Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lentokone lentää ilmassa. Etualalla sumea kuva henkilöstä hengityssuojain kasvoilla.

STM edellyttäisi Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut lentoyhtiöitä edellyttämään Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta kahden päivän sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Matkanjärjestäjä Leena Myllymäki-Hay.

Australialainen matkanjärjestäjä varoittaa Saimaan aluetta turismin vaaroista: “Kaikki eivät halua jakaa marjapaikkojaan vieraiden kanssa”

Järvi-Suomen matkailun ennakoidaan lähtevään nousuun, kun Saimaan alue on Euroopan ruokapääkaupunki ensi vuonna. Etelä-Savossa matkailua kehitetään kestävyys edellä.

Ihmisiä seisoo pienessä ringissä matkalaukkujen ja reppujen kanssa Elielinaukiolla.

Suomea ei enää mainittu: harva ulkomainen turisti suunnittelee matkaa Suomeen – miksi emme enää kiinnosta?

Sata ulkomaista matkanjärjestäjää vierailee parhaillaan Suomessa miettien, miten ulkomaiset turistit saataisiin palaamaan. Suomeen suuntautuva matkailu on elpynyt hitaammin kuin muualla Euroopassa.

Savonlinnan lentokentän terminaali sisältä.

Saimaan alueen matkailu saa uutta potkua, kun ensimmäiset lomalennot Hollannista laskeutuvat kesällä Savonlinnaan

Rotterdam-Savonlinna-Rovaniemi -lennoista hyötyvät sekä Saimaan alue että Lappi.

Oikealla koira kielipitkällä ja taaempana näkyy kolme henkilöä valmiina vetopulkassa.

Pohjois-Savon ainoa husky-safareita tarjoava yritys nappaa Lapin "ylijäämän" ja menestyy – Laura Pursiainen, 37, on alueellaan poikkeuksellinen matkailuyrittäjä

Pohjois-Savon matkailuyrityksiä patistellaan laittamaan verkkosivut kuntoon ja kertomaan palveluista mahdollisimman usealla kielellä.

Lentokentän virkailijat jakavat koronatestejä Kiinasta saapuville. matkustaja vetää laukkua perässään ja hän on pukeutunut suojahaalariin.

THL:n asiantuntija epäilee Kiinan matkustusrajoitusten tehoa: ”Yksikään maa ei ole pystynyt estämään virusmuunnosten leviämistä alueelleen”

Suomen hallitus on päättänyt ryhtyä valmistelemaan maamme ratkaisua EU:n uusiin koronasuosituksiin. Niissä kehotetaan vaatimaan Kiinasta tulevilta matkustajilta koronatestiä.

Ihmisiä kulkemassa talvisella kävelykadulla.

EU-maat suosittelevat kiinalaisturisteille jatkossa kasvomaskeja ja koronatestin tekoa – rajoitusten ei uskota vaikuttavan Oulun matkailuun

Koronatartunnat ovat lisääntyneet Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun maa höllensi tiukkoja koronarajoituksiaan viime vuoden lopulla.

Matkailijat hakevat pohjoista eksotiikkaa ja talven kylmyyden kokemista

Suomeen suuntautuva matkailu hyytyi, mutta Lapissa porskutetaan kohti ennätystalvea

Aasialaisturistien väheneminen teki ison loven Suomen matkailutuloihin. Uudet reittilennot tuovat nyt ennätyspaljon eurooppalaisia Lappiin.

En person håller i ett ryskt pass. Närbild.

Ukrainasta paenneiden auttaminen vaikeutui, kun Suomi rajoitti venäläisturistien maahantuloa – Yle tapasi kaksi venäläistä auttajaa

Osa ukrainalaisia Suomeen auttavista venäläisistä pelkää myös, että pakolaisten kuljettaminen vaarantaa Schengen-viisumin saamisen tulevaisuudessa. Vain aika näyttää, kuinka käy.

Matkustajia Hanedan lentokentällä Tokiossa elokuussa 2022.

Japani jättää nyt koronarajoituksille hyvästejä viimeisten joukossa Aasiassa ja se huomattaneen suomalaissaunoissakin

Finnairin lennoilla Japanista, Etelä-Koreasta ja Intiasta on kesästä lähtien riittänyt matkustajia, kun maat helpottavat matkustusrajoituksia. Japani luopuu lokakuussa viisumipakosta.

Pirkkalan lentokenttä

Itärajan sulkeminen ei Pirkanmaan turismissa juuri näy – korona pienensi venäläisten jo ennestään vähäisen matkailun minimiin

Pirkanmaalla venäläisiä turisteja on nähty aikaisempina vuosina erityisesti uudenvuoden ja loppiaisen vietossa.

Sallan raja-asema.

Suomen raja sulkeutuu torstaina keskiyöllä venäläisiltä lomamatkailijoita – Sisäministeri Mikkonen: "Vaikutus liikennemääriin on merkittävä"

Raja ei kuitenkaan sulkeudu kokonaan, koska päätös sisältää kymmenen kohdan listan välttämättömiksi katsotuista poikkeussyistä. Suomeen pääsee edellleen esimerkiksi tapaamaan perhettä.

Salpalija Hovi hotelli Lappeenrannan Rutolassa.

Pienet hotellit itärajan pinnassa ovat nyt täpötäynnä niitä, jotka ottivat äkkilähdön Venäjältä: "Oloni alkoi olla hyvin epämukava"

Majoituspaikkoja alettiin kysyä samana päivänä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

MaRa kannattaa turistiviisumien myöntämisen lopettamista venäläisille

Työnantajajärjestön mukaan päätös iskisi erityisesti rajan tuntumassa oleviin matkailuyrityksiin, mutta poistaisi myös venäläisiin matkailijoihin liittyvän epävarmuuden alan yrityksissä.

Venäjältä saapuvia autoja jonossa Vaalimaan raja-asemalla.

Perjantai 23.9.2022 (radio)

Venäläisten matkat Suomeen. Venäläisten rajanylitykset. Venäjän ja Georgian raja. Matkatoimisto Detur. Sääennuste.

Suomen presidentti Sauli Niinistö seisoo antamassa puhetta lavalla.

Torstai 15.9.2022 (radio)

Presidentti Niinistö. Kuningatar Elisabet. Ruotsin pääministeri. Suomen Nato-jäsenyys. Finnairin lento. Sää.

Venäjän ja EU:n raja Imatralla.

Torstai 1.9.2022 (radio)

Budjetti valmistui. Suomi rajoittaa venläisten viisumeja. Myös EU rajoittaa venäläisten viisumeja. THL päivitti koronarokotussuositusta. Elokuu oli harvinaisen lämmin. Perjantain sää.

Korkeimmat lämpötilat 1.6.–21.8.2022

Torstai 25.8.2022 (radio)

Fortum teki tappiota. Suomessa matkailtiin yhtä paljon kuin ennen koronaepidemiaa. Kesä oli lämmin. Sinilevää on meressä melko paljon.

Viisikerroksinen Muumi-Talo on Muumimuseon helmi. Sen ovat rakentaneet Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola ja Tove Jansson.

Suomesta Japanin matkailun yksi pääkohteista – muumit ja sauna vetävät Tampereelle

Japanin matkailualan liitto on valinnut Suomen yhdeksi pääkaukokohteeksi. Suomalainen luontoa lähellä oleva elämäntapa sekä sauna, design ja mölkky ovat nyt suosiossa.

Väkijoukko jonottaa Suomen viisumikeskukseen. Etualalla mies lukee kännykkäänsä.

Ystävyyttä vakuuttavat pietarilaiset ovat huolissaan viisumirajoituksista: "Olemme shokissa"

Pietarilaiset pitävät suomalaisia edelleen ystävällismielisenä kansana, vaikka Suomi rajoittaa turistiviisumien hakemista. Monet toivovat, että rajoitukset jäisivät väliaikaisiksi.

Viktoria kurdiumova Pietarista

Venäläisturistit pettyivät Suomen viisumipäätökseen: "Meistä tuli yhdessä hetkessä hylkiöitä"

Suomi päätti tiistaina, että se rajoittaa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää.

Autokyytitarjous matkalle Pietarista eri puolelle Suomea.

Lentokenttäkyydit Venäjältä Suomeen viedään Telegramissa käsistä – selvitimme, miten kyytivälitys toimii

Venäläisturistit ja matkanjärjestäjät etsivät helppoja reittejä EU-maihin. Viestipalvelu Telegramin kyytikanavalla yksi suosituimmista kohteista on Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Vartiuksen tulli ja raja-asema keväällä.

Kainuussakin suurin osa rajan ylittävistä venäläisiä, valtaosa heistä ostosmatkailijoita

Kainuun rajavartioston alueella on ollut vain vähän suomalaisten tankkausliikennettä Venäjän purettua rajan koronarajoitukset, toisin kuin Kaakkois-Suomessa.

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Hallituspuolueet sallisivat sukulaismatkailun ja toisinajattelijoiden matkat Venäjältä, jos turistiviisumien myöntämistä rajoitetaan

Kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät rajoittaisivat turistiviisumeilla Suomeen saapuvien venäläisten matkustusta. Rajoitusten käyttöönottoa selvitetään, ulkoministerin tai hallituksen esitystä ei ole.

Tatiana Kosikhina

Pietarilainen Tatiana Kosikhina lentää Suomesta Espanjaan – Helsinki-Vantaan lentoasema on venäläisten viimeisiä portteja maailmalle

Viisumirajoitusten vuoksi useat venäläiset matkustavat ulkomaille Helsinki-Vantaan kautta. Monet saapuvat Helsinkiin linja-autolla tai taksikyydillä.

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Suomella on kuusi tapaa, joilla venäläisten lomamatkailua voisi rajoittaa – yksi niistä on tehokas, mutta saisi aikaan poliittisen myrskyn

Venäläiset ovat päässeet taas matkustamaan Suomeen sen jälkeen, kun viimeiset koronarajoitukset rajoilta poistettiin heinäkuun puolessa välissä.

Aki Linden, perhe ja peruspalveluministeri.

Pääministeriä sijaistava Aki Lindén keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille

Lindénin mukaan ulkoministeriössä on valmiutta selvittää asiaa. Päätöksiä ei hänen mukaansa ole tulossa vielä tällä viikolla.

Inga Hofmann

Inga Hofmannille jäi vain passi ja hyttysmyrkky, kun laukku katosi – nokkelimmat ovat ostaneet lentolipun päästäkseen etsimään matkatavaroitaan

Finavian asiakaspalveluun on tullut viime viikkoina päivittäin kyselyitä kadonneista matkatavaroista. Oikea paikka kysellä matkalle jäänyttä laukkua ovat lentoyhtiöt.

Vartiuksen tulli ja raja-asema keväällä.

Vartius–Lytän rajanylityspaikalta pääsee nyt molempiin suuntiin – liikenne on toistaiseksi ollut vähäistä

Turistiliikenne itärajan yli onnistuu nyt myös Kainuun korkeudella. Venäjän määräys rajoitusten poistumisesta saavutti Kostamuksen Lytän raja-aseman tänään puoliltapäivin.

Matkailijoita sinisellä sillalla Iisakinkirkon edessä.

Suomen ja Venäjän välinen raja avautuu turisteille – kysyimme professorilta ja kahdelta yrittäjältä, onko nyt sopivaa ylittää se

Venäjälle matkustaminen Ukrainan sodan aikana on loppupeleissä jokaisen oma valinta, sanoo matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen. Itärajan yrittäjät toivottavat venäläisturistit tervetulleiksi.

Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen

Matkailijat palasivat Vaasan seudulle – "Ihmiset haluavat selvästi matkustaa"

Jo maaliskuussa alkoi näkyä merkkejä siitä, että matkailu Vaasan seudulle on piristymässä. Matkailukausi onkin päässyt jo keväällä hyvään vauhtiin.

Kesärannan Lomamajojen yrittäjä Marja Puhakka.

Sienet saattavat itärajalla jäädä matkailijoilta poimimatta – venäläiset turistit tahtoisivat tulla Suomeen, mutta se on liian hankalaa

Suomen matkailukesässä on tänäkin vuonna venäläisten mentävä aukko. Etenkin itärajalla sijaitsevat yritykset ovat huomanneet, että naapurimaasta ei nyt tulla Suomeen lomalle.

Autoja saapumassa Suomeen Nuijamaan raja-asemalla.

Itärajan liikenteen odotetaan lisääntyvän heinäkuussa – koronasta johtuvat maahantulon rajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat, eli passi ja tarvittaessa viisumi.

Visit Finlandin Turussa järjestämässä tilaisuudessa Turkua markkinoidaan turisteille Visit Turun osastolla.

Lounais-Suomi halajaa lisää ulkomaalaisia turisteja – myös kaukaisemmista maista

Venäläis- ja kiinalaisturistien jättämää aukkoa toivotaan nyt paikattavan uusista maista tulevilla turisteilla.

Ett röd-vitt kryssningsfartyg ute på havet nära en hamn.

Matkustajien määrä laivoilla kasvaa, mutta uusi ilmiö sumentaa kesän ennustamista: matka varataan jopa vasta samana päivänä

Esimerkiksi Eckerö Linen mukaan huhtikuussa oli matkustajia jo lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa keväällä 2019.

Mies työskentelee tietokoneella hotellin portailla.

Tätä on bleisure-matkailu: vuoden ykköstrendi yhdistää työn ja loman – ilmiön nousuun uskoo ainakin Helsingin kaupunki

Helsingin matkailun kesä näyttää lupaavalta, ja hotellivarausten määrä on kasvussa. Kaupunki toivoo matkailijoiden viipyvän Helsingissä pidempään.

Kollaasi väärennettyjen koronapassien myyjien mainoksista venäjänkielisissä Telegram-kanavissa.

Venäläisille myydään Telegram-viestipalvelussa väärennettyjä koronatodistuksia Suomen-matkoja varten – tapauksia jäänyt Rajavartiolaitoksen haaviin

Venäläisillä tulee pääsääntöisesti olla todistus EU-maissa hyväksytyllä rokotteella tehdystä rokotuksesta päästääkseen EU:n alueelle. Väärennetty koronatodistus voi kuitenkin johtaa sakkoihin tai maahantulokieltoon.

Risteilyalus satamassa.

Kymenlaaksossa odotetaan vilkasta matkailukesää – varauskalenterit täyttyvät hyvää vauhtia

Kesäksi varauskalentereita on täyttynyt hyvään tahtiin ympäri Kymenlaaksoa. Kotkan ja Haminan seudulla majoitusöiden määrä kasvoi reilusti jo alkuvuodesta.

turisteja Suurkirkon rappusilla, Senaatintori

Venäjä uhittelee naapurissa, mutta silti Suomeen on saapumassa turisteja – matkailukesän odotukset ovat korkealla

Suomen Nato-keskustelu ja sen tuoma Venäjän uhkailu herättää ulkomaalaisissa kysymyksiä, mutta matkojen peruutuksia ei ole juurikaan tullut.

Auli Hackman taluttaa kahta pientä koiraa rivitaloalueella kevättalvella.

Pietarissa arveltiin, että Venäjän läheisyys pelottaa Suomea – näin vastaavat itärajan asukkaat: "Siellä nyt vaan kalistellaan ja kolistellaan"

Venäjän rajan tuntumassa elävien suomalaisten ajatukset asuinpaikastaan kiinnostavat kansaa enemmän kuin aiemmin tällä vuosituhannella. Me kysyimme, pelottaako ja puhuttaako Venäjä kaakkoisen rajan tuntumassa.

Henkilö odottaa saapuvaa kumppaniaan kukkakimppu kädessä Helsingin lentokentällä.

Mielikuva Suomesta pysyi turvallisena Venäjän sotaisuudesta huolimatta – turismi etenkin Saksasta kovassa kasvussa

Helsingin hotellien käyttöaste nousi merkittävästi maaliskuussa, vaikka normaalisti kuukausi on hotelleissa yksi vuoden hiljaisimmissa. Erityisesti saksalaisten ja amerikkalaisten tekemien huonevarausten määrä on lisääntynyt.

Ranskan radio haastattelemassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa hänen työhuoneellaan.

Keskiviikko 16.3.2022 (tv)

Itäraja. Nuorisobarometri. Lapin matkailu. Säätiedot.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva istuu työpöytänsä äääressä.

Ukrainan kriisi toi valtavan mediaryntäyksen Suomen itärajalle – näin BBC, Die Zeit ja AFP kertovat meistä maailmalle

Lappeenrannassa ja Imatralla on viime viikkojen aikana käynyt useita kansainvälisiä toimittajia – ja lisää on tulossa.

Asuntovaunuja Pistohiekan leirintäalueella.

1970-luvun legendaarinen bileranta herätetään uudelleen henkiin – nyt vetonaulana ovat luonnonrauha ja saimaannorppa

Puumalan Pistohiekka uinui liki luonnontilaisena monta vuosikymmentä. Aiemmin nuorison bileistä tunnettu paikka halutaan nyt nostaa matkailukohteeksi etenkin luontoarvojen avulla.

Kasvomaskeihin pukeutuneita matkustajia Itäkeskuksen bussiterminaalin edustalla.

Myös HSL:n busseissa saa matkustaa ilmaiseksi Ukrainan passia näyttämällä

Aiemmin vastaavasta menettelystä kertoivat VR ja Onnibus.

Klaas ja Kasper Opzeeland seisovat majoitusliikkeen edessä Sallassa helmikuussa 2022.

Hollantilaismies lomailee rennoin mielin Lapin itärajalla: "Tehän voititte heidät viimeksikin" – Venäjä on turisteille eksoottinen lisä

Venäläisturisteja ei Suomessa ole nyt käytännössä lainkaan. Ennen pandemiaa venäläiset olivat suurin ulkomainen matkailijaryhmä.

Nuijamaan raja-asema.

Kävimme Suomen itärajalla katsomassa, miten Ukrainan tilanne näkyy – ei mitenkään

Rajavartiolaitoksen mukaan sekä henkilö- että tavaraliikenne on toistaiseksi jatkunut itärajalla ennallaan Ukrainan tilanteesta huolimatta. Koronapandemia sen sijaan vaikuttaa edelleen rajanylitysliikenteeseen.

Man står på däck på fartyg.

Wasalinen tulos elpyi koronasta huolimatta – matkustajamäärä lähes tuplaantui vuoteen 2020 verrattuna

Myös rahtikuljetusten osalta vuosi 2021 oli parempi. Toimitusjohtajan mukaan rahtiyhtiöt ovat olleet lojaalea yhtiötä kohtaan. Tänä vuonna korkea LNG hinta luo paineita.

Järvimaisema Saimaalla toukokuussa 2021. Etualalla kalliota.

Venäläisten turistien määrä romahti Mikkelissä kymmenistä tuhansista kuuteen sataan – nyt turisteja houkutellaan Euroopasta

Venäläisiä turisteja on parhaimmillaan ollut Mikkelissä 67 000 tuhatta vuodessa, kun viime vuonna heitä oli 600. Sekä Mikkelissä, että Savonlinnassa suunnataan markkinointia nyt enemmän Keski-Eurooppaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle