Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruotsalainen panssari pienellä rantatiellä Gotlannissa.

Kirjeenvaihtajalta: Lapsiakin jo pelottaa, kun Ruotsi lähettää viestin Venäjälle ajattamalla panssarivaunuja Gotlannin hiekalla

Ruotsi on nostanut näyttävästi sotilaallista valmiuttaan, Suomi keskittyy perinteisesti tekemiseen.

Aseistetut sotilaat partioivat kadulla.

Venäjä toi Itämerelle maihinnousuun kykeneviä aluksia – asiantuntijat kertovat, mitä pullistelusta kannattaa panna merkille

Venäjä siirsi maanantaina ruotsalaismedioiden mukaan maihinnousualuksiaan pois Itämereltä.

Hävittäjäkone lentää sotalaivan yläpuolella.

Suomi ja Ruotsi ovat varautuneet Itämeren tilanteen kiristymiseen – UPI:n asiantuntija ei pidä Venäjän uhittelua vielä uhkaavana Pohjoismaille

Venäjän maihinnousualusten tämänviikkoinen tulo Itämerelle kytkeytyy asiantuntijan mielestä osaksi Ukrainan tapahtumia, eikä kyse ole Ruotsia tai Suomea koskevasta kriisistä.

Revontulet loistavat vihreänä Saimaan yllä tammikuussa 2022.

Lauantai 15.1.2022 (radio)

Itävallan koronarokotuspakko. Gotlannin puolustus. Haamulennot. Ennakkoäänestys. Revontulet, Säätiedot.

Helsingin yliopiston ja Verifinin professori, tutkimusjohtaja Paula Vanninen (kuvassa oikealla) ja Suomen ympäristökeskuksen kemisti, väitöskirjatutkija Hanna Niemikoski Helsingissä 12. tammikuuta 2022.

Itämereen upotetut taisteluaineet vaarantavat meren herkän ekosysteemin

Tuulivoimalat ja muut rakennushankkeet nostivat riskit jälleen tapetille.

Ruotsalaissotilaita Visbyn satamassa

Venäläisaluksia lipui Itämerelle, Ruotsi nosti valmiutta Gotlannissa – ministeriön asiantuntija: "Kyllä Suomessa ollaan valveilla"

Ruotsalaismedia on uutisoinut viime päivinä Itämerelle saapuneista Venäjän sota-aluksista ja Gotlannin sotilaallisen valmiuden nostamisesta. Suomen puolustusministeriön yksikönpäällikkö toppuuttelee uhkakuvia.

Meren rannassa tulee niin, että kameran linssi huurtuu.

Perämeri on jäätynyt kokonaan – jääasiantuntija: "Nyt ollaan aika varhaisessa viime vuosiin verrattuna"

Edellisen kerran Perämeri jäätyi kokonaan näihin aikoihin vuonna 2010.

Finlands lucia 2021 Tilde Polviander och luciakören i Domkyrkan i Helsingfors.

Maanantai 13.12.2021 (radio)

Koronatartunnat. Opiskelijoiden masennus. Rahtilaivat törmäsivät Itämerellä. Lucian päivä. Sääennuste.

Kaatuneen rahtialuksen  Etelä-Ruotsin edustalla on useita pelastusyksiköitä.

Yksi Itämeren laivaonnettomuudessa kadonneista löydetty kuolleena

Onnettomuus tapahtui Ystadin ja Bornholmin välisellä merialueella. Toinen alus kääntyi ylösalaisin heti törmäyksen jälkeen. Ruotsin merivartioston mukaan öljyvuodosta ei ole merkkejä.

Jäänmurtaja Otso

Jäänmurtaja Otso lähtee Perämerelle

Ensimmäiset merialueiden avustusrajoitukset tulevat voimaan lauantaina.

Harmaahylje Helsingin ulkopuoleisella merialueella.

Luonnonvarakeskus laski Suomen merialueilta 18 000 harmaahyljettä – kannan kasvun mahdollistaa ehkä Itämeren parantunut tilanne

Itämerellä laskennoissa nähtiin 42 000 harmaahyljettä. Vaikka Itämeri on monin paikoin saastunut, se on puhdistunut sen verran, että harmaahylkeet pärjäävät.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista. Lajia löytyi muun muassa Helsingin Lauttasaaren edustalta.

Maanantai 8.11.2021 (radio)

Kehitysvammaista poikaa kohdeltiin kaltoin hoivakodissa. Koronapotilaiden määrä kasvaa. Vieraalla kielellä työskentely pelottaa monia suomalasfirmoja. Espoosta löytyi merihapsikkaa. Säätiedot.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista. Lajia löytyi muun muassa Helsingin Lauttasaaren edustalta.

Helsingin seudun merialueilta löytyi useita merkittäviä vedenalaisia lajeja – vieraslaji valesinisimpukka tuli Meksikonlahdelta laivojen mukana

Harvinaisia ja meriluonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä lajeja löytyi muun muassa Lauttasaaren edustalta, Tahvonlahdelta ja Espoon Kytöstä.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Fire aboard ship carrying flammable liquids on Gulf of Finland

According to the Helsinki Maritime Rescue Centre, the ship's crew extinguished the fire and the cargo was not in danger. As of Sunday evening, the MSC Shannon was still south of Raseborg.

Dimma i Nystads skärgård, södra Bottenhavet, maj 2020.

Selkämeren kansallispuisto 10-vuotias – vedenalainen luonto on kiinnostanut miltei sataa tuhatta kävijää

Suomen suurin Itämeren suojelualue on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Selkämeren kansallispuiston merkkivuotta juhlistavat yleisötapahtumat on siirretty koronarajoitusten vuoksi ensi vuoteen.

Väitöskirjatutkija Laura Kaikkonen esittelee merenpohjasta nostettua rautamangaanin saostumaa.

Itämeren suojelu takkuaa sopimuksista huolimatta – suojelukomission suomalainen tarkkailijajäsen näkee toimet osaksi puuhasteluna

Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio HELCOM päivitti lokakuussa Baltic Sea Action Plan -suojeluohjelmaansa. Meren tilan piti olla hyvä jo nyt vuonna 2021, mutta uusi takaraja on siirretty vuoteen 2030. Meren rehevöityminen ei ole pysähtynyt, vaikka yhdyskuntien jätevedet on saatu puhdistettua.

Kaira ja moottorikelkka Perämeren jäällä Kemin edustalla.

Perämerellä on alkanut jäätalvi – tavallisesti jäitä havaitaan alueella vasta marraskuun puolivälissä

Ilmatieteen laitos tekee jääkartat yhteistyössä Ruotsin meteorologisen laitoksen kanssa.

Lohenpoikasia makaa rivissä läpinäkyvän astian päällä, jota ihmiskäsi pitelee. Yksi kaloista in suurempi, muut yli puolet pienempiä.

Jättimäinen lohivaellus Suomesta sai Itämeren lohikannan kukoistamaan – mereen päätyi eniten poikasia noin 40 vuoteen

Suomessa on monia jokia, joissa luonnollinen lohikanta on hyvä. Ilmastonmuutos näkyi jo tänä vuonna Kymijoessa, kun kesä oli kuuma.

Juhlakulkueessa kannetaan Ahvenanmaan lippuja.

Åland celebrates 100-year anniversary of demilitarisation

President Niinistö said the demilitarisation of Åland remains important for continued stability in the Baltic Sea region.

Purjelaivoja Turussa.

Helsinki on yksi kohdesatamista Tall Ships Races 2024 –purjehduskilpailussa

Joka neljäs vuosi järjestettävät kilpailut peruttiin tältä vuodelta. Helsinki on toiminut tuhansien nuorten kansainvälinen purjehdustapahtuman kohdesatamana vuosina 1972, 1988, 2000 ja 2013.

Purjeveneitä.

Isojen purjealusten kisaa ei nähdä Kotkassa vuonna 2024 – Tall Ships' Races -isännyydet menivät Turkuun, Maarianhaminaan ja Helsinkiin

Purjehdustapahtuman kattojärjestö on päättänyt vuoden 2024 isäntäsatamat. Mukaan valittiin ne satamakaupungit, joilta tapahtuma peruuntui kuluneena kesänä. Lisäksi mukaan pääsi Helsinki.

Meriauran havainnekuva uudesta Saimaan rahtialuksesta saapumassa Mälkiän sulkuun Saimaan kanavalla

No deal yet on continuing Russian timber transports through Saimaa Canal

The canal was completed in 1856, linking Finland's largest lake with the Baltic Sea via the port of Vyborg.

Ett vrak

Suomen merialueilla on parikymmentä riskihylkyä, joista voisi valua öljyä – Saaristomerellä tyhjennetään vuosikymmeniä meressä olleen Beatrisin polttoainetankit

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmassa tunnistetaan Itämeren riskihylkyjä. Suomen aluevesillä saattaa olla yli tuhat hylkyä, joissa on öljyä tai muita vaarallisia aineita.

Tutkijat kartoittavat Ahvenanmaan meriluontoa

Itämeren pohjan kunto huolestuttaa – Ahvenanmaan vesissä useita suojelua kaipaavia kohteita

Meriluonnon suojelu ei ole edennyt Ahvenanmaalla kovin suotuisasti, mutta tekeillä oleva laaja kartoitus antaa tietoja saarimaakunnan arvokkaista merialueista. EU:n tavoitteena on saada 30% unionin alueista suojeltua tämän vuosikymmenen aikana. Ahvenanmaalla suojelualueita on vasta kolmisen prosenttia.

Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin poseeraavat sohvalla Tampereen G Livelabissa.

Ilkka Herlin: Rikkailla on moraalinen vastuu käyttää varojaan ilmaston hyväksi

Ilkka Herlin on yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä. Hän peräänkuuluttaa varakkaiden vastuuta ilmaston kriisissä, ja pitää Itämeren pelastamista elämäntehtävänään yhdessä puolisonsa Saara Kankaanrinnan kanssa.

Kuuppaäyriäinen.

Maapallon toiselta puolelta kotoisin olevia äyriäisiä löytyi Itämerestä – tutkijan mukaan niitä on paljon: "Emme vielä tiedä, onko tästä haittaa"

Kotkan edustalta kesällä tavattua uutta äyriäislajia on löydetty Suomen etelärannikon vesistöistä laajemminkin. Kuuppaäyriäisiin kuuluvia yksilöitä on nyt löydetty myös Porvoon edustalta. Lajia ei ole tavattu Suomessa koskaan aikaisemmin.

Oikealla etualalla Juha Flinkmanin kasvot sivuprofiilista. Taustalla sinilevälauttojen keskellä seilaava tutkimusalus Aranda. Mereen piirretty otsikko: Perjantai-dokkari: Rakas, sairas Itämereni

Tutkijat saavat synkän mittaustuloksen Itämerellä – lähes 40 vuotta merta tutkinut biologi ei vielä ole menettänyt toivoaan Itämeren suhteen

Jos Itämeren lämpeneminen jatkuu, meren pohjasta voi alkaa vapautua metaania, joka on järkyttävän paha kasvihuonekaasu, pelkää meribiologi Juha Flinkman. "Sitten se on game over", Flinkman sanoo.

Lohenuisteluvene avomerellä

Lohenuistelijat tyrmistyivät kalastussääntöjen muutoksista – kaikki kalastus rajattaisiin rannikkovesiin

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES suosittelee lohenkalastuksen täyskieltoa Itämeren pääaltaalle ja rajoituksia Pohjanlahden rannikolle. Suomen kanta tuleviin kalastuskiintiöneuvotteluihin niputtaa yhteen kaupallisen ja vapaa-ajankalastuksen. Samalla vetouistelu rajattaisiin vain neljän merimailin säteelle rannikosta.

Kuvassa näkyvät sateella suojatietä ylittävät jalat, joissa on keltaiset kumisaappaat.

Torstai 23.9.2021 (radio)

Ilmastonmuutos ja tulvat. Vammaisten palvelut. Koronarajoitusten purku. Itämeren kunto. Sääennuste.

Merimaisema Haukilahden rannassa, Espoossa.

Suomenlahdella merkkejä Itämeren elpymisestä, Selkämerellä tilanne on huolestuttava

Suomenlahden rannikkovesissä pohjan tila oli 20-vuotisen seurantajakson parhaita. Selkämeren syvänteissä happitilanne näyttää Suomen ympäristökeskuksen mukaan huononevan edelleen.

Kuplia vedessä.

Terve meri on hiilinielu, mutta miten on Itämeren laita? Meri- ja ilmastotutkijat yrittävät selvittää tätä nyt ensimmäistä kertaa yhdessä

Uusi monitieteinen tutkimuskeskus pyrkii selvittämään meren ja ilmakehän välistä vuorovaikutusta sekä sen ilmastovaikutuksia. Vastaavaa tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty Itämeren alueella.

Meriarkeologi Minna Koivikko koki ikimuistoisen hetken, kun Badewannen sukeltajat nostivat leijonanpään pintaan.

Mysterious 18th century warship artefact pulled from Gulf of Finland

Marine archaeologist Minna Koivikko said she got goosebumps simply talking about the moment the relic was handed to her.

virtavesien kunnostus, karjaa

Ilmastonmuutos mitätöi jo tehtyä vesiensuojelutyötä: valtio vastaa jättihaasteeseen korottamalla vesistökunnostuksen määrärahoja roimasti

Vesistönsuojelun määrärahoja on nostettu roimasti viiden vuoden takaisesta. Enimmät hakijat ovat paikallisia vesiensuojeluyhdistyksiä.

Porin silakkamarkkinat Porin Etelärannassa.

Silakkamarkkinat jäävät Porissa pitämättä jo toisen kerran peräkkäin – Selkämeren silakkakanta pysynyt vahvana

Porin silakkamarkinat on pidetty perinteisesti syyskuun alussa. Ne jouduttin perumaan koronan vuoksi myös viime syksynä. Samoin on käynyt Raumalla. Markkinoiden nimikkokalan kanta on edelleen vahva Selkämerellä, kun taas muualla Itämerellä tilanne on huonompi.

Blågröna alger som har ansamlats vid vassen.

Kansanedustajat perustivat uuden Saaristomeri-ryhmän – tavoite on sama kuin hallituksella

Ryhmän tavoitteena on edistää toimenpiteitä, joilla Saaristomeren valuma-alueen ravinnetilannetta parannetaan.

Öljyntorjunta-alus ja puomit vedessä. Harjoitus Kotkassa.

Rajavartiolaitos kippasi rekallisen popcornia Suomenlahteen – naposteltavat leviävät kuin öljy aalloilla, ja se harjoituksessa haluttiin nähdä

Vilkkaasti liikennöity Itämeri on Suomelle elintärkeä, mutta monimutkainen toimintaympäristö sisältää myös vaaranpaikkoja. Torstaina on vietetty Itämeripäivää.

Ilmatieteen laitoksen kenttämestari Tuomo Roine ja SYKEn tutkija Pinja Näkki toivottamassa meriroskapoijulle hyvää matkaa

Meriroskapoiju on kerännyt tietoja Merenkurkun roskista koko kesän – tutkijat yllättyivät siitä, miten pitkiä matkoja poiju ja roska liikkuvat

Meressä kelluva muovi taittaa pitkiäkin matkoja, vahingoittaa merielämiä ja hilseilee mikromuovia, ennen kuin aallot ehkä heittävät sen rantaan. Merenkurkun poiju on osa kansainvälistä hanketta. Tällä hetkellä se on jumissa Uumajan edustalla.

Öljyä Jyväsjärvessä

Itäisellä Suomenlahdella alkaa tänään kansainvälinen jättiharjoitus – kuvitteellisessa tilanteessa mereen pääsee vaarallista kemikaalia ja öljyä

Rajavartiolaitoksen johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja Kymenlaakson ja Helsingin pelastuslaitoksilta, WWF:stä, Merivoimista, Suomen Punaisesta Rististä ja muita toimijoita Itämeren rannikkovaltioista.

Havsklippor i soligt väder, sjöfåglar simmar i havet.

Ahvenanmaan saaristossa kirjattiin kesällä kaksi merellistä lämpöaaltoa

Meriveden lämpötila oli keskimäärin 3,5 astetta ja enimmillään 5 astetta keskiarvoa korkeammalla.

Maisema Virpiniemen merivartioaseman edustalla.

Itämerennorpan metsästys ei enää edellytä pyyntilupaa – Metsästys on sallittua ainoastaan Perämerellä

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kiintiömetsästys vähentää metsästäjien hallinnollista taakkaa. Itämerennorppien laskentatulos on vaihdellut voimakkaasti 2010-luvulla.

Laaja kuva merestä, jossa surffaa leijalautailijoita, etualla hiekkarantaa.

Expert: Gulf of Finland's low blue-green algae levels this summer 'gives us hope'

The scientist noted that the amount of phosphorus, which is essential for cyanobacterial growth, in the Gulf has dropped by around 60 percent compared to their worst, peak levels.

Laaja kuva merestä, jossa surffaa leijalautailijoita, etualla hiekkarantaa.

Levätilanne Suomenlahdella ei räjähtänytkään käsiin, vaikka heinäkuu oli poikkeuksellisen kuuma – Erikoistutkija: "Tämä kesä antaa toivoa"

Tähän mennessä leväkesä on tutkijoiden havaintojen mukaan ollut Suomenlahdella koko 2000-luvun helpoimpia. Tämä voi olla myönteinen merkki Itämeren tilasta, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Sukeltaja flöitti-hylyn vieressä.

"Unique" Gulf of Finland shipwreck may be 400 years old

The wreck was found at a depth of 85 metres and appears from engravings to have been built in 1636.

Sukeltaja flöitti-hylyn vieressä.

85 metrin syvyydestä Suomenlahdesta löytyi ainutlaatuinen hylky, ja nyt se varmistui 400 vuotta vanhaksi – iän paljasti peräpeilin vuosiluku

Viime vuonna Suomenlahden pohjasta löytyneen flöitti-hylyn peräpeilin mukaan laiva oli valmistettu vuonna 1636. Uusien tietojen valossa voi olla mahdollista myös selvittää laivan viimeisen miehistön henkilöllisyydet.

Rakkolevää veden pinnalla Dalskär-saaren rannalla, Saaristomerellä.

Rakkolevän kainalossa vilisee elämää – ravistele rakkohaurua ja kerro havaintosi levän eläimistä

Åbo Akademi pyytää kansalaisilta havaintoja siitä, mitä eläimiä löytyy rakkolevän poimujen sokkeloista ja pinnalta.

Sinilevää kuvattuna Uudessakaupungissa merenlahdessa 24.7.2021

Sinilevätilanne on pysynyt rauhallisena Saaristomeren ulkosaaristossa – sisäsaariston poukamissa levää on paikoin runsaasti

Sisävesillä levästä on vain harvoja havaintoja. Suurin osa järvistä on ollut puhtaita kuluvan viikon aikana.

Sapokan sataman venelaituri Kotkassa.

Saaristomerelle iski vuosisadan ruuhka – venepaikkaa jaksetaan odotella tuntikaupalla, vaikka toisessa suunnassa olisi väljää

Suomenlahti on harvojen veneilijöiden lomakohde. Itäistä Suomenlahtea pidetään vieraana, kapeana ja kivikkoisena, jossa on vähemmän satamia ja vähemmän nähtävää. Suomenlahdelle päätyneet kehuvat välitöntä tunnelmaa ja väljyyttä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle