Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kenialaiset poliisit taluttavat pidätettyä mielenosoittajaa Nairobin kadulla.

Kirjeenvaihtajalta: Poliisi hajoitti Kenian suurmielenosoituksen, kyynelkaasusta sai osansa myös Ylen kuvausryhmä

Kenian opposition suurmielenosoitus typistyi maanantaina pienten mielenosoitusryhmien ja mellakkapoliisin yhteenotoiksi Nairobin keskustassa. Oppositiojohtaja Raila Odinga lupaa, että mielenilmaukset jatkuvat joka maanantai.

Vaalea keski-ikäinen suomalainen nainen sinisessä jakkupuvussa ja kenialainen mies harmaassa puvussa kokoushuoneessa Keniassa.

Kenialaisten opiskelua Tampereella uhanneeseen rahakiistaan löytyi ratkaisu – TAMK arvioi silti uudelleen tilauskoulutusten järkevyyttä

Uusi kenialainen sopimuskumppani korostaa, että kansainvälinen koulutusyhteistyö on tärkeää koko Kenian kannalta.

synnytyssimulaatio

Laki ei velvoita auttamaan pulassa olevia kenialaisopiskelijoita, mutta korkeakouluilla on pohdinnan paikka, sanotaan opetusministeriöstä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut uusia ohjeita korkeakouluille koulutusvientiin ja tilauskoulutuksen järjestämiseen liittyen. Kenialaisopiskelijat saattavat jäädä tyhjän päälle maaliskuussa.

Leppävaaran kampus Espoossa.

Satoja kenialaisopiskelijoita uhkaa opiskeluoikeuden menetys Suomessa – tästä tragediassa on kyse

Opiskeluoikeuden päättymisen lisäksi opiskelijoita uhkaavat asuntojen menetys ja lähtö Suomesta. He ovat joutuneet kärsijöiksi kenialaismaakunnan sotkussa.

Hoitotyön lehtori Emma Tamankag ja sairaanhoitaja opiskelijat Alvina Njila, Mashal Ghaffar, Esteban Marquesini ovat sairaalavuoteen äärellä ja vuoteessa potilasta esittää sairaanhoitaja opiskelija Lucy Mararia.

Ennennäkemätön sotku koulutusviennissä: kenialaisopiskelijat ovat pulassa Suomessa, mutta uusia tilauskoulutuksia neuvotellaan jo lisää

Kenialainen Uasin Gishun maakunta on antanut väärää tietoa sekä opiskelijoille että suomalaisille kouluille. Nyt opiskelijat saattavat jäädä tyhjän päälle.

Pasi Toivonen tanssistudiossa Kenian Nairobissa.

“Juurikin luontaista suomalaiselle keholle” – katso miten Ylen kuusikymppinen kirjeenvaihtaja taipuu afrotanssiin

Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen lähti kokeilemaan afrotanssia. Kenialaisen Empire Dancen opettajat haluavat tanssimalla ansaita elantonsa ja muuttaa maailman paremmaksi.

näkymä kaatopaikalle

Raportti: Suuri osa Keniaan lahjoitetuista käytetyistä vaatteista ”muovijätettä valeasussa”

”Globaali pohjoinen käyttää käytettyjen vaatteiden myyntiä paineenpoistoventtiilinä hoitaessaan pikamuodin valtavaa jäteongelmaa”, todetaan tuoreessa raportissa.

Ulkolinjan logolla varustettu kuvituskuva. Kuvakollaasissa sateenkaarilippu rukoustilanteessa, hymyilevä mies uimassa ja hymyilevä mies hevosen selässä.

Yle Kioskille ja Ylen Ulkolinja-dokumentille Kehitysjournalismin kunniamaininnat

Palkinnon teemana oli tänä vuonna tytöt, naiset ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Voittaja valittiin viiden kärkiehdokkaan joukosta. Ylen sisällöt saivat kaksi kunniamainintaa.

Chat GPT on tekoälypohjainen tietolähde, joka käyttää suuria kielitietokantoja muotoillakseen vastauksia erilaisiin kysymyksiin.

Tekoälybotti Chat GPT:n taustalla rujo kuvio: kenialaiset työntekijät joutuivat seulomaan rankkaa materiaalia riistopalkalla

Chat GPT:n luonut yhtiö pisti alihankkijansa työntekijät lukemaan väkivaltaa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja eläimiin sekaantumista käsittelevää tekstiä alle kahden dollarin tuntipalkalla.

Kenialainen keski-ikäinen nainen puhuu vihko kädessä seisaaltaan kokouksessa, taustalla kenialaisia miehiä istumassa.

Kiista rahasta uhkaa yhä Tampereella olevien kenialaisnuorten opintojen jatkoa

Uasin Gishun maakunnan varakuvernööri vierittää vastuun maksamattomista lukukausimaksuista nuorten vanhemmille. Keniassa vieraillut tamperelaisdelegaatio hämmentyi varakuvernöörin sanoista.

Dorine Kiprotich kuuntelee stetosskoopilla harjoitusnuken sydäntä.

Kenialaisopiskelijoiden lukukausimaksut on maksettu sovitusti Laureassa – Tampereen ongelmien laajuus hämmästytti, kertoo toimitusjohtaja

Laurean rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Kosken mukaan syksyllä alkanut kenialaisopiskelijoiden koulutusvienti on sujunut hyvin.

Kenialainen mies puhumassa kahdelle tv-näytön edessä kenialaisille sairaanhoitajaopiskelijoille.

Kenialaisia tuli Tampereelle opiskelemaan sairaanhoitajiksi – Kenian piti maksaa kulut, mutta kaikkia rahoja ei ole kuulunut

Lupaavasti alkanut suomalaisten oppilaitosten koulutusvienti Keniaan ajautui vaikeuksiin. Tampereen ammattikorkeakoululla ja Saimaan ammattiopistolla on ollut vaikeuksia saada maksuja.

Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Moottoripyörätaksin kyydissä oppii Nairobin liikenteen lait: pidä huoli kännykästäsi – ja henkirievustasi

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen pujotteli Nairobin ruuhkaisessa liikenteessä moottoripyörätaksin eli bodabodan kyydissä.

Jonathan Kipkemei, Dickson Kipkoech ja Dorine Kiprotich harjoittelevat sairaanhoitajataitoja nuken avulla.

Sairaanhoitajia töihin välittävän firman johtaja kertoo työnantajien ennakkoluuloista: ”En haluaisi nykypäivänä nähdä tällaisia viestejä”

Kenian valtio maksaa noin 450 opiskelijan koulutuksen Suomessa. Opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa syksyllä.

Koronapotilas kädet ristissä erityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.

Yksityiset firmat alkavat tuoda Keniasta hoitajia paikkaamaan Suomen hoitajapulaa – tutkija näkee isoja eettisiä ongelmia

Suomella on ulkomailta tuleville hoitajille valtava tarve. Hoitajapulassa apuun halutaan nyt myös Kenia. Tutkijoiden mukaan kansainväliseen rekrytointiin liittyy paljon vielä ratkaisemattomia ongelmia.

Eliud Kipchoge ylittää maaliviivan Berliinin maratonilla iloisena.

Kommentti: Askeettisesti elävä Eliud Kipchoge on nousemassa luksusta rakastavan Usain Boltin rinnalle ME-vertailussa

Kenian Eliud Kipchoge on erittäin varteenotettava ehdokas vuoden miesyleisurheilijaksi, mutta Ruotsin Armand Duplantisin seivässaavutuksia on vaikeaa sivuuttaa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Emma Hyyppä.

Eliud Kipchoge murskasi maratonin maailmanennätyksen

Kipchoge juoksi maratonin ME:n – kahden tunnin haamuraja lähestyy

Eliud Kipchoge paransi omissa nimissään ollutta maratonin maailmanennätystä.

William Ruto.

Kenian korkein oikeus kumosi kaikki valitukset – William Ruton valinta Kenian presidentiksi varmistui

Kenialaiset olivat pian kuukauden odottaneet presidentinvaaliensa tuloksen varmistumista, jännittyneessa ilmapiirissä. Tänään maan korkein oikeus hylkäsi kaikki vaalituloksesta tehdyt valitukset. Pelätyiltä poliittisilta väkivaltaisuuksilta on Keniassa toistaiseksi vältytty.

Nairobin sipsiperhe tekee maailman parhaat perunalastut – “Laitamme joka kuukausi vähän sivuun tyttären koulumaksuja varten”

Luulitko jo syöneesi parhaita sipsejä ikinä? Niitä tekee Maisha, 24, kadunvarressa Keniassa – katso kirjeenvaihtajan videokirje

Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen video Nairobista käynnistää uuden sarjan, jossa kirjeenvaihtajamme kertovat arjesta eri puolilta maailmaa.

Kenian presidentinvaalit hävinnyt Raila Odinga vei vetoomuksen korkeimpaan oikeuteen Nairobissa

Entinen pääministeri Raila Odinga haastaa Kenian vaalituloksen korkeimmassa oikeudessa – vaalien epäselvyydet saaneet aikaan levottomuuksia

Odinga haastoi vaalituloksen myös vuonna 2017, jolloin Kenian korkein oikeus määräsi maahan uudet vaalit. Äänestykseen liittyi nytkin useita epäselvyyksiä ja enemmistö maan vaalikomission jäsenistä kieltäytyi hyväksymästä tuloksia.

Kannattaja juhlii kadulla lippu ja presidentti Ruton juliste kädessään.

"Every hustler matters", toitotti William Ruton vaalikampanja – räjähdysherkän Kenian uusi presidentti on entinen kanakauppias ja pärjäilijä

William Ruto korosti vaalikampanjassaan köyhää taustaansa. Hän lupaa kääntää Kenian talouden uuteen asentoon ja ottaa kaikki toimeentulonsa kanssa kamppailevat mukaan viralliseen talouteen.

Kenyas vicepresident och presidentkandidat William Ruto vinkar till sina supportrar.

Istuva varapresidentti William Ruto voitti Kenian presidentinvaalit dramaattisella erolla – neljä viranomaista kielsi tuloksen

Ruto voitti niukasti kilpailijansa Raila Odingan saamalla 50,4 prosenttia äänistä.

Kenialaiset äänestivät tiistaina kuusissa vaaleissa

Alustavat tulokset Kenian vaaleista lupaavat tiukkaa kisaa presidenttiehdokkaiden välillä – äänestysprosentti jäämässä alhaiseksi

Kenialaiset jopa jonottivat aamuvarhaisella päästäkseen äänestämään. Äänestysprosentti on kuitenkin jäämässä noin 60 prosenttiin.

Nuori afrikkalainen nainen poseeraa hymyillen kissan kanssa.

"Terveyteni on koetuksella" – kenialaisen Wanjigu Thigan, 31, oli vaalikampanjassaan voitettava ennakkoluulot ja kestettävä seksuaalista häirintää

Kenian vaaleissa raha on aina läsnä. Presidenttiehdokkaat lupaavat kitkeä korruption, joka vie jopa kolmanneksen valtion budjetista. Samaan aikaan äänestäjät vaativat aluevaaliehdokkaalta kovin ottein kaljarahaa.

Kenialaisia hoitajaopiskelijoita piknikillä

Kenian maakunnat maksavat hoitajien opinnot Tampereella – eikä maksajia haittaa, vaikka hoitajat jäisivät töihin Suomeen

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi 50 kenialaista. Opetus tapahtuu aluksi englanniksi, mutta suomen kielen opinnot lisääntyvät opintojen edetessä.

Kenialainen paimentolaisäiti ja hänen tyttärensä katsovat vakavina vasemmalle. Äidillä punaraidallinen huivi, tyttärellä keltaista ja vihreää huivissa.

Eläimet ovat kuolleet ja Kenian paimentolaiset pakenevat pääteiden varsille – “Lapsille en pysty antamaan kuin maissipuuroa ja teetä”

Afrikan sarven maissa pitäisi maaston nyt vihertää. Mutta jo neljäs perättäinen sadekausi epäonnistui, ja kuivien tasankomaiden paimentolaisten elämä ja toimeentulo on tuhoutumassa, kirjoittaa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Ylen Afrikan kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Arkea maailmalta: Kuka pelkää Nairobin yötä?

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen joutui jättämään iltalenkit pois elämästään. Hän pohtii, pitääkö pimeää pelätä afrikkalaisessa suurkaupungissa.

Nuori huivipäinen nainen ja Suomen maajoukkueen pelipaitaa kantava mies Kenian pääkaupungin Nairobin kadulla jääkiekkomailojen ja varustekassien kanssa.

Hannan Shah, 19, pelaa miesten kanssa Itä-Afrikan ainoassa jääkiekkojoukkueessa: "Haluan vielä joskus edustaa Keniaa olympialaisissa"

Hannan Shah kosketti ensimmäistä kertaa jäätä luistimilla 14-vuotiaana. Taitoluistelun hypyt ja piruetit tuntuivat liian pelottavilta, mutta jääkiekko vei nuoren naisen mukanaan.

Kenialainen taksinkuljettaja Elizabeth Wanjiru auton ratissa Nairobin liikenneruuhkassa.

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon – Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Kun aviomies kuoli koronaan, Elizabeth Wanjirun oli pakko keksiä jotain perheen elättämiseksi. 52-vuotias yksinhuoltaja otti autolainan, osti auton ja ryhtyi taksikuskiksi. Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen juttu Nairobista.

Pieni kylä Turkana järven rannalla.

Kuivuudesta kärsivän Kenian järvet alkoivat tulvia kymmenen vuotta sitten ilman näkyvää syytä – vasta nyt ilmiötä on alettu ymmärtää

Jo kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa autiomaajärvien tulvien peitettyä viljelymaat.

Iloisia vauvauutisia Keniasta: Norsuemolle kaksi poikasta

Katso video: Norsukaksoset syntyivät ensi kertaa vuosiin Afrikan Keniassa

Videolla näkyy, kuinka vastasyntyneet tutustuvat ympäristöönsä, emoonsa ja vanhempaan sisarukseensa.

Sarvikuonojen hoitaja Joseph Thuita nojaa äärimmäisen uhanalaiseen zairenleveähuulisarvikuonoon Ol Pejetan luonnonsuojelualueella Keniassa.

Äärimmäisen uhanalaista sarvikuonolajia yritetään pelastaa sijaissynnyttäjillä – “Toivomme, että se voi pelastaa muitakin lajeja”

Zairenleveähuulisarvikuonoja on jäljellä enää kaksi. Sijaissynnytystä ei ole koskaan kokeiltu sarvikuonojen kokoisilla eläimillä.

Liselott Lindström

Kenialaiset eivät osaa sanoa ei ja muita asioita, joita en jää Afrikasta kaipaamaan

Arkea maailmalta: Neljä vuotta Afrikassa olivat suureksi osaksi mahtavia, mutta välillä ärsyttäviä, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström viimeisessä kolumnissaan. 

Valokuvaaja Juha Laitalainen ottaa itsestään selfien.

Valokuvaaja Juha Laitalaisen mielestä hyvän valokuvan perusedellytys on oikea hetki

Valokuvaus on valokuvaaja Juha Laitalaiselle pakkomielle.

Aliravittu lapsi istuu sängyllä ja katsoo kameraan.

Pelastakaa Lapset: Yli neljännesmiljoona lasta on kuollut nälkään Itä-Afrikassa tänä vuonna

Suuri syy aliravitsemukseen on järjestön mukaan ilmastonmuutos.

Ylen toimittaja Liselott Lindström tarkasteli sarvikuonoa Ol Pejetan luonnonsuojelualue Keski-Keniassa.

Toimittaja Liselott Lindströmin ansiokas työ avasi silmät Afrikkaan: Nyt haussa kirjeenvaihtaja

Yle avaa kirjeenvaihtajuuden Afrikkaan ensi vuonna. Liselott Lindström on raportoinut eri puolilta Afrikkaa asemapaikkanaan Nairobi, Kenia.

Emmanuel Macron katsoo afrikkalaista taidetta museossa.

Analyysi: Afrikkalaiset taideaarteet eurooppalaisissa museoissa ovat suoraa jatkumoa kolonialismista

Afrikkalaisten maiden – ei länsimaisten museoiden – pitää saada päättää, mitä varastetuille taide-esineille tapahtuu, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Kuollut vuohi Keniassa.

Paimenten vedenhakumatka voi kestää koko päivän: Karja nääntyy ja yli kahta miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Keniassa

Kuivuusvuosia oli aiemmin viidestä kymmeneen vuoden välein. Nykyisin niitä voi olla joka toinen tai jopa joka vuosi.

Agnes Tirop Kenian lippu harteillaan urheilusuorituksen jälkeen.

Kenialaisjuoksijan kuolemaan johtaneesta veriteosta epäilty aviomies on saatu kiinni – pakomatka päättyi 800 kilometrin päässä murhapaikasta

Kaksinkertaisen kestävyysjuoksun MM-mitalistin Agnes Tiropin, 25, murhasta epäilty aviomies pidätettiin Keniassa.

Agnes Tirop Kenian lippu harteillaan urheilusuorituksen jälkeen.

Kenian poliisi etsii kuoliaaksi puukotetun MM-voittaja Agnes Tiropin aviomiestä

Tiropin ruumis löytyi hänen asunnostaan länsikenialaisesta Itenistä keskiviikkona. Surmasta epäilty aviomies on edelleen kadoksissa.

 Agnes Tirop.

25-vuotias tähtijuoksija puukotettu kuoliaaksi – ”Kenia on menettänyt jalokiven”

Tokion olympialaisissa Agnes Tirop sijoittui neljänneksi 5 000 metrillä.

Kalkidan Gezahegne voitti kympin olympiahopeaa Tokiossa.

Naisten tiekympillä uusi maailmanennätys – entinen ME-nainen voitti hetkeä myöhemmin Lontoon maratonin

Lontoon maratonilla juhlivat Kenian Joyciline Jepkosgei ja Etiopian Sisay Lemma. Saman aamupäivän aikana Jepkosgein 10 kilometrin tiejuoksun ME siirtyi historiaan.

Liselott Lindström

Keniassa monet köyhät epäilevät koronarokotteita – eivät usko hallituksen jakavan kunnon rokotteita ilmaiseksi

Arkea maailmalta: Rokotevastaisuus on nousemassa suureksi ongelmaksi myös Afrikassa, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström. 

Ferdinand Omanyala jäi niukasti  olympiafinaalin ulkopuolelle.

Vielä keväällä Ferdinand Omanyala olisi hävinnyt 100 metrillä suomalaisille – 9,77 juosseen kenialaissprintterin kehityskäyrä hämmästyttää

Suomessakin elokuussa kilpailleen Ferdinand Omanyalan kehityskäyrä on hämmästyttävää katsottavaa. 25-vuotias kenialainen on parantanut lyhyessä ajassa 100 metrin ennätystään yli puoli sekuntia.

trayvon bromell.

Hurjia aikoja miesten satasella! Bromell ja Omanyala juoksivat kaikkien aikojen kymmenen parhaan joukkoon

Tokion olympialaisissa pettynyt Trayvon Bromell paransi kauden maailman kärkiaikaa sadasosalla.

Heidi Salminen juoksee

Mistä tuli nuorten maailmanmestari Heidi Salminen? Ennätysparannukset Nairobissa hurjia – "57 jäi kokonaan väliin"

Nuorten maailmanmestaruuden voittaneella Heidi Salmisella tavoitteet ovat aikuisten arvokisojen mitalisjoissa.

Aitajuoksija Heidi Salminen

Suomen kultasade alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa jatkuu: Heidi Salminen kiisi voittoon 400 metrin aidoissa! "Tämä ei tunnu todelliselta"

Salminen paransi kisoissa toistamiseen omaa ennätystään ja vei MM-kultaa ajalla 56,94.

Silja Kosonen.

Ujoudestaan puhunut Silja Kosonen rentoutui Nairobissa ja kiskaisi nuorten MM-kisaennätyksen: "Uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni"

Silja Kosonen on heittänyt tänä kesänä useamman kerran yli 70 metrin. Hän kilpailee ensi viikonloppuna Kalevan kisoissa tavoitteenaan Suomen mestaruus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle