Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Havainnekuva Oulun Varikon tornista

Oulun asuntomessuille 2025 rakennetaan Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo – 16-kerroksisen rakennuksen käyttöiäksi tavoitellaan sataa vuotta

"Varikon torni" -niminen kerrostalo on toteutuessaan alueen maamerkki. Tornitalon asuntojen toivotaan olevan vähintään 30 neliön kokoisia. Toiminnoiltaan se voi olla myös hybriditalo, jossa on sekä omistusasuntoja että opiskelija-asuntoja.

Ränsistynyt puutalo, jonka maalipinta on pahoin kulunut.  Piha on kasvanut myös umpeen ruohokasveja.

Urheiluseura remontoi lahonnutta hökkeliä 18 vuotta: "Kukaan normaali ihminen ei olisi ikinä lähtenyt tähän" – lopputulos hivelee silmää

Vielä 20 vuotta sitten Kotkassa sijaitseva Sunilan pirtti oli irvistelevä röttelö, joka oli jo käytännössä purkua vailla. Urheiluseura kunnosti rakennuksen, ja nyt se on kaunotar, joka huokuu arvokkuutta.

Ilmakuva Pulkkilanharjusta. Toinen puoli on sula ja toinen puoli jäässä.

Helsingin Oodin suunnitellut arkkitehti piirsi matkailukeskuksen Päijänteen kansallispuiston kylkeen – tältä se tulee näyttämään

Asikkalan Pulkkilanharjulle on puuhattu uutta matkailukeskusta yli 15 vuotta. Maineikkaan arkkitehdin piirtämät suunnitelmat saivat kunnanjohtajan hihkumaan.

Revonlahden kirkko Siikajoella.

Kirkkojen kauneus vei Paavo Kotkavaaran mennessään ja nyt hän on kuvannut niistä yli 56 000 otosta – testaa, miten hyvin sinä tunnet kirkot

Kirkoissa vierailuun ei välttämättä tarvitse liittyä uskonnollisuutta, sillä moni viehättyy niiden arkkitehtuurista. Näin kävi myös Paavo Kotkavaaralle, joka on kuvannut kaikki Suomen kirkot.

Hiekkasärkkien pitkospuita

Hotelli Rantakallan laajennustyöt ovat alkaneet Kalajoella

Uuteen loma-asuntokerrostaloon tulee 34 asuntoa ja sen on tarkoitus valmistua kesäksi 2023 mennessä.

Wivi Lönn Jyväskylän kotitalonsa työhuoneessa

Arkkitehti Wivi Lönn anoi vapautusta sukupuolestaan päästäkseen opiskelemaan unelma-ammattiinsa

Arkkitehti Wivi Lönn uudisti suomalaisen koulurakentamisen, piirsi maamme kauneimman paloaseman, suunnitteli useita merkkirakennuksia – ja sivuutettiin. Tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Toimittaja Tuukka Pasanen katsoo kameraan tarkkaavaisesti.

Viikon Tuukka: Tilat ohjaavat ja rauhoittavat ihmistä

Tilat vaikuttavat ihmiseen tietoisesti ja tiedostamatta.

Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo kasailevat teoksia näyttelytilassa Kuopiossa.

Tunnettu arkkitehtipari piikkasi uuden kirkon seinää taiteen nimissä – nyt he avaavat isojen julkisten taideteostensa syntyprosesseja

Kuopiossa on avautunut Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon julkisia taideteoksia esittelevä näyttely. Esillä on mallikappaleita, joita taiteilija-arkkitehtipari on käyttänyt omien teostensa suunnittelussa.

Kuvassa on Säynätsalon kirkko.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Säynätsalon kirkon remontti aikaistuu – sisäilmaongelma sulkee ovet lokakuussa

Jyväskylän seurakunta aikaistaa Säynätsalon kirkon peruskorjausta parilla vuodella. Sisäilmaremontissa kirkko palautetaan alkuperäiseen asuunsa urkuja myöten.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Tarvitsevatko ihmiset kirkkoja vai seurakuntien virastotaloja?

Evankelis-luterilainen kirkko on haasteen edessä. Rahakirstun pohja häämöttää, ja on päätettävä, kumpaa seurakunnat oikeasti tarvitsevat: virastotaloja vai kirkkorakennuksia. Kolumnin voi myös kuunnella.

Oulun rakenteilla olevan torihotellin paikalle on kuvassa piirretty siili.

Nousisiko Oulun keskustaan torihotellin tilalle siilikakku? Uros-miljonäärin hotellihankkeen pysähtyminen innoitti oululaiset pilailemaan

Oululaisen sarjakuvataiteilijan mukaan oli odotettua, että torihotellin vaiheet kirvoittavat huumoria ja ironiaa. Keskeisellä paikalla sijaitsevan tontin käyttö on kaupunkilaisten yhteinen asia.

Joensuun kaupungintalo.

Joensuun kaupungintalon museoksi muuttamisen hankesuunnitelmaa aletaan käydä läpi Museoviraston arkkitehdin kanssa

Tapaamisia Museoviraston arkkitehdin kanssa tulee todennäköisesti useampia. Tavoitteena on päästä käsittelemään hankesuunnitelma kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuussa.

Sammakkolammenpuisto Puijonlaaksossa Kuopiossa.

Kuopion kaupunginosia tarjolla Vuoden kaupunginosaksi: esimerkiksi Niiralaa, Puijonlaaksoa ja Petosta ehdotettu kilpailuun

Esimerkiksi Kuopion Niiralan 40-50-lukujen rintamamiestalojen arkkitehtuuria kehutaan ja lisäksi mainitaan Niiralan lyhyet etäisyydet keskustaan. 

Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän yksikön piha.

Suomesta katoaa 1950-luvun koulurakennuksia joka vuosi – yksi näistä seisoo vielä hetken Hämeenlinnassa

1950-luvun koulurakennuksia on viime vuosina purettu kovaa tahtia eli noin kymmenen vuosittain. Myös Hämeenlinnan yhteiskoulu edustaa aikaansa, niin sanotun jälleenrakennuskauden koulua.

Tietokoneella tehty havainnekuva  kerrostalosta Vaasan Rantakadulla.

Rantakadun siilojen tilalle aiotaan rakentaa 12-kerroksinen asuintalo – Vaasan kaupunki julkisti arkkitehtikilpailun voittajan

Vaasan kaupunki julkisti perjantaina arkkitehtikilpailun tulokset. Rantakadun siilot korvataan 12-kerroksisella asuintalolla, jonka on suunnitellut turkulainen arkkitehtitoimisto Sigge Arkkitehdit Oy.

Pyöräilijöitä rantaraitilla Lahden satamassa kesäkuussa 2019.

Niemen ranta-alueen arkkitehtuuri-ideakilpailu ratkesi

Lahden Niemen ranta-alue vapautuu teollisuudelta asukkaiden käyttöön. Niemessä alkaa tapahtua jo ensi vuonna.

Italialaisravintola Olivia.

In pictures: Helsinki Central Station undergoes old-is-new transformation

The renovation includes the opening of a new restaurant and café.

Helsingin rautatieasemalla on avautumassa yleisölle useita ennennäkemättömiä tiloja

Näin erilaiselta Helsingin päärautatieasema näyttää jättiremontin jälkeen

Rautatieasemalle on avautumassa täysin uusi ravintola ja kahvila. Peitettyjä ikkunoita on avattu ja alue on saamassa remontin jälkeen kokonaan uuden ilmeen.

Ilmakuva jossa on rajattu suunniteilla oleva alue.

Miltä Helsingin Kauppatorin alue näyttää tulevaisuudessa? Joku näistä neljästä suunnitelmasta toteutuu lähivuosina

Tuomaristo valitsi suunnittelukilpailun toiseen vaiheeseen neljä parasta kilpailuehdotusta, jotka ovat Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi ja Saaret. Voittaja julkistetaan loppusyksyllä 2022.

Pyhäniemen kartanon päärakennuksen eteistilaa, etualalla ruokailutilan nurkassa iso ruskea kakluuniuuni.

Uusi omistaja haluaa pitää Pyhäniemen kartanon avoimena ihmisille – katso, miltä suomifilmeistä tutun rakennuksen sisällä nyt näyttää

Hollolan Hollywoodiksi kutsuttu Pyhäniemi on Suomen hienoimpia kartanoita. Arvorakennuksessa on viime vuosikymmeninä järjestetty paljon taidenäyttelyjä ja kesäkonsertteja, joiden jatkoa mietitään.

Ahdinallas Helsingin Jätkäsaaressa. Kuvassa alueelle suunniteltu pilvenpiirtäjähotelli. Sen julkisisvu on ruostumatonta terästä.

Helsinkiin on suunniteltu ennätysmäärä hotelleja, ja Jätkäsaaren pilvenpiirtäjä on yksi niistä – tutkija: "Tässä on monta uhkatekijää yllä"

Päätökset uusista hotelliprojekteista tehtiin ennen koronapandemiaa, ja nyt matkailun näkymiä synkentää Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Helsinkiin on suunniteltu kolmisenkymmentä uutta hotellia.

Vanha vaasan Puuvillan konttorirakennus, punainen tiilirakennus Vaasan yliopiston alueella.

Vaasan Puuvillan entinen konttorirakennus suojellaan – suojelutarve koskee myös rakennuksen kiinteää sisustusta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt rakennussuojelupäätöksen Vaasan yliopiston alueella olevista Vaasan Puuvillan entisistä rakennuksista. Konttorirakennuksen on suunnitellut Karl Lindahl 1923.

Kuusankosken rantapuisto talvella ilmasta nähtynä

Yksi Kuusankosken vanhoista sähköpylväistä halutaan purkaa, muiden kolmen tulevaisuus yhä avoin – kouvolalaisilta kysytään nyt, mitä pylväille pitäisi tehdä

Yksi vaihtoehto on katkaista voimajohtopylväät muutaman metrin korkuisiksi muistomerkeiksi. 30 metrin korkeuteen Kymijoen rannassa kohoavat pylväät edustavat suomalaista teollisuusperintöä.

Jussi Aittoniemi seisoo työmaa-aidan edessä Seinäjoen keskustassa ja katsoo kameraan.

Seinäjoen Toripaviljongin rakentaminen on alkanut kaupungin keskustassa

Rahaa rakentamiseen on varattu lähes 900 000 euroa. Hintaa selittää rakennuksen kuparinen julkisivu sekä ääni- ja valaistustekniikka.

Kolmen ristin kirkon alttari.

Suomalaisen arkkitehtuurin arvorakennus ränsistyy, eikä rahaa sen korjaamiseen ole: "Tämä ei ole vain harmi, tämä on pyhäinhäväistys"

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla sai japanilaisilta ystäviltään 13 000 euroa, mutta silläkään ei saa kuin muutaman metrin uutta räystäskourua.

Pirkko Kulomaa Amurissa aurinkoisena kevätpäivänä

1970-luvun kerrostalojen tilalle kaavaillaan nyt torneja – arkkitehti puolustaa betonikuutioita: "Rumuuttakin tulee sietää"

Tampere on esimerkki nopeasti kasvavasta kaupungista. Mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän tarvitaan asuntoja. Lähiöiden ohella uusia rakennuksia nousee myös keskustan tuntumaan.

ulkokuva karhulan koulusta

Arkkitehtuurikilpailu Karhulan koulukeskuksen suunnittelusta Kotkassa alkaa – voittajalle 60 000 euroa, yleisö saa kommentoida ehdotuksia

Edellisen kerran arkkitehtuurikilpailu järjestettiin Kotkassa lähes 20 vuotta sitten Merikeskus Vellamosta. Koulukeskuksen rakentaminen alkaa vuonna 2024.

Pieksämäen entinen kaupungintalo

Ulla Huttunen, 76, uhkasi kahlita itsensä entisen työpaikkansa oveen, kun se sai purkutuomion – 70-luvun kaupungintaloja revitään nyt maan tasalle

Pieksämäen kaupungintalo puretaan sisäilmaongelmien vuoksi alle 50 vuoden iässä. Kaupungin entiselle työntekijälle Ulla Huttuselle purkutyöt aiheuttavat surua. Kuntaliiton asiantuntijan mukaan 1960–1970-lukujen talot ovat vaikeasti korjattavia.

Kolmen ristin kirkon urut Vuoksenniskalla

Alvar Aallon suunnitteleman kirkon remonttiin ei löytynyt rahaa, ja nyt joukko faneja aikoo pelastaa sen – Japanissa hattu kiertää jo

Uuden yhdistyksen tavoitteena on kerätä rahaa, jotta Imatralla sijaitseva kirkko saadaan remontoitua sekä seurakunnan käyttöön että matkakohteeksi.

Olonurkkaus, lappu ja tuoli.

Terhi Lindholm kehitti flippauksesta oman version – ostaa, kunnostaa ja vuokraa Alvar Aallon suunnittelemia asuntoja

Alvar Aallon suunnittelemista kohteista yksi suurimmista on Kotkan Sunilassa sijaitseva sellutehdas ja sen asuinalue. Terhi Lindholmin harrastus on ostaa Aallon suunnittelemia yksiöitä.

Finlandia-talon väistörakennus

Jokioisilla tehty Pikku-Finlandia valmis – akustiikka on hieno ja puu tuoksuu

Finlandia-talon väistötilan on urakoinut Jokioisilla toimiva FM-Haus. Pikku-Finlandia tehtiin pääosin Jokioisten talotehtaalla. Finlandia-talo Oy:stä kiitetään toimivuutta.

Finlandia-talo lähikuva.

Дворец «Финляндия» отреставрируют изнутри и снаружи

Стоимость проекта составит около 119 млн евро.

Aino ja Alvar illallisella Wienissä.

Tänään nostetaan lippu salkoon Alvar ja Aino Aallon kunniaksi – arkkitehtuuri ja muotoilu saivat oman liputuspäivän

Liput liehuvat myös lukuisista Aallon kohteista tunnetussa Jyväskylässä. Kaupungissa ja sen lähistöllä on 29 Aallon suunnittelemaa kohdetta.

Paimion parantola ilmakuvassa

Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä 3.2.

3. helmikuuta lippu salkoon arkkitehtuurille ja muotoilulle.

Tampereen pääkirjasto Metso. Kirjastotalo jonka on suunnitellut arkkitehti Reima Pietilä.

Arkkitehtuuri ja muotoilu saivat oman liputuspäivän - 3. helmikuuta on Alvar Aallon syntymäpäivä

Tampereella juhlat jatkuvat, sillä lauantaina esitellään Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuuria.

Vanha valkoinen puutalo lumisateessa.

Suomi-talot tunnetaan maailmalla, mutta kotimaassa ne on unohdettu – sodanjälkeiset talopaketit olivat suuri vientimenestys

Puutalo oy tuotti elementtejä, joista talon sai pystyyn nopeasti. Suurin osa tuotannosta päätyi vientiin. Unohdettu menestystarina on esillä Arkkitehtuurimuseossa.

Porin ruotsalainen kulttuurikampus

Porin uusi kulttuurikampus valmis kolmen vuoden kuluttua – hintalappu tällä hetkellä noin 28 miljoonaa euroa

Kampukseen tulee Porin ruotsalaisen koulun opetustilojen lisäksi kaikille kaupunkilaisille avoimia tiloja: muun muassa konserttikäyttöön sopiva sali. Rakennus nousee Porin keskustan tuntumaan Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaukseen.

Taideyliopiston kuvataideakatemian pääsisäänkäynti.

Kuvataideakatemia näyttää koskemattomalta, vaikka se on toiminut jo syksyn uusissa tiloissa – katso video

Taideyliopiston kuvataideakatemia oli pitkään evakossa ennen muuttoa uusiin tiloihin. Dekaanin mukaan opiskelijat ovat antaneet tiloista positiivisen palautteen lisäksi myös kritiikkiä.

Nosturi laskee Parolan uuden koulun kotitalousluokan moduulia paikoilleen rakennustyömaalla. Työmiehet tarkistavat moduulin sijaintia.

Hattulaan pystytetään koulua, jonka rakenteisiin home ei pesiydy – valmistaja antaa rakenteille sadan vuoden takuun

Suomessa sadat koulut kärsivät sisäilmaongelmista. Yksi niistä oli Parolan yhteiskoulu Hattulassa. Nyt Parolaan saadaan uusi koulu. Rakenteissa on kiinnitetty huomiota erityisesti hyvään sisäilmaan.

Nummelan parantola, myöhemmin Röykän sairaala kuvattuna vuonna 2007.

Röykän sairaala on myynnissä Nurmijärvellä – 17 rakennusta ja 45 hehtaaria maata

Helsingin kaupunki myy entisen sairaalan rakennukset kokonaisuutena. Ainoastaan metsät on tarkoitus luovuttaa Ely-keskukselle luonnonsuojelutarkoitukseen ennen alueen myyntiä.

Makasiinirannan suunnittelukilpailun ehdotus Merimaili.

Millaiseksi muuttuu kansallismaisema Helsingin Kauppatorin vieressä? Katso juuri julkaistut yhdeksän kilpailuehdotusta

Helsingin kaupungin järjestämään suunnittelukilpailuun tuli yhdeksän ehdotusta. Näistä enintään neljä etenee kilpailun toiseen vaiheeseen.

Havainnekuva kilpailuehdotuksesta Klyyga.

Norjalaisen arkkitehtitoimiston ehdotus Klyyga voitti Elielinaukion suunnittelukilpailun – Helsinki uskoo, että rakentaminen elävöittää keskustaa

Helsinki haluaa Elielinaukiosta ja Asema-aukiosta keskeisen osan kaupungin kävelykeskustaa ja lisää työpaikkoja. Alueen asemakaavoitus alkaa vasta kilpailun ratkettua ja valtuusto lopulta päättää aukioiden ulkomuodon.

Ilmakuva Kemiin Länsi-Pohjan keskussairaalan viereen rakenteilla olevasta psykiatrisesta sairaalasta.

Onko tässä ekologinen ratkaisu tonttipulaan? Sairaalarakennus laajenee ilmaan, pylväiden varaan vanhan rakennuksen päälle Kemissä

Kemissä Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteydessä on meneillään haastava rakennusurakka. Uudisrakennuksen alle jäävä 1970-luvun rakennus vältti purkutuomion täpärästi, kun laajennusosa rakentuu sen yläpuolelle.

Daniel Libeskind vieraili Tampereella vuonna 2019.

Tampereen Kannen alue on arkkitehti Daniel Libeskindin mielestä todellinen 2000-luvun hanke – "Uskon, että alueesta tulee ikoninen ja kiinnostava"

Koko Kannen alueen luonne ja hyödyllisyys paljastuvat Libeskindin mukaan kunnolla vasta kakkosvaiheen myötä. Hän toivoo, että se saatetaan loppuun siinä muodossa kuin suunnitelmassa on tarkoitettu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle