Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen keltainen kypärä päässään katsoo kameraan korkealla nosturin nokassa Olkiluoto 3:n työmaalla, taustalla toinen henkilö.

Greenpeace oli pitkään piikki Olkiluoto 3:n lihassa – nyt järjestö toivoo ydinvoimalalle kaikkea hyvää

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen on Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläisen mielestä keskeinen asia. Järjestöllä ei ole suunnitelmia uusille ydinvoiman vastaisille kampanjoille.

Savuava piippu Naantalin voimalaitoksella TSE

Naantalin Energian liikevaihto kasvoi, mutta tulos kääntyi tappiolle Fennovoiman ja sähkön hinnan nousun vuoksi

Naantalin Energia teki vuonna 2022 1,7 miljoonan euron tappiot. Fennovoiman keskeytetyn ydinvoimalahankkeen alaskirjaus oli yhtiölle noin 1,9 miljoonaa.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Pyhäjoki valmistelee energiaselvitystä, jossa ydinvoima ja vety ovat avainasemassa

Pyhäjoki arvioi tämän ja ensi vuoden aikana ydinvoiman ja vedyn tuotantomahdollisuuksia. Samalla etsitään kotimaisia ja kansainvälisiä toimijoita kehittämään alueen energiasektoria.

Kunnille tulossa alaskirjauksia Fennovoiman kaatuneesta hankkeesta

Pyhäjoen kunta joutuu alaskirjaamaan 676 900 euroa sijoituksestaan Fennovoiman kaatuneeseen Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen.

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

USU: Pyhäjoelle havitellaan uutta ydinvoimalahanketta kariutuneen tilalle – kunta hakee selvitykselle rahoitusta ministeriöstä

Fennovoiman kariutuneen hankkeen tilalle pohditaan myös pienydinvoimaloita. Ely-keskus toivoo, että eri vaihtoehtoja kartoitetaan mahdollisessa selvityksessä laajasti.

Fennovoiman rakennuksessa tehdään mm. lattiavaluja.

Raahen ja Ylivieskan seudun ammattioppilaitokset eivät päässeet kouluttamaan ydinvoimalan rakentajia, mutta hyödyntävät saamaansa oppia

Ydinvoimalatyömaan varalle tehtiin koulutussuunnitelmia esimerkiksi Raahen ja Nivalan ammattiopistoissa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Oppilaitosten mukaan kokemuksesta on hyötyä edelleen.

betoniasema Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kariutuminen vei työt yli 500 ihmiseltä – Pyhäjoen seudulle haetaan valtion ja EU:n erityistukea

Suurin osa irtisanotuista ydinvoimahankkeen työntekijöistä oli Fennovoiman palkkalistoilla. Yhtiö ilmoitti kesäkuussa irtisanovansa noin 350 henkilöä, joista noin 70–80 teki jo töitä Pyhäjoella.

Naali.

Tiistai 23.8.2022 (radio)

Presidentti Venäjästä. Kokoomus Naton tukikohdista. Työllisyys. Rosatom ja Fennovoima. Naalit. Sää.

Traktori tulossa Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueelta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Venäläinen Rosatom hakee miljardikorvauksia Fennovoimalta

Fennovoima kertoi viime viikolla hakevansa korvauksia Rosatomilta. Fennovoima piti todennäköisenä, että Rosatom nostaa vastakanteet.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht

Fennovoima vaatii lähes kahden miljardin euron korvauksia Rosatomilta

Kariutuneen ydinvoimalahankkeen kiistoja puidaan oikeudessa useita vuosia, arvioi Fennovoiman toimitusjohtaja Helsingin Sanomien haastattelussa.

SRV yhtiön logo.

SRV:n Fennovoima-osuuden myynti ei toteudu

SRV kertoi helmikuun alussa myyvänsä 1,8 prosentin omistusosuutensa ydinvoimayhtiö Fennovoimasta RAOS Voimalle, joka on venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Rakennuksia ja rakennustöitä Pyhäjoen ydinvoimala-alueella joulukuussa 2020

Talouselämä: Fennovoima voi saada jättilaskun Rosatomilta

Pyhäjoen Hanhikiven kaatuneen ydinvoimalahankkeen jälkipyykki saattaa johtaa jopa 800 miljoonan loppulaskuun Fennovoimalle, kertoo Talouselämä -lehti.

Ydinvoiman mallinnuksen professori Juhani Hyvärinen istuu oranssilla tuolilla Hanasaaren voimalan edustalla.

Ydinvoimaprofessori: Fennovoimalle tuskin löytyy jatkajaa, eikä Suomeen rakenneta välttämättä enää lainkaan perinteisiä ydinvoimaloita

Fennovoiman hanke ydinvoimalan rakentamiseksi Pyhäjoelle kaatui keväällä. Professori Juhani Hyvärisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että venäläisen Rosatomin tilalle olisi saatu toista ydinreaktorin toimittajaa.

Tuulivoimalan rungon palasia satamassa laivanosturin vieressä.

Tuulivoimaloiden rakentaminen vilkastuttaa Raahen satamaa lähivuosina – Fennovoima-investointeja ei ehditty tehdä

Tuulivoimaloiden kuljetukset lisääntyvät Raahessa tämän vuoden aikana noin kolmanneksella viime vuodesta.

Juhannus 2022 on koko maassa lämmin ja aurinkoinen.

Keskiviikko 22.6.2022 (radio)

Fennovoiman irtisanomiset. Vieraskieliset vaaleissa. Maanjäristys Afganistanissa. Valvonta juhannusliikenteessä. Juhannussää.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen käsittely on päättynyt, päätti hallitus

Fennovoima ilmoitti 24. toukokuuta peruvansa jättämänsä rakentamislupahakemuksen.

Traktori tulossa Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueelta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Ydinvoimalan rakentaminen tyssäsi – kaakossa neljä sähköyhtiötä voi menettää miljoonia, mutta asiakashintoja ei aiota nostaa

Esimerkikisi Imatran Seudun Sähkö on käyttänyt ydinvoimalaan 9 miljoonaa euroa. Summa on yhtiön mukaan merkittävä, muttei kohtuuttoman suuri.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman ydinvoimala-alueen alasajon vaikutukset selvitetään – tavoitteena rakennemuutoksen vaikutusten pehmentäminen

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvittää, mitä vaikutuksia Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajolla on Pyhäjoella ja millaisia tukitoimia alueella tarvitaan.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen purkamista laittomana ja aikoo vaatia korvauksia – Fennovoima ei kommentoi asiaa

Venäläisyhtiö kertoo olevansa valmis keskustelemaan hankkeen käynnistämisestä uudelleen.

Nainen kävelee ulos Outokummun tehdasalueelta Torniossa

Outokummun usko Hanhikiven ydinvoimalaan loppui, joten teräsjätti kirjasi sijoituksensa alas jo viime vuonna – Ukrainan sota vahvisti epäilyt

Suomalaiset omistajat ovat yksi toisensa jälkeen kertoneet halustaan vetäytyä Hanhikiven ydinvoimalahankkeesta. Teräsjätti Outokumpu nollasi omistuksensa jo viime vuoden lopulla.

Halli rakenteilla Hanhikiven voimalan rakennustyömaalla Pyhäjoella

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljenee, ja nyt moni yritys joutuu miettimään tulevaisuuden uusiksi – työn ei kuitenkaan uskota valuneen hukkaan

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan valmistelevissa töissä oli mukana kymmeniä yrityksiä ja tuhansia ihmisiä. Kysyimme elinkeinoelämän edustajilta, miten hankkeen pysähtyminen vaikuttaa alueen yrityksiin.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Marjo Kolehmainen.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeella on ollut alueelle iso merkitys, yritysten tulevaisuus mietityttää

Fennovoiman päättyneellä ydinvoimalahankkeella on ollut iso taloudellinen merkitys.

Fennovoiman voimalatontti Pyhäjoen Hanhikivellä. Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Tästä alueesta Pohjois-Pohjanmaalla saattaa tulla jättimäinen aavekaupunki – kokosimme ratkaisevat kysymykset Hanhikiven ydinvoimalan tulevaisuudesta

Laitostoimittaja on irtisanottu ja moni suomalainenkin omistaja on valmis luovuttamaan. Silti toivo elää, että hanke jatkuisi läntisin voimin.

Fennovoiman hallintorakennus helmikuussa. Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Ministerit olisivat voineet panna pisteen Fennovoiman hankkeelle jo vuosia sitten

Ministerit ja poliitikot ovat useaan otteeseen pelastaneet Fennovoiman ydinvoimalahankkeen Hanhikivellä. Vasta täysimittainen sota Euroopassa pysäytti projektin, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaan betoniasemat helmikuussa 2022.

Fennovoiman pienomistajista ei löydy halua jatkaa Pyhäjoen karille karahtaneessa ydinvoimahankkeessa, vaikka uusi laitostoimittaja ilmaantuisi

Kuntien energiayhtiöt pitävät odotettuna ja toivottuna Fennovoiman päätöstä purkaa sopimus venäläinen laitostoimittajan kanssa. Tappioiksi arvioidaan satoja miljoonia euroja.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa n portti Pyhäjoella

Rosatom-yhteyden purku ei tullut yllätyksenä Fennovoimaan sijoittaneille lappilaisyhtiöille – 3,5 miljoonan euron sijoitukset alaskirjauksessa

Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa on mukana yhä kolme lappilaista energiayhtiötä. Yhtiöt ovat kuitenkin irtautumassa hankkeesta ja ovat jo osin alaskirjanneet osuuksiaan.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman pohjalaisomistajat eivät ole tehneet päätöksiä jatkosta

Katternö Kärnkraftin omistus Fennovoimassa on 30 miljoonan euron luokkaa. Yhtiö toivoo, että Fennovoiman venäläisten omistajien kanssa päästään jatkosta sopimukseen.

Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola, hallituksen puheenjohtaja Esa Härmä ja projektitoimituksen johtaja Tiina Partanen istuvat pöydän ääressä. Heitä vastapäätä on toimittajia.

Ydinvoimalan työmaa Pyhäjoella jää "uinuvaan tilaan" – hallituksen puheenjohtaja: Ei tämän näin pitänyt mennä

Fennovoiman edustajat kertoivat hankkeen tilanteesta, kun sopimus venäläisen laitetoimittaja RAOS Projectin kanssa irtisanottiin. Yle seurasi Pyhäjoella järjestettävää tiedotustilaisuutta suorana tässä artikkelissa. Tilaisuus on nyt päättynyt.

Seinäjoen Energia

Fennovoiman ydinvoimalasta saattaa tulla tappioita eteläpohjalaisille energiayhtiöille

Seinäjoen Energia on investoinut ydinvoimahankkeeseen tähän mennessä noin 10 miljoonaa euroa. Mikäli hanke ei jatku, summa tullaan alaskirjaamaan tämän vuoden tuloksessa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta: "Toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää jatkaja"

Oululaisministeri perusteli toivettaan maanantai-illan A-studiossa sillä, että Hanhikiven rakennustyöt ovat pitkällä ja alueella on jo valmiudet ottaa vastaavantyyppinen hanke vastaan.

Onko Fennovoima-hanke kuopattu lopullisesti?

Nykyiset Fennovoima-osakkaat eivät rakenna uutta ydinvoimalaa kariutuneen laitoksen tilalle, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Asiantuntija uskoo, että Yhdysvallat tulee olemaan aiempaa tärkeämmässä roolissa Euroopan energia-asioissa.

Id-juhlan avlmistelua.

Maanantai 2.5.2022 (tv)

Fennovoima. Ukrainan häät. Id-juhla. Sää.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Maanantai 2.5.2022 (radio)

Kunta-alan lakko alkaa. Pyhäjoelle ei tule venäläistä ydinvoimalaa. Työllisyys parani maaliskuussa. Yle julkaisee uutisia ukrainaksi. Sää.

Fennovoiman hallintorakennuksen sisätiloissa tehdään mm. lattioiden valuja.

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen Fennovoiman purkamasta sopimuksesta: Pienin paha olemassa olleista vaihtoehdoista

Turun kaupungin omistama Turku Energia omistaa 3,76 prosentin osuuden Voimaosakeyhtiö SF:stä, joka omistaa 66 prosenttia Fennovoimasta.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen Pyhäjoen kunnantalon edessä

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan Pyhäjoella uskotaan yhä ydinvoimalan tuloon: "Meillä kyllä kärsivällisyys riittää"

Kävimme Pyhäjoella kysymässä kuntalaisten mietteitä nyt, kun Fennovoima on irtisanonut sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan venäläisen laitetoimittajan kanssa.

Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Maakuntajohtaja Pauli Harju: Toivon Pyhäjoen ydinvoimalahankkeelle jatkajaa

Fennovoiman ilmoitus lopettaa laitostoimitussopimus venäläisen Rosatomin kanssa pysäyttää työt Hanhikivenniemellä.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen katsoo kameraan. Miehellä silmälasit ja harmaa puvuntakki.

Lahti Energian toimitusjohtaja Rosatom-sopimuksen purkamisesta: hyvä ja odotettu päätös

Fennovoima on purkanut Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittajasopimuksen Rosatomin kanssa. Suomalaisosakkaat ovat odottaneet prosessin etenemistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Fennovoiman hallintorakennus helmikuussa. Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Fennovoima pulls the plug on Russian-built nuclear plant

The 15-year saga of the planned Fennovoima nuclear power plant may have reached a dead end.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ykkösaamun vieraana 9. lokakuuta.

Lintilä on tyytyväinen Rosatom-päätökseen – ympäristöpolitiikan professori arvioi: Ydinvoimalalle etsitään toimittaja lännestä tai Japanista

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se katkaisee laitostoimitussopimuksen venäläisen valtioyhtiön Rosatomin kanssa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää päätöstä oikeana.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima purki sopimuksen Rosatomin kanssa – hallituksen puheenjohtaja: Selvä peli, korvausvaatimuksille ei perusteita

Yhtiö ilmoittaa syiksi merkittävät viivästykset ja Rosatomin kyvyttömyyden ydinvoimalahankkeessa. Venäjän sota Ukrainassa ei ollut varsinainen syy yhteistyön lopettamiselle.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Keskisuomalaiset energiayhtiöt ovat sijoittaneet Fennovoimaan miljoonia – "Asia ei ole meidän käsissämme", sanoo sähköyhtiön toimitusjohtaja

Fennovoimaan rahojaan laittaneet keskisuomalaiset energiayhtiöt odottavat päätöksiä koko hankkeen kohtalosta.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa n portti Pyhäjoella

HS: Fennovoiman pääurakoitsijalla vaikeuksia maksaa laskujaan Suomessa

Venäläisellä Titan 2 -yhtiöllä on kaksi yhtiötä Suomessa. Helsingin sanomien mukaan Titan-2 Finland -osakeyhtiöllä ja Titan-2-sivuliikkeellä on ollut toistuvia maksuvaikeuksia.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Vakka-Suomen voima maksanut Fennovoimaan liki kolme miljoonaa euroa – rahoitusvastuita edelleen jäljellä

Yhtiö kertoo selviävänsä tulevista vastuista, vaikka summat ovat yhtiölle suuria.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Fennovoimaan rahansa laittaneet kunnat anovat valtiota pelastajaksi – turha toivo: rakentaminen venäläisten kanssa jatkuu

Fennovoiman omistajat haaveilevat hankkeensa pikaisesta hautaamisesta, mutta ratkaiseva käänne näyttää siirtyvän ensi kevään vaalien tuolle puolen, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Fennovoima on toimittanut uutta lupa-aineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan töitä ydinvoimalahankkeen kanssa. Tämä näkyy niin Pyhäjoen työmaalla kuin rakentamisluvan valmistelussakin.

Harmaa rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Fennovoima-hanke lyömässä ison loven Lahti Energian tulokseen

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen Venäjä-kytköksistä on muodostunut riippakivi suomalaisomistajille. Lahden kaupungin energiayhtiökään ei pääse pyristelemään irti sitoumuksistaan ydinvoimalaan.

Oona Keskitalo katsoo kameraan, keltaisen seinän ja viherkasvien ympäröimänä.

Kun sota alkoi Ukrainassa, katseet Suomessa kääntyivät pieneen Pyhäjokeen – näin venäläisvalmisteinen ydinvoimala koetaan kunnassa nyt

Pyhäjoelle suunniteltu venäläisvalmisteinen ydinvoimala on viivästynyt jo tähän mennessä useita vuosia. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä koko miljardiprojektin on ennakoitu kaatuvan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle