Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aki Ollikaisen menestyspaineet helpottivat Eeva Joenpellon talon pihasaunaa lämmittäessä.

Idyllinen koti peltojen keskellä on muuttanut monen kirjailijan elämän – 300 m² hirsitalossa saa asua kolme vuotta ilmaiseksi

Eeva Joenpellon seuraajilleen testamenttaama talo on siivittänyt kirjailijoiden työtä jo yli 15 vuoden ajan. Tuomas Kyrö loi talossa Mielensäpahoittajan. Katja Kettu kirjoitti siellä puolestaan menestysromaaninsa Kätilön.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ykköstiellä kolmen raskaan ajoneuvon onnettomuus – liikenne Helsingin suuntaan oli poikki koko päivän

Onnettomuus tapahtui Salon Lahnajärven liittymän ja Lohjan Sammatin liittymän välillä.

Läheltä

Seututie 186:lla aamuyöstä kuolemaan johtanut ulosajo

Ulosajo tapahtui välillä Pohja-Sammatti tie - Kuusiantie. Tie on nyt avattu liikenteelle.

Marianna Kurtto eeva Joenpellon kirjailijakatlon rappusilla 18.7. 2019.

Suomessa on muutama talo, jossa kirjailija voi asua vuosia ilmaiseksi – kuuluisimmassa kirjoittaa nainen, josta voi tulla juhlittu voittaja

Marianna Kurtto on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Mitä me tiedämme hänestä? Ainakin sen, että hän asuu seuraavat kaksi vuotta Eeva Joenpellon kirjailijatalossa.

Pekka Kainulainen ja Tomi Joutsen Sammatin työväentalolla.

Yllättävä biisitehdas metallibändi Amorphiksen taustalla – sanat syntyvät metsän keskellä pienessä kylässä

Metallibändi Amorphis ammentaa laulujensa aiheet Kalevalasta. Alkuperäisten, suomenkielisten tekstien takaa löytyy yllättävä tekijä.

Uutisvideot: Huikea jääkaruselli mökkirannassa

Video: Maailmalla huomiota herättänyt jääkaruselli pyörii pian myös Helsingissä

Lohjalaiseen mökkirantaan sahattu jääkaruselli on herättänyt laajaa mielenkiintoa. Helsinki saa oman karusellinsa lähiaikoina.

Kalevala-kävelijät taipaleella.

Miehen huikeasta matkasta syntyi kirja – käveli Lönnrotin jalanjäljissä tuhat kilometriä

Antti Holopainen teki kesällä Kalevala-kävelyn Suomen poikki. Matkan oivalluksista syntyi kirja.

Sammatin kartta

Nuori mies menehtyi hypättyään kalliolta veteen Lohjalla

Hypänneen miehen ystävät yrittivät löytää miestä vedestä. Pelastussukeltajat löysivät miehen myöhemmin menehtyneenä.

Yehia Eweis: Vanamo, Ifigenia, Käpy

Fotofinlandia-voittaja Yehia Eweis yllättyi menestyksestään

Valokuvaaja Yehia Eweis on yllättynyt Fotofinlandia-voitostaan. Palkitut kuvat on alunperin koottu valokuvaajan kotikylässä Lohjan Sammatissa pidettyyn kesänäyttelyyn. Yehia Eweis kertoo nyt kuuden kuvan nimet ja tarinat niiden takaa. Alkuperäisessä, 20 000 euron Fotofinlandia-palkinnon saavuttaneessa kuvasarjassa on 19 otosta.

Aki Ollikainen tekee lähtöä Eeva Joenpellon kirjailijakodista Sammatista.

Sammatin kirjailijakodin idylli synnytti uuden prosaistin – Ollikaiset jättävät talon haikein mielin

Eeva Joenpellon kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa on asukkaiden vaihdon aika. Aki Ollikainen perheineen tekee parhaillaan lähtöä ja syksyllä taloon muuttaa Maritta Lintunen. Kesän ajan Vares-Kantola on Joenpellon perikunnan käytössä.

Turun moottoritien Lohjan Muijalan liittymä.

Lohjan ja Muurlan välisellä moottoritiellä poikkeusjärjestelyjä koko viikon

Turun moottoritien Lohjan ja Muurlan välisellä osuudella on tällä viikolla poikkeusjärjestelyjä. Moottoritie on tänään maanantaina suljettu Muurlan ja Suomusjärven väliltä klo 10-15. Sammatin ja Karnaisten väliltä moottoritie on suljettu tiistaina. Lisäksi poikkeusjärjestelyjä on Lohjan ja Muurlan välisen tieosuuden kaikissa tunneleissa koko viikon ajan.

Sammatin vapaa kyläkoulu.

Tuhkarokkokaranteenissa olleet oppilaat palaavat kouluun

Lohjan Sammatin kyläkoulussa rokottamattomat oppilaat olivat karanteenissa, kun yhdellä oppilaalla oli havaittu tuhkarokkotartunta. Koulun tietoon ei ole tullut uusia tuhkarokkotapauksia.

Hoitajaa pitää kädessään rokotusruiskua neuvolassa.

THL: Finnish vaccination levels satisfactory

After a case of measles was discovered in a Sammatti school near Lohja on Monday, dozens of unvaccinated children living nearby have been placed under quarantine. A spokesperson for Finland’s National Institute for Health and Welfare (THL) says there is no need for concern, however.

Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.

Scores of students under quarantine amid measles scare

An unexpected case of measles disgnosed in one student at a village school in Sammatti, southern Finland has revealed that roughly half of the schools' pupils have not been vaccinated against the disease. Officials have confined about 50 unprotected children to their homes for their own safety. The outbreak was first reported by the tabloid daily Ilta Sanomat.

Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.

Kymmeniä lapsia tuhkarokkokaranteeniin – rokottamattomuus sulki ulos koulusta

Sammatin kyläkoulussa havaitun tuhkarokkotapauksen myötä havahduttiin siihen, että noin puolet koulun oppilaista ei ole saanut rokotusta tuhkarokkoa vastaan. Noin viisikymmentä lasta on joutunut karanteeniin. Karanteenista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Sammatissa harvinaista tuhkarokkoa - Suomessa vain muutama tapaus vuosittain

Lohjan Sammatin vapaan kyläkoulun oppilaalla on todettu tuhkarokko. Tapaukset ovat Suomessa melko harvinaisia, sillä valtaosa rokotetaan tautia vastaan jo lapsena.

Nainen katsoo maisemaa postiauton ikkunasta

Elävä arkisto: Postiautolla Uudellamaalla 1968

Poutapilvet täyttävät taivaan ja musiikkivalinta on oikea, kun postiauto kiitää läpi kesäisen Uudenmaan vuonna 1968 valmistuneessa lyhytfilmissä. Nostalginen ajankuva löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Postiautolla Uudellamaalla

Carl-Erik Creutz selostaa.

Jan Södersved tarkkailee lintuja Lohjan Lohilammella.

Joutsenet lähtevät vasta kun on pakko

Lintujen syysmuutto on lopuillaan, mutta joutsenet ja lokit sinnittelevät edelleen Etelä-Suomessa. Joutsenten muutto on siirtynyt vuosi vuodelta yhä myöhempään ajankohtaan - ne lähtevät vasta pakon edessä.

Aki Ollikainen kirjoittaa Eeva Joenpellon kirjastohuoneessa

Joenpellon talo sai uudet asukkaat

Lohjan Sammatissa sijaitseva Eeva Joenpellon kirjailijakoti on saanut uudet asukkaat. Talossa vietetty aika on siivittänyt edellisten asukkaiden Katja Ketun ja Tuomas Kyrön uraa.

Vaalilipuke, kuntavaalit 2008

Lohjan liitoskunnissa käydään tiukka vaalitaisto

Lohjaan vuodenvaihteessa liittyvissä kunnissa on luvassa tiukka kuntavaalitaisto. Karjalohjan ja Nummi-Pusulan ehdokkaat tavoittelevat mahdollisimman useaa paikkaa uuden kaupungin valtuustosta.

Sammatti pysyy Sammattina ja Tammisaari Tammisaarena

Suomen kielen lautakunta suosittelee vanhojen kunnannimien käyttämistä kunnan alueista ja kuntien entisistä keskuskylistä. Suomesta on kymmenen viime vuoden aikana kadonnut yli 120 kunnannimeä.

Fortum korjannut valtaosan Etelä-Suomen runkoverkosta

Fortum on saanut keskiviikon aikana korjattua valtaosan runkoverkkovioista Etelä-Suomessa. Iltapäivällä puoli neljän aikaan runkoverkkoalueella sähköttä oli lähes 350 asiakasta.

Venetehtaan palosta miljoonavahingot

Seliö Boatsin tehtaalla Lohjan Sammatissa syttyi keskiviikkoaamuna tulipalo. Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta aineelliset vahingot ovat mittavat.

Heijastinliivinukke tien varressa Lohjalla.

Heijastinnuket turvaavat lasten koulutietä Lohjalla

Lohjalta Sammattiin kaasuttelevat autoilijat ovat tänä syksynä nähneet tien varrella merkillisiä, heijastinliiveihin puettuja nukkeja. Karstun koulun vanhempainyhdistys päätti pystyttää heijastimin varustettuja tikku-ukkoja tienvarteen pienten koululaisten turvaksi.

Terveen vasikan häntä vispaa maitoa juodessa

Lypsykarjan hyvinvoinnin ja käyttäytymisen tarkkailu auttaa maitotilallisia eläinten hoitamisessa. ProAgria on siksi käynnistänyt maitotilayrittäjille tarkoitetun havainnointipalvelun. Lajissaan ensimmäisiä nuorkarjahavaintoja tehtiin tänään Lohjan Sammatissa.

Setelitukki lompakossa.

Nummi-Pusula säkki päässä kuntaliitosneuvotteluihin

Nummi-Pusulan valtuusto päätti eilen aloittaa kuntaliitosneuvottelut Lohjan kanssa. Useille valtuutetuille näyttää kuitenkin olevan vielä epäselvää, mistä tarkkaan ottaen neuvotellaan ja millä tarkkuudella asioista on mahdollista sopia.

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat aikovat vaihtaa sähköntoimittajaa.

Tuuli katkoi sähköjä tuhansilta

Kova ja puuskainen tuuli aiheutti viime yönä runsaasti sähkökatkoja Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa. Fortumin mukaan viat ovat koskeneet kaikkiaan noin 8000 asiakasta.

Lasten sytkärileikit sytyttivät vaatehuoneen

Sytyttimellä leikkiminen aiheutti Lohjan Sammatissa vaaratilanteen, kun kahden alle 5-vuotiaan lapsen sytyttämä palo levisi vaatehuoneen hyllyillä oleviin pahvilaatikoihin. Tilanne oli pelastuslaitoksen mukaan erittäin vakava, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut palossa.

Traktori kyntämässä peltoa.

Mestarikyntäjä löytyi Sammatista

Traktorikynnön suomenmestaruudet jaettiin viikonloppuna uusmaalaisille taitureille. Mestaruus ratkesi kahden kisapäivän yhteistulosten perusteella. Kisaa käytiin niin sängellä kuin nurmellakin.

Sammatin kunnantalo löytämässä ostajan

Sammatin entinen kunnantalo on vihdoin menemässä kaupaksi. Rakennus on ollut myynnissä yli puolitoista vuotta.

Baletti on harvan työ, mutta yhä useamman harrastus.

Joutsenlampi syntyy harrastajavoimin Sammatissa

Lohjan Sammatissa valmistaudutaan Joutsenlammen ensi-iltaan. Baletin harrastajat valmistelevat esityksen yhdessä ammattitanssijoiden kanssa.

Salama teki isot vahingot Lohjalla

Ukkosmyrskyn tuoksinassa salama sytytti viime yönä omakotitalon palamaan Lohjalla, Routiontiellä. Kaksikerroksisen talon ullakko ja ylempi asuinkerros tuhoutuivat tulipalossa. Muu talo kärsi vesivahingoista.

Karavaanari asuntovaunullaan.

Karavaanarit saavat jatkoaikaa Lohjan Haikarissa

Kaupunki on jatkamassa Haikarin leirintäalueen vuokra-aikaa kahdella vuodella. Tänä aikana on tarkoitus etsiä karavaanareiden asuntovaunuille ja -autoille uusi kotitanner.

Sammatin kunnantalo ei mene kaupaksi

Lohjan kaupunki on yrittänyt myydä Sammatin entistä kunnantaloa jo yli vuoden. Talo herättää kiinnostusta, mutta sopivaa ostajaa ei ole silti löytynyt.

Kuvassa karttapohja, missä Lohjan, Inkoon ja Siuntion vaakunat.

Lohjalla riittää kosijoita

Nummi-Pusula aikoo selvittää kuntaliitoksen mahdollisuutta Lohjan kanssa. Kunta aikoo teettää esiselvityksen, joka antaisi päätöksentekijöille ja kuntalaisille tietoa mahdollisen kuntaliitoksen hyödyistä ja haitoista.

Jäteauto talvisella tiellä.

Lohjalaiset kilpailuttavat jatkossakin itse jätekuljetuksensa

Lohjan valtuutetut eivät halunneet muuttaa kaupungin jätekuljetusta kunnalliseksi. Kaupunginhallituksen esitys yhtenäisestä, kunnallisesta jätteiden kuljetuksesta kaatui äänin 33-17.

Lohja aikoo yhtenäistää jätekuljetukset

Lohjan kaupunki pohtii jälleen kunnalliseen jätteenkuljetukseen siirtymistä. Asia on tullut ajankohtaiseksi Lohjan ja Sammatin kuntaliitoksen yhteydessä.

Sammatin kaatopaikan historia syynissä

Lohjan kaupunki tutkii Sammatin kaatopaikan menneisyyttä. Kaupunki pyrkii selvittämään kaatopaikan mahdollisesti aiheuttamia ympäristöriskejä.

Lohja yhtenäistää jätteenkuljetukset

Lohjan kaupunki suunnittelee kunnalliseen jätteenkuljetukseen siirtymistä. Asia on tullut uuteen käsittelyyn Lohjan ja Sammatin kuntaliitoksen takia.

Yritysten ympäristötarkastukset päätökseen Lohjalla

Lohjalla, Sammatissa ja Nummi-Pusulassa on tarkastettu kesän aikana pohjavesialueilla sijaitsevia pienyrityksiä.

Sammatin kunnantalon myyntiaika jatkuu

Lohjan kaupunki ei ole saanut yhtään ostotarjousta Sammatin kunnantalosta. Kaupunki jatkaa talon myyntiaikaa kolmella viikolla laimean kiinnostuksen takia.

Sammatin kunnantalo ei kiinnosta ostajia

Sammatin entinen kunnantalo ei kiinnosta ostajia. Lohjan kaupungille ei ole tullut vielä yhtään ostotarjousta myytävänä olevasta kunnantalosta.

Vihdin steinerkoulu jatkaa ilman opetuslupaa

Vihdin steinerkoulu jäi taas ilman opetuslupaa. Toiminta kuitenkin jatkuu, ja uudet oppilaat aloittavat jälleen ensi syksynä. Yksityiskoulun opetuslupa evättiin taas samoin perustein kuin edeltävinäkin vuosina.

Museovirasto tutkii vesihuoltolinjauksen

Museovirasto vaatii muutoksia Lohjan ja Karjalohjan välisen vesihuoltoputken linjaukseen. Suunnitteilla oleva vesihuoltolinja kulkee ainakin kolmen muinaismuistolailla suojellun alueen läpi.

Sammatin kunnantalo myyntiin

Lohjan kaupunki aikoo myydä vanhan Sammatin kunnantalon vastarinnasta huolimatta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle