Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tapani Raittila.

Kuvataiteilija Tapani Raittila on kuollut

Muotokuvistaan tunnettu Raittila oli sodan jälkeisen ajan merkittävimpiä kuvataiteilijoitamme.

Kuvassa Niina Repo, Riku Korhonen, Elina Knihtilä ja Johannes Ekholm.

Mites töissä meni?

Pilkun jälkeen -ohjelmassa käsitellään työtä. Katso täältä!

Kuusijuhlan logo

Kiitos kaikille Kuusijuhlan katsojille ja osallistujille!

Kiitos kaikista viesteistä ja kuvista! Kiitos vieraille!

Suomalaiset kilpailevat pohjoismaisista kulttuuripalkinnoista – seuraa suoraa lähetystä

Pohjoismaiden neuvosto jakaa tänään viisi merkittävää kulttuuripalkintoa Reykjavikissa. Voittajat julkaistaan klo 21.30 alkavassa suorassa lähetyksessä, jota voit seurata Ylen sivuilla.

Hannu Raittila

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi ehdolla Hannu Raittila

Pohjoismaiden neuvosto on listanut kirjat, jotka tavoittelevat vuoden 2015 kirjallisuuspalkintoa.

Kirkas ja rohkea lause nappasi vuoden 2013 Lause-Finlandian

Viime vuonna se oli sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla. Tänä vuonna hän on toimittaja ja kirjoittaja Hanna Jensen. Nimittäin Suomen pienimmäksi kirjallisuuspalkinnoksi mainitun Lause-Finlandian voittaja.

Hannu Raittila

Runeberg-palkittu Raittila: Kirjallisuuskilpailut kuin ravikisoja

Runeberg-palkinnon romaanistaan Terminaali saanut Hannu Raittila suomii kovin sanoin suomalaista kirjallisuuspalkintojärjestelmää. Erityisesti Finlandia-palkintoehdokkaat kokevat hänen mukaansa asetelman repivänä. Palkintoa voittajaveikkauksineen verrataan kirjailijoiden kesken ravikilpailuihin, Raittila sanoo.

Hannu Raittila.

Hannu Raittila takes Runeberg prize

This year’s Runeberg Prize, one of the most prestigious Finnish literary awards, has gone to Hannu Raittila for his novel Terminaali (Terminal). He beat off competition from Riikka Pelo’s Jokapäiväinen elämämme (Our Daily Life), which won last year’s Finlandia prize.

Hannu Raittila.

Runeberg-palkinto Hannu Raittilalle

Kirjailija Hannu Raittilan romaani Terminaali on vuoden 2014 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja. Raati valitsi Terminaalin kahdeksasta ehdokaskirjasta. Ehdokkaiden joukossa oli muun muassa Riikka Pelon Findandia-palkittu teos. Raittilan romaani oli Finlandia-palkintoehdokas.

Raittila Hannu Terminaali

Hannu Raittila: Terminaali

Uusimmassa Siltalan kustantamassa romaanissaan Terminaali Hannu Raittila on tarttunut maailmanlaajuisen lentoliikenteen ja rajavalvonnan kuvaukseen ja niiden ongelmiin. Terminaali on hyvin monisyinen ja monitahoinen romaani, yhdenlainen kaiken niellyt möhkäle. Sen päähenkilöitä ovat kommodori Johan Lampen ja hänen entinen ja tuleva vaimonsa Pirjo, joka on ammatiltaan tv-toimittaja. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat selvillä

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Finlandia-palkintoa tavoittelevat kirjailijat Leena Krohn, Hannu Raittila, J-P Koskinen, Kjell Westö ja Riikka Pelo sekä kuvasta puuttuva Asko Sahlberg, ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Finlandia-palkinnon saaja julkistetaan tänään

Kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kuusi teosta. Julkistus on nähtävissä suorana Yle Areenassa.

Hannu Raittila.

Aamun kirja 21.11.: Hannu Raittilan Terminaali

Sopeutumattomuus, epävarmuus, pelot ja itsekkyys ovat Hannu Raittilan uuden romaanin pääteemoja. Ajassa liikkuvat aatteet ja arvot ovat erottaneet tarinan neljä päähenkilöä toisistaan.

Seppo Puttonen ja Nadja Nowak.

Finlandia-ehdokkaat syynissä: Hohhoijaa ja aivan loistavaa

Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen arvioivat tuoreeltaan tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat.

Hannu Raittila

Hannu Raittila: Kirjalle on erittäin tärkeää päätyä Finlandia-ehdokkaaksi

Hannu Raittila on kolmatta kertaa kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Raittila on voittanut palkinnon jo kerran aikaisemmin, vuonna 2001 teoksella Canal Grande.

Finlandia-palkintoa tavoittelevat kirjailijat Leena Krohn, Hannu Raittila, J-P Koskinen, Kjell Westö ja Riikka Pelo sekä kuvasta puuttuva Asko Sahlberg, ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Kirjallisuuden Finlandia-kisassa mukana 3 ex-voittajaa - luetko kilpailukirjat?

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee kuusi romaania. Ehdokkaista kolme on jo voittanut Finlandia-palkinnon. Mitä mieltä olet ehdokkaista - luetko kirjat?

Finlandia-palkintoa tavoittelevat kirjailijat Leena Krohn, Hannu Raittila, J-P Koskinen, Kjell Westö ja Riikka Pelo sekä kuvasta puuttuva Asko Sahlberg, ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Hannu Raittilan Terminaali pääsi Finlandia-ehdokkaaksi

Hannu Raittila on kolmatta kertaa Finlandia-ehdokkaana. Takana on ennestään jo yksi voitto.

WSOY jakaa kaunokirjallisuuden kustannusvastuun kahtia

Kirjakustantaja WSOY:n kaunokirjallisuus on vastaisuudessa kahden kustannuspäällikön vastuulla. Tähän asti kaunokirjallisuuden ainoana kustantajana toiminut Harri Virtanen on jättänyt tänään tehtävänsä WSOY:ssä.

Kirjailija Tuomas Kyrö Radio Suomen Yövieraana.

Kirjailija Tuomas Kyrö siirtyi Siltalalle

Kirjailija Tuomas Kyrö vaihtaa kustantajaa. Aiemmin WSOY:llä olleen Kyrön seuraava romaani ilmestyy Siltala-kustantamolta.

Mari Mörö

Teos Mari Mörön kustantajaksi

Kirjailija Mari Mörön seuraavan kirjan julkaisee kustannusosakeyhtiö Teos. Mörö kuuluu joukkoon nimekkäitä kirjailijoita, jotka ovat protestimielessä jättäneet kustannusosakeyhtiö WSOY:n.

Yle Areena logo.

Raija Oranen, Hannu Raittila ja Mannerheim

Tänä syksynä on ilmestynyt kaksi hyvin erilaista romaania Mannerheimista. Raija Orasen Metsästäjän sydän päättyy 1920-luvun alkuun, kun itsenäinen Suomi on muotoutumassa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Hannu Raittilan Marsalkka-romaanin vanha Mannerheim elää Sveitsissä kylmän sodan maailmassa.

Kirjailijat Hannu Raittila ja Raija Oranen Ylen Aamu-TV:n studiossa.

Aamun kirjassa 23.9. Raija Oranen ja Hannu Raittila

Tänä syksynä on ilmestynyt kaksi hyvin erilaista romaania Mannerheimista. Raija Orasen Metsästäjän sydän päättyy 1920-luvun alkuun, kun itsenäinen Suomi on muotoutumassa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Hannu Raittilan Marsalkka-romaanin vanha Mannerheim elää Sveitsissä kylmän sodan maailmassa.

Leena Lander

Kirjallisuustapahtuma ja "Minä"

Joensuun kirjallisuustapahtuma kiertyy tänä vuonna teeman "Minä" ympärille. Perjantaina alkavassa tapahtumassa teemaa tutkaillaan aluksi tieteen avulla. Ihmettelyn aiheena on muun muassa, kuinka minästä on tullut ongelma.

Kustantamoista on katoamassa herkkyys ymmärtää kirjailijaa

Kirjailijat kaipaavat turvallista, kiinteää suhdetta kustantajaansa, jopa kirjoistaan saamansa tuoton kustannuksella. Liiton puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen mukaan kustantamoista on kuitenkin katoamassa herkkyys tajuta yksittäisen kirjailijan erityislaatua.

Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi

Tuomas Kyrön romaani Benjamin Kivi kertoo miehestä, joka valitsee aina voittajan puolen. Benjamin elää lähes koko viime vuosisadan, ja hän kokee Suomen historian suuret tappamiset ja vaikeudet. Ahkeruudella ja yritteliäisyydellä Benjamin kuitenkin menestyy mutta omaa elämäänsä hän ei aivan järjestykseen saa. Benjamin Kivi pakenee eteen tulleita vaikeuksia ahkeruuteen.

Hannu Raittila

Hannu Raittila kirjoitti Pohjantähden alle Rokan

Sunnuntaina 9. elokuuta alkaa YLE Radio 1:n suurtuotanto Täällä Pohjantähden alla. Väinö Linnan kirjatrilogia alkaa kaikkien tuntemalla lauseella, mutta kuinka tarina lähtee ilman kertojaa toteutetussa kuunnelmasovituksessa?

Elina Koskela (Anna-Leena Sipilä)ja Akseli Koskela (Ilkka Heiskanen).

Kuinka Pohjantähti kääntyy kuunnelmaksi

Radioteatterin sovitus mammuttiteoksesesta oli tosi urakka.

Kirjailija Hannu Raittila

Väinö Linna herää eloon kuunnelman keinoin Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan museon Kuunnelmaklubissa esitetään maistiaisina yksi osa Radioteatterin vastavalmistuneesta Täällä pohjantähden alla -kuunnelmasarjasta.

Mannerheimin patsas

Raittila kirjoittaa Mannerheimista

Turkulainen, Finlandia-palkittu Hannu Raittila kirjoittaa seuraavan romaaninsa Mannerheimista. Marsalkan elämänvaiheisiin keskittyvä teos pohjautuu väljästi Mannerheimista suunnitteilla olevan elokuvan käsikirjoitukseen.

Mannerheim-elokuvan käsikirjoitus jo kirjaksi

Renny Harlinin Mannerheim-elokuvan käsikirjoituksen pohjalta kirjoitetaan kirja. Aiheseen ja materiaaliin on tarttunut Finlandia-palkittu Hannu Raittila.

Kulttuurikuntopäivää vietetään mm. Turussa

Kulttuurin kansallista kuntopäivää vietetään tänään sadoissa työpaikoissa. Joissakin kohteissa voi yhdistää jopa kulttuurin kuntoiluun, kuten Turun linnassa.

Joukko nimekkäitä kirjailijoita jättämässä WSOY:n

WSOY:ltä lähtevien Touko ja Aleksi Siltalan uusi kustantamo kiinnostaa kirjailijoita. WSOY:n nimekkäistä kirjailijoista Kari Hotakainen, Leena Lander, Pirkko Saisio ja Hannu Raittila kertovat olevansa kiinnostuneita siirtymisestä perusteilla olevaan kustantamoon.

Radioteatteri aloitti Pohjantähti-trilogian nauhoitukset

Radioteatteri on aloittanut suursatsauksensa eli Täällä Pohjantähden alla -kuunnelmasarjan nauhoitukset. Sarjan ovat dramatisoineet Leena Lander, Juha Seppälä ja Hannu Raittila. Kukin käsikirjoittaja on dramatisoinut yhden kirjan Linnan trilogiasta.

Yle Areena logo.

”Mitä Kalevala minulle merkitsee?”

Kirjailijat ja ohjaajat kertovat. Mukana ovat mm. Bo Carpelan, Kaisa Korhonen, Kari Hotakainen, Hannu Raittila ja Jari Tervo.

Yle Areena logo.

Hannu Raittila ja lehmän syvin olemus

Kirjailija Hannu Raittila eritteli Sysmän Suvisoitossa vuonna 2000 liha- ja maitotuotannon eroja: edellinen henki karjapaimenineen miehistä vapautta, jälkimmäisessä mies oli ”vihtorina” ja apupoikana naisten hallitsemassa talousmuodossa.

Yle Areena logo.

Tuntemattoman siivoamaton versio pääsi vihdoin julkisuuteen

Vuonna 2000 WSOY julkisti Tuntemattoman sotilaan alkuperäisen käsikirjoituksen. Alkujaan Sotaromaaniksi nimetyssä teoksessa oli mukana kaikki se, mikä siitä siivottiin pois vuonna 1954.

Suomalaiskirjat suosiossa Saksassa

Suomalaisen kirjallisuuden suosio kasvaa tasaista tahtia Saksassa. Viime vuonna käännettiin saksaksi kolmisenkymmentä suomalaisteosta.