Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sote-uudistus on pian valmis – Kymenlaakso jatkaa taistelua, jotta keskussairaala saisi laajan päivystyksen sairaalan aseman

Moni asia muuttuu sote-uudistuksen myötä Kymenlaakson sosiaali- ja terveydehuollossa ainakin päätöksenteon ja vastuunjaon suhteen. Rahoitus tulee valtiolta, ja se sidotaan asukaslukuun. Kymenlaakson asemaa tahdotaan vahvistaa edelleen.

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä

Savu soten taistelutantereella alkaa hälvetä ja uudistuksesta näyttää vihdoin tulevan totta. Esitys on nyt monella tapaa enemmän mahdollinen kuin aiemmat, mutta montaa asiaa joudutaan vielä hiomaan, erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Savonlinnan sairaalan palvelut turvattava lailla

Etelä-Savossa on toivottu, että alueen molemmat sairaalat voivat jatkaa päivystystoimintaa sote-uudistuksen jälkeenkin. Nyt tehdyn muutosehdotuksen myötä toive näyttää olevan toteutumassa.

Terveydenhuollon laaja hoitajamitoitus ei saa juurikaan kannatusta Keski-Suomen kansanedustajilta – vain yksi vastaaja kannattaa ajatusta

Laki määrittää hoitajamitoitukset vanhusten- ja lastenhoitotyöhön. Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilöstömitoitus myös lastensuojeluun. Keski-Suomen kansanedustajat eivät usko, että hoitajamitoituksen laajentaminen muuhunkin hoitotyöhön ratkaisisi terveydenhuollon ongelmat.

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta

Tamperella kuumia perunoita ovat muun muassa asuntorakentaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Faktantarkistukseen kelpuutettiin vain sellaisia väitteitä, jotka sisälsivät tarkistettavissa olevia tietoja.

Tämän harva äänestäjä tietää: kuntavaalit ovat Helsingissä myös maakuntavaalit – muu Suomi valinnee maakuntavaltuustot tammikuussa

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta vielä ennen kesälomia. Tämän myötä maahan tulisi uusi hallinnon taso ja uudet vaalit ensi tammikuulle – kaikkialla muualla paitsi Helsingissä.

Kunnat muuttuvat tulevalla vaalikaudella paljon – valtuutetut saavat kontolleen nykyistä vähemmän tehtäviä, mutta silti edessä saattavat olla madonluvut

Kuntavaaleissa valittavien uusien valtuutettujen pitää valmistautua muuttuviin kuntiin. Sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, mutta myös rahaa. Minkälaisessa kunnossa on kunnan talous nyt ja minkälaisia ovat valtionosuudet uudistuksen jälkeen, ratkaisee paljon.

Hovioikeus palautti Kihniön ja Parkanon sote-kiistan takaisin käräjäoikeuteen

Kihniön kanteet koskevat sopimusrikkomuksista johtuvia vahingonkorvaus- ja hinnanalennusvaatimuksia. Parkanon kaupunki on vaatinut, että Kihniön valitus hovioikeuteen hylätään.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

Kainuuseen laajan päivystyksen sairaala? Kainuun sote haluaa mahdollisuuden muuttaa keskussairaalan asemaa, jos se on tarpeen

Viisi kuntayhtymää tai sairaanhoitopiiriä on esittänyt toiveen saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan aseman. Kainuu voisi arvioida tulevaisuudessa laajan päivystyksen sairaalan tarvetta, siksi ehdotus koetaan tärkeäksi.

Viisi sairaanhoitopiiriä haluaa mahdollisuuden saada laajan päivystyksen sairaalan – lähettivät kirjelmän eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat kirjelmöineet sen puolesta, että saisivat laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan niin halutessaan. Aloite kirjelmään lähti Kymenlaakson ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireistä.

Jyväskylä avasi Keski-Suomen ensimmäisen digitaalisen terveyskeskuksen - toiminta laajenee jatkossa koko maakuntaan

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyskeskusasiakkaat voivat nyt hakea sote-palveluja myös verkosta. Maanantaina auennut Keski-Suomen digitaalinen terveyskeskus antaa muun muassa elämäntapaohjausta ilman ajanvarausta.

Oppositio tekee välikysymyksen sote-uudistuksesta: "Hallituksen malli vie huonompaan suuntaan"

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättävät huomenna hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta. Opposition mielestä hallituksen sote-malli rikkoo enemmän kuin rakentaa.

Kokoomuksen Orpo kritisoi sote-uudistusta: "Ollaan menossa kohti Amerikan-mallia"

Orpon mukaan hallituksen ajama sote-ratkaisu ei helpota hoitoon pääsyä eikä hillitse kustannuksia. Hän uskoo, että uudistus ajaa suomalaiset turvautumaan yksityiseen sairausvakuutukseen.

Pohjois-Karjalan sote on maan tehokkain, mutta sillä on hintansa – Kätilö: “Tämä on 30 vuoden urani surullisinta aikaa”

Julkinen terveydenhuolto on rikki, ja viisi vuotta sitten Pohjois-Karjala päätti korjata sen. Nyt tehokkuusluvut ovat Suomen kauneimmat, mutta jäljelle jäi uupuneiden ja vihaisten lääkärien ja hoitajien harvenevat rivit. Mitä tapahtui?

Pirkanmaan muutosjohtaja perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta: "Paras uutinen 15 vuoteen"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala katsoo, että uutinen on hyvä erityisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkisomisteisten yhtiöiden Sydänsairaalan ja Coxan kannalta. Ne voivat jatkaa Pirkanmaalla, jos sellainen erillislaki säädetään.

Johtaja Juha Kinnunen: "Hyvinvointialue voisi aloittaa vuonna 2023" – perustuslakivaliokunnan lausunto sotesta on valmistunut

Mikäli uudistus etenee ripeästi ja hyvinvointialueet syntyvät, tarkoittaa tämä kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin lakkaamista, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen.

Kulttuurin, urheilun ja tapahtumien ahdinko kiihdytti kyselytunnilla – Saarikon mukaan tilanne epäreilu, Marin vetosi alaan: Vielä hetki malttia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että tilanne on epäreilu, kun jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään mutta vieressä terassit täyttyvät. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää merkittäviä helpotuksia tapahtuma-alalle mahdollisina, jos koronatilanne sen sallii.

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Pyhtään kuntavaaliehdokkaat ovat pääosin ulkoistettujen terveyspalveluiden kannalla – 10 vuoden sopimus päättyy vuonna 2024

Pyhtään pitkä sopimus terveyspalvelujen järjestämisestä päättyy vuonna 2024. Sen jälkeen Kymsoten tehtävänä on järjestää palvelut kuntaan. Moni ehdokas on ollut tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

Tampereen kaupunki myy sote-kiinteistöjä pois suorasta omistuksestaan

Omistusjärjestelyn seitsemän kohteen joukkoon kuuluvat mm. Kissanmaan perhetukikeskus, Hervannan paloasema ja Tammelakeskus.

Päijät-Hämeeseen perustetaan yhteiset 12 kunnan vammais- ja vanhusneuvostot

Kunnilla on omat vanhus- ja vammaisneuvostonsa, mutta tulevaisuudessa sellaiset on perustettava myös koko sote-alueelle. Päijät-Hämeessä muutos tehdään jo nyt.

Kuntatalouden kylmä kyyti jatkuu ensi vuonna – neljä kehityskulkua ennustaa, onko edessä leikkauksia ja veronkorotuksia

Sote-uudistus leikkaa veroprosentteja kaikissa Suomen kunnissa yhtä paljon. Menot vähenevät toteutuneiden kulujen mukaan, joten tehottomasti sote-palvelunsa järjestäneet kunnat hyötyvät uudistuksesta enemmän, arvioi kuntatalouden asiantuntija.

Enemmän yhteisiä harrastuksia ja paremmat mielenterveyspalvelut – Keski-Suomen perheiden sote-toiveet kartoitettiin ensimmäistä kertaa

Keski-Suomen sote-hankkeet ovat kysyneet perheiden ajatuksia sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluista. Vastauksia tuli yli 2000 perheeltä. Tyytyväisyyden lisäksi vastauksissa näkyi huoli mm. mielenterveyspalveluista ja hoitojonoista.

Harjun terveyden yt-neuvottelut päättyivät – neljä irtisanotaan tukipalveluista

Harjun terveys siirtää väkeä asiastyöhön, keskittää välinehuoltopalveluja ja ulkoistaa tekstinkäsittelypalvelut.

Päijät-Hämeen sote-päätöksiä pattitilanteisiin ajavaan sopimukseen ei muutoksia – ongelmasta on vain keskusteltu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on huolissaan siitä, että perussopimus voi ajaa isoimmatkin päätökset umpikujaan. Kuntien keskusteluissa on jäänyt ilmaan se, mitä muutettaisiin ja onko se järkevää ennen sote-uudistusta.

Noin kolmannes kainuulaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen – yli 70-vuotiaista kymmenesosa rokottamatta

Kuntavaalien vaalitoimikuntien toimihenkilöt sekä kotiäänestyksestä huolehtivat henkilöt rokotetaan ennen muuta väestöä.

Yksityiset palveluntuottajat vastaan hallitus – näin sote-uudistuksen valmistelija vastaa uudistuksen arvostelijalle

Minkälainen on hyvinvointialueiden valta terveyspäätöksissä? Lue viisi väitettä ja vastaväitettä sote-esityksestä.

Pohjoispohjalaiset pääsevät kertomaan kokemuksiaan sote-palveluista verkkokyselyssä

Vastauksia käytetään myös sote-uudistuksen suunnittelun pohjana.

Soste: Sosiaali- ja terveysjohtajilta myönteisempi arvio nykyhallituksen sote-uudistukselle kuin aiemmille esityksille

Yli puolet kyselyyn vastanneista piti esitystä hyvänä tai erittäin hyvänä.

Ikäihmiset käyttävät mielellään sähköisiä sote-palveluja, mutta hankalat laitteet ja sovellukset ovat usein esteenä, kertoo kyselytutkimus

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan tietotekniset taidot huononevat jyrkästi, kun mennään vanhempiin ikäluokkiin.

Kruunupyyläisten sote-palveluihin haetaan ratkaisua monessa ryhmässä, eikä aikaa ole paljon: "Kyseessä on todella laaja selvitys"

Ratkaistavana on se, miten Kruunupyyn sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jatkossa, kun kunta siirtyy soteuudistuksen myötä Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Terveyskeskus muuttui lennossa tehokkuutta tavoitteleviksi tiimeiksi – Mehiläisen johtaman yhteisyrityksen alku on ollut hankalaa: ylitöitä ja irtisanoutumisia

Mehiläinen lupasi Päijät-Hämeeseen maan parhaat sotepalvelut. Nyt työntekijöillä on vaikeuksia pysyä muutoksen perässä.

Harjun terveys sai oikeuden kouluttaa erikoislääkäreitä – hälventää pelkoja Päijät-Hämettä uhkaavasta lääkäripulasta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys on päässyt asiasta sopimukseen Helsingin yliopiston ja HUSin kanssa.

Soiten hallitus ei lämmennyt aloitteelle yksityistää Toholammin sosiaali- ja terveyspalvelut

Valtuustoaloitteen mukaan kunnassa olisi käynnistetty kaksivuotinen kokeilu, jonka myötä Toholammin terveyskeskuksessa olisi ollut kahden lääkärin ja kahden sairaanhoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa. Palvelun tuottajana olisi ollut yksityinen taho.

Tulevaisuudessa isot kunnat päättävät myös pienten kuntien sosiaali- ja terveysasioista? Näin käy, mikäli sotelakiesitys toteutuu

Alueellisissa maakuntavaltuustoissa enemmistö päättää eikä äänileikkuria ole.

Asko Järvinen vieraana Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä HUSin tartuntatautien ylilääkäriltä?

Saadaanko koronatartunnat liikkumisrajoituksilla laskuun? TV1:n Ykkösaamun vieraana tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Kanta-Hämeessä mennään etukenossa kohti oman hyvinvointialueen valmistelua

Hyvinvointialueen väliaikaisvalmistelua varten on valittu työryhmä.

Yksi ihminen vastaa Hämeenlinnassa yli 70 sijoitetun lapsen asioista – palvelupäällikkö: "Kammottava luku"

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä on pulaa muuallakin. Hallitus haluaa lastensuojeluun entistä enemmän väkeä.

Sote-uudistusta valmistellaan alueellisesti koronakiireiden keskellä, tilannetta pidetään paikoin kestämättömänä

Maakunnallisten hyvinvointialueiden pitäisi aloittaa vuoden 2023 alussa, mutta aikataulu voi osoittautua liian tiukaksi.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen sovittelee jo sote-kapinakenraalin viittaa harteilleen: "Helsinkiläisille uudistus olisi erityisen huono"

Helsingin pormestariksi haluava Vartiainen jatkaisi nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa samoilla sote-kriittisillä linjoilla.

Jaalan sote-palvelut keskitetäänkin terveyskeskukseen – palvelukeskuksen remontti olisi maksanut liikaa

Kouvolassa Jaalan palvelukeskus on jäämässä tyhjilleen kesällä, kun tehostetun palveluasumisen paikat lopetetaan.

Kainuun soten koronarokotusten ajanvaraus ruuhkautui kyselyistä – jonossa noin 600 puhelua

Kainuun sote kehottaa asiakkaita varaaman ajan vasta oman rokotusryhmän vuorolla.

Koronan pelätään aiheuttavan hoitajien joukkotrauman – sen vaikutukset olisivat Suomen terveydenhuollolle katastrofi

Asiantuntijaryhmä ideoi trauman taltuttamiseksi henkisen tuen ohjelman, jolle toivotaan ministeriöltä nopeaa rahoitusta.

Siun sotelle suuri säästö henkilöstön sairastelun vähennyttyä

Kuntayhtymän henkilöstömenot pienenivät 2019 merkittävästi, kun sairauspoissaolot vähenivät. Hyvä kehitys on jatkunut.

Kuortane neuvottelee jälleen Kuusiolinnan osakkeista Pihlajalinnan kanssa

Kuortaneen myyntipäätös on saanut lainvoiman, mutta nyt hierotaan täytäntöönpanoa.

Sote-lakien seurauksista heräsi huoli: pitääkö julkisomisteiset yhtiöt Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab purkaa?

Ydinkysymys on, ovatko julkisomisteiset yhtiöt osa hyvinvointialueen julkista tuotantoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle