Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuningatar Elisabetin arkkua nostetaan ruumisautoon.

Maanantai 19.9.2022 (radio)

Potilasturvallisuuslain hyväksyminen. Kuningatar Elisabetin hautajaiset. Suomen talous. Atria. Sääennuste.

Lontoo valmistautuu kuningatar Elisabetin hautajaisiin

Lontoo valmistautuu kuningatar Elisabetin hautajaisiin – kaupunki voi olla maanantaina ensi kertaa "täynnä"

Kuningatar Elisabetin hautajaiset maanantaina on yksi suurimmista tapahtumista Britanniassa kautta aikojen. Turvallisuustoimet ovat korkeat, kun maailman kenties tunnetuimmalle henkilölle jätetään jäähyväisiä.

Benedict Cumberbatch

Hawkingin tuhkat haudattiin Darwinin ja Newtonin hautojen väliin – Hawkingin ääni lähti samaan aikaan kohti mustaa aukkoa

Fyysikko Stephen Hawkingin tuhkat laskettiin haudan lepoon perjantaina. Seremoniaan osallistui muun muassa näyttelijä, joka esitti Hawkingia tv-elokuvassa.

Stephen Hawking arkkua kannetaan kirkosta ulos.

Spontaanit aplodit tervehtivät Stephen Hawkingin arkkua Cambridgessa - "Hänen kaltaistaan ei enää nähdä"

Fyysikko Stephen Hawking haudataan kesäkuussa Isaac Newtonin ja Charles Darwinin hautojen lähelle.

Stephen Hawking

Stephen Hawkingin viimeinen leposija on Westminster Abbey

Fyysikko Stephen Hawking haudataan lähelle kuuluisia tiedemiehiä Lontoon Westminster Abbeyyn. Kirkko ilmoitti asiasta tiistaina.

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin virallinen hääpäiväpotretti sekä hääkuva vuodelta 1947.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip juhlivat rautahäitään

Britannian kuningatar Elisabet ja prinssi Philip viettävät maanantaina 70-vuotishääpäiväänsä perheen ja ystävien kanssa.

Sotilaat ampuvat tykillä

Kunnialaukaukset kaikuvat Britanniassa kuninkaallisen vauvan kunniaksi - video

Vauvaa juhlistetaan myös kirkonkelloilla, jotka raikuvat Westminster Abbey -kirkossa peräti kolmen tunnin ajan.

Weatminster Abbey

Oikeutta hakevien isien tihutyöt saivat jatkoa Britanniassa

Fathers4Justice -ryhmä kampanjoi isien oikeuksien puolesta tempauksilla, jotka kohdistetaan tunnettuihin taide-esineisiin tai julkisille paikoille.

Euroopan kuninkaalliset poseeravat yhteiskuvassa Kruununprinssi Frederikin ja Mary Donaldsonin hääjuhlissa Kööpenhaminassa.

Kuninkaallisissa häissä on nähty vuosikymmenten mittaan kyyneliä ja porttikieltoja

Kuninkaalliset häät ovat kautta vuosikymmenten kiinnostaneet tavallista kansaa ympäri maailman. Eniten televisionkatsojia on ollut prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häillä, joita seurasi eri puolilla maailmaa jopa kaksi miljardia ihmistä. Häissä on riittänyt dramatiikkaa niin lähisukulaisille jaettujen porttikieltojen kuin itkuun puhjenneiden sulhasten ja morsiamien vuoksi.

Kuningatar Elisabet II saapumassa kruunajaistensa 60-vuotisjuhlajumalanpalvelukseen Westminster Abbeyn katedraaliin.

Britanniassa juhlitaan 60 vuotta sitten kruunattua kuningatarta

Westminster Abbeyssa järjestettyyn jumalanpalvelukseen osallistui pari tuhatta vierasta. Myös terveyshuolista kärsinyt prinssi Philip oli paikalla.

Englannin kuningatar Elisabet II kuvattuna Lontoossa vieraillessaan armeijan seremoniaalisen yksikön tukikohdassa Woolwichissä 31. toukokuuta 2013.

Tykit paukkuvat Elisabet II:n kruunajaisten 60-vuotisjuhlien kunniaksi

Viime vuonna juhlittiin näyttävästi Elisabtin valtaannousua vuonna 1952. Kruunun hän sai kuitenkin vasta suruajan jälkeen.

Prinssi Williamista ja herttuatar Catherinesta tehtiin näköisbarbit

Barbie-nukesta tunnettu yhdysvaltalainen leluyhtiö Mattel on julkaissut prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen ensimmäisen hääpäivän kunniaksi pariskunnasta näköisnuket. Barbien keräilysarjaan kuuluvat nuket on puettu Cambridgen herttuaparin häissään käyttämiin asuihin.

Vastavihityt herttuatar Catherine ja prinssi William suutelevat Buckinghamin palatsin parvekkeella.

Prinssi William teki keskiluokkaisesta Katesta prinsessan

Prinssi William ja Kate Middleton saivat toisensa 29.4.2011

Hääpari matkusti vihkikirkosta Buckinghamin palatsiin hevosvaunuilla.

Seurasitko häitä Lontoossa? Katso, löydätkö itsesi BBC:n panoraamakuvasta

Britannian yleisradioyhtiö BBC on julkaissut verkkosivuillaan suuren, zoomattavan panoraamakuvan kuninkaallisten häiden kulkueesta. Kuva näyttää hääparin saattueen ja tuhannet katsojat The Mall -kadun varrella.

Häissä kunnioitettiin prinsessa Dianan muistoa

Prinssi William piti huolen siitä, että hänen äitinsä prinsessa Diana ei, omien sanojensa mukaan, "unohdu" häissä. Dianaa oli kunnioitettu monin tavoin hääseremoniassa.

Prinssi William pujotti vihkisormuksen prinsessa Catherinen nimettömään.

Prinssi William sai prinsessansa

Prinssi William on saanut prinsessansa, kun Catherine Middleton sanoi tahdon Lontoon Westminster Abbeyssa. Jännittynyt morsian onnistui lausumaan sulhasen etunimilitanian 'William Arthur Philip Louis' ilman virheitä, toisin kuin prinssin äiti Diana sulhasensa nimen omissa häissään 30 vuotta sitten.

Prinssi William saapumassa hääkirkko Westminster Abbeyhyn veljensä prinssi Harryn kanssa.

Sulhanen saapui hääkirkkoon hymyillen

Prinssi William saapui hääkirkko Westminster Abbeyhyn yhdessä bestmanin, pikkuveljensä prinssi Harryn kanssa hymyillen. Bestman vaikutti kirkkoon astuessaan huomattavasti sulhasta jännittyneemmältä. Sulhanen sonnustautui häissään irlantilaiskaartin punaiseen juhlaunivormuun.

Marjukka Havumäki

Sopivasti perhosia vatsassa

Lontooseen saapuu tasaisena virtana lisää toimittajia ja turisteja. Taksi juuttuu ruuhkaan lyhyelläkin matkalla. Helikopterit pörräävät taivaalla, ja poliisi sulkee Westminster Abbeyn lähellä olevan kadun, kun pommikoirat käyvät nuuhkimassa luvattomaan paikkaan jätetyn pakettiauton. Jotain suurta kaupungissa on selvästi tapahtumassa.

David ja Victoria Beckham odottavat häätilaisuuden alkua Westminster Abbeyn kirkossa Lontoossa

Westminster Abbey täyttyi vieraista

Prinssi Williamin ja Catherine Middletonin hääkirkko Westminster Abbey on täyttynyt vieraista. Kirkossa ovat muun muassa jalkapalloilija David Beckham puolisonsa Victorian kanssa, muusikko Elton John, uimari Ian Thorpe, Mister Beanina tunnettu näyttelijä Rowan Atkinson, prinssi Harryn tyttöystävä Chelsy Davy ja prinsessa Dianan veli Charles Spencer.

Lippuihin kääriytyneitä katsojia yöpymässä nurmikolla.

Tuhannet yöpyivät ulkona odottamassa häitä

Lontoossa Westminster Abbey -kirkon edustalle leiriytyneet juhlijat ovat uhmanneet yön kylmyyttä saadakseen edes vilaukselta nähdä Britannian kuninkaallisen hääparin.

Ihmisiä leirityneinä kadulle.

Sadekuurot uhkaavat kuninkaallisten häiden juhlintaa

Lontoossa vietetään perjantaina kuninkaallisia häitä uhkaavien sadekuurojen varjossa. Katujen varsilla prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häitä seuraa arviolta yli miljoona ihmistä ja televisioiden välityksellä jopa kaksi miljardia ihmistä. Innokkaimmat kuninkaallisten ihailijat ovat yöpyneet teltoissa varmistaakseen parhaat paikat vihkikirkko Westminster Abbeyn ja hääkulkueen reitin lähettyviltä.

Kate Middleton ja Prinssi William

Hääkuume nousee Lontoossa

Kuninkaallisiin häihin on enää hetki, sillä prinssi William ja Kate Middleton sanovat toisilleen tahdon perjantaina Lontoon Westminster Abbeyssä. Häitä juhlistetaan ravintoloissa erilaisin häämenuin, pubeissa pidetään hääkatsomoita ja puistoihinkin on laitettu jättiruudut, joilta suurta juhlaa voi katsoa esimerkiksi omasta teltasta.

Westminster Abbeyta koristellaan puilla  Williamin ja Katen häitä varten.

Kukkataiteilija loihtii Williamin ja Katen häihin paratiisin

Prinssi William ja Kate Middleton ovat valinneet kukkataiteilijan Chane Connollyn vastaamaan Westminster Abbeyn ja Buckinghamin palatsin hääkoristelusta. Hänen apunaan on joukko muita hääparin henkilökohtaisesti valitsemia floristeja, mm. Kate Middletonin kotikylästä Buckleburysta.

Nora Kajantie

Maailman kallein ”tahdon”?

Kun keskiverto-Jim ja -Jane menevät naimisiin Isossa-Britanniassa, häähumun laskuksi tulee keskimäärin 21 000 puntaa (noin 24 000 euroa). Kuninkaallisissa häissä se on vielä pikkuraha.

Englannin prinsessa Margaret ja Anthony Armstrong-Jones hääpäivänään Buckingham Palacessa

Prinsessa Margaret nai painostuksen jälkeen Antonyn

Britannian prinsessa Margaret vihittiin toukokuussa 1960.

Kuninkaallisia häitä juhlistetaan erikoisrahalla

Britannian kuninkaallinen rahapaja on julkaissut juhlakolikon prinssi Williamin ensi kuussa järjestettävien häiden kunniaksi. Juhlakolikossa näkyvät prinssin ja hänen tulevan puolisonsa Kate Middletonin profiilit. Profiilikuvat ovat jo herättäneet arvostelua.

Turistit katselevat prinssi Williamin ja Kate Middletonin häiden kunniaksi valmistettuja matkamuistoja.

Brittihovi avasi viralliset hääsivut

Britannian hovi on avannut internetissä viralliset hääsivut. Sivuilla voi seurata valmistautumista prinssi Williamin ja Kate Middletonin huhtikuisiin häihin. Hovi lupaa muun muassa paljastaa sivuilla hääpäivänä ensimmäiset tiedot morsiamen puvusta.

Prinssi William ja Catherine Middleton.

Keskustelu Kate Middletonin hääpuvusta kuumenee

Juuri päättyneillä Lontoon muotiviikoilla on arvuuteltu - mitäs muutakaan kuin sitä, kenen suunnittelemassa puvussa Kate Middleton astelee tavallisesta tytöstä kuninkaalliseksi. Muodin sisäpiiri on suorastaan pakahtumassa jännitykseen.

Nainen laittaakutsuja kirjekuoriin

Britannian kuninkaallisten häiden kutsut jo postissa

Prinssi William ja hänen kihlattunsa Kate Middleton ovat kutsuneet lähes 2 000 vierasta häihinsä. Huhtikuun 29. päivä pidettävien häiden kutsut ovat lähteneet tällä viikolla. Virallisesti kutsujana on prinssi Williamin isoäiti kuningatar Elisabeth.

Meksikolaistyttö aloitti syömälakon päästäkseen kuninkaallisiin häihin

Meksikolainen 19-vuotias Estibalis Chavez on aloittanut syömälakon, jonka tavoitteena on saada kutsu Englannin prinssin Williamin huhtikuisiin häihin. Britannian Mexicon-suurlähetystön portille leiriytynyt tyttö ei ole syönyt kahdeksaan päivään.

Brittihovi paljasti prinssi Williamin häiden yksityiskohtia

Britannian hovi on paljastanut uusia yksityiskohtia prinssi Williamin ja tämän kihlatun Kate Middletonin tulevista häistä. Pari kertoi heti marraskuisten kihlajaistensa jälkeen menevänsä naimisiin Lontoon Westminster Abbeyssa 29. huhtikuuta. Nyt hovi paljasti tietoja muun muassa häiden iltajuhlasta ja hääkulkueen reitistä.

Prinssi Williamin ja Catherine Middletonin virallinen kihlajaiskuva.

Prinssi Williamin kihlajaiskuvat julki

Britanniassa on julkaistu prinssi Williamin ja Catherine Middletonin viralliset kihlajaiskuvat. Kahden kuvan kuvaajana on tunnettu muotikuvaaja Mario Testino. Testino tunnetaan myös kuuluisista kuvista, jotka hän otti prinssi Harryn äidistä, prinsessa Dianasta.

Kate Middleton ja prinssi William ilmoittivat kihlautumisestaan 16. marraskuuta 2010.

Lontoo juhlii kuninkaallisia häitä huhtikuussa

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häät pidetään huhtikuun 29. päivä. Hovin mukaan vihkipaikkana on kuninkaallisten perinteinen vihkipaikka, Lontoon Westminster Abbey. Samassa kirkossa on vihitty aiemmin muun muassa nykyinen kuningatar Elisabet II ja tämän äiti kuningataräiti Elisabet.

Westminster Abbeyn katedraali

Westminster Abbey saisi kruunun ja Lontoo uuden siluetin

Lontoon kuuluisa Westminster Abbey muuttaa Lontoon keskustan taivaanrantaa, jos maanantaina julkistetut suunnitelmat miljoonaluokan kruunukattosuunnitelmasta menevät läpi.

Vierailija tarkastelee urkuja jälleenavatussa Händel-museossa Halle Saalessa Saksassa 14. huhtikuuta. Etualalla Händelin rintakuva.

Händelin musiikki kajahtaa merkkipäivänä ympäri Eurooppaa

Säveltäjä Georg Friedrich Händelin kuoleman 250-vuotispäivää muistetaan sunnuntain mittaan ympäri Eurooppaa. Yli 40 yleisradioyhtiötä - myös YLE - lähettää Hallen Torikirkosta alkaneen musiikkimaratonin konsertteja. Halle oli Händelin synnyinkaupunki, jossa hän eli 18-vuotiaaksi asti.

Vierailija tarkastelee urkuja jälleenavatussa Händel-museossa Halle Saalessa Saksassa 14. huhtikuuta. Etualalla Händelin rintakuva.

Händelin kuolemasta 250 vuotta

Saksalaissyntyisen barokkisäveltäjän Georg Friedrich Händelin kuolemasta tulee tiistaina kuluneeksi 250 vuotta. Säveltäjämestarin tuotanto on tämän viikon ajan vahvasti esillä YLE Radio1:ssä

Lämmitys tekee tuhoja Westminster Abbeyssa

Britannian tärkeimpiin kulttuurinähtävyyksiin kuuluvan lontoolaisen Westminster Abbeyn kirkon keskuslämmitys turmelee Englannin ikiaikaista kruunajaisvaltaistuinta ja sediliaa, pappien istuinta. Myös mosaiikkilattia on kulunut pahoin. Keskuslämmityksen vuoksi kirkon ilmankosteus vaihtelee voimakkaasti, peräti 30 prosentin ja 80 prosentin välillä, mikä saa puumaalaukset hilseilemään.