Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veneitä Maltan satamassa.

Ja tapahtui niinä päivinä: EU-komissiolta kävi käsky, että kaikki yritykset on (minimi)verolle pantava – muutosta pidetään vuosisadan suurimpana uudistuksena

Veroparatiiseissa ja halvan yritysverotuksen maissa toimiville halutaan jatkossa mätkäistä lisäveroja. Veroparatiisiyritykset ja verovälttely halutaan kuriin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Valtiovarainministeriö arvioi Suomen ensi vuoden talouskasvuksi 3 prosenttia, tänä vuonna 3,4 prosenttia

Ministeriön ennusteen mukaan talouden elpyminen jatkuu ja kasvu kiihtyy ensi vuonna koronapandemiaan liittyvien epävarmuuksien helpottaessa.

Omakotitaloja Keisarinviitantiellä Tuusulassa.

Ikuisuusprojekti kiinteistöverouudistus tekee paluun – valmisteltu viiden pääministerin kausilla: taustalla väijyy pelko veronkorotuksista

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu jo kahdeksan valtiovarainministerin kaudella viidessä eri hallituksessa. Uudistus vislattiin liikkeelle 2012 ja se piti alunperin ottaa käyttöön 2020. Nyt tähtäin on vuodessa 2024. Lakiluonnoksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle ensi keväänä.

Annika Saarikko

Valtiovarainministeri Saarikko kritisoi vasemmistopuolueiden suhtautumista velkaan, mutta ei halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihikiistaa

Koronapandemian viidennen aallon talousvaikutukset ovat vielä arvailua, mutta arvioitu valtion velanoton tarve jäi viime vuonna oletusta pienemmäksi. Valtiovarainministeri Annika Saarikko haluaa keskustella menokehyksistä etupainotteisesti ja lisätä keskustelua talouden suunnasta.

Grafiikka näyttää Suomen valtionvelan määrän kasvun 2010-2021.

Suomi varautui pahimpaan ja otti suuret velat vuonna 2020: Pelot eivät toteutuneet ja nyt velkaa otetaan 8 miljardia aiottua vähemmän

Koronan pelättiin vievän Suomen talouden syvälle kriisiin. Varmuuden vuoksi viime vuonna otettu velka pitää käyttää ja siksi uutta velkaa ei tarvita.

Ihmisiä terveyskeskuksessa odottamassa lääkärille pääsyä

Valtion, kunnan ja Kelan asiakaspalvelut siirtyvät yhdelle luukulle 2020-luvulla – Etelä-Karjala kokoaa palvelut muita nopeammin

Vuoteen 2030 mennessä Suomen viranomaisten asiakaspalvelupisteet on pääosin koottu yhteen ja virtuaaliset etäpalvelut ovat yleistyneet. Lappeenrannan virastotalossa uudistus näkyy nopeimmin koko Suomessa.

Seteleitä lompakossa.

Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät

Valtiovarainministeriön Valtion työmarkkinalaitos kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön erimielisen työryhmän loppuraporttia. VM:n mukaan palkka-avoimuus menee nyt eri tahdissa EU:n kanssa.

Sairaanhoitaja Mia ja lääkäri odottavat potilaita Malmin korona-asemalla.

Sote-uudistuksen pitäisi hillitä paisuvaa hoito- ja hoivabudjettia –  kuntakentällä ei ole uskoa tavoitteen toteutumiseen

VM arvioi nykyisen tiedon valossa, että uudistuksen takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta.

Annika Saarikko

EU ministers give green light to Finland's Covid recovery plan

The approval means that Finland will receive an initial payment of about 271 million euros to help the economy recover from the effects of the pandemic.

Annika Saarikko

Suomi saa käyttöön ensimmäisen osan EU:n elpymispaketista – EU-maat näyttävät vihreää valoa elpymissuunnitelmalle

Suomen, Viron ja Romanian elpymissuunnitelmat hyväksyttiin EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa. Suomi saa ensin käyttöönsä 13 prosenttia elpymisrahoista eli noin 271 miljoonaa euroa.

Pertunmaan kunnantalo

Pertunmaa on pinteessä, ja kriisikunnan titteli uhkaa – ministeriön virkamies: "Isoilla toimenpiteillä on aika kiire"

Pertunmaa on ajautunut kriisikunnan arviointimenettelyyn ja nyt pitäisi kiireesti löytää säästökohteita tai lisätuloja. Muuten kuntaa uhkaa kriisikunnan leima.

Annika Saarikko ja Sanna Marin.

Finance minister at odds with PM Marin's green transition spending proposal

The Prime Minister said last week that Finland should re-think attitudes towards debt, especially in terms of funding a so-called 'green transition' to fight climate change.

Poliisi sulkemassa poliisiauton liukuovea

Poliisi välttää yt-neuvottelut: hallitus esittää poliisille 30 miljoonaa euroa lisärahaa – poliisien määrä ensi vuonna 7 500

Poliisi peruu suunnitelmansa yt-neuvotteluista, joissa olisi päätetty 200-250 poliisin vähennyksistä. Poliisihallitus ilmoitti asiasta kun valtiovarainministeriö julkisti lisäbudjettiehdotuksensa.

Annika Saarikko puhuu eduskuntasalissa.

STT: Finance minister proposes allocating €30m extra for police in 2022 budget

The police had previously announced plans to begin talks aimed at cutting up to 250 jobs, citing a government decision to reduce the force's budget for 2022.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö esitteli poliisin maarärahatilastoja eduskunnan täysistunnossa 1998.

Poliisilta on puuttunut 30 miljoonaa miltei joka vuosi kuten nytkin – jo 1998 silloinen rahaministeri Sauli Niinistö ihmetteli, minne rahat valuvat

Myös valtiovarainministeriön entinen budjettipäällikkö muistelee aikaa, jolloin poliisilta puuttui joka vuosi 35 miljoonaa markkaa. Tämän syksyn ihmettely poliisin rahoista onkin eduskunnassa uusintanäytös.

Sveitsiläisiä pankkeja.

Arvonnousuvero herättää raivoa ja toivoa: Vasemmistolle se on viesti oikeudenmukaisuudesta, oikeistolle korkean verotuksen Suomesta

Arvonnousuveron arvioitu tuotto olisi aluksi noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on pieni, mutta samaa kaliiberia, jonka vasemmistoliiton ja vihreiden vaatima tieteen rahoitusleikkauksen peruminen maksaisi.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Finance Ministry: Economy recovering quickly, but fastest growth phase is over

Finland's GDP is expected to grow by 3.3 percent this year, but will begin to slow down next year and drop to 1.4 percent by 2023.

Finanssineuvokset Jukka Railavo (vas.) ja Marja Paavonen (kesk.) ja ylijohtaja Mikko Spolander (oik.) esittelivät tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön talouskatsauksen.

VM: Suomen talous toipuu koronasta, mutta nopeimman kasvun vaihe on ohi – "Tämän enempään ei vanheneva Suomi nykymenolla yllä"

Talouden toipuminen koronapandemiasta on ollut nopeaa keväästä alkaen. Se johtuu muun muassa siitä, että rokotukset etenevät ripeästi, koronarajoituksia puretaan ja kotitalouksien ja yritysten luottamus tulevaisuuteen on vahva, VM sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Ylen Ykkösaamussa 25. syyskuuta.

Kokoomuksen Orpo lyttää valtiovarainministeri Saarikon veronalennuspuheet: "Näen tämän falskina temppuna"

Ykkösaamussa vieraillut kokoomuksen Petteri Orpo ei vakuuttunut valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ansiotuloverojen keventämistä koskevasta avauksesta. Piristyneestä talouskasvusta Orpo kiittelee edellisen hallituksen toimia.

Ei käytössä koronan aikana -lappu tietokoneen näytöllä toimistossa Helsingissä 28. toukokuuta 2020.

Ministries: Remote work recommendation to end in October

The Ministry of Finance and the Ministry of Social Affairs and Health said that vaccine coverage should reach the government's target by the middle of next month.

henkilökuva

Etätyösuositus päättynee lokakuun puolivälissä – STM:n Varhilan mukaan "tarkoitus ei ole rynnistää työpaikoille kerralla"

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö kertovat arvioineensa, että lokakuun puoliväliin mennessä rokotekattavuus olisi lähellä hallituksen tavoitetta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko Keskuskauppakamarin Suuren Veropäivän avauksessa.

Analyysi: Annika Saarikko tuskin keksi ikiliikkujaa, joka rahoittaisi itsensä – tuloveroale olisi kaiketi velkarahan jakamista äänestäjille

Tuloveroalen vastineeksi veronkorotukset toisaalla tuskin tulevat kuuloonkaan. Keskusta on luvannut jo monesta verosta, ettei korotuksia tule enää tällä vaalikaudella, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Anni Saarikko vieraili Kajaanissa maanantaina.

Finance minister hints government may cut income tax

The minister's comments come after the Central Chamber of Commerce proposed a two percentage point cut to the income tax rate.

Kevennykset ansiotuloveroihin voisivat mahtua hallituksen pöydälle

Saarikko esittää palkkojen veroalea: ”Voisi sopia tämänkin hallituksen pöydälle” – SDP ja vasemmistoliitto peruisivat ensin tiedeleikkaukset

Keskuskauppakamari esittää ansiotuloverotuksen keventämistä kahdella prosenttiyksiköllä ensi vaalikaudella. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä asiaa voitaisiin harkita jo ennen vaaleja.

Seteleitä lompakossa.

Mahdollinen maakuntavero olisi verrattavissa kirkollisveroon – valtiovarainministeri Saarikko pyytää asettamaan veron oikeisiin mittasuhteisiin

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan maakuntaverosta ei ole tehty yksiselitteistä päätöstä. Sitä valmistellessa tarkastellaan myös muita mahdollisia maakunnille siirtyviä tehtäviä.

Valtiovarainministeri Anni Saarikko vieraili Kajaanissa maanantaina.

Opintolainat anteeksi -kokeilu lähtee liikkeelle – Norjasta tutusta mallista apu Kainuun työvoimapulaan?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi vierailullaan Kainuun maakuntaliiton ja Kajaanin kaupungin johtoa.

Alkon logo ja viinipulloja kauppahallissa.

Wednesday's papers: EU policy, alcohol sales and a crisp, clear autumn

Finland has strict rules on selling alcohol online. 

Joukko nuoria kadulla, yhdellä maski kasvoillaan.

Friday's papers: Flu jabs, budget impacts, and a strange moving light in the sky

Hundreds of thousands more doses of seasonal influenza vaccine will be available in Finland compared to a year ago as high rates of take-up are expected.

Henkilä Helsingin rautatieasemalla kasvomaskiin suojautuneena.

Hallituksen taustamuistio: Työvoimaa on houkuteltava yhä enemmän ulkomailta

Budjettiriihessä hallitus etsii nopeita keinoja, joilla helpotettaisiin yritysten työvoimapulaa. Neuvotteluiden pohjana oleva muistio korostaa työntekijöiden houkuttelua ulkomailta ja ehdottaa osaajien viisumin laajentamista.

Poliisin nopeusvalvontatutka

Kaakon kansanedustajakysely: Poliisin määrärahoja lisättävä

Ylen kyselyyn vastanneet kymmenen Kaakkois-Suomen kansanedustajaa haluavat, että poliisi saa lisää rahoitusta toimintaansa. Hallituksen budjettiesityksessä rahoitusta oltaisiin pienentämässä.

Annika Saarikko puhuu haastattelussa.

Vihreät ja vasemmistoliitto huojuttavat hallitusta – kiista maatalouden ilmastopäästöistä kuumentaa budjettiriihtä

Hallituspuolueilla on budjettiriihessä omia painopisteitään. SDP vahvistaisi terveys- ja vanhuspalveluja. Keskusta painottaa taloutta ja työllisyyttä. Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat lisää ilmastopäätöksiä. RKP panostaisi turvallisuuteen.

valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen toritapahtumassa Seinäjoella keskiviikkona 25. elokuuta 2021.

Saarikko ennakoi budjettiriiheen vaikeita neuvotteluja, keskusta nostaisi tilapäisesti opintotuen tulorajaa – "Kaikki kivet käännettävä"

Valtiovarainministeriön mukaan tulorajan nostolla olisi positiivisia työllisyysvaikutuksia, sanoo puheenjohtaja Annika Saarikko.

Mika Salminen.

Covid cases declining in Finland, remote working recommendation extended

The number of Covid cases have decreased, but a record number of people are under quarantine.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto on huolissaan Suomen Akatemian tutkimusrahoitukseen suunnitelluista leikkauksista – "Leikkaukset iskevät tulevaisuuden rekrytointeihin"

Valtiovarainministeriön toissa viikkoisessa budjettiehdotuksessa esitettiin Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen leikkaamista jo ensi vuonna noin 40 miljoonalla eurolla. Turun yliopiston mukaan esimerkiksi sen rahoitus vähenisi leikkauksien myötä pahimmillaan miljoonilla euroilla.

Virpi Suutari

Finance Ministry aims to slash film industry funding base

Under the Finance Ministry's budget proposal, funding for a pivotal film financing hub would almost be halved.

Virpi Suutari

Valtiovarainministeriö haluaa leikata elokuva-alaa tukevan keskuksen rahoituspohjaa roimasti – "Tästä ei selvitä juustohöylällä"

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee suomalaisia elokuva-, dokumentti- ja videotuotantoja miljoonilla vuosittain. Tekijöiden mukaan keskuksen tuki on alalle elintärkeä. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa keskuksen rahoitus liki puolittuisi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Finance Ministry publishes budget proposal

The 2022 budget has a deficit of 6.7 billion euros and does not include proposals to raise income taxes.

Keskustan Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa

Former Centre leader Kulmuni's adviser charged with fraud 

Kulmuni quit as Finance Minister after it emerged she had received media training paid for by the state.

Keskustan Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa

Katri Kulmunin entinen erityisavustaja saa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tapaus liittyy Kulmunin viestintäkoulutusten laskutusepäselvyyksiin. Syytteen mukaan erityisavustaja sai valtiovarainministeriön maksamaan valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa.

Saarikko istuu työhuoneessaan.

Saarikko kummasteli iltauutisissa avin päätöstä lasten harrastusten rajoittamisesta – myös muita ministereitä tyrmistyneenä

Valtiovarainministeri Annika Saarikon lisäksi muun muassa opetusministeri Li Andersson sekä kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen ovat ottaneet kantaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston torstaisiin päätöksiin.

Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Kotitalousvähennys kasvaa, tupakointi kallistuu ja koulutukseen tulee lisää rahaa – nämä kuusi asiaa budjettiehdotuksesta kannattaa tietää

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa on vähän yllätyksiä. Ehdotukset perustuvat suurelta osalta viime kevään kehysriihen päätöksiin. Ministeriö julkaisi ehdotuksensa torstaina.

Mistä asetelmista lähdetään syksyn budjettiriiheen?

VM:n kansliapäällikkö budjettineuvottelujen kynnyksellä: investointeja pitää saada liikkeelle, pula osaavasta työvoimasta ei saa muodostua esteeksi kasvulle

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan budjettiriihessä olisi hyvä pohtia myös nopeita täsmätoimia työvoiman osaamisen kehittämiseksi. Ulkomaisen työvoiman saatavuus ja sen nopea vauhdittaminen on hänen mukaansa joka tapauksessa tärkeää.

Saarikko istuu työpöytänsä ääressä.

Tupakan vero nousee taas, mutta mitä muuta Annika Saarikko ehdottaa ensimmäiseen budjettiinsa? Seuraa näitä seitsemää asiaa

Kesän alussa valtiovarainministerinä aloittanut Annika Saarikko viimeistelee keskiviikkona ja torstaina valtiovarainministeriön pohjaehdotuksen valtion tulo- ja menoarviosta. Työllisyys- ja ilmastopäätöksiä odotetaan syyskuussa koko hallituksen budjettiriihestä.

Sami Ylä-Outinen , valtiovarainministeriö

Budjettipäällikkö: Korona luo edelleen epävarmuutta valtion tulojen ja menojen laadintaan, vaikka talouden luvut näyttävät "pirteiltä"

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön huolenaiheita ovat koronan lisäksi orastava työvoimapula ja valtion kasvava velkaantuminen. Uusista mahdollisista veroista budjettipäällikkö ei vielä pukahda. Budjettiehdotus julkaistaan perjantaina.

Saarikko istuu työhuoneessaan.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kiirehtii työllisyystoimia Ylen haastattelussa: ”Talouskasvu ei saa pysähtyä työvoimapulaan”

Hallitus kokoontuu syyskuun alkupuolella budjettiriiheen. Valtiovarainministerin saappaisiin toukokuussa astunut Annika Saarikko sanoo Ylelle, että riihessä on keskusteltava myös ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtävistä muutoksista.

Keskustan puheenjohtaja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

FM Saarikko: Finland needs to accept more foreign workers

Finland's Finance Minister says Finland needs to open its doors wider to immigrants.

Keskustan puheenjohtaja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Valtiovarainministeri Saarikko haluaa Suomeen reilusti lisää ulkomaisia työntekijöitä ja perää asennemuutosta: “Se ei ole pois suomalaisilta”

Työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistaminen on hallituksen tärkeimpiä työllisyystavoitteita. Annika Saarikon mielestä Suomi tarvitsee sekä erikoisosaajia että suorittavan työn tekijöitä. Hänen mukaansa moni ala ei pärjäisi ilman ulkomaista työvoimaa.

Janet Yellen, ordförande för den amerikanska centralbanken

USA:n valtiovarainministeri: Tavoitteena saada rokotetuksi 70 prosenttia maailman väestöstä 2022

Koronavariantit ovat riski maailmantalouden elpymiselle, Yellen varoitti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle