Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmakuva Tornion Kukkolankoskelta.

Tornionjoen kalatalousalueesta kuplii kiista: ely pullauttaisi koskiosuutensa myyneet osakaskunnat ulos, osakaskuntien mielestä edustusoikeus on ja pysyy

Koskiosuutensa aikanaan myyneet Tornion-Muonionjoen osakaskunnat katsovat, että kalastusoikeus ei kuulunut kauppaan ja näin myös edustusoikeus asioista päättävässä kalatalousalueessa pitäisi kuulua heille.

Jääpato Tornissa Holmankosken yläpuolella.

Jääpatoja muodostunut Tornionjokeen ja Ounasjokeen

Alavilla ranta-alueilla asuvien on hyvä tarkkailla tilannetta ja harkita oman kiinteistönsä suojaamista.

Kaunisvaaran rautakaivoksen tuotantorakennuksia keväällä 2019.

Suomalaiset pääsivät lausumaan huolensa ruotsalaiskaivoksesta tuomioistuimelle: lisääntyville myrkkypäästöille tiukat rajat ja puolueeton valvonta

Ruotsin Kaunisvaaran kaivoksen laajentamisen vaikutukset huolestuttavat Suomessa. Metsähallitus on huolissaan useiden kaivosten yhteisvaikutuksesta, maa- ja metsätalousministeriö puolestaan pitää jokeen tulevia myrkkyjä riskinä.

Kalastusmatkailijoita Tornionjoella lohenpyynnissä

Ruotsalaiskaivos lisäisi jätevesiä lohia vilisevään rajajokeen – miksi äärimmäisen kriittisestä viranomaisraportista ei ilmoitettu suomalaisille?

Ruotsin ja Suomen viranomaiset eivät ilmoittaneet kriittisiä viranomaisarvioita kaivoshankkeen ympäristöhaitoista suomalaisille. Oikeusprofessorin mukaan ne olisi pitänyt ilmoittaa.

Uusi sähkönsiirtolinja kulkisi Pohjois-Pohjanmaalta Keminmaan, Tornion ja Ylitornion kautta Pohjois-Ruotsiin.

Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtolinja laskee sähkön hintaa Suomessa – maanomistajilla edessä pakkolunastus

Suomen puolelta Muhokselta Tornionjokilaakson kautta Ruotsin Jokkmokkiin ulottuva uusi sähkönsiirtolinja on saanut ministeriöltä hankeluvan.

Lohenpoikasia makaa rivissä läpinäkyvän astian päällä, jota ihmiskäsi pitelee. Yksi kaloista in suurempi, muut yli puolet pienempiä.

Jättimäinen lohivaellus Suomesta sai Itämeren lohikannan kukoistamaan – mereen päätyi eniten poikasia noin 40 vuoteen

Suomessa on monia jokia, joissa luonnollinen lohikanta on hyvä. Ilmastonmuutos näkyi jo tänä vuonna Kymijoessa, kun kesä oli kuuma.

Lohen kesänvanhoja poikasia ja yksi vanhempi lohen jokipoikanen.

Itämereen laskevissa joissa runsaasti lohenpoikasia

Tornionjoessa ja Simojoessa on ollut tänä syksynä edellisvuotta enemmän lohen kesänvanhoja jokipoikasia.

Kuvassa näkyy, kuinka Kaunisvaaran kaivoksen rikastushiekkajätettä on pumpattu Tapulivuoman suolle ja metsään. Kuva otettu viime toukokuussa.

Suomalaisilta odotetaan mielipiteitä Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvista – päästöt Tornion-Muonionjokeen ovat iso huoli

Suomalaiset eivät ole vielä jättäneet muistutuksia Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen lupahakemuksesta tai ympäristövaikutusten arvioinnista, mutta epäilemättä hankkeeseen otetaan kantaa myös Suomen puolella. Määräaika umpeutuu marraskuun 8. päivä.

Kaunisvaaran rautakaivos Pohjois-Ruotsin Pajalassa.

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvat ovat katkolla – ympäristöoikeus pohjustaa lupakäsittelyä vierailemalla kaivospaikalla

Pohjois-Ruotsin Pajalassa sijaitseva Kaunisvaaran rautakaivos hakee uusia ympäristölupia. Ympäristönsuojeluvirasto ja lääninhallitus vastustavat uusien lupien myöntämistä. Asiaa käsittelevä ympäristötuomioistuin tekee alueelle katselmuksen torstaina.

Mies paistaa kodassa siikaa tulella ja ympärillä istuu koululaisia.

Omaa kulttuuriperintöä tehdään tutuksi torniolaisille koululaisille

Syyskuun aikana kaikki Tornion koulujen viidesluokkalaiset vierailevat paikkakunnan merkittävissä kulttuurikohteissa Kukkolankoskella, Tornionlaakson museossa ja Struven ketjun mittauspisteellä.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Atso Romakkaniemi

Tornionjoen mainio lohikesä päättyy – tutkija povaa tulevistakin vuosista hyviä: "Toivottavasti kyttyrälohi ei löydä tietänsä Itämerelle"

Lohenkalastus päättyy Tornionjoella tiistaina puoliltaöin. Lohen tavoittelija on yhä useammin ensikertalainen ja nainen. 85 000 kuningaskalaa napsahti laskuriin, mutta todellisuudessa nousseita on ainakin 100 000.

Sähkökalastusta Äkäsjoella

Tornionjoen sähkökalastuksessa saatu tänä kesänä hyviä tuloksia

Tähän mennessä lohen poikasten keskitiheys on ollut noin 40 poikasta aarilla, kun vielä 1990-luvun alussa keskitiheys Tornionjoessa oli alle yksi poikanen aarilla.

Tornion Kukkolankoski Tornionjoella ja lippoaja taustalla.

Siian nousu on alkanut Kukkolankoskella

Kukkolankosken lämpötila on ollut kesällä tavanomaista korkeammalla, mikä on voinut vaikuttaa siian liikkeisiin.

Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Vapaudenjälkeinen aika

Pitkiä autojonoja rajalla ja ruotsalaisten pelkoa: Suomi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia rajoillaan ja vaarantaa samalla sekä Tornionlaakson että Euroopan idean, kirjoittaa Juntti.

Rajavartiolaitoksen auto Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

Pohjois-Ruotsissa edelleen selvästi aiempaa vähemmän koronatartuntoja: viime viikolla eniten tartuntoja Tornionjokivarren Pajalassa

Norrbottenissa tuli viime viikolla tietoon 49 koronatartuntaa. Vielä toukokuun puolivälissä alueella todettiin noin tuhat tartuntaa viikossa.

Lohensoutajia Tornionjoella Pellon Paamasuvannossa.

Tornionjokeen nousee lohta lähes kahden ennätysvuoden tahtiin - kaloja on joessa jo nyt enemmän kuin muiden laskurivuosien koko lohimäärä

Tornionjoella on RKTL:n lohilaskurin mukaan menossa paras lohennousu viiteen vuoteen. Ja tästä vuodesta tulee varmuudella vähintäänkin koko laskurihistorian kolmanneksi paras vuosi

moottorikelkka ja reki, jossa iso nuuskalasti

Korona-ajan rajavalvonta hankaloitti bisnestä, joka lopulta karahti kiville – nuuskaa tuotiin Tornionjoen yli kelkalla ja veneellä

Tulli on paljastanut ammattimaisen nuuskan salakuljetusringin, joka on viime ja toissa vuoden aikana tuonut Ruotsista Suomeen yli 2000 kiloa nuuskaa.

Kalastusmatkailija Janne Korhonen perhokalastamassa Tornionjoella Ylitorniolla

Tornionjoen lohikesästä tulossa vähintäänkin hyvä – jokeen noussut jo lähes 40 000 lohta

Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Ville Vähä kertoo, että tämän kesän nousumäärä perustuu vuosien 2014-2016 hyviin lohikesiin sekä siihen, että syntyneet poikaset ovat selvinneet vaellusmatkastaan hyvin.

Oululaiset Matti Koivu ja Seppo Köngäs poseeraavat juuri Tornionjoesta nostamansa lohen kanssa

Lohestajat kansoittavat nyt Tornionjoen, kun Teno ja naapurimaat ovat poissa pelistä – konkarit kiskoivat ison vonkaleen heti ensisoudulla

Tornionjoen kalastusmatkailukesästä odotetaan jopa erinomaista. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan lohikesästä on tulossa vähintäänkin keskinkertainen. Tenolta tulleet kalastajat kysyvät soutuopastusta ja kalastuspaikkaneuvontaa.

Elävänä kiinni saatu ihovaurioitunut lohi Lappean loman rannassa kesällä 2015.

Tornionjoen lohikuolemien tutkimus jatkuu: havaintoja tehty kesästä 2014 lähtien, syytä ei ole saatu selville

Viime kesänä tutkituissa kaloissa ei todettu alentuneita tiamiinipitoisuuksia eikä tunnettuja kalojen tarttuvia tauteja, jotka voisivat selittää kalojen oireilun.

Tornion Möljänrannasta otettu kuva, josta huomaa veden nousseen.

Torniota ja Haaparantaa suojaava tulvapenger on vuotanut Torniossa – vuotokohta on saatu korjattua

Tulvapengertä on vahvistettu viikonlopun aikana ja vuoto on saatu tyrehdytettyä.

Kalanmuotoinen taideteos Kojamo Tornionjoen rannassa tulvavedessä

Kittilässä tulvavahinkojen vaara ohitse – Tornionjoella vesi nousee yhä ja huippu ajoittunee alkuviikkoon

Kittilän Könkäällä vedenkorkeus on jo kääntynyt laskuun. Tornionjoelle saatiin iso tulva ja veden arvioidaan nousevan Tornion kaupungin kohdalla vielä noin puoli metriä viikonlopun aikana.

Kaivuri tekee hiekasta tulvaestettä Kittilän vanhainkodin edustalla.

Kittilässä lähestytään tulvahuippua – sateet saattavat nostaa tulvan yli vahinkorajan

Ounasjoen tulva on huipussaan viikonvaihteen tuntumassa. Lapin ely-keskuksen mukaan tulva nousee Kittilän kohdalla ainakin vahinkorajan tuntumaan. Mikäli lähipäivinä sataa vettä, vahinkoraja saattaa kuitenkin ylittyä.

Tornion Möljänrannasta otettu kuva, josta huomaa veden nousseen.

Tornionjoelle ennustetaan isoa tulvaa

Tornionjoelle on tuoreimpien ennusteiden mukaan tulossa keskimääräistä selvästi isompi tulva. Ruotsin puolella virtaamat ovat jo nousussa.

Luonnonvarakeskuksen työntekijät asentamassa kaikuluotainta Simojoelle lohen nousun seuraamista varten.

Lohikesä on jo käsillä - Luonnonvarakeskus on aloittanut seurannan Tornionjoella ja Simojoella

Tornionjokeen ja Simojokeen nousevaa lohimäärää selvitetään kaikuluotaamalla. Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan jokiin palaava lohimäärä on keskimääräinen tai sitä hieman parempi.

Simojoki toukokuussa 2019

Sään lämpeneminen nostaa Lapin jokien virtaamia nopeasti: Simojoella virtaaman huippu viikon lopulla

Lapin joissa ensimmäinen virtaamahuippu tulee tällä viikolla ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alussa.

Tornionjoki on jo hieman sulanut.

Kylmä sää viivästyttää Lapin kevättulvia: ainoastaan Tornionjoelle ennustetaan keskimääräistä isompaa tulvaa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan useimpien Pohjois-Suomen jokien tulvahuiput ajoittuvat toukokuun loppupuolelle tai jopa kesäkuun alkuun. Simojoen tulvahuippua ennakoidaan todennäköisimmin toukokuun puolivälin paikkeille.

Kajaanin Vimpelinlammella kolme lammasta haukkaa horsmaa auringonpaisteessa.

Ylitornion Kainuunkylän saaristoon etsitään maiseman kunnostajia – ylläpitoon tarvitaan lampaita, nautoja tai hevosia laiduntamaan

Saaret ovat olleet tehokkaassa niitto- tai laidunkäytössä 1960-luvulle asti, mutta niiton loppumisen myötä saarten umpeenkasvu on alkanut 1970-luvulla. Saarten maaperä on tulvan tuomien ravinteiden vuoksi melko rehevää, joten ne umpeutuvat nopeasti.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Torniossa kadonneen hiihtäjän etsintä keskeytetty toistaiseksi

Hiihtäjän uskotaan joutuneen Tornionjoella veden varaan. Etsintöjä jatketaan tutkinnallisesti olosuhteiden parannuttua joella.

Tornionjoki, sillan kulmasta kuvattuna. Tornion kaupunki taustalla.

Simojoella tulee tulvahuippu viikonloppuna: jäiden liikkuminen voi aiheuttaa ongelmia

Simojoen toista tulvahuippua ennakoidaan toukokuun puolivälin tienoille.

Haaparannan Storgatan

Pohjois-Ruotsissa jälleen yli tuhat tartuntaa viikossa – Lapin maakunnassa samaan aikaan 14 tartuntaa

Pohjois-Ruotsissa tuli viime viikolla tietoon 1 090 uutta koronatartuntaa.

Lohensoutajia Tornionjoella Pellon Paamasuvannossa.

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet Tornionjoen ensi kesän kalastuksesta: määräykset ovat lähes samat kuin viime vuonna

Käytännössä ainoa muutos koskee vapaa-ajan kalastajia Ruotsissa, sillä heidän on vapautettava myös muiden kalojen pyynnin yhteydessä saamansa lohet.

Keskiyön auringossa kylpevä maisema Ylitornion Aavasaksanvaaralta etelään katsottuna, keskellä Tornionjoki.

Lapissa tulvasta odotetaan keskimääräistä pienempää

Muualla Suomessa sään voimakas lämpeneminen sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja jo seuraavan viikon aikana.

Nainen kelkkakypärässä

Matkailuyrittäjä Niina Pietikäiselle koronavuosi oli tilaisuus uudistua, kun ikäkriisiä ei tullutkaan: "Neljänkympin kriisi oli lievä pettymys"

Harrinivan matkailuyrityksen pelastukseksi osoittautuneessa saunamaailmassa ovat kylpeneet julkkikset Beckhamista Bottakseen ja Gordon Ramsayhin.

Kalastaja jäällä.

Rajajokikomissio haluaa lisätä perinnekalastuksen mahdollisuuksia Tornionjoella

Komissio on antanut lausunnon Tornionjoen kalastussääntöön.

Gino D'Acampo halaa puuta Kittilän Levin HaliPuussa, muun muassa Gordon Ramsay seuraa vierestä

Gordon Ramsay kuvasi Lapissa Muoniossa, Luostolla, Levillä ja Rovaniemellä – mukana 40 hengen kuvausryhmä

Kolmikko muun muassa sukeltaa Jerisjärven jään alla, paimentaa poroja Luostolla, saunoo Levillä ja päättää Lapin-matkansa joulupukin tapaamiseen Rovaniemelle.

Luonnonvarakeskuksen työntekijät asentamassa kaikuluotainta Simojoelle lohen nousun seuraamista varten.

Tornionjokeen nousi lähes 70 000 lohta viime kesänä – seurantahistorian kolmanneksi paras tulos

Tornionjoesta lähti keväällä noin puolitoista miljoonaa ja Simojoesta noin 30 000 lohta merelle.

Luonnovarakeskuksen tutkija Riina Huusko laittaa loheen radiolähettimen seurantatutkimusta varten.

Stressaantunut Tornionjoen lohi voi muuttaa vaellustaan radikaalisti ja jättää jopa kutemisen väliin

Radiolähetintutkimus antaa vahvoja viitteitä siitä, että Tornionjoen lohen joutuminen ihmisen käsittelyyn häiritsee merkittävästi sen vaellusmatkaa ja kutemista.

Rovaniemen Korvanrannan kohdalla Kemijoessa oleva jääkasauma.

Jäätyvien jokien heikot jäät ovat lähteneet seilailemaan ja muodostaneet patoja Lapissa

Heikot jäät ovat lähteneet liikkeelle ainakin Tornionjoella ja Kemijoella.

Kemijoki Rovaniemen keskustassa

Lapin ELY-keskus: Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotukset kuultavana

Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa Lapin Ely-keskukselle 14. toukokuuta 2021 asti.

tulvajuoksutus Valajaskosken voimalaitoksella 22.5.2020

Poikkeuksellinen syystulva Lapissa – Tornionjoella ja Simojoella vesi on kääntynyt laskuun

Suuri vesimäärä johtuu lumen sulamisesta ja vesisateista.

Simon Ojalanperällä vesi saartoi tiistaina yhtä taloa ja ehti jo kastella toisen talon alakerran.

Simojoen poikkeuksellinen syystulva on lähtenyt laskuun

Simojoella on vedenkorkeus ollut tänä syksynä pienen kevättulvan tasolla.

Huonokuntoinen lohi

Ihohaava yleisin löydös Tornionjoen lohikuolemissa

Näytteissä havaittiin myös kalan rikkoutuneeseen ihoon tarttuva vesihome.

1-vuotiaat lohen ja tamenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Alla vaaleampi lohi ja yllä punapilkkuinen taimen.

Tutkija: Tornionjoen lohikanta on parempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen – ensi kesästä ennustetaan taas huippuvuotta

Lohta nousi jokeen tänä kesänä kolmanneksi eniten kaikuluotainlaskennan aikana. Ensi kesästä odotetaan vielä parempaa.

Ylitornion yhteiskoulun lukio

Ylitornion yksityiselle lukiolle kunnan tukea 50 000 euroa

Lukion rahantarve johtuu opppilasmäärän vähenemisestä, minkä vuoksi koulutuksen järjestäjän saama valtionosuuden määrä pienenee.

Mies seisoo lipporenkulla Tornionjoen yllä Kukkolankoskella. Vesi on tulvakorkeudessa kesäkuussa 2020.

Kukkolankoskella saatiin siikaa ihan hyvin – mutta kalat ovat edelleen pieniä

Tornionjoen Kukkolankoskella siian lippouskausi on päättynyt.

Tornionjoesta löydetty meritähti, jonka alkuperää ei ole varmistettu.

Isä ja tytär löysivät Perämeren rannalta otuksen, joka ällistytti merentutkijankin: yhdeksänjalkaisen meritähden alkuperä on arvoitus

Tornionjokisuisto on kaukana minkä tahansa meritähtilajin luontaisista elinympäristöistä, joten todennäköisimmin otus on matkannut Lappiin ihmisen mukana.

Sähkökalastusta Äkäsjoella

Taimenjokien vedenlaadun parantaminen on hidasta ponnistelua – nyt työn alla Naamijoen kunnostus

Tornionjokeen laskevan Naamijoen latvavedet ovat merkittävää meritaimenen poikasaluetta. Uitto ja ojitukset ovat pilanneet kutualueita.

Isohaaran voimalaitos.

Lohijokitiimi: Isohaaran kalateistä on noussut parhaimpana päivänä 370 lohta

Lohet ovat olleet pääosin ylemmäksi vesistöön istutettuja yksilöitä

Keltaista vaahtoa Muonionjoen rannalla Kolarissa

Rautakaivoksen alapuolelta Muonionjoesta löytyi korkeita metallipitoisuuksia – kyläläiset uskovat jätteen olevan peräisin kaivokselta, joka kiistää ympäristöpäästöt

Ruotsin Kaunisvaaran rautakaivoksen alapuolelta Muonionjoesta on paljastunut korkeita rauta- ja muita metallipitoisuuksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle