Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matti Sairanen laskee paralumilautakrossia Pyhällä

Kiinassa 20 vuotta asunut Matti Sairanen hämmästelee, mikä Pekingin kisapaikoilla muuttui – "Ei siellä näkynyt yhtään paikkaa, josta voisi laskea"

Lumilautailija Matti Sairaselle Pekingin paralympialaiset olisivat kuin kotikisat. Sairanen on asunut kaupungissa yli puolet elämästään.

Joukko kiinalaisturisteja poseeraa olympiamaskottien edessä.

Tutkimus: Kansalaisten luottamus demokratiaan on ennätysalhaalla, mutta autoritääriset maat porskuttavat vahvasti

Amerikkalaisyhtiö tutki 28 maan kansalaisten suhtautumista hallituksensa toimintaan. Yksinvaltaisesti johdetut maat pärjäsivät demokratioita paremmin.

Antti Kurvinen hymyilee Urheilugaalan punaisella matolla.

Urheiluministeri Antti Kurvinen matkustaa Pekingin olympialaisiin, Suomi ei ole liittymässä diplomaattiseen boikottirintamaan – TS: Presidentti Niinistö ei lähde kisoihin

Useat maat, muun muassa Yhdysvallat, Japani ja Australia, eivät lähetä valtiollisen tason edustajaansa Pekingin olympialaisiin Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen takia. Suomesta puolestaan lähtee edustaja kisoihin.

Peng Shuai servar.

Missä on Peng Shuai? Tennistähdet huolissaan kiinalaisen kohtalosta – "Pelkään, että emme saa koskaan tietää, mitä hänelle tapahtui"

Peng Shuai kertoi marraskuun alussa Kiinan sosiaalisessa mediassa Weibossa, että entinen varapääministeri Zhang Gaoli painosti hänet seksiin kolme vuotta sitten. Myöhemmin hänen väitetään kiistäneen syytöksensä.

Suojavarusteisiin pukeutunut terveystyöntekijä ottaa koronatestejä kadulla.

Omikron tuli Pekingiin juuri olympialaisten alla – yksi tartunta on saanut aikaan valtavan koronajahdin Kiinan pääkaupungissa

Kiinan nollatoleranssi koronaviruksen suhteen saa maan käyttämään kovia keinoja aina kun uusia tartuntoja löydetään, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Lelutehdas.

Kiinan vienti kasvoi joulukuussa viidenneksen

Koko viime vuonna vienti ja tuonti kasvoivat noin 30 prosenttia, kun ensimmäisenä koronavuonna viennin kasvu jäi 3,6 prosenttiin ja tuonti supistui.

Myanmarin sotilasjunttaa vastustava mielenosoittaja Yangoonissa.

Ihmisoikeusjärjestö: Demokraattisten johtajien heikkous antaa yksinvaltiaille tilan kasvattaa valtaansa

Monet demokraattiset hallinnot näpertelevät puoluepoliittisten ja lyhytaikaisten kiistojen parissa, jolloin suuret asiat unohtuvat, moittii Human Rights Watch raportissaan.

Suojapukuun pukeutunut henkilö ottaa lapselta koronavirustestiä.

Kiinan koronapolitiikka voi näkyä kauppojen hyllyillä Suomessakin – ekonomistien mukaan maan "nollatoleranssi" vaikuttaa talouteen monella tavalla

Kiina on pandemian alusta alkaen pyrkinyt tukahduttamaan kaikki tartuntaryppäät. Tiukat rajoitustoimet voivat vaikuttaa Kiinan talouden lisäksi kansainvälisiin tuotantoketjuihin ja monen yrityksen toimintaan.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Talviolympialaiset ovat ovella, mutta Pekingissä ihmisiä kiinnostaa kisakuumeen sijaan korona

Arkea maailmalta: Olympialaisiin saapuvat joutuvat tiukkaan kisakuplaan, mutta sen valvonta on vaikeaa, kirjoittaa Ylen Kiinan-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley, joka päätyi vahingossa kuplan sisälle.

Kaksi lasta juoksee olympialaisten logo edessä.

Kiinan ihmisoikeustilanne on kehittynyt katastrofaalisempaan suuntaan – Ihmisoikeusliiton pääsihteeriltä muistutus urheilijoiden sananvapaudesta

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattilan mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne ei ole ollut näin huono sitten vuoden 1989 Tiananmenin verilöylyn.

Kiinassa liki kaksi viikkoa eristyksissä olleen Xi'anin asukkaat vaihtavat jo tavaraa ruokaan.

Kova koronasulku kurittaa kiinalaisen Xi'anin kaupungin asukkaita – jotkut vaihtavat jo älypuhelimen riisisäkkiin ja pesuainetta omenoihin

Viimeksi tartuntatilanne oli Kiinassa yhtä vakava aivan pandemian alkuhetkillä Wuhanissa. Xi'anissa asuva suomalainen kertoo Ylelle, että kiinalaiset ovat tottuneet koviin koronatoimiin.

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten mäkihyppystadion on tyhjillään.

Enää kuukausi Pekingin olympialaisiin – kisaodotusta varjostavat korona ja diplomaattiset boikotit

Pekingin talviolympialaiset järjestetään helmikuussa tiukassa "koronakuplassa". Suomea edustaa Pekingissä näillä näkymin 90–100 urheilijaa.

Chilinmyyjä Intiassa.

Naapurimaiden suhteita hiertävät nimet – Kiina nimesi jokia ja vuoria uudelleen uudelleen Intian rajalla

Kiina antoi uusia nimiä kiistanalaisella Himalajan vuoristoseudulla viimeksi vuonna 2017. Intia pitää nimiä keksittyinä ja perusteettomina.

Yhdistetyn urheilijoita Pekingin olympialaisten kisaladuilla Zhangjiakoussa 5.12.2021

Suomalaiset tekevät Pekingin laduilla "salapoliisityötä", mikä kiellettiin ruotsalaisilta: "Pidetään omana tietona"

Hiihtoliiton huoltopäällikkö Matti Haavisto kertoo, millaista tietoa Pekingin olympialaduilta kerätään. Haaviston mukaan latuprofiilit sopivat suomalaisille.

Korkea rakennus Vilnassa jossa on Taiwanin yhteystoimisto.

Liettuan ja Kiinan kitkerä kiista Taiwanin asemasta kiristyy – liettualaisdiplomaatit poistuivat Pekingistä pikaisesti joulun alla

Maiden diplomaattinen riita Taiwanin asemasta on saanut vakavat mittasuhteet. Monet eurooppalaisyritykset ovat kertoneet Liettuaan kytkeytyvien tuotteiden vientiongelmista.

Hongkongilaisen Stand News -median toimituskunta pidätettiin

Hongkongissa pidätettyjä päätoimittajia syytetään "salaliitosta julkaista kapinallista sisältöä"

Useat länsimaat ovat kritisoineet toimittajien pidätyksiä ja median tukahduttamista. Kiina tyrmää kritiikin perusteettomana.

Hongkongilaisen Stand News -median toimituskunta pidätettiin

Hongkongissa jälleen ratsia lehden toimitukseen – perusteena "kapinalliset" kirjoitukset

Hongkongin uusi turvallisuuslaki on tuonut mukanaan mahdollisuuden "puherikokseen", sanoo Stand News -lehti.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk.

Kiina: USA käyttäytyy vastuuttomasti avaruudessa – miljardööri Elon Muskin satelliitit ovat kiinalaisten mukaan merkittävä turvallisuusuhka

Kiinan ulkoministeriö sanoo, että Yhdysvallat ei noudata kansainvälisiä avaruussopimuksia. Kiinalaissomessa Muskin yhtiön satelliitteja luonnehditaan muun muassa "amerikkalaisiksi avaruussota-aseiksi".

Työntekijöitä Orionin tuotantolaitoksessa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Kaksi maata hallitsee maailman lääkkeiden tuotantoa tavalla, johon liittyy vaaroja – nyt vuosikymmeniä jatkunut kehityssuunta halutaan kääntää

Kiina ja Intia ovat maailman lääkeaittoja. Jos tuotanto niissä häiriintyy, voivat apteekkien hyllyt tyhjentyä Suomessakin. Onko Eurooppa varautunut lääketuotannon keskittymisen vaaroihin?

kaksi kuvakaappausta yhdistettynä Instagramista imma.gram ja knoxfrost tileiltä.

Virtuaalivaikuttajien merkitys on kasvanut korona-aikana: virus ei tartu virtuaalihahmosta, joka voi bilettää ja matkustella ympäri maailmaa

Tietokoneella luotujen virtuaalivaikuttajien ympärillä pyörii yhä enemmän rahaa. Vaikuttajabisnes on myös saanut koronan myötä uusia muotoja.

Hongkongilaiset olivat kokoontuneet Tiananmenin-muistotilaisuuteen The Goddess of Democracy -patsaan äärelle illan pimeydessä 4. kesäkuuta 2010.

Hongkongissa yliopistot poistivat lisää demokratiaan viittaavia taideteoksia kampuksiltaan

Jo kolmesta hongkongilaisesta yliopistosta on poistettu Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkkejä torstain ja perjantain aikana.

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten mäkihyppystadion on tyhjillään.

Japanilta harkittu kannanotto talviolympialaisista – maa ei osallistu boikottiin, muttei lähetä hallituksen edustajaa Pekingin kisoihin

Kiina on varoittanut diplomaattiseen boikottiin osallistuvia maita vastatoimista jyrkkään sävyyn. Diplomaattisesta boikotista ovat ilmoittaneet Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia ja Kanada. Maiden urheilijat osallistuvat kisoihin tavalliseen tapaan.

Leijonat tuulettavat maalia.

Kommentti: NHL:n vetäytyminen olympialaisista syö eniten Kanadaa – Suomi kaikesta huolimatta vahvoilla

NHL:n jättäytyminen heilauttaa punnuksia olympiakiekon osalta vahvasti Euroopan suuntaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

 Häpeäpylväs-veistoksessa on kuvattu ihmisten ahdistuneita kasvoja ja kidutettuja ruumiita, ja ne on pinottu päälletysten.

Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkki vietiin Hongkongin yliopistolta peitellen ja pimeän turvin: ”Pelkurimaista”

"Yliopisto väittää puolustavansa akateemista vapautta, mutta se ei edes pysty säilyttämään historiallista muistomerkkiä", kommentoi eräs opiskelija.

Kuva Zhangjiakoun kisakylästä, jossa järjestetään muun muassa pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumat.

NHL-pelaajat pelkäsivät Kiinan karanteenisääntöjä – virallinen ohjeistus osoittaa huhut peräti viiden viikon karanteenista täysin vääriksi

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah ei ole huolissaan Pekingin olympialaisista heikkenevästä koronatilanteesta huolimatta.

Henkilö keräämässä puuvillaa.

Uiguurioikeudenkäynti varjostaa Kiinan olympiajuhlaa – järjestöt ajavat kansanmurhasyytteitä Argentiinassa

Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suunnasta uiguurien sorron takia.

Peng Shuai servar.

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai kiistää syyttäneensä ketään seksuaalisesta väkivallasta

Peng Shuai esiintyi singaporelaisen median haastattelussa sunnuntaina. Tennisjärjestö WTA on Pengin mediaesiintymisestä huolimatta edelleen huolissaan tennistähden hyvinvoinnista.

Joonas Donskoi lähikuvassa.

Joonas Donskoi lataa suorat sanat NHL:n koronatilanteesta – harkitsee olympialaisista kieltäytymistä: "Tässä ollaan ihan tavallisia ihmisiä ja isiä"

NHL-tähti Joonas Donskoi saattaa jättää olympialaiset väliin, vaikka hänet kisoihin valittaisiin. NHL-pelaajat odottavat edelleen lisätietoja Kiinan koronasäännöksistä. Donskoi kertoo avoimesti, miten pahentunut koronatilanne näkyy pelaajien arjessa.

Vaalimainos kadulla Hongkongissa.

Hongkongissa käydään sunnuntaina ensimmäiset vaalit uudistusten jälkeen – oppositiopoliitikko: "Parlamentista tulee Pekingin kumileimasin"

Hongkongissa äänestetään uudet edustajat lainsäädäntöneuvostoon, eli parlamenttiin. Keväällä Kiina nuiji läpi vaaliuudistuksen, jonka myötä ehdolla on vain "isänmaallisia".

Kaksi ihmistä työskentelee puuvillakasojen keskellä

Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta – senaatti yksimielinen asiasta

Jatkossa uiguurialueelta tuotteita Yhdysvaltoihin tuovien yritysten on todistettava, että tuotannossa ei ole käytetty orjatyötä.

Move test pågår i Vindängens skola klass fem

Keskiviikko 15.12.2021 (radio)

Lasten kunto. Koronatilanne. Ravintoloiden koronapassi. Metsien monimuotoisuus. Venäjän ja Kiinan presidentit keskustelivat. Sääennuste

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä Xi Jinpingin kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin haki videoneuvottelussa Kiinan johtajan Xi Jinpingin tukea – ja sai sitä turvatakuualoitteellensa

Putinin neuvonantaja Juri Ushakov sanoi, että Kiina tukee Venäjän vaatimusta turvatakuiden saamiseksi Natolta. Vladimir Putin ilmoitti vierailevansa Pekingin olympialaisissa.

Palomies sammuttaa Hongkongin WTC-rakennuksen tulipalo.

Hongkongissa pilvenpiirtäjäpalo uhkasi satoja – suuronnettomuudelta vältyttiin

Hongkongin pelastuslaitos on auttanut ihmisiä rakennuksen yläkerroksista. Ihmisiä on joutunut sairaalaan hengitettyään savua.

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä presidentin kansliasta.

Idän suurvaltojen vuoro tavata videoneuvottelussa – Kremlin mukaan Putin ja Xi keskustelevat USA:n ja Naton "aggressiivisista" puheista

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat aamulla jo toistamiseen videoyhteydellä tänä vuonna. Molempien maiden suhteet länteen ovat jännitteiset.

Panda äter vid Etseri djurpark.

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Isopandat Lumi ja Pyry ovat kalliita ylläpitää. Ähtärin eläinpuisto on kutsunut elinkeinoelämää apuun. Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että sopimuksia on allekirjoitettu jo puolen miljoonan euron edestä.

Puolilähikuva istuvasta presidentti Alar Karisista

Viron presidentti liittyy Pekingin talvikisojen boikottiin – ei lähde kisavieraaksi "poliittisista syistä"

Viron presidentti seuraa Yhdysvaltain esimerkkiä ja jättää menemättä Pekingin olympialaisten vieraaksi. Boikotin syynä ovat Kiinan ihmisoikeusrikkomukset.

Marinia koskeva keskustelu Weibossa

Sanna Marinin juhlinta kuohutti myös Kiinassa – somekommentti: “Tällaista voi odottaa maailman onnellisimman maan johtajalta”

Aihe nousi yhdeksänneksi kuumimmaksi puheenaiheeksi kiinalaisessa sosiaalisen median kanavassa Weibossa. Kiinalaiset kauhistelivat maskittomuutta ja altistumista, mutta ihailivat anteeksipyyntöä ja pääministerin vapaa-aikaa.

Perhe ajaa moottoripyörällä.

Asiantuntijoista koostuva tuomioistuin päätti: Kiina on syyllistynyt uiguurien kansanmurhaan

Kiinan suurlähetystön mukaan väitteet Kiinan harjoittamasta kansanmurhasta eivät pidä paikkaansa.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Olisipa meilläkin vahva johtaja, joka päättäisi koronapassista puolestamme

Katselen kaiholla ystävieni juhlakuvia Kiinasta, ja pienen hetken kaipaan päättäjien tiukkoja otteita, kirjoittaa Jenny Matikainen.

Biden avasi demokratiahuippukokouksen

Biden sanoo demokratian kärsivän taantumasta ja avasi huippukokouksen sen vahvistamiseksi: "Jokaisen sukupolven on uudistettava demokratia"

Arvostelijoiden mukaan huippukokouksen yli sadan osanottajamaan joukosta puuttuvat ne, joille demokratiaoppitunti nimenomaan tekisi terää.

Olli Ohtonen Vuokatti-Ruka olympiavalmennuskeskuksen testisalissa.

Kajaanilainen Olli Ohtonen palasi juuri Kiinasta – nyt Suomen joukkueella on olosuhteista toivon mukaan kullanarvoista tietoa

Olli Ohtonen oli yhdessä muutaman muun suomalaisen kanssa Kiinassa testaamassa olosuhteita ja hankkimassa dataa kahden kuukauden päästä Pekingissä kilpailtavia talviolympialaisia varten.

Kuvassa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten päästadion

Pekingin talviolympialaisten diplomaattinen boikotti laajenee – Australia seuraa USA:n esimerkkiä, myös Britannia rajoittamassa edustustaan kisoissa

Yhdysvaltalaiset ja australialaiset urheilijat ovat yhä osallistumassa kisoihin, vaikka heidän maidensa hallinnot eivät olisikaan paikalla Pekingissä.

Pekingin talviolympialaisten olympiarenkaat Zhangjiakoussa. Kuvassa vielä paljas mäki.

“Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä” – Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia

Yhdysvallat ei lähetä Pekingin talviolympialaisiin korkean tason kisavieraita. Yhdysvallat sanoo vastustavansa boikotilla ihmisoikeusloukkauksia. Kiina vaatii USA:ta lopettamaan urheilun politisoimisen.

Pekingin talviolympialaisten organisaation pääkonttori kuvattuna 1. joulukuuta.

Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin

Yhdysvallat ei lähetä virallista edustajaa kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Amerikkalaisurheilijat voivat osallistua kisoihin.

Tältä näyttää Pekingin olympialaisten kisapaikoilla

Hiihtoliiton tutkija tyrmää kauhuskenaariot Pekingin hiekkamyrskyistä – tältä kisapaikoilla näyttää kaksi kuukautta ennen olympialaisia

Suomen hiihtoliiton ryhmä on parhaillaan Pekingissä selvittelemässä talviolympialaisten olosuhteita ja kilpailupaikkoja.

Demonstranterna har byggt barrikader på flera gator i centrala Hongkong

Tiukka turvallisuuslaki taltutti Hongkongin demokratialiikkeen – tilalle tulivat pelko ja suru

Kaksi vuotta sitten satatuhatpäiset väkijoukot marssivat kaduille puolustamaan demokratiaa Hongkongissa. Poliittisen tilanteen tiukentuminen ja kovat koronarajoitukset toivat kuitenkin lopun protesteille. 

Naton pitkä historia

Putin ilmoitti taas, ettei pidä Naton laajentumissuunnitelmista – tässä viisi asiaa sotilasliitosta ja sen tulevaisuudesta

Yhdysvaltojen siirtäessä sotilaallista painopistettään Aasiaan liittouman tulevaisuus Euroopassa ei ole yhtä selvä kuin ennen.

Kiinalainen tennispelaaja Peng Shuai lyömässä palloa.

Emma Terhon ja KOK:n videopuhelu tennistähti Peng Shuaille "ei riittänyt todisteeksi" – WTA perui kaikki turnauksensa Kiinasta

Kiinan johto ei ole ottanut vakavasti Peng Shuain väitteitä, eikä tutkinut niitä. WTA ilmoitti vetävänsä kaikki naisten ammattilaiskiertueen turnaukset pois Kiinasta.

Ilmakuva eritasoliittymästä Tansaniassa.

Vastaisku Kiinan silkkitie-miljardeille: EU kasaa 300 miljardin euron pottia kehittyvien maiden kipeästi kaipaamiin investointeihin

Jutta Urpilainen on yksi Global Gateway -ohjelman arkkitehdeistä. EU haluaa korostaa rooliaan ja kanavoida ilmastorahaa erityisesti Afrikassa, kun Kiina on tullut apajille.

Kuvassa on kolme pitkää rakennusta, joissa toimii Riot Blockchainin kryptolouhos.

Kiinan kryptovaluuttojen louhintakielto nosti Yhdysvallat ja Kazakstanin bisneksen kärkeen

Vielä reilu kaksi vuotta sitten valtaosa maailman kryptolouhintakapasiteetista oli Kiinassa. Kiina kielsi louhinnan toukokuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle