Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja kysyy nairobilaisilta pitäisikö homoseksuaalisuuden olla rikos.

Uganda, Kenia ja Ghana ajavat seksuaalivähemmistöjä nurkkaan – näin homoseksuaalisuudesta ajattelevat kenialaiset opiskelijat

Kolmessa Afrikan maassa on astumassa voimaan miltei samanlainen laki, joka tekee homoseksuaalisuudesta rikollisen teon. Ugandalainen aktivisti sanoo, että homofobia on vallanpitäjien keino kääntää huomio pois omista epäonnistumisistaan.

Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.

Ugandalaisnaiselle 30 vuoden vankeustuomio suomalaisen liikemiehen murhasta – Patrian tuotteita kaupitellut mies löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan vuonna 2018

Suomalaismiehen tapaus sai runsaasti mediahuomiota sekä kotimaassa että Ugandassa. Liikemies oli matkustanut Ugandaan yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa.

Energieffektiva spisar till salu i Uganda.

Kyseenalaisessa päästökompensaatiohankkeessa on mukana useita julkisia toimijoita – Sitra, Lahden kaupunki ja Opetushallitus vaativat selvitystä asiasta

Ugandan liesihanke oli paperilla luotettava, kertovat siihen osallistuneet julkiset toimijat. Professorin mukaan epäkohdat eivät ole syy pitää kaikkea kompensaatiota viherpesuna.

Den ugandiska kvinnan Ester Nansibirwa ser mot kameran, iklädd röda kläder och en lila sjal.

Svenska Yle paljastaa päästökompensoinnin ongelmia – kymmenet suomalaistahot ovat sijoittaneet suuria summia Ugandan epäilyttävään liesiprojektiin

Svenska Yle tutki, miten päästökompensointi toimii käytännössä: miten tuplahampurilaisen ostaminen vähentää paikallisväestön tuottamia päästöjä Ugandassa. Ugandalaiset itse eivät tiedä osuudestaan projektissa, johon muun muassa Hesburger on sijoittanut satojatuhansia euroja.

YK:n Kansainvälinen oikeustuomioistuin.

YK-tuomioistuin määräsi konfliktiin sekaantuneen Ugandan maksamaan satojen miljoonien korvaukset Kongolle: Se on vain murto-osa vaatimuksesta

Oikeus määräsi 325 miljoonan dollarin korvaukset, koska Uganda sekaantui luonnonvaroiltaan vauraassa Iturin maakunnassa käytyyn konfliktiin. Kongon demokraattinen tasavalta vaati 11 miljardin korvauksia.

Liselott Lindström

Kenialaiset eivät osaa sanoa ei ja muita asioita, joita en jää Afrikasta kaipaamaan

Arkea maailmalta: Neljä vuotta Afrikassa olivat suureksi osaksi mahtavia, mutta välillä ärsyttäviä, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström viimeisessä kolumnissaan. 

Patel-klaaniin kuuluvia ihmisiä savimajojensa pihalla.

Järjestöt: Ihmisiä on ammuttu ja pakotettu mailtaan kehityshankkeessa Ugandassa – Suomi on mukana hanketta tukevissa rahoituslaitoksissa

Afrikan kehityspankin ja Pohjoismaisen kehitysrahaston hankkeessa epäillään vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Suomi ei tue hanketta suoraan, mutta rahoittaa molempia laitoksia.

Aliravittu lapsi istuu sängyllä ja katsoo kameraan.

Pelastakaa Lapset: Yli neljännesmiljoona lasta on kuollut nälkään Itä-Afrikassa tänä vuonna

Suuri syy aliravitsemukseen on järjestön mukaan ilmastonmuutos.

Ilmastoaktivisti herättää Ugandassa ihmetystä

"Ilmastoliikkeellä on rotuongelma" – afrikkalainen Vanessa Nakate rajattiin pois uutiskuvasta, loukkaava teko toi huomiota ja nyt häntä kuunnellaan

Vanessa Nakate kuvattiin Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoisen ilmastoaktivistin rinnalla Davosissa. Uutistoimisto rajasi hänet pois kuvasta. "On ironista, että minut huomattiin vasta kun minut poistettiin", Nakate sanoo Ylelle. 

Mies leikkaa osia irti kukkivista kannabiskasveista kasvihuoneessa.

Kannabiksesta voi tulla Afrikalle valtava tulonlähde – Ugandassa kannabista on syötetty sairaille eläimille, mutta nyt sitä viedään lääkkeeksi maailmalle

Jo seitsemän Afrikan maata on laillistanut lääkekannabiksen myyntiä. Uganda haluaa alalla maailman kärkeen. Vierailimme Ugandan ainoalla kannabismaatilalla, josta lähtee maailmalle yli kaksi tonnia kuivattua kukkaa joka vuosi.

Öljyputki uhkaa myös Bugoman metsää jossa elää paitsi simpansseja myös  häntäapinoihin kuuluvia ugandanmangabeja.. Niitä löytyy vain kahdesta muusta metsästä koko maailmassa.

Ranskalaisyhtiön öljyputki uhkaa harvinaisten apinoiden kotimetsää Ugandassa – Simon Azaria pelkää lastensa kuulevan siitä vain tarinoissa

Itä-Afrikkaan rakennetaan maailman pisintä lämmitettyä öljyputkea. Ympäristöaktivistin mielestä on kaksinaismoralistista, että hankkeen pääomistaja, ranskalaisyhtiö Total, puhuu kotimaassaan hiilineutraaliudesta mutta aiheuttaa päästöjä muualla.

Patrick Tiernan saapuu maaliin sekavana

Miesten 10 000 metrin olympiafinaalista tuli karmea rääkki: juoksija lyyhistyi loppusuoralla ja hoiperteli maaliin, kenialainen pystyi vaivoin kävelemään

Miesten 10 000 metrin finaali jää historiaan yhtenä olympiahistorian raastavimmista kilpailuista. Meno haastattelualueella kilpailun jälkeen oli sen näköistä.

Julius Ssekitoleko kilpailemassa vuonna 2018.

Japanin poliisi löysi kadoksissa olleen ugandalaisurheilijan

Painonnostaja Julius Ssekitoleko ehti olla kadoksissa neljä päivää. Hän oli jättänyt joukkueellen viestin, jossa kertoi haluavansa löytää töitä Japanista.

Julius Ssekitoleko kilpailemassa vuonna 2018.

Tokiossa viikko ennen olympialaisten alkua kadonnut Ugandan painonnostaja jätti jälkeensä terveiset vaimolleen – haluaa työskennellä Japanissa

Viimeiset havainnot Julius Ssekitolekosta tallentuivat valvontakameroista, kun hän nousi Nagoyaa kohti matkustaneeseen luotijunaan. Tämä olympiaurheilijan katoamisesta tiedetään nyt.

Senegalissa viritellään omaa koronarokotetuotantoa

Afrikka sukelsi kolmanteen korona-aaltoon – rokotetoimitukset vitkastelevat

Afrikan noin miljardille asukkaalle on toistaiseksi jaettu 31 miljoonaa rokotetta. Ugandassa tapaukset ovat kääntyneet alkukesästä erittäin jyrkkään nousuun. Toiveikkuttakin on. Ruanda on suitsinut leviämistä tarkalla jäljityksellä.

Geoffrey Ariho hymyilee saatuaan rokotteen.

Ugandassa koronarokotteita on vihdoin saatu syrjäseuduillekin – hidasteena pitkät matkat ja rokotepelkoa lietsovat huhut

Kun Suomessa on rokotettu jo yli 2 miljoonaa annosta, väestöltään kymmenen kertaa suuremmassa Ugandassa ollaan vasta rokotuskampanjan alkumetreillä. Nyt Intian katastrofaalinen tilanne uhkaa pysäyttää rokottamisen kokonaan.

Dominic Ongwen

Ugandalainen kapinallisjohtaja sai 25 vuoden vankeusrangaistuksen – murhasi, kidutti ja raiskasi

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin tuomitsi kapinallisjohtaja Dominic Ongwenin kymmenistä rikoksista, muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan. Ongwen johti Herran vastarinta-armeija LRA:n verisiä operaatioita Ugandassa 2000-luvun alussa.

Bobi Wine puhuu tiedotustilaisuudessa ulkotilassa. Hänellä on tumma puku, vaalea kauluspaita ja päässään punainen baretti.

Ugandan oppositiojohtaja vie presidentinvaalituloksen oikeuteen

Bobi Wine sanoo, että hänellä on todisteita laajasta vaalivilpistä ja opposition kannattajien pelottelusta.

Bobi Wine puhuu. Hänellä on sininen pikkutakki ja vaaleansininen kauluspaita. Takinkaulusliepeessä on pyöreä pinssi.

Ugandan oppositioehdokas kertoo armeijan tunkeutuneen kotiinsa – Bobi Wine: Olemme vakavissa vaikeuksissa

Wine haastoi torstain vaaleissa Ugandaa 35 vuotta hallinneen presidentin. Armeija kiistää tunkeutumisen.

Robert Kyagulanyi eli Bobi Wine.

Yle tapasi Ugandan suositun oppositiojohtajan, jota 35 vuotta vallassa ollut presidentti pelkää vaaleissa – "Edustan köyhiä, vihaisia ja nälkäisiä ihmisiä"

Nuorten rakastama muusikko on ollut lähellä kuolemaa monta kertaa kampanjan aikana. Hän jatkaa, koska “vaihtoehtoja ei ole”.

Kiristetäänkö koronarajoituksia entisestään?

Ylen aamu tänään: Koronaviruksen uusi muunnos on rantautunut Suomeenkin – kiristetäänkö koronarajoituksia entisestään? Katso lähetys tästä

Liikennekuolemien määrä on ennallaan, vaikka korona vähensi liikennettä. Sosiaalinen media tuo leivän pöytään yhä useammalle.

Ugandan oppositiojohtajan kotiin hyökätty

Ugandassa sotilaat hyökkäsivät opposition presidenttiehdokkaan kotiin – vaaleihin kaksi päivää

Talon henkilökunta pidätettiin, mutta presidenttiehdokas Bobi Wine on edelleen vapaana.

Armand Duplantis

Vuoden mies- ja naisyleisurheilijaksi ehdolla seitsemän ME-tuloksen tekijää – kruunusta kilpailevat Duplantis, Warholm ja Ståhl

Parhaan miesyleisurheilijan tittelistä kilpailee kaksi tämän vuoden ME-miestä, seiväshyppääjä Armand Duplantis ja kestävyysjuoksija Joshua Cheptegei.

 Joshua Cheptegei

Joshua Cheptegei vei Kenenisa Bekelen ennätyksen myös 10 000 metrillä – yli 15 vuotta vanha ME parani 6,5 sekunnilla

Cheptegei ylitti Espanjan Valenciassa maaliviivan ajassa 26.11,02. Oma ennätys parani 37 sekunnilla.

Joshua Cheptegei

Bekelen 16 vuotta vanha 5000 metrin maailmanennätys mureni Monacossa – Topi Raitanen omaan ennätykseensä

Ugandan 23-vuotias Joshua Cheptegei on juossut 5000 metrillä uuden maailmanennätyksen.

Tutkija Hinni Aarninsalo ja hänen haastattelemasta henkilö kenttätyömatkalta vuonna 2018.

”Ugandan homovastaiset lait periytyvät briteiltä”

Tutustu Muuttuva Afrikka -radiosarjan vieraaseen!

Youssou N'dour

Afrikan hittikappaleissa luritellaan nyt yskimisestä – Koronavalistusta levitetään musiikin voimin

Afrikassa kaikki eivät pääse television tai verkkoyhteyden ääreen. Radiosta kuitenkin pauhaa koronaviruksesta varoittavaa musiikkia.

Earth Day on jo 50 vuotta innostanut suojelemaan maapalloa

Earth Dayta on vietetty jo 50 vuotta – päivä on laittanut vauhtia ympäristölakeihin ja yhdistänyt ihmisiä ympäri maailmaa ympäristönsuojeluun

Luonnonsuojelun moderni historia alkoi kuohuvalla 1960-luvulla. Tänään keskiviikkona vietetään 50:ttä Earth Daytä.

Vuorigorilla kuvattuna kansallispuistossa Ugandassa.

Korona uhkaa myös Afrikan uhanalaisia vuorigorilloja – jopa tavallinen flunssa voi olla gorillalle tappava

Koronan takia tyrehtynyt turismi voi myös olla takaisku lajin suojelulle. 

Claire Lamunu

Ugandan ainoa koripalloammattilainen ihastuttaa Naisten Korisliigassa – "Koripallo on antanut minulle mahdollisuuden toisenlaiseen elämään"

Koripallo on antanut Kouvottaria edustavalle ugandalaiselle Claire Lamunulle mahdollisuuden parempaan elämään. Lamunu valittiin Naisten Korisliigassa lokakuun parhaaksi pelaajaksi.

Mikko Kekäläinen, Puoli seitsemän

Mikko Kekäläisen blogi: Kunpa minulla olisi ollut antaa ruokaa sille nälkäiselle tytölle

Jokainen lapsi on ainutkertainen, ihmeellinen ja rakas – myös se pieni, nälkäinen tyttö, jonka kohtasin Ugandassa.

Ugandan Halimah Nakaayi (oik) käytti kyynärpäätaktiikkaa, kun hän eteni naisten 800 metrillä finaaliin.

Video: Miksi tästä tilanteesta ei tullut hylkäystä yleisurheilun MM-kisoissa? "Päivänselvä tapaus"

Asiantuntijoita kummastutti, miksi ugandalaisjuoksijan rynnimistaktiikka ei johtanut toimenpiteisiin.

Mopiolijoita ugandalaisella kadulla.

Kiina rakensi Afrikan tiet, sillat ja voimalat velaksi – nyt sijoituskiinnostus velkaantuneeseen maanosaan hiipuu ja Suomi ei koskaan ehtinyt mukaan

Itä-Afrikka on nyt maailman nopeimmin kasvava talousalue, mutta suomalaisyritykset eivät ole sitä löytäneet vieläkään. Kasvuvauhti ohittaa Kiinan.

Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.

Three charged with murder of Finnish businessman in Uganda

The man was travelling with a former Finnish government minister and representing the state arms supplier when he died.

Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.

Uusi käänne: Ugandassa kuolleen suomalaisen liikemiehen kuolemasta nostettu murhasyytteet – matkusti Afrikkaan Suvi Lindénin kanssa ja markkinoi Patrian tuotteita

Syytteet kovenivat pitkään keskeytyneenä olleessa oikeudenkäynnissä sen jälkeen, kun tutkinta oli avattu uudelleen.

Harriet Aryenda  laittaa Sandoo Mäenpään hiuksia

Vielä muutama vuosi sitten afrohiuksille oli hankala löytää tuotteita Helsingissä – Curly girl -metodin suosio jatkaa kiharoiden vapautumista

Curly girl -metodin suosio näkyy myös afrohiuksiin keskittyvässä liikkeessä Helsingin Hämeentiellä.

Kuvassa puetaan suojavarusteita hoitajan päälle Benin kaupungissa.

Tuhkarokkoepidemia on tappanut Kongossa enemmän ihmisiä kuin ebola

Tuhkarokkoon on kuollut 1 500 ja ebolaan 1 400 ihmistä.

Ihmisiä maanvyörypaikalla

Ugandassa viisi kuollut maanvyöryissä jyrkillä vuorenrinteillä, kymmeniä kateissa

Ihmisiä on jäänyt alueella maanvyöryjen alle aiemminkin useina vuosina.

Hiilivoimala Hensingin Hanasaaressa.

Tiistai 4.6.2019 (tv)

Suomen uusi hallitus aikoo taistella ilmastonmuutosta vastaan. Ugandalaisella pakolaisleirillä Afrikassa nuoret voivat suorittaa suomalaisen yrittäjätutkinnon. Bengskärin saarella pesii paljon haahkoja. Säätiedot.

Ihmisiä marssii väkijoukkona.

Ugandalaisella pakolaisleirillä opiskellaan suomalaista yrittäjätutkintoa – Todistuksella voi hakea korkeakoulutukseen EU:ssa

Vain noin puolet maailman pakolaisleireillä elävistä nuorista saa minkäänlaista koulutusta.

Oikeussali.

Epätasa-arvo riivaa myös oikeusjärjestelmiä – "5,1 miljardia ihmistä ei saa riittävästi oikeutta"

Ihmisten mahdollisuuteen saada oikeutta pitäisi panostaa yhtä vahvasti kuin tyttöjen koulutukseen, sanoo tuore raportti.

Isisin lippu

ISIS kertoo laajentaneensa Keski-Afrikkaan – väittää taistelijoidensa tappaneen kolme kongolaista sotilasta

Kongon presidentti kertoo maansa liittyvän terrorisminvastaiseen taisteluun.

Omar al-Bashir

Perhelähteet: Sudanin syrjäytetty diktaattori vietiin vankilaan

Uganda sanoo olevansa valmis harkitsemaan turvapaikan myöntämistä Omar al-Bashirille.

Notre Damen katedraali liekeissä Pariisissa 15. huhtikuuta.

Tiistai 16.4.2019 (tv)

Notre Damen tulipalo. Juha Sipilä eroaa keskustan johdosta. Hallitusneuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen. Ugandan ihmiskauppa. Sää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle