Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Meribiologi Jasmin Inkinen ja kenttämestari Petri Kinnunen Nauvon satamassa tuomassa näytteitä mereltä.

Jasmin Inkinen, 30, nauttii meren tutkimisesta – talvella Seilin saarella saa työskennellä rauhassa

Meribiologin työt eivät ole jäissä, vaikka meri olisikin. Jasmin Inkinen suuntaa tutulle poijulle ottamaan vesinäytteitä kymmenen päivän välein.

Onkivapat veneessä Tornionjoella Kolarissa

Vapaa-ajan kalastajat: Merestä uistimella saatu lohi maksaa yli tuhat euroa

Suomen vapaa-ajan kalastajien merilohen uistelijoille tekemän kyselyn mukaan saaliiksi saatu merilohi maksaa uistelijalle 1 150 euroa. Yhden lohen saaminen vaatii keskimäärin neljä kalastuspäivää.

Soutajia kirkkoveneessä Töölönlahdella silakkasoutu -hyväntekeväisyystapahtumassa.

Yli 200 henkilöä tarttui airoihin ja souti kirkkoveneillä tuhansia euroa Itämeren hyväksi

Rotareiden hyväntekeväisyystapahtuma Silakkasoutu lahjoitti 6 000 euroa Suomen ympäristökeskukselle.

Grafiikka näyttää suunnitelman Itämeren alueen vetyverkosta.  Verkosto kulkisi Suomesta Pohjois-Ruotsiin sekä Baltian kautta Saksaan. Lisäksi verkosto kulkisi meren alla Suomesta ja Ruotsista Saksaan.

Suomi piirtää hurjia vetyputkisuunnitelmia, mutta rahat ovat vielä kysymysmerkki – tältä voisi näyttää vetyverkosto Suomesta Eurooppaan

Itämeren alueelle halutaan vain seitsemässä vuodessa rakentaa 5 000 kilometrin vetyputkiverkosto. Suomen rajat vety ylittäisi kahdesta suunnasta.

Juha Vauhkonen.

Suomen Nato-vuosi oli sotilastiedustelulle erittäin kiireinen

Vieraat valtiot kohdistivat Suomen maanpuolustukseen suunnitelmallista tiedustelua, todetaan sotilastiedustelun katsauksessa. Yksi tiedustelun kohde oli se, millainen Naton jäsenmaa Suomesta on tulossa.

Sukeltaja kiertää Hästö Busön hylyn keulaa.

Tuntemattomasta hylystä löytyi uniikki potta, mutta tutkijat eivät olleet paikan ainoat vieraat – Museovirasto teki poikkeuksellisen päätöksen

Kolme yöastiaa eli pottaa upposi laivan mukana Itämeren pohjaan yli 200 vuotta sitten. Ne nostettiin ja tuotiin Vantaalle, missä niistä etsitään nyt tietoja historiasta.

Kaksi laivaa Itämerellä keräämässä öljyä vuonna 2019 juhannuksena.

Oikeus tuomitsi kaksi italialaista sakkoihin Itämeren isosta öljypäästöstä – Utön lounaispuolelle valui mineraaliöljyä jopa 39 000 litraa

Italian lipun alla purjehtivasta aluksesta päästettiin hätäpoistoventtiilien kautta mineraaliöljyä Itämereen Utön lounaispuolelle kesällä 2019. Oikeus tuomitsi aluksen päälliköitä ympäristörikoksesta.

silakkaa jäällä

Laihtunut silakka tekee lähtöä kohti suolaisempia vesiä – lämmennyt ja makeampi rannikko tekee monen avainlajin olot vaikeiksi

Uuden tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat edenneet Suomen rannikolla lajien kannalta osin riskirajoille.

Jäänmurtaja Kontio.

Toinenkin suomalaismurtaja saapuu Perämerelle jäänmurtotehtäviin

Jäänmurtaja Kontio on suunnannut joulun aikaan Perämerelle. Otso saapui alueelle jo joulukuun puolessavälissä.

Tutkimusalus Aranda laiturissa.

Silakoiden kunto kohentumassa Selkämerellä – pulskempaa ruokasilakkaa joutuu vielä odottamaan

Heikot ravintomäärät meressä ovat nälkiinnyttäneet silakoita. Syksyn koetroolauksissa oli kuitenkin selviä merkkejä silakan parantuneesta kunnosta.

Silja Lines Baltic Princess, i sina vita, rosa och röda färger glider förbi Beckholmen i Åbo.  Trädgrenar utan löv hänger ner från ett träd på stranden där bilden tagits.

Tallink Silja teki tutkintapyynnön poliisille laivalla häiriköineestä työporukasta

Päätöksen tutkintapyynnön tekemisestä teki M/S Baltic Princessin kapteeni.

Tallink Siljan Baltic Princess laiva seilaa lähes tyynellä merellä.

Tallink Silja lätkäisi tonnin laskun ja ainakin vuoden porttikiellon – mies viskoi kalusteita laivasta mereen, toinen virtsasi kiukaaseen

Tapaus sattui reilu viikko sitten risteilyllä. Video kalusteita heittelevästä miehestä on levinnyt laajasti sosiaalisessa mediassa.

Traktori levittää valkoista kipsijauhetta perässään puidulle pellolle.

Ravinnevalumia vähentävä peltojen kipsikäsittely sai suursuosion, toinen hakukierros alkoi

Sopiville alueille levitetty kipsi estää valumia Itämereen. Pirkanmaalla ainakin Punkalaitumella on peltoja, joilta ravinteet voivat kulkeutua jokia pitkin mereen.

Bengt-Erik Rosin, vd för rederiet Meriaura

Suomalaisalus M/S Meri tukki tärkeän Kielin kanavan Saksassa – toimitusjohtaja ei osaa vielä arvioida vahinkojen laajuutta

Suomalaisalus törmäsi Saksassa, Kielin vilkkaasti liikennöidyssä kanavassa siltarakenteisiin. Turkulainen Meriaura selvittää nyt aluksensa vahinkoja, jotka syntyivät keskiviikkona aamuyöllä.

Kartalla Venäjän öljysatamat Suomenlahdella.

Venäläistä öljyä kuljettavien tankkereiden romuralli uhkaa Suomenlahtea – vaarana öljyonnettomuus, jota ei korvaa kukaan

EU:n tuontikielto venäläiselle öljylle saattaa lisätä suuren öljyonnettomuuden riskiä Suomenlahdella.

Merikotka lähikuvassa sivusta kuvattuna.

Merikotka palasi sukupuuton partaalta – se kuitenkin ajaa haahkat Itämereltä sisäsaaristoon

Merikotka uupui Itämereltä käytännössä kokonaan vuosikymmenten ajan. Sen saalislajit ehtivät sopeutua merikotkattomaan ympäristöön.

Liejutaskurapu.

Liejutaskurapu tuli Pohjois-Amerikasta Suomeen ja leviää nyt uusille alueille – näin tunnistat vieraslajin, josta Syke kaipaa havaintoja

Liejutaskurapu voi vaikuttaa alkuperäisiin Itämeren lajeihin. Suomen ympäristökeskus pyytää ihmisiltä havaintoja liejutaskuravusta etenkin pääkaupunkiseudulta ja Pohjanlahdelta.

Kalliota, puita ja merta.

Kotka alkoi jakaa ilmaisia tontteja merialueelta, ja suosio lyö ällikällä: ”Tontteja on mennyt jo satoja”

Kotkan kaupunki aloitti viime viikolla uuden markkinointikampanjan. Jokainen voi saada oman palan merta – mutta se pitää palauttaa vuonna 2023, jollei aio muuttaa Kotkaan.

Rajavartiolaitoksen työntekijä seisoo meren rannalla. Takana näkyy aluksen kansi.

Yhdysvaltain rannikkovartioston alus vierailee Itämerellä – osallistuu Suomen ja Yhdysvaltain väliseen harjoitukseen

Suomen ja Naton nopean toiminnan joukkojen harjoitus järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen Nato-tarkkailijajäsenyyden aikana.

Vasemmalla on vuonna 1914 otettu valokuva 150-kiloisesta sinisammesta ja kalastajista sen vierellä. Oikealla on kuvakaappaus videolta, jossa näkyy toimittaja Sara Salmi.

Toimittaja Sara Salmi näyttää, millaisia kuusimetrisiä vonkaleita Suomen vesialueilla voi pian nähdä

Katso videolta, millainen kala sinisampi on ja miksi se aikanaan katosi Suomenkin vesistä.

Risteilyalus merellä.

Haminan-Kotkan satama haluaa jatkossa vähintään yhtä paljon risteilymatkustajia kuin tänäkin vuonna

Pietarissa eivät risteilyalukset tällä hetkellä käy, ja se muuttaa Itämeren matkailumarkkinoita. Kotka ja Hamina kehittävät risteilyliikennettä vastedeskin yhdessä.

Risteilyisäntä Max Holm laivan edustalla.

"Ennen vedettiin kännit, nyt mennään viihtymään" – Risteilyisäntä Max Holm on nähnyt kulttuurin muutoksen merillä

Risteilyisäntä vastaa laivan tunnelmasta ja siitä, että asiakkaat saavat elämyksen, josta ovat maksaneet.

Internet-merikaapelin asennusta. Hiekkaranta, kaapelia pitelee työmies, taustalla meri ja horisontissa laiva.

Merenalainen internet sisältää haavoittuvuuksia myös Suomen osalta – näin Venäjä voisi halutessaan eristää Yhdysvallat

Suomessa on ollut sinisilmäisyyttä kriittisten tietojen tallettamisessa, sanoo asiantuntija Ylelle. Useat suomalaiset tahot ovat riippuvaisia ulkomailla sijaitsevista palvelimista.

Bevakningsfartyget Tursas i sin hamn i Åbo.

Vaaratilanne Itämerellä – Raumalle matkalla ollut rahtilaiva jäi tuuliajolle

Länsi-Suomen merivartiosto valmistautui hätähinaukseen, kun alus ajelehti kohti matalikkoa. Alus sai kuitenkin koneensa käyntiin ja vartiolaiva Tursas jäi avustamaan sen matkaa.

Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla.

Perämerelle suunniteltuihin merituulipuistoihin kaavaillaan myös vedyn tuotantoa – yksi puisto tuottaisi yli kymmenesosan koko Suomen sähköntarpeesta

Pietarsaaren kohdalla avomerellä voitaisiin tuottaa yli kymmenesosa Suomessa käytettävästä sähköstä. Suuren merituulipuiston ympäristönvaikutusten arviointi on alkanut.

Jukka Savolainen,  Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtaja, Hybridiosaamiskeskus.

Uhkakuvissa kelluvia miinoja ja ammuskelua laivaväylien lähettyvillä – Suomen on varauduttava uusiin tilanteisiin Itämerellä

Meriturvallisuuden asiantuntija varoittaa luulemasta, että Itämerestä tulisi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä Naton turvaama sisämeri.  

Itämeressä kasvava vesikasvi upossarpio.

Kadonneeksi luultu laji löytyi Munapirtin rannalta itäiseltä Suomenlahdelta – edellinen havainto vuodelta 1856

Uhanalaisia kasvilajeja kartoittanut tutkija teki kesällä merkittävän lajilöydön Pyhtäällä Munapirtin lähistöllä, kun hän löysi upossarpion.

Kartta Nord Stream-putkien vuotokohdista ja Bornholmin syvänteen sijainnista. Bornholmin syvänne sijaitsee Bornholmin saaren itäpuolella, lähellä Nord Stream -kaasuputkien vuotopaikkoja.

Vuotavien kaasuputkien lähelle upotettiin yli 50 vuotta sitten kemiallisia aseita – ihmisille niistä ei ole vaaraa, mutta mereneläville on

Itämeri on hautapaikkana 50 000 tonnille kemiallisia aseita. Ne huomioitiin jo Nord Streamin rakentamisvaiheessa, kertoo Helsingin yliopiston professori Paula Vanninen.

Ilmakuva vuotopaikasta merellä.

Tunnistamattomia droneja Norjan kaasukentillä ja reikiä Nord Stream -putkissa – asiantuntijat varoittavat sabotaasista datakaapeleita vastaan

Naton apulaispääsihteeri korosti Helsinki Security Forumissa, että kyberturvallisuus on nyt pohja kaikelle turvallisuudelle.

Rajavartiolaitoksen työntekijä tarkistaa rajanylityspaikalle pysähtynyttä autoa. Toisia autoja jonottaa tiellä.

Torstai 29.9.2022 (tv)

Itämeren kaasuvuodot. Itärajan venäläismatkustajat. Syksyn koronatilanne. Sää.

Opiskelijoita auditoriossa

Keskiviikko 28.9.2022 (radio)

Itämeren kaasuputkivuodot aiheutettiin tahallaan. Venäjä kiristää matkustusrajoituksia. Monet korkeakouluopiskeljiat haluavat jatkaa etäopiskelua. Tieliikennekuolemat vähenivät alkuvuonna. Tänä kesänä on salamoinut paljon. Säätiedot.

Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon aiheuttama suuri kupla Bornholmin saaren läheisyydessä Itämerellä.

Keskiviikko 28.9.2022 (tv)

Itämeren kaasuputki. Hoitajia Filippiineiltä. Lehmilaitumilla. Sää.

Ruotsin rannikkovartiosto kuvasi 27.9.2022 NordStreamin putkirikkojen aiheuttamaa kuplintaa Bornholmin saaren edustalla.

Tanskalainen sotilasasiantuntija Ylelle: Kaasuputkelle voitiin asettaa räjähde vaikka kalastusaluksesta yön pimeydessä

Räjähteen saattoi laskea kauko-ohjattu laite tai sukellusvene jo kuukausia sitten, sanoo sotilasasiantuntija Jens Wenzel Kristoffersen. Mitä nopeammin räjähdyspaikkaa päästään tutkimaan, sitä todennäköisemmin tekijä saadaan selville.

Kaasuvuoto on muodostanut leveän kuplaryppään merenpintaan.

Suomalaisvarustamon laivat kiertävät Itämeren kaasuvuodot suoja-aluetta kauempaa – toimitusjohtaja: ”Onhan se järkevää”

Langh Ship -varustamo seuraa Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tiedotusta, ja kiertää Nord Stream -kaasuputkien vuotokohdat suositeltua kauempaa. Laivojen reitit eivät kuitenkaan olennaisesti pitene.

Selkokirjoja

Tiistai 27.9.2022 (radio)

Venäjän laittomat äänestykset Ukrainassa. Itämeren kaasuputkien vuodot. Ruuan hinnan nousu. Seminaari selkokirjoista. Sää.

Nord Stream 1 ja 2 kaasuputkien reitti itämerellä, kartta.

Nord Stream 2 -kaasuputkessa Itämerellä on havaittu vaarallinen kaasuvuoto

Kaikki meriliikenne viiden merimailin säteellä kaasuvuodosta on kielletty.

Öljytankkeri Alexian kulkema reitti ja onnettomuuspaikka kartalla.

Öljytankkerin tulipalo Porkkalan edustalla saatu sammutettua – ei loukkaantuneita

250 metriä pitkä Alexia-alus on matkalla Turkkiin. Suomenlahden merivartioston mukaan alus on edelleen Viron meripelastusvastuualueella.

Minsveparna MHC Purunpää och MHC Vahterpää vid kajen.

Merivoimat harjoittelee miinantorjuntaa ranskalaisaluksen kanssa – Céphée vierailee Turussa harjoituksen jälkeen

Miinantorjunta-alukset Vahterpää ja Céphée harjoittelevat Itämerellä tänään ja huomenna. Harjoituksen jälkeen ranskalaisalus Céphée vierailee Turussa.

Kaksi naista poseeraa kajakin takana hiekkarannalla.

Itämeri Plogging yhdistää huvin ja hyödyn: "Kaikki vapaaehtoistyö on arvokasta, mutta sitä ei aina tarvitse tehdä sydänverellä"

Itämeri Plogging on hanke, missä kuka tahansa voi varata kajakin roskien keruuta varten.

Electra ruotsalainen merentutkimusalus  rannikolla.

Itämerelle kehittymässä uusi noidankehä ilmaston lämmetessä – rehevöityneistä rantavesistä on havaittu isoja ilmastopäästöjä

Itämeren rannikoilta on mitattu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja, jotka omalta osaltaan vaikeuttavat meren tilan parantamista.

Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla.

Yritykset toivovat muuttuneesta energiatilanteesta vauhtia myös Suomen merituulivoimahankkeisiin

Suomessa ei ole Tanskan tai Saksan kokoluokan tuulivoima-alueita merellä. Alan asiantuntijan mukaan myös Ruotsi on ajanut Suomen ohi, kun kilpaillaan merituuli-investoinneista.

Perämereltä löytynyt rautamangaanisaostuma

Itämeren pohjasta löytyvät metallit kiinnostavat – tutkimus: kaivostoiminta matalilla merialueilla tuo mukanaan suuret ympäristöriskit

Kaivostoiminta matalilla merialueilla vaarantaa tutkijoiden mukaan kestävyystavoitteet. Itämerellä malmimetallien louhiminen on uusi teollisuudenala.

Oulun aluetta Pohjois-Pohjanmaalla lentokoneesta kuvattuna.

Pohjois-Pohjanmaalla kehitellään Itämeren yhteistyötä

Pohjois-Pohjanmaa on mukana koordinoimassa Itämeren alueen matkailun kehittämistä yhdessä Puolan Pomorskin alueen kanssa.

En massa döda strömmingar i en hög på ett rostfritt bord.

Silakka on menettänyt puolet painostaan 40 vuodessa – nyt tutkijat löysivät uuden selityksen: jodin vähenemisen

Silakka on tärkeä ravintokala, mutta kärsii ilmastonmuutoksen tuomista vaikutuksista. Suolapitoisuuden lasku on muuttanut silakan ravintoa.

Harmaahylje Helsingin ulkopuoleisella merialueella.

Lounais-Suomen hallikiintiö pysyy ennallaan – edellisen metsästyskauden saalis oli 83 hallia

Suomen merialueilla elää vajaat 18 000 harmaahyljettä eli hallia.

Rahtilaivan kyydissä olevia kontteja Mussalon satamassa Kotkassa.

Maailmankauppaa piinaa nyt konttipula – Huoltovarmuuskeskus selvittää onko Suomella riittävästi laivoja jos vakava kriisi iskee

Venäjän eristäminen talouspakotteilla muutti merkittävästi Itämeren laivaliikenteen reittejä, aluksia ja aikatauluja.

Krisjanis Karins, Mette Frederiksen, Kaja Kallas, Gitanas Nauseda, Ursula von der Leyen ja Sanna Marin keskustelevat.

Pohjoismaat ja Baltian maat laajentavat energiasuunnitelmiaan: Tavoitteina valtava merituulivoima Itämeren alueelle

Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit kokoontuvat Tanskan päämisterin virka-asunnolle Marienborgiin tiistaina. Päättäjien julistus sisältää aiempaa nopeampia ja kunnianhimoisempia tavoitteita kiihdyttää yhteistyötä kaasuntuontiin, venäläisen energian korvaamiseen ja merituulivoimaan liittyen.

Moni on bongannut meduusoja pääkaupunkiseudun rannoilta – hyytelömäinen laji ei ole tavaton vieras  loppukesästä

Meduusat ovat ihmetyttäneet Helsingissä viime päivinä – hyytelömäinen laji on rannoilla harvinainen, muttei tavaton vieras

Rannoilla harvinaisia meduusoja on havaittu loppukesästä Helsingissä ainakin Eiranrannassa, Pihlajasaaressa, Kallahdessa ja Lauttasaaressa. Paikoin meduusoja on näkynyt jopa runsaasti.

Kartta Gotska sandön sijainnista Itämerellä.

Autolautalla syttyi tulipalo Ruotsin vesillä – aluksen evakuointi keskeytettiin

Latvian Ventspilsin ja Ruotsin Nynäshamnin välillä kulkevalla Stena Scandicalla syttynyt palo saatiin nopeasti hallintaan. Palo katkaisi kuitenkin alukselta sähköt.

Kokematon purjehtia haaksirikkoutui Kotkan edustalle purjeveneellä. Purjevene makaa kivikossa.

Merivartiosto sai nostettua Suomenlahdella toikkaroineen ja kivikkoon karahtaneen purjeveneen maihin

Ensipurjehduksellaan viime viikonloppuna olleen miehen karille ajama purjevene makaa nyt Kotkan Kantasatamassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle