ympäristöministeriö haluaa Lounais-Hämeen Loimijokilaakson viljelymaisemat nimitetyiksi uusiksi arvokkaiksi valtakunnallisiksi maisema-alueiksi. Loimijoen lisäksi Kanta-Hämeestä arvokkaiksi maisemakokonaisuuksia ovat ehdolla Montolan viljelymaisemat ja Evon alueen metsäkulttuuri- ja jokimaisemat Hämeenlinnan Lammilta. Nimetyillä maisema-alueilla pyritään turvaamaan edustavien ja elinvoimaisten maaseutumaisemien säilyminen.

Kolme uutta vastaanottoyksikköä yksin tulleille turvapaikanhakijalapsille

Maahanmuuttovirasto perustaa kolme uutta vastaanottoyksikköä Suomeen yksin tulleille turvapaikanhakijalapsille. Yksiköt perustetaan Hämeenlinnaan, Sipooseen ja Pertunmaalle.

Aulanko kiinnostaa retkeilijöitä vuodesta toiseen – Torronsuo romahti

Joutsenia ja muuta luontoa kävi ihailemassa Hämeenlinnan Aulangolla viime vuonna 370 000 ihmistä. Sen sijaan Tammelan Torronsuolle pitäisi tehdä jotain. Hyvistä liikenneyhteyksistä huolimatta se ei tunnu vetävän retkeilijöitä.

Metsähallitus kartoitti lähes tuhat suojelualuetta

Metsähallituksen suuri luonnonsuojelualueiden kartoitus muutti käsityksiä lajiston uhanalaisuuksista. Kartoituksessa löytyi joitakin uhanalaisina pidettyjä lajeja, jotka ovat pelättyä yleisempiä. Toisaalta löytyi myös sellaisia lajeja, jotka ovat harvinaistuneet huomattavasti vuosien saatossa. Tutkimus korostaa oikein rajatun suojelualueen merkitystä monimuotoisuuden turvaamisessa.

Evon tutkimusasema tyhjenee ja pitkä perinne päättyy

Uuteen Luonnonvarakeskukseen liitettävä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on lakkauttanut Evon toimipisteensä. Evolla on tutkittu riistaa ja kaloja sekä kalavesiä pitkään jo vuodesta 1892. Tämän vuoden loppuun mennessä perinteikäs tutkimusasema hiljenee lopullisesti, kun väki ja irtaimisto siirretään muualle.

Muutosrytinöihin tottunut Minna Karhunen AVIn uudeksi pomoksi

Valtioneuvosto on torstaina nimittänyt hallintotieteiden maisterin Minna Karhusen Etelä-Suomen aluehallintoviraston uudeksi ylijohtajaksi. AVIn nykyinen ylijohtaja Anneli Taina jää eläkkeelle tämän vuoden lopussa.

Heinäkuu toi helteet – lämmin jatkuu elokuullekin

Päättynyt heinäkuu oli Hämeessä 2-2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Lammin Evon 18,1 ja Heinolan 20,1 asteen välillä.

Partioleirit ruuhkauttavat Evon ja Lopen teitä

Evolle saapuu tiistaina kaikkiaan noin 4 000 lounaissuomalaista partiolaista suurleirille. Tuloliikenne ruuhkauttaa liikennettä Lammilla. Hämeen partiolaiset ovat samaan aikaan koolla Lopen Räyskälässä.

Kylmä yö takana – pakkasta useilla paikkakunnilla

Lämpötila kävi pakkasen puolella noin kymmenellä Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä. Pakkasta oli paikoin myös etelässä.

Lämmintä riittää – elohopea kivunnut monin paikoin jo reippaasti yli 26 asteen

Ilmatieteen laitoksen paikallissäähavainnot kertovat mukavia uutisia lämpöä rakastaville. Harvoin saa ihastella Suomi-neidon sääkarttakuvaa, jossa hellelukemat kipuavat yli Oulun korkeuden.

Helleraja ylitettiin Hämeenlinnan Lammilla – rajuista ukkospuuskista varoitus

Ilmatieteen laitoksen mittarin mukaan helleraja, 25 astetta puhkaistiin Hämeenlinnan Lammin Evolla iltapäivällä. Muut kaksi mittaria jäivät vähän vaille. Kantahämäläisiä varoitetaan maanantai ukkospuuskista.

Evolla voi kohta harjoitella vaikka tukkimiehen taitoja

Lammin Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa toimivat yrittäjät ovat käynnistäneet nopeasti toimet uusien palvelutuotteiden luomiseksi. Yrittäjät kokoontuivat alkuviikosta kehittämistyöpajaan ja loivat saman tien 12 uutta matkailutuotetta.

Etelän myyrät houkuttelevat hiiripöllöjä vaellukselle

Kanta-Hämeessä hiiripöllöjä on nähty viime kuukausina enemmän kuin kymmeniin vuosiin. Pohjoisesta tulevat pöllöt lähtevät liikkeelle ruuan perässä. Osa jää uudelle seudulle pidemmäksi aikaa ja pistää pesän pystyyn.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle