Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mummon vintiltä tai kirpputorilta voi löytyä arvotaulu, mutta sen aitouden todistaminen saattaa maksaa tuhansia euroja

Taiteilijan signeeraus on olennainen, kun taideteosta arvioidaan. Keinoja aitouden ja alkuperän selvittämiseen löytyy.

Edelfeltin aiemmin tuntematon öljyväriluonnos huutokaupattiin 51 000 eurolla

Lokakuussa löydetty maalaus on luonnosversio Albert Edelfeltin teoksesta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan.

Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

Yayoi Kusama: Aion maalata viimeiseen elinpäivääni saakka

Iäkäs nykytaiteen mestari Yayoi Kusama ei enää matkusta näyttelyidensä avajaisiin. Hän suostui kuitenkin vastaamaan kirjallisesti kysymyksiimme.

Yli tuhat allekirjoittanut nettivetoomuksen – Jyväskylän yliopisto aikoo lakkauttaa latinan oppiaineen

Kielen opiskelijoita on yliopistossa tällä hetkellä muutamia. Latinan säilyttämisen puolesta avattu adressi on kerännyt nimiä ympäri maailmaa.

Kreikka vaatii EU:ta noudattamaan omia sopimuksiaan – "Miljoonien ihmisten elämällä ei saa pelata peliä"

Kreikan eurooppaministeri Nikos Xydakis sukkuloi ympäri Eurooppaa kertomassa, miksi Kreikka tarvitsee apua pakolaiskriisin hoidossa. Aika on käymässä vähiin, Helsingissä vieraileva Xydakis varoittaa.

Italia perusti YK:lle joukot kulttuuriaarteiden suojelemiseksi – Ministeri sai idean ”The Monuments Men” -elokuvasta

Joukkoihin kuuluu italialaisia taidehistorioitsijoita, entisöijiä sekä Italian poliisin erikoisjoukkoja. Niiden tehtävänä on muun muassa kulttuuriaarteiden suojeleminen ja turvaan siirtäminen. Italian viranomaisten mukaan niitä ei kuitenkaan tulla lähettämään sodan keskelle.

Katolinen nykytaide kiinnostaa – kaksi laajaa näyttelyä avaa kristillistä sanomaa

Laaja katolisen nykytaiteen näyttely on avautunut Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa Kuopiossa. Rinnakkaisnäyttely avataan Lahden taidemuseossa lauantaina. Molemmat näyttelyt on koottu tanskalaissyntyisen taidehistorioitsija Steen Heidemannin kokoelmista.

Yhä harvempi yhteisö maalauttaa pomostaan muotokuvan – "Autoritaarisia ja hierarkkisia"

Arvokkuutta uhkuva öljyvärimaalaus johtajasta on kokenut inflaation, koska se ei välttämättä vastaa nykyaikaista mielikuvaa yhteisöstä. Taidemaalari kuitenkin haluaisi pitää kiinni osasta kulttuurihistoriaa.

Kuusi kuvaa Krista Mikkolan elämästä

Krista Mikkola korostaa suoria kohtaamisia.

KulttuuriKolarissa kulttitaidetta ja tuimia tarinoita

KulttuuriKolari järjestetään kolmatta kertaa Kolarin kirkonkylällä 25.–28. kesäkuuta. Vuoden teema on ”Wanhaan malliin uusin kujein tosikoille ja veitikoille”.

Asiantuntijoiden viesti hallitukselle: Suomeen suoraa demokratiaa ja investointiasiamies

Tulevassa hallituksessa hienointa saattaa olla päätöksenteon tehokkuus, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvelee.

Miksi muistomerkit ja patsaat raivostuttavat?

Mannerheim-patsaat, Sibelius-monumentti ja presidenttien muistomerkit ovat kaikki aikanaan herättäneet tunteita. Viime viikonloppuna alkoi kohina Olavi Virran muistomerkistä. Mikä muistomerkki on erityisen onnistunut? Entä täydellinen floppi?

Olavi Virran muistomerkki kuumentaa tunteita – "ei ole teosta, joka tyydyttäisi kaikkia"

Kauhea sohellus, kamala, upea! Mitä tunnetumpi henkilö, sitä enemmän patsas herättää tunteita. Muistomerkin todellisen arvon näkee vasta tulevaisuudessa, sanoo taidehistorioitsija.

Huijausvyyhti sai taiteenkerääjät epäluuloiseksi – näin ammattilaiset paljastavat taideväärennöksen

Asiantuntijat tunnistavat taideväärennökset esimerkiksi värien käytöstä ja siveltimenvedoista. Myös maalauksen alta löytyvät luonnokset paljastavat, jos käsiala ei ole taiteilijalle tyypillistä.

Merikapteeni-kasvitieteilijä sai merkittävän tunnustuksen

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut palkintoja ja apurahoja. 30 000 euron palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta saivat merikapteeni, kasvitieteilijä Markku Häkkinen, taidehistorioitsija Riitta Konttinen sekä muotoilija Ilkka Suppanen.

Väärennökset pitävät taidealan ammattilaiset ja poliisin varpaillaan

Taideväärennökset kiusaavat taideammattilaisten lisäksi poliisia, jonka tutkittavaksi päätyy jatkuvasti yksittäisiä tai laajoja taidehuijaustapauksia. Tekniikka kehittyy, ja väärennetyille teoksille saatetaan luoda historia ja identiteetti.

Jonoa arkiaamuna – neljän naisen teoksista kootusta näyttelystä tuli Kuopion taidemuseon vetonaula

Loppiaiseen päättynyt Taiteilijatoveruutta-näyttely nousi kävijämäärältään Kuopion taidemuseon viime vuosien suosituimmaksi näyttelyksi. Myös oheistapahtumat vetivät väkeä: taidemuseon edessä nähtiin arkiaamuna peräti jono.

Picasson maalauksen alta paljastui piilotettu muotokuva

Taidehistorioitsijat yrittävät nyt selvittää, kuka taulun rusettikaulainen mies on.

Yritysten taidekokoelmissa satojen tuhansien eurojen omaisuus

Suomalaisyrityksien taidehankinnat ovat romahtaneet minimiin. Kokoelmia ei kartuteta raha- ja tilapulan takia. Lisäksi yritysten taidekokoelmia on ryhdytty pienentämään myymällä teoksia pois.

Ammattilaiset selvittävät, mikä on katutaidetta ja mikä ei – katso video

Suomalainen katutaide ei koostu pelkästään perinteisistä tägigraffiteista. Eurooppalaistunut katutaide Suomessa hakee vaikutteita ulkomailta ja suurkaupungeista. Oheisessa videossa taiteen ammattilaiset analysoivat turkulaista katutaidetta.

Bild: Saksan liittopäivätalossa natsien ryöstämää taidetta

Saksalaislehden mukaan kaksi epäilyttävää teosta olisi löytänyt taidehistorioitsija, joka tutkii liittopäivien taidekokoelmaa.

Ateneum celebrates 125 years

The first public exhibition opened in Ateneum on October 13, 1888 – exactly 125 years ago. To celebrate the occasion, the national art museum granted free entrance for the day.

Rudolf Koivun kuvissa avautuu mielikuvituksen kauhu ja kauneus

Kuvittaja Rudolf Koivun maailma avautuu Hämeenlinnan taidemuseon suurnäyttelyssä. Lumoavat kuvat ovat vanhemmalle sukupolvelle muistoja lapsuudesta, nykylapsille taas kurkistus kuvakulttuurin aikaan ennen televisiota ja elokuvia.

Taiteella sivistetty kansa nosti Suomen sodista?

Julkisella taiteella haluttiin kasvattaa sotien jälkeen kansalaisia, joiden sivistyksestä hyötyisi koko yhteiskunta. Maalauksissa jälleenrakentavan, kaupungistuvan suomalaisen juuret olivat syvällä maaseudun mullassa.

Museojohtaja Selma Greenillä suuret suunnitelmat

Vaasan Kuntsin modernin taiteen museo sekä Tikanojan taidekoti ehtivät olla lähes kaksi vuotta ilman johtajaa, kun Anne-Maj Salin erosi johtajan paikalta vuoden 2010 joulukuussa. Salin siirtyi Retrettiin ja Vaasaan valittiin taidehistorioitsija Selma Green.

Naivistit veti ennätysyleisön

Viime kesän Naivistit houkutteli Iittalaan ennätysmäärän yleisöä. Naivistit Iittalassa -säätiön toiminnanjohtaja Irene Wai Lwin Moe kertoo, että kaikkiaan naivisteja kävi ihastelemassa ja ihmettelemässä yli 18 100 vierailijaa.

Lapsuin ja Lehmuskallion uusin ennakkonäytöksessä

Rovaniemellä esitetään torstaina uusi dokumenttielokuva ihmiskunnan historiasta. Elokuvan "Yksitoista ihmisen kuvaa" on ohjannut kansainvälisesti tunnettu kaksikko Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui.

Art is so gay -näyttelyssä ei olla ryppyotsaisia

Laaja seksuaalisuutta ja sukupuolta käsittelevä näyttely on ottanut karnevalistisen otteen teemaan.

Krista Mikkola Välimeren biennalen presidentiksi

Galleristi Krista Mikkola on valittu Välimeren biennalen johtoon. Biennale on yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on yhdistää nuoria taiteilijoita Välimeren piirissä ja Euroopassa.

Iin biennaali pitää meteliä ympäristötaiteen puolesta

Oulun pohjoispuolella sijaitseva Ii on herättänyt huomiota ympäristötaiteen ystävänä. Iin biennaali järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Taiteilijat on kutsuttu pääosin Pohjoismaista.

Maineikas Kankaanpään taidekoulu saa 50-vuotishistoriikin

Kankaanpään taidekoululla on ollut takanaan kova talvi kulttuurialan koulutuspaikkojen karsintojen vuoksi. Nyt koulun tilanne näyttää jo valoisammalta ja 50-vuotisjuhlaa vietetään joka tapauksessa vuonna 2015. Pyöreitä juhlistetaan uudella historiikilla.

Mennyt lumoaa kotimuseossa

Kokkola saa uuden kotimuseon kesällä 2012. Silloin avataan yleisölle maanviljelijäpariskunta Göta ja Bertel Hakalaxin koti. Se kertoo tilan, suvun ja Närvilän kylän historiaa. Nyt esineistö inventoidaan, rakennus oikaistaan ja katto korjataan.

Renessanssin kasvot -näyttely kokoaa muotokuva-aarteet Berliiniin

Renessanssin kasvot on Berliinin Staatliche Museenin ja New Yorkin Metropolitan Museumin yhteisnäyttely. Varhaisrenessanssille omistettu näyttely on ainutlaatuinen katselmus, jossa voi nähdä niin Giovanni Bellinin ja Sandro Botticellin kuin myös Pisanellon ja Leonardo da Vincin teoksia.

Taidekriitikkopalkinto Lars Saarelle

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto on myönnetty filosofian lisensiaatti, kuvataidekriitikko Lars Saarelle. Hän on toiminut kuvataidekriitikkona yli 20 vuotta vaikuttaen laajasti suomalaisen kuvataiteen kentällä.

Ars Fennica -palkinto Anssi Kasitonnille

Pohjosimaiden suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saa tänä vuonna kuvataiteilija Anssi Kasitonni. Kasitonni tekee pääasiassa veistoksia ja videoita. Kasitonnin taide puhuttelee erityisesti niitä, joiden mielestä taiteen ei tarvitse olla vakavaa ja ylevää.

Ars Fennica -palkinnonsaajan valitsee serbialainen museojohtaja

Vuoden 2011 Ars Fennica –palkinnonsaajan valitsee serbialainen museonjohtaja Branislava Andjelkovic. Hän on taidehistorioitsija, kuraattori ja kirjoittaja.

Tampereen taidemuseo juhlii fiktiolla

80-vuotias Tampereen taidemuseo juhlii pyöreitä vuosiaan kirjoittamalla museorakennuksen historian uusiksi. Toukokuussa avautuva Onko totta? -näyttely on kirjailija Johanna Sinisalon kokoama ja käsikirjoittama. Kirjailija on saanut vapaat kädet valita näyttelyn teokset kaupungin yli 14 000 teoksen kokoelmasta.

Larry Gagosian nousi taidemaailman vaikutusvaltaisimpien listan kärkeen

Yhdysvaltalainen galleristi Larry Gagosian on Art Review -lehden listauksen mukaan taidemaailman vaikutusvaltaisin henkilö. Gagosian omistaa galleriaketjun, jonka yhdeksäs galleria avataan lokakuussa Pariisissa.

Taidesäätiöiden yhdistys lahjoitti taidekirjan kaikille kirjastoille

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys lahjoittaa jälleen taidekirjan kaikille Suomen kirjastoille. Kirjastot saavat Valon rakentajat -teoksen, joka liittyy Amos Andersonin taidemuseossa avautuvaan näyttelyyn. Yhdistys on lahjoittanut taidekirjoja kirjastoille jo kahdesti aikaisemmin.

1900-luvun alun helsinkiläiskadut heräävät henkiin Onerva-näyttelyssä

Taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelaisen Ateneumiin suunnittelema näyttely herättää henkiin sadan vuoden takaiset helsinkiläiskadut ja kertoo, miten L. Onerva raivasi tietä nykyajan sinkkuelämälle.

Antiikkia, antiikkia vierailee Lapissa

YLE TV1:n Antiikkia, antiikkia -ohjelmaa kuvataan tammikuussa Rovaniemellä. Ohjelman tuottaja Heidi Räihä toivoo näkevänsä arviointipöydässä alueen esineistöä.

Kuvataiteen enkeli voi olla särkynyt tai ruma

Kristinuskon alkuvuosisatoina enkelit olivat kauniita miehiä. Ajan mittaan kuvien enkelit muuttuivat ensin sukupuolettomiksi ja sitten romanttisin vedoin kuvatuiksi naisiksi ja lapsiksi. Nykytaiteessa enkeli voi olla vaikka pelkkä valo.

Tietokirjapalkinnot vanhusten ja lasten esitaistelijoille

Suomen tietokirjailijat ry on antanut tämänvuotiset Tietokirjailijapalkinnot viidelle kirjailijalle. Palkittujen joukossa ovat vanhusten huonosta asemasta jo vuosia puhunut Sirkka-Liisa Kivelä ja lasten kasvatusoppaita kirjoittanut Jari Sinkkonen.

Ars Fennicasta kilpailevat tänä vuonna vain miehet

Ars Fennica -palkinnon tämänvuotisen saajan päättää suomalaista taidetta tunteva mutta sen sidoksista riippumaton espanjalaissyntyinen taidehistorioitsija ja museonjohtaja Vicente Todoli Lontoosta. Hän valitsee voittajan viidestä miestaitelijasta.

Stendhalin syndrooma saa polvet veteläksi taiteesta

Ihmisten tiedetään hurmioituneen taideteosten edessä niin, että he ovat joutuneet jopa äkilliseen sekavuustilaan. Taidehistorioitsija Anna Kortelainen kokosi hurmiokokemukset kirjaksi ja keräsi vavahduttavasta taiteesta Ateneumin näyttelyn.

Päivi Kiisken vastine tiedotusvälineille

Museotoimen apulaisjohtaja vastaa kriitikko Otso Kantakorven Kauppalehdessä esitettämään kritiikkiin. Kiisken vastine on lähetetty keskiviikkoiltana.

Washington Post poimi suomalaistaiteilijan Venetsiasta

Sanomalehti Washington Post kirjoittaa verkkosivuillaan Suomen paviljongista Venetsian biennaalissa. Sanomalehti ihastui taiteilija Jussi Kiven palomiesinstallaatioon.

Kuulua Nefertiti-patsasta väitetään väärennökseksi

Maailmankuulua kuningatar Nefertitin rintakuvaa väitetään väärennökseksi. Sveitsiläinen taidehistorioitsija väittää 3 400 vuoden ikäiseksi uskotun rintakuvan olevan vain vajaan sadan vuoden takaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle