Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kallosta tehty rekonstruktio, jossa osa luista on ltoteutettu öytyneiden luiden peilikuvina, sekä kaksi kivestä naputeltua yksinkertaista työkalua.

Tutkimus: Kiinasta löytyneet ihmisten kivettyneet luut eivät näytä kuuluneen millekään aiemmin tunnetulle ihmislajille

Kiinassa eli 300 000 vuotta sitten ihmislaji, joilla jo oli meidän sukunäköämme. Sillä ei ole ennestään oksaa ihmisten sukupuussa.

Fossiili kahden eläimen toisiinsa kietoutuneista luurangoista.

Dinosauruksen ja nisäkkään taistelu miljoonia vuosia sitten kivettyi niin täydelliseksi fossiiliksi, että tutkijat epäilivät sitä väärennökseksi

Tätä ei ole nähty koskaan ennen: nisäkäs dinosauruksen kimpussa. Ennen kuin hyökkääjä ehti syödä todisteet, äkillinen mutavyöry hautasi niin saaliin kuin saalistajan.

Mineralisoitu fossiili näkyy suurennoksena mikroskoopin kuvassa.

Fossiilien perinpohjainen penkominen hämmästytti tutkijat: olivatko salaperäiset merieläimet sittenkin viherleviä?

Tutkijat yllättyivät, kun ikivanhoista merieliöistä löytyi lonkeroiden sijaan lehtimäisiä ulokkeita.

Piirroskuva lintua muistuttavasta dinosauruksesta, jonka suussa on eläimen jalka.

Iskunvaimentimet jättiläisen jalkapohjissa, merimetson näköinen uimari – kuva dinosaurusten elämästä monipuolistuu tutkimus tutkimukselta

Uuden dinosauruslajin on vaikea enää ylittää uutiskynnystä, löytyyhän lajeja melkein yksi viikossa. Kuva dinosaurusten biologiasta ja käyttäytymisestä sen sijaan täydentyy yhä kiinnostavammaksi.

Mammutinpoikasen ruumis.

Kullankaivajat löysivat mammutinpoikasen Kanadassa – "Kyseessä Pohjois-Amerikan tärkein paleontologinen löytö"

Maailmasta on löytynyt aiemmin vain yksi vastaava jääkauden jättiläisen poikanen.

Mies katselee Tricerotopsin luurankoa.

Harvinaisen täydellinen hännänhuippua myöten – fossiilinsa perusteella Triceratops kuuli saalistajan töminän jo kaukaa ja oma ääni oli matalaa mylvintää

Poikkeuksellinen fossiililöytö auttaa avaamaan "kolmisarvinaaman" salaisuuksia. Sen tulkitseminen, millaisia dinosaurukset olivat ja miten ne elivät, on usein hyvin pienestä kiinni.

Vasemmalla so hiekkakukkula, jonka päällä istuu mies. Oikealla Afrikan kartta, johon löytöalue on merkitty nykyisen Etiopian paikkeille.

Muinaisen tulivuoren tuhka muutti lajimme tarinaa: Itä-Afrikassa oli esivanhempiamme kymmeniätuhansia vuosia luultua aiemmin

Etiopiasta löydetty nykyihminen hautautui tulivuoresta kulkeutuneeseen tuhkaan vähintään 230 000 vuotta sitten. Ajat olivat rajut, tulivuoret purkautuivat tuon tuosta, mutta alue houkutteli monilla eduillaan.

Suuri ja laiha otus seisoo muinaisrämeessä. Nokka on pitkä ja terävä, kaula pitkä ja ohut, siipien kärjet ovat vedessä.

"Kuin haikara maassa ja kondori ilmassa" – lentoonlähtö vaati maailman kaikkien aikojen suurimmalta siivekkäältä aimo hypyn

Valtava lentoliskolaji on tunnettu puoli vuosisataa mutta vasta nyt siitä on tehty kattavia tutkimuksia. Samalla löytyi kaksi uutta lajia jättiläisen sukuun.

Dinosauruksia hangessa

Näin sinäkin voit taas innostua dinosauruksista

Olivatko dinot hirviöitä vai vain eläimiä?

Kaksi kokonaista ja kaksi osittaista pääkalloa hampaineen.

Hampaat sen todistavat: Lajien joukkosukupuutto oli tehdä ihmisestä selvää jo ennen kuin esivanhempiamme olikaan

llmastonmuutos ja muut mullistukset tappoivat 33 miljoonaa vuotta sitten ison osan Euroopan ja Aasian eläinlajeista. Afrikan kädellisten, myös meidän esivanhempiemme, on luultu olleen turvassa. Uusi tutkimus osoittaa toista.

Pitkähäntäinen, takajaloilla kävevä dinosarus kivikossa. Kaksi sisiliskoa muistuttavaa eläintä kurkistelee kiven takaa, kolmas katsoo lentävää hyönteistä.

Britanniasta löytynyt dinosaurus oli kanan kokoinen huippupeto, joka kenties kutistui saarensa niukissa oloissa

Muinaisen saariston asukki on kaikkien aikojen vanhin Britanniasta löytynyt lihansyöjäsaurus ja varhaisimpia koko maailmassa. Tutkijat selvittävät seuraavaksi, oliko pedon pieni koko sen selviytymisstrategia.

Egyptiläiset tutkijat ovat löytäneet nelijalkaisen valaan fossiilin

Tutkijat tekivät harvinaisen löydön Egyptin aavikolla – nelijalkainen valaseläin liikuskeli sujuvasti sekä maalla että vedessä miljoonia vuosia sitten

Egyptiläiset tutkijat ovat löytäneet nelijalkaisen nisäkkään fossiilin, joka on tiedettävästi nykyaikaisen valaan esi-isä.

Isonokkainen ja terävähampainen lentolisko siivet levällään pilvisellä taivaalla.

"Tämän lähemmäksi lohikäärmettä emme pääse" – Australiasta löytyi muinainen peto, jonka siipiväli oli seitsemän metriä

Lentoliskot olivat dinosaurusten aikalaisia mutta ohuiden luidensa takia niistä on säilynyt paljon vähemmän fossiileja kuin dinosauruksista. Vähä vähältä täydentyvä tieto osoittaa, että evoluutio teki lentoliskoista aikamoisia taivaan taitureita.

Lähikuva kameraa kohti kumartuvasta dinosaurusmallista museossa.

Kuva dinosauruksista täydentyy pala palalta ja siihen tulee tuon tuosta yllätyksiä

Joka vuosi löytyy kymmeniä uusia dinosauruslajeja, eikä mene viikkoakaan ilman uutta tietoa jo tunnetuista lajeista. Silti valtaosa lajeista on yhä löytymättä ja vanhoja käsityksiä pitää usein muuttaa, jo tänäkin vuonna.

Krokotiili hiekalla veden ääressä kita auki

Täydellisiä jo 200 miljoonaa vuotta? Krokotiilien evoluutio on ollut vain pientä säätöä

Ensimmäisistä linnuista on kehittynyt kymmenentuhatta kooltaan, ulkonäöltään ja elintavoiltaan hyvin erilaista lajia, krokotiilieläimistä 25. Tuore tutkimus selittää epäsuhdan syitä.

Neandertalinihmisen malleja.

Väsyttääkö talven pimeys? Uusi tutkimus väittää, että neandertalinihmiset vaipuivat talviuneen eläinten tapaan

Espanjasta löydetyistä ihmisen luufossiileista paljastui samanlaista kulumaa kuin talviuneen vaipuvilta eläimiltä.

Piirroskuva veden alta. Uiva dinosaurus käy sahakuonoisen kalan kimppuun

Joessakin vaani iso kita: Jurassic Parkista tuttu dinosaurus varmistui vesipedoksi

Pitkään luultiin, että dinosaurukset elivät vain maalla. Tuoreet tutkimukset osoittavat toista.

Katukäytävällä seisova kettu tuijottaa kameraan. Takana autoja pysäköityinä kadun varteen.

Tutkimus: Ketut kävivät ihmisten roskiksilla jo kymmeniätuhansia vuosia sitten – Nykykettujen kuonoissa näkyy kaupungistuminen

Kettututkimuksissa on löytynyt myös kesyttämisen merkkejä pronssikaudelta ja geneettisesti toisistaan poikkeavia kettukantoja, joiden eriytyminen johtuu ihmisestä.

Suomupeitteisen dinosauruksen pää ja eturuumis.

"Lohikäärme" oli nirso saniaistensyöjä – upea fossiili paljasti dinosauruksen viimeisen aterian

Kasvinsyöjäsaurusten ruokavaliota on jouduttu päättelemään hampaista ja leuasta. Nyt ei tarvitse: ihmeellisen täydellisenä kivettyneen nodosauruksen mahasta löytyi jalkapallon verran ruokaa.

Kallokopan fossiili ja viiva, joka jäljittelelee kallon muita ääriviivoja.

Ainutlaatuinen sukukokous kaksi miljoonaa vuotta sitten: kolme varhaista ihmislajia yhtä aikaa samassa luolastossa

Fossiilien joukossa on kaikkien aikojen vanhin Homo erectus -löytö "väärässä paikassa". Laji oli meihin nykyihmisiin johtaneen sukulinjan esikoinen.

Muutaman sentin mittainen kallon kopio tutkikan peukalon ja etusormen välissä.

"Ihmekana" oli T. rexin aikalainen, mutta jo nykylintujen näköinen – Belgiasta löydetty fossiili on vanhin tunnettu lintu

Fossiili todistaa evoluutiosta, joka johti dinosauruksista lintuihin. Löytö voi myös vastata kysymyksiin siitä, mikä pelasti linnut dinosaurusten joukkosukupuutolta.

Piirros matalassa vedessä selällään makaavasta dinosauruksen poikasesta, sitä katselevasta aikuisesta ja kolmesta taustalla kävelevästä sisaruksesta.

Uskomaton löytö dinosaurusten ajoilta: Voiko DNA todella säilyä kymmeniä miljoonia vuosia?

Jurassic Park -elokuvien kloonatut hirmuliskot ovat vastakin fantasiaa, mutta todentuessaan tutkimustulokset mullistaisivat dinosaurusten tutkimusta.

Parabuthus planicauda-skorpioni

Vuosikymmeniä museossa maannutta fossiilia tutkittiin uudelleen – nousiko skorpioni ensimmäisenä eläimenä maalle?

Muinaiset skorpionit olivat vain runsaat kaksi senttiä pitkiä. Samoihin aikoihin merissä elI jopa lähes kaksimetrisiä meriskorpioneja.

Piirros kahden dinosauksen päästä, joissa näkyvät hampaat juurineen.

Petodinosauruksen suusta löytyi yllätys: uudet hampaat kuusi kertaa vuodessa

Valtavien kasvinsyöjäsauruksien hammaskalusto kului sitä vauhtia, että uudelle oli tarvetta tuon tuosta. Lihaa syöneellä dinosauruksella yhtä kova vauhti havaittiin ensi kertaa.

Kuvassa eläinmuseon intendentti Laura Arppe

Tutkimus: Mammuttien aika viimeisessä turvapaikassa päättyi äkilliseen takaiskuun

Siperialaisen saaren mammutit elivät vuosituhansia sen jälkeen, kun niiden sukulaiset olivat kadonneet muualta. Suomalaisjohtoinen tutkimus ryhtyi ratkomaan mysteeriä: Mikä tappoi viimeiset mammutit?

Piirros matalassa vedessä seisovasta krokotiilieläimestä, jonka jalkojen alla on saaliseläimen raato. Rantapenkereellä ärisee toisenlainen krokotiilieläin.

Uusia fossiilitutkimuksia: T. rexille löytyi leukaluun mittainen serkku, aavikkojen pieni petosaurus pinkoi yhdellä varpaalla ja varhaisten krokotiilien ruokalistalla oli dinosauruksia

Dinosaurusten joukkoon löytyy uusilla menetelmillä ja viime vuosina avautuneilta uusilta tutkimusalueilta joka vuosi noin 50 aiemmin tuntematonta lajia. Samaan aikaan täydentyy tieto aiemmin löydetyistä lajeista, joskus aikamoisilla yllätyksillä.  

Heureka ulkoa

Heureka tehnee kävijäennätyksen tänä vuonna – jo 300 000 kävijää on tutustunut dinosaurusnäyttelyyn ja treennannut aivojaan

Isot vaihtuvat näyttelyt, Jättimäiset dinosaurukset ja Aivot narikasta! ovat kiinnostaneet sekä lapsi- että aikuisyleisöä.

Piirroskuva viiden dinosauruksen laumasta veden ääressä.

Opaalikaivoksesta löydetyt fossiilit ovat sekä dinosauruksia että jalokiviä

Australiasta ei ole aiemmin saatu yhtä varmaa näyttöä dinosaurusten laumaelämästä.

Puoli tusinaa luufossiilia kalkkikivessä.

Saksasta löydetty dinosaurus voi olla maailman vanhin lintu

Jurakaudella elänyt otus räpytteli siipiään kuin nykylintu.

Piirroskuva eläimestä, jolla on kymmenittäin putkijalkoja.

Vain hämähäkin kokoinen mutta 45-jalkainen meriotus sai nimen suurelta muinaiselta Cthulhulta

430 miljoonaa vuotta sitten eläneellä piikkinahkaisella on nykymerissä tuhansia sukulaislajeja.

Piirroskuva kahdesta nelijalkaisesta eläimestä. Toinen seisoo rantakalliolla ja toinen sukeltaa kaloja saalistamassa.

Muinaisvalas käveli ja ui – jokaisessa varpaassa oli pieni kavio ja varpaiden välissä räpylät

Merivirrat antoivat kyytiä, kun nelijalkainen muinaisvalas suuntasi Afrikasta kohti Etelä-Amerikan rantaa.

Nordkalkin tutkimustunneli Lappeenrannassa on noin 120 metrin syvyydessä maan alla. Tunneli on noin viisi metriä leveä ja viisi metriä korkea.

Nordkalk lomauttaa myös Lappeenrannassa – kalkkikivipohjaisten tuotteiden kysyntä heikkeni

Kalkkikivipohjaisia tuotteita valmistava Nordkalk yrittää hoitaa lomautukset niin, etteivät asiakastoimitukset kärsi.

Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa.

Historia: Ensimmäinen amerikkalainen – arkeologinen seikkailu merenalaisessa luolastossa

Varhaisen ihmisen luuranko antaa tutkijoille uutta tietoa.

Dinosaurus kita auki puun oksalla

Pieni mutta pippurinen – Tyrannosaurus rexin varhainen sukulainen oli metrin mittainen nopealiikkeinen tappaja 

Kun liitukauden ympäristö muuttui, tyrannosauruksista alkoi kehittyä valtavia.

Kolme miestä kumartuneena katselemaan pöydälle asetettuja luita.

Italialaisesta marmorikaivoksesta löytynyt dinosaurus oli varhaisen aikansa odottamaton jättiläinen

Otus kuoli nuorena, ajelehti merenpohjaan, nousi Alppien mukana ja räjäytettiin dynamiitilla. Nyt sillä on avainpaikka petosaurusten evoluutiopuussa.

T. rex kita ammollaan lehtevässä liitukautisessa metsässä.

"T. Rex pyörähteli kuin jäätanssija" – dinosaurusten kuningas oli odottamattoman ketterä

Nuoret T. rexit olivat nopean pyörähdysliikkeensä ansiosta hyvin tehokkaita tappajia, arvioivat tutkijat.

Dinosauruksen luuranko

Argentiinasta löydettiin uuden dinosauruslajin jäänteitä

Jäänteet kuuluvat kolmelle eri dinosaurukselle, jotka elivät 110 miljoonaa vuotta sitten.

Meripihkaan juuttunut hyönteinen, jolla on pitkät jaokkeelliset tuntosarvet.

Pienenpienen ötökän kurja kohtalo antaa odottamatonta tietoa mannerten synnystä

Liitukauden puiden pihkassa on säilynyt hyönteisiä, joilla on tutkijoille kerrottavaa kymmenien miljoonien vuosien takaa.

Luonnollisen kokoinen ja näköinen dinosaurusnukke, josta kuitenkin pilkistävät sitä liikuttelevan ihmisen jalat. Otus haistelee pelästynyttä pikkutyttöä, ympärillä hymyileviä ja valokuvaavia ihmisiä.

T. rexin hassun lyhyet eturaajat olivatkin hyödylliset

Koska aika ei ole säästänyt T. rexin pehmeitä nivelkudoksia, avuksi otettiin tämän päivän kalkkuna ja alligaattori.

Miesjoukko kiinnittää pyrstöä haista tehdylle mallille. Pyrstö on miehiä korkeampi.

Minne katosi mahtava megalodon? Kauhuleffan valtavan hain arvoitusta ratkotaan uusilla menetelmillä

Jopa yli 20-metriseksi kasvaneen pedon tukiranka ei ollut luuta vaan rustoa, joka ei kestänyt aikaa. Siksi sukupuuttoon kuolleista jättiläisistä on jäljellä vain hampaita.

Piirroskuva harmaatäplikkäässtä linnusta lentämässä metsässä.

Tuore fossiililöytö hämmentää: Muinaisen linnun siivistä ei ollut läpsyttelyyn, silti se lensi

Dinosaurusten tie linnuiksi ei ollut suoraviivainen, kertoo tuore fossiililöytö. Tänä vuonna tutkimuksissa on selvitetty myös sitä, mitä jättiläisasteroidi teki varhaisille linnuille, ja pohdittu, miksi linnuilla ei ole hampaita.

Piirroskuva dinosauruksesta, jonka kylki on auki, joten keuhkot, keuhkoputki, kulkiluut ja niiden välissä olevat ilmapussit näkyvät.

Aivan liian suuri ihan liian aikaisin – pienten dinosaurusten varhaisesta joukosta löytyi yllättäen jättiläinen

Alkuaikojen dinosaurukset olivat samaa kokoluokkaa kuin kultainennoutaja. Argentiinasta löytynyt kymmentonninen jättiläinen oli 30 miljoonaa vuotta aikaansa edellä.

Nainen pitelee sormiensa välillä pientä pulloa, jossa on kirkkaan pinkkiä nestettä.

Pinkki on vanhin väri – yli miljardin vuoden ikäinen pigmentti löytyi syvältä Saharasta

Samalla ehkä selvisi, miksi kesti miljardeja vuosia, ennen kuin maapallolle alkoi kehittyä yksisoluisia isompaa elämää.

Oranssipunainen gibboni roikkuu köydestä kaksi käsin ja jalat kippurassa. Pieni poikanen on takertunut emon vatsakarvoihin.

Kiinan muinaisesta keisarillisesta haudasta löytyi uppo-outo lemmikki

Gibboneita arvostettiin Kiinassa jaloina eläiminä, mutta ihmisasutuksen laajeneminen ajoi ne ahtaalle jo satoja vuosia sitten.

Koiranpentu kaluaa isoa luuta.

Tutkimus: Koiran sukulainen murskasi luita yhdellä puraisulla

Pari miljoonaa vuotta sitten eläneet koirat jättivät tutkijoiden iloksi kakkakasoja, jotka todistavat valtavasta puruvoimasta.

Laulujoutsen pesällään.

Tutkimus: Dinosaurukset tappanut asteroidi tuhosi myös metsät – kaikilla säilyneillä lintulajeilla oli erityinen taito

Tuore tutkimus on todennut, että kaikki nykyään puissa pesivät linnut ovat kehittyneet maassa pesineistä esi-isistään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle