Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sukeltajat kuvasivat lähes ihmisen kokoisen meduusan Britanniassa – video

Biologin mukaan otus muistutti valtavaa keitettyä kananmunaa.

Itämeri on sairas, mutta tältä se voisi terveenä näyttää – sukeltajan henkeäsalpaavat kuvat syvyyksistä

Vaikka Itämeri kärsii hapenpuutteesta ja rehevöitymisestä, löytyy pinnan alta näyttäviä meduusaparvia ja miljardeja sinisimpukoita. Tutkija Mats Westerbomin kuvat esittelevät merenpohjan värikästä elämää.

"Kun rannalla kuuluu auts, tietää että joku on saanut polttaman" – Meduusat ovat osassa Kreikan lomakohteista tämän kesän vitsaus

Meduusat vaivaavat paikallisia ja lomailijoita erityisesti Korintin- ja Patraksenlahden kohteissa. Turismityöntekijöille meduusat merkitsevät tappioita.

Raportti: Lämpiävät meret vaarantavat jo ihmistenkin terveyden

Meret ovat tähän saakka imeneet valtaosan ihmiskunnan tuottamasta liikalämmöstä, mutta samalla ne ovat sairastuneet itse, kertoo poikkeuksellisen laaja tutkimusraportti.

Kiinan poliisi pidätti väärennettyjen meduusojen valmistajia

Meduusat ovat Kiinassa suosittu ruokalaji ja niitä syödään esimerkiksi salaattina. Viranomaisten mukaan väärentäjät valmistivat meduusoja kolmesta kemikaalista ja niistä löytyi muun muassa alumiinia kahdeksan kertaa yli sallitun määrän.

Havaintoja, naisia koskevia luonnonlakeja ja miehiäkin, sekä myös totuuksia ja muita harmeja

Naispiirteitä ja naiskäsilaukun ihmesisältöjä miettii MK

Syksy saapuu Utön saarelle

Luontotoimittajat seuraavat syksyn tuloa Utön saarelle.

Korvameduusan "korva" onkin sukurauhanen

Meduusa suunnistaa meressä hajujen ja valon perusteella.

Joensuun tiedetapahtumassa musta skorpioni onkin vihreä

Uhkaavan musta skorpioni voikin olla vihreä. Salaisuus piilee siinä, millaista valoa eliöön suunnataan, jotta ihmissilmä havaitsee skorpionin suojareaktion. Eliöiden valontuottoa käytetään hyväksi myös tutkittaessa DNA:n rakennetta.

Lapset luovat merennoidan maailman merisiilit videokaseteista, meduusat muovipusseista ja sormivirkkauksella verkot

Merennoidan verkko syntyy vähitellen sormivirkkaussilmukka kerrallaan. Muovipusseista luodaan meduusoja ja videokasetteja repimällä saa merisiilejä. Lapset tekevät lavastustyöpajassa elementtejä suureen ponnistukseen, joka on Pieni merenneito -tanssisatu.

Miltä syksy näyttää eri puolilla Suomea - jaa syyskuvasi

Syksy tekee tuloaan. Miltä se näyttää eri puolilla Suomea juuri nyt? Onko syksy maisema vai kenties tunnelma, mielentila? Jaa oma syyskuvasi.

Merestä löytynyt "sieni" on aiemmin tuntematon eläinkunnan osa?

Löydetyt eläinorganismit ovat monisoluisia, mutta pääasiassa epäsymmetrisiä. Niillä on tiivis kerros hyytelömäistä materiaalia ulomman ihokerroksen ja mahan solukerroksen välissä.

Meduusa on tavallinen asukki Helsingin uimavesissä

Korvameduusa (aurelia aurita), on tavallinen asukas Helsingin aluevesillä, myös uimarannoilla. Esimerkiksi Suomenlahden ja Saaristomeren vesissä voi olla runsaitakin meduusaesiintymiä, jotka voivat aiheuttaa jopa tukoksen ydinvoimaloiden jäähdytysvesiputkissa.

Meduusahavaintoja toivotaan taas

Suomen ympäristökeskus haluaa tänäkin kesänä tietoa meduusoista. Niitä voi olla niin paljon, että ne sotkevat kalaverkkoja ja tukkivat voimaloiden vedenottoputkia.

Meduusat, pelkkää vettäkö?

Meduusat, pelkkää vettäkö?

Meduusat tukkivat ruotsalaisydinvoimalan vesiputket - käynnistys viivästyy yhä

Korvameduusat viihtyvät siellä, mistä kalat kaikkoavat. Meduusoja rehevöityvän Itämeren levät eivät häiritse. Asiantuntijat arvioivat, että tulevaisuudessa meduusat sulkevat ydinvoimaloita yhä useammin. Oskarshamnissa näin kävi viimeksi 2005.

Itämeren meduusat 6/10

Itämeren meduusat 6/10

Meduusahavaintoja kerätään taas

Suomen ympäristökeskus kerää yleisöltä meduusahavaintoja nyt jo neljäntenä peräkkäisenä vuonna.

Ennätysuinti Kuubasta Floridaan ilman haihäkkiä epäonnistui - meduusa iski

Kylmäpäinen naisuimari ei kavahtanut petokaloja eikä merivirtoja, mutta läpinäkyvät limaoliot olivat liikaa.

Keinotekoinen meduusa ja viikon muita uutiskuvia

Viikon varrella hämmästeltiin rotan soluista luotua meduusaa, juhlittiin Lontoon olympialaisten alkamista ja surtiin Prahan eläintarhassa menehtynyttä Tatu-gorillaa. Yle Uutiset kokosi viikon mielenkiintoisimpia uutiskuvia yhteen.

Meduusat leviävät Itämeressä

Suomen ympäristökeskus kerää havaintoja meduusoista. Niitä löytyy eteläisten merien lisäksi myös Suomen rannikolta.

Tutkijat rakensivat meduusan rotan sydämestä

Rotan lihassoluista ja silikonista rakennettu meduusa on ensimmäinen synteettinen eläin. Seuraavaksi tutkijat aikovat tehdä synteettisen eläimen ihmissydämestä.

Meduusat tanssivat Sea Lifessa

Helsingin Sea Life juhlii tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiväänsä. Juhlavuoden kunniaksi merimaailman valtaavat meduusat, joiden liikehdintä muistuttaa tanssimista. Kotoisen korvameduusan lisäksi Jellyfish Discovery -näyttelyssä voi tutustua muun muassa kompassimeduusaan, laguunimeduusaan ja mosaiikkimeduusaan.

Korvameduusat valtaavat Suomenlahden rannikon

Korvameduusojen määrä pohjoisella Itämerellä kasvoi tänä kesänä ja syksynä tuntuvasti viime vuodesta. Yleisö ilmoitti SYKEn merikeskukseen 1780 havainnosta neljässä kuukaudessa. Viime vuonna ilmoituksia saatiin vain sata.

Meduusahavaintoja tehty ennätysmäärä

Suomenlahdella on tehty kesän aikana suuri määrä meduusahavaintoja. Meduusoja on uinut niin avomerellä, kuin uimarannoillakin. Suomen ympäristökeskus yrittää yleisöhavaintojen perusteella selvittää kannan kokoa ja kehitystä.

Saaristossa ennätysmäärä meduusoja

Turun saaristossa on tehty tänä kesänä ennätysmäärä korvameduusahavaintoja. Viime vuonna Turun saaristosta tehtiin vain parikymmentä meduusahavaintoa, muta tänä kesänä niitä on jo tehty yli viisisataa.

Yhä useampi uimari törmää meduusaan

Meduusoja esiintyy entistä enemmän maailman merillä ja sama tuntuma on myös Suomen merialueilta. Nyt Suomen ympäristökeskus kaipaa yleisöltä havaintoja, jotta kannan koko ja kehitys saadaan selvitettyä. Helsingin rannoilla moni on tänä kesänä ihmetellyt oliota ensimmäistä kertaa.

Ympäristökeskus etsii meduusoja

Suomen ympäristökeskus kerää yleisön havaintoja meduusojen esiintymisistä Itämeressä. Havaintoja pyydetään avomereltä ja rannikolta.

Skotlantilainen ydinvoimala suljettiin meduusoiden vuoksi

Skotlannin itäosassa sijaitsevan ydinvoimalan reaktorit on jouduttu sulkemaan sen jälkeen, kun sen suodattimista löytyi suuri määrä meduusoja. Tornessin voimalan molemmat yksiköt suljettiin käsin kesäkuun 28. päivänä, ydinvoimalayhtiö kertoi torstaina.

Kääpiökokoinen kolmivarvaslaiskiainen vuosikymmenen erikoisin uusi laji

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen uusiin lajeihin kuuluvat muun muassa kolmivarvaslaiskiainen, lihansyöjäkannu ja kävelevä hai. Uusien lajien kymmenen kärjen listasivat Conservation International -ympäristöjärjestö ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sata kotimaista meduusahavaintoa

Saaristomerellä on havaittu runsaasti korvameduusoja. Valtaosa Suomen ympäristökeskuksen saamasta sadasta havainnosta tuli Saaristomereltä ja Suomenlahdelta.

Korvameduusoja nähty runsaasti pohjoisella Itämerellä

Pohjoisella Itämerellä nähtiin viime kesän ja syksyn aikana runsaasti korvameduusoja. Suomen ympäristökeskus sai korvameduusoista runsaan kahden kuukauden aikana noin sata havaintoa.

Meduusat voivat upottaa troolarinkin

Luonnon ihmenäytelmä toi kauhunhetkiä norjalaiskalastajille viime viikolla. Tromssan edustalla meduusat upottivat kalastustroolarin, kertoi perjantain Aftonbladet-lehti. Suomalaiskalastajatkin ovat havainneet runsaat maneettiesiintymät.

Itämeren meduusoista tarvitaan havaintoja

Suomen ympäristökeskuksen merikeskus alkaa kerätä yleisön havaintoja meduusojen massaesiintymisistä Itämeressä. Havaintotiedot meduusoista voivat auttaa estämään vahinkoja, joita meduusat voivat aiheuttaa esimerkiksi tukkimalla voimaloiden vedenottoputkia.

Portugalinsotalaivat hyökkäsivät Espanjan rannoille

Myrkylliset meduusankaltaiset portugalinsotalaivat ovat pistäneet lähes kolmeasataa uimaria Espanjan aurinkorannoilla Costa Blancassa. Lämmin merivesi on houkutellut poikkeuksellisen suuren joukon polttiaiseliöitä rantojen tuntumaan.

Suomenlahdelta löydetty tunnistamaton meduusalaji

Suomenlahden eläinplanktonnäytteistä on löytynyt tunnistamattomia hydromeduusan toukkia. Vuosi sitten kerätyistä näytteistä löytyi kolme yksilöä ja neljäs saatiin maaliskuun lopulla samalta havaintopaikalta keskeltä Suomenlahtea.

Japanilaistutkijat loivat hohtavan apinan

Japanilaiset tutkijat ovat luoneet apinan, jonka iho hohtaa vihreänä. Kyse on maailman ensimmäisestä siirtogeenisestä kädellisestä eläimestä. Tutkijoiden mukaan läpimurto avaa uusia mahdollisuuksia, mutta arvostelijat pelkäävät seurauksia.

No Evidence of Warty Comb Jellyfish in Baltic Sea

Previous research has indicated that the warty comb jellyfish ( Mnemiopsis leidyi), a native of the eastern shores of United States and the West Indies, might pose a threat to Baltic Sea fish. However, at this stage researchers can't confirm these reports, as no evidence of the feared jellyfish was found in last autumn's surveys.

Amerikankampamaneetti ei ehkä sittenkään pelätyn kaltainen uhka

Amerikankampamaneetti ei muodosta välitöntä uhkaa Itämeren alkuperäiselle lajistolle, arvioivat tutkijat.

Etelämantereen meristä löytyi yllätysotuksia

Etelämantereen vesieläimistön kaikkien aikojen suurimmassa kartoituksessa on löydetty odottamattoman suuria otuksia. Tutkijat havaitsivat muun muassa jättiläismäisiä imukaloja, meduusoja, joiden lonkerot olivat jopa nelimetriset, sekä ruokalautasen kokoisia meritähtiä.

Valtavat meduusaparvet kiusaavat Britanniaa

Pohjois-Irlannin ainoa lohikasvattamo on menettänyt ensin kaikki aikuiset kalat ja sitten myös poikaset meduusojen yllättävissä iskuissa. Suuria määriä vaaleanpunaisia meduusanpoikasia on sen jälkeen nähty myös Skotlannin rannikolla.

Uusi meduusalaji uhkaa Itämerta

Merentutkijat varoittavat uudesta vaarasta, joka uhkaa herkkää Itämerta: ruotsalaisen TV4:n haastatteleman tutkijan mukaan Itämeressä on havaittu aivan uusi meduusalaji, kampamaneetti, jolla ei ole meressä minkäänlaista luonnollista vihollista.

Meristä löytyi uutta elämää

Maailman merissä elää lähes 16 000 tunnettua kalalajia ja 70 000 muuta merieliölajia, kertoo laajan kartoitusprojektin tuorein raportti. Kuusi vuotta kestäneen projektin aikana on löydetty pari tuhatta uutta lajia. Tälläkin kertaa niitä havaittiin useita.

Meduusavaara Espanjan aurinkorannoilla

Espanjalaiset viranomaiset varoittivat tiistaina uimareita meduusoista, joita on tulossa röykkiöittäin itärannikolle.

Tutkijat uskovat liikakalastuksen lisänneen meduusojen määrää Namibiassa

Skottitutkijat uskovat, että voimakas kalastaminen on ollut ainakin yksi syy meduusojen määrän lisääntymiseen Namibian rannikolla.