Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karanteenikevät sai sata teatterin huippunimeä lyömään hynttyyt yhteen – uusi teos julkaistaan somessa joka päivä

Ohjaaja Juha Jokelan Hamlet-ideasta lähti liikkeelle Koronankohottamat-niminen lumivyöry.

Ylen kuunnelmasarjat saivat pohjoismaisen draamapalkinnon

Kaksi Ylen kuunnelmasarjaa palkittiin Tukholmassa

Radio Stage -kuunnelmassa fiktio on melkein totta – Teos osuu radiotoimittajien hermoon

Ylen radiotoimittajat pohtivat Radio Stagen aitoutta.

Näyttelijä Ylermi Rajamaa löysi koomisen puolensa jo ala-asteella: "Se repliikki annettiin minulle jostakin, ja kaikki alkoivat nauraa"

Jännittäminen on seurannut näyttelijää koko uran ajan, mutta senkin voi kääntää energiaksi.

Juha Jokelan loistava Esitystalous 3 kuvaa muutosta – ja muuttaa näyttämön radiostudioksi

Näytelmätrilogian päätösosa Espoon kaupunginteatterissa.

Ohjaaja Juha Jokelan mielestä myös mukavien miesten on vaikea tehdä naisille tilaa: "Ihmisillä on perusoletus, että juuri minä olen paikkani ansainnut"

Huippusuosittu Esitystalous-näytelmätrilogia huipentuu Espoon kaupunginteatterissa. Näytelmän ytimessä on kipuilu muutosten edessä – etenkin sen muutoksen, että valkoisen, keski-ikäisen heteromiehen pitäisi luopua vallastaan.

Keskustelu kulttuurialojen seksuaalisesta häirinnästä jatkuu: "Meitä miehiä tämä tilanne on myös ahdistanut"

Nyt myös teatterialalla työskentelevät miehet ovat lähteneet mukaan #metoo-keskusteluun.

Juha Jokelan Sumu pistää isosti ja terävästi

Sumu on komedia siitä miten Suomi kiemurtelee Venäjän edessä

Putinin varjo ja historian haamut ohjaavat Venäjän-kauppaa Kansallisteatterin Sumussa

Juha Jokelan uutuuskomedia ruotii Venäjän-kauppaa ja kaupanteon moraalia.

Kato terve, sehän on itse Pulkkinen!

Komediaklassikko Pulkkinen Ylen kanavilla 25.8. alkaen

Mobile Horror

Tv-elokuva kertoo vuosituhannen vaihteen it-buumista.

Finland Prizes awarded to a wide range of cultural figures

Among this year’s Finland Prize recipients were a Finnish gallery in Berlin, playwright Juha Jokela and the pop-group PMMP.

Suomi-palkinto tänä vuonna seitsemälle

Palkinnon saivat muun muassa suomalaista taidetta Berliinissä esittelevä Suomesta Galleria, näytelmäkirjailija Juha Jokela ja PMMP-yhtye.

Apartheidin jäljet, äärifeminismi ja suomalaisten eläkerahat kuohuttavat Tampereella

Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa otetaan mittaa Etelä-Afrikan menneisyydestä, sukelletaan Unkarin poliittiseen nykytodellisuuteen ja nähdään Ruotsissa kuohuttanut äärifeminismin klassikko. Kotimaisista esityksistä mukaan on kutsuttu muun muassa Juha Jokelan Patriarkka ja Susanna Kuparisen kollektiivin Eduskunta II.

Sukupolvien kiivas ja kipeä kohtaaminen

Juha Jokelan Patriarkka kysyy, kenen on vastuu.

Ohjaaja Juha Jokela: Sukupolveni on pihalla

Suomen Kansallisteatteri juhlii tänään keskiviikkona tasavuosia. 140 vuotta täyttävä instituutio on tilannut merkkivuoden näytelmän Juha Jokelalta.

Sukupolvet törmäyskurssilla Juha Jokelan Patriarkka-näytelmässä

1960-70-luvulla nuoruuttaan elänyt sukupolvi lähti politiikkaan, loi rakenteet ja kotiutui niihin. Nykyisten nelikymppisten sukupolvi on epäpoliittinen.

Teatterisyksy ravistelee arvoja

Teatterit lupaavat syksyksi jälleen uusia kotimaisia näytelmiä. Maakuntateattereissa tehdään yhä enemmän uutta kotimaista näytelmää.

Patriarkka juhlistaa 140-vuotiasta Kansallisteatteria

Suomen Kansallisteatterin juhlavuoden näytelmä on Juha Jokelan kirjoittama Patriarkka. Kansallisteatterin syyskaudella nähdään myös Jan Guillouta ja Michael Barania.

Härön, Kaurismäen ja Mäkelän elokuville tukirahaa

Taru Mäkelän komedia Mieletön elokuu on saanut Suomen elokuvasäätiöltä 700 000 euron tuotantotuen. Elokuvasäätiö myönsi maaliskuussa tuotantotukea kahdeksalle hankkeelle. Viktor Tausin kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettava Clownwise sai 160 000 euron tuen ja Amir Escandarin dokumenttielokuva Tuulensieppaajat 100 000 euroa.

AJASSA: Vallasta näytelmän inspiroimana

Valta on iäti ehtymätön aihe, pohtiipa sitä maailmanlaajuisesti tai yksilötasolla. Yhden henkilön vallankäyttö on yhtä monimutkainen vyyhti kuin poliittis- tai uskonnollis-ideologinen valta. Vallan estraadille voi käydä teatterin kautta.

Juha Jokelan Fundamentalisti ensi-iltaan New Yorkissa

Juha Jokelan Fundamentalisti saa englanninkielisen maailmanensi-iltansa New Yorkissa ensi viikolla. Kyseessä on ensimmäinen pohjoismainen näytelmä, joka osallistuu The New York Fringe -festivaalille. Fundamentalisti oli Suomessa arvostelumenestys.

Teatterivaihto vie suomalaisnäytelmiä Ranskaan

KOM-teatterin, Suomen Kansallisteatterin ja ranskalaisen Le PANTA-théâtren teatterivaihto käynnistyy tässä kuussa. Teatterivaihdon kautta uusi suomalainen näytelmäkirjallisuus pääsee esille Caenissa, Ranskassa toukokuun aikana. Elokuussa puolestaan ranskalaista näytelmäkirjallisuutta esitellään Helsingissä.

Kulttuuriväki osoittaa tukea Valko-Venäjän oppositiolle

Suomalaiset kulttuurintekijät järjestävät tänään maanantaina tukimielenilmauksen Valko-Venäjän mielenosoituksissa vangituille presidentinvaaliehdokkaille ja heidän tukijoilleen. Eduskuntatalon portailla sytytettävillä kynttilöillä vedotaan myös suomalaisiin päättäjiin, jotta he työskentelisivät vangittujen nopean vapauttamisen puolesta.

Teatterikesä keräsi yli 10 600 katsojaa

Eilen päättynyt Tampereen teatterikesä veti katsojia hiukan viimevuotista enemmän. Pääohjelmiston näytöksissä kävi yli 10 600 katsojaa, ja loppuunmyytyjä esityksiä oli kaikkiaan 20.

Palkitut suomalaisnäytelmät leviävät ulkomaille

Pohjoismaiset näytelmäkirjailijapalkinnot ovat edistäneet suomalaisten näytelmien vientiä ulkomaille. Palkinto tuli Suomeen jo kolmatta kertaa peräkkäin, kun Heini Junkkaalan näytelmä Kymmenen tikkua laudalla palkittiin vastikään Pohjoismaiden parhaana.

Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto Heini Junkkaalalle

Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto on myönnetty Heini Junkkaalalle näytelmästä Kymmenen tikkua laudalla.

Mobile Horror YLEn TV-elokuvaksi

Usealla teatterilavalla nähty Juha Jokelan näytelmä Mobile Horror muotoutuu YLE Draaman tuottamaksi TV-elokuvaksi. Elokuvan ohjaa Mikko Kuparinen.

Upgrading the stage

Juha Jokelan Esitystalous tuntuu pelottavan todelta

Satiirinäytelmässä visioidaan Tapiolaan pilvenpiirtäjiä

Kaupunkisuunnittelu, yritysvalmennus sekä politiikka ja sen rahoitus kietoutuvat satiiriksi Espoon kaupunginteatterin tulevassa näytelmässä. Ohjaaja-käsikirjoittaja pelkää, että päättäjät saattavat innostua sen suunnitelmista.

Arkielämä kiinnostaa teatteriyleisöä

Ihmisten arjessa jaksamista käsittelevät nykynäytelmät kiinnostavat yleisöä. Uudet näytelmät leviävät vauhdilla teattereihin ympäri Suomea. Samalla näytelmien elinkaari on pidentynyt.

Varkauden teatteri luottaa musikaalin tenhoon

Syyskausi käynnistyy kuukauden kuluttua Laila-musikaalilla, joka kertoo Laila Kinnusen elämästä. Pääroolissa on tangokuningatar Kati Fors. Varkauden teatterinjohtaja Jukka Tyrväinen uskoo Lailan vetävän ennätyksellisesti yleisöä.

Saksalaiset tervehtivät nyt suomeksi

Rostockin kaupunki Pohjois-Saksassa viettää Suomi-aiheista teemaviikkoa otsikolla ”TERVE!” Rostockissa nähdään tällä viikolla suomalaista teatteria ja kuvataidetta sekä kuunnellaan suomalaista musiikkia.

Ohjaaja Mikko Roiha sai valtionpalkinnon

Ohjaaja Mikko Roiha on saanut tämänvuotisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin luovutti näyttämötaidetoimikunnan myöntämän palkinnon lauantaina Tampereella. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Tampereen Teatterikesä vyöryttää lavoilleen kimaran arvostelumenestyksiä

Elokuinen festivaali kattaa tamperelaisnäyttämöille monenkirjavan valikoiman teatteriesityksiä Suomesta ja ulkomailta. Samalla tapahtuma juhlii 40-vuotista historiaansa.

Juha Jokelan Fundamentalisti kilpailee pohjoismaisesta näytelmäpalkinnosta

Juha Jokelan Fundamentalisti-näytelmä on valittu kilpailemaan Suomen ehdokkana yhdeksännestä pohjoismaisesta näytelmäkirjailijapalkinnosta. Vuonna 2006 Teatteri Jurkassa kantaesityksensä saanutta näytelmää on esitetty kuudessa teatterissa Suomessa, ja ulkomaisen kantaesityksensä se sai viime vuonna Färsaarilla.

Suomalaiskirjallisuutta käännetään kiinaksi

Nykyisin kiinaksi on saatavilla 29 suomalaista teosta, joista suuri osa on käännetty 2000-luvulla. Kalevalan ja muiden klassikoiden lisäksi kiinaksi on käännetty myös muutamia nykykirjailijoiden teoksia.