Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kari Jääskeläinen oikeudessa tammikuussa.

Katri Kulmunin entiselle erityisavustajalle vaaditaan vankeutta – syyttäjä: ”Jääskeläinen on ajatellut, että valtiolla on piikki auki”

Syyttäjän mukaan erityisavustaja sai valtiovarainministeriön maksamaan ministerinä toimineen Katri Kulmunin puoluepoliittisesta esiintymisvalmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa.

Panda syö bambua.

Valtio on pelastamassa Ähtärin pandat viidellä miljoonalla eurolla: ”Uskomme vasta, kun rahat ovat tilillä”, sanoo kaupunginjohtaja

Hallituksen lisätalousarviossa on Ylen tietojen mukaan pelastuspaketti Ähtärin pandapariskunnalle. Tämä olisi eläinpuistolle jättipotti. Kaupunginjohtaja muistuttaa, että tukea on luvattu ennenkin.

Kari Hakari ja Mika Niemelä.

STM pyytää sote-alueille 700 miljoonaa, VM:n budjettipäällikkö tarjoaa nollaa – eri tukipakettien mahduttaminen menokehyksiin vaatii luovuutta

Juuri aloittaneet hyvinvointialueet ovat valmiiksi talousahdingossa. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan alue joutuu leikkaamaan yli 100 miljoonalla palveluitaan, jos hallitus ei osoita sille lisää rahaa.

Ensihoitajia ambulanssissa.

Sairaanhoitajia, lääkäreitä ja palomiehiä valittiin kymmenittäin aluevaltuustoihin – ja nyt heiltä ehkä evätään työ hallituksessa

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluehallituksissa kukaan ei ole ohjeistuksesta huolimatta toistaiseksi jättänyt paikkaansa.

matkailuauto, Asuntoauto, asuntoautojen vuokraus,  asuntoautojen myynti, Touring Cars, petikko, helsinki , matkailu, leirintämatkailu

Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä

Ennusteiden mukaan Suomen talous luisuu ensi vuonna taantumaan. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on monille yrityksille valoisampi kuin mitä otsikoista voisi päätellä. Vahvat taseet ja puskurit suojaavat yhtiöitä vaikeina aikoina.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.

Taantuma lähestyy, mutta isoilta lomautuksilta saatetaan välttyä

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että lomautusten määrä pysyy lähikuukausina rajallisena taantumasta huolimatta. Lomautukset kohdistuisivat tietyille toimialoille.

Valtorin ulko-ovi.

Poliisi aloitti esitutkinnan Valtorin ex-toimitusjohtajan virkarikosepäilystä – virastaan eronnut Tero Latvakangas sai tiedon mediasta

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Valtorin ex-toimitusjohtajan Tero Latvakankaan epäillystä virkarikoksesta. Valtiovarainministeriö vahvistaa saaneensa tiedon asiasta poliisilta.

Valtioneuvooston lina Helsingissä.

Valtion virkamiestä epäillään mahdollisesta virkarikoksesta

Esitutkinnassa pyritään selvittämään, onko epäilty ollut esteellinen osallistumaan työntekijän työsuhdetta koskevien asioiden käsittelyyn.

Kuvassa: Erkki Liikanen ja Esko Aho

Lama-ajan kärkipoliitikot Aho ja Liikanen vaativat selvää suunnitelmaa velan taittamiseksi – “Kukaan ei saa leikkauksista taputuksia”

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) arvioi, ettei valtiovarainministeriön esittämää yhdeksän miljardin sopeutusta saada aikaiseksi ilman sosiaaliturva- ja koulutusleikkauksia.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi, ettei yksikään puolue allekirjoittaisi täysin valtiovarainministeriön virkamiesten puheenvuoroa, jonka mukaan Suomen valtiontaloutta pitäisi kahdella seuraavalla vaalikaudella vahvistaa yhteensä yhdeksän miljardin euron edestä erilaisilla sopeutustoimilla.

Poliitikot eivät niele VM:n ennakoimia miljardileikkauksia – SDP:n Mäkynen: ”tuskin yksikään puolue kaikkea siitä allekirjoittaa”  

Ylen A-talkissa poliitikot keskustelivat torstaina siitä, millaiset sopeutustalkoot Suomella on ensi vaalikaudella edessä.

Autoja talvisella tiellä.

Torstai 8.12.2022 (radio)

Valtion menot. Puolueiden kannatus. Lasten uimataito. Lumisateet. Sää.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta, ja toisessa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Ministeriön virkamiehet ehdottavat suomalaisten arjessa tuntuvaa kulukuuria – ”Aluksi kirpaisee”, sanoo ekonomisti

Ministeriön virkamiehet esittävät mittavia toimenpiteitä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Päivi Puonti ja Mika Maliranta pitävät virkamiesten puheenvuoroa tervetulleena.

grafiikka: julkinen velka suhteessa BKT:hen. Grafiikassa esitellään tietä jossa julkista taloutta vahvistettaisiin 9 miljardilla.

Tässä talousvirkamiesten madonluvut seuraaville hallituksille: Edessä 9 miljardin euron kulukuuri, tarvitaan sekä säästöjä että veron kiristyksiä

Valtiovarainministeriön virkamiehet sitoisivat työttömyyspäivärahan keston työssäoloaikaan ja nostaisivat alempia arvonlisäveroja. Poliitikot sanovat ottavansa virkamiesten viestin hyvin vakavasti.

Annika Saarikko

Rahaministerit puivat Unkarin miljarditukia – Annika Saarikon mukaan Suomi on valmis lisäselvityksiin Unkarin ongelmiin liittyen

Suomi on valmis Unkarin oikeusvaltiotilanteeseen liittyviin lisäselvityksiin. Useat EU-maat ovat vaatineet komissiolta uutta selvitystä Unkarin tilanteesta.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Lapin hyvinvointialueelle 7,6 miljoonaa euroa lisärahaa tietojärjestelmien muutoksiin

Avustuksen tarkoituksena on varmistaa ICT-palvelujen jatkuvuus ja yhteentoimivuus.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto pitää kokousta. Sali on täynnä valtuutettuja, joilla on avatut tietokoneet pöydillä.

Ministeriön muutosjohtaja patistaa hyvinvointialueita tarkistamaan päättäjiensä jääviyden – tarkasteltavana työntekijöiden vaalikelpoisuus

Nykyisen lakitulkinnan mukaan hyvinvointialueen työntekijät eivät ensi vuonna ole vaalikelpoisia aluehallitukseen. Aluetasolla toivotaan lakimuutosta, mutta se ei välttämättä toteudu ennen vuoden loppua.

Bild från takkanten: Regeringen samlas runt stort mötesbord i Ständerhusets sal

Ministeriö haluaa suitsia tulevien hallitusten velanottoa ja ehdottaa, että valtionvelan koko lyötäisiin lukkoon useammille vaalikausille

VM:n työryhmä ehdottaa, että jo hallitusneuvotteluissa lyötäisiin lukkoon koko vaalikauden tulojen ja menojen erotus eli mahdollinen yli- tai alijäämä. Tämä ohjaisi hallituksen rahankäyttöä kerralla useammalle vuodelle. Valtiovarainministeriön budjettipäällikön mukaan velkaantuminen täytyy pysäyttää.

Luumäen hyvinvointiasema- kyltti.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen investointisuunnitelma menee uusiksi – haudatut hankkeet saattavatkin saada rahaa

Valtuuston laskentavirheestä johtuen tulevan hyvinvointialueen lainabudjettiin ilmestyy yli 58 miljoonaa euroa lisää. Esimerkiksi Armilan terveyskeskuksen rahoitusta voidaan nyt harkita uudelleen.

Pertunmaan kunnantalo

Pertunmaa sai lisää armon aikaa – kuntajakoselvitystä ei aloiteta ainakaan vielä

Pertunmaan kunta on ollut kriisikuntamenettelyssä reilun vuoden. Lisäaikaa talouden tasapainottamiseen on ensi kesän korville.

Fortumin pääkonttori ulkoa.

Kurikan kaupunki omistaa Fortumia enemmän kuin mikään muu kunta Suomessa – hallintojohtaja Uniper-kaupoista: Kohtuullinen ratkaisu

Kurikka on laskenut ensi vuoden budjetiin miljoonien osinkotulot sekä Fortumilta että Nesteeltä. Osinkojen kohtalo on edelleen hämärän peitossa.

Laihian terveysaseman kyltti, jossa lukee terveysasema ja neuvola.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue tarvitsee talouden tasapainottamistyöryhmän heti alkuun

Hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023, mutta niiden palvelujen rahoitus on herättänyt huolta jo etukäteen. Etelä-Pohjanmaalla perustetaan talouden tasapainottamistyöryhmä.

Kainuun keskussairaala kesäkuussa 2022.

Kainuun hyvinvointialueen ensi vuoden talous on 25 miljoonaa euroa pakkasella – säästöjä löydettävä, valtiolta odotetaan vastaantuloa

Valtio on antanut Kainuun hyvinvointialueen toimialueille rahaa 343 miljoonaa euroa. Yhteenlaskettu alijäämä on 25 miljoonaa euroa eli noin 7 prosenttia.

Kuopion yliopistollisen sairaalan aulatila.

Yliopistosairaalalisä palasi pöydälle – Päijät-Hämeeltä lähtisi 11 miljoonaa vuodessa

Valtiovarainministeriö esittää, että hyvinvointialueet, joilla on yliopistosairaalat, saisivat lisärahoitusta. Rahoitus rokottaisi muita alueita.

Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa.

Annika Saarikko energiakriisipaketista: Lainan ehdot ovat poikkeuksellisen ankarat – viesti yhtiöille, että kyse viimesijaisesta avusta

Hallitus esittää 10 miljardin euron kriisipakettia energiayhtiöille. Lainojen ja takausten ehdot ovat tiukat: esimerkiksi korko on kova.

Grafiikka valtion velasta asukasta kohden. Vuonna 2012 velka oli 15 300 euroa, vuonna 2023 se on hallituksen budjettiesityksen mukaan 26 397 euroa.

Suomen velkavuori kasvaa niin suureksi, että tulevat hallitukset joutuvat kiristämään vyötä jopa vuosikymmeniä, sanoo professori

Valtionvelka on nousemassa ensi vuonna 146 miljardiin euroon. Asiantuntijat olisivat karsineet hallituksen budjettiesityksestä menolisäyksiä.

Marin ja Saarikko.

Uutissuomalainen: Ministeri Saarikko ehdotti Marinille Uniper-kokousta

Valtiovarainministeri Saarikko ehdotti heinäkuussa hallituksen kokousta Uniper-sopimuksen vuoksi, mutta pääministeri Marin ei kutsunut sitä koolle. Marin sanoo käyttäneensä Uniper-asiaan lomapäiviä.

Lakeuden Ristin torni Seinäjoella

Seinäjoen seurakunta laskemassa tuloveroprosenttiaan – verokertymä silti kasvussa

Vaikka tuloveroprosenttia lasketaan, seurakunnan kirkollisverokertymä jatkaa ennusteiden mukaan kasvuaan prosentilla vuosittain. Tämä johtuu kaupungin väkimäärän kasvusta.

Annika Saarikko televisiostudiossa.

Annika Saarikko pääministerin juhlimisvideoista: Keskeisten päättäjien on oltava aina tavoitettavissa, en ryhdy kenenkään moraalinvartijaksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää sähkön arvonlisäveron alentamista perusteltuna, kunhan sähköyhtiöt eivät pääsisi vetämään hyötyä välistä. Saarikko kommentoi myös pääministeri Sanna Marinin juhlimisesta julkaistuja videoita.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kommentoi veronkevennyksiä Tuusulassa 10.8.

Ykkösaamussa Annika Saarikko – mitä haluat kysyä valtiovarainministeriltä?

Inflaatio kurittaa nyt kansaa ja talousnäkymät ovat aiempaa epävarmempia. Julkisen talouden velkaantuminen on jatkumassa myös ensi vuonna. Ykkösaamun vieraana TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä lauantaina on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Grekisk man som håller flagga framför kravallpoliser

Olli Rehnin opit Kreikan ja Suomen talouskriiseistä: Taloutta on hoidettava vastuullisesti ja pitkällä jänteellä

EU:n komissio lopettaa Kreikan talouden erityistarkkailun. Talouskomissaarina Kreikan velkakriisin keskelle joutunut Olli Rehn linjaa, että jokaisen euromaan on huolehdittava itse omasta taloudestaan.

Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen.

Jyväskyläläinen entinen demariministeri Susanna Huovinen alivaltiosihteeriksi valtiovarainministeriöön

Alivaltiosihteeri kuuluu ministeriön ylimpään johtoon. Huovinen siirtyy tehtävään Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajan työstä.

Två stycken båtar som åker förbi varandra.

Turkuun suunniteltu lääkekehityskeskus uupuu budjetista – maakuntajohtaja patistaa ministeriöitä sopimaan asiasta

Maakuntaliiton näkökulmasta kaikkien hallituspuolueiden väliseen neuvotteluun jäi liian paljon asioita, sanoo Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Asiantuntijat arvioivat valtiovarainministeriön budjettiehdotusta

Asiantuntijat pitävät valtiovarainministerin budjettiehdotusta odotetunlaisena, mutta ihmettelivät lapsilisien korotusta

Ministeriön ehdotus valtion ensi vuoden budjetista julkaistaan kokonaisuudessaan tänään perjantaina. Sen jälkeen siitä neuvotellaan koko hallituksen voimin.

Julius Uusitalo kaataa hiekkaa lapiostaan hiekkalaatikossa.

Annika Saarikko lupasi kuukauden lapsilisän tuplana joulukuussa – katso, miten muuten valtiovarainministerin ehdotus vaikuttaisi kukkaroosi

Alueelliseen opintolainojen hyvitykseen varaudutaan työvoimapulan vähentämiseksi. Ouluun kaavaillaan ehdollista tiehanketta. Poliisille on luvassa lisärahoja. Ukrainasta paenneita halutaan hoitotyöhön.

Annika Saarikko puhuu tiedotusvälineille.

Saarikko: Ministeriö esittää ylimääräistä lapsilisää kaikille perheille tänä vuonna

Ehdotuksen toteuttaminen ei Saarikon mukaan vaatisi uutta lainanottoa. Se rahoitettaisiin hallituksen lisätalousarviovarauksesta.

Bild av en hamn med båtar fast i bryggorna.

Varsinais-Suomen liitto toivoo valtiolta budjettirahaa Saaristomeren kunnostukseen – myös paikallisjunat ja maantiet toivelistalla

Valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion valmistelu valtiovarainministeriössä alkaa olla loppusuoralla. Koko hallituksen budjettiriihi on elo–syyskuun vaihteessa.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä Senaatintorilla. Takana Valtiovarainministeriö.

Budjettipäällikkö Niemelä väläyttää Ylen haastattelussa määräaikaista korotusta lapsilisiin – maltillinen palkkaratkaisu edellytys tuloveroalelle

Tuore budjettipäällikkö harkitsisi verotuksen matkakuluvähennyksen jatkamista korotettuna myös ensi vuonna, mutta ei lämpene sähkön hintakatolle.

Paavo Pätäri astuu autoonsa tankattuaan.

Valtion budjettivalmistelu alkaa – kansaneläke ja työmarkkinatuki nousevat, tuloveroale ja autoilun kustannusten helpotus ovat vielä auki

Itä-Suomi saa todennäköisesti tukieuroja ensi vuoden valtion budjetista Ukrainan sodan vuoksi. Poliisilla on jälleen pula rahasta. Ruoan arvonlisäveron lasku näyttää epätodennäköiseltä.

Valtion velka asukasta kohden on kasvanut kymmenessä vuodessa 15300 eurosta 24450 euroon

Suomen valtionvelka kasvaa vauhdilla, mutta asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, kumpi on isompi uhka: velka vai kaasukriisi?

Vielä viime kesänä elettiin korkoharhassa, jossa nollakorkojen aika tuntui jatkuvan loputtomiin.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.

Janakkalalle ja Lopelle digikannustinrahaa valtiovarainministeriöltä

Janakkala sai tukea yli puoli miljoonaa euroa. Lopelle myönnettiin pienempi summa.

Valtorin ulko-ovi.

Valtorin entisen toimitusjohtajan Tero Latvakankaan epäillään käsitelleen työntekijän työsuhdeasioita esteellisenä

STT:n saamien asiakirjojen mukaan valtiovarainministeriö alkoi käsitellä Latvakankaan esteellisyysepäilyjä keväällä hallintokantelun vuoksi. Latvakangas päätti irtisanoutua Valtorin toimitusjohtajuudesta kesäkuussa. 

Valtioneuvoston rakennus snellmaninkatu1

Valtorin toimitusjohtaja eroaa – ”Minusta on tehty Helsingin poliisille tutkintapyyntö esteellisyysepäilyyn liittyen"

Valtiovarainministeriö aloittaa uuden toimitusjohtajan haun. Ministeriöstä ei kommentoida tutkintapyyntöä mitenkään.

Olli-Pekka Ruuskanen, Anni Marttinen ja Sanna Kurronen.

Ekonomistit torjuvat poliitikkojen ehdottamat veronkevennykset: hinnat voisivat nousta entisestään ja huippurikkaat hyötyä

Eri puolueista on väläytelty veronkevennyksiä keinoksi kuluttajien ostovoiman tukemiseen. Ekonomistit eivät kuitenkaan laskisi tuloverotusta nykyisessä taloustilanteessa.

Talouskasvu hidastuu ja julkisen talouden vahvistuminen pysähtyy

Valtiovarainministeriön synkkä katsaus: Inflaatio leikkaa kulutusmahdollisuuksia ja taantuma on mahdollinen

Valtiovarainministeriö ennustaa inflaation olevan tänä vuonna keskimäärin 5,8 prosenttia. Kiihtyvä inflaatio leikkaa kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusmahdollisuuksia. Mahdollisuus, että Suomi joutuu taantumaan on olemassa, arvioi VM.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhui eduskunnassa 4. toukokuuta.

Saarikko vihjaa palkkaveron alennusta helpottamaan hintojen nousua

Valtiovarainministeri Annika Saarikko on ennenkin väläyttänyt ansiotuloveron kevennystä, ja nyt hänen mielestään sille on alkanut ilmaantua yhä useampia perusteita.

Grafiikka näyttää, kuinka Valtiovarainministeriön arvion mukaan valtionvelan korkokulut nousevat vuoden 2022 noin 700 miljoonasta eurosta 1,2 miljardiin euroon vuonna 2024.

Valtion hurjan velkaantumisen nurja puoli kääntyy nyt nähtäville: korkojen aiheuttama lasku paisuu ennakoituakin kovemmaksi

Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan peruskorkoaan jo heinäkuussa ja uudestaan syyskuussa. Valtionvelan korkokululaskelmat menevätkin uusiksi. Valtion korkomenot ovat tänä vuonna vajaat 700 miljoonaa euroa.

Pekka Haavisto Davosissa.

Ulkoministeri Haavisto ja Ruotsin valtiovarainministeri keskustelivat Natosta Davosissa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg keskustelivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Keminmaan uusi kirkko pylväsporttien ulkopuolelta kuvattuna. Uusitut portaat johtavat pihalta kirkkoon, jonka ovi on auki.

Keminmaan seurakunta alentaa kirkollisveroprosenttiaan

Keminmaan seurakunta ei halua seurakuntalaistensa kärsivän sote-uudistuksen vuoksi kasvavasta verotaakasta.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà puolilähikuvassa.

STTK myllertäisi kiistellyt menokehykset: Järjestö haluaa mukaan myös hallituskauden verotulot

Tällä hallituskaudella valtion menokehykset on rikottu moneen kertaan. Palkansaajakeskusjärjestö STTK katsoo, että nykyinen kehysmenettely on poliittisesti virittynyt ja se pitäisi laittaa kokonaan uusiksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle