Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vetestrån på en åker.

Tiistai 8.11.2022 (radio)

Omikron-muunnos. Ruokaohjelma Somaliaan. Nälkäpäivä-keräys. Lumo Energian konkurssi. Seurakuntavaalit. Sää.

Tampereen vanha kirkko.

Tampereen seurakunnilta apua Itä-Afrikan ruokakriisin ja Pakistanin jättitulvan uhreille

Itä-Afrikkaa koettelee poikkeuksellinen kuivuus. Pakistanissa ja Nepalissa ongelmien syy on päinvastainen.

William Alatalo ajamassa simulaattorilla.

Vierailu toisessa kotimaassa Etiopiassa herätti suomalaisen formulakuljettajan – kummastelee miljonäärien turhamaisuutta

Formula 3 -luokassa ajava William Alatalo tähtää autourheilun kuninkuusluokkaan. Vierailu hänen toiseen kotimaahansa sai pohtimaan, miten Suomessa ja ylipäätään Euroopassa voidaan valittaa pienimmistäkin asioista.

William Ruto.

Kenian korkein oikeus kumosi kaikki valitukset – William Ruton valinta Kenian presidentiksi varmistui

Kenialaiset olivat pian kuukauden odottaneet presidentinvaaliensa tuloksen varmistumista, jännittyneessa ilmapiirissä. Tänään maan korkein oikeus hylkäsi kaikki vaalituloksesta tehdyt valitukset. Pelätyiltä poliittisilta väkivaltaisuuksilta on Keniassa toistaiseksi vältytty.

Retkeilijä seisoo pienen kallion päällä Nuuksion kansallispuistossa.

Maanantai 5.9.2022 (radio)

Lizz Truss on Britannian uusi pääministeri. Nälänhätä uhkaa Somaliaa. Kansallispuistoissa käy paljon ihmisiä. Sää on poutainen.

Nairobin sipsiperhe tekee maailman parhaat perunalastut – “Laitamme joka kuukausi vähän sivuun tyttären koulumaksuja varten”

Luulitko jo syöneesi parhaita sipsejä ikinä? Niitä tekee Maisha, 24, kadunvarressa Keniassa – katso kirjeenvaihtajan videokirje

Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen video Nairobista käynnistää uuden sarjan, jossa kirjeenvaihtajamme kertovat arjesta eri puolilta maailmaa.

Kenian presidentinvaalit hävinnyt Raila Odinga vei vetoomuksen korkeimpaan oikeuteen Nairobissa

Entinen pääministeri Raila Odinga haastaa Kenian vaalituloksen korkeimmassa oikeudessa – vaalien epäselvyydet saaneet aikaan levottomuuksia

Odinga haastoi vaalituloksen myös vuonna 2017, jolloin Kenian korkein oikeus määräsi maahan uudet vaalit. Äänestykseen liittyi nytkin useita epäselvyyksiä ja enemmistö maan vaalikomission jäsenistä kieltäytyi hyväksymästä tuloksia.

Poliisi seuraa liikenteen kulkua suojatien tuntumassa

Sunnuntai 21.8.2022 (radio)

Hoitoalan työriitaa soviteltiin. Ukrainasta lähti uusia viljalaivoja. Somaliassa oli tuhoisa hyökkäys hotelliin. Poliisi valvoo suojateitä. Sää on idässä sateinen, lännessä paistaa aurinko.

Statyer på Påskön

Matkailijat saapuivat taas Pääsiäissaarelle ja Japani toivoo koronavauvoja – selvitimme, mitä maailman koronatilanteelle kuuluu

Maailmalla todetaan edelleen jopa miljoona koronavirustartuntaa päivässä. Tilanne on joissakin maissa hyvin erilainen kuin Euroopassa.

Kannattaja juhlii kadulla lippu ja presidentti Ruton juliste kädessään.

"Every hustler matters", toitotti William Ruton vaalikampanja – räjähdysherkän Kenian uusi presidentti on entinen kanakauppias ja pärjäilijä

William Ruto korosti vaalikampanjassaan köyhää taustaansa. Hän lupaa kääntää Kenian talouden uuteen asentoon ja ottaa kaikki toimeentulonsa kanssa kamppailevat mukaan viralliseen talouteen.

Kenyas vicepresident och presidentkandidat William Ruto vinkar till sina supportrar.

Istuva varapresidentti William Ruto voitti Kenian presidentinvaalit dramaattisella erolla – neljä viranomaista kielsi tuloksen

Ruto voitti niukasti kilpailijansa Raila Odingan saamalla 50,4 prosenttia äänistä.

Kenialaiset äänestivät tiistaina kuusissa vaaleissa

Alustavat tulokset Kenian vaaleista lupaavat tiukkaa kisaa presidenttiehdokkaiden välillä – äänestysprosentti jäämässä alhaiseksi

Kenialaiset jopa jonottivat aamuvarhaisella päästäkseen äänestämään. Äänestysprosentti on kuitenkin jäämässä noin 60 prosenttiin.

Nuori afrikkalainen nainen poseeraa hymyillen kissan kanssa.

"Terveyteni on koetuksella" – kenialaisen Wanjigu Thigan, 31, oli vaalikampanjassaan voitettava ennakkoluulot ja kestettävä seksuaalista häirintää

Kenian vaaleissa raha on aina läsnä. Presidenttiehdokkaat lupaavat kitkeä korruption, joka vie jopa kolmanneksen valtion budjetista. Samaan aikaan äänestäjät vaativat aluevaaliehdokkaalta kovin ottein kaljarahaa.

Toimittaja Pasi Toivonen istuu Kalasataman rannassa ja kasoo suoraan kameraan.

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.

Ugandalaisnaiselle 30 vuoden vankeustuomio suomalaisen liikemiehen murhasta – Patrian tuotteita kaupitellut mies löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan vuonna 2018

Suomalaismiehen tapaus sai runsaasti mediahuomiota sekä kotimaassa että Ugandassa. Liikemies oli matkustanut Ugandaan yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa.

Ylen Afrikan kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Arkea maailmalta: Kuka pelkää Nairobin yötä?

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen joutui jättämään iltalenkit pois elämästään. Hän pohtii, pitääkö pimeää pelätä afrikkalaisessa suurkaupungissa.

Nuori huivipäinen nainen ja Suomen maajoukkueen pelipaitaa kantava mies Kenian pääkaupungin Nairobin kadulla jääkiekkomailojen ja varustekassien kanssa.

Hannan Shah, 19, pelaa miesten kanssa Itä-Afrikan ainoassa jääkiekkojoukkueessa: "Haluan vielä joskus edustaa Keniaa olympialaisissa"

Hannan Shah kosketti ensimmäistä kertaa jäätä luistimilla 14-vuotiaana. Taitoluistelun hypyt ja piruetit tuntuivat liian pelottavilta, mutta jääkiekko vei nuoren naisen mukanaan.

Kenialainen taksinkuljettaja Elizabeth Wanjiru auton ratissa Nairobin liikenneruuhkassa.

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon – Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Kun aviomies kuoli koronaan, Elizabeth Wanjirun oli pakko keksiä jotain perheen elättämiseksi. 52-vuotias yksinhuoltaja otti autolainan, osti auton ja ryhtyi taksikuskiksi. Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen juttu Nairobista.

Hassan Halanen juontamassa podcast lähetystä omassa olohuoneessaan.

Moni Suomessa asuva somali miettii, joutuuko taas lähtemään sotaa pakoon – näin Nato-keskustelu näkyy vähemmistössä

Monet Suomesta turvaa hakeneet somalit ovat kokeneet maamme sotilasliittoon kuulumattomuuden takeena rauhasta. Sen takia ajatus Natoon liittymisestä herättää jopa pelkoa.

Pieni kylä Turkana järven rannalla.

Kuivuudesta kärsivän Kenian järvet alkoivat tulvia kymmenen vuotta sitten ilman näkyvää syytä – vasta nyt ilmiötä on alettu ymmärtää

Jo kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa autiomaajärvien tulvien peitettyä viljelymaat.

Kymmenettuhannet tarvitsevat apua Ana-myrskyn jälkeen Kaakkois-Afrikassa

Ana-myrsky tuhosi satoa ja taloja Malawissa, kymmenettuhannet tarvitsevat apua kolmessa valtiossa

Viranomaisten mukaan 70 kuollut Malawissa, Madagaskarissa ja Mosambikissa riehuneen trooppisen myrskyn vuoksi. Myrsky on aiheuttanut ongelmia 140 000 ihmiselle.

Vasemmalla so hiekkakukkula, jonka päällä istuu mies. Oikealla Afrikan kartta, johon löytöalue on merkitty nykyisen Etiopian paikkeille.

Muinaisen tulivuoren tuhka muutti lajimme tarinaa: Itä-Afrikassa oli esivanhempiamme kymmeniätuhansia vuosia luultua aiemmin

Etiopiasta löydetty nykyihminen hautautui tulivuoresta kulkeutuneeseen tuhkaan vähintään 230 000 vuotta sitten. Ajat olivat rajut, tulivuoret purkautuivat tuon tuosta, mutta alue houkutteli monilla eduillaan.

Sään ääri-ilmiöt kiihtyvät Afrikan sarvessa

Itä-Afrikassa jo kolmas sadekausi peräkkäin epäonnistui – avustustyöntekijä: Pahentaa konflikteja ja pakottaa ihmiset lähtemään kodeistaan

Ankara kuivuus koettelee koko itäistä Afrikkaa Eritreasta Mosambikiin. Ilmastonmuutos vaikuttaa alueella rajusti, ja vaikutusten odotetaan vain kiihtuvän.

Mohamed Abdullahi Mohamed puhumassa.

Somalian pääministerin ja presidentin välit huononivat kertaheitolla – virkamiesten riitely voi lisätä jännitteitä koko Afrikan sarvessa

Afrikan sarvessa sijaitsevassa Somaliassa on viime päivinä seurattu kahden viranhaltijan riitelyä. Nyt asiaan on puuttunut Yhdysvallat. Maa kehottaa Somalian presidenttiä ja pääministeriä sopimaan riitansa.

Kartalla Madagaskarin saarivaltio.

Helikopteri syöksyi mereen Madagaskarilla – ministeri ui 12 tunnin matkan rantaan

Ministerin lisäksi turmasta selvisi kopterissa ollut poliisi. Kahta kadoksissa ollutta uhria etsitään yhä onnettomuusalueelta.

Patel-klaaniin kuuluvia ihmisiä savimajojensa pihalla.

Järjestöt: Ihmisiä on ammuttu ja pakotettu mailtaan kehityshankkeessa Ugandassa – Suomi on mukana hanketta tukevissa rahoituslaitoksissa

Afrikan kehityspankin ja Pohjoismaisen kehitysrahaston hankkeessa epäillään vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Suomi ei tue hanketta suoraan, mutta rahoittaa molempia laitoksia.

Aliravittu lapsi istuu sängyllä ja katsoo kameraan.

Pelastakaa Lapset: Yli neljännesmiljoona lasta on kuollut nälkään Itä-Afrikassa tänä vuonna

Suuri syy aliravitsemukseen on järjestön mukaan ilmastonmuutos.

Hyökkäysvaunu jonka katolla sotilaita ja Etiopian lippu

Etiopiaa uhkaa hajoaminen ja pääkaupunki voi ajautua samanlaiseen kaaokseen kuin Kabul, varoittaa YK-edustaja

Yli vuoden kestänyt konflikti uhkaa ajautua täysimittaiseksi sisällissodaksi Etiopiassa. Länsimaat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan maasta. YK:n mukaan hinta siviileille on jo nyt kova.

Ihmisiä rekan lavalla.

Länsimaat kehottavat kansalaisiaan poistumaan Etiopiasta – sisällissota uhkaa levitä Addis Abebaan

YK evakuoi työntekijöidensä perheet, ja Yhdysvallat, Saksa ja Ranska pyytävät kansalaisiaan poistumaan Etiopiasta välittömästi. Jo vuoden jatkunut sota lähenee pääkaupunki Addis Abebaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

First Somali-background MP sent noose in the mail

Suldaan Said Ahmed said that this was one of many incidences of racist abuse during his political career.

Soldater i utrustning går på en gata i Etiopien. De tillhör Tigrayrebellerna.

Finland urges citizens to leave Ethiopia immediately

So far only about 30 Finns have said they plan to leave the war-torn nation.

Soldater i utrustning går på en gata i Etiopien. De tillhör Tigrayrebellerna.

Etiopia on ajautumassa yhä syvemmälle sisällissotaan – kapinallisiin liittyy uusia ryhmiä, jo seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua

Etiopiassa pääministeri kehotti kansalaisia tarttumaan aseisiin pysäyttääkseen kasvavan kapinallisrintaman. Kapinalliset ovat edenneet viime päivinä.

Kuollut vuohi Keniassa.

Paimenten vedenhakumatka voi kestää koko päivän: Karja nääntyy ja yli kahta miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Keniassa

Kuivuusvuosia oli aiemmin viidestä kymmeneen vuoden välein. Nykyisin niitä voi olla joka toinen tai jopa joka vuosi.

Agnes Tirop Kenian lippu harteillaan urheilusuorituksen jälkeen.

Kenialaisjuoksijan kuolemaan johtaneesta veriteosta epäilty aviomies on saatu kiinni – pakomatka päättyi 800 kilometrin päässä murhapaikasta

Kaksinkertaisen kestävyysjuoksun MM-mitalistin Agnes Tiropin, 25, murhasta epäilty aviomies pidätettiin Keniassa.

Agnes Tirop Kenian lippu harteillaan urheilusuorituksen jälkeen.

Kenian poliisi etsii kuoliaaksi puukotetun MM-voittaja Agnes Tiropin aviomiestä

Tiropin ruumis löytyi hänen asunnostaan länsikenialaisesta Itenistä keskiviikkona. Surmasta epäilty aviomies on edelleen kadoksissa.

Ethiopian Airlinesin koneita Bolen lentoasemalla Addis Abebassa huhtikuussa 2019.

CNN selvitti, miten Etiopian hallitus kuljettaa Tigrayn konfliktialueelle aseita – mukana naapurimaa Eritrea ja kaupallinen lentoyhtiö

CNN:n tekemä selvitys on ensimmäinen laatuaan. Aiemmin aseiden reitit Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn konfliktialueelle eivät ole olleet tiedossa.

Kalkidan Gezahegne voitti kympin olympiahopeaa Tokiossa.

Naisten tiekympillä uusi maailmanennätys – entinen ME-nainen voitti hetkeä myöhemmin Lontoon maratonin

Lontoon maratonilla juhlivat Kenian Joyciline Jepkosgei ja Etiopian Sisay Lemma. Saman aamupäivän aikana Jepkosgein 10 kilometrin tiejuoksun ME siirtyi historiaan.

Kuvassa etualalla kävelee Paul Rusesabaguna vaaleanpunaisessa vangin asussa. Hänen takanaan kävelee kolme vartijaa.

Tytärten mukaan kyse oli poliittisesta jahdista ja kostosta, kun Hotelli Ruanda -elokuvan sankarin esikuva tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen

Juhlitusta sankarista tuli Ruandan itsevaltaisen presidentin hallinnon vihollinen. Viime vuonna Paul Rusesabagina versiosta riippuen joko pakotettiin tai huijattiin maanpaosta Ruandaan.

Topi Raitanen.

Topi Raitanen jäi Timanttiliigassa parhaastaan: "Yritin kyllä vääntää, muttei siitä tullut mitään"

Suomalaisjuoksija Topi Raitanen päätyi lopputuloksissa sijalle 13 ajalla 8.42,00.

Ilmastoaktivisti herättää Ugandassa ihmetystä

"Ilmastoliikkeellä on rotuongelma" – afrikkalainen Vanessa Nakate rajattiin pois uutiskuvasta, loukkaava teko toi huomiota ja nyt häntä kuunnellaan

Vanessa Nakate kuvattiin Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoisen ilmastoaktivistin rinnalla Davosissa. Uutistoimisto rajasi hänet pois kuvasta. "On ironista, että minut huomattiin vasta kun minut poistettiin", Nakate sanoo Ylelle. 

Suomalaiset kriisinhallintajoukot antavat taistelulääkintäkoulutusta peshmerga-sotilaille Erbilin lähettyvillä Irakissa loppuvuodesta 2019.

Suomi vahvistaa osallistumistaan sotilaalliseen kriisinhallintaan Afrikassa – lisää joukkoja Maliin ja uusi avaus Mosambikiin

Puolustusministeriössä arvioidaan, että suuremman joukon lähettäminen EU:n koulutusoperaatioon Malissa tukee sekä EU:n yhteistä operaatiota että laajentaa suomalaisten sotilaiden saamia kokemuksia.

Janne Läspä voitti nuorten MM-kultaa Nairobissa.

Suomen mitalijuhlat jatkuvat! Janne Läspä kiskaisi keihäässä nuorten MM-kultaa: "Onhan se mahtavaa olla maailmanmestari"

Läspän 76,46 metrin voittoheitto tuli kolmannella kierroksella. Suomen 19-vuotias keihäslupaus voitti Ukrainan Arthur Felfnerin 14 sentillä.

Mies leikkaa osia irti kukkivista kannabiskasveista kasvihuoneessa.

Kannabiksesta voi tulla Afrikalle valtava tulonlähde – Ugandassa kannabista on syötetty sairaille eläimille, mutta nyt sitä viedään lääkkeeksi maailmalle

Jo seitsemän Afrikan maata on laillistanut lääkekannabiksen myyntiä. Uganda haluaa alalla maailman kärkeen. Vierailimme Ugandan ainoalla kannabismaatilalla, josta lähtee maailmalle yli kaksi tonnia kuivattua kukkaa joka vuosi.

Öljyputki uhkaa myös Bugoman metsää jossa elää paitsi simpansseja myös  häntäapinoihin kuuluvia ugandanmangabeja.. Niitä löytyy vain kahdesta muusta metsästä koko maailmassa.

Ranskalaisyhtiön öljyputki uhkaa harvinaisten apinoiden kotimetsää Ugandassa – Simon Azaria pelkää lastensa kuulevan siitä vain tarinoissa

Itä-Afrikkaan rakennetaan maailman pisintä lämmitettyä öljyputkea. Ympäristöaktivistin mielestä on kaksinaismoralistista, että hankkeen pääomistaja, ranskalaisyhtiö Total, puhuu kotimaassaan hiilineutraaliudesta mutta aiheuttaa päästöjä muualla.

Patrick Tiernan saapuu maaliin sekavana

Miesten 10 000 metrin olympiafinaalista tuli karmea rääkki: juoksija lyyhistyi loppusuoralla ja hoiperteli maaliin, kenialainen pystyi vaivoin kävelemään

Miesten 10 000 metrin finaali jää historiaan yhtenä olympiahistorian raastavimmista kilpailuista. Meno haastattelualueella kilpailun jälkeen oli sen näköistä.

Cabo Delgadon väestöstä pian puolet pakenee raakaa väkivaltaa maakunnan pohjoisosissa.

Valtaako Isis yhä enemmän alaa Afrikassa? Yle matkusti Mosambikiin ja selvitti, miksi maa tuottaa julmia islamistikapinallisia

Isis otti nimiinsä keväällä tehdyn hyökkäyksen Palman kaupunkiin, mutta Mosambikin ääri-islamistien polttoainetta on paikallisten nuorten tyytymättömyys. Raakuuksia paenneet mosambikilaiset kertovat, että he pelkäävät terroristien valloittavan uusia alueita.

Abiy Ahmed

Etiopian pääministeri kuvailee vaalivoittoa historialliseksi – vaaleja ei ole vielä järjestetty koko maassa

Ihmisoikeuskomission mukaan joissain vaalipiireissä havaittiin asiattomia pidätyksiä, äänestäjien pelottelua sekä tarkkailijoiden ja toimittajien häirintää.

Maahanmuuttoviraston ovi.

Court approves deportation of Finland-born, Somali-background man

The Finnish Immigration Service Migri had sought to deport the man due to his lengthy criminal record.

norsuja

Britanniasta jättikuljetus Keniaan: 13 vankeudessa elänyttä norsua lennätetään jatkamaan elämäänsä vapaina

Yksi hankkeen puuhahenkilöistä on Britannian pääministerin Boris Johnsonin vaimo Carrie Johnson, joka työskentelee norsut vapauttavassa Aspinal Foundationissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle