Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

HUS suosittelee D-vitamiinilisää ikääntyneille korona-aikana

HUS suosittelee kaikille yli 70-vuotiaille 20:tä mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa.

Ruokavirasto: Tornionjoen lohien haavaumat eivät johdu tiamiinin puutteesta

Terveitä ja haavaisia lohia tutkittaessa niiden tiamiinitasoissa ei havaittu merkittäviä eroja.

Omega-3-rasvahappolisät tuskin estävät syöpää tai sydäntauteja – myös D-vitamiinilisien teho kyseenalainen

Omega-3-rasvahappolisien tai D-vitamiinipillereiden syöminen ei suojannut tutkimukseen osallistuneita sairastumiselta tai kuolemantapauksilta.

Väitös: Raskaana olevan äidin D-vitamiinin puute lisää lapsen riskiä sairastua MS-tautiin

Tutkija suosittelee raskaana oleville äideille D-vitamiinilisän syömistä.

Tutkimus: D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä

Itä-Suomen yliopiston tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

Selvitys: D-vitamiinilisät eivät todennäköisesti ehkäise terveiden sairauksia

D-vitamiinilisien syöminen ei näyttäisi ehkäisevän terveiden luunmurtumia eikä muitakaan sairauksia ja terveysongelmia, tuore selvitys vahvistaa.

Suomessa myydään vahvoja ravintolisiä – THL: Liiallinen vitamiinien saanti haitallista terveydelle

Käsikaupasta saa erilaisia vitamiineja – on poretabletteja, vitamiinisuihkeita ja vitamiinivesiä. Mutta milloin vitamiinien nauttiminen menee överiksi?

D-vitamiini hyväksi sydämen vajaatoimintaa poteville

D-vitamiinen puutosten korjaaminen saattaa helpottaa monen sydämen vajaatoiminnasta kärsivän elämää. Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistu tieto vaatii vielä lisätutkimuksia.

Lohia tappava oireyhtymä uhkaa taas Itämeren luonnonlohta

Luonnonvarakeskuksen mukaan lohikuolemia on odotettavissa ensi kesänä Simojoella ja todennäköisesti myös Tornionjoella. Vitamiinin puutostilasta johtuva M74-oireyhtymä uhkasi hävittää luonnonlohen näistä joista 1990-luvun alussa.

Tiistai 8.3.2016 (radio)

EU ja Turkki sopivat pakolaisongelmasta. Tänään vietetään naistenpäivää. Työmarkkinoilla näkyy valoa. Pienillä lapsilla voi olla vitamiinipuutoksia.

Tiistai 8.3.2016 (tv)

EU ja Turkki sopivat pakolaisongelmasta. Tänään vietetään naistenpäivää. Työmarkkinoilla näkyy valoa. Pienillä lapsilla voi olla vitamiinipuutoksia.

Keripukki teki keskiajalla ihmisestä noidan – nuoren tytön paluu kuolleista estettiin kivillä

Viime vuoden syyskuussa samalta alueelta löytyi toinenkin teinivainaja, joka näyttää haudatun noitana. Kumpikin ilmeisesti kärsi samasta alueelleen poikkeuksellisesta vaivasta, keripukista, joka teki heistä kalvakkaita ja sai ikenet vuotamaan verta.

Suomen ainoa kemian Nobel-palkinto kumpusi veljien kuolemasta

Vain yksi suomalainen on saavuttanut kemian Nobelin, Artturi Ilmari Virtanen. Hänen saavutuksensa näkyvät ruokapöydissä ympäri maailmaa. AIV-rehukeksinnön lisäksi palkintoon vaikutti aiempi keksintö, voisuola, joka teki suomalaisesta voista vientituotteen.

Kalsium ei ehkäise luunmurtumia – ei ruoasta eikä pillereistä saatuna

Tutkimusten mukaan kalsiumin vaikutus murtumien ehkäisyyn on parhaimmillaankin vähäistä. Kalsium voi kuitenkin yhdessä D-vitamiinin kanssa ehkäistä murtumia joissakin riskiryhmissä.

Italialainen 1400-luvun noitatyttö oli harvinaisen taudin ja aikalaistensa vainon uhri

Teinitytöllä oli ilmeisesti keripukki, joka muutti rajusti hänen ulkonäköään ja sai muut epäilemään häntä paholaisen riivaamaksi. Vainajanakaan hän ei päässyt muiden joukkoon.

Brittitutkijat: Ylipaino vähentää riskiä saada dementiaoireita

Vähän syövillä ihmisillä uumoillaan olevan enemmän vitamiinipuutoksia kuin paljon syövillä.

Kanadan rannassa esiin huuhtoutuneet luut kertovat inhimillisestä hädästä

1800-luvun puolessa välissä Irlantiin iski perunarutto, jonka takia miljoona ihmistä kuoli ja miljoona pakeni maasta. Heistä kolmen lapsen matka päättyi merellä Kanadan rannikolla.

Väitöskirja: Ikä ei suojaa keliakialta

Tutkimus paljastaa, että keliakiaa esiintyy enemmän varttuneilla kuin nuorilla aikuisilla. Sairaus voi puhjeta myös iäkkäänä.

Jätä kauppalista kotiin ja muistele, mitä pitää ostaa

Ihmisen muisti toimii monivaiheisesti ja paranee kun sitä käytetään. Muistihuollosta ja elämäntavoista puhutaan paljon, mutta parannettavaa riittää.

Tutkijat ovat kehittäneet superbanaanin – ratkaisu A-vitamiinin puutokseen?

Australialaiset tutkijat ovat kehittäneet superbanaanin, johon on lisätty alfa- ja betakaroteenia. He toivovat, että sitä aletaan viljellä Ugandassa vuonna 2020.

Tutkimus: Keripukki nujersi Amerikan ensimmäisen eurooppalaiskaupungin

Kolumbuksen mukana matkustaneet siirtokuntalaiset halusivat kotimaan ruokaa. Bataatit ja guavat olivat tulokkaille liian outoja, mutta ne olisivat voineet pelastaa heidät.

D-vitamiinilisät eivät vähennä terveiden luukatoa

Uusiseelantilaistutkijoiden mukaan D-vitamiinilisillä ei ole sijaa osteoporoosin eli luukadon ehkäisyssä ainakaan terveillä aikuisilla.

D-vitamiinin puutos altistaa sairaalapotilaat verenkierron infektioille

Tuoreen tutkimuksen tulosten perusteella sairaalassa saadut verenkierron infektiot ovat noin kaksi kertaa yleisempiä potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on matalalla ennen sairaalahoitoa.

Mystiset hirvikuolemat kummastuttavat Etelä-Ruotsissa - "se ei pelännyt yhtään"

Etelä-Ruotsissa pohditaan outoon sairauteen kuolevien hirvien arvoitusta samalla, kun Suomessa valmistaudutaan viikonloppuna alkavaan hirvestyskauteen.

Tutkija: Vitamiineja popsitaan turhaan

Vitamiinipurkit voi ravitsemusepidemiologi Jaakko Mursun mukaan jättää kaupan tai apteekin hyllyille. Tärkeämpää on syödä monipuolisesti sekä suosia myös kasviksia ja marjoja.

Vitamiineista toivotaan nyt tuuheutta tukkaan

Moni käyttää vitamiineja varmuuden vuoksi ja enemmän tai vähemmän säännöllisesti jonkinlaista monivitamiinivalmistetta. Proviisorin mukaan ihmisellä täytyy olla paha vitamiinipuutos ennen kuin oireet tuntuvat tai näkyvät.

Tutkimus: D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää

Kuolleisuus kasvaa saksalaistutkijoiden mukaan tasaisesti D-vitamiinipitoisuuden laskiessa.

Väisty Daavid, täältä tulee Bertta!

D-vitamiini on pitkään hallinnut Suomessa käytävää vitamiinikeskustelua. Ravintoasiantuntija on kuitenkin pannut merkille, että kansalaiset ovat nyt ymmärtämässä paremmin myös B-vitamiinitarpeensa - ja haluavat myös jakaa kokemuksensa.

Tutkimus: Lihavuus voi johtaa D-vitamiinin puutokseen

Tulosten perusteella kymmenen prosentin nousu painoindeksissä liittyy noin neljän prosentin pudotukseen D-vitamiinitasoissa.

D-vitamiini voi auttaa elämään pitempään

Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti saattaa vaikuttaa siihen, miten monta elinvuotta seitsemänkymppisellä on vielä edessään. Vastaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta vielä ei ole selvää selittyykö yhteys juuri D-vitamiinilla.

Tutkimus: Vitamiinipillerit eivät ehkäise sydänoireita

Tutkimusten mukaan terveydestään kiinnostuneiden kannattaisi vitamiinipillereiden sijaan panostaa terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

D-vitamiinin puutos saattaa altistaa sydänsairauksille

D-vitamiinin riittävyys on ongelma Suomessa etenkin talvisin, kun auringonvalosta on pulaa.

"Suomalaiset sairastelevat D-vitamiinin puutteen takia"

Ravitsemuskouluttaja Elina Toimelan mukaan suomalaiset eivät noudata ravitsemussuositusta, jonka mukaan D-vitamiinia pitäisi syödä ravintolisänä vuoden ympäri. Hänen mukaansa tämä näkyy suoraan suomalaisten sairasteluna, varsinkin talvisin.

Ravintolisien käyttö puutostiloihin edelleen perusteltua

Ravintolisien käyttö ei juuri ehkäise kansansairauksia, vaan voi päinvastoin voi jopa lisätä kuolleisuutta, osoittaa tuore suomalais-amerikkalainen tutkimus. Tutkimuksessa mukana ollut Itä-Suomen yliopiston ravitsemustutkija Jaakko Mursu pitää ravintolisien käyttöä kuitenkin edelleen perusteltuna, jos kyseessä on puutostila.

Rengon luurangot kertovat Suomen tautihistoriasta

Suomalainen tautihistoria alkaa paljastua ja saada selityksiä Rengon kirkon tuntumaan aikanaan haudattujen vainajien avulla.

190 miljoonaa alle 5-vuotiasta kärsii A-vitamiinin puutteesta

A-vitamiinilisät voisivat vähentää kehittyvien maiden lapsikuolemia jopa neljänneksellä. Vuosittain näin voisi säästyä jopa 600 000 lapsen henki, tutkijat kirjoittavat British Medical Journalissa.

D-vitamiinin puute voi johtaa kuolemaan

D-vitamiinin puute näyttää lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä. Laajassa Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa D-vitamiinin puutoksesta kärsivien kuolinriski oli kaksinkertainen verrattuna eniten vitamiinia saaviin.

D-vitamiinin puutos riski diabeetikolle

Liian vähän D-vitamiinia saavat diabeetikot saattavat kuolla muita aikaisemmin. Vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista johtuviin kuolemiin sekä kokonaiskuolleisuuteen.

D-vitamiini ylläpitää terveyttä

Uudet tutkimukset vahvistavat D-vitamiinin mainetta terveyden ylläpitäjänä. D-vitamiini saattaa lykätä monien sairauksien puhkeamista, mutta vahvat näytöt esimerkiksi D-vitamiinilisien infektioilta suojaavasta vaikutuksesta puuttuvat.

Onko D-vitamiini oikea ihmelääke?

Uudet tutkimukset vahvistavat D-vitamiinin mainetta terveyden ylläpitäjänä. D-vitamiini saattaa lykätä monien sairauksien puhkeamista, mutta vahvat näytöt esimerkiksi D-vitamiinilisien infektioilta suojaavasta vaikutuksesta puuttuvat.

D-vitamiinin puute voi heikentää iäkkäiden älyllisiä toimintoja

Vanhukset, joiden D-vitamiinipitoisuus on matala, kärsivät todennäköisemmin muistin, ajattelun ja oppimisen heikkenemisestä kuuden vuoden seurannan aikana kuin ikätoverit. Tulos paljastuu Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

D-vitamiini ei ehkäise harvinaisia syöpiä

D-vitamiinista ei näyttäisi olevan apua harvinaisten syöpien ehkäisemisessä. Uuden tutkimuksen mukaan erittäin suuret annokset voivat jopa lisätä haimasyöpää.

"D-vitamiinin mittaus rutiiniksi lääkärikäynteihin"

Suomen osteoporoosiliitto mittauttaisi potilaiden D-vitamiinitasoa yhtä usein kuin kolesterolia. Liiton mukaan suurin osa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta lähes ympäri vuoden.

Katkeilevat verisuonet kämmenissä

Herkät pintaverisuonet syynä mustelmiin?

D-vitamiiniko ihmelääke?

D-vitamiinin terveysvaikutukset

D-vitamiinin puutos ehkä myös dementian riskitekijä

Riittävä D-vitamiinin saanti on monella tapaa tarpeen terveydelle. Nyt sen on osoitettu mahdollisesti ehkäisevän dementiaa ja sitä lievempää mielentoimintojen heikkenemistä.

D-vitamiinin puute yhteydessä suomalaisten sydänkuolemiin

D-vitamiinin puutos saattaa lisätä sepelvaltimotaudista johtuvia kuolemia, kertoo suomalaistutkimus. Puutos voi altistaa myös monille pitkäaikaissairauksille.

D-vitamiinin annostelu

Mikä on riittävä määrä D-vitamiinia?

D-vitamiinin puutos voi johtaa sydän- ja verisuonitautiin

Alhainen veren D-vitamiinitaso liittyy sydän- ja verisuonitaudin aiheuttamiin kuolemiin, kirjoittaa kansainvälinen lääketieteen lehti. Archives of Internal Medicine -lehden mukaan uudet tutkimustulokset ovat vakuuttaneet lääkärit siitä, että 50 - 60 prosenttia pohjoisamerikkalaisista ja koko maapallon vanhuksista kärsii D-vitamiinin puutoksesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle