Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matkustajajuna ajaa junaradalla.

Junaliikenne Kajaanin ja Oulun välillä sujuvoituu, kun pitkille junille tehdään lisää kohtaamispaikkoja – ratatöistä tulee liikennekatkoja

Oulu–Kontiomäki-välillä on urakan valmistuttua yhteensä yhdeksän paikkaa, joissa pitkät junat mahtuvat väistämään toisiaan.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Fortum: somessa leviävät väitteet Nuojuan voimalaitoksen ohijuoksutuksista eivät pidä paikkaansa

Facebookissa julkaistulla videolla väitetään, että Fortum juoksuttaa vettä ohi Nuojuan voimalaitoksesta, koska se saa juoksutuksista pörssisähköön sidotun korvauksen.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Pohjois-Pohjanmaalla seurataan kiinnostuneina valtion opintolainakokeilun tarjoamia mahdollisuuksia

Opintolainan hyvityskokeiluun on tulossa mukaan 25 kuntaa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Kainuu olisi kokonaisuudessaan kokeilualuetta ja Pohjois-Pohjanmaalta suunnitelmissa on mukana kuusi kuntaa.

Kota metsän keskellä.

Metsä houkuttelee niitäkin, jotka eivät pysty tarpomaan vaikeakulkuisissa maastoissa – esteettömiä kohteita kaivataan yhä useammin

Metsä- ja luontokohteiden saavutettavuutta parannetaan eri puolilla Suomea, jotta luonnosta voisivat nauttia myös ne, joiden kulkeminen on patikoitsijoita vaikeampaa.

Havainnekuva Vaalaan tulevasta uudesta vankilasta.

Vaalan uuden vankilan rakentaminen kestää pari vuotta – työt alkavat tässä kuussa

Vaalan uuden vankilan rakentajaksi valittu Lujatalo on aloittamassa uudenlaisen vankilan rakentamisen tässä kuussa. Maatöitä alueella on jo tehty.

Kyltti Rokuan kansallispuistossa.

Natura hidastanut Rokuan uuden kaavan valmistumista

Utajärvi on asemakaavoittamassa uusia asuntoalueita ja uusia asuntoja Rokuan keskusalueelle, mutta sen lisäksi työtä tehdään edelleen sen puolesta, että luontoarvot säilyvät.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sinileviä esiintynyt Pohjois-Pohjanmaan järvissä Rokuanjärveä lukuunottamatta vain vähän

Sinilevätilanne on Pohjois-Pohjanmaalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla rauhallinen. Rokuanjärvessä sinilevää kuitenkin on runsaasti.

Grillauspaikka Ärjänsaaressa Oulujärvellä.

Ärjän retkeilijät osaavat käyttäytyä hyvin, mutta muutamia ongelmakohtiakin on

Metsähallitus tekee lauantaina retkietikettiä tutuksi Oulujärven Ärjänsaaressa. Samalla kävijöillä on mahdollisuus kysyä retkeilyvinkkejä ja antaa palautetta.

Mies hymyilee laivan kannella, Suomen lippu liehuu taustalla.

Kolmas runovideo julki Eino Leinosta: työryhmä julkaisi sen Kajaanin Runoviikon alla

Ohjaaja Henri Karjalainen ja näyttelijä Sami Sainio ovat luoneet yhdessä kolme Eino Leino -runovideota, jotka on julkaistu tänä ja kahtena edellisenä vuonna.

Harmaapartainen Markku Pölönen olkihatussa katsoo kameraan.

Suomalaisen elokuvan kultakauden ohjaaja sai nimikkofestivaalit pikkukuntaan – Markku Pölönen luuli ajatusta ensin teekkarivitsiksi

Vaalassa juhlitaan viikonloppuna kotimaista elokuvaa. Suomi-Filmin kultakauden elokuvien lisäksi Valentin Vaala -festivaaleilla näytetään, miten elokuvia ennen tehtiin.

Oulujärven Ärjänselkä.

Kainuun Järvipelastajat kaipaavat lisää tekijöitä riveihinsä

Alkukesä on sujunut rauhallisesti, sillä huviajeluita rajoittaa polttoaineen kova hinta.

Sähköverkkoja ja rakennuksia ilmasta kuvattuna kesäisessä maisemassa.

Kajave tarkastaa sähkölinjoja helikopterista – lennoista voi aiheutua hetkellistä meluhaittaa

Sähköverkkoyhtiö Kajave tarkastaa sähköverkkonsa vuosittain joko maasta tai ilmasta. Tarkastuslennoilla pyritään välttämään alueita, joilla on tuotantoeläimiä.

Tuulivoimapuisto Iissä.

Pohjois-Pohjanmaalla valmistellaan mahdollisuuksia tuulivoiman lisärakentamiselle

Pohjois-Pohjanmaalle valmistellaan lisää uutta tuulivoimaa. Maakuntaliitto valmistelee siihen liittyvää vaihekaavaa.

Havainnekuva Vaalaan tulevasta uudesta vankilasta.

Vaalan uuden vankilan hintalappu kallistui viidellä miljoonalla eurolla

Vaalan uuden vankilan varsinaiset rakennustyöt alkavat elokuussa. Uuden vankilan urakkasopimukset allekirjoitettiin tiistaina. uuden vankilan hinta nousi 39 miljoonasta 44 miljoonaan rakennuskustannusten kallistumisen takia.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Haukiputaan, Pudasjärven ja Vaalan lukiot kymmenen parhaan joukossa STT:n vertailussa

Lukiovertailussa suurten lukioiden kärkisijan vei helsinkiläinen Brändö gymnasium. Pienten lukioiden ykkönen oli Kotkan Svenska Samskola.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Taivaalla pitkään kaarteleva lentokone voi olla tekemässä ilmakuvauksia – kuvaukset onnistuvat ainoastaan aurinkoisella ja kirkkaalla säällä

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ilmakuvauksia tullaan tekemään Vaalassa, Muhoksella, Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Taivaalla pitkään kaarteleva lentokone voi olla tekemässä ilmakuvauksia – myöhäinen kevät hidasti kuvausten aloittamista

Tänä vuonna Kainuussa ja lähikunnissa ilmakuvauksia tullaan tekemään Kuhmossa, Valtimolla ja Vaalassa. Lisäksi Kuhmon Lentiira ja Vaala myös laserkeilataan tänä kesänä.

Seinällä oleva Palvelupisteet kyltti, jonka takana mies astuu sisään ovesta ja toinen hahmo kävelee poispäin.

Pohjois-Pohjanmaalla sairastetaan enemmän kuin muualla maassa keskimäärin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti taas ihmisten sairastavuutta Suomessa. Kolmen sairaimman maakunnan joukossa ovat Pohjois-Pohjanmaan lisäksi Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

Havainnekartta Oulun ja Kontiomäen välisen rataosuuden uusista liikennepaikoista

Oulu–Kontiomäki-ratayhteyden parantaminen alkaa Utajärvellä – pian voivat kohdata jopa lähes kilometrin mittaiset junat

Utajärvelle rakennetaan kokonaan uusi kohtaamispaikka ja parannetaan vanhaa. Kemin biotuotetehtaan rakentaminen lisää puukuljetuksia rataosuudella.

Pelastuslaitos Oulu-Koillismaan tarra takissa

Pudasjärven uimahallissa ollut putkirikko voi haitata porealtaan käyttöä – sunnuntaina pelastuslaitoksella myös omakotitalon sammutustehtävä Vaalassa

Uimahallin putkirikko oli teknisessä tilassa. Pelastuslaitos onnistui suojaamaan sähkökaappeja ja muuta tekniikkaa vesiroiskeilta.

Tyttö puristaa sylissään reppua.

Ukrainan pakolaisista vain harva on hakenut majoitusta kunnista – suurin osa on vastaanottokeskuksissa ja yksityismajoituksessa

Suurimmalla osalla kunnista on valmius vastaanottaa pakolaisia omistamiinsa asuntoihin. Pakolaisia pystyvät majoittamaan myös järjestöt, seurakunnat ja yksityishenkilöt.

Vankiloilla on ollut merkittävä rooli suomalaisten alkuperäiskarjarotujen säilyttäjänä

Maatiaiskarjojen geeneissä voi piillä sopeutumismahdollisuuksia vaikka ilmastonmuutokseen, siksi niitä pitää säilyttää ja tutkia

Vankiloiden navetoissa on säilynyt suomalaisia alkuperäisiä maatiaisrotuja, jotka ovat edelleen katoamisvaarassa. Pelson vankilasta viimeinen geenipankkikarja muuttaa pois elokuussa.

Hepokönkään luonnonsuojelualueen infotaulu lumisessa maisemassa ja taustalla hirsinen käymälä.

Puolangan Hepoköngäs valittiin Vuoden Retkipaikaksi

Hepoköngäs sai tammikuussa järjestetyssä äänestyksessä yleisön äänistä lähes neljänneksen. Toiseksi tuli keskisuomalainen Häähninmäki ja kolmanneksi Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaalla.

Lähikuva murtomaasuksien siteestä. Sukset nojaavat telineesen. Taustalla luminen  maisema.

Rokuan kävijämäärä lisääntynyt ja paikoitusalueita aurataan talveksi lisää

Rokuan kansallispuiston kävijämäärä on lisääntynyt. Kävijöitä oli viime vuonna viidennes enemmän kuin aiemmin.

Graafinen Aluevaalit 2022 -tunnus.

Näin seuraat historiallisen vaali-illan kulkua Pohjois-Pohjanmaalla Ylen kanavilla

Ensimmäisten aluevaalien tunnelmia ja tuloslaskentaa seurataan radiossa ja netissä alkuillasta aina tuloksen ratkeamiseen saakka.

Kiutaköngäs Oulangan kansallispuistossa.

Oulankajoki ja Rokua ovat ehdolla Vuoden Retkipaikaksi – kisassa mukana 11 kohdetta

Oulankajokea kuvaillaan Retkipaikka.fi-sivustolla virraksi, jonka maisemia ei uskoisi Suomesta löytävän. Rokua taas nähdään kansallispuistojen vähemmän tunnettuna jalokivenä monipuolisine reitteineen.

Kesällä 1983 Datsun kuljetti Soinin perheen lastenrattaineen ja asuntovaunuineen perille. Kuvassa perhe Manamansalon lossin odotuspaikalla.

Kassu Halosesta tehdään dokumenttielokuvaa Manamansalossa

Nyt elokuvan tekijät etsivät Manamansalossa otettuja vanhoja valokuvia 1950- ja 1960-luvuilta. Niistä nähdään, millaista oli tuolloin elämänmeno Halosen kotiseudulla.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Puunkorjuulle tarvitaan taas poikkeuslupa Paula-myrskyn tuhoalueilla – puuta kerätty jo yli 3 miljoonaa kuutiota

Metsäkeskus antoi vapautuksen metsänkäyttöilmoituksen määräajoista kuntiin, joissa Paula-myrsky aiheutti pahimmat tuhot. Tarkoituksena oli helpottaa hakkuiden aloittamista Koillismaalla, Utajärven ja Vaalan sekä Puolangan ja Suomussalmen alueilla.

Puusta rakennettu koulu lumisessa maisemassa.

Kuhmon puinen koulurakennus on erinomainen opiskeluympäristö – melua on vähemmän, ja oppilaiden stressitasot ovat tutkitusti alhaiset

Kuhmon Tuupalan puukoulua verrattiin Tuupalan yläkouluun sekä Vaalan yhtenäiskouluun. Kouluja ja niiden oppilaita tutkittiin viime vuonna kymmenen kuukauden ajan.

sähkölinjoja lumen peitossa

Pohjois-Pohjanmaalla laajoja sähkökatkoksia tiistaiaamuna – jo maanantai-iltana Oulun Sanginjoella sähkökatkos

Aamupäivällä sähkökatkoja oli ainakin Raahessa, Haapavedellä, Pyhäjärvellä, Utajärvellä, Vaalassa ja Oulussa. Oulun Energian alueella syynä ovat olleet pääosin sähkölinjoille kaatuneet tai painuneet puut.

Talvinen maisema joesta, jonka keskellä on saari. Veden pinnassa on hyytynyttä lunta lauttoina.

Jäädytysajo aloitettu Oulujoella – jääkansi estää supon muodostumista, jäät ovat edelleen heikot

Jäädytysajoa jatketaan, kunnes joessa on syntynyt kestävät ja riittävän peittävät yhtenäiset jääkannet. Jää voi olla joessa kuitenkin vielä pitkään vaarallisen ohutta.

Vella Kyllönen ja Jonna Juntunen yhteiskuvassa.

Kolmevuotiaan Vella Kyllösen perhe säästää nyt satoja euroja – kiitos maksuttoman varhaiskasvatuksen, josta on tullut arkea monessa kunnassa

Maksuton varhaiskasvatus alkoi esimerkiksi Paltamossa vuonna 2020. Nyt se on kunnalle vetovoimatekijä, joka voi lisätä yleistä hyvinvointia.

Allokkoa Oulujärvellä.

Metsähallitus kehittää Oulujärven ja Manamansalon retkeilyoloja

Manamansaloon suunnitellaan uusia merkattuja reittejä niin patikoijille kuin pyöräilijöillekin. Olosuhteita kohennetaan myös infotauluilla ja pysäköintialueella. Jatkossa mietitään myös Oulujärven vesireitistöjä ja talviretkeilyn mahdollisuuksia

Kantoraketti näkyy taivaalla revontulten yläpuolella.

Amerikkalainen rakettilaukaisu näkyi kirkkaana yötaivaalla läpi Suomen – revontuliharrastajan kuvasarjasta tallentui näyttävä video

Kahdesti Suomen taivaalla näkyneen valoilmiön aiheutti satelliittia kuljettaneen Atlas 5 -raketin polttoainepilvi, arvioidaan myös Ursasta. Ilmiö tallentui kuviin eri puolilla öistä Suomea.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Paula-myrskyn pahimmilla tuhoalueilla jatketaan vapautusta puunkorjuun poikkeusluvasta

Paula-rajuilma aiheutti 22. kesäkuuta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsissä merkittäviä myrskytuhoja. Ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia ja sähkölinjoja.

Pelastuslaitos Oulu-Koillismaan tarra takissa

Yksi henkilö loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa Vaalassa tiistai-iltapäivällä

Henkilöauto oli suistunut tieltä ja törmännyt puihin. Autossa oli kaksi henkilöä, joista toinen jouduttiin irrottamaan pois ajoneuvosta. Kummatkin heistä loukkaantuivat, toinen vakavasti. Lääkärihelikopteri tuli apuun onnettomuuspaikalle.

Evon retkeilyalue

Suomi ja Viro perustivat yhteisen retkeilyalueiden verkoston edistämään luontomatkailua – nämä neljä aluetta ovat mukana Suomesta

Retkeilyalueverkoston tarkoituksena on edistää suomalais-virolaista retkeilyä, ulkoilua ja retkeilyalueisiin perustuvaa matkailua. Verkostoon kuuluvat Suomesta Evon, Ruunaan, Kylmäluoman ja Oulujärven retkeilyalueet.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Poliisi etsii Vaalassa kadonnutta 82-vuotiasta naista

Muistisairas nainen katosi Vaalan terveyskeskuksesta lauantai-iltana. Poliisi pyytää havaintoja.

Metsäpeura luonnossa.

Porojen ja peurojen risteytyminen halutaan estää Pohjois-Pohjanmaalla – asukkaille kysely peura-aidan hyödyistä ja haitoista

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina levittäytyneet Oulujärven länsipuolelta kohti pohjoista, poronhoitoalueen rajalle.

Havainnekuva Vaalan uudesta vankilasta.

Vaalan uuden vankilan rakennustyöt alkoivat – kuntaan tulee ensimmäinen uuden konseptin mukainen paikka miesvangeille

Pelson vankilan apulaisjohtaja Asta Turpeinen kertoo, että uudessa vankilassa vangit opettelevat arjen taitoja kuten ruoan laittoa, siivousta ja pyykinpesua. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat esimerkiksi opiskella ja hakea työpaikkoja.

Markku Pölönen ohjaa Oma Maa -elokuvaansa Kontiolahdella elokuussa 2017.

Valentin Vaala -festivaali tuo elokuvan kulta-ajan Vaalaan – elokuvat näytetään filmiprojektorilla historiallisessa veturitallissa

Tapahtuman taiteellinen johtaja, elokuvaohjaaja Markku Pölönen: "Aivan upea veto Vaalan kunnalta lähteä nostamaan kulttuuriprofiiliaan juuri tällaisilla asioilla."

Myrskytuhoja Oulussa.

Tiistain ukkosmyräkässä oli myrskytuulilukemia puuskissa – Taivalkoskella tuulen nopeudeksi mitattiin 27 metriä sekunnissa

Myös Kuusamon Rukalla, Vaalassa ja Oulun vihreäsaaressa tuuli oli todella kovaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikoksi Pohjois-Pohjanmaalle ei ole luvassa alkuviikon kaltaisia myräköitä.

Kaarresalon metsää 26.9.2017.

Metsähallitus joutuu tekemään tarkemmat Natura-selvitykset, jos se haluaa hakata Oulujärven saarimetsiä

Metsähallitus jätti joulukuussa metsänkäyttöilmoituksen hakkuista, mutta ne asetettiin kieltoon ennen jatkoselvityksiä. Ne ovat nyt valmistuneet, mutta ympäristöviranomainen vaatii edelleen täsmennyksiä ja uutta analysointia luontovaikutuksista.

Vaala: Valtuustopaikat
Keskusta: 8 paikkaa
Vasemmistoliitto: 4 paikkaa
Perussuomalaiset: 3 paikkaa
Kokoomus: 2 paikkaa

Keskusta ja vasemmistoliitto jatkavat Vaalan suurimpina puolueina – kokoomuksen kannatus nousi eniten

Vaalassa kokoomus nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta oli suurin laskija kahdella menetetyllä valtuustopaikalla.

Niina, Eero ja Eero karjalainen seisovat kesämökin edustalla pidellen puutarhatyövälineitä käsissään.

Remontin tekijöillä riittää nyt kiirettä, kun uudet mökin omistajat tarvitsevat apua

Vaalalainen puuseppä Eero Karjalainen on ollut entistä kiireisempi. Kesämökit tekevät korona-aikana kauppaansa, eivätkä uudet omistajat välttämättä uskalla tai halua tarttua työkalupakkiin vapaa-ajanasuntoaan kunnostaakseen.

Pelastustoimin tarra takin selässä

Vaalassa sammutetaan ainakin parin hehtaarin metsäpaloa vaikeakulkuisessa maastossa

Vaalan Mustanmaantien läheisyydessä palaa maastoa. Sammutustyöt jatkuvat vielä usean tunnin ajan, sillä palopaikka on hankalasti saavutettavissa. Autoilla pääsee noin kahden kilometrin päähän, josta sammuttajat jatkavat matkaa jalan. 

Vaala ennakkoäänestää nyt – jääkö kuntaan omaa lääkäriä, parantaako tuulivoima kunnan taloutta?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Vaalassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Metsäinen järvinäkymä Rokuan kansallispuistosta.

Retkeilyreittejä ja taukopaikkoja kunnostetaan Rokualla ja Oulujokilaaksossa kesän aikana

Rokuan kansallispuistossa reitistöt kokevat ison muutoksen. Polkuja linjataan osin uusiksi, viitoitukset uusitaan ja polkupohjien kestävyyttä parannetaan sorastuksilla. Kansallispuiston laajennusosaan tehdään uusi päiväreitti.

Tytti Määttä Tuupalan puukoulun pihalla

Tytti Määtälle kunniamaininta Vuosikymmenen kuntajohtajana – nuorella kuntajohtajalla monia vahvuuksia

Perustelujen mukaan Määtän vahvuuksiin kuulu muun muassa hyvä yhteistyökyky. Lisäksi hän on omilla kasvoillaan tuonut tutuksi kuntajohtajan arkea sosiaalisessa mediassa ja useiden sanomalehtien kolumnistina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle