Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tänään selviää, ketkä saavat kirjallisuuden Finlandia-palkinnot

Finlandia-palkinnot jaetaan kolmessa kategoriassa.

Ylen aamu tänään: Vanhemmuus ei aina ole niin ihanaa – Miksi kielteisistä tunteista on niin vaikea puhua? Katso lähetys tästä.

Aamun kirjan vieraana on Mikko Rimminen. Viimeinen sana pohtii luoko media turhia vastakkainasetteluja.

Analyysi: Nyt on lukijoille herkkua – Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat koskettavat ja niissä on poikkeuksellisen paljon tunnetta

Finlandia-kuusikko saa täydet pisteet empatian kasvattamisesta, Yle Uutisten kirjallisuustoimittaja Miia Gustafsson arvioi.

Onko suomalainen kirjallisuus maailmankirjallisuutta?

Kääntäjä on kirjallisuuden elävä silta

Saisinko yhden neuvoa antavan? Työelämäni on ihan muuttunut.

Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko

Klassikko, dekkari vai peräti tiiliskivi? Tässä 12 vinkkiä kesälukemiseksi

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Valikoimme mukaan myös kevyempää luettavaa.

Klassikko, dekkari vai peräti tiiliskivi? Tässä 12 vinkkiä kesälukemiseksi

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Valikoimme mukaan myös kevyempää luettavaa.

Kevään kymmenen kiinnostavaa kirjaa: Jenni Haukion kokoamia runoja, uutta Rimmistä ja Austeria

Keväällä julkaistaan mielenkiintoista käännöskirjallisuutta. Kevät on myös runojen aikaa.

Testaa kuinka hyvin tunnet Finlandia-voittajat?

Testaa tunnistatko Finlandia voittajat

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat julki torstaina

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat julkistetaan tänään torstaina. Ehdolle nimetään enintään kuusi romaania.

Suomen elokuvasäätiöltä tukea elokuvantekijöille

Suomen elokuvasäätiö kertoi tiistaina syyskuun elokuvatukipäätökset. Suurin myönnetty yksittäinen tuki oli yli 100 000 euroa.

Pussikaljoittelu houkuttelee porukkaa lehtereille

Viime perjantaina ensi-iltansa saanut Pussikaljaelokuva on houkutellut runsaasti katsojia teattereihin. Kirjailija Mikko Rimmisen Pussikaljaromaaniin perustuva leffa on kerännyt maanantaihin mennessä lähes 15 500 katsojaa sekä 150 000 euron lippupotin.

Pussikaljaelokuva tuo romaanin lihaksi ja vereksi

Kolme kaverusta, pussikaljaa, helteinen Kallio ja valinta elämäntavasta vain olla - tarina yhdestä päivästä avaa ikkunan osaan suomalaista yhteiskuntaan.

Tähtihetki arvosteli elokuvat Illusionisti, Win Win ja Pussikaljaelokuva

Esko Rautakorven vieraana Tähtihetkessä oli tällä viikolla Pussikaljaromaaniin perustuvan elokuvan ohjaaja Ville Jankeri. Muina esiteltävinä elokuvina olivat Illusionisti ja Win Win.

Pussikaljaelokuva leikittelee nasevalla dialogilla

Ohjaus: Ville Jankeri Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Eero Milonoff, Jussi Nikkilä ja Ylermi Rajamaa. K- 13

Pussikaljaelokuva tavoittaa Kallion karheuden

Mikko Rimmisen romaaniin perustuva Pussikaljaelokuva saa ensi-iltansa Espoo Ciné -festivaaleilla elokuun lopulla. Kalliossa kuvattu filmi tavoittaa kaupunginosan karhean luonteen.

Nuoren Voiman Liitto kirjailijakiertueelle

Nuoren Voiman Liiton kirjailijakiertue Hula Hula Run Run käynnistyy perjantaina 10. kesäkuuta Tallinnasta. Lukuturnee kestää kaksi viikkoa. Mukana on myös Mikko Rimminen.

Elokuvajuhlien ohjelmisto muotoutuu

Syyskuussa järjestettävien elokuvajuhlien valmistelu etenee Nurmeksessa. Juhlien ohjelmisto on rakentumassa ja uusitut internet-sivut avautuvat keskiviikkona. Tapahtumassa ensi-iltaelokuvana nähdään Finlandia-palkitun kirjailijan Mikko Rimmisen romaaniin pohjautuva Pussikaljaelokuva.

Kulttuurilehti LUMO lopettaa

Yle Uutisten tietojen mukaan vasta kaksi kertaa ilmestynyt Kulttuurilehti LUMO lopettaa toimintansa odotettua heikomman myynnin takia. Lehti lanseerattiin Helsingin kirjamessuilla viime syksynä.

Sananen - Viisitoista kesää mä häntä ihailin

Joulupukkia tässä odotetaan. Paineet kyllä kasvavat. Saa olla aika karismaattinen ja kiehtova persoona tämä Father Christmas, sillä niin hienoja miehiä meiltä on viime aikoina otettu alta pois. Kesällä lähti Tabermann, nyt Kari Tapio. Aitoja hengen puhaltajia. Niitä ei ilmesty liikaa.

Finlandia-palkinnossa on käynnissä sukupolvenvaihdos

Finlandia-palkinnon voittajan valitsi tänä vuonna Yleisradion kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Esiraadin valitsemat kirjailijat ja esiraati itsekin ovat nuorempia kuin aiempina vuosina. Joenniemi kuitenkin ihastui Mikko Rimmisen teoksen keski-iän ylittäneeseen naiseen.

Novelist Rimminen Wins Finlandia Prize

Finland's biggest literary prize has been awarded to Mikko Rimminen, 35. The winning novel, Nenäpäivä ( Red Nose Day) is about a lonely middle-aged woman who poses as a public-opinion pollster in order to meet people.

Finlandia-palkinto Mikko Rimmisen Nenäpäivälle

Mikko Rimmisen teos Nenäpäivä on saanut vuoden 2010 Finlandia-palkinnon. Palkinnosta päättänyt toimittaja Minna Joenniemi kuvaa kirjan kieltä "ainutlaatuisen pursuavaksi". Huumorillaan teos haastaa perusnegatiivisuuden ja kääntää mustan valoisaksi.

Aamun kirjassa 2.12. Mikko Rimmisen Nenäpäivä

Mikko Rimmisen romaani on hauska, itkettävä ja inhimillisen lämmin, vaikka hän kyseenalaistaa, miksi kaiken pitäisi aina olla hauskaa. Päähenkilö Irma on myöhäiskeski-ikäinen yksinelävä nainen, joka rakastaa ihmisiä. Hän tekeytyy kyselytutkijaksi, jotta pääsisi ihmisten koteihin juttusille.

Finlandia-ehdokkaat julki – kansalaisuusjupakka muutti palkinnon perusteita

Suomen Kirjasäätiö on julkistanut tämän vuoden Finlandia-palkinnosta kisaavat kirjat. Yhden kuudesta ehdokaskirjasta on kirjoittanut Alexandra Salmela, joka ei ole Suomen kansalainen. Kirjasäätiö oli olettanut, että kaikki ehdokkaat täyttävät palkinnon myöntämiselle asetetut kriteerit.

Uudellemaalle valtaosa kirjallisuuden taitelija-apurahoista

Yli puolet valtion kirjallisuuden apurahoista myönnettiin Uudellemaalle. Muun muassa kirjailijat Kjell Westö ja Mikko Rimminen saivat valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan.

Kirjailija Matti Mäkelä sai taiteilija-apurahan

Joensuulainen kirjailija Matti Mäkelä on saanut valtion kolmevuotisen taiteilija-apurahan. Valtion kirjallisuustoimikunta myönsi apurahan 42 kirjailijalle ja kahdeksalle kääntäjälle. Hakijoita oli 312.

Kirjallisuuden taiteilija-apuraha Westölle, Mörölle ja Rimmiselle

Muun muassa kirjailijat Kjell Westö, Mari Mörö ja Mikko Rimminen ovat saaneet valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan. Valtion kirjallisuustoimikunta myönsi apurahan 42:lle kirjailijalle ja kahdeksalle kääntäjälle. Hakijoita oli 312.

Pussikaljaelokuva valtasi Kallion kadut

Kallion kaupunginosa on viime viikkoina toiminut suurena lavasteena, kun sen kaduilla ja puistoissa on kuvattu Pussikaljaromaanin elokuvaversiota. Keskellä vilkkainta kaupunkia kuvaaminen on vaatinut paljon varsinkin turvajärjestelyiltä. Tekijöiden mukaan Kallio on kuitenkin ottanut heidät avosylin vastaan.

Helsinkiläiskirjasto houkuttelee naukkailemaan kirjacocktaileja

Helsinkiläinen Kallion kirjasto kutsuu tänä kesänä nuoria aikuisia kirjojen pariin kirjaterassilla. Baarikulttuurista leikitellen vaikutteita ottava Hard Book Cafe tarjoaa helpotusta lukujanoon heinäkuisina perjantai-iltoina.

Pussikaljaromaani siirtyy valkokankaalle

Kolmen syrjäytymisen kynnyksellä olevan nuorenmiehen ystävyydestä kertova elokuva kuvataan ensi kesänä Kalliossa. Elokuvateattereihin Pussikaljaelokuva tulee syyskuussa 2011.

Työväenkirjallisuudelle uusi tapahtuma

Työväenkirjallisuus saa oman tapahtumansa. Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään Tampereella syksyllä.

Elokuvasäätiön suurin tukipotti Aki Kaurismäelle

Suomen elokuvasäätiö tukee Kaurismäen Le Havre -elokuvaa 750 000 eurolla. Elokuvan ensi-ilta on vuoden kuluttua.

Keijo Siekkinen Jäähyväiset rakkaudelle

Keijo Siekkisen romaani Jäähyväiset rakkaudelle on velmu kertomus omaperäisestä ja värikkäästä ystävysporukasta. Merzi on matemaattinen nero, advokaatti Tommola nuhruinen asianajaja ja Siekkinen on kirjailija, joka on vaiennut yli kymmenen vuotta. Heidän lisäkseen pääosissa ovat rivosuiset ja ronskit naiset: lavastaja Marke ja näytelmäkirjailija Siula. Koko sakin päähänpinttymänä on vapauttaa kirjakauppias Muttinen mielisairaalan suljetulta osastolta.

Mikko Rimminen: Pölkky

Mikko Rimmisen kirja Pölkky on tarina näennäisestä tapahtumattomuudesta, nahjusmaisuudesta, ujoudesta ja yksinäisyydestä.

Joenpellon talo saa uudet asukkaat

Kirjailija Eeva Joenpellon talo Sammatissa saa uudet asukkaat lähiaikoina. Eeva Joenpelto testamenttasi talonsa WSOY:n kirjallisuussäätiölle ennen kuolemaansa viisi vuotta sitten.

Suomalaiset kauppaavat lastenkirjoja Intiaan

Lontoon kirjamessut ovat viime vuosina nousseet Euroopan tärkeimpien kirjamessujen joukkoon. Maanantaina alkaneilla messuilla on esillä myös suomalaista kirjallisuutta. Suomalaisen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen johtaja Iris Schwank kertoo, että suomalaiset yrittävät nyt myydä lastenkirjallisuutta Euroopan ulkopuolelle.

Chatti, curling ja toasti suomeksi?

Teemalla "Oma kieli, oma mieli" kouluissa muun muassa kirjailijavierailuin vietettävällä lukuviikolla painotetaan tänä vuonna käännöskirjallisuutta ja kaikkien oikeutta omaan kieleen. Osana viikkoa Yxi, Caxi, Colme -sanakilpailu haastaa nuoret sanasepot etsimään uusia sanoja suomen kieleen.

Suomalainen nykykirjallisuus kiinnostaa Venäjällä

Venäläisiä kustantajia ja kirjallisuustoimittajia on parhaillaan Suomessa. Heidän mukaansa Suomen kirjallisuus on saamassa jalansijaa Venäjällä. Moni merkittävä kirjallisuuslehti on tekemässä Suomi-teemanumeroa, ja kirjakäännöksiä ilmestyy tasaiseen tahtiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle