Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valkohäntäpeuranaaras metsän laidassa.

MTK vaatii peurakannan karsimista

MTK:n kenttäjohtaja vaatii jo lainsäädännöllisiä muutoksia kannan kasvun hillitsemiseksi etenkin sellaisilla seuduilla, joilla valkohäntäpeurakanta on tiheä.

Lehmät jonottavat lypsyasemalle

Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta

Lomittajien saanti sairastapauksissa voi olla vaikeaa, ja tiloja onkin jo alusta asti neuvottu miettimään, löytyykö apukäsiä tarvittaessa myös omasta takaa.

Suurjännitelinjat halkoo metsää.

Metsänhoitoyhdistykset ovat saaneet paljon huolestunutta palautetta Fingridin uudesta voimalinjasta

Etujärjestö muuttaisi lunastuslakia, MTK pitää vuokratyyppistä korvausmenettelyä parempana kuin kertakorvausta. Fingrid rakentaa uuden voimalinjakäytävän Kalajoelta Alajärvelle.

ruokaa tarjottimella

Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen

MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.

Ihmisiä jonottamassa myyntikojulle MTK Keski-Pohjanmaan mielenilmauksessa.

Maatalouden hätähuuto kaikui ympäri Suomen: Rahat eivät riitä – MTK:n tempauksessa lihakeittoa 40 sentillä ja ämpärillinen perunoita eurolla

Maataloustuottajat ovat tänään myyneet ruokaa tuottajahinnoilla eri puolilla Suomea. Mielenilmauksen tarkoituksena oli tuoda julki, kuinka vähän tuottajat työstään saavat rahaa.

Nybakade rågbröd

Viljelijät järjestävät keskiviikkona protestin tuottajahintojen korottamisen puolesta

Eri puolilla Suomea on tapahtumia, joissa tuotteita myydään sillä hinnalla, jonka tuottajat niistä saavat. Pohjois-Savossa tapahtumia on Leppävirralla ja Iisalmessa.

siemenperunoita kädessä

Viljelijät myyvät tänään kananmunia ja perunoita tuottajahinnalla suoraan kuluttajille – haluavat tuoda ahdinkonsa esiin konkreettisesti

Maanviljelijät jalkautuvat tuotteidensa kanssa tänään Porissa Puuvillan kauppakeskukseen. Vastaavia tempauksia järjestetään eri puolilla maata.

Tuottajat ja kuluttajat kohtaavat myyntikojulla Hämeenlinnassa.

Protestoivat viljelijät myyvät jauhelihakeittoa 40 sentillä Joensuun torilla keskiviikkona

Tuottajajärjestö muistuttaa, että viljelijä saa esimerkiksi luomuruisleivästä vain noin seitsemän senttiä ja pullollisesta olutta vain noin kaksi senttiä.

MTK Maaseudun tulevaisuus keskusliitto

Yli tuhat MTK:n liittokokousedustajaa ensi kesänä Poriin

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton liittokokous pidetään Porin jäähallissa eli Isomäki Areenalla. Muualle kaupunkiin on luvassa maaseutuhenkistä oheisohjelmaa.

Maatiaislehmä Salvia Jokioisten Elonkierron kesälaitumella.

Lehmät saisivat liikkua vapaammin, pentutehtailuun puututaan – näin uusi laki parantaisi eläinten elämää

Lehmien ja sikojen olot paranevat, mutta hitaasti. Eläinsuojelujärjestöt olisivat toivoneet nopeampaa muutosta. Jo monella hallituskaudella työstetty esitys lähti tänään lausuntokierrokselle.

Sika karsinassa.

Maatiloilla jälleen paha kustannuskriisi – talousongelmiin monta syytä

Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Tuottajajärjestön mukaan eurot eivät edelleenkään jakaudu oikeudenmukaisesti elintarvikeketjun sisällä.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) keskusteli A-Talkissa maatalouden ilmastotoimista.

Ministeri Jari Leppä A-Talkissa: Maatalous valmis päästöjen vähennystavoitteeseen, kunhan kannattavuudesta huolehditaan

Maatalousministerin mielestä koko ruokajärjestelmän – kuluttajia myöten – on otettava vastuuta siitä, että maataloudessa voidaan tehdä ilmastotoimia.

Lehmiä navetassa Sonkajärvellä.

Maatalouden kannattavuus pohjamudissa Etelä-Savossa – MTK Etelä-Savon puheenjohtaja Sanna Hämäläinen: "Tilanne tiloilla on akuutti"

Maatalouden huono kannattavuus voitaisiin oikaista nostamalla tuottajahintoja, mutta se ei ole aivan yksinkertaista. Mikäli tilanne jatkuu samanlaisena, maatalousalan tulevaisuus on hyvin synkkä.

Ohran puintia.

Viljelijät pulassa kannattavuuden kanssa - MTK tarjoaa tekohengitystä, kun muut keinot ovat vähissä

Maatalouden etujärjestö on jo auttanut useita satakuntalaisia viljelijöitä selviämään pahimmasta kannattavuuskriisistä, edes hetkellisesti. Pitkällä tähtäimellä apua tarvitaan kuitenkin muualta. Toiveet nojaavat markkinatalouden muutokseen.

Perunoita laatikoissa perunapellolla

Perunan tuottajahinnan lasku alkusyksystä herättää huolta viljelijöissä – samaan aikaan tuotantokustannukset ovat aiempaa korkeampia

Tuottajahinnat laskivat selvästi elokuussa, MTK:sta kerrotaan. Tämä on aiheuttanut huolta viljelijöissä kustannusten noustessa samaan aikaan: varsinkin energian ja lannoitteiden hinta on edellisvuoteen verrattuna korkeampi.

Folksamning framför Åbo Universitet, på en vägg lyser Åbo Universitets logo.

Turun yliopistolle maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden professuuri

Professuurin lahjoittajia on pitkään huolestuttanut maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden pienentynyt rooli ympäristooikeudellisessa tutkimuksessa.

Elokapinan mielenosoitus Pitkälläsillalla

Thursday's papers: Climate protest, farmers' crisis, charging your battery

Helsinki police arrested 123 climate protesters late on Wednesday after they blocked one of the city's main bridges.

Juha Partanen heittää kuiviketta sioille.

Sianlihan kulutus on jyrkässä laskussa – tilallinen näkee tulevaisuuden synkkänä: ”Tältä alalta lopettavat ne, jotka pystyvät”

Siipikarjanlihan ennustetaan ohittavan sianlihan kulutuksen ensi vuonna. Heikko sato ja kustannustaso koettelevat maataloutta tuotantosuunnasta riippumatta.

Ohran puintia.

Farmers' union: Agricultural sector in "deep crisis"

Many businesses in the sector are struggling to pay their debts, the union said, as many farms are facing either bankruptcy or a bleak future.

Ohran puintia.

Maatalous on pahassa kriisissä, sanoo MTK ja vaatii kriisitukia – Erityisenä huolena ovat investointeja tehneet tilat

Maataloustuotteiden tuottajahinnat eivät nouse, koska sopimukset kauppojen kanssa eivät jousta. Tilojen kustannukset nousevat silti.

Lehmiä kesälaitumella.

Lappeenrannan seudun eläinlääkäripalveluissa pattitilanne – virkoja on turha perustaa lisää, kun hakijoita ei ole nykyisiinkään

Ympäristötoimen selvityksessä väläytetään eläinlääkäripalvelujen yhtiöittämisen mahdollisuutta.

MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto seisoo Siat-näyttelyssä Seinäjoen taidehallissa.

Seinäjoelle nousi taidenäyttely, joka ottaa vahvasti kantaa lihan tehotuotantoon – "Osa suurempaa hyökkäystä", miettii näyttelyssä vieraillut lihantuottaja

Taiteilijaryhmä Gustafsson & Haapojan näyttely herättää keskustelua lihamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla. MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto tutustui näyttelyyn.

Pakkolunastettava talo ja tie sinne.

Pakkolunastuksista tulossa suuri riita: Hallitus kiistelee korvauksista, MTK valittaa vantaalaistilan lunastuksesta ihmisoikeustuomioistuimeen

Hallituksen porvaripuolueet ovat vasemmiston ja vihreiden kanssa riidoissa pakkolunastuslain uudistamisesta. MTK puolestaan valitti EIT:hen, että Vantaa lunasti vanhan sukutilan maita liian halvalla.

Ilmakuvassa on hakkuualue.

Puu palaa energiaksi kiihtyvällä tahdilla, mutta EU suitsinee intoa nopeasti – kattiloihin päätyvät enää harvennuspuut ja teollisuuden sivutuotteet

Polttolaitoksista tulee pian selkänoja, joka takaa kotien lämmön häiriötilanteissa, uskoo sähköyhtiön johtaja. Hän ennustaa, että tilalle rakennetaan lämpöpumppuja.

Futuristi Perttu Pölönen juontaja Inari Fernándesin haastattelussa Maaseutuparlamentissa Kurikassa.

Maaseutuparlamentissa puhunut futuristi Perttu Pölönen kaipaa sukupolvien välille keskustelua: "Maaseutu pitää myydä Z-sukupolvelle heidän kielellään"

Viime vuodelta siirtynyt Maaseutuparlamentti katsoo tulevaisuuteen. Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa puhutaan tällä viikolla erityisesti nuorista ja kestävästä kehityksestä.

Mikko Koskinen rapsuttelee vasikoita navetassa. Taustalla makoilee lehmä.

Eläinlääkäripula on maataloustuottajien mukaan kärjistynyt Lappeenrannan seudulla – MTK:n paikallisyhdistykset vaativat pikaisia toimia tilanteen parantamiseksi

MTK:n paikallisyhdistykset lähettivät vetoomuksen kaupunginhallitukselle, joka lupasi selvittää eläinlääkäripalveluiden tilanteen ja kehittämismahdollisuudet. Kuuntele jutusta savitaipalelaisen maatalousyrittäjien kokemukset eläinlääkäripalveluista.

Puolukanvarpuja metsässä.

Sitran ilmastoselvitys saa kiitosta ja kritiikkiä – EK harmittelee hintalappujen puutetta, MTK:n mukaan positiivisemmalle ilmastopuheelle on tilausta

Toimijat kiittelevät torstaina julkaistua Sitran ilmastoselvitystä siitä, että se kokoaa eri toimijat ja ilmastotoimet yhteen. Selvityksessä listattiin runsaasti erilaisia keinoja, joilla Suomen olisi mahdollista pitää päästöt kurissa.

metsä ylhäältä päin siistitty harvaa metsää

Metsäteollisuus ja MTK: EU ei näe metsien tarjoamia mahdollisuuksia, mutta strategia on silti pelättyä parempi

Avohakkuita ei olla kieltämässä, ja kansallisen metsäpoliitikan rooli tuodaan aiempaa selvemmin esille. Välittömästi metsänomistajan arjessa ei muutu mikään, sanoo MTK:n metsäjohtaja.

Perunanviljelijä Ilkka Karjala nostaa perunaa maasta pellolla Tammelassa.

Kesäperunat kasvoivat tänä vuonna helteessä jättimäisiksi eivätkä kelpaa pikkupottuja haluaville kuluttajille

Varhaisperunoista on kesähelteillä kasvanut poikkeuksellisen suuria. Peruna on säilyttänyt makunsa isoksi venähtämisestä huolimatta, mutta se ei kelpaa kuluttajille. Ostoskassiin halutaan kesällä useimmiten kananmunan kokoisia pikkupottuja.

Nurmipeltoa Ruskolla

Nurmiviljelyn lisääminen sitoisi hiiltä Varsinais-Suomen maaperään ja jarruttaisi ravinnevirtoja

Varsinais-Suomessa on vähän nurmiviljelyä, koska maakunnassa on vähän nautatiloja. Nurmiviljelyn lisäämistä puoltavat monet ympäristöseikat, vaikka tilalla ei lehmiä olisikaan.

Kuusen kanto avohakkuuaukiolla

Etelä-Savossa tulossa ennätyksellinen puukauppavuosi

Puukauppa alkoi nousta koronavuoden lamasta jo viime vuoden kesällä korjausrakentamisen ja valtion elvytystoimenpiteiden ansiosta.

Viljapelto Porin Pietniemessä syyskuun alkupuolella 2020.

Poikkeuksellinen hellejakso kurittaa viljelykasveja, myös hyvin alkanut marjavuosi voi vesittyä kuumuuden takia

Helteen vaikutus viljelysatoon on paikkakuntakohtaista. Erityisesti Varsinais-Suomen kasvustot ovat kärsineet poukkoilevasta säästä. Jos kuivuus jatkuu pitkään, raakilevaiheessa olevien mustikoiden ja hillojen laatu voi heikentyä.

Kananmunia muovikennoissa

EU:n komissio haluaa kieltää tuotantoeläinten häkkikasvatuksen: vaikuttaisi Suomessa erityisesti muniviin kanoihin ja porsiviin emakoihin

Komissio puoltaa häkkikasvatuksen kieltoa vaativaa kansalaisaloitetta. Suomessa häkkikasvatusta on jo vähennetty asteittain, mutta noin puolet munivista kanoista ja porsivista emakoista kasvatetaan vielä häkeissä.

Evon retkeilyalue

Asikkalan ja Padasjoen riistanhoitoyhdistykset irtautuvat Evon tiedepuistohankkeesta

Useita maanomistajia, maa- ja metsätalouden harjoittajia sekä metsästäjien edustajia eroaa Evon tiedekansallispuistohankkeen työryhmästä. Toimijat ovat tyytymättömiä kansallispuistohankkeen valmisteluun ja työryhmätyöhön.

Ilmakuva nuoresta suomalaisesta talousmetsästä.

Suomalaismetsien vinhaa siirtymistä ulkomaiseen omistukseen hillitään lakimuutoksella – MTK:n metsäjohtaja: "Meno markkinoilla on täysin villiintynyt"

Metsärahastot ja muut instituutiosijoittajat rohmuavat jo neljä viidestä metsätilakaupasta Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, arvioidaan Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta.

En skogsmaskin kör ut virke

Pohjois-Karjalan metsiä myydään kiihtyvällä tahdilla rahastoille – MTK:n asiantuntija pelkää omistuksen päätyvän ulkomaille

Maakunnan metsätilakaupoista valtaosassa on nykyään ostajana sijoittajia edustava rahasto. Vain joka viides kauppa tehdään yksityisille metsänomistajille.

Viljapelto

Kevätviljojen kylvö pääsi vauhtiin Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomi on tuotantomääriltään Suomen suurimpia vilja-aittoja.

Puupino.

Puukauppa käy kuumana Kainuussa – kauppaa vauhdittaa kova kysyntä

Metsänomistajien kannattaa kilpailuttaa puukauppa – hintaan vaikuttavat eri ostajien mitta- ja laatuvaatimukset.

Elina ja Veli-Matti Jukkola

Three times more foreign seasonal farm workers expected in Finland this summer

More than 10,000 foreign seasonal workers are expected this year, mainly from Ukraine, Russia and Thailand.

Elina ja Veli-Matti Jukkola

Viime kevään hämminki tuskin toistuu: Suomeen lennätetään moninkertainen määrä ulkomaisia kausityöntekijöitä – kun ukrainalaiset tulevat, Jukkolan perhe käy heidän puolestaan kaupassa

Tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan yli 10 000 kausityöntekijää ulkomailta. Pääosin he tulevat Ukrainasta, Venäjältä ja Thaimaasta.

Sortavalalaiset Artem ja Irina Klemzikova poimivat mansikoita Venälän tilalla Kuopiossa

Seasonal workers arrive in Finland, take Covid precautions

The Finnish agricultural sector needs between 10,000 and 16,000 essential workers each year.

Stiina Lerkki katsoo varhaisperunoiden kasvua.

Kausityöntekijät saapuvat koronaturvallisesti Suomeen – lento Ukrainasta toi jo ensimmäiset

Tänä vuonna kausityöntekijöitä tarvitaan Suomessa 10 000–16 000.

Kelirikkoinen tie

MTK:n jäsenet: Etelä-Savon tiet surkeassa kunnossa

MTK:n kyselyyn vastanneista yli puolet piti teiden kuntoa huonona tai erittäin huonona.

hampurilainen

Many Finns want to trim meat consumption, survey finds

In the 1950s Finns ate an average of 25kg of meat per year, but nowadays the annual amount has ballooned to about 80kg.

Postin kuorma-autoja ja pakettiautoja Postintaipaleella Helsingin Ilmalassa.

Tuleva postilaki saa ryöpytystä lausunnoissa: Erityisryhmät huolissaan postin saamisesta, lehtitalo pelkää toiminnan muuttuvan mahdottomaksi

Mikäli jakelupäiviä vähennetään, on jäljelle jäävät päivät vakioitava, toivovat lehdet.

poro

Luke on tehnyt oppaan porojen aiheuttamien vahinkojen korvausarviointiin

Toisinaan kiistat menevät jopa käräjille asti.

Viimeinen sana vieraat Anu Silfverberg ja Jouni Kemppainen.

Viimeinen sana: Kirkko ja kaupunki -lehden kolumni tehotuotannosta poistettiin kohun vuoksi – "Missään nimessä ei saa poistaa juttuja!"

Toimittajat eivät keskimäärin tunne hyvin maataloutta tai maaseutua, sanoo Anu Silfverberg.

mansikanpoimijat lajittelevat mansikoita pellon laidalla.

Ukrainian seasonal workers to be flown into Finland during spring

The berry farm labourers will be brought in on about 10 charter flights beginning from March.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle