Uusimmat artikkelit
Tallenna sodan aikaiset valokuvat ja kirjeet jälkipolville – Sodan ja Rauhan keskus Muisti järjestää digitointipäivän
Ihmisten kotona säilytettävä sodan aikainen aineisto halutaan saada suuren yleisön käyttöön. Muistissa voi ensi viikolla digitoida omista nurkista löytyvät sota-ajan aarteet.
DVD-levyjen jatkuva katoaminen pakotti Kokkolan kaupunginkirjaston tiukalle linjalle: Jos varastelu ei lopu, kotimaisia tv-sarjoja ei enää hankita
Kirjaston DVD-hyllyistä alkoi puolisen vuotta sitten kadota levyjä. Pitkäkyntisten suosiossa on ollut sairaalasarja Syke.
Sodan ja Rauhan keskus Muisti myy nyt ennakkolippuja
Sodan vaikutuksia digitalisaation kautta esiin tuova tiedekeskus avaa ovensa kesäkuussa. Ennakkolipun avulla voi varmistaa, että pääsee sisään, vaikka korona yhä jylläisikin.
Mikkelissä koulutetaan jälleen digitoinnin ammattilaisia – Kysyntä työelämässä kasvaa jatkuvasti
Haku Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun digitoijakoulutukseen aukeaa toukokuun lopussa. Digitoijien lisäksi hankkeessa koulutetaan digitoinnin asiantuntijoita suunnittelu- ja esimiestehtäviin.
Google alkaa pian rajoittaa suositun Kuvat-palvelunsa ilmaista tallennustilaa – yhä useampi joutuu maksamaan kuvien säilytyksestä
Muutos tulee voimaan ensi vuoden kesäkuussa.
Kajaani digitalisoi palvelujaan – jatkossa asiointi ei ole sidottu virka-aikaan
Samalla lisätään kaupungin saavutettavuutta ja helpotetaan yhteydenpitoa.
Valtio jakoi tukea digitalisaation edistämiseen – Kouvola saa lähes puoli miljoonaa euroa
Valtiovarainministeriö on jakanut rahaa digihankkeisiin 30 miljoonaa euroa.

Kyyti-kirjastojen palvelinvika saatiin kuntoon – osa asiakastiedoista hävisi
Tietojen palautus saadaan valmiiksi viimeistään ensi viikolla.

150-vuotiaasta Kuusamosta tehty dokumentti esitetään yleisölle Kuusamo-opistolla huomenna tiistaina
Myöhemmin dokumentti tallennetaan dvd-muotoon ja se löytyy muun muassa Kuusamon kirjastosta.

Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosasto suljetaan remontin takia
Soitonharjoittelu ja digitointi saavat lisää tilaa remontin jälkeen.

Historialliset perhealbumit ja muut aineistot saamelaisalueelta halutaan kaikkien ulottuville – Kansallisarkisto järjestää digitointipäivän Ivalossa
Pohjoisen ihmisten pöytälaatikoista voi löytyä kuva- ja dokumenttiaarteita, joita halutaan digitoivaksi julkiseen verkkoalustaan.

Tiistai 12.9.2017 (tv)
Pakkopalautukset jakavat seurakuntalaisia. Armeija digitalisoituu. Lapinjärvellä on omat keinot laskea työttömyyttä. Sää. Tekstitys puuttuu taas, koska Areena on yhä rikki. Anteeksi.

Tuoko tietosuojalaki sensuurin museoihin? "Passiivisilla heteroilla ei ole vaaraa tulla unohdetuiksi"
Henkilöhistorian ei tarvitse olla ikuisesti kuormana, mutta jotkut haluavat jättää itsestään jäljen. Museoalalla pelätään vähemmistöjen historian katoamista.
Digitreenit: Näin siirrät kuvat puhelimesta tietokoneeseen
Näin saat kuvat puhelimesta tietokoneelle USB-johdolla.

Luovutetun Karjalan varhaisimmatkin kirkonkirjat ovat pian verkossa
Kolmen vuoden kuluttua kulttuurihistoriallisesti arvokas Karjala-tietokanta on tallennettu digitaalisesti kokonaisuudessaan.

Palveluyritysten digi-innokkuudessa suuria alueellisia eroja – Pohjois-Karjalassa nihkein suhtautuminen
Digitalisaatio jakaa palvelualan yrittäjiä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa vain joka viides palveluyrittäjä pitää digitalisaatiota tärkeänä yrityksensä kehittämisessä. Samaan aikaan koko maassa lähes puolet alan yrityksistä ilmoittaa tavoittelevansa nykyteknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä. Asiantuntijan mukaan digitalisaatioon kannattaa tarttua, sillä muuten sen tekee joku jossain muualla.

Kansalliskirjasto julkaisee saamenkielisiä aineistoja avoimeen verkkokäyttöön
Kansalliskirjaston Vähemmistökielten digitointiprojekti on digitoinut ja julkaissut saamenkielisiä aineistoja erityisesti Jakob Fellmannin keräämästä Lapponica-kokoelmasta. Kokoelman digitoinnilla on suuri merkitys, sillä materiaali on tähän asti ollut vaikeasti saavutettavissa, Kansalliskirjastosta kerrotaan.

Kuvien ikuistaminen on jatkuvaa varmuuskopiointia
Mikäli haluaa säilyttää digikuvat vuosikymmenien päähän, niitä tulee jatkuvasti kopioida uusille välineille. Tiedostojen säilyttämiseen ei ole vielä kehitetty varmaa tapaa. Tämä tulee monelle yllätyksenä. Kuvia ei myöskään kannata säilyttää missä tahansa tiedostomuodossa.

"Vielä yksi jakso!" – Mihin tv-sarjaan sinä jäit koukkuun?
Mikä televisiosarja on saanut sinusta sellaisen otteen, ettet millään malttaisi odottaa seuraavaa jaksoa? Mikä tekee juuri siitä ohjelmasta koukuttavan?

Tutkimus: Suomen suuryritykset digitalisoituvat vauhdilla
Investoinnit digitalisaatioon kasvoivat ovat kasvaneet harpaten niin palvelualalla kuin teollisuudessa, selviää OP:n suuryritystutkimuksesta. Tänä vuonna samaan käytetään rahaa vielä enemmän.

Räkäisyyys ja huono äänenlaatu saa kuulua – C-kaseteilla on yhä uskollinen kuluttajakunta
Se pyörii ja suhisee edelleen! C-kasettien kuolemaa on ennustettu vuosikymmenet, mutta formaatti porskuttaa edelleen vannoutuneimpien käyttäjien keskuudessa. Formaattia käytetään sen teknisistä vajaavaisuuksista huolimatta.

Tuhansia kuvia koneella? – Näin hallitset niitä
Suomalaisella on nykyään kamera aina mukana. Kuvia tärkeistä hetkistä on erilaisissa muisteissa tulvaksi asti. Kolme ammattikuvaajaa kertoo, miten kuvatulvaa voi hallita.

Tampereella vieraillut Millenium-palkittu Stuart Parkin: Arvostus velvoittaa työskentelemään entistä kovemmin
Vuosi sitten fyysikko Stuart Parkin voitti Tekniikan Akatemian myöntämän Millenium-palkinnon. Torstaina hän vieraili Tampereella pidettyjen Tekniikan päivien juhlapuhujana. Parkin kertoo arvostavansa suomalaisten koulutustasoa ja vuosittain järjestettävää Slush -start up-tapahtumaa.

TV-ohjelman verkkotallentamisesta joutuu jatkossa maksamaan
Kesällä voimaan astunut tekijänoikeuslakiin tehty muutos on herättänyt hämmästystä kuluttajissa. Ennen television viihdepalveluihin ilmaiseksi kuulunut tallennuspalvelu voi muuttua jatkossa maksulliseksi.

Viime hetket tallentaa vanhat kaitafilmit – näin digitoit elävän kuvan kotikonstein
Elävän kuvan tallentaminen kaitafilmille oli suosittua etenkin 1960- ja 70-luvuilla. Aikaa myöten filmit kuitenkin hapertuvat ja haalistuvat. Nyt alkaa olla käsillä viimeiset ajat digitoida vanhat filmit talteen.

Diskettikuvake tietokoneessa ja luurin kuva kännykässä – vanha maailma elää digilaitteissasi
Aalto-yliopiston tutkija ja luennoitsija Harri Heikkilän mukaan digilaitteissa käytetään vanhaa korppulevykettä, pöytäkalenteria ja herätyskelloa symboleina, koska parempia vaihtoehtoja ei ole. Vanhoihin esineisiin liittyy pitkä yhteinen ymmärrys niiden käyttötarkoituksesta, joten ne ovat tehokkaita symboleja myös nykyaikana.

MM-postikorttikisan voittajat selvillä
Yle Urheilu järjesti MM95-mestaruuden 20-vuotisjuhlien kunniaksi kilpailun, johon sai osallistua vain faksilla tai postikortilla.
Ylen ohjelmien tallentaminen
Ylen ohjelmien tallentaminen

Jaa vinyylimuistosi! Mikä on suosikkivinyylisi ja miksi?
Vinyyli väisti tyylikkäästi uusien tallennusmuotojen tieltä, mutta koskaan se ei jäänyt jalkoihin. Jaa muistosi suosikkivinyylistäsi, yhdistyykö sinulla mummolan vintti ja rahiseva levysoitin tiiviisti yhteen? Vai onko sinulla jokin levy, joka maistuu vain vinyyliltä kuunneltuna? Osallistu keskusteluun!
Helsinki säästää siirtymällä sähköiseen arkistointiin
Helsinki alkaa arkistoida pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja vain sähköisessä muodossa. Sähköiseen arkistointiin siirtymisen arvioidaan säästävän kaupungille lähes puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Palvelualan yrityksistä kolmannesta ei kiinnosta digitalisaatio – kasvuhakuiset hanakoita
Kasvuhakuissa yrityksissä ymmärretään digitalisaation merkitys. Nämä yritykset haluavat olla myös olla kehityksen eturintamassa. Strategisena tavoitteena digitalisointi silti puuttuu valtaosalta palvelualan yrityksiltä, selviää Paltan tutkimuksesta.

Muistoja digitoidaan kilpaa ajan hampaan kanssa
Kotiarkistojen aarteita digitoidaan edelleen huimia määriä eikä loppua vielä näy. Aika haurastuttaa videonauhoja ja haalistuttaa värejä. Digitointia järeämpi ase muistojen säilyttämiseen on kuitenkin varmuuskopio.
Kokeilussa Watson Viihde: Sujuva haastaja
Pohjanmaalaisen teleoperaattori Anvian Watson-viihdepalvelu on markkinoinut itseään vimmaisesti. Se tuntuu hakevan markkina-asemaa kiivaasti kilpaillulla alalla, jossa muut operaattorit jo tukevasti seisovat. Televisio-ohjelmista, elokuvista ja kaikenlaisesta viihteestä on siis kyse. Kokeilussa Watson toimi melkein moitteetta.

Anssi Jääskeläinen: Nykykansalainen ei arkistoi mitään, hän lähettää kuvia someen ja päivittää statustaan
Jotain vanhaa, jotain pölyistä, jotain paperista ja jotain turhaa - tämäkö on nykypäivän arkisto, pohtii tekniikan tohtori Anssi Jääskeläinen.
Yle ja tekijänoikeudet – mitä saat tehdä Ylen sisällöillä?
Kaikkia Ylen sisältöjä suojaa tekijänoikeuslaki.

Kaupoilla tiedossa jopa 20 prosentin alennuksia? – Lakiuudistus leikkaisi elektroniikan hintoja
Tekijänoikeuslakiin kaavaillaan muutosta, joka pudottaa toteutuessaan tallennuslaitteiden, esimerkiksi ulkoisten kovalevyjen hintaa. Hallitus ehdottaa yksityiskäyttöön tehdyistä kopioista maksetun "kasettimaksun", eli hyvitysmaksun siirtämistä valtion budjettiin. Tähän mennessä tallennuslaitteen ostaja on maksanut hyvitysmaksun laitteesta. Lain on määrä astua voimaan tammikuun alussa.

Anvia osti osan tamperelaisyhtiöstä
ICT-yhtiö Anvia on ostanut neljänneksen tamperelaisesta Varaani Works -yrityksestä. Anviassa uskotaan, että Varaanin kehittelemällä, tallentamiseen, varmuuskopiointiin ja tiedon jakamiseen liittyvällä tuotteella on tulevaisuudessa vientimahdollisuuksia.
Miksi Canal Digital ei varoita ulkoisen kiintolevyn pilaavasta ohjelmistosta?
Pitkäaikainen Canal Digitalin miesasiakas innostui maksutelevisio-operaattorin HD-digiboksista, johon oli mahdollisuus kiinnittää ulkoinen kiintolevy tallennustilaksi. Yllätykseksi ulkoinen kiintolevy ei enää tietokoneessa toiminutkaan, koska siihen oli asentunut digiboksilta salausohjelmisto.

Valtionhallinto tuottaa vuodessa paperipinon, jolla peittäisi eduskuntatalon
Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan hallinnon asiakirja-aineistojen sähköinen arkistointi ei ole edennyt riittävän nopeasti. Vuosittain paperia kertyy arkistoihin keskimäärin 5 000 hyllymetriä.

Lounais-Hämeenkin kirjastot haluavat e-kirjoja
Lounais-Hämeen kirjastot uskovat saavansa e-kirjoja liittymällä yleisten kirjastojen yhteistyöelimeen.

Muistikortti vai pilvipalvelu – mihin tärkeät valokuvat?
Tärkeiden tiedostojen tallentamiseksi markkinoilla on tarjolla lukuisia eri välineitä. Kaikissa on omat etunsa ja riskinsä.

Kirkon lattianraoista löydetyt kolikot nähtävissä digitaalisesti
Suomen kansallismuseon rahakammion kokoelmissa on yli 10 000 rahaa, jotka ovat löytyneet kirkoissa tehtyjen arkeologisten tutkimusten yhteydessä. Niiden joukossa on kaikenlaisia keskiajalta 1900-luvulle Suomessa käytössä olleita rahoja. Kokoelmien tammikuussa alkanut digitointiprojekti päättyy syyskuun lopulla. Samalla on digitoitu myös rahakammion säästölipaskokoelma.

Kaikki pirkanmaalaiset pääsevät pian tarkistamaan potilastietonsa netistä
Pirkanmaan kunnat ottavat käyttöön valtakunnallisen sähköisen arkiston vaiheittain vuoden 2015 mennessä. Palveluun tallennetaan kaikkien häntä hoitavien terveydenhuoltoyksiköiden potilastiedot.

Kiertävä digitointiasema pysähtyy Taipalsaaren kirjastossa
Kirjastossa voi tämän viikon ajan muuttaa esimerkiksi vanhat VHS-kasetit, c-kasetit, valokuvat sekä vinyylilevyt digitaaliseen muotoon. Siirtyvä digitointiasema kiertää kevään aikana koko maakunnan.

Digitalisointi on pelastanut pienet elokuvateatterit
Viime vuosina Suomen Elokuvasäätiö on tukenut elokuvateattereiden digitalisointia 10 miljoonalla eurolla. Varsinkin maaseudun pienille elokuvateattereille tuki on ollut elinehto. Se on parantanut elokuvien laatua, lisännyt kävijämääriä ja tuonut ensi-illat samaan aikaan eri puolille Suomea.
Köyliö-seuran kuvien arkistointi Vuoden kotiseututeko
Neljä ja puoli vuotta kestänyt Köyliö-seuran työ valokuvien arkistoimiseksi on saanut ansaitsemansa huomion, kun Suomen Kotiseutuliitto valitsi uurastuksen Vuoden kotiseuteoksi.

Pienet elokuvateatterit eivät jää Suomessa Finnkinon jalkoihin
Elokuvateattereiden digitoituminen pelasti monen pienen teatterin Suomessa. Filmiaikana elokuvat levisivät hitaammin, nykyään "indie-teattereihinkin" saadaan uudet elokuvat nopeammin.

Lapin kirjastoista saa nyt E-kirjoja
Lapin kirjastot alkavat lainata myös sähköisiä E-kirjoja. Kirjastojen yhteisessä E-kirjakokoelmassa on 72 kirjaa kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta. Kirjoista 62 on kirjaston omia ja loput kymmenen FinElibin kaikille kirjastoille vuoden loppuun saakka hankkimia E-kirjoja.

Lehdet kaikkien luettavaksi - valtiolta tarvitaan rahaa
Kansalliskirjaston johtaja haluaa yhteiskuntasopimuksen, joka takaisi kaikkien vanhojen sanomalehtien lukemisen digitaalisena kansalaisille.Tällä hetkellä digitoitujen lehtien saatavuus rajoittuu 1910-luvulle. Kulttuuriaarteiden digitoimiseen tarvitaan rahaa valtiolta.

Sähkökirjojen käyttöönotto kangertelee kirjastoissa
Sähköisten e-kirjojen käyttö kangertelee vielä pahasti. Vain harvoissa kunnallisissa kirjastoissa on siirrytty e-kirjojen laajempaan käyttöön ja yliopistojen kirjastoissakin ainestojen käytössä on huomattu puutteita. Kerro aiheesta juttua tekevälle toimittajalle omia kokemuksiasi.