Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kehitysvammainen Laura Saari pitää kiinni isänsä Jouni Saaren kädestä.

"Vammaiset ovat Suomen suurin vähemmistö", muistuttaa kehitysvammaisten järjestöaktiivi Liisa Ansio – Sote-järjestöt odottavat hyvinvointialueelta yhdenvertaisuuden parantumista

Keski-Suomen laajalla sosiaali- ja terveysjärjestöjen kentällä on suuret odotukset ensi vuonna käynnistyvältä hyvinvointialueelta.

Hoitajia katsomassa monitoreita Iisalmen sairaalan tarkkailuosastolla.

Hoitajia suositetaan pitämään säästövapaat ja iso osa lomapäivistä ennen hyvinvointialuetta – Siilinjärvellä talviloma lyhenisi reilusti

Hyvinvointialueen tuleville työntekijöille on annettu vuoden 2023 talvilomista ja aiemmin kertyneistä säästövapaista suosituksia, joissa liikutaan Tehyn mukaan harmaalla alueella.

Vanhusten jalkoja pöydän alla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Etelä-Savossa halutaan uudistaa palvelutaloja – tehostetun asumisen paikat turvattaisiin sitä tarvitseville

Etelä-Savon tulevalla hyvinvointialueella halutaan järjestää vanhuksille asumispalveluita siten, että niitä pystyttäisiin räätälöimään jokaisen asiakkaan tilanteen ja tarpeen mukaisesti.

Leila Pekkanen, Ylä-Savon sotekuntayhtymän toimitusjohtaja seisomassa Pohjois-Savon liiton tiloissa.

Hyvinvointialuetta valmistellaan täyttä päätä Pohjois-Savossa – Tehy muistuttaa työntekijöiden kuuntelun tärkeydestä suunnitteluvaiheessa

Aluevaltuusto valitaan tammikuussa, mutta muutos- ja suunnittelutyötä tehdään jo Pohjois-Savon valmistelutoimielimessä. Ylä-Savon sote-kuntayhtymän työntekijät odottavat hyvinvointialuetta pääosin toiveikkaina.

Mobilenhet vid jouren på Malmska i Jakobstad.

Pietarsaaressa yleislääketieteen osaston vuodepaikat vähenevät lähes puolella – tehostetun palveluasumisen paikkoja lisätään

Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakunta esitti Malmin sairaalan vuodepaikkojen vähentämistä entuudestaan. Syynä on tehostetun palveluasumisen suuri tarve lisäpaikoille.

Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa.

Mikä ihmeen sote-keskus? Millaisia ovat terveyskeskukset runsaan vuoden kuluttua?

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle runsaan vuoden kuluttua. Osa muutoksista vaatii uudenlaista ajattelua myös asiakkailta.

Anonyymi vanhus puhumassa puhelua

Ikäihmisten akuuttien hätätilanteiden sote-tilannekeskus käynnistyy Seinäjoella

Ikäihmiset asuvat entistä pidempään kotona ja tarve kotiin tarjottaviin palveluihin kasvaa. Sote-tilannekeskusta kehitetään vastaamaan osittain tähän tarpeeseen.

Kymenlaakson keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Terveysmenojen iso yllätyslasku johti pattitilanteeseen Kymenlaaksossa – jos kunnat eivät maksa puuttuvia miljoonia, Kymsote saattaa sulkea terveysasemia

Kymsote tarvitsee ensi vuonna rahaa kunnilta enemmän kuin alunperin oli tiedossa. Kunnat eivät ole halukkaita lisäämään rahoitusta. Hankala tilanne voi vaikeuttaa esimerkiksi hoitotyötä.

Oulun kaupungintalo Hallituspuistossa

Oulun kaupunginhallitus päättää tiistaina tuloveroprosentista – päätöksen tueksi haluttiin lisäselvityksiä sote-alueen vaikutuksesta Oulun talouteen

Sote-alueisiin menolla on suuret talousvaikutukset Oululle. Kaupungin budjetti on 1,4 miljardia euroa ja tulevina vuosina puolet siitä menee hyvinvointialueelle, eli kyse on merkittävästä rahansiirrosta.

Hoitajat työskentelevät potilaan ympärillä.

Sote-henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi aletaan etsiä uusia keinoja – Kiuru: keskeiset linjaukset ennen joulua

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää monialaisen työryhmän, jolla etsitään keinoja sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. Työryhmän on määrä edetä hyvin nopealla aikataululla.

Päiväkoti

Varhaiskasvatuslaki vaatii jälleen remontin, sanovat asiantuntijat – päiväkotien henkilöstömitoitukseen jäi porsaanreikä

Opetusministeri Li Andersson haluaa löytää ratkaisuja varhaiskasvatuksen pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Kaikesta huolimatta viranomaisen valvontaohjelman tulokset näyttävät hyviltä.

Yöelämää Helsingissä ravintola Pataässässä 15. lokakuuta.

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä kehottaa rokottamattomia välttämään joukkoliikennettä ja ravintoloita, vaatii hoitohenkilökunnalle rokotepakkoa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ei antanut tiistaina uusia rajoituksia, mutta tilannetta seurataan. Ryhmä on huolestunut tartuntojen runsaasta määrästä.

Rintasyöpälääkepaketti.

Syöpäpotilaiden tekemien avustushakemusten määrä räjähtänyt kymmenessä vuodessa – syöpä voi kaataa perheen talouden

Todettujen syöpien määrä on kasvanut hieman alle 20 prosenttia, mutta syöpää sairastavien ihmisten tekemät avustushakemukset ovat lisääntyneet lähes tuhannella prosentilla.

Sairaalan päivystykseen ohjaava tienviitta sairaalan edustalla

Hyvinvointialue korvaa jatkossa Kymsoten, mutta mikä muuttuu? 15 kysymystä ja vastausta

Uusien hyvinvointialueiden valmistelu on käynnissä eri puolilla Suomea. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Selvitimme, mitä muutoksia hyvinvointialue tuo Kymenlaaksoon.

WHO:n pääjohtaja

Maailman terveysjärjestö: Jopa 180 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii, että maat priorisoivat koronarokotukset terveydenhuoltohenkilöstölle, koska tautiin on kuollut jo niin moni terveydenhuollon työntekijä, kertoo uutistoimisto AFP.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kertoi toimittajille kommenttinsa poistuessaan valiokunnan kokouksesta Helsingissä 12. lokakuuta.

Koronapassin ikäraja nousee 16 vuoteen, ilmaiset koronatestit rokottamattomille 16- ja 17-vuotiaille, jos passi otetaan käyttöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan Markus Lohi ja Mia Laiho harmittelevat valiokunnan lopputulemaa, jonka mukaan ilman rokotustodistusta Suomeen matkustavilta edellytetään jatkossakin kahta koronatestiä.

En hemvårdare tar blodprov av en äldre person. På bilden syns en bar arm och överkroppen av en person som håller på att ta blodprov med en nål.

Oikeaa apua, oikeaan aikaan ja paikkaan – Etelä-Pohjanmaalla vahvistetaan kotiin vietäviä sote-palveluja

Väestön ikääntyessä avuntarve kasvaa. Monia palveluja voidaan kuitenkin tarjota asiakkaan kotiin ja keventää terveydenhuollon kuormitusta. Etelä-Pohjanmaalla kehitetään uutta mallia tähän.

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa Tervossa hoivakoti Vuokossa.

Isojoki aikoo tukea sote-työntekijöiden rekrytointia tarjoamalla alkuun ilmaista asumista

Jos kunnanhallitus hyväksyy Tuu töihin Isojoelle -kampanjan, paikkakunnalle sote-töihin muuttava saisi asua vuoden aikana kuusi kuukautta ilmaiseksi Isojoen kunnan vuokra-asunnossa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin logo.

Hälytyskorvauksista tehtiin sopu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Tehyn ja Superin ylityö- ja vuoronvaihtokielto on päättynyt eilen. Sairaanhoitopiirissä valmistellaan syksyn aikana kannustavan palkkauksen käyttöönottoa sekä kokeillaan rekrytointipalkkion toimintamallia.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Authority finds child welfare units keep inadequate records on use of disciplinary measures

The measures can include restrictions on communication and freedom of movement, personal checks and inspections, as well as placing a child in isolation or detention.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Valvira: Lasten oikeudet vaarassa lastensuojelulaitoksissa, syynä puutteelliset kirjaukset rajoitustoimenpiteistä

Rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteydenpidon ja liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja kiinnipito. Valviran juristi epäilee laiminlyöntien syyksi sitä, ettei lakia tunneta kunnolla.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin logo.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tehyläiset taistelevat edelleen korotetuista hälytyskorvauksista

Työtaistelu on jatkunut jo kahden viikon ajan, ja sitä on päätetty jatkaa viikolla maanantaihin 4.10. saakka. Ison ammattiosaston mukaan sen jäsenet tekevät sovitut ja suunnitellut työvuorot, mutta eivät ylitöitä tai yllättäen vaíhtuvia vuoroja

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.

Rikkoiko Helsinki perustuslakia sopimalla hoitajien rekryehdoista? Ammattijärjestö Tehy harkitsee oikeustoimia

Helsingin mukaan nykyisessä koronatilanteessa käytäntö puoltaa paikkaansa ja on lakien mukainen. Tehy katsoo, että kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä.

Leikkaussalihoitaja Lotta pesee käsiään ennen saliin menoa.

Tehyn ja Superin hoitajien työtaistelutoimet Oysissa jatkuvat ainakin maanantaihin

Tehyn Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto pitää torstaina iltapäivällä kokouksen, jossa se päättää, jatketaanko ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa maanantain jälkeen vai ei.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks T-sairaala.

Kuntatyönantaja suomii sairaanhoitopiirien paikallisia työtaistelutoimia laittomiksi – TYKSissä Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto liittyi hälytysrahaan

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT mukaan Tehyn ja SuPerin paikallisten ammattiosastojen työtaistelutoimet viedään työtuomioistuimen arvioitavaksi.

Moderna rokote ampulleja ja pakkauslaatikko.

Mikä erottaa myyn muista koronavirusmuunnoksista? Suomestakin on löytynyt pari myymuunnosta viime kesän aikana

Maailman terveysjärjestö nosti viime kuussa koronaviruksen yhden variantin myyn (mu) tarkkailtavien koronamuunnosten listalle. Tähän mennessä muunnosta on löydetty lähes 40 maasta. Asiantuntijan mukaan myy-variantti ei tuo merkittävää lisäuhkaa muihin koronavirusvariantteihin nähden.

hoitajalla kumihanskat kädessä

Tehyn paikallisosasto aloittaa työtaistelutoimet Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä: jäsenillä ylityö- ja vuoronvaihtokielto viikon ajan

Työtaistelu alkaa maanantaina 13. syyskuuta kello 12. Mukana on yli 3300 Tehyn työntekijää Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaan sairaalassa. Toimien taustalla on hälytysrahakorvauksen korotuksen loppuminen ja henkilöstöpula.

Läheltä

Tehy: HUS tuomittiin hoitajan syrjinnästä ja työsopimusten ketjuttamisesta

Oikeuden mukaan sairaanhoitajalle olisi kuulunut vakituinen työsopimus ensimmäisestä määräaikaisesta sopimuksesta lähtien.

Nainen pitää lääkekannabispurkkia kädessään.

"Olisin mullan alla ilman lääkekannabista", sanoo itsemurhapäänsärkyä sairastava nainen – pian hän ei saa toivomaansa lääkettä ehkä mistään

Yksittäinen lääkäri Turussa oli lääkekannabiksen lähde kenties jopa sadoille kipupotilaille. Valviran mukaan lääkäri on vaarantanut potilaidensa turvallisuuden. Moni potilaista kuitenkin puolustaa lääkäriä.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.

Hoitajien ammattiliitto tyrmää jononpurkukorvausten alentamisen Päijät-Hämeessä – "Hehän myyvät omaa vapaa-aikaansa"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluaisi alentaa lisätyösopimuksen korvauksia. Tehyläiset puolestaan haluavat pitää kiinni nykyisistä summista. Työnantaja tarjoaa jatkoa neuvotteluille.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Tehyn kyselyyn vastanneista liki kolmannes kohdannut työssään seksuaalista häirintää – tekijänä useimmiten asiakas tai potilas

Hoitotyötä tekevät joutuvat sietämään muun muassa seksuaalisesti latautuneita ehdotuksia ja rintojen puristelua.

Hoitaja rasvaa vanhuksen jalkoja.

Helle ja korona uuvuttaneet hoitohenkilökuntaa Päijät-Hämeessä

Kulunut kesä on ollut Päijät-Hämeessä poikkeuksellisen raskas kaikille terveydenhuolon ammattiryhmille, kerrotaan alan etujärjestöistä. Työvoimavaje on pahimmillaan ollut kymmeniä ihmisiä eri yksiköissä.

Nuoria aikuisia Tikkurila festivaaleilla.

Tartunnanjäljitys ruuhkautuu pääkaupunkiseudulla – Vantaalla altistuneita lähestytään tekstiviestitse, Helsingissä osa jäänyt tavoittamatta

Huonontunut koronatilanne ruuhkauttaa tartunnanjäljitystä ja on johtanut jopa siihen, ettei kaikkia altistuneita tavoiteta. Jäljitystä on yritetty nopeuttaa muun muassa tekstiviestien avulla.

Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Sote jakaa jyrkästi hämäläiskansanedustajien mielipiteitä

Hämäläiset kansanedustajat arvioivat tulevan soten vaikutuksia puolueensa linjojen mukaisesti. Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneet hallituspuolueiden edustajat kehuvat, oppositiopuolueen edustajat pääsääntöisesti haukkuvat sote-lakia.

Maija-Leena Paavola

Sote-lain kirjoitusvirheestä tuli suuri sotku – tärkeät terveyslait eivät ole tällä hetkellä voimassa, virhe oikaistaan ensi viikolla

Kirjoitusvirhe sote-laissa on johtanut siihen, että kansanterveys- ja erikoissairaanhoitolait on nyt kumottu. Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo oikaista virheen. Lait tulevat takaisin voimaan ensi viikon alussa.

 Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote hyväksyttiin eduskunnassa äänin 105-77 eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 23. kesäkuuta 2021, jossa eduskunta äänesti laajalla kokoonpanolla sote-uudistuksen hyväksymisestä.

Sote-lakiin eksyi kirjoitusvirhe ja lakeja oltiin kumoamassa vahingossa – eduskunta joutui heti korjaushommiin

Lakiin eksynyt kirjoitusvirhe olisi kumonnut sote-palveluiden järjestämisvastuuta koskevia lakeja välittömästi, vaikka järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vasta 2023. STM:n mukaan eduskunta on nyt korjannut virheen.

Lääkäri ja potilas

Keski-Suomen hyvinvointialueen rakentaminen alkaa – väliaikaishallinto muuraa kivijalkaa, jotta aluevaltuusto pääsee keväällä sisustushommiin

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin aloittaa toimintansa ensi viikolla. Väliaikaishallinto huolehtii siitä, että alueen nykyiset sote- sekä pelastuspalvelut saadaan saman katon alle vuoden 2023 alkuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri hallintorakennus, jonka ulko-oven edessä opastekyltti.

Uuden sote-mallin rakentaminen alkaa ripeästi Pohjois-Pohjanmaalla – sairaanhoitopiirin johtaja: "Tiukka rypistys tulee olemaan edessä"

Uusi hyvinvointialue yhdistää maakunnassa yli 20 sote- ja pelastusorganisaatiota. Lisäksi haasteita tuovat alueen laajuus ja vaihtelevat ikä- ja terveysjakaumat, joiden perusteella rahaa ja palveluja jatkossa suunnataan.

Sairaanhoitaja kävelee.

Historiallinen päivä: sote-uudistus meni läpi ja hyvinvointialueiden rakentaminen voi alkaa

Kuntalaisille keskiviikkona hyväksytty sote-uudistus näkyy 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Kymsoten logo teippauksessa

Sote-uudistus on pian valmis – Kymenlaakso jatkaa taistelua, jotta keskussairaala saisi laajan päivystyksen sairaalan aseman

Moni asia muuttuu sote-uudistuksen myötä Kymenlaakson sosiaali- ja terveydehuollossa ainakin päätöksenteon ja vastuunjaon suhteen. Rahoitus tulee valtiolta, ja se sidotaan asukaslukuun. Kymenlaakson asemaa tahdotaan vahvistaa edelleen.

Savonlinnan keskussairaalan päivystyksen sisäänkäynti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Savonlinnan sairaalan palvelut turvattava lailla

Etelä-Savossa on toivottu, että alueen molemmat sairaalat voivat jatkaa päivystystoimintaa sote-uudistuksen jälkeenkin. Nyt tehdyn muutosehdotuksen myötä toive näyttää olevan toteutumassa.

Kallion virastotalo.

Tartunnanjäljityksen tarve romahti Helsingissä – työntekijöitä on siirretty "kiireavuksi" puutteellisella perehdytyksellä ja tiukalla aikataululla

Helsingissä on enää tarvetta vain noin 50 tartunnanjäljittäjälle päivässä. Tehyn kehittämispäällikön mukaan siirtojen tulee pysyä alle kahdeksan viikon mitassa eikä potilastyöhön saa siirtää ihmistä, jolla ei siihen ole koulutusta.

Seinäjoen keskustassa rakennetaan uusia kerrostaloja. Etummaisena tuleva uusi elokuvateatteri.

Kunnat muuttuvat tulevalla vaalikaudella paljon – valtuutetut saavat kontolleen nykyistä vähemmän tehtäviä, mutta silti edessä saattavat olla madonluvut

Kuntavaaleissa valittavien uusien valtuutettujen pitää valmistautua muuttuviin kuntiin. Sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, mutta myös rahaa. Minkälaisessa kunnossa on kunnan talous nyt ja minkälaisia ovat valtionosuudet uudistuksen jälkeen, ratkaisee paljon.

Niittykoti kuvattuna ulkoa päin.

Turku kaipaa muutosta Niittykodin toimintaan

Kaupungin laatiman selvityksen mukaan ne asiakkaat, joilla ei ole aikomusta irtautua päihteiden käytöstä, tarvitsevat tehokkaampia keinoja paremman elämänhallinnan saavuttamiseksi.

Kuvassa Krista Kiuru puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

Kymenlaakson keskussairaala

Viisi sairaanhoitopiiriä haluaa mahdollisuuden saada laajan päivystyksen sairaalan – lähettivät kirjelmän eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat kirjelmöineet sen puolesta, että saisivat laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan niin halutessaan. Aloite kirjelmään lähti Kymenlaakson ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireistä.

Joe Biden puhuu toimittajille Valkoisen talon nurmella.

Biden määräsi tiedustelupalvelut selvittämään koronaviruksen alkuperää – Kiina syyttää USA:ta salaliittoteorioiden levittämisestä

Selvityksen tulee valmistua kolmessa kuukaudessa. Bidenin mukaan tiedustelupalveluilla ei ole tällä hetkellä yhteistä näkemystä viruksen alkuperästä.

Tays Sydänsairaala.

Pirkanmaan muutosjohtaja perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta: "Paras uutinen 15 vuoteen"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala katsoo, että uutinen on hyvä erityisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkisomisteisten yhtiöiden Sydänsairaalan ja Coxan kannalta. Ne voivat jatkaa Pirkanmaalla, jos sellainen erillislaki säädetään.

Ministerityöryhmän sote-linjauksia oskevat uudistukset esiteltiin 5.6.2020

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Psykoterapiakeskus Vastaamo.

Valvira: Psykoterapiakeskus Vastaamon toiminnassa useita puutteita – johtaja laiminlöi tehtäviä ja yhtiön omavalvonta petti

Valviran mukaan Vastaamolla on ollut puutteita erityisesti johtajalle säädettyjen tehtävien hoitamisessa. Tämä johti siihen, että potilasasiakirjoissa ja niiden käsittelyssä huomattiin Valviran tarkastuksen ja selvitysten perusteella virheitä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle